Komentar

Šteje samo, kakšen človek si

Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico številnih razlik, skupno eno: vsi si želimo boljše in lepše življenje, kajne? Vsi želimo lepše življenje našim potomcem. Le da o istih stvareh, kot večkrat omenim, pogosto govorimo na različne načine. Vsi smo ljudje in preprosto je biti človek. Dober človek. To je edino, kar šteje.

14.04.2021 21:08
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   vest   človek   Che Guevara   Tito   Friedman   Shmuel   Bruno   SDS

Ilustracija: Pinterest / DevianArt

Vest je globoki čut, katerega naj bi imel vsakdo. Vest je notranji glas, ki se v mislih kar naprej javlja in nam sporoča, če ravnamo prav ali napak.

Ko smo bili še mularija, smo bili levičarji. Všeč nam je bil Che Guevara, impresioniral nas je Tito. Hoteli smo biti pank, čeprav se je ta zgodil, ko smo, jaz in vrstniki, še pleničke nosili. Nismo veliko razmišljali, zabavali smo se - na Metelkovi. Potem smo zrasli in prebrali kopico knjig ter ugotovili, da je bil Tito v resnici okrutni diktator, pa tudi zločinski Che ni ravno zaostajal za njim. Razočaranje. Za hip smo iz inata postali (skoraj) desničarji. V času, ko je bilo še sramotno priznati, da si - desničar! A tudi tam se nismo našli. Kozmopolitski nazori so vodili v liberalizem in neskončna prerekanja, kdo sploh je pravi liberalec. Bog je bil Friedman. Iskanje identitete, če se tako izrazim, je z današnjega vidika nepomembno, a tedaj je bilo vsaj zabavno.

 

Življenje se nam zdi dolgo, a v resnici mine, kot bi trenil. Še zdaj ne vem, kam točno je odhitelo zadnjih 20 let? Kaj vse se je zgodilo? Predvsem se je zgodilo ogromno! Dobro se spomnim, čeprav sem dogajanju komaj uspela slediti. Sem pa v tem času ponotranjila vrsto modrosti in najpomembnejša je: kar v življenju resnično šteje, je to, kakšen človek si, brez maske. Pošten ali hinavski? Iskren ali zahrbten? Spletkarski ali odkrit? Dober ali slab? Manipuliraš? Blefiraš? No, vsi delamo napake, toda redki se znajo iskreno opravičiti. Zmoreš priznati zmoto in jo skušati popraviti ali ne? 

 

Človek, ki razmišlja eksplicitno prvinsko in se nikamor ne priključi, ostane sam. Vsi ste ga že videli. To je tisti posebnež, ki na žuru obtiči v kotu, s kozarcem pijače, in opazuje druge med veselim klepetom in plesom. Ni introvert, a nikamor se ne more vključiti, ker se mu zdi, da nikamor ne sodi, in tudi drugi menijo, da k njim nekako ne spada. Govorim (tudi) iz lastne izkušnje. Zgodilo se je že meni. Vem, kako je ostati sam samcat in obtičati v kotu.

 

Pred leti mi je človek, ki danes zaseda poslanski sedež SDS dejal: "Ana, ta tvoj 'robinhoodovski' način delovanja je resda privlačen, a na dolgi rok se ti ne bo izšlo, nekam se moraš priključiti, nekam preprosto moraš spadati, drugače ne boš mogla preživeti." Danes že bivši član dotične stranke, ki je iz SDS izstopil kar se da tiho, ker ni želel maščevanja, me je ob kozarčku kuhanega vina vprašal: "Si se ti že kdaj prilizovala?" Pomislila sem za hipec in dejala, hja, ne vem, dvomim, morda sem se pa res, a očitno neuspešno. Če bi mi uspelo, ne bi živela kot svobodnjakinja - čeprav ima tudi to svojstveni čar -, manj fajn pa je, da moraš večkrat, sploh v teh časih, en konec krpati z drugim začetkom. Pa vseeno gre. Če delaš po vesti.

 

Vest je globoki čut, katerega naj bi imel vsakdo. Vest je notranji glas, ki se v mislih kar naprej javlja in nam sporoča, če ravnamo prav ali napak. Je osebni duhovni moralni razsodnik, ki človeka v primeru napačne odločitve razžira kot rak, ko sprejmeš pravilno odločitev, pa te nagradi z občutki blažene sreče. Vest je nevidna, a pomembna dušna odgovornost, le da jo številni ignorirajo, nekateri pa so jo celo namerno utišali. Vsak zase že ve.

  

Če ste gledali film Deček v črtasti pižami, ki je eden mojih najljubših - ker lepo pokaže pristno prijateljstvo -, potem se morda spomnite prizora, kako se judovski fantek Shmuel iz koncentracijskega taborišča pritihotapi v hišo prijatelja Bruna, fantka iz nacistične družine, katerega oče vodi dotično taborišče. 

 

Shmuel na mizi v predsobi zagleda velik pladenj poln slastnih pogač in piškotov. Lačen si ne more pomagati in začne hitro jesti. Prizor je presunljiv. Pri basanju z dobrotami ga zaloti strogi nacistični vojak, ki službuje pri dotični družini. Besno ga vprašala: "Kaj delaš tukaj?" V tistem hipu v predsobo vstopi Bruno in Shmuel s polnimi usti zajeclja češ, on me je povabil, on je moj prijatelj! Nacist se sumničavo obrne proti Brunu in z zaničevanjem vpraša: "Je to res?" Bruno v strahu odkima. Zanika. Pravi, da judovskega dečka še nikoli poprej ni videl. Izraz na Shmuelovem obrazu je šokirana mešanica strahu, razočaranja in spoznanja manjvrednosti. Vojak ga grobo odvleče nazaj v taborišče, za spomin pa mu pusti še orjaško modrico na očesu. Udarca ne vidimo, a plavo-vijolična oteklina je dovolj zgovorna, da si gledalec lahko predstavlja, kaj se je zgodilo. Naslednji prizori v filmu prikazujejo Bruna, ki se premetava od slabosti. Muči ga vest. Zatajil je prijatelja. Zatajil ga je, ker je vedel, da je prijateljstvo z Judi prepovedano. Takrat je bilo celo smrtno nevarno.

 

Tudi danes smo ljudje raznoliki. Levičarji, desničarji, in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico številnih razlik, skupno eno: vsi si želimo boljše in lepše življenje, kajne? Vsi želimo lepše življenje našim potomcem. Le da o istih stvareh, kot večkrat omenim, pogosto govorimo na različne načine. Vsi smo ljudje in preprosto je biti človek. Dober človek. To je edino, kar šteje.

  

V resnici smo si podobni precej bolj, kot se vam zdi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.161
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.185
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.107
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.061
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.488
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.472
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.090
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.600
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 561