Komentar

Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"

Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki lastijo ta nesrečni prostor. Prizadevanja, ki sicer zaenkrat niso obrodila sadov, izhajajoč iz, denimo, stanja v pravosodju, sistemu državnih dobav in podobnem. Vendar je potrebno ostati pozoren, analitično prisoten, kajti zemljepisna bližina narekuje zvrhano mero previdnosti.

23.04.2021 22:25
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Zvjezdan Radonjić   Srebrenica   genocid   Jasenovac   NDH   Srbi   Vjekoslav Luburić   Zoran Milanović   Branimir Glavaš

Foto: Wikimedia

V zadnjih časih se je ponovno aktualiziralo vprašanje (ne)genocida, izvršenega s strani Srbov nad muslimansko enklavo v Srebrenici.

V zadnjih časih se je ponovno aktualiziralo vprašanje (ne)genocida, izvršenega s strani Srbov nad muslimansko enklavo v Srebrenici. Nekemu politiku se je v žaru parlamentarne razprave (na sicer povsem drugo tematiko) zareklo, da v Srebrenici morda ni bil storjen genocid, vsaj mednarodno pravo o tem ni izreklo dokončne besede. Ključarji svetovne resnice iz Anglije in ZDA, ki so se z lastno vsevednostjo celemu svetu že zdavnaj povzpeli na glavo, so nemudoma vzrojili; če smo mi ugotovili, da je tam bil genocid, potem se o tem ne bo več razpravljalo!

 

Nesrečnega politika je bilo treba razrešiti na vrat na nos, čeprav – verjemite mi kot dolgoletnem poznavalcu kazenskega prava – v Srebrenici ni bilo niti "g" od genocida. Bilo je nekaj čet zblaznelih psihopatov, ki so pomorili nekaj tisoč nedolžnih vaščanov, v maščevanje predhodnem pobijanju nekaj tisoč lastnih nedolžnih vaščanov, oboje na nacionalni osnovi, kar pa ni v nikakršni genocidni navezi. Ključarji resnice so seveda pozabili na lastno vietnamsko genocidnost, ko so požigali in vplinjali stotisoče tamkajšnjih kmetov, jim trajno zastrupili zemljo in povodje ter jim pustili v spomin stotisoče rakavih obolenj. Enako kot nedolgo tega na jugu tedanje Zvezne republike Jugoslavije, kjer so po vietnamskem scenariju za seboj pustili požgano ter zastrupljeno zemljo z obogatenim uranom. Več sto tisoč Albancev so torej osvobodili od Srbov na način, da so Srbe razgnali, od njih etnično očistili ekotip, katerega pa so ga tako temeljito zastrupili, da osvobojeni Albanci od tam bežijo po celem svetu, telata se rojevajo slepa brez parkljev, trume NATO zverinjadi, poslane tja v mirovno misijo, pa post festum umirajo za karcenogenimi priboljški.

 

 

II.

 

V zadnjih časih razen Srebrenice beležimo tudi intelektualni izbruh predsednika hrvaške republike Zorana Milanovića, ki se je ob obletnici nekega taborišča strokovno razpisal o zgodovinskih ozadjih nacističnih pobojev v času NDH. Vplinjene in poklane v taboriščih je razdelil na tri kategorije: Žide, Rome in Srbe. Prvi dve kategoriji sta bili likvidirani "na pravdi boga", nedolžni, ker se nista borbeno zoperstavili več stoletij sanjani hrvaški državi; Srbe pa je usoda doletela, ker so se ji zoperstavili. Del srbske miroljubne populacije se je pravočasno ozavedel, se razmeram prilagodil, vrgel puške v koruzo, ko je še bilo čas, pa so se izognili koncentracijskim lagerjem.

