Komentar

"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova

Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. Bili bi seveda presrečni, če bi bilo že letošnje poletje spet čas brezskrbnih počitnic. Vendar strokovnjaki nas svarijo pred prehitrimi in prevelikimi pričakovanji in dodajajo, da bo s korona virusom vendarle potrebno živeti še nekaj časa. Bitka z njim bo dobljena šele, ko bo precepljena večina človeštva.

11.04.2021 20:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Covid-19   potovanja   EU   Izrael   potni list   covid potni list   ZDA   Danska   Estonija

Za široko sprejet oziroma mednarodno veljaven dokument bi bil najbrž potreben dogovor na svetovni ravni.

Z raznimi dodatnimi ukrepi bo torej potrebno poskrbeti, da se število okuženih zmanjšuje oziroma da se temu virusu (in vsem njegovim novim sevom) prepreči, da se spet ne razbohoti. Med predlogi, ki bi nam v tem vmesnem času omogočili nekoliko normalnejše življenje, je tudi uvedba covid potrdila oziroma covid potnega lista. Dokumenta torej, ki bi nas spremljal pri našem vsakodnevnem življenju doma oziroma na poti čez mejo in ki bi dokazoval naš covid status. Se pravi, da smo bili cepljeni, ali da smo virus preboleli, ali da je bil naš zadnji test negativen. Skratka, da ne predstavljamo nevarnosti za druge.

 

V tujini se je o tem že začela živahna in na trenutke precej polemična debata, kot da smo na pragu nove kulturne vojne. Predlog nekateri močno pozdravljajo. Menijo, da bi bila njegova hitra uveljavitev koristna za javno zdravstvo in ponoven zagon gospodarstva. Drugi mu ostro nasprotujejo in v njem med drugim vidijo korak v avtoritarno državo oziroma poskus vlade, da izkoristi priliko za uvedbo dodatnega nadzora nad državljani.

 

Priznati je treba, da se ob predlogu zastavlja več vprašanj etične, pravne, politične, medicinske, tehnične ter še kakšne narave. Na primer:

 

- Kakšne narave naj bi sploh bil takšen dokument; bi ga kot osebni identifikacijski dokument izdala država, ali bi bil bolj kot knjižica o cepljenjih?

 

- Katere osebne podatke bi vseboval in kako bi bilo poskrbljeno za njihovo varstvo oziroma varstvo zasebnosti?

 

- Kdo bi imel pravico legitimiranja?

 

- Bo prišlo z njegovo uvedbo do zoževanja svoboščin, ustvarjanja neenakosti med ljudmi in poglabljanja razlik med bogatimi in revnimi?

 

- Bo z njim res omogočeno sledenje imetnikov?

 

- Kako preprečiti ponarejanje itd.?

 

 

 Trenutno je več vprašanj kot odgovorov. Vendar gre za vprašanja, ki jih je večinoma moč razrešiti in ljudem tudi obrazložiti. Pravzaprav je za enkrat govora o dveh dokumentih, ki pa bi se ob določenih predpogojih lahko združila v enega. Prvi bi se uporabljal znotraj države. Pokazati bi ga bilo treba npr. ob udeležbi različnih kulturnih in športnih ter podobnih množičnih dogodkov. Če bi bil ta spisek širši, se zastavlja občutljivo vprašanje, ali vanj vključiti tudi lokale, ki nudijo osnovne dobrine in usluge. Glede slednjega bi bil odgovor prej negativen kot pozitiven. Potrdilo bi bilo v obliki ustrezne aplikacije na mobilnem telefonu. Tu se zastavlja vprašanje hackinga. Moralo bi biti seveda tudi v papirni obliki za tiste, ki pametnega telefona nimajo.

 

Če podrobneje pogledamo malo po svetu, lahko ugotovimo, da je Izrael tovrstni dokument, t.i. green pass (zeleno prepustnico) za svoje državljane izdal že februarja letos. Je v obliki mobilne aplikacije, pa tudi papirni. Pokazati ga je treba ob vstopu v restavracije, gledališče, fitnes itd. Izrael je sicer ena tistih držav, ki so se v boju z virusom najbolj izkazale. Precepili so res velik odstotek prebivalstva (okoli 60%) in se relativno hitro izvijajo iz objema restriktivnih ukrepov in vračajo v normalno življenje, tudi zahvaljujoč omenjeni propustnici.

 

Danska je takoj po Veliki noči kot prva EU članica uvedla začasno t.i. corona pass (korona prepustnico) kot aplikacijo, pa tudi v papirni obliki. Ta dokazuje, da je bil imetnik polno cepljen oziroma da je bil njegov test v zadnjih 72 urah negativen (ali pa pozitiven od dva do 12 tednov nazaj). Naletela je na pozitiven odziv. Predvsem so se je razveselili ponudniki raznih storitev, od frizerjev do avtošol. Bilo je tudi nekaj negodovanja predvsem v smislu delitve družbe in da je breme preverjanja padlo na podjetnike. Za nespoštovanje so predvidene tudi kazni.

