Komentar

Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko

Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno bolezen, ampak za veliko bolj resno obolenje, ki ima lahko tudi dolgoročne posledice. O teh posledicah se v slovenskem prostoru zelo malo piše in govori; veliko premalo, čeravno sem na to že nekajkrat opozoril na novinarskih konferencah in drugih dogodkih.

 

19.04.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Milan Krek   SARS-CoV-2   bolniki   posledice   cepljenje   NIJZ

Dolgoročne posledice lahko razvijejo tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

V tem prispevku želim ponovno opozoriti na resnost dolgotrajnih posledic, ki jih povzroča okužba s SARS-CoV-2 virusom, ker je pomembno, da ljudje vedo tudi za te posledice, ko se odločajo za upoštevanje (ali pa neupoštevanje) zaščitnih ukrepov - in za cepljenje kot enega najbolj učinkovitih ukrepov pri obvladovanju posledic COVID-19 bolezni. Dolgoročne posledice lahko razvijejo vsi oboleli - tako tisti, ki so imeli tako hudo obliko bolezni, da so preživeli samo zato, ker so jih zdravili v intenzivnih oddelkih, kot tudi tisti, ki so preboleli bolezen brez resnih simptomov in težav.

 

Posledice se kažejo še tedne in mesece po prebolelem COVID-19. 

 

Med posledice, ki jih navajajo in doživijo bolniki po bolezni, lahko uvrščamo: hudo utrujenost, težave pri razmišljanju ali koncentraciji, motnje spanja, glavobol, izgubo vonja in okusa, izgubo apetita, omotičnost, hitro bitje ali razbijanje srca (znano tudi kot palpitacije srca), bolečino v prsnem košu, težave z dihanjem ali zasoplostjo, kašelj, bolečine v sklepih ali mišicah, depresijo ali tesnobo, povišano telesno temperaturo. Simptomi se lahko poslabšajo tudi po telesnih ali duševnih aktivnostih. Opisujejo tudi resne poškodbe pljuč in težave pri dihanju, razvoj venske tromboze in okvaro ledvične funkcij.

  

Kot posledica se ugotavlja tudi multisistemski vnetni sindrom, ki prizadene različne pomembne življenjske sisteme, kot so funkcije srca, pljuč, ledvic, kože in možganov. Multiorganski učinki lahko vključujejo tudi stanja, ki se pojavijo po COVID-19, kot so avtoimunska vnetja

 

Ni še znano, kako dolgo lahko trajajo učinki posledic vnetja večjega organskega sistema in ali lahko učinki povzročijo kronično zdravstveno stanje. Je pa pomembno, da se ta bolezen razvije tudi pri otrocih, ki morajo (po)iskati pomoč tudi na intenzivnih oddelkih. To je še posebej pomembno, ker je med ljudmi (še vedno) prisotno prepričanje, da pri otrocih okužba z virusom SARS-CoV-2 poteka brez težav in v blagi obliki. Žal ne vedno. Po dolgotrajnem intenzivnem zdravljenju na intenzivnem oddelku pa so znane tudi druge posledice zdravljenja COVID-19. Ti učinki lahko vključujejo hudo šibkost in posttravmatsko stresno motnjo, ki vključuje dolgoročne reakcije na bolezen kot zelo stresen dogodek in zahtevajo zahtevno zdravljenje, med katerimi je tudi intenzivna rehabilitacija.

  

Tudi zaradi dolgoročnih posledic, ki jih pusti COVID-19 na človeku, je nujno potrebno spremljanje bolnika, ki je prebolel COVID-19, da pravočasno odkrijemo morebitne dolgoročne posledice in jih ustrezno zdravimo. Predvsem pa je pomembno, da vsi izvajamo preventivne nefarmakološke aktivnosti, ki preprečujejo okužbo (razdalja, maske, higiena ...), in da se cepimo takoj, ko pridemo na vrsto za cepljenje v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

 

Torej: COVID-19 ni samo kašelj, kihanje in povišana temperatura. 

 

Prosim, razumite, da gre še vedno za bolezen, ki je še ne poznamo dovolj dobro, vemo pa, da gre za zelo resno bolezen, ki nas je že nekajkrat močno presenetila. Preseneti nas še vedno lahko.

 

Ostanite zdravi!

 

 

Dr. Milan Krek je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.191
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.328
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.726
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.552
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.406
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.068
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 874
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 685
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 878
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 576