Komentar

Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji.

09.04.2021 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   posameznik   mafija   učitelji   šolstvo   Slovenija   Jezus   aktivni državljan

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost?

Izboljšava Sistema? Kaj je že to? Morda pa obstaja čarobna formula, ki lahko to uresniči. Izboljšavo Sistema delovanja državnih institucij. Poskusiti ni greh, mar ne? En dotik ali šum te formule sem začutil v prispevku v TV Dnevniku 21. marca letos, ko je bilo govora o dveh velikih sodnih procesih, ki potekajo v Italiji proti mafiji. Nekdo namreč pove sledeči stavek: "Proti mafiji ne morejo nikoli zmagati policaji, zmagajo lahko le učitelji." Pa se mi odpre tole razmišljanje:

 

Človeška civilizacija je na stopnji razvitosti parlamentarne demokracije, ki kaže določeno zagatnost oziroma nesposobnost reševanja nekaterih akutnih javnih, skupnostnih problemov. Ne bi šel v naštevanje, a naj omenim tega, na katerega opozarja omenjeni prispevek v televizijskem Dnevniku: zagatnost in nemoč dokazovanja nepravilnosti pri trošenju javnega denarja, kjer se velikokrat kažejo znaki, značilni za mafijo, za mafijski način delovanja. 

 

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji. Kaj je bolje in pravičneje namreč napotuje tudi institucionalizirana javna argumentacija tistih državljanov, ki to želijo, hočejo in so tudi pripravljeni dokazovati da so sposobni argumentirati. Slednje pa lahko dokazujejo predvsem s pomočjo učiteljev, ki jim povedo, kako biti aktivni državljan in katera orodja in načine lahko uporabljajo. 

 

In zakaj ne bi naredili še kakšnega poskusa v smeri, kaj je bolje in pravičneje pri trošenju javnega denarja? Ne samo po poti dokazovanja nepravilnosti in kaznovanja, saj konec koncev kako lahko nekdo dokaže mafijsko delovanje denimo večini udeležencev koordinacijske skupine za podelitev koncesije za izgradnjo energetskih objektov na Spodnji Savi, čeprav se še danes ob branju vseh mogočih zapisnikov sej na to temo (slučajno so mi te dni prišli v branje zapisniki iz decembra 1999), lahko hitro pojavi utemeljen sum? Ne more, ne gre, po obstoječem pravnem redu in praksi se ne da dokazati ničesar! Nagledal sem se na desetine podobnih primerov in vedno prišel do zaključka: Ne, ne da se dokazati nepravilnosti, slabega namena ali "mafioznosti"!

 

Rešitev je ta, da gremo po poti preprečevanja in to na prvem mestu z vzgojo in izobraževanjem, ja, s pomočjo učiteljev. Da pa ne bomo čakali sto let, da zrasejo tako učitelji kot otroci, poskusimo s kakšno bližnjico. Z argumentacijo tistih, ki so voljni in sposobni argumentacije. Jaz sem naredil že 57 poskusov!

 

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost? Hitro je pri roki odgovor, saj so drugi poklicani za to, saj imamo Sistem, saj imamo volitve. Pa vendar, ko bi bilo večinoma potrebno storiti tako malo, samo pritisniti kdaj na tipko ZA ali PROTI, se udeležiti kakšne argumentacije vsaj pri zadevah, ki te zanimajo ali kakorkoli zadevajo ... Ne, vedno prevlada matrica, po kateri so "drugi dobro plačani za to". Saj imamo Sistem, ustavo in zakone, poreče prevladujoča večina. Seveda večina od tistih, ki sploh kaj rečejo na to temo in že teh je med Slovenci silno malo, premalo. In spet smo pri glavnem vprašanju: Kdo sploh lahko popravi Sistem? 

 

Spet ponovimo, da bi bilo vsaj malo manj nepravilnosti pri porabi javnega denarja, da bi bilo vsaj malo manj mafijskega načina delovanja. Še enkrat, policaji in vsi, ki spadajo v isti represivni resor, vsi ti ne morejo popraviti Sistema. Lahko pa ga Učitelji, ja, pisano z veliko začetnico, kajti ne gre za vse učitelje, gre predvsem za tiste, ki lahko naučijo državljane, kaj je demokracija, ki jim tudi pokažejo orodja, metode, načine, kako se iti demokracijo. In eden od načinov oziroma orodij je tudi postavitev institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.

