Komentar

Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!

Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni transferji previsoki, prejemnikom smo rekli lenuhi. Kmetom, kulturnikom in drugim smo očitali, da so paraziti, in da bi subvencije morali ukiniti. Sveto smo verjeli v obstoj magične garaže, kjer kot entuziast iz nič začneš in bajno obogatiš. Iskali smo to garažo, oh, pa še kako, a je v Sloveniji nikakor nismo našli. Vsaj jaz ne. Sem pa našla ogromno kamnov.

02.04.2021 22:45
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   UTD   Terry Pratchett   FURS   Silicijeva dolina   Borut Pahor

Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska. 

Po angleškem pisatelju Terryu Pratchettu, ki je sicer opisoval možgane želve, človeški možgani že iz prazgodovine originalno vidijo svet v štirih kategorijah: Prva je to, kar lahko mi požremo, drugo je tisto, kar lahko požre nas, tretja je, s čimer se lahko parimo, in četrta kategorija so - kamni. Seveda gre za štos. S kamni je imel Pratchett v mislih nepomembne in trapaste reči, ki človeka vsakodnevno gnjavijo. Oslarije in neumnosti. Pratchett je bil pisec znanstvene fantastike in humoristični filozof, zato ga niso jemali preveč resno, a vseeno je bil opazen in uspešen in si je zaslužil spoštovani naziv sir. Kljub temu, da ga znanstvena stroka nima za merodajnega, moramo priznati, da je pravilno razložil poanto naše biti. Zdrav človeški razum razloči preživetvene nujnosti, vse ostalo pa so - kamni.

 

Pod prste mi je prišel članek, ki razglablja, kako je homo sapiens ustvaril svet, ki ga niti sam več ne razume. Drži. Vi razumete sedanjost? Sama priznam, da težko. Zdi se mi, da je planet popolnoma izgubil kompas. Če ga je sploh kdaj imel. Iz kamnov je civilizacija razvila znanost in umetnost, prave osnove pa človek pozablja. Recimo, direndaj okoli Grete je tako pomemben, da le redko kdo ve, kaj sploh je globalno segrevanje. Tone smeti iz Roga so umetnost, nad Opero pa se ekonomisti jezijo, ker ni profitabilna.

 

Pretkano so vas zmanipulirali, da ste pozabili tudi to, kako bi nam lahko bilo lepše. Ženete se in se izčrpavate za tisto znamenito skodelico riža na dan. Od jutra do večera. Za razvedrilo pa vas zabavajo razni modrijani iz cenenih resničnostnih šovov, kjer se eni ljudje prostovoljno smešijo, zato da se lahko drugi ljudje na kavčih ležerno hahljajo. To ni življenje. Je životarjenje. Pot, ki vodi v propad. No, to je že propad. Prehod iz Idiocracy v Hunger Games

 

Glede na to, da magične garaže, kot sem zapisala v uvodu, nismo našli, bi se sprememb morda najprej lotili s strani sociale in nato (ali hkrati) še ekonomije. Prazen žakelj ne stoji pokonci. Dajte ljudem Univerzalni temeljni dohodek UTD. Dajte ga vsem, ki imajo državljanstvo Republike Slovenije, ne glede na socialni status, prihodke, premoženje ali starost. Višina UTD naj bo 500 evrov. Ni veliko, a nekaj je. Človek, ki nima urejenega dostojnega življenja, bo s težavo dober delavec. Človek, ki mora preračunavati cente, če bo zmogel otroku kupiti puding - o pudingu za revne je pred kratkim na tem portalu tekla beseda in se mi boleče zarezala v spomin -, je izkoriščen, osramočen in ponižan. Je zagrenjen, hitreje zboli, pristane na antidepresivih, ne more polno živeti, skrbeti zase, niti prispevati k dobrobiti skupnosti. Zato bi UTD bil obliž na rane številnih Slovencev.

 

Kje najti denar za UTD? No, to ni moja stvar. Nisem arogantna, a vsak dan se v javnosti oglašajo vsevedni strokovnjaki in naj oni razložijo. Slovenija ima ogromno gospodarskega potenciala, a ga ne zna izkoristiti. Predsednik države Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska

 

Zakaj imamo Slovenci v sebi toliko pesimizma? Zakaj pozitivne ideje zatiramo, še preden bi jih sploh poskusili uresničiti?

 

Odlična ideja je vzgoja konoplje. Konopljino olje je zlato. Pekovske dobrote iz konoplje so nebeško okusne in zdrave. Imamo polja. Veliko polj. Zakaj masovno ne pridelujemo konoplje? Zakaj v večini pridelujemo belo moko, ki samo maši žile ter veča zdravstvene probleme in zavarovalniške stroške? Zakaj se ukvarjamo s kamni?

 

Minule dni sem iskala ortodonta za hčerkico in naletela na podatek, da je na dotičnega strokovnjaka v javnem zdravstvu v Sloveniji potrebno čakati kakšna štiri leta. Na oči mi je padel mrak. Vsak razumen starš hoče otroku pomagati, zato bo segel v žep in pri zasebniku odštel dva tisočaka, da dete dobi zobni aparat pravočasno. Boleče je biti tarča posmeha v najstništvu zaradi krivih zob. Čeprav nimam slabega mnenja o slovenskem zdravstvu, menim da je Slovenija dovolj bogata država, da bi morala javno zdravstvo dvigniti na resnično visoko raven. Zasebniki naj ostanejo, a življenje človeka izuči, da prosti trg ni vedno najboljša možnost.

 

Prejšnji teden sem klicala na FURS. Urgentno sem potrebovala izpisek lastne davčne številke na originalnem dokumentu. Preden so me po telefonu povezali z osebo, pristojno za papirnatne malenkosti, je trajalo kar 15 minut. Potem mi je gospa prijazno razložila, da jim moram poslati pisno vlogo, ki jo bodo pregledali, in če bo odločitev pozitivna, mi davčno številko na papirju pošljejo. Po pošti. Recimo, da bi trajalo teden dni. Nesrečno sem zavzdihnila: "Toliko kompliciranja samo za to, da bi nekdo pritisnil tipko print!?" In gospa je pojasnila: "Tak je zakon."

 

Debirokratizacija države je nujna. Tako bo veliko ljudi izgubilo službe, a saj jih bodo hitro dobili spet nazaj - zaposlili se bodo v proizvodnji konopljinih izdelkov! Če pisatelju rečete, da lahko piše v prostem času, sicer pa dela za tekočim trakom, zakaj dacarji ne bi mogli obdelovati konopljinih polj?

 

Politika pa je že tako poneumljena, da vsaka vlada tone nižje. Veljalo bi razmisliti o ustanovitvi Ministrstva za splošno asistenco. Genialna ideja žal ni moja. Pobrala sem jo iz ene BBC-jeve radijske igre. Sliši se smešno, a je izjemno koristno. Ministrstvo za splošno asistenco bi bila služba, kateri bi vlada predajala kamne in tako bi se to ministrstvo ukvarjalo z vsemi nesmisli in bedarijami, ki gnjavijo ostala ministrstva, vlada pa bi se končno lahko posvetila resničnim problemom, ki tarejo narod in Slovenijo popeljala ven iz teme. Ja, kot svetilnik! Saj to je bil plan, kajne?

 

Prosim, naredite mi to deželo srečno. Dokler še obstaja!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.161
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.185
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.107
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.061
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.488
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.472
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.090
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.600
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 561