Komentar

Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen

"Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. Dopuščeni so pritiski tretjerazrednih uradnikov. Naše edino orožje je argumentacija vsakega podpisanega stavka. Enako velja za Ustavno sodišče ... Če je kaj narobe, moramo odreagirati … " Te besede je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel povedal v pogovoru za zadnjo Sobotno prilogo časnika Delo.

22.04.2021 22:10
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   Vili Kovačič   Tomaž Vesel   Delo   Računsko sodišče   2. tir   vlada   Jernej Vrtovec   nogomet

Ko gre za drugi tir, velja misel: Vlade se menjajo, režim pa ostaja isti.

To so zelo hude in močne besede, ampak stvarnost je še hujša. Računsko sodišče, ki mu predseduje Tomaž Vesel, je namreč samo sestavni del tega in tako deformiranega imunskega sistema, tega in takšnega, kot ga v pogovoru za Delo kritizira. Kajti imunost ne deluje, očitno se bolj ukvarja predvsem s političnim obračunavanjem – revizije zelo pomembnih projektov pa čakajo in čakajo. Že dve leti in tri mesece čakamo na revizijo vladnega projekta 2. tir, vmes pa so se pred tem - od leta 2014 do marca 20020 - zamenjale kar tri vlade. Zato ne pravijo državljani zaman, da je Računsko sodišče enooki in brezzobi tiger in na žalost se očitno njegov predsednik zelo trudi, da tako ostane.

 

Kot je znano, je revizija investicijskega programa projekta 2. tir iz leta 2019 še vedno "na čakanju". Zato pozivam predsednika Vesela, da ga nemudoma zaključi in objavi revizijsko poročilo o trenutno ključnem projektu v Sloveniji, tj. vladnem 2. tiru. Milijarde bodo šle v nepovrat, povzročena bo nepopravljiva okoljska in težko popravljiva finančna škoda. Podzemna ekološka bomba pa grozi z uničenjem podzemnih in nadzemnih vod. To so prave tovarne zla, ne pa tiste, ki jih predsednik Vesel tako samozavestno omenja v intervjuju v Sobotni prilogi.

 

Računsko sodišče je edina institucija v državi, ki ima tolikšno pristojnost in moč, da lahko ustavi takšne in tovrstne pohabljene politične projekte. Da gre za političen projekt ni dvoma. Da je katastrofalen, se kljub molku predsednika Vesela in veselim pravljicam ministra Jerneja Vrtovca vedno bolj vidi. Institucija, ki se deklarira kot sistem zavor in ravnovesij, je v resnici generator zavor in povzročitelji neravnovesij. Z neuporabo moči vodilni v njej zlorabljajo  moč, ki jim jo po zakonu daje institucija. Pri tem ne gre za vlado, kajti vlade se menjajo, režim pa ostaja isti. Zato zveni kot norčevanje in slaba šala, ko Tomaž Vesel pove:

 

"Če gre kaj narobe, moramo reagirati še preden gre kaj zares narobe. Če v imunski sistem nastaviš kimavce brez rezultatov in referenc, ta razpade. Na konci izgublja cela skupnost."

 

Ali res in kdo? Izkušnja kaže, da izgubljamo prav zaradi njegovega neukrepanja. Zato od predsednika Računskega sodišča pričakujem, da opusti "najvažnejšo postransko stvar na svetu" in se posveti temu, za kar ga plačujemo davkoplačevalci in državljani.

 

Kdo v Sloveniji blokira spremembe? Žal so prav vodilni ljudje v institucijah blokatorji sprememb, namesto da bi bili generatorji razvoja in iniciatorji prememb. Od Veselovega sodišča pričakujem ukrepanje, ne zgolj piarovsko kazanje mišic za dimno zaveso neukrepanja. 

 

Čas korone je lahko čas streznitve. Gospod Vesel, zelo veseli bomo, ko boste pričeli delati za  avno dobro in v javno korist, ko boste prenehali politizirati in ko boste po 27 mesecih končno opravili svojo dolžnost: revizijo projekta 2. tir; in to ne samo s stališča učinkovitosti, pač pa predvsem s stališča smotrnosti. Tedaj bomo vsi na isti strani. Psi vojne in tovarne zla bodo postali vaši zavezniki, državljani pa bomo vaši hvaležni davkoplačevalci.

 

"Neodvisne" medije pozivam, da končno pričnejo poročati o tem, o čemer zdaj nočejo niti slišati. Imunski sistem države bo močno okrepljen, ko bo Računsko sodišče - in z njim njegov predsednik - začelo opravljati svoje glavne profesionalne in ne postranske ljubiteljske naloge, kljub temu da gre za najpomembnejšo postransko stvar na svetu – nogomet in petkrat manjšo plačo od tega postranskega zaslužka. Gospod Vesel, poskrbite torej, da vladni drugi tir ne postane "sladko jabolko pregrešnega navdiha" za obvodno financiranje volilnih kampanj za naslednjih 45 let ...

 

Zato je drugi tir tako pomemben - za našo sedanjost in za našo prihodnost. Kajti ne gre samo za izgubo dveh milijard evrov, ampak gre za zaton demokracije!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916