Komentar

Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020

1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa "prestavila" za eno leto. Predstavilo se bo kar 190 držav sveta, Slovenija pa bo med tistimi z lastnim paviljonom. Nastopila bo s sloganom "Slovenia. Green and Smart Experience". Ideja za slovenski paviljon je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev. Arhitekt Robert Klun bo z nami delil nekaj svojih misli in bo odslej tudi novi kolumnist portala+.

21.04.2021 21:31
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   arhitekt   Dubaj   Expo 2020   Slovenija   les   Riko   Ribnica

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove.

Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje, so odzivi na naše delo, na projektiranje, na naše oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave v tem delu sveta in pripeljalo ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati, ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti.  

 

Kdor igra golf, razume, kaj je popoln udarec. Sproščeni "swing", tako sinhron, da bi z njim lahko rezal sekunde. A moraš biti predan. Pripravljen, da te trenutek prevzame in ga zaužiješ. Da si iskren. In tako se zgodi, da vsak integral udarca posebej preučiš v sebi. V lastnem izrazu. Podobno je v arhitekturi, ko se rodi prava ideja, ko začutiš, kako bo kreacija preko papirja živela v prostoru in nudila neizmerne pretoke energij, idej in opoja vsem uporabnikom. Zato moraš poznati vse prvine, materiale, ki jih boš uporabil, lokacijo, premikanje sonca, uporabnike in njihove navade. Morje neznank, ki so izziv, a hkrati tisto, kar življenje dela zanimivo. Zemljevid, po katerem vsak dan usmerjam lastne korake. Občutki, ko se me dotakne "neznano", so mi znani. Čutim se izbranega, da me poiščejo in jih, poln zaupanja, sprejmem. Ta občutek se je zgodil in sem ga doživljal leta 2019, ko sem sprejel izziv, da bomo sodelovali na natečaju za slovenski paviljon Expo2020 Dubai.

 

Dolgo sem premleval koncepte in razmišljal, kaj nas z Arabijo najbolj povezuje. In rodila se je IDEJA. Zgodil se je Paviljon!

 

Svinčnik je plesal in narisal čudovito arhitekturo projekta v Dubaju. Ta elektronski svinčnik je zmagal. Presegel je druge kolege in navdušil tako komisijo ministrstva, izvajalca našega paviljona Riko, sodelavce in predvsem navdušuje zdaj, ko stoji ves ozelenjen sredi puščave.

 

Projekt ima tri glavne elemente, tri komponente. Voda, gozd - zelena krošnja, LES-eno ribniško sito. Nič več, nič manj. Z njimi orišem zgodbo o tem, kdo smo, kaj so naše (moje) korenine, kaj Slovenija je; in ponižno povežem našo identiteto z arabsko. Vzorec ribniškega sita ima šestkotnike, ki jih, globoko zakoreninjene, zasledimo v vzorcih arabskega sveta. Trije elementi se tako zavrtijo v plesu arhitekture in detajla večnosti pod arabskim soncem.

 

Voda, ki je naš slovenski ponos, in tista, ki pametno hladi celotno področje paviljona, prida oris oaze. Voda kroži preko cevi v pesku in se tako hladi in osvežuje paviljon tudi v vročih dnevih. Poleg tega je voda ogledalo nas samih, vseh obiskovalcev in refleksija gozda, ki se bohoti naokrog. Gozd dvignemo na višino in z odsevom v vodni gladini dobimo občutek, da gremo dobesedno v gozdno krošnjo sredi puščave. Začutimo. Gozd in našo Slovenijo.

 

Poznavanje Arabije me je pripeljalo do rešitev, ki so unikatne, ki nudijo trajnostne povezave in so prišle zaradi negostoljubnosti naravnega puščavskega okolja še posebej do izraza. Gozd je dejansko sestavljen iz lokalnega zelenja in vstavljen na kamene mokre plošče, ki pomagajo, da se zelenje ne posuši. Ob tem hlad pada in naredi odlično naravno klimo vsej okolici paviljona, kar je najbolj pomembno, saj v paviljonu naj ne bi bilo dodatnega umetnega hlajenja.

 

Piko na i predstavljajo moje korenine – LES-eno ribniško sito, ki z vročega juga še dodatno zaščiti celotni paviljon in obiskovalce. In prav to ribniško sito predstavlja posebno vez med mojo domovino in kraji, kjer sem v zadnjih letih najbolj prisoten - Arabijo.

 

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove. A koncept je ohranjen, se ga čuti in sonce se zaustavi na moji Ribnici. Tako imajo obiskovalci kvalitetno klimo in z njimi povezane občutke. S temi prijemi vključimo vseh pet čutil in podamo s strokovnjaki marketinga, Jako Gornikom in njegovo ekipo, projektu ime, ki ga država Slovenija danes uporablja v Dubaju: SLOVENSKI PAVILJON Expo Dubai - GREEN SMART EXPERIENCE.

 

Ta zeleno-pametna izkušnja bo navduševala, ko se Expo letos odpre, kot se bodo odprla, upam, tudi smučišča v Sloveniji, kot se bodo odprla široka obzorja in povezave, socializacija in iskreni pogledi in objemi. Kot je posebnost mojega dela v odnosu in predanosti, iskrenosti. Ko čutiš, ko se prebudiš in veš, da smo naredili dobro delo.

 

To šteje in kar je najbolj neverjetno, sem te občutke ponovno in dodatno obudil prav v Arabskem svetu. Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje so odzivi na naše delo, na projektiranje, na Klun oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave in projekte v tem delu sveta in pripeljalo v naš svet ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti. To je pomembno. Da se slovensko gospodarstvo odpira tujini.

 

Veselim se snežinke, kot se veselim nove črte na novem projektu. Ko to pišem, jo v glavi že rišem.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Saudovi Arabiji in Združenih arabskih Emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437