Komentar

Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko

Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno bolezen, ampak za veliko bolj resno obolenje, ki ima lahko tudi dolgoročne posledice. O teh posledicah se v slovenskem prostoru zelo malo piše in govori; veliko premalo, čeravno sem na to že nekajkrat opozoril na novinarskih konferencah in drugih dogodkih.

 

19.04.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Milan Krek   SARS-CoV-2   bolniki   posledice   cepljenje   NIJZ

Dolgoročne posledice lahko razvijejo tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

V tem prispevku želim ponovno opozoriti na resnost dolgotrajnih posledic, ki jih povzroča okužba s SARS-CoV-2 virusom, ker je pomembno, da ljudje vedo tudi za te posledice, ko se odločajo za upoštevanje (ali pa neupoštevanje) zaščitnih ukrepov - in za cepljenje kot enega najbolj učinkovitih ukrepov pri obvladovanju posledic COVID-19 bolezni. Dolgoročne posledice lahko razvijejo vsi oboleli - tako tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, da so preživeli samo zato, ker so jih zdravili v intenzivnih oddelkih, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

 

Posledice se kažejo še tedne in mesece po prebolelem COVID-19. 

 

Med posledice, ki jih navajajo in doživijo bolniki po bolezni, lahko uvrščamo: hudo utrujenost, težave pri razmišljanju ali koncentraciji, motnje spanja, glavobol, izgubo vonja in okusa, izgubo apetita, omotičnost, hitro bitje ali razbijanje srca (znano tudi kot palpitacije srca), bolečino v prsnem košu, težave z dihanjem ali zasoplostjo, kašelj, bolečine v sklepih ali mišicah, depresijo ali tesnobo, povišano telesno temperaturo. Simptomi se lahko poslabšajo tudi po telesnih ali duševnih aktivnostih. Opisujejo tudi resne poškodbe pljuč in težave pri dihanju, razvoj venske tromboze in okvaro ledvične funkcij.

  

Kot posledica se ugotavlja tudi multisistemski vnetni sindrom, ki prizadene različne pomembne življenjske sisteme, kot so funkcije srca, pljuč, ledvic, kože in možganov. Multiorganski učinki lahko vključujejo tudi stanja, ki se pojavijo po COVID-19, kot so avtoimunska vnetja

 

Ni še znano, kako dolgo lahko trajajo učinki posledic vnetja večjega organskega sistema in ali lahko učinki povzročijo kronično zdravstveno stanje. Je pa pomembno, da se ta bolezen razvije tudi pri otrocih, ki morajo (po)iskati pomoč tudi na intenzivnih oddelkih. To je še posebej pomembno, ker je med ljudmi (še vedno) prisotno prepričanje, da pri otrocih okužba z virusom SARS-CoV-2 poteka brez težav in v blagi obliki. Žal ne vedno. Po dolgotrajnem intenzivnem zdravljenju na intenzivnem oddelku pa so znane tudi druge posledice zdravljenja COVID-19. Ti učinki lahko vključujejo hudo šibkost in posttravmatsko stresno motnjo, ki vključuje dolgoročne reakcije na bolezen kot zelo stresen dogodek in zahtevajo zahtevno zdravljenje, med katerimi je tudi intenzivna rehabilitacija.

  

Tudi zaradi dolgoročnih posledic, ki jih pusti COVID-19 na človeku, je nujno potrebno spremljanje bolnika, ki je prebolel COVID-19, da pravočasno odkrijemo morebitne dolgoročne posledice in jih ustrezno zdravimo. Predvsem pa je pomembno, da vsi izvajamo preventivne nefarmakološke aktivnosti, ki preprečujejo okužbo (razdalja, maske, higiena ...), in da se cepimo takoj, ko pridemo na vrsto za cepljenje v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

 

Torej: COVID-19 ni samo kašelj, kihanje in povišana temperatura. 

 

Prosim, razumite, da gre še vedno za bolezen, ki je še ne poznamo dovolj dobro, vemo pa, da gre za zelo resno bolezen, ki nas je že nekajkrat močno presenetila. Preseneti nas še vedno lahko.

 

Ostanite zdravi!

 

 

Dr. Milan Krek je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.831
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.553
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.617
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.588
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.260
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.409
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.017