Komentar

Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov."

16.04.2021 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Bill Wirtz   Luksemburg   EU   Slovenija   Keith Miles   polemika

Ko sem pred kratkim prebral članek luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: "Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja."

Ko sem pred dnevi na portalu+ prebral članek (vir) luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja. Še en drug navedek mi pride na misel: Glej, kdo se oglaša … ali z navedkom iz Biblije, ki pravi:

 

1 Ne sodi, da ti ne bo sojeno. 2 Kajti kakor sodiš, tako ti bodo sodili; in s kakršno mero meriš, tako ti bodo merili. 3 Zakaj gledaš iver v očesu svojega brata, ne vidiš pa bruna v svojem? 4 Kako boš rekel svojemu bratu, naj vzamem iver iz tvojega očesa; a glej, bruno je v tvojem lastnem očesu? Ti hinavec, najprej odstrani bruno iz svojega očesa, potem boš jasno videl in vzel iver iz bratovega. (Matej 7:1)

 

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov." Vsi vemo, da se je Evropa izkazala za nesposobno in da je na Hrvaškem prišlo do pokola, posredovati sta morala ZDA in NATO.

 

 

BILL WIRTZ

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

 

 

Druga stvar je, da Luksemburg ni plačal svojega deleža Natu. Za državo, ki ima enega največjih BDP na prebivalca, je neplačilo ustreznega deleža sramota. Vojaški izdatki držav članic NATO (v milijonih dolarjev) in predvideni delež BDP leta 2017:

 

 This chart provides a breakdown of Nato members' defence spending

 

 

Tretja stvar je, da Luksemburg ne plačuje pravičnega deleža EU. Znesek, ki ga je prejel iz porabe EU leta 2018, je bil približno 105 % tistega, kar je vplačal v evropski proračun (to lahko povemo tudi drugače – da je dobil vrnjenih 5 % več, kot je vplačal). Presenetljivo je, da dobi Luksemburg sploh kaj nazaj, ker je njegov BDP na prebivalca najvišji v EU.Evropa – BDP na prebivalca 2020:GDP per capita of European countries||TOP 10 Channel - YouTube

 

 

Katere države so neto plačnice in neto prejemnice?

 

Infographic: Which Countries are EU Contributors and Beneficiaries? | StatistaPotem lahko razmišljamo, kako jo Luksemburg odnese s tem, da je davčna oaza znotraj EU, ko je toliko govoričenja proti takim krajem. Po mojem mnenju davčna nebesa niso nujno slaba stvar, posebno če v državi ustanavljajo popolnoma operativne aktivnosti. Vendar če jih multinacionalke uporabljajo samo za zmanjševanje svojih davčnih računov, imam pomisleke.

 

Nenazadnje so v Luksemburgu ustanove EU, ki so zelo koristne za državo. Državna spletna stran pravi, da so v Luksemburgu Sodišče Evropske unije, Splošno sodišče (nekdanje Sodišče prve stopnje), Evropsko računsko sodišče in Evropska investicijska banka (EIB). Poleg tega so v Luksemburgu še Generalni sekretariat Evropskega parlamenta in nekatere službe Evropske komisije

 

V aprilu, juniju in oktobru so  Luksemburgu tudi zasedanja Sveta EUSporazum o enotnem patentnem sodišču določa, da bosta v Luksemburgu sedeža Prizivnega sodišča in Evropskega patentnega registra

 

Poleg tega so na sestanku Evropskega sveta decembra 2003 šefi držav ali vlad sklenili, da "če bo ustanovljen Evropski urad javnega tožilca, bo njegov sedež v Luksemburgu v skladu s Sklepom z dne 8. aprila 1965", v katerem sicer piše, da so "pravosodna in pol-sodna telesa tudi v Luksemburgu". Na osnovi te odločitve Luksemburg zahteva, da bo bodoče Evropsko javno tožilstvo, ki ga je Komisija predlagala julija 2013, dejansko imelo sedež v Luksemburgu. 

 

In nazadnje, v Luksemburgu po letu 2019 sodnim in finančnim enotam evropskih institucij z grupiranjem podatkovnih centrov Komisije dodajajo digitalen element. Kljub pomembni širitvi EU z novimi državami članicami, ki trdijo, da bi morali evropske institucije ustanavljati pri njih, je Luksemburg ostal ena od prestolnic EU. Okoli 9500 mednarodnih uslužbencev v Luksemburgu predstavlja skoraj 5 % aktivnega prebivalstva in skoraj 2,5 % zaposlenih.  

 

Mislim, da me ne bi smelo presenetiti, ker pri kritiki slovenskega premierja pojejo pesem po notah bruseljske elite, in jih ne zanimajo nacionalni interesi držav, kot so Slovenija, Poljska in Madžarska.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935