Komentar

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot pravi, je slovenski premier Janez Janša v Bruslju postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi mediji, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji.

12.04.2021 21:29
Piše: Bill Wirtz
Ključne besede:   Bill Wirtz   Bruselj   Politico   mediji   Janez Janša   EU   Evropska komisija

Fotomontaža: portal+

Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

V Bruslju majhne države izstopajo samo takrat, ko naredijo nekaj narobe. Naj bo to Luksemburg, ki se znajde v navzkrižnem ognju zaradi svoje finančne strukture, ali Bolgarija zaradi splošno razširjene korupcije; težko je najti primere, ko je bila tema tedna na kakršenkoli način pozitivna novica za državo. Občutljivost za svobodo medijev je bila v zadnjih nekaj letih izjemno visoka, nenazadnje zaradi sedanje madžarske vojne proti domačim novinarjem, umora slovaškega reporterja Jána Kuciaka ali umora malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie. Še bolj svež primer je iz Grčije, kjer so v petek umorili raziskovalnega novinarja Giorgosa Karaivaza.

 

Premier Janez Janša je postal znan, ko se je začel spopadati ne samo s slovenskimi glasili, temveč nadirati tudi poročevalce v Bruslju. Ko je Lili Bayer, novinarka portala Politico, objavila Znotraj slovenske vojne za medije, je slovensko ministrstvo za kulturo presodilo, da je poročanje pristransko. Članek Bayerjeve je vzbudil precej pozornosti in na nek način ga je reakcija slovenske vlade potrdila. Ali postaja Ljubljana vedno bolj sovražna do raziskovalnega in neposlušnega novinarstva? Če je bil potreben dokaz, se je tukaj ponudil na srebrnem pladnju. 

 

Ministrski predsednik Janša je s tvitom to potrdil:

 

 

"No,  @liliebayer so naročili, naj ne pove resnice, zato je navajala v glavnem "neznane" vire s skrajne levice in namenoma prezrla vire z imeni in integriteto. Žal, to je  @POLITICOEurope. Naláganje za vsakdanji kruh."

 

 

Ta tvit (vir) je v Bruslju zanetil ogorčenje in obsodbe, tudi evropske komisarke za pravosodje Věre Jourové. Glavni predstavnik Evropske komisije za odnose z javnostmi je izjavil: "Obsojamo in ne bomo sprejeli komentarjev, žaljivih do novinarjev, vključno s tem primerom."

 

Politico je Janeza Janšo poimenoval Maršal Tweeto in se posmehnil premierjevi intenzivni rabi Twitterja in pripravljenosti, da začne s spletnim blatenjem. Februarja je Florian Eder v vplivnem glasilu Brussels Playbook zapisal:

 

"Delate trdo ali komajda delate? Maršal Tweeto ima nov hobi. Janez Janša se je na Tweeterju ob novinarjih spravil tudi na možganske truste in akademike. Kljub temu nekateri v Bruslju upajo, da ga bo predsedovanje Svetu EU, ki ga bo prevzel v drugi polovici leta, bolj zaposlilo, kot ga očitno zgolj vladanje v Sloveniji."

 

Politicovo vedno pogostejše poročanje o svobodi medijev v Sloveniji je vzbudilo pozornost institucij. V začetku marca je bila v Evropskem parlamentu razprava Svoboda medijev pod pritiskom na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Dejstvo, da je Slovenija omenjena v isti sapi kot Madžarska, kjer je zaradi ostrih vladnih ukrepov proti novinarjem več medijskih hiš zaprlo svoja vrata ali zapustilo državo, za slovensko diplomacijo pomeni nesrečo.

 

Dejstvo, da gospod Janša želi reorganizacijo, ni nobena skrivnost, najbolj je to očitno po prezgodnji in napačni čestitki (zdaj že) nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu za zmago na volitvah novembra lani. Iluzija srednjeevropskega populističnega zavezništva lahko hitro ugrizne Janšo, ker podcenjuje politični šah, ki ga igrajo v Bruslju, in svojo usposobljenost za to igro. 

 

Češki predsednik vlade Andrej Babiš ironično deli ozadje komunistične varnostne službe, ki ga slovenski premier tako vneto želi obsoditi, in dodaja k dejstvu, da je Praga mnogo bolj zainteresirana za ohranjanje ravnovesja, da bi ugajala in bila zadovoljna, če bi ostala vplivna na visokih položajih v Bruslju. Isto velja za avstrijskega kanclerja Kurza, ki bo izkoristil svoje sosede, ko bo to politično primerno, ter jih brezobzirno zapustil, če bodo postali preveč nestanovitni. Kurzovo kratkotrajno zavezništvo s skrajno desno avstrijsko Svobodnjaško stranko kaže, kako bo premeteno izigral bolj ekstremne frakcije na desni in jih dal na stran, ko bodo nehale podpirati njegov program.

 

Kar zadeva zavezništvo s Poljsko in Madžarsko – zaradi tako zapoznelega skakanja na evropski populistični vlak lahko Slovenija izgubi ves svoj politični kapital in ga pretopi v dolgotrajne preiskave in naslovne zgodbe, ki ne bodo naredile nič drugega, kot poslabšale ugled podjetij in njihovih vlagateljev. 

 

Če smo iskreni, Slovenija v evropski prestolnici ni znana po veliko stvareh. Dajte evrokratu ali lobistu v Bruslju zemljevid Evrope in opazili boste, da bo iskanje Ljubljane v najboljšem primeru neizobraženo ugibanje. Kakorkoli, Slovenija je poznana po prisotnosti predsednika Boruta Pahorja na družabnih omrežjih, saj je njegov račun na Instagramu bolj podoben tistemu od kakšnega vplivneža s področja zdravje in zdrave prehrane kot pa profilu šefa neke države. Morda domiselno, toda precej slabše kot glavoboli, ki jih povzroča drug narod, ki svobodo izražanja vidi kot nasprotje svojih političnih prioritet. 

 

Bližajoče se predsedovanje Svetu EU bo še bolj spremenilo pogled Evrope na Slovenijo. Od julija dalje bodo oči uperjene v Ljubljano, kako bo sklepala kompromise in začrtala program Unije za polnih šest mesecev. Če predsednik vlade Janša ne bo spremenil tona in načina v svojem odnosu z mediji, se bo država za vedno pridružila klubu "izstopajočih čudnih" v Evropski uniji. 

 

Bill Wirtz je novinar in raziskovalec iz Luksemburga. Za journal.lu pokriva politiko Luksemburga in Evropske unije; za glavne evropske časnike piše članke v nemščini, francoščini in angleščini. Twitter: @wirtzbill

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
43
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
16
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.322
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.478
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.253
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.464
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.565
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.291
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.465
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.065
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 955
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 827