Komentar

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot pravi, je slovenski premier Janez Janša v Bruslju postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi mediji, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji.

12.04.2021 21:29
Piše: Bill Wirtz
Ključne besede:   Bill Wirtz   Bruselj   Politico   mediji   Janez Janša   EU   Evropska komisija

Fotomontaža: portal+

Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

V Bruslju majhne države izstopajo samo takrat, ko naredijo nekaj narobe. Naj bo to Luksemburg, ki se znajde v navzkrižnem ognju zaradi svoje finančne strukture, ali Bolgarija zaradi splošno razširjene korupcije; težko je najti primere, ko je bila tema tedna na kakršenkoli način pozitivna novica za državo. Občutljivost za svobodo medijev je bila v zadnjih nekaj letih izjemno visoka, nenazadnje zaradi sedanje madžarske vojne proti domačim novinarjem, umora slovaškega reporterja Jána Kuciaka ali umora malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie. Še bolj svež primer je iz Grčije, kjer so v petek umorili raziskovalnega novinarja Giorgosa Karaivaza.

 

Premier Janez Janša je postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi glasili, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Ko je Lili Bayer, novinarka portala Politico, objavila Znotraj slovenske vojne za medije, je slovensko ministrstvo za kulturo presodilo, da je poročanje pristransko. Članek Bayerjeve je vzbudil precej pozornosti in na nek način ga je reakcija slovenske vlade potrdila. Ali postaja Ljubljana vedno bolj sovražna do raziskovalnega in neposlušnega novinarstva? Če je bil potreben dokaz, se je tukaj ponudil na srebrnem pladnju. 

 

Ministrski predsednik Janša je s tvitom to potrdil:

 

 

"No,  @liliebayer so naročili, naj ne pove resnice, zato je navajala v glavnem "neznane" vire s skrajne levice in namenoma prezrla vire z imeni in integriteto. Žal, to je  @POLITICOEurope. Naláganje za vsakdanji kruh."

 

 

Ta tvit (vir) je v Bruslju zanetil ogorčenje in obsodbe, tudi evropske komisarke za pravosodje Věre Jourové. Glavni predstavnik Evropske komisije za odnose z javnostmi je izjavil: "Obsojamo in ne bomo sprejeli komentarjev, žaljivih do novinarjev, vključno s tem primerom."

 

Politico je Janeza Janšo poimenoval Maršal Tweeto in se posmehnil premierjevi intenzivni rabi Twitterja in pripravljenosti, da začne s spletnim blatenjem. Februarja je Florian Eder v vplivnem glasilu Brussels Playbook zapisal:

 

"Delate trdo ali komajda delate? Maršal Tweeto ima nov hobi. Janez Janša se je na Tweeterju ob novinarjih spravil tudi na možganske truste in akademike. Kljub temu nekateri v Bruslju upajo, da ga bo predsedovanje Svetu EU, ki ga bo prevzel v drugi polovici leta, bolj zaposlilo, kot ga očitno zgolj vladanje v Sloveniji."

 

Politicovo vedno pogostejše poročanje o svobodi medijev v Sloveniji je vzbudilo pozornost institucij. V začetku marca je bila v Evropskem parlamentu razprava Svoboda medijev pod pritiskom na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Dejstvo, da je Slovenija omenjena v isti sapi kot Madžarska, kjer je zaradi ostrih vladnih ukrepov proti novinarjem več medijskih hiš zaprlo svoja vrata ali zapustilo državo, za slovensko diplomacijo pomeni nesrečo.

 

Dejstvo, da gospod Janša želi reorganizacijo, ni nobena skrivnost, najbolj je to očitno po prezgodnji in napačni čestitki (zdaj že) nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu za zmago na volitvah novembra lani. Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

 

Češki predsednik vlade Andrej Babiš ironično deli ozadje komunistične varnostne službe, ki ga slovenski premier tako vneto želi obsoditi, in dodaja k dejstvu, da je Praga mnogo bolj zainteresirana za ohranjanje ravnovesja, da bi ugajala in bila zadovoljna, če bi ostala vplivna na visokih položajih v Bruslju. Isto velja za avstrijskega kanclerja Kurza, ki bo izkoristil svoje sosede, ko bo to politično primerno, ter jih brezobzirno zapustil, če bodo postali preveč nestanovitni. Kurzovo kratkotrajno zavezništvo s skrajno desno avstrijsko Svobodnjaško stranko kaže, kako bo premeteno izigral bolj ekstremne frakcije na desni in jih dal na stran, ko bodo nehale podpirati njegov program.

 

Kar zadeva zavezništvo s Poljsko in Madžarsko – zaradi tako zapoznelega skakanja na evropski populistični vlak lahko Slovenija izgubi ves svoj politični kapital in ga pretopi v dolgotrajne preiskave in naslovne zgodbe, ki ne bodo naredile nič drugega, kot poslabšale ugled podjetij in njihovih vlagateljev. 

 

Če smo iskreni, Slovenija v evropski prestolnici ni znana po veliko stvareh. Dajte evrokratu ali lobistu v Bruslju zemljevid Evrope in opazili boste, da bo iskanje Ljubljane v najboljšem primeru neizobraženo ugibanje. Kakorkoli, Slovenija je poznana po prisotnosti predsednika Boruta Pahorja na družabnih omrežjih, saj je njegov račun na Instagramu bolj podoben tistemu od kakšnega vplivneža s področja zdravje in zdrave prehrane kot pa profilu šefa neke države. Morda domiselno, toda precej slabše kot glavoboli, ki jih povzroča drug narod, ki svobodo izražanja vidi kot nasprotje svojih političnih prioritet. 

 

Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji. 

 

Bill Wirtz je novinar in raziskovalec iz Luksemburga. Za journal.lu pokriva politiko Luksemburga in Evropske unije; za glavne evropske časnike piše članke v nemščini, francoščini in angleščini. Twitter: @wirtzbill

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
43
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.331
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.379
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.413
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.353
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.323
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.291
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 653
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.919