Komentar

Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji.

09.04.2021 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   posameznik   mafija   učitelji   šolstvo   Slovenija   Jezus   aktivni državljan

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost?

Izboljšava Sistema? Kaj je že to? Morda pa obstaja čarobna formula, ki lahko to uresniči. Izboljšavo Sistema delovanja državnih institucij. Poskusiti ni greh, mar ne? En dotik ali šum te formule sem začutil v prispevku v TV Dnevniku 21. marca letos, ko je bilo govora o dveh velikih sodnih procesih, ki potekajo v Italiji proti mafiji. Nekdo namreč pove sledeči stavek: "Proti mafiji ne morejo nikoli zmagati policaji, zmagajo lahko le učitelji." Pa se mi odpre tole razmišljanje:

 

Človeška civilizacija je na stopnji razvitosti parlamentarne demokracije, ki kaže določeno zagatnost oziroma nesposobnost reševanja nekaterih akutnih javnih, skupnostnih problemov. Ne bi šel v naštevanje, a naj omenim tega, na katerega opozarja omenjeni prispevek v televizijskem Dnevniku: zagatnost in nemoč dokazovanja nepravilnosti pri trošenju javnega denarja, kjer se velikokrat kažejo znaki, značilni za mafijo, za mafijski način delovanja. 

 

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji. Kaj je bolje in pravičneje namreč napotuje tudi institucionalizirana javna argumentacija tistih državljanov, ki to želijo, hočejo in so tudi pripravljeni dokazovati da so sposobni argumentirati. Slednje pa lahko dokazujejo predvsem s pomočjo učiteljev, ki jim povedo, kako biti aktivni državljan in katera orodja in načine lahko uporabljajo. 

 

In zakaj ne bi naredili še kakšnega poskusa v smeri, kaj je bolje in pravičneje pri trošenju javnega denarja? Ne samo po poti dokazovanja nepravilnosti in kaznovanja, saj konec koncev kako lahko nekdo dokaže mafijsko delovanje denimo večini udeležencev koordinacijske skupine za podelitev koncesije za izgradnjo energetskih objektov na Spodnji Savi, čeprav se še danes ob branju vseh mogočih zapisnikov sej na to temo (slučajno so mi te dni prišli v branje zapisniki iz decembra 1999), lahko hitro pojavi utemeljen sum? Ne more, ne gre, po obstoječem pravnem redu in praksi se ne da dokazati ničesar! Nagledal sem se na desetine podobnih primerov in vedno prišel do zaključka: Ne, ne da se dokazati nepravilnosti, slabega namena ali "mafioznosti"!

 

Rešitev je ta, da gremo po poti preprečevanja in to na prvem mestu z vzgojo in izobraževanjem, ja, s pomočjo učiteljev. Da pa ne bomo čakali sto let, da zrasejo tako učitelji kot otroci, poskusimo s kakšno bližnjico. Z argumentacijo tistih, ki so voljni in sposobni argumentacije. Jaz sem naredil že 57 poskusov!

 

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost? Hitro je pri roki odgovor, saj so drugi poklicani za to, saj imamo Sistem, saj imamo volitve. Pa vendar, ko bi bilo večinoma potrebno storiti tako malo, samo pritisniti kdaj na tipko ZA ali PROTI, se udeležiti kakšne argumentacije vsaj pri zadevah, ki te zanimajo ali kakorkoli zadevajo ... Ne, vedno prevlada matrica, po kateri so "drugi dobro plačani za to". Saj imamo Sistem, ustavo in zakone, poreče prevladujoča večina. Seveda večina od tistih, ki sploh kaj rečejo na to temo in že teh je med Slovenci silno malo, premalo. In spet smo pri glavnem vprašanju: Kdo sploh lahko popravi Sistem? 

 

Spet ponovimo, da bi bilo vsaj malo manj nepravilnosti pri porabi javnega denarja, da bi bilo vsaj malo manj mafijskega načina delovanja. Še enkrat, policaji in vsi, ki spadajo v isti represivni resor, vsi ti ne morejo popraviti Sistema. Lahko pa ga Učitelji, ja, pisano z veliko začetnico, kajti ne gre za vse učitelje, gre predvsem za tiste, ki lahko naučijo državljane, kaj je demokracija, ki jim tudi pokažejo orodja, metode, načine, kako se iti demokracijo. In eden od načinov oziroma orodij je tudi postavitev institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.

