Komentar

Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji.

09.04.2021 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   posameznik   mafija   učitelji   šolstvo   Slovenija   Jezus   aktivni državljan

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost?

Izboljšava Sistema? Kaj je že to? Morda pa obstaja čarobna formula, ki lahko to uresniči. Izboljšavo Sistema delovanja državnih institucij. Poskusiti ni greh, mar ne? En dotik ali šum te formule sem začutil v prispevku v TV Dnevniku 21. marca letos, ko je bilo govora o dveh velikih sodnih procesih, ki potekajo v Italiji proti mafiji. Nekdo namreč pove sledeči stavek: "Proti mafiji ne morejo nikoli zmagati policaji, zmagajo lahko le učitelji." Pa se mi odpre tole razmišljanje:

 

Človeška civilizacija je na stopnji razvitosti parlamentarne demokracije, ki kaže določeno zagatnost oziroma nesposobnost reševanja nekaterih akutnih javnih, skupnostnih problemov. Ne bi šel v naštevanje, a naj omenim tega, na katerega opozarja omenjeni prispevek v televizijskem Dnevniku: zagatnost in nemoč dokazovanja nepravilnosti pri trošenju javnega denarja, kjer se velikokrat kažejo znaki, značilni za mafijo, za mafijski način delovanja. 

 

Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ampak le preko državljana, ki ga bo nekdo spodbudil v aktivnega državljana. Preko učitelja, preko vzgoje k delanju prav, bolje in pravičneje. Naj spet zveni naivno ali donkihotsko, prepričan sem da predvsem našim zvestim anonimnim komentatorjem, a verjamem, da je to eden bistvenih tlakovcev na poti k izboljšavi Sistema, k boljši demokraciji. Kaj je bolje in pravičneje namreč napotuje tudi institucionalizirana javna argumentacija tistih državljanov, ki to želijo, hočejo in so tudi pripravljeni dokazovati da so sposobni argumentirati. Slednje pa lahko dokazujejo predvsem s pomočjo učiteljev, ki jim povedo, kako biti aktivni državljan in katera orodja in načine lahko uporabljajo. 

 

In zakaj ne bi naredili še kakšnega poskusa v smeri, kaj je bolje in pravičneje pri trošenju javnega denarja? Ne samo po poti dokazovanja nepravilnosti in kaznovanja, saj konec koncev kako lahko nekdo dokaže mafijsko delovanje denimo večini udeležencev koordinacijske skupine za podelitev koncesije za izgradnjo energetskih objektov na Spodnji Savi, čeprav se še danes ob branju vseh mogočih zapisnikov sej na to temo (slučajno so mi te dni prišli v branje zapisniki iz decembra 1999), lahko hitro pojavi utemeljen sum? Ne more, ne gre, po obstoječem pravnem redu in praksi se ne da dokazati ničesar! Nagledal sem se na desetine podobnih primerov in vedno prišel do zaključka: Ne, ne da se dokazati nepravilnosti, slabega namena ali "mafioznosti"!

 

Rešitev je ta, da gremo po poti preprečevanja in to na prvem mestu z vzgojo in izobraževanjem, ja, s pomočjo učiteljev. Da pa ne bomo čakali sto let, da zrasejo tako učitelji kot otroci, poskusimo s kakšno bližnjico. Z argumentacijo tistih, ki so voljni in sposobni argumentacije. Jaz sem naredil že 57 poskusov!

 

Zakaj se Slovenec dokaj hitro odloči za dobrodelno dejanje, pomoč posamezniku v stiski, na drugi strani pa mu je silno težko in redko narediti kaj za Celoto, Skupnost? Hitro je pri roki odgovor, saj so drugi poklicani za to, saj imamo Sistem, saj imamo volitve. Pa vendar, ko bi bilo večinoma potrebno storiti tako malo, samo pritisniti kdaj na tipko ZA ali PROTI, se udeležiti kakšne argumentacije vsaj pri zadevah, ki te zanimajo ali kakorkoli zadevajo ... Ne, vedno prevlada matrica, po kateri so "drugi dobro plačani za to". Saj imamo Sistem, ustavo in zakone, poreče prevladujoča večina. Seveda večina od tistih, ki sploh kaj rečejo na to temo in že teh je med Slovenci silno malo, premalo. In spet smo pri glavnem vprašanju: Kdo sploh lahko popravi Sistem? 

