Komentar

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot pravi, je slovenski premier Janez Janša v Bruslju postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi mediji, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji.

12.04.2021 21:29
Piše: Bill Wirtz
Ključne besede:   Bill Wirtz   Bruselj   Politico   mediji   Janez Janša   EU   Evropska komisija

Fotomontaža: portal+

Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

V Bruslju majhne države izstopajo samo takrat, ko naredijo nekaj narobe. Naj bo to Luksemburg, ki se znajde v navzkrižnem ognju zaradi svoje finančne strukture, ali Bolgarija zaradi splošno razširjene korupcije; težko je najti primere, ko je bila tema tedna na kakršenkoli način pozitivna novica za državo. Občutljivost za svobodo medijev je bila v zadnjih nekaj letih izjemno visoka, nenazadnje zaradi sedanje madžarske vojne proti domačim novinarjem, umora slovaškega reporterja Jána Kuciaka ali umora malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie. Še bolj svež primer je iz Grčije, kjer so v petek umorili raziskovalnega novinarja Giorgosa Karaivaza.

 

Premier Janez Janša je postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi glasili, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Ko je Lili Bayer, novinarka portala Politico, objavila Znotraj slovenske vojne za medije, je slovensko ministrstvo za kulturo presodilo, da je poročanje pristransko. Članek Bayerjeve je vzbudil precej pozornosti in na nek način ga je reakcija slovenske vlade potrdila. Ali postaja Ljubljana vedno bolj sovražna do raziskovalnega in neposlušnega novinarstva? Če je bil potreben dokaz, se je tukaj ponudil na srebrnem pladnju. 

 

Ministrski predsednik Janša je s tvitom to potrdil:

 

 

"No,  @liliebayer so naročili, naj ne pove resnice, zato je navajala v glavnem "neznane" vire s skrajne levice in namenoma prezrla vire z imeni in integriteto. Žal, to je  @POLITICOEurope. Naláganje za vsakdanji kruh."

 

 

Ta tvit (vir) je v Bruslju zanetil ogorčenje in obsodbe, tudi evropske komisarke za pravosodje Věre Jourové. Glavni predstavnik Evropske komisije za odnose z javnostmi je izjavil: "Obsojamo in ne bomo sprejeli komentarjev, žaljivih do novinarjev, vključno s tem primerom."

 

Politico je Janeza Janšo poimenoval Maršal Tweeto in se posmehnil premierjevi intenzivni rabi Twitterja in pripravljenosti, da začne s spletnim blatenjem. Februarja je Florian Eder v vplivnem glasilu Brussels Playbook zapisal:

 

"Delate trdo ali komajda delate? Maršal Tweeto ima nov hobi. Janez Janša se je na Tweeterju ob novinarjih spravil tudi na možganske truste in akademike. Kljub temu nekateri v Bruslju upajo, da ga bo predsedovanje Svetu EU, ki ga bo prevzel v drugi polovici leta, bolj zaposlilo, kot ga očitno zgolj vladanje v Sloveniji."

 

Politicovo vedno pogostejše poročanje o svobodi medijev v Sloveniji je vzbudilo pozornost institucij. V začetku marca je bila v Evropskem parlamentu razprava Svoboda medijev pod pritiskom na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Dejstvo, da je Slovenija omenjena v isti sapi kot Madžarska, kjer je zaradi ostrih vladnih ukrepov proti novinarjem več medijskih hiš zaprlo svoja vrata ali zapustilo državo, za slovensko diplomacijo pomeni nesrečo.

 

Dejstvo, da gospod Janša želi reorganizacijo, ni nobena skrivnost, najbolj je to očitno po prezgodnji in napačni čestitki (zdaj že) nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu za zmago na volitvah novembra lani. Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

 

Češki predsednik vlade Andrej Babiš ironično deli ozadje komunistične varnostne službe, ki ga slovenski premier tako vneto želi obsoditi, in dodaja k dejstvu, da je Praga mnogo bolj zainteresirana za ohranjanje ravnovesja, da bi ugajala in bila zadovoljna, če bi ostala vplivna na visokih položajih v Bruslju. Isto velja za avstrijskega kanclerja Kurza, ki bo izkoristil svoje sosede, ko bo to politično primerno, ter jih brezobzirno zapustil, če bodo postali preveč nestanovitni. Kurzovo kratkotrajno zavezništvo s skrajno desno avstrijsko Svobodnjaško stranko kaže, kako bo premeteno izigral bolj ekstremne frakcije na desni in jih dal na stran, ko bodo nehale podpirati njegov program.

 

Kar zadeva zavezništvo s Poljsko in Madžarsko – zaradi tako zapoznelega skakanja na evropski populistični vlak lahko Slovenija izgubi ves svoj politični kapital in ga pretopi v dolgotrajne preiskave in naslovne zgodbe, ki ne bodo naredile nič drugega, kot poslabšale ugled podjetij in njihovih vlagateljev. 

 

Če smo iskreni, Slovenija v evropski prestolnici ni znana po veliko stvareh. Dajte evrokratu ali lobistu v Bruslju zemljevid Evrope in opazili boste, da bo iskanje Ljubljane v najboljšem primeru neizobraženo ugibanje. Kakorkoli, Slovenija je poznana po prisotnosti predsednika Boruta Pahorja na družabnih omrežjih, saj je njegov račun na Instagramu bolj podoben tistemu od kakšnega vplivneža s področja zdravje in zdrave prehrane kot pa profilu šefa neke države. Morda domiselno, toda precej slabše kot glavoboli, ki jih povzroča drug narod, ki svobodo izražanja vidi kot nasprotje svojih političnih prioritet. 

 

Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji. 

 

Bill Wirtz je novinar in raziskovalec iz Luksemburga. Za journal.lu pokriva politiko Luksemburga in Evropske unije; za glavne evropske časnike piše članke v nemščini, francoščini in angleščini. Twitter: @wirtzbill

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
43
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.131
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890