Komentar

Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!

Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni transferji previsoki, prejemnikom smo rekli lenuhi. Kmetom, kulturnikom in drugim smo očitali, da so paraziti, in da bi subvencije morali ukiniti. Sveto smo verjeli v obstoj magične garaže, kjer kot entuziast iz nič začneš in bajno obogatiš. Iskali smo to garažo, oh, pa še kako, a je v Sloveniji nikakor nismo našli. Vsaj jaz ne. Sem pa našla ogromno kamnov.

02.04.2021 22:45
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   UTD   Terry Pratchett   FURS   Silicijeva dolina   Borut Pahor

Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska. 

Po angleškem pisatelju Terryu Pratchettu, ki je sicer opisoval možgane želve, človeški možgani že iz prazgodovine originalno vidijo svet v štirih kategorijah: Prva je to, kar lahko mi požremo, drugo je tisto, kar lahko požre nas, tretja je, s čimer se lahko parimo, in četrta kategorija so - kamni. Seveda gre za štos. S kamni je imel Pratchett v mislih nepomembne in trapaste reči, ki človeka vsakodnevno gnjavijo. Oslarije in neumnosti. Pratchett je bil pisec znanstvene fantastike in humoristični filozof, zato ga niso jemali preveč resno, a vseeno je bil opazen in uspešen in si je zaslužil spoštovani naziv sir. Kljub temu, da ga znanstvena stroka nima za merodajnega, moramo priznati, da je pravilno razložil poanto naše biti. Zdrav človeški razum razloči preživetvene nujnosti, vse ostalo pa so - kamni.

 

Pod prste mi je prišel članek, ki razglablja, kako je homo sapiens ustvaril svet, ki ga niti sam več ne razume. Drži. Vi razumete sedanjost? Sama priznam, da težko. Zdi se mi, da je planet popolnoma izgubil kompas. Če ga je sploh kdaj imel. Iz kamnov je civilizacija razvila znanost in umetnost, prave osnove pa človek pozablja. Recimo, direndaj okoli Grete je tako pomemben, da le redko kdo ve, kaj sploh je globalno segrevanje. Tone smeti iz Roga so umetnost, nad Opero pa se ekonomisti jezijo, ker ni profitabilna.

 

Pretkano so vas zmanipulirali, da ste pozabili tudi to, kako bi nam lahko bilo lepše. Ženete se in se izčrpavate za tisto znamenito skodelico riža na dan. Od jutra do večera. Za razvedrilo pa vas zabavajo razni modrijani iz cenenih resničnostnih šovov, kjer se eni ljudje prostovoljno smešijo, zato da se lahko drugi ljudje na kavčih ležerno hahljajo. To ni življenje. Je životarjenje. Pot, ki vodi v propad. No, to je že propad. Prehod iz Idiocracy v Hunger Games

 

Glede na to, da magične garaže, kot sem zapisala v uvodu, nismo našli, bi se sprememb morda najprej lotili s strani sociale in nato (ali hkrati) še ekonomije. Prazen žakelj ne stoji pokonci. Dajte ljudem Univerzalni temeljni dohodek UTD. Dajte ga vsem, ki imajo državljanstvo Republike Slovenije, ne glede na socialni status, prihodke, premoženje ali starost. Višina UTD naj bo 500 evrov. Ni veliko, a nekaj je. Človek, ki nima urejenega dostojnega življenja, bo s težavo dober delavec. Človek, ki mora preračunavati cente, če bo zmogel otroku kupiti puding - o pudingu za revne je pred kratkim na tem portalu tekla beseda in se mi boleče zarezala v spomin -, je izkoriščen, osramočen in ponižan. Je zagrenjen, hitreje zboli, pristane na antidepresivih, ne more polno živeti, skrbeti zase, niti prispevati k dobrobiti skupnosti. Zato bi UTD bil obliž na rane številnih Slovencev.

 

Kje najti denar za UTD? No, to ni moja stvar. Nisem arogantna, a vsak dan se v javnosti oglašajo vsevedni strokovnjaki in naj oni razložijo. Slovenija ima ogromno gospodarskega potenciala, a ga ne zna izkoristiti. Predsednik države Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska

 

Zakaj imamo Slovenci v sebi toliko pesimizma? Zakaj pozitivne ideje zatiramo, še preden bi jih sploh poskusili uresničiti?

 

Odlična ideja je vzgoja konoplje. Konopljino olje je zlato. Pekovske dobrote iz konoplje so nebeško okusne in zdrave. Imamo polja. Veliko polj. Zakaj masovno ne pridelujemo konoplje? Zakaj v večini pridelujemo belo moko, ki samo maši žile ter veča zdravstvene probleme in zavarovalniške stroške? Zakaj se ukvarjamo s kamni?

 

Minule dni sem iskala ortodonta za hčerkico in naletela na podatek, da je na dotičnega strokovnjaka v javnem zdravstvu v Sloveniji potrebno čakati kakšna štiri leta. Na oči mi je padel mrak. Vsak razumen starš hoče otroku pomagati, zato bo segel v žep in pri zasebniku odštel dva tisočaka, da dete dobi zobni aparat pravočasno. Boleče je biti tarča posmeha v najstništvu zaradi krivih zob. Čeprav nimam slabega mnenja o slovenskem zdravstvu, menim da je Slovenija dovolj bogata država, da bi morala javno zdravstvo dvigniti na resnično visoko raven. Zasebniki naj ostanejo, a življenje človeka izuči, da prosti trg ni vedno najboljša možnost.

 

Prejšnji teden sem klicala na FURS. Urgentno sem potrebovala izpisek lastne davčne številke na originalnem dokumentu. Preden so me po telefonu povezali z osebo, pristojno za papirnatne malenkosti, je trajalo kar 15 minut. Potem mi je gospa prijazno razložila, da jim moram poslati pisno vlogo, ki jo bodo pregledali, in če bo odločitev pozitivna, mi davčno številko na papirju pošljejo. Po pošti. Recimo, da bi trajalo teden dni. Nesrečno sem zavzdihnila: "Toliko kompliciranja samo za to, da bi nekdo pritisnil tipko print!?" In gospa je pojasnila: "Tak je zakon."

 

Debirokratizacija države je nujna. Tako bo veliko ljudi izgubilo službe, a saj jih bodo hitro dobili spet nazaj - zaposlili se bodo v proizvodnji konopljinih izdelkov! Če pisatelju rečete, da lahko piše v prostem času, sicer pa dela za tekočim trakom, zakaj dacarji ne bi mogli obdelovati konopljinih polj?

 

Politika pa je že tako poneumljena, da vsaka vlada tone nižje. Veljalo bi razmisliti o ustanovitvi Ministrstva za splošno asistenco. Genialna ideja žal ni moja. Pobrala sem jo iz ene BBC-jeve radijske igre. Sliši se smešno, a je izjemno koristno. Ministrstvo za splošno asistenco bi bila služba, kateri bi vlada predajala kamne in tako bi se to ministrstvo ukvarjalo z vsemi nesmisli in bedarijami, ki gnjavijo ostala ministrstva, vlada pa bi se končno lahko posvetila resničnim problemom, ki tarejo narod in Slovenijo popeljala ven iz teme. Ja, kot svetilnik! Saj to je bil plan, kajne?

 

Prosim, naredite mi to deželo srečno. Dokler še obstaja!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.621
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.283
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.280
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.380
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 779
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.210