Komentar

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot pravi, je slovenski premier Janez Janša v Bruslju postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi mediji, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji.

12.04.2021 21:29
Piše: Bill Wirtz
Ključne besede:   Bill Wirtz   Bruselj   Politico   mediji   Janez Janša   EU   Evropska komisija

Fotomontaža: portal+

Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

V Bruslju majhne države izstopajo samo takrat, ko naredijo nekaj narobe. Naj bo to Luksemburg, ki se znajde v navzkrižnem ognju zaradi svoje finančne strukture, ali Bolgarija zaradi splošno razširjene korupcije; težko je najti primere, ko je bila tema tedna na kakršenkoli način pozitivna novica za državo. Občutljivost za svobodo medijev je bila v zadnjih nekaj letih izjemno visoka, nenazadnje zaradi sedanje madžarske vojne proti domačim novinarjem, umora slovaškega reporterja Jána Kuciaka ali umora malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie. Še bolj svež primer je iz Grčije, kjer so v petek umorili raziskovalnega novinarja Giorgosa Karaivaza.

 

Premier Janez Janša je postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi glasili, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Ko je Lili Bayer, novinarka portala Politico, objavila Znotraj slovenske vojne za medije, je slovensko ministrstvo za kulturo presodilo, da je poročanje pristransko. Članek Bayerjeve je vzbudil precej pozornosti in na nek način ga je reakcija slovenske vlade potrdila. Ali postaja Ljubljana vedno bolj sovražna do raziskovalnega in neposlušnega novinarstva? Če je bil potreben dokaz, se je tukaj ponudil na srebrnem pladnju. 

 

Ministrski predsednik Janša je s tvitom to potrdil:

 

 

"No,  @liliebayer so naročili, naj ne pove resnice, zato je navajala v glavnem "neznane" vire s skrajne levice in namenoma prezrla vire z imeni in integriteto. Žal, to je  @POLITICOEurope. Naláganje za vsakdanji kruh."

 

 

Ta tvit (vir) je v Bruslju zanetil ogorčenje in obsodbe, tudi evropske komisarke za pravosodje Věre Jourové. Glavni predstavnik Evropske komisije za odnose z javnostmi je izjavil: "Obsojamo in ne bomo sprejeli komentarjev, žaljivih do novinarjev, vključno s tem primerom."

 

Politico je Janeza Janšo poimenoval Maršal Tweeto in se posmehnil premierjevi intenzivni rabi Twitterja in pripravljenosti, da začne s spletnim blatenjem. Februarja je Florian Eder v vplivnem glasilu Brussels Playbook zapisal:

 

"Delate trdo ali komajda delate? Maršal Tweeto ima nov hobi. Janez Janša se je na Tweeterju ob novinarjih spravil tudi na možganske truste in akademike. Kljub temu nekateri v Bruslju upajo, da ga bo predsedovanje Svetu EU, ki ga bo prevzel v drugi polovici leta, bolj zaposlilo, kot ga očitno zgolj vladanje v Sloveniji."

 

Politicovo vedno pogostejše poročanje o svobodi medijev v Sloveniji je vzbudilo pozornost institucij. V začetku marca je bila v Evropskem parlamentu razprava Svoboda medijev pod pritiskom na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Dejstvo, da je Slovenija omenjena v isti sapi kot Madžarska, kjer je zaradi ostrih vladnih ukrepov proti novinarjem več medijskih hiš zaprlo svoja vrata ali zapustilo državo, za slovensko diplomacijo pomeni nesrečo.

 

Dejstvo, da gospod Janša želi reorganizacijo, ni nobena skrivnost, najbolj je to očitno po prezgodnji in napačni čestitki (zdaj že) nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu za zmago na volitvah novembra lani. Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

 

Češki predsednik vlade Andrej Babiš ironično deli ozadje komunistične varnostne službe, ki ga slovenski premier tako vneto želi obsoditi, in dodaja k dejstvu, da je Praga mnogo bolj zainteresirana za ohranjanje ravnovesja, da bi ugajala in bila zadovoljna, če bi ostala vplivna na visokih položajih v Bruslju. Isto velja za avstrijskega kanclerja Kurza, ki bo izkoristil svoje sosede, ko bo to politično primerno, ter jih brezobzirno zapustil, če bodo postali preveč nestanovitni. Kurzovo kratkotrajno zavezništvo s skrajno desno avstrijsko Svobodnjaško stranko kaže, kako bo premeteno izigral bolj ekstremne frakcije na desni in jih dal na stran, ko bodo nehale podpirati njegov program.

 

Kar zadeva zavezništvo s Poljsko in Madžarsko – zaradi tako zapoznelega skakanja na evropski populistični vlak lahko Slovenija izgubi ves svoj politični kapital in ga pretopi v dolgotrajne preiskave in naslovne zgodbe, ki ne bodo naredile nič drugega, kot poslabšale ugled podjetij in njihovih vlagateljev. 

 

Če smo iskreni, Slovenija v evropski prestolnici ni znana po veliko stvareh. Dajte evrokratu ali lobistu v Bruslju zemljevid Evrope in opazili boste, da bo iskanje Ljubljane v najboljšem primeru neizobraženo ugibanje. Kakorkoli, Slovenija je poznana po prisotnosti predsednika Boruta Pahorja na družabnih omrežjih, saj je njegov račun na Instagramu bolj podoben tistemu od kakšnega vplivneža s področja zdravje in zdrave prehrane kot pa profilu šefa neke države. Morda domiselno, toda precej slabše kot glavoboli, ki jih povzroča drug narod, ki svobodo izražanja vidi kot nasprotje svojih političnih prioritet. 

 

Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji. 

 

Bill Wirtz je novinar in raziskovalec iz Luksemburga. Za journal.lu pokriva politiko Luksemburga in Evropske unije; za glavne evropske časnike piše članke v nemščini, francoščini in angleščini. Twitter: @wirtzbill

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
43
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
21
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.515
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.389
03/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.396
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.551
05/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.300
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.408
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.155
08/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 995
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.117
10/
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
Dragan Živadinov
Ogledov: 758