Komentar

Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!

Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni transferji previsoki, prejemnikom smo rekli lenuhi. Kmetom, kulturnikom in drugim smo očitali, da so paraziti, in da bi subvencije morali ukiniti. Sveto smo verjeli v obstoj magične garaže, kjer kot entuziast iz nič začneš in bajno obogatiš. Iskali smo to garažo, oh, pa še kako, a je v Sloveniji nikakor nismo našli. Vsaj jaz ne. Sem pa našla ogromno kamnov.

02.04.2021 22:45
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   UTD   Terry Pratchett   FURS   Silicijeva dolina   Borut Pahor

Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska. 

Po angleškem pisatelju Terryu Pratchettu, ki je sicer opisoval možgane želve, človeški možgani že iz prazgodovine originalno vidijo svet v štirih kategorijah: Prva je to, kar lahko mi požremo, drugo je tisto, kar lahko požre nas, tretja je, s čimer se lahko parimo, in četrta kategorija so - kamni. Seveda gre za štos. S kamni je imel Pratchett v mislih nepomembne in trapaste reči, ki človeka vsakodnevno gnjavijo. Oslarije in neumnosti. Pratchett je bil pisec znanstvene fantastike in humoristični filozof, zato ga niso jemali preveč resno, a vseeno je bil opazen in uspešen in si je zaslužil spoštovani naziv sir. Kljub temu, da ga znanstvena stroka nima za merodajnega, moramo priznati, da je pravilno razložil poanto naše biti. Zdrav človeški razum razloči preživetvene nujnosti, vse ostalo pa so - kamni.

 

Pod prste mi je prišel članek, ki razglablja, kako je homo sapiens ustvaril svet, ki ga niti sam več ne razume. Drži. Vi razumete sedanjost? Sama priznam, da težko. Zdi se mi, da je planet popolnoma izgubil kompas. Če ga je sploh kdaj imel. Iz kamnov je civilizacija razvila znanost in umetnost, prave osnove pa človek pozablja. Recimo, direndaj okoli Grete je tako pomemben, da le redko kdo ve, kaj sploh je globalno segrevanje. Tone smeti iz Roga so umetnost, nad Opero pa se ekonomisti jezijo, ker ni profitabilna.

 

Pretkano so vas zmanipulirali, da ste pozabili tudi to, kako bi nam lahko bilo lepše. Ženete se in se izčrpavate za tisto znamenito skodelico riža na dan. Od jutra do večera. Za razvedrilo pa vas zabavajo razni modrijani iz cenenih resničnostnih šovov, kjer se eni ljudje prostovoljno smešijo, zato da se lahko drugi ljudje na kavčih ležerno hahljajo. To ni življenje. Je životarjenje. Pot, ki vodi v propad. No, to je že propad. Prehod iz Idiocracy v Hunger Games

 

Glede na to, da magične garaže, kot sem zapisala v uvodu, nismo našli, bi se sprememb morda najprej lotili s strani sociale in nato (ali hkrati) še ekonomije. Prazen žakelj ne stoji pokonci. Dajte ljudem Univerzalni temeljni dohodek UTD. Dajte ga vsem, ki imajo državljanstvo Republike Slovenije, ne glede na socialni status, prihodke, premoženje ali starost. Višina UTD naj bo 500 evrov. Ni veliko, a nekaj je. Človek, ki nima urejenega dostojnega življenja, bo s težavo dober delavec. Človek, ki mora preračunavati cente, če bo zmogel otroku kupiti puding - o pudingu za revne je pred kratkim na tem portalu tekla beseda in se mi boleče zarezala v spomin -, je izkoriščen, osramočen in ponižan. Je zagrenjen, hitreje zboli, pristane na antidepresivih, ne more polno živeti, skrbeti zase, niti prispevati k dobrobiti skupnosti. Zato bi UTD bil obliž na rane številnih Slovencev.

 

Kje najti denar za UTD? No, to ni moja stvar. Nisem arogantna, a vsak dan se v javnosti oglašajo vsevedni strokovnjaki in naj oni razložijo. Slovenija ima ogromno gospodarskega potenciala, a ga ne zna izkoristiti. Predsednik države Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska

 

Zakaj imamo Slovenci v sebi toliko pesimizma? Zakaj pozitivne ideje zatiramo, še preden bi jih sploh poskusili uresničiti?

 

Odlična ideja je vzgoja konoplje. Konopljino olje je zlato. Pekovske dobrote iz konoplje so nebeško okusne in zdrave. Imamo polja. Veliko polj. Zakaj masovno ne pridelujemo konoplje? Zakaj v večini pridelujemo belo moko, ki samo maši žile ter veča zdravstvene probleme in zavarovalniške stroške? Zakaj se ukvarjamo s kamni?

 

Minule dni sem iskala ortodonta za hčerkico in naletela na podatek, da je na dotičnega strokovnjaka v javnem zdravstvu v Sloveniji potrebno čakati kakšna štiri leta. Na oči mi je padel mrak. Vsak razumen starš hoče otroku pomagati, zato bo segel v žep in pri zasebniku odštel dva tisočaka, da dete dobi zobni aparat pravočasno. Boleče je biti tarča posmeha v najstništvu zaradi krivih zob. Čeprav nimam slabega mnenja o slovenskem zdravstvu, menim da je Slovenija dovolj bogata država, da bi morala javno zdravstvo dvigniti na resnično visoko raven. Zasebniki naj ostanejo, a življenje človeka izuči, da prosti trg ni vedno najboljša možnost.

 

Prejšnji teden sem klicala na FURS. Urgentno sem potrebovala izpisek lastne davčne številke na originalnem dokumentu. Preden so me po telefonu povezali z osebo, pristojno za papirnatne malenkosti, je trajalo kar 15 minut. Potem mi je gospa prijazno razložila, da jim moram poslati pisno vlogo, ki jo bodo pregledali, in če bo odločitev pozitivna, mi davčno številko na papirju pošljejo. Po pošti. Recimo, da bi trajalo teden dni. Nesrečno sem zavzdihnila: "Toliko kompliciranja samo za to, da bi nekdo pritisnil tipko print!?" In gospa je pojasnila: "Tak je zakon."

 

Debirokratizacija države je nujna. Tako bo veliko ljudi izgubilo službe, a saj jih bodo hitro dobili spet nazaj - zaposlili se bodo v proizvodnji konopljinih izdelkov! Če pisatelju rečete, da lahko piše v prostem času, sicer pa dela za tekočim trakom, zakaj dacarji ne bi mogli obdelovati konopljinih polj?

 

Politika pa je že tako poneumljena, da vsaka vlada tone nižje. Veljalo bi razmisliti o ustanovitvi Ministrstva za splošno asistenco. Genialna ideja žal ni moja. Pobrala sem jo iz ene BBC-jeve radijske igre. Sliši se smešno, a je izjemno koristno. Ministrstvo za splošno asistenco bi bila služba, kateri bi vlada predajala kamne in tako bi se to ministrstvo ukvarjalo z vsemi nesmisli in bedarijami, ki gnjavijo ostala ministrstva, vlada pa bi se končno lahko posvetila resničnim problemom, ki tarejo narod in Slovenijo popeljala ven iz teme. Ja, kot svetilnik! Saj to je bil plan, kajne?

 

Prosim, naredite mi to deželo srečno. Dokler še obstaja!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
4
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.195
02/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.250
03/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.797
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.526
05/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.298
06/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.355
07/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 955
08/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 1.962
09/
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
Dragan Živadinov
Ogledov: 719
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.094