Komentar

Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!

Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni transferji previsoki, prejemnikom smo rekli lenuhi. Kmetom, kulturnikom in drugim smo očitali, da so paraziti, in da bi subvencije morali ukiniti. Sveto smo verjeli v obstoj magične garaže, kjer kot entuziast iz nič začneš in bajno obogatiš. Iskali smo to garažo, oh, pa še kako, a je v Sloveniji nikakor nismo našli. Vsaj jaz ne. Sem pa našla ogromno kamnov.

02.04.2021 22:45
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   UTD   Terry Pratchett   FURS   Silicijeva dolina   Borut Pahor

Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska. 

Po angleškem pisatelju Terryu Pratchettu, ki je sicer opisoval možgane želve, človeški možgani že iz prazgodovine originalno vidijo svet v štirih kategorijah: Prva je to, kar lahko mi požremo, drugo je tisto, kar lahko požre nas, tretja je, s čimer se lahko parimo, in četrta kategorija so - kamni. Seveda gre za štos. S kamni je imel Pratchett v mislih nepomembne in trapaste reči, ki človeka vsakodnevno gnjavijo. Oslarije in neumnosti. Pratchett je bil pisec znanstvene fantastike in humoristični filozof, zato ga niso jemali preveč resno, a vseeno je bil opazen in uspešen in si je zaslužil spoštovani naziv sir. Kljub temu, da ga znanstvena stroka nima za merodajnega, moramo priznati, da je pravilno razložil poanto naše biti. Zdrav človeški razum razloči preživetvene nujnosti, vse ostalo pa so - kamni.

 

Pod prste mi je prišel članek, ki razglablja, kako je homo sapiens ustvaril svet, ki ga niti sam več ne razume. Drži. Vi razumete sedanjost? Sama priznam, da težko. Zdi se mi, da je planet popolnoma izgubil kompas. Če ga je sploh kdaj imel. Iz kamnov je civilizacija razvila znanost in umetnost, prave osnove pa človek pozablja. Recimo, direndaj okoli Grete je tako pomemben, da le redko kdo ve, kaj sploh je globalno segrevanje. Tone smeti iz Roga so umetnost, nad Opero pa se ekonomisti jezijo, ker ni profitabilna.

 

Pretkano so vas zmanipulirali, da ste pozabili tudi to, kako bi nam lahko bilo lepše. Ženete se in se izčrpavate za tisto znamenito skodelico riža na dan. Od jutra do večera. Za razvedrilo pa vas zabavajo razni modrijani iz cenenih resničnostnih šovov, kjer se eni ljudje prostovoljno smešijo, zato da se lahko drugi ljudje na kavčih ležerno hahljajo. To ni življenje. Je životarjenje. Pot, ki vodi v propad. No, to je že propad. Prehod iz Idiocracy v Hunger Games

 

Glede na to, da magične garaže, kot sem zapisala v uvodu, nismo našli, bi se sprememb morda najprej lotili s strani sociale in nato (ali hkrati) še ekonomije. Prazen žakelj ne stoji pokonci. Dajte ljudem Univerzalni temeljni dohodek UTD. Dajte ga vsem, ki imajo državljanstvo Republike Slovenije, ne glede na socialni status, prihodke, premoženje ali starost. Višina UTD naj bo 500 evrov. Ni veliko, a nekaj je. Človek, ki nima urejenega dostojnega življenja, bo s težavo dober delavec. Človek, ki mora preračunavati cente, če bo zmogel otroku kupiti puding - o pudingu za revne je pred kratkim na tem portalu tekla beseda in se mi boleče zarezala v spomin -, je izkoriščen, osramočen in ponižan. Je zagrenjen, hitreje zboli, pristane na antidepresivih, ne more polno živeti, skrbeti zase, niti prispevati k dobrobiti skupnosti. Zato bi UTD bil obliž na rane številnih Slovencev.

 

Kje najti denar za UTD? No, to ni moja stvar. Nisem arogantna, a vsak dan se v javnosti oglašajo vsevedni strokovnjaki in naj oni razložijo. Slovenija ima ogromno gospodarskega potenciala, a ga ne zna izkoristiti. Predsednik države Borut Pahor je nekoč govoril, da bomo postali Silicijeva dolina. Grandiozna ideja je požela salve smeha in tako smo ostali dolina Šentflorjanska

 

Zakaj imamo Slovenci v sebi toliko pesimizma? Zakaj pozitivne ideje zatiramo, še preden bi jih sploh poskusili uresničiti?

 

Odlična ideja je vzgoja konoplje. Konopljino olje je zlato. Pekovske dobrote iz konoplje so nebeško okusne in zdrave. Imamo polja. Veliko polj. Zakaj masovno ne pridelujemo konoplje? Zakaj v večini pridelujemo belo moko, ki samo maši žile ter veča zdravstvene probleme in zavarovalniške stroške? Zakaj se ukvarjamo s kamni?

 

Minule dni sem iskala ortodonta za hčerkico in naletela na podatek, da je na dotičnega strokovnjaka v javnem zdravstvu v Sloveniji potrebno čakati kakšna štiri leta. Na oči mi je padel mrak. Vsak razumen starš hoče otroku pomagati, zato bo segel v žep in pri zasebniku odštel dva tisočaka, da dete dobi zobni aparat pravočasno. Boleče je biti tarča posmeha v najstništvu zaradi krivih zob. Čeprav nimam slabega mnenja o slovenskem zdravstvu, menim da je Slovenija dovolj bogata država, da bi morala javno zdravstvo dvigniti na resnično visoko raven. Zasebniki naj ostanejo, a življenje človeka izuči, da prosti trg ni vedno najboljša možnost.

 

Prejšnji teden sem klicala na FURS. Urgentno sem potrebovala izpisek lastne davčne številke na originalnem dokumentu. Preden so me po telefonu povezali z osebo, pristojno za papirnatne malenkosti, je trajalo kar 15 minut. Potem mi je gospa prijazno razložila, da jim moram poslati pisno vlogo, ki jo bodo pregledali, in če bo odločitev pozitivna, mi davčno številko na papirju pošljejo. Po pošti. Recimo, da bi trajalo teden dni. Nesrečno sem zavzdihnila: "Toliko kompliciranja samo za to, da bi nekdo pritisnil tipko print!?" In gospa je pojasnila: "Tak je zakon."

 

Debirokratizacija države je nujna. Tako bo veliko ljudi izgubilo službe, a saj jih bodo hitro dobili spet nazaj - zaposlili se bodo v proizvodnji konopljinih izdelkov! Če pisatelju rečete, da lahko piše v prostem času, sicer pa dela za tekočim trakom, zakaj dacarji ne bi mogli obdelovati konopljinih polj?

 

Politika pa je že tako poneumljena, da vsaka vlada tone nižje. Veljalo bi razmisliti o ustanovitvi Ministrstva za splošno asistenco. Genialna ideja žal ni moja. Pobrala sem jo iz ene BBC-jeve radijske igre. Sliši se smešno, a je izjemno koristno. Ministrstvo za splošno asistenco bi bila služba, kateri bi vlada predajala kamne in tako bi se to ministrstvo ukvarjalo z vsemi nesmisli in bedarijami, ki gnjavijo ostala ministrstva, vlada pa bi se končno lahko posvetila resničnim problemom, ki tarejo narod in Slovenijo popeljala ven iz teme. Ja, kot svetilnik! Saj to je bil plan, kajne?

 

Prosim, naredite mi to deželo srečno. Dokler še obstaja!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.896
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.543
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.185
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.775
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 804
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 547