Komentar

"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova

Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. Bili bi seveda presrečni, če bi bilo že letošnje poletje spet čas brezskrbnih počitnic. Vendar strokovnjaki nas svarijo pred prehitrimi in prevelikimi pričakovanji in dodajajo, da bo s korona virusom vendarle potrebno živeti še nekaj časa. Bitka z njim bo dobljena šele, ko bo precepljena večina človeštva.

11.04.2021 20:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Covid-19   potovanja   EU   Izrael   potni list   covid potni list   ZDA   Danska   Estonija

Za široko sprejet oziroma mednarodno veljaven dokument bi bil najbrž potreben dogovor na svetovni ravni.

Z raznimi dodatnimi ukrepi bo torej potrebno poskrbeti, da se število okuženih zmanjšuje oziroma da se temu virusu (in vsem njegovim novim sevom) prepreči, da se spet ne razbohoti. Med predlogi, ki bi nam v tem vmesnem času omogočili nekoliko normalnejše življenje, je tudi uvedba covid potrdila oziroma covid potnega lista. Dokumenta torej, ki bi nas spremljal pri našem vsakodnevnem življenju doma oziroma na poti čez mejo in ki bi dokazoval naš covid status. Se pravi, da smo bili cepljeni, ali da smo virus preboleli, ali da je bil naš zadnji test negativen. Skratka, da ne predstavljamo nevarnosti za druge.

 

V tujini se je o tem že začela živahna in na trenutke precej polemična debata, kot da smo na pragu nove kulturne vojne. Predlog nekateri močno pozdravljajo. Menijo, da bi bila njegova hitra uveljavitev koristna za javno zdravstvo in ponoven zagon gospodarstva. Drugi mu ostro nasprotujejo in v njem med drugim vidijo korak v avtoritarno državo oziroma poskus vlade, da izkoristi priliko za uvedbo dodatnega nadzora nad državljani.

 

Priznati je treba, da se ob predlogu zastavlja več vprašanj etične, pravne, politične, medicinske, tehnične ter še kakšne narave. Na primer:

 

- Kakšne narave naj bi sploh bil takšen dokument; bi ga kot osebni identifikacijski dokument izdala država, ali bi bil bolj kot knjižica o cepljenjih?

 

- Katere osebne podatke bi vseboval in kako bi bilo poskrbljeno za njihovo varstvo oziroma varstvo zasebnosti?

 

- Kdo bi imel pravico legitimiranja?

 

- Bo prišlo z njegovo uvedbo do zoževanja svoboščin, ustvarjanja neenakosti med ljudmi in poglabljanja razlik med bogatimi in revnimi?

 

- Bo z njim res omogočeno sledenje imetnikov?

 

- Kako preprečiti ponarejanje itd.?

 

 

 Trenutno je več vprašanj kot odgovorov. Vendar gre za vprašanja, ki jih je večinoma moč razrešiti in ljudem tudi obrazložiti. Pravzaprav je za enkrat govora o dveh dokumentih, ki pa bi se ob določenih predpogojih lahko združila v enega. Prvi bi se uporabljal znotraj države. Pokazati bi ga bilo treba npr. ob udeležbi različnih kulturnih in športnih ter podobnih množičnih dogodkov. Če bi bil ta spisek širši, se zastavlja občutljivo vprašanje, ali vanj vključiti tudi lokale, ki nudijo osnovne dobrine in usluge. Glede slednjega bi bil odgovor prej negativen kot pozitiven. Potrdilo bi bilo v obliki ustrezne aplikacije na mobilnem telefonu. Tu se zastavlja vprašanje hackinga. Moralo bi biti seveda tudi v papirni obliki za tiste, ki pametnega telefona nimajo.

 

Če podrobneje pogledamo malo po svetu, lahko ugotovimo, da je Izrael tovrstni dokument, t.i. green pass (zeleno prepustnico) za svoje državljane izdal že februarja letos. Je v obliki mobilne aplikacije, pa tudi papirni. Pokazati ga je treba ob vstopu v restavracije, gledališče, fitnes itd. Izrael je sicer ena tistih držav, ki so se v boju z virusom najbolj izkazale. Precepili so res velik odstotek prebivalstva (okoli 60%) in se relativno hitro izvijajo iz objema restriktivnih ukrepov in vračajo v normalno življenje, tudi zahvaljujoč omenjeni propustnici.

 

Danska je takoj po Veliki noči kot prva EU članica uvedla začasno t.i. corona pass (korona prepustnico) kot aplikacijo, pa tudi v papirni obliki. Ta dokazuje, da je bil imetnik polno cepljen oziroma da je bil njegov test v zadnjih 72 urah negativen (ali pa pozitiven od dva do 12 tednov nazaj). Naletela je na pozitiven odziv. Predvsem so se je razveselili ponudniki raznih storitev, od frizerjev do avtošol. Bilo je tudi nekaj negodovanja predvsem v smislu delitve družbe in da je breme preverjanja padlo na podjetnike. Za nespoštovanje so predvidene tudi kazni.

