Komentar

Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"

Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki lastijo ta nesrečni prostor. Prizadevanja, ki sicer zaenkrat niso obrodila sadov, izhajajoč iz, denimo, stanja v pravosodju, sistemu državnih dobav in podobnem. Vendar je potrebno ostati pozoren, analitično prisoten, kajti zemljepisna bližina narekuje zvrhano mero previdnosti.

23.04.2021 22:25
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Zvjezdan Radonjić   Srebrenica   genocid   Jasenovac   NDH   Srbi   Vjekoslav Luburić   Zoran Milanović   Branimir Glavaš

Foto: Wikimedia

V zadnjih časih se je ponovno aktualiziralo vprašanje (ne)genocida, izvršenega s strani Srbov nad muslimansko enklavo v Srebrenici.

V zadnjih časih se je ponovno aktualiziralo vprašanje (ne)genocida, izvršenega s strani Srbov nad muslimansko enklavo v Srebrenici. Nekemu politiku se je v žaru parlamentarne razprave (na sicer povsem drugo tematiko) zareklo, da v Srebrenici morda ni bil storjen genocid, vsaj mednarodno pravo o tem ni izreklo dokončne besede. Ključarji svetovne resnice iz Anglije in ZDA, ki so se z lastno vsevednostjo celemu svetu že zdavnaj povzpeli na glavo, so nemudoma vzrojili; če smo mi ugotovili, da je tam bil genocid, potem se o tem ne bo več razpravljalo!

 

Nesrečnega politika je bilo treba razrešiti na vrat na nos, čeprav – verjemite mi kot dolgoletnem poznavalcu kazenskega prava – v Srebrenici ni bilo niti "g" od genocida. Bilo je nekaj čet zblaznelih psihopatov, ki so pomorili nekaj tisoč nedolžnih vaščanov, v maščevanje predhodnem pobijanju nekaj tisoč lastnih nedolžnih vaščanov, oboje na nacionalni osnovi, kar pa ni v nikakršni genocidni navezi. Ključarji resnice so