 

V sedanjem času je Sistem na stopnji, ko je najmočnejši subjekt, ki lahko vpliva na izboljšanje delovanja Sistema, na upravljanje institucij Sistema, politična stranka, ki si izbori vstop v parlament. Povsod po svetu, kjer je v veljavi parlamentarna demokracija. Pričakovati popravek Sistema s strani vodstev političnih strank? Ja, priznam, težko. Prepričati nekoga, ki mu je ravno obstoječi Sistem omogočil doseči vodilno pozicijo? Verjetno glavni paradoks demokracije. A kaj preostane drugega, kot še poskušati in še poskušati nagovoriti kakšno vodstvo edinega političnega subjekta, ki lahko izboljša Sistem? Pot, o kateri govorim, je dolga in naporna. A moje dolgoletne izkušnje na tej poti so me samo še utrdile v prepričanju, da je pot prava, je priložnost za človečnost. Za kohabitacijo različnosti, pa še vseh univerzalnih vrednot, ki so se že izoblikovale skozi stoletja razvoja človeške civilizacije.

 

Mislim, da sem v svojih prispevkih na portalu+ že nekajkrat omenil, da me je pač življenjska pot zadnjih trideset let zanesla v preizkuse novih načinov, oblik, metod, kako bi lahko državljani sodelovali pri izboljšavi Sistema in s tem tudi pri reševanju akutnih skupnostnih problemov, pa tudi branjenju univerzalnih vrednot. In večkrat mi je uspelo prepričati nek politični subjekt ali institucijo h kakšnemu poskusu. Nekaj poskusov je imelo čisto (iz)merljiv rezultat. A točka, da bi bil ta rezultat kakorkoli zavezujoč, kar bi pomenilo, da bi sledil popravek na Sistemu, ni bila še nikoli dosežena.

 

Sem bil torej neuspešen, je ideja aktivnega državljanstva po poti, ki jo že trideset let preizkušam, morda že v osnovi zgrešena? Ne vem. A to ni važno. Važno je, da se pot k bolj prav, k boljšemu in pravičnejšemu poskuša tlakovati. Sam sem bil oblikovalec boljših in lepših produktov, ja, tudi poti, zadnjih trideset let poti k boljšemu Sistemu, tudi tlakovcev na poti k boljši demokraciji. Eden od tlakovcev na tej poti, verjamem in verujem še vedno, so tudi vsi že izvedeni poskusi postavitve institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.  Pot izboljšave Sistema je tudi v stavku iz uvodoma citiranega televizijskega prispevka sodnega procesa proti italijanski mafiji. Z uresničitvijo tega stavka bi tudi lažje ovrgli sum mahinacij in nepravilnosti, kot omenjam zgoraj, da sem jih v teh dneh spet videl ob listanju starih zapisnikov sej vladnega odbora za energetiko iz leta 1999.

 

Morda pa bo komu, ki bo kdaj stopil na podobno pot, čisto koristilo prebiranje takih prispevkov, kot je tale, morda bo celo kdo zaradi tega našel kakšno bližnjico do uresničitve osnovne želje, da postane pot aktivnega državljanstva uveljavljen demokratični standard.

 

Ob velikonočnih praznikih je bil na televiziji film o Mariji Magdaleni, edini ženski med Jezusovimi učenci. Joaquin Phoenix v vlogi Jezusa se je pogovarjal s skupino žensk, ki ga sprašujejo, kaj naj storijo, ko jih njihovi možje ne spoštujejo, jih ponižujejo, pa morda so še kaj dodale ... Jezus Joaquin jih najprej dolgo gleda s svojimi sinjemodrimi očmi (holivudski dramaturgi to obvladajo), potem pa počasi spregovori: "Važno je imeti vero v boljše in pravičneje." Verjamem da je tudi Jezus iz Nazareta v resnici rekel nekaj podobnega. Kot da bi slišal nekakšen odmev zaključnih stavkov iz  mojih dosedanjih prispevkov na tem portalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.203
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.421
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.800
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.158
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.364
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.205
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 402