Komentar

V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.

Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati nočejo za izvedbo ideje. Čeprav so rešitve na dlani, le temeljita reorganizacija javne uprave bi bila za začetek potrebna. Toda povprečni Slovenec doživi napad božjasti že ob misli, da bi moral garati kot črna živina, nekdo drug pa bi od njegovih žuljev živel. Ta jezni povprečni Slovenec noče razumeti, da bi tudi on dobil enak UTD, kar pomeni, da mu nihče ničesar ne bi vzel, le dal bi mu, da bi se njegovi žulji zmanjšali. Stopil bi korak bližje k dostojnemu življenju. Ampak! Ne ljubi se mi ravsati. Grem raje še enkrat na obhod, iskat magično garažo. Sezame, otvori se! 

08.04.2021 22:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   UTD   Jeff Bezos   Warren Buffet   Bill Gates   IBM   Microsoft

Prizor iz filma Ben Hur

UTD ni levičarska pogruntavščina, ampak ideja skrajne liberalno-kapitalistične ekonomske čikaške šole.

Jeff Bezos je kot mladenič leta 1994 ustanovil Amazon, ki je sprva prodajal knjige. Podjetje je ustanovil, kdo bi si mislil, v garaži! Medijem rad pripoveduje, kako je začel iz nič in sam ustvaril svetovni imperij, največjo spletno trgovino na planetu, ki dandanes prodaja praktično vse, kar človeku srce poželi. Ni da ni. Vedno pa pozabi povedati, da je bilo že slabo leto po ustanovitvi njegovo podjetje tik pred stečajem. Jeffa sta iz finančne katastrofe rešila ata in mama, ki sta mu velikodušno donirala več kot 245.000 dolarjev. Ne posodila, ampak donirala. Tega mediji nikoli ne omenjajo, kajti v svetu barbarskega kapitalizma, ki je obnorel tudi večino medijev, velja, da - če ti spodrsne -, si si kriv izključno sam in sam se moraš iz luknje tudi izvleči. V poštenem kapitalizmu (da, tudi ta obstaja!) pa se ve, da se živemu človeku lahko zgodi vse, in da ni vsakdo sam kriv za lastno nesrečo. Solidarnost je eden od temeljev naše civilizacije. To ne pomeni, da nismo individualisti. Smo. A premoremo empatijo, smo človeški, znamo pomagati in se povezati, ko gre za skupno dobro.

  

Še posebej solidarna je bila Mary Gates, mama Billa Gatesa, zadnje mesece - zaradi koronavirusa in z njim povezanih cepiv -, verjetno najbolj razvpitega in vplivnega milijarderja svetovnega kova. Gospa Mary je bila močna poslovna ženska in državljanska aktivistka, ki je kot članica uprav večjih korporacij sodelovala tudi z velikanom IBM. Ne pozabite, da je bil ravno IBM prvi, ki je na trg poslal osebni računalnik. Bill Gates je bil hitro sit šole in jo je obesil na klin ter s partnerjem raje ustanovil majhno podjetje Microsoft. Že ime pove, da je bilo podjetje res mičkeno. Vemo, da majhne ribice težko pridejo do velikih kosov pogače. Toda mama Mary, ki sina ni mogla prepričati v nadaljevanje šolanja, se je potrudila, da mu je uredila vsaj biznis. Ker je bila izjemno vplivna, je šefe IBM-a prepričala, da najamejo Microsoftov operacijski sistem in zgodba o uspehu očalastega geeka, ki ga nihče ni maral, na koncu pa se je poročil z lepotico, je bila rojena. Seveda ne smemo pozabiti, da Bill nedvomno je genij in da je moral pokazati ogromno znanja za uspeh posla z IBM-om. Posel je moral obdržati in rast Microsofta nadaljevati, a brez posredovanja mame bi Bill Gates na IBM-u najbrž prišel samo do recepcije. Ali pa še do tja ne. 

  

V poslovnem svetu zveze pomenijo ogromno. Ne verjamem, da bi bil Bill danes milijarder, če bi se rodil v delavski družini, kjer revna mati za njegove sposobnosti ne bi imela razumevanja in ga ne bi mogla pripeljati do pravih ljudi ter mu urediti začetnih poslov. 

 

Warren Buffet je skromni možiček, ki se ti, ko ga vidiš, tako zasmili, da bi ga kar prijel pod roko in mu ponudil pomoč pri hoji v dvigalo. Tudi sam rad pripoveduje, kako kljub vsemu bogastvu še vedno že sto let živi v isti skromni hiši, vozi isti stari avto, vsak dan pa obvezno pohrusta hamburger iz McDonaldsa in popije pločevinko Coca Cole. Zaveden Američan. Javno rad pripoveduje kako je skromnost pomembna in kako je sam komaj-komaj, s težkimi napori, pobegnil iz hude revščine v Nebraski. Le kdo bi si mislil, da tako simpatičen možicelj tako kosmato laže? Warrenov oče je bil republikanski kongresnik, odlično situirani poslovnež in investitor, ki je sinu na začetku obilno pomagal na poslovni poti. Resda pa je Warren dokončno obogatel z lastno iznajdljivostjo in borznimi špekulacijami, nikoli pa ni dojel pravega pomena denarja. Čeprav v dobrodelne namene podari veliko, ga vsi poznajo kot grozno škrtega človeka. Tisto o hamburgerju, kokakoli in ostali skromnosti je še preveč res.

