Komentar

Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020

1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa "prestavila" za eno leto. Predstavilo se bo kar 190 držav sveta, Slovenija pa bo med tistimi z lastnim paviljonom. Nastopila bo s sloganom "Slovenia. Green and Smart Experience". Ideja za slovenski paviljon je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev. Arhitekt Robert Klun bo z nami delil nekaj svojih misli in bo odslej tudi novi kolumnist portala+.

21.04.2021 21:31
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   arhitekt   Dubaj   Expo 2020   Slovenija   les   Riko   Ribnica

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove.

Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje, so odzivi na naše delo, na projektiranje, na naše oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave v tem delu sveta in pripeljalo ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati, ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti.  

 

Kdor igra golf, razume, kaj je popoln udarec. Sproščeni "swing", tako sinhron, da bi z njim lahko rezal sekunde. A moraš biti predan. Pripravljen, da te trenutek prevzame in ga zaužiješ. Da si iskren. In tako se zgodi, da vsak integral udarca posebej preučiš v sebi. V lastnem izrazu. Podobno je v arhitekturi, ko se rodi prava ideja, ko začutiš, kako bo kreacija preko papirja živela v prostoru in nudila neizmerne pretoke energij, idej in opoja vsem uporabnikom. Zato moraš poznati vse prvine, materiale, ki jih boš uporabil, lokacijo, premikanje sonca, uporabnike in njihove navade. Morje neznank, ki so izziv, a hkrati tisto, kar življenje dela zanimivo. Zemljevid, po katerem vsak dan usmerjam lastne korake. Občutki, ko se me dotakne "neznano", so mi znani. Čutim se izbranega, da me poiščejo in jih, poln zaupanja, sprejmem. Ta občutek se je zgodil in sem ga doživljal leta 2019, ko sem sprejel izziv, da bomo sodelovali na natečaju za slovenski paviljon Expo2020 Dubai.

 

Dolgo sem premleval koncepte in razmišljal, kaj nas z Arabijo najbolj povezuje. In rodila se je IDEJA. Zgodil se je Paviljon!

 

Svinčnik je plesal in narisal čudovito arhitekturo projekta v Dubaju. Ta elektronski svinčnik je zmagal. Presegel je druge kolege in navdušil tako komisijo ministrstva, izvajalca našega paviljona Riko, sodelavce in predvsem navdušuje zdaj, ko stoji ves ozelenjen sredi puščave.

 

Projekt ima tri glavne elemente, tri komponente. Voda, gozd - zelena krošnja, LES-eno ribniško sito. Nič več, nič manj. Z njimi orišem zgodbo o tem, kdo smo, kaj so naše (moje) korenine, kaj Slovenija je; in ponižno povežem našo identiteto z arabsko. Vzorec ribniškega sita ima šestkotnike, ki jih, globoko zakoreninjene, zasledimo v vzorcih arabskega sveta. Trije elementi se tako zavrtijo v plesu arhitekture in detajla večnosti pod arabskim soncem.

 

Voda, ki je naš slovenski ponos, in tista, ki pametno hladi celotno področje paviljona, prida oris oaze. Voda kroži preko cevi v pesku in se tako hladi in osvežuje paviljon tudi v vročih dnevih. Poleg tega je voda ogledalo nas samih, vseh obiskovalcev in refleksija gozda, ki se bohoti naokrog. Gozd dvignemo na višino in z odsevom v vodni gladini dobimo občutek, da gremo dobesedno v gozdno krošnjo sredi puščave. Začutimo. Gozd in našo Slovenijo.

 

Poznavanje Arabije me je pripeljalo do rešitev, ki so unikatne, ki nudijo trajnostne povezave in so prišle zaradi negostoljubnosti naravnega puščavskega okolja še posebej do izraza. Gozd je dejansko sestavljen iz lokalnega zelenja in vstavljen na kamene mokre plošče, ki pomagajo, da se zelenje ne posuši. Ob tem hlad pada in naredi odlično naravno klimo vsej okolici paviljona, kar je najbolj pomembno, saj v paviljonu naj ne bi bilo dodatnega umetnega hlajenja.

 

Piko na i predstavljajo moje korenine – LES-eno ribniško sito, ki z vročega juga še dodatno zaščiti celotni paviljon in obiskovalce. In prav to ribniško sito predstavlja posebno vez med mojo domovino in kraji, kjer sem v zadnjih letih najbolj prisoten - Arabijo.

 

Žal mi je samo, da smo z zmanjšanjem budgeta za naročnika z izvajalcem Rikom naredili leseno sito več kot pol manjše, kot je predlagano v osnovnem projektu same idejne zasnove. A koncept je ohranjen, se ga čuti in sonce se zaustavi na moji Ribnici. Tako imajo obiskovalci kvalitetno klimo in z njimi povezane občutke. S temi prijemi vključimo vseh pet čutil in podamo s strokovnjaki marketinga, Jako Gornikom in njegovo ekipo, projektu ime, ki ga država Slovenija danes uporablja v Dubaju: SLOVENSKI PAVILJON Expo Dubai - GREEN SMART EXPERIENCE.

 

Ta zeleno-pametna izkušnja bo navduševala, ko se Expo letos odpre, kot se bodo odprla, upam, tudi smučišča v Sloveniji, kot se bodo odprla široka obzorja in povezave, socializacija in iskreni pogledi in objemi. Kot je posebnost mojega dela v odnosu in predanosti, iskrenosti. Ko čutiš, ko se prebudiš in veš, da smo naredili dobro delo.

 

To šteje in kar je najbolj neverjetno, sem te občutke ponovno in dodatno obudil prav v Arabskem svetu. Arabski človek je odprt, neverjetno srčen. Kar navdušuje so odzivi na naše delo, na projektiranje, na Klun oblazinjeno pohištvo, ki je zbudilo že tako odlične povezave in projekte v tem delu sveta in pripeljalo v naš svet ljudi, ki niso vedeli, da Slovenija sploh obstaja. Če jih bom učil smučati ne vem, verjetno bolj igrati golf, a zagotovo v sodelovanju premikamo meje mogočega in tu ima slovensko gospodarstvo neverjetne možnosti. To je pomembno. Da se slovensko gospodarstvo odpira tujini.

 

Veselim se snežinke, kot se veselim nove črte na novem projektu. Ko to pišem, jo v glavi že rišem.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Saudovi Arabiji in Združenih arabskih Emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935