Komentar

Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko

Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno bolezen, ampak za veliko bolj resno obolenje, ki ima lahko tudi dolgoročne posledice. O teh posledicah se v slovenskem prostoru zelo malo piše in govori; veliko premalo, čeravno sem na to že nekajkrat opozoril na novinarskih konferencah in drugih dogodkih.

 

19.04.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Milan Krek   SARS-CoV-2   bolniki   posledice   cepljenje   NIJZ

Dolgoročne posledice lahko razvijejo tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

V tem prispevku želim ponovno opozoriti na resnost dolgotrajnih posledic, ki jih povzroča okužba s SARS-CoV-2 virusom, ker je pomembno, da ljudje vedo tudi za te posledice, ko se odločajo za upoštevanje (ali pa neupoštevanje) zaščitnih ukrepov - in za cepljenje kot enega najbolj učinkovitih ukrepov pri obvladovanju posledic COVID-19 bolezni. Dolgoročne posledice lahko razvijejo vsi oboleli - tako tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, da so preživeli samo zato, ker so jih zdravili v intenzivnih oddelkih, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

 

Posledice se kažejo še tedne in mesece po prebolelem COVID-19. 

 

Med posledice, ki jih navajajo in doživijo bolniki po bolezni, lahko uvrščamo: hudo utrujenost, težave pri razmišljanju ali koncentraciji, motnje spanja, glavobol, izgubo vonja in okusa, izgubo apetita, omotičnost, hitro bitje ali razbijanje srca (znano tudi kot palpitacije srca), bolečino v prsnem košu, težave z dihanjem ali zasoplostjo, kašelj, bolečine v sklepih ali mišicah, depresijo ali tesnobo, povišano telesno temperaturo. Simptomi se lahko poslabšajo tudi po telesnih ali duševnih aktivnostih. Opisujejo tudi resne poškodbe pljuč in težave pri dihanju, razvoj venske tromboze in okvaro ledvične funkcij.

  

Kot posledica se ugotavlja tudi multisistemski vnetni sindrom, ki prizadene različne pomembne življenjske sisteme, kot so funkcije srca, pljuč, ledvic, kože in možganov. Multiorganski učinki lahko vključujejo tudi stanja, ki se pojavijo po COVID-19, kot so avtoimunska vnetja

 

Ni še znano, kako dolgo lahko trajajo učinki posledic vnetja večjega organskega sistema in ali lahko učinki povzročijo kronično zdravstveno stanje. Je pa pomembno, da se ta bolezen razvije tudi pri otrocih, ki morajo (po)iskati pomoč tudi na intenzivnih oddelkih. To je še posebej pomembno, ker je med ljudmi (še vedno) prisotno prepričanje, da pri otrocih okužba z virusom SARS-CoV-2 poteka brez težav in v blagi obliki. Žal ne vedno. Po dolgotrajnem intenzivnem zdravljenju na intenzivnem oddelku pa so znane tudi druge posledice zdravljenja COVID-19. Ti učinki lahko vključujejo hudo šibkost in posttravmatsko stresno motnjo, ki vključuje dolgoročne reakcije na bolezen kot zelo stresen dogodek in zahtevajo zahtevno zdravljenje, med katerimi je tudi intenzivna rehabilitacija.

  

Tudi zaradi dolgoročnih posledic, ki jih pusti COVID-19 na človeku, je nujno potrebno spremljanje bolnika, ki je prebolel COVID-19, da pravočasno odkrijemo morebitne dolgoročne posledice in jih ustrezno zdravimo. Predvsem pa je pomembno, da vsi izvajamo preventivne nefarmakološke aktivnosti, ki preprečujejo okužbo (razdalja, maske, higiena ...), in da se cepimo takoj, ko pridemo na vrsto za cepljenje v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

 

Torej: COVID-19 ni samo kašelj, kihanje in povišana temperatura. 

 

Prosim, razumite, da gre še vedno za bolezen, ki je še ne poznamo dovolj dobro, vemo pa, da gre za zelo resno bolezen, ki nas je že nekajkrat močno presenetila. Preseneti nas še vedno lahko.

 

Ostanite zdravi!

 

 

Dr. Milan Krek je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935