 

Estonija bo svoj tovrstni sistem vpeljala do konca tega meseca. Država sicer prednjači s svojo digitalno ureditvijo. Če pogledamo čez lužo, velja, da Bidenova administracija ne načrtuje kakšnega tovrstnega potrdila na federalnem nivoju. Praksa zveznih držav pa je različna. Florida in Teksas z republikanskima guvernerjema ga odklanjata. Kalifornija ga pripravlja, država New York pa je že uvedla brezplačno ustrezno zaščiteno aplikacijo Excelsior Pass (prima propustnica). Imetniki nanjo lahko naložijo podatke o cepljenju in negativnem testu, ne pa kakšnih drugih zdravstvenih ali podrobnejših osebnih podatkov. Ob tem dobijo ustrezno kodo, ki jo je moč tudi natisniti. Omogoča udeležbo na raznih množičnih zabavnih in športnih dogodkih. Veljavnost cepljenja se izteče po šestih mesecih,  PCR molekularnega testa po treh dneh in antigenskega testa po šestih urah. Večina je prepričana, da ureditev prispeva k vračanju v normalno življenje. Vsi omenjeni sistemi na prostovoljni bazi pa med seboj niso povezljivi.

 

Nekoliko manj dilem je glede dokumenta, pa naj ga imenujemo covid potni list (ali kako drugače), ki bi omogočal  prehod državne meje.  Tu je verjetnost njegove širše uvedbe precej večja, nekateri celo menijo, da neizogibna, če bo virus trdovraten. Vendar tudi tu so pogledi različni. Če tokrat začnemo z ZDA. Bidnova administracija mu ni naklonjena, čeprav zanj močno navijajo Ameriška gospodarska zbornica (Amcham) in potovalna industrija - letalske družbe. Slednje kot možnost omenjajo uvedbo lastnih zasebnih sistemov.

 

V Združenem kraljestvu je začetna naklonjenost predsednika vlade Johnsona skopnela zaradi močnega nasprotovanja dela konservativcev in opozicije. Islandija pa je s svoje strani že najavila, da bo v državo tujce z dokazilom o cepljenju spuščala brez karantene. Kitajska je nakazala, da bo pripustila le tiste tujce, ki bi bili cepljeni z njenim cepivom.

 

Največji korak na tem področju je za enkrat naredila Evropska komisija. Že od konca lanskega leta pripravlja t.i. digitalni green pass (digitalna zelena propustnica). Ustrezna regulativa naj bi bila pod streho junija letos, ko bo dokončana tudi tehnična plat. Z njo naj bi rešili evropsko poletno turistično sezono. Propustnica bi omogočala prosto potovanje v okviru schengenskega območja in v perspektivi tudi širše, ko bi se rešilo vprašanje povezljivosti. Malce dvoma v zastavljene roke je najbrž na mestu, saj EU ni ravno znana po sposobnosti sprejemanja (in uveljavljanja) hitrih rešitev. Vprašanje tudi, kako se bo odzvala širša javnost. Podobne načrte ima za svoj kontinent tudi Afriška unija.

 

Za široko sprejet oziroma mednarodno veljaven dokument bi bil najbrž potreben dogovor na svetovni ravni. Tu bi lahko pomembno vlogo odigrali Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO). Z mednarodnim dogovorom bi se tudi uredila vprašanja registrov cepljenih, vpogledov vanje, varovanja osebnih podatkov itd. Skupina strokovnjakov pri WHO že razvija standarde, ki bi jih tovrstni dokument moral zadovoljiti. Resda pa mu sama WHO za enkrat ni naklonjena. Razlog je ustvarjanje neenakosti med ljudmi in pa dejstvo, da znanstveno sploh še ni dokazano, da cepljeni ne širijo virusa.

 

Kot je pokazalo razburjenje in nasprotovanje ob uvedbi aplikacije Ostani zdrav, je pri nas uvedbo covid potrdila za notranjo rabo težko pričakovati. Pač raje preštevamo mrtve in jadikujemo ob vse večjih ekonomskih posledicah virusa. Za potovanje v tujino se bomo hočeš nočeš morali ukloniti zahtevam držav, kamor bomo šli. Drugače pa ostane upanje, da se bo velika večina ljudi res cepila, da se bo epidemija ukrotila in da bodo tovrstne razprave in uvajanje raznih covid potrdil ali covid potnih listov čim prej odveč.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."
13
19.04.2022 22:00
Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Na napačni strani zgodovine: Moralni kompas Putinovih apologetov leži zakopan globoko pod ruševinami Mariupola
28
18.04.2022 19:00
Antifašizem in antinacizem sta osnovni vrednoti vsakega demokrata. Tako kot antikomunizem. Putin s svojimi blodnjami o nekakšni ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.113
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.299
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.142
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.727
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.473
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.334
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.258
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 921
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.025
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.777