 

V sedanjem času je Sistem na stopnji, ko je najmočnejši subjekt, ki lahko vpliva na izboljšanje delovanja Sistema, na upravljanje institucij Sistema, politična stranka, ki si izbori vstop v parlament. Povsod po svetu, kjer je v veljavi parlamentarna demokracija. Pričakovati popravek Sistema s strani vodstev političnih strank? Ja, priznam, težko. Prepričati nekoga, ki mu je ravno obstoječi Sistem omogočil doseči vodilno pozicijo? Verjetno glavni paradoks demokracije. A kaj preostane drugega, kot še poskušati in še poskušati nagovoriti kakšno vodstvo edinega političnega subjekta, ki lahko izboljša Sistem? Pot, o kateri govorim, je dolga in naporna. A moje dolgoletne izkušnje na tej poti so me samo še utrdile v prepričanju, da je pot prava, je priložnost za človečnost. Za kohabitacijo različnosti, pa še vseh univerzalnih vrednot, ki so se že izoblikovale skozi stoletja razvoja človeške civilizacije.

 

Mislim, da sem v svojih prispevkih na portalu+ že nekajkrat omenil, da me je pač življenjska pot zadnjih trideset let zanesla v preizkuse novih načinov, oblik, metod, kako bi lahko državljani sodelovali pri izboljšavi Sistema in s tem tudi pri reševanju akutnih skupnostnih problemov, pa tudi branjenju univerzalnih vrednot. In večkrat mi je uspelo prepričati nek politični subjekt ali institucijo h kakšnemu poskusu. Nekaj poskusov je imelo čisto (iz)merljiv rezultat. A točka, da bi bil ta rezultat kakorkoli zavezujoč, kar bi pomenilo, da bi sledil popravek na Sistemu, ni bila še nikoli dosežena.

 

Sem bil torej neuspešen, je ideja aktivnega državljanstva po poti, ki jo že trideset let preizkušam, morda že v osnovi zgrešena? Ne vem. A to ni važno. Važno je, da se pot k bolj prav, k boljšemu in pravičnejšemu poskuša tlakovati. Sam sem bil oblikovalec boljših in lepših produktov, ja, tudi poti, zadnjih trideset let poti k boljšemu Sistemu, tudi tlakovcev na poti k boljši demokraciji. Eden od tlakovcev na tej poti, verjamem in verujem še vedno, so tudi vsi že izvedeni poskusi postavitve institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.  Pot izboljšave Sistema je tudi v stavku iz uvodoma citiranega televizijskega prispevka sodnega procesa proti italijanski mafiji. Z uresničitvijo tega stavka bi tudi lažje ovrgli sum mahinacij in nepravilnosti, kot omenjam zgoraj, da sem jih v teh dneh spet videl ob listanju starih zapisnikov sej vladnega odbora za energetiko iz leta 1999.

 

Morda pa bo komu, ki bo kdaj stopil na podobno pot, čisto koristilo prebiranje takih prispevkov, kot je tale, morda bo celo kdo zaradi tega našel kakšno bližnjico do uresničitve osnovne želje, da postane pot aktivnega državljanstva uveljavljen demokratični standard.

 

Ob velikonočnih praznikih je bil na televiziji film o Mariji Magdaleni, edini ženski med Jezusovimi učenci. Joaquin Phoenix v vlogi Jezusa se je pogovarjal s skupino žensk, ki ga sprašujejo, kaj naj storijo, ko jih njihovi možje ne spoštujejo, jih ponižujejo, pa morda so še kaj dodale ... Jezus Joaquin jih najprej dolgo gleda s svojimi sinjemodrimi očmi (holivudski dramaturgi to obvladajo), potem pa počasi spregovori: "Važno je imeti vero v boljše in pravičneje." Verjamem da je tudi Jezus iz Nazareta v resnici rekel nekaj podobnega. Kot da bi slišal nekakšen odmev zaključnih stavkov iz  mojih dosedanjih prispevkov na tem portalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.690
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.392
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 578
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445