Komentar

Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov."

16.04.2021 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Bill Wirtz   Luksemburg   EU   Slovenija   Keith Miles   polemika

Ko sem pred kratkim prebral članek luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: "Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja."

Ko sem pred dnevi na portalu+ prebral članek (vir) luksemburškega novinarja Billa Wirtza, sem hočeš nočeš pomislil na star pregovor: Tisti, ki žive v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja. Še en drug navedek mi pride na misel: Glej, kdo se oglaša … ali z navedkom iz Biblije, ki pravi:

 

1 Ne sodi, da ti ne bo sojeno. 2 Kajti kakor sodiš, tako ti bodo sodili; in s kakršno mero meriš, tako ti bodo merili. 3 Zakaj gledaš iver v očesu svojega brata, ne vidiš pa bruna v svojem? 4 Kako boš rekel svojemu bratu, naj vzamem iver iz tvojega očesa; a glej, bruno je v tvojem lastnem očesu? Ti hinavec, najprej odstrani bruno iz svojega očesa, potem boš jasno videl in vzel iver iz bratovega. (Matej 7:1)

 

Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se borili za neodvisnost in državnost. Spomnili se bodo komentarjev luksemburškega zunanjega ministra Jacquesa Poosa iz časa slovenske deklaracije o neodvisnosti. Z besedami Timothyja Gratona Asha iz Guardiana je "do enega najbolj smešno absurdnih trenutkov v novejši evropski zgodovini prišlo leta 1991, ko je Jacques Poos pohitel s sporočilom Slovencem, ki so se tedaj skušali odcepiti od Socialistične federativne republike Jugoslavije, da majhne države v Evropi nimajo prihodnosti". Poos je takrat tudi domišljavo izjavil: "To je ura Evrope. To ni ura Američanov." Vsi vemo, da se je Evropa izkazala za nesposobno in da je na Hrvaškem prišlo do pokola, posredovati sta morala ZDA in NATO.

 

 

BILL WIRTZ

Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope

 

 

Druga stvar je, da Luksemburg ni plačal svojega deleža Natu. Za državo, ki ima enega največjih BDP na prebivalca, je neplačilo ustreznega deleža sramota. Vojaški izdatki držav članic NATO (v milijonih dolarjev) in predvideni delež BDP leta 2017:

 

 This chart provides a breakdown of Nato members' defence spending

 

 

Tretja stvar je, da Luksemburg ne plačuje pravičnega deleža EU. Znesek, ki ga je prejel iz porabe EU leta 2018, je bil približno 105 % tistega, kar je vplačal v evropski proračun (to lahko povemo tudi drugače – da je dobil vrnjenih 5 % več, kot je vplačal). Presenetljivo je, da dobi Luksemburg sploh kaj nazaj, ker je njegov BDP na prebivalca najvišji v EU.Evropa – BDP na prebivalca 2020:GDP per capita of European countries||TOP 10 Channel - YouTube

 

 

Katere države so neto plačnice in neto prejemnice?

 

Infographic: Which Countries are EU Contributors and Beneficiaries? | StatistaPotem lahko razmišljamo, kako jo Luksemburg odnese s tem, da je davčna oaza znotraj EU, ko je toliko govoričenja proti takim krajem. Po mojem mnenju davčna nebesa niso nujno slaba stvar, posebno če v državi ustanavljajo popolnoma operativne aktivnosti. Vendar če jih multinacionalke uporabljajo samo za zmanjševanje svojih davčnih računov, imam pomisleke.

 

Nenazadnje so v Luksemburgu ustanove EU, ki so zelo koristne za državo. Državna spletna stran pravi, da so v Luksemburgu Sodišče Evropske unije, Splošno sodišče (nekdanje Sodišče prve stopnje), Evropsko računsko sodišče in Evropska investicijska banka (EIB). Poleg tega so v Luksemburgu še Generalni sekretariat Evropskega parlamenta in nekatere službe Evropske komisije

 

V aprilu, juniju in oktobru so  Luksemburgu tudi zasedanja Sveta EUSporazum o enotnem patentnem sodišču določa, da bosta v Luksemburgu sedeža Prizivnega sodišča in Evropskega patentnega registra

 

Poleg tega so na sestanku Evropskega sveta decembra 2003 šefi držav ali vlad sklenili, da "če bo ustanovljen Evropski urad javnega tožilca, bo njegov sedež v Luksemburgu v skladu s Sklepom z dne 8. aprila 1965", v katerem sicer piše, da so "pravosodna in pol-sodna telesa tudi v Luksemburgu". Na osnovi te odločitve Luksemburg zahteva, da bo bodoče Evropsko javno tožilstvo, ki ga je Komisija predlagala julija 2013, dejansko imelo sedež v Luksemburgu. 

 

In nazadnje, v Luksemburgu po letu 2019 sodnim in finančnim enotam evropskih institucij z grupiranjem podatkovnih centrov Komisije dodajajo digitalen element. Kljub pomembni širitvi EU z novimi državami članicami, ki trdijo, da bi morali evropske institucije ustanavljati pri njih, je Luksemburg ostal ena od prestolnic EU. Okoli 9500 mednarodnih uslužbencev v Luksemburgu predstavlja skoraj 5 % aktivnega prebivalstva in skoraj 2,5 % zaposlenih.  

 

Mislim, da me ne bi smelo presenetiti, ker pri kritiki slovenskega premierja pojejo pesem po notah bruseljske elite, in jih ne zanimajo nacionalni interesi držav, kot so Slovenija, Poljska in Madžarska.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.161
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.200
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964