 

Spet ponovimo, da bi bilo vsaj malo manj nepravilnosti pri porabi javnega denarja, da bi bilo vsaj malo manj mafijskega načina delovanja. Še enkrat, policaji in vsi, ki spadajo v isti represivni resor, vsi ti ne morejo popraviti Sistema. Lahko pa ga Učitelji, ja, pisano z veliko začetnico, kajti ne gre za vse učitelje, gre predvsem za tiste, ki lahko naučijo državljane, kaj je demokracija, ki jim tudi pokažejo orodja, metode, načine, kako se iti demokracijo. In eden od načinov oziroma orodij je tudi postavitev institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.

 

V sedanjem času je Sistem na stopnji, ko je najmočnejši subjekt, ki lahko vpliva na izboljšanje delovanja Sistema, na upravljanje institucij Sistema, politična stranka, ki si izbori vstop v parlament. Povsod po svetu, kjer je v veljavi parlamentarna demokracija. Pričakovati popravek Sistema s strani vodstev političnih strank? Ja, priznam, težko. Prepričati nekoga, ki mu je ravno obstoječi Sistem omogočil doseči vodilno pozicijo? Verjetno glavni paradoks demokracije. A kaj preostane drugega, kot še poskušati in še poskušati nagovoriti kakšno vodstvo edinega političnega subjekta, ki lahko izboljša Sistem? Pot, o kateri govorim, je dolga in naporna. A moje dolgoletne izkušnje na tej poti so me samo še utrdile v prepričanju, da je pot prava, je priložnost za človečnost. Za kohabitacijo različnosti, pa še vseh univerzalnih vrednot, ki so se že izoblikovale skozi stoletja razvoja človeške civilizacije.

 

Mislim, da sem v svojih prispevkih na portalu+ že nekajkrat omenil, da me je pač življenjska pot zadnjih trideset let zanesla v preizkuse novih načinov, oblik, metod, kako bi lahko državljani sodelovali pri izboljšavi Sistema in s tem tudi pri reševanju akutnih skupnostnih problemov, pa tudi branjenju univerzalnih vrednot. In večkrat mi je uspelo prepričati nek politični subjekt ali institucijo h kakšnemu poskusu. Nekaj poskusov je imelo čisto (iz)merljiv rezultat. A točka, da bi bil ta rezultat kakorkoli zavezujoč, kar bi pomenilo, da bi sledil popravek na Sistemu, ni bila še nikoli dosežena.

 

Sem bil torej neuspešen, je ideja aktivnega državljanstva po poti, ki jo že trideset let preizkušam, morda že v osnovi zgrešena? Ne vem. A to ni važno. Važno je, da se pot k bolj prav, k boljšemu in pravičnejšemu poskuša tlakovati. Sam sem bil oblikovalec boljših in lepših produktov, ja, tudi poti, zadnjih trideset let poti k boljšemu Sistemu, tudi tlakovcev na poti k boljši demokraciji. Eden od tlakovcev na tej poti, verjamem in verujem še vedno, so tudi vsi že izvedeni poskusi postavitve institucionalizirane platforme Aktivnih državljanov.  Pot izboljšave Sistema je tudi v stavku iz uvodoma citiranega televizijskega prispevka sodnega procesa proti italijanski mafiji. Z uresničitvijo tega stavka bi tudi lažje ovrgli sum mahinacij in nepravilnosti, kot omenjam zgoraj, da sem jih v teh dneh spet videl ob listanju starih zapisnikov sej vladnega odbora za energetiko iz leta 1999.

 

Morda pa bo komu, ki bo kdaj stopil na podobno pot, čisto koristilo prebiranje takih prispevkov, kot je tale, morda bo celo kdo zaradi tega našel kakšno bližnjico do uresničitve osnovne želje, da postane pot aktivnega državljanstva uveljavljen demokratični standard.

 

Ob velikonočnih praznikih je bil na televiziji film o Mariji Magdaleni, edini ženski med Jezusovimi učenci. Joaquin Phoenix v vlogi Jezusa se je pogovarjal s skupino žensk, ki ga sprašujejo, kaj naj storijo, ko jih njihovi možje ne spoštujejo, jih ponižujejo, pa morda so še kaj dodale ... Jezus Joaquin jih najprej dolgo gleda s svojimi sinjemodrimi očmi (holivudski dramaturgi to obvladajo), potem pa počasi spregovori: "Važno je imeti vero v boljše in pravičneje." Verjamem da je tudi Jezus iz Nazareta v resnici rekel nekaj podobnega. Kot da bi slišal nekakšen odmev zaključnih stavkov iz  mojih dosedanjih prispevkov na tem portalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
21
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.513
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.388
03/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.395
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.550
05/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.300
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.407
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.153
08/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 989
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.113
10/
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
Dragan Živadinov
Ogledov: 757