 

Estonija bo svoj tovrstni sistem vpeljala do konca tega meseca. Država sicer prednjači s svojo digitalno ureditvijo. Če pogledamo čez lužo, velja, da Bidenova administracija ne načrtuje kakšnega tovrstnega potrdila na federalnem nivoju. Praksa zveznih držav pa je različna. Florida in Teksas z republikanskima guvernerjema ga odklanjata. Kalifornija ga pripravlja, država New York pa je že uvedla brezplačno ustrezno zaščiteno aplikacijo Excelsior Pass (prima propustnica). Imetniki nanjo lahko naložijo podatke o cepljenju in negativnem testu, ne pa kakšnih drugih zdravstvenih ali podrobnejših osebnih podatkov. Ob tem dobijo ustrezno kodo, ki jo je moč tudi natisniti. Omogoča udeležbo na raznih množičnih zabavnih in športnih dogodkih. Veljavnost cepljenja se izteče po šestih mesecih,  PCR molekularnega testa po treh dneh in antigenskega testa po šestih urah. Večina je prepričana, da ureditev prispeva k vračanju v normalno življenje. Vsi omenjeni sistemi na prostovoljni bazi pa med seboj niso povezljivi.

 

Nekoliko manj dilem je glede dokumenta, pa naj ga imenujemo covid potni list (ali kako drugače), ki bi omogočal  prehod državne meje.  Tu je verjetnost njegove širše uvedbe precej večja, nekateri celo menijo, da neizogibna, če bo virus trdovraten. Vendar tudi tu so pogledi različni. Če tokrat začnemo z ZDA. Bidnova administracija mu ni naklonjena, čeprav zanj močno navijajo Ameriška gospodarska zbornica (Amcham) in potovalna industrija - letalske družbe. Slednje kot možnost omenjajo uvedbo lastnih zasebnih sistemov.

 

V Združenem kraljestvu je začetna naklonjenost predsednika vlade Johnsona skopnela zaradi močnega nasprotovanja dela konservativcev in opozicije. Islandija pa je s svoje strani že najavila, da bo v državo tujce z dokazilom o cepljenju spuščala brez karantene. Kitajska je nakazala, da bo pripustila le tiste tujce, ki bi bili cepljeni z njenim cepivom.

 

Največji korak na tem področju je za enkrat naredila Evropska komisija. Že od konca lanskega leta pripravlja t.i. digitalni green pass (digitalna zelena propustnica). Ustrezna regulativa naj bi bila pod streho junija letos, ko bo dokončana tudi tehnična plat. Z njo naj bi rešili evropsko poletno turistično sezono. Propustnica bi omogočala prosto potovanje v okviru schengenskega območja in v perspektivi tudi širše, ko bi se rešilo vprašanje povezljivosti. Malce dvoma v zastavljene roke je najbrž na mestu, saj EU ni ravno znana po sposobnosti sprejemanja (in uveljavljanja) hitrih rešitev. Vprašanje tudi, kako se bo odzvala širša javnost. Podobne načrte ima za svoj kontinent tudi Afriška unija.

 

Za široko sprejet oziroma mednarodno veljaven dokument bi bil najbrž potreben dogovor na svetovni ravni. Tu bi lahko pomembno vlogo odigrali Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO). Z mednarodnim dogovorom bi se tudi uredila vprašanja registrov cepljenih, vpogledov vanje, varovanja osebnih podatkov itd. Skupina strokovnjakov pri WHO že razvija standarde, ki bi jih tovrstni dokument moral zadovoljiti. Resda pa mu sama WHO za enkrat ni naklonjena. Razlog je ustvarjanje neenakosti med ljudmi in pa dejstvo, da znanstveno sploh še ni dokazano, da cepljeni ne širijo virusa.

 

Kot je pokazalo razburjenje in nasprotovanje ob uvedbi aplikacije Ostani zdrav, je pri nas uvedbo covid potrdila za notranjo rabo težko pričakovati. Pač raje preštevamo mrtve in jadikujemo ob vse večjih ekonomskih posledicah virusa. Za potovanje v tujino se bomo hočeš nočeš morali ukloniti zahtevam držav, kamor bomo šli. Drugače pa ostane upanje, da se bo velika večina ljudi res cepila, da se bo epidemija ukrotila in da bodo tovrstne razprave in uvajanje raznih covid potrdil ali covid potnih listov čim prej odveč.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.806
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.829
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.271
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 686
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.036
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895