Komentar

Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020

1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa "prestavila" za eno leto. Predstavilo se bo kar 190 držav sveta, Slovenija pa bo med tistimi z lastnim paviljonom. Nastopila bo s sloganom "Slovenia. Green and Smart Experience". Ideja za slovenski paviljon je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev. Arhitekt Robert Klun bo z nami delil nekaj svojih misli in bo odslej tudi novi kolumnist portala+.

21.04.2021 21:31
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   arhitekt   Dubaj   Expo 2020   Slovenija   les   Riko   Ribnica

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove.

Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje, so odzivi na naše delo, na projektiranje, na naše oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave v tem delu sveta in pripeljalo ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati, ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti.  

 

Kdor igra golf, razume, kaj je popoln udarec. Sproščeni "swing", tako sinhron, da bi z njim lahko rezal sekunde. A moraš biti predan. Pripravljen, da te trenutek prevzame in ga zaužiješ. Da si iskren. In tako se zgodi, da vsak integral udarca posebej preučiš v sebi. V lastnem izrazu. Podobno je v arhitekturi, ko se rodi prava ideja, ko začutiš, kako bo kreacija preko papirja živela v prostoru in nudila neizmerne pretoke energij, idej in opoja vsem uporabnikom. Zato moraš poznati vse prvine, materiale, ki jih boš uporabil, lokacijo, premikanje sonca, uporabnike in njihove navade. Morje neznank, ki so izziv, a hkrati tisto, kar življenje dela zanimivo. Zemljevid, po katerem vsak dan usmerjam lastne korake. Občutki, ko se me dotakne "neznano", so mi znani. Čutim se izbranega, da me poiščejo in jih, poln zaupanja, sprejmem. Ta občutek se je zgodil in sem ga doživljal leta 2019, ko sem sprejel izziv, da bomo sodelovali na natečaju za slovenski paviljon Expo2020 Dubai.

 

Dolgo sem premleval koncepte in razmišljal, kaj nas z Arabijo najbolj povezuje. In rodila se je IDEJA. Zgodil se je Paviljon!

 

Svinčnik je plesal in narisal čudovito arhitekturo projekta v Dubaju. Ta elektronski svinčnik je zmagal. Presegel je druge kolege in navdušil tako komisijo ministrstva, izvajalca našega paviljona Riko, sodelavce in predvsem navdušuje zdaj, ko stoji ves ozelenjen sredi puščave.

 

Projekt ima tri glavne elemente, tri komponente. Voda, gozd - zelena krošnja, LES-eno ribniško sito. Nič več, nič manj. Z njimi orišem zgodbo o tem, kdo smo, kaj so naše (moje) korenine, kaj Slovenija je; in ponižno povežem našo identiteto z arabsko. Vzorec ribniškega sita ima šestkotnike, ki jih, globoko zakoreninjene, zasledimo v vzorcih arabskega sveta. Trije elementi se tako zavrtijo v plesu arhitekture in detajla večnosti pod arabskim soncem.

 

Voda, ki je naš slovenski ponos, in tista, ki pametno hladi celotno področje paviljona, prida oris oaze. Voda kroži preko cevi v pesku in se tako hladi in osvežuje paviljon tudi v vročih dnevih. Poleg tega je voda ogledalo nas samih, vseh obiskovalcev in refleksija gozda, ki se bohoti naokrog. Gozd dvignemo na višino in z odsevom v vodni gladini dobimo občutek, da gremo dobesedno v gozdno krošnjo sredi puščave. Začutimo. Gozd in našo Slovenijo.

 

Poznavanje Arabije me je pripeljalo do rešitev, ki so unikatne, ki nudijo trajnostne povezave in so prišle zaradi negostoljubnosti naravnega puščavskega okolja še posebej do izraza. Gozd je dejansko sestavljen iz lokalnega zelenja in vstavljen na kamene mokre plošče, ki pomagajo, da se zelenje ne posuši. Ob tem hlad pada in naredi odlično naravno klimo vsej okolici paviljona, kar je najbolj pomembno, saj v paviljonu naj ne bi bilo dodatnega umetnega hlajenja.

 

Piko na i predstavljajo moje korenine – LES-eno ribniško sito, ki z vročega juga še dodatno zaščiti celotni paviljon in obiskovalce. In prav to ribniško sito predstavlja posebno vez med mojo domovino in kraji, kjer sem v zadnjih letih najbolj prisoten - Arabijo.

 

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove. A koncept je ohranjen, se ga čuti in sonce se zaustavi na moji Ribnici. Tako imajo obiskovalci kvalitetno klimo in z njimi povezane občutke. S temi prijemi vključimo vseh pet čutil in podamo s strokovnjaki marketinga, Jako Gornikom in njegovo ekipo, projektu ime, ki ga država Slovenija danes uporablja v Dubaju: SLOVENSKI PAVILJON Expo Dubai - GREEN SMART EXPERIENCE.

 

Ta zeleno-pametna izkušnja bo navduševala, ko se Expo letos odpre, kot se bodo odprla, upam, tudi smučišča v Sloveniji, kot se bodo odprla široka obzorja in povezave, socializacija in iskreni pogledi in objemi. Kot je posebnost mojega dela v odnosu in predanosti, iskrenosti. Ko čutiš, ko se prebudiš in veš, da smo naredili dobro delo.

 

To šteje in kar je najbolj neverjetno, sem te občutke ponovno in dodatno obudil prav v Arabskem svetu. Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje so odzivi na naše delo, na projektiranje, na Klun oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave in projekte v tem delu sveta in pripeljalo v naš svet ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti. To je pomembno. Da se slovensko gospodarstvo odpira tujini.

 

Veselim se snežinke, kot se veselim nove črte na novem projektu. Ko to pišem, jo v glavi že rišem.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Saudovi Arabiji in Združenih arabskih Emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.834
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472