 

Nemirni del populacije izpod Kozare, ker jim pač hudič ni dal miru, se je lotil pušk, zavoljo česar so jim civile vplinili ter poklali. Kdo jim je kriv, če se upirajo?! Resnici na ljubo se tudi urbanim, miroljubnim delom ni godilo dosti drugače, čeprav po puškah niso posegli, a pustimo malenkosti. Skratka, z glavami so plačali okoli 700.000 njih, pretežno žena in otrok. Kako je potekalo vse skupaj. je podrobno opisal eden vidnejših poveljnikov koncentracijskega taborišča Jasenovac Vjekoslav Luburić (sicer in po očetu in po materi - Srb?!), ki je večkrat opisoval, kako je "vlaško paščad" (v mislih ima dojenčke do 2 let starosti) metal v zrak ter jih dočakal na bajonet puške, nakar so se "Vlahi" še vedno otepali življenja, krilili z rokicami in jokali, "ne da bi hoteli poginiti". Takšnih "Vlahov" se je nabralo po njegovih ocenah (v katere ne gre dvomiti) kakšnih dva do tri tisoč, nakar so jim izdrli oči, iz zrkel oblikovali verižice, ki so jih ponosno kazali zgroženim nemškim sobojevnikom.

 

V ta namen je starodobni, morali zaprisežen avstro-ogrski general Geza von Horstenau od samega Hitlerja večkrat zahteval odstranitev teh "psihopatov in manijakov", kakor je označeval politično-vojaško vodstvo NDH. Imel je v mislih tudi prehranjevalne navade, s katerimi so voditeljice logorjev obmetavale internirane otroke in matere, ki so jim v borne juhe dodajali žvepleno kislino, da so umirali v hudih mukah; matere, ki so za te prehrambne dodatke vedele, pa so (skupaj z otroci) raje umirale od žeje in lakote. V devetdesetih so vnuki dokazovali, da niso pozabili obrtnih spretnosti dedov, pa je denimo poveljnik obrambe Osijeka Branimir Glavaš (krvni potomec Stanoja Glavaša, ki je na območju ožje Srbije vodili upor proti Turkom manj kot 200 let prej!) zajete civiliste silil k pitju žveplene kisline iz avtomobilskih akumulatorjev, da so umirali, kakor so vedeli in znali.

 

 

III.

 

V analizi zgoraj zapisanih dogajanj je torej zdajšnji hrvaški veljak (slutite – genetski Srb), ki se bo dnevno srečeval s slovenskimi voditelji in sooblikoval našo usodo, doumel, da se sme s civilisti upornih narodov postopati na način, kot je bilo postopano v Jasenovcu, Stari Gradiški ter naokoli. Kar se je bilo zgodilo sredi in ob koncu 20. stoletja, je Milanović prestavil, prerisal v današnjo Evropo!! Hic et nunc! Poveljnik sosednjega naroda, soborec v zvezi NATO in sopolitik v Evropski uniji je razdelil civiliste (otroke, žene, starce) na uporne in neuporne, več kot pol milijona "upornih civilistov" (starcev, žena in otrok) označil za problematične žrtve, ki so (če ga prav razumem) same provocirale usodo, ker so se pač rodile narodu, ki se je uprl nacistični okupaciji in nadvladi?! Kdo jim je kriv zavoljo napačnih krvničk?! Dve leti star otročiček se sicer ni bil uprl ustanavljanju Milanoviću sanjane države, a kdo mu je kriv?!

 

Če se torej postavi razlogovanje Zorana Milanovića v okvir grozovitega poboja tipa Srebrenice, se izkaže, da bi bil Milanović pripravljen tolerirati okoli 200 Srebrenic, če bi se kdo uprl ustanovitvi države, kakšrno si je sam omislil in za katero je vredno vztrajati?! Ob dejstvu, da država, ki jo vodi Milanović, obstaja tik ob mejah Slovenije ter da so med nami nerazčiščena mejna območja, me kot državljana Slovenije resno skrbi, kaj se utegne dogajati. Kajti Evropska unija v Milanovićevih analizah ne zaznava nič spornega ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935