Komentar

Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov."

16.04.2021 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Bill Wirtz   Luksemburg   EU   Slovenija   Keith Miles   polemika

Ko sem pred kratkim prebral članek luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: "Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja."

Ko sem pred dnevi na portalu+ prebral članek (vir) luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja. Še en drug navedek mi pride na misel: Glej, kdo se oglaša … ali z navedkom iz Biblije, ki pravi:

 

1 Ne sodi, da ti ne bo sojeno. 2 Kajti kakor sodiš, tako ti bodo sodili; in s kakršno mero meriš, tako ti bodo merili. 3 Zakaj gledaš iver v očesu svojega brata, ne vidiš pa bruna v svojem? 4 Kako boš rekel svojemu bratu, naj vzamem iver iz tvojega očesa; a glej, bruno je v tvojem lastnem očesu? Ti hinavec, najprej odstrani bruno iz svojega očesa, potem boš jasno videl in vzel iver iz bratovega. (Matej 7:1)

 

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov." Vsi vemo, da se je Evropa izkazala za nesposobno in da je na Hrvaškem prišlo do pokola, posredovati sta morala ZDA in NATO.

 

 

BILL WIRTZ

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

 

 

Druga stvar je, da Luksemburg ni plačal svojega deleža Natu. Za državo, ki ima enega največjih BDP na prebivalca, je neplačilo ustreznega deleža sramota. Vojaški izdatki držav članic NATO (v milijonih dolarjev) in predvideni delež BDP leta 2017:

 

 This chart provides a breakdown of Nato members' defence spending

 

 

Tretja stvar je, da Luksemburg ne plačuje pravičnega deleža EU. Znesek, ki ga je prejel iz porabe EU leta 2018, je bil približno 105 % tistega, kar je vplačal v evropski proračun (to lahko povemo tudi drugače – da je dobil vrnjenih 5 % več, kot je vplačal). Presenetljivo je, da dobi Luksemburg sploh kaj nazaj, ker je njegov BDP na prebivalca najvišji v EU.Evropa – BDP na prebivalca 2020:GDP per capita of European countries||TOP 10 Channel - YouTube

 

 

Katere države so neto plačnice in neto prejemnice?

 

Infographic: Which Countries are EU Contributors and Beneficiaries? | StatistaPotem lahko razmišljamo, kako jo Luksemburg odnese s tem, da je davčna oaza znotraj EU, ko je toliko govoričenja proti takim krajem. Po mojem mnenju davčna nebesa niso nujno slaba stvar, posebno če v državi ustanavljajo popolnoma operativne aktivnosti. Vendar če jih multinacionalke uporabljajo samo za zmanjševanje svojih davčnih računov, imam pomisleke.

 

Nenazadnje so v Luksemburgu ustanove EU, ki so zelo koristne za državo. Državna spletna stran pravi, da so v Luksemburgu Sodišče Evropske unije, Splošno sodišče (nekdanje Sodišče prve stopnje), Evropsko računsko sodišče in Evropska investicijska banka (EIB). Poleg tega so v Luksemburgu še Generalni sekretariat Evropskega parlamenta in nekatere službe Evropske komisije

 

V aprilu, juniju in oktobru so  Luksemburgu tudi zasedanja Sveta EUSporazum o enotnem patentnem sodišču določa, da bosta v Luksemburgu sedeža Prizivnega sodišča in Evropskega patentnega registra

 

Poleg tega so na sestanku Evropskega sveta decembra 2003 šefi držav ali vlad sklenili, da "če bo ustanovljen Evropski urad javnega tožilca, bo njegov sedež v Luksemburgu v skladu s Sklepom z dne 8. aprila 1965", v katerem sicer piše, da so "pravosodna in pol-sodna telesa tudi v Luksemburgu". Na osnovi te odločitve Luksemburg zahteva, da bo bodoče Evropsko javno tožilstvo, ki ga je Komisija predlagala julija 2013, dejansko imelo sedež v Luksemburgu. 

 

In nazadnje, v Luksemburgu po letu 2019 sodnim in finančnim enotam evropskih institucij z grupiranjem podatkovnih centrov Komisije dodajajo digitalen element. Kljub pomembni širitvi EU z novimi državami članicami, ki trdijo, da bi morali evropske institucije ustanavljati pri njih, je Luksemburg ostal ena od prestolnic EU. Okoli 9500 mednarodnih uslužbencev v Luksemburgu predstavlja skoraj 5 % aktivnega prebivalstva in skoraj 2,5 % zaposlenih.  

 

Mislim, da me ne bi smelo presenetiti, ker pri kritiki slovenskega premierja pojejo pesem po notah bruseljske elite, in jih ne zanimajo nacionalni interesi držav, kot so Slovenija, Poljska in Madžarska.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.173
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.190
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.070
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.492
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.328
07/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.102
08/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.475
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.610
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 608