Komentar

Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020

1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa "prestavila" za eno leto. Predstavilo se bo kar 190 držav sveta, Slovenija pa bo med tistimi z lastnim paviljonom. Nastopila bo s sloganom "Slovenia. Green and Smart Experience". Ideja za slovenski paviljon je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev. Arhitekt Robert Klun bo z nami delil nekaj svojih misli in bo odslej tudi novi kolumnist portala+.

21.04.2021 21:31
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   arhitekt   Dubaj   Expo 2020   Slovenija   les   Riko   Ribnica

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove.

Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje, so odzivi na naše delo, na projektiranje, na naše oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave v tem delu sveta in pripeljalo ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati, ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti.  

 

Kdor igra golf, razume, kaj je popoln udarec. Sproščeni "swing", tako sinhron, da bi z njim lahko rezal sekunde. A moraš biti predan. Pripravljen, da te trenutek prevzame in ga zaužiješ. Da si iskren. In tako se zgodi, da vsak integral udarca posebej preučiš v sebi. V lastnem izrazu. Podobno je v arhitekturi, ko se rodi prava ideja, ko začutiš, kako bo kreacija preko papirja živela v prostoru in nudila neizmerne pretoke energij, idej in opoja vsem uporabnikom. Zato moraš poznati vse prvine, materiale, ki jih boš uporabil, lokacijo, premikanje sonca, uporabnike in njihove navade. Morje neznank, ki so izziv, a hkrati tisto, kar življenje dela zanimivo. Zemljevid, po katerem vsak dan usmerjam lastne korake. Občutki, ko se me dotakne "neznano", so mi znani. Čutim se izbranega, da me poiščejo in jih, poln zaupanja, sprejmem. Ta občutek se je zgodil in sem ga doživljal leta 2019, ko sem sprejel izziv, da bomo sodelovali na natečaju za slovenski paviljon Expo2020 Dubai.

 

Dolgo sem premleval koncepte in razmišljal, kaj nas z Arabijo najbolj povezuje. In rodila se je IDEJA. Zgodil se je Paviljon!

 

Svinčnik je plesal in narisal čudovito arhitekturo projekta v Dubaju. Ta elektronski svinčnik je zmagal. Presegel je druge kolege in navdušil tako komisijo ministrstva, izvajalca našega paviljona Riko, sodelavce in predvsem navdušuje zdaj, ko stoji ves ozelenjen sredi puščave.

 

Projekt ima tri glavne elemente, tri komponente. Voda, gozd - zelena krošnja, LES-eno ribniško sito. Nič več, nič manj. Z njimi orišem zgodbo o tem, kdo smo, kaj so naše (moje) korenine, kaj Slovenija je; in ponižno povežem našo identiteto z arabsko. Vzorec ribniškega sita ima šestkotnike, ki jih, globoko zakoreninjene, zasledimo v vzorcih arabskega sveta. Trije elementi se tako zavrtijo v plesu arhitekture in detajla večnosti pod arabskim soncem.

 

Voda, ki je naš slovenski ponos, in tista, ki pametno hladi celotno področje paviljona, prida oris oaze. Voda kroži preko cevi v pesku in se tako hladi in osvežuje paviljon tudi v vročih dnevih. Poleg tega je voda ogledalo nas samih, vseh obiskovalcev in refleksija gozda, ki se bohoti naokrog. Gozd dvignemo na višino in z odsevom v vodni gladini dobimo občutek, da gremo dobesedno v gozdno krošnjo sredi puščave. Začutimo. Gozd in našo Slovenijo.

 

Poznavanje Arabije me je pripeljalo do rešitev, ki so unikatne, ki nudijo trajnostne povezave in so prišle zaradi negostoljubnosti naravnega puščavskega okolja še posebej do izraza. Gozd je dejansko sestavljen iz lokalnega zelenja in vstavljen na kamene mokre plošče, ki pomagajo, da se zelenje ne posuši. Ob tem hlad pada in naredi odlično naravno klimo vsej okolici paviljona, kar je najbolj pomembno, saj v paviljonu naj ne bi bilo dodatnega umetnega hlajenja.

 

Piko na i predstavljajo moje korenine – LES-eno ribniško sito, ki z vročega juga še dodatno zaščiti celotni paviljon in obiskovalce. In prav to ribniško sito predstavlja posebno vez med mojo domovino in kraji, kjer sem v zadnjih letih najbolj prisoten - Arabijo.

 

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove. A koncept je ohranjen, se ga čuti in sonce se zaustavi na moji Ribnici. Tako imajo obiskovalci kvalitetno klimo in z njimi povezane občutke. S temi prijemi vključimo vseh pet čutil in podamo s strokovnjaki marketinga, Jako Gornikom in njegovo ekipo, projektu ime, ki ga država Slovenija danes uporablja v Dubaju: SLOVENSKI PAVILJON Expo Dubai - GREEN SMART EXPERIENCE.

 

Ta zeleno-pametna izkušnja bo navduševala, ko se Expo letos odpre, kot se bodo odprla, upam, tudi smučišča v Sloveniji, kot se bodo odprla široka obzorja in povezave, socializacija in iskreni pogledi in objemi. Kot je posebnost mojega dela v odnosu in predanosti, iskrenosti. Ko čutiš, ko se prebudiš in veš, da smo naredili dobro delo.

 

To šteje in kar je najbolj neverjetno, sem te občutke ponovno in dodatno obudil prav v Arabskem svetu. Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje so odzivi na naše delo, na projektiranje, na Klun oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave in projekte v tem delu sveta in pripeljalo v naš svet ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti. To je pomembno. Da se slovensko gospodarstvo odpira tujini.

 

Veselim se snežinke, kot se veselim nove črte na novem projektu. Ko to pišem, jo v glavi že rišem.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Saudovi Arabiji in Združenih arabskih Emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!
2
08.12.2021 21:50
V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim ... Več.
Piše: Keith Miles
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
25
07.12.2021 21:00
Pred kratkim sem bil vprašan po ideološki usmeritvi. Sprva me je prešinilo, da je vprašanje bolje zamolčati, se izogniti ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
19
06.12.2021 21:00
Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac ... Več.
Piše: Ana Jud
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
10
05.12.2021 21:30
Cepiva so v tem trenutku dostopna predvsem v razvitem svetu in le majhno količino so dobili in uporabili v nerazvitih državah, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
5
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
14
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
Ana Jud
Ogledov: 2.517
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.920
03/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.739
04/
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.205
05/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.383
06/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 1.120
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.762
08/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.067
09/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 15.311
10/
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
Milan Krek
Ogledov: 820