  

Mark Zuckerberg je čudežni deček, ki si je zamislil Facebook, na katerem dandanes vsi visimo ter objavljamo vse sorte reči, od pametni do trapastih. Toda tudi Mark, ki so ga sprva predstavljali samo še kot enega genialnega faliranega študenta, velikanskega uspeha verjetno nikoli ne bi dosegel, če se ne bi rodil v bogati družini. Mark je bil zelo nadarjen za računalništvo, toda starša sta mu plačala izjemno dragega zasebnega učitelja, ki je prihajal k njim domov in nadobudnega Marka dodatno učil tehničnih znanosti. Bodimo realni, če bi se Mark rodil v običajni delavski družini, takšnega uspeha verjetno ne bi dosegel nikoli. Najbrž bi končal kot uspešen programer v kakšnem tehnološkem podjetju, Facebook pa bi izumil kdo drug. Kljub temu, da tudi Zuckerberg veliko denarja donira v dobrodelne namene, je znano, da natakarjem nikoli ne pusti napitnine.

  

Podobnih primerov je ogromno. Od zdaj že pokojnega Steva Jobsa, ki si je domišljal, da je tako pameten, da lahko raka pozdravi s pomarančnim sokom, do Kylie Jenner, ki bi bila samo še ena od mnogih instagramerk, če ne bi izhajala iz klana Kardashian, ki vse bolj spominja na The Addams Family. Ne, Addamsovi so bili intelektualno zabavni, Kardashianovi pa so spake, a kljub temu - naj jim Bog požegna. Vsi se hvalijo, kako so uspeli popolnoma sami, iz nič, v resnici pa so vsi imeli bogato zaledje bodisi staršev bodisi mecenov. Skratka, imeli so zveze. In za njih so delale - in še vedno delajo - trume novodobnih sužnjev, ki jih dotični bogataši izkoriščajo tako zelo, da si reveži s plačami od dela za njihova podjetja pogosto ne morejo kupiti niti artiklov, ki jih sami ustvarjajo.

 

 

***

 

Če mislite, da je v Sloveniji drugače, ste smešni. Sanje so dovoljene in vsak dan je nov izziv. A če nimate zvez, niti garaže, univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) pa nočete, bo še težje kot je sicer. Zamislite se. Mimogrede, UTD ni levičarska pogruntavščina, ampak ideja skrajne liberalno-kapitalistične ekonomske čikaške šole. Ideja UTD je, da vsakdo, ni važno ali je invalid, brezdomec ali sin bogatih staršev, dobi enak znesek, države pa ne zanima, ali ga potrebuje, niti ali mu zadošča. Glavno je, da od države vsi dobijo osnovo.

 

Zato levičarji do nedavnega UTD-ju niso bili naklonjeni. Ker gre za enako obravnavanje vseh. Bogataši bi morali UTD resda vrniti z višjimi davki, toda mati samohranilka, ki bi dobila dva UTD-ja, je v primerjavi z bogato tričlansko družino, ki bi dobila tri UTD-je, po levičarski socialni doktrini diskriminirana. Zato naj bo jasno, da UTD ni namenjen prerazporejanju bogastva, ampak zagotavljanju osnovnega preživetja. UTD ne zmanjšuje prepada med bogatimi in revnimi. Najnižje plačana dela bi še pocenil, največje breme pa bi preko davkov spet nosil srednji sloj, zlasti ker se najbogatejši plačevanju davkov radi izognejo s selitvijo v davčne oaze. Bizarno, a na koncu bi od UTD imel največji profit ravno Bezos, ki bi lahko delavcem, ki že tako garajo za mezde, še znižal plače. 

  

Kljub vsemu ima UTD za slovenske razmere veliko prednost, zaradi katere bi ga bilo smiselno uvesti: večja preglednost in poceni izvedba, ki odpravi ogromno birokratskih stroškov. UTD ima tudi orjaški psihološki učinek, ker predstavlja nekaj, kar pripada vsakemu državljanu, zato zanj ni potrebno prositi in se ob tem poniževati. Vedite, da je v Sloveniji ogromno revnih, ki ne upajo prositi za pomoč niti v najhujši stiski. Preveč jih je sram. In to ni v redu. UTD človeku povrne dostojanstvo, slednje pa vodi do dostojnega, zdravega in ustvarjalnega življenja. 

 

Na svetovni ravni bi problem lahko rešila globalna davčna reforma, o kateri je nedavno pisal francoski ekonomist Thomas Piketty, a žal je njegov pogled naivno idealističen in zaenkrat neizvedljiv. Sveta ne bo mogoče spremeniti, dokler človeška zavest ne bo obvladala obsesivnega pohlepa po posedovanju materialnega.

 

Upam, da sem UTD sedaj dovolj jasno razložila, da razumete, zakaj je svet, v katerem živimo, zastavljen popolnoma napačno. Naša civilizacija je zblaznela - in če ostanemo na tej poti, se nam ne piše dobro. Če imate otroke, se še posebej zamislite.

 

Nihče ne bi smel biti suženj. V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami. A si tega nočete priznati. Dokler se ne predramite in uprete, vam ostane le besnenje po internetnih forumih. To pa počnete že itak in si na tak način tolažite prazne glave in posledično še žuljave roke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.040
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.929
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.181
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.323
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 739
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 905
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.218
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922