Komentar

Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji.

09.04.2021 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   posameznik   mafija   učitelji   šolstvo   Slovenija   Jezus   aktivni državljan

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost?

Izboljšava Sistema? Kaj je že to? Morda pa obstaja čarobna formula, ki lahko to uresniči. Izboljšavo Sistema delovanja državnih institucij. Poskusiti ni greh, mar ne? En dotik ali šum te formule sem začutil v prispevku v TV Dnevniku 21. marca letos, ko je bilo govora o dveh velikih sodnih procesih, ki potekajo v Italiji proti mafiji. Nekdo namreč pove sledeči stavek: "Proti mafiji ne morejo nikoli zmagati policaji, zmagajo lahko le učitelji." Pa se mi odpre tole razmišljanje:

 

Človeška civilizacija je na stopnji razvitosti parlamentarne demokracije, ki kaže določeno zagatnost oziroma nesposobnost reševanja nekaterih akutnih javnih, skupnostnih problemov. Ne bi šel v naštevanje, a naj omenim tega, na katerega opozarja omenjeni prispevek v televizijskem Dnevniku: zagatnost in nemoč dokazovanja nepravilnosti pri trošenju javnega denarja, kjer se velikokrat kažejo znaki, značilni za mafijo, za mafijski način delovanja. 

 

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji. Kaj je bolje in pravičneje namreč napotuje tudi institucionalizirana javna argumentacija tistih državljanov, ki to želijo, hočejo in so tudi pripravljeni dokazovati da so sposobni argumentirati. Slednje pa lahko dokazujejo predvsem s pomočjo učiteljev, ki jim povedo, kako biti aktivni državljan in katera orodja in načine lahko uporabljajo. 

 

In zakaj ne bi naredili še kakšnega poskusa v smeri, kaj je bolje in pravičneje pri trošenju javnega denarja? Ne samo po poti dokazovanja nepravilnosti in kaznovanja, saj konec koncev kako lahko nekdo dokaže mafijsko delovanje denimo večini udeležencev koordinacijske skupine za podelitev koncesije za izgradnjo energetskih objektov na Spodnji Savi, čeprav se še danes ob branju vseh mogočih zapisnikov sej na to temo (slučajno so mi te dni prišli v branje zapisniki iz decembra 1999), lahko hitro pojavi utemeljen sum? Ne more, ne gre, po obstoječem pravnem redu in praksi se ne da dokazati ničesar! Nagledal sem se na desetine podobnih primerov in vedno prišel do zaključka: Ne, ne da se dokazati nepravilnosti, slabega namena ali "mafioznosti"!

 

Rešitev je ta, da gremo po poti preprečevanja in to na prvem mestu z vzgojo in izobraževanjem, ja, s pomočjo učiteljev. Da pa ne bomo čakali sto let, da zrasejo tako učitelji kot otroci, poskusimo s kakšno bližnjico. Z argumentacijo tistih, ki so voljni in sposobni argumentacije. Jaz sem naredil že 57 poskusov!

 

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost? Hitro je pri roki odgovor, saj so drugi poklicani za to, saj imamo Sistem, saj imamo volitve. Pa vendar, ko bi bilo večinoma potrebno storiti tako malo, samo pritisniti kdaj na tipko ZA ali PROTI, se udeležiti kakšne argumentacije vsaj pri zadevah, ki te zanimajo ali kakorkoli zadevajo ... Ne, vedno prevlada matrica, po kateri so "drugi dobro plačani za to". Saj imamo Sistem, ustavo in zakone, poreče prevladujoča večina. Seveda večina od tistih, ki sploh kaj rečejo na to temo in že teh je med Slovenci silno malo, premalo. In spet smo pri glavnem vprašanju: Kdo sploh lahko popravi Sistem? 

 

Spet ponovimo, da bi bilo vsaj malo manj nepravilnosti pri porabi javnega denarja, da bi bilo vsaj malo manj mafijskega načina delovanja. Še enkrat, policaji in vsi, ki spadajo v isti represivni resor, vsi ti ne morejo popraviti Sistema. Lahko pa ga Učitelji, ja, pisano z veliko začetnico, kajti ne gre za vse učitelje, gre predvsem za tiste, ki lahko naučijo državljane, kaj je demokracija, ki jim tudi pokažejo orodja, metode, načine, kako se iti demokracijo. In eden od načinov oziroma orodij je tudi postavitev institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.

 

V sedanjem času je Sistem na stopnji, ko je najmočnejši subjekt, ki lahko vpliva na izboljšanje delovanja Sistema, na upravljanje institucij Sistema, politična stranka, ki si izbori vstop v parlament. Povsod po svetu, kjer je v veljavi parlamentarna demokracija. Pričakovati popravek Sistema s strani vodstev političnih strank? Ja, priznam, težko. Prepričati nekoga, ki mu je ravno obstoječi Sistem omogočil doseči vodilno pozicijo? Verjetno glavni paradoks demokracije. A kaj preostane drugega, kot še poskušati in še poskušati nagovoriti kakšno vodstvo edinega političnega subjekta, ki lahko izboljša Sistem? Pot, o kateri govorim, je dolga in naporna. A moje dolgoletne izkušnje na tej poti so me samo še utrdile v prepričanju, da je pot prava, je priložnost za človečnost. Za kohabitacijo različnosti, pa še vseh univerzalnih vrednot, ki so se že izoblikovale skozi stoletja razvoja človeške civilizacije.

 

Mislim, da sem v svojih prispevkih na portalu+ že nekajkrat omenil, da me je pač življenjska pot zadnjih trideset let zanesla v preizkuse novih načinov, oblik, metod, kako bi lahko državljani sodelovali pri izboljšavi Sistema in s tem tudi pri reševanju akutnih skupnostnih problemov, pa tudi branjenju univerzalnih vrednot. In večkrat mi je uspelo prepričati nek politični subjekt ali institucijo h kakšnemu poskusu. Nekaj poskusov je imelo čisto (iz)merljiv rezultat. A točka, da bi bil ta rezultat kakorkoli zavezujoč, kar bi pomenilo, da bi sledil popravek na Sistemu, ni bila še nikoli dosežena.

 

Sem bil torej neuspešen, je ideja aktivnega državljanstva po poti, ki jo že trideset let preizkušam, morda že v osnovi zgrešena? Ne vem. A to ni važno. Važno je, da se pot k bolj prav, k boljšemu in pravičnejšemu poskuša tlakovati. Sam sem bil oblikovalec boljših in lepših produktov, ja, tudi poti, zadnjih trideset let poti k boljšemu Sistemu, tudi tlakovcev na poti k boljši demokraciji. Eden od tlakovcev na tej poti, verjamem in verujem še vedno, so tudi vsi že izvedeni poskusi postavitve institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.  Pot izboljšave Sistema je tudi v stavku iz uvodoma citiranega televizijskega prispevka sodnega procesa proti italijanski mafiji. Z uresničitvijo tega stavka bi tudi lažje ovrgli sum mahinacij in nepravilnosti, kot omenjam zgoraj, da sem jih v teh dneh spet videl ob listanju starih zapisnikov sej vladnega odbora za energetiko iz leta 1999.

 

Morda pa bo komu, ki bo kdaj stopil na podobno pot, čisto koristilo prebiranje takih prispevkov, kot je tale, morda bo celo kdo zaradi tega našel kakšno bližnjico do uresničitve osnovne želje, da postane pot aktivnega državljanstva uveljavljen demokratični standard.

 

Ob velikonočnih praznikih je bil na televiziji film o Mariji Magdaleni, edini ženski med Jezusovimi učenci. Joaquin Phoenix v vlogi Jezusa se je pogovarjal s skupino žensk, ki ga sprašujejo, kaj naj storijo, ko jih njihovi možje ne spoštujejo, jih ponižujejo, pa morda so še kaj dodale ... Jezus Joaquin jih najprej dolgo gleda s svojimi sinjemodrimi očmi (holivudski dramaturgi to obvladajo), potem pa počasi spregovori: "Važno je imeti vero v boljše in pravičneje." Verjamem da je tudi Jezus iz Nazareta v resnici rekel nekaj podobnega. Kot da bi slišal nekakšen odmev zaključnih stavkov iz  mojih dosedanjih prispevkov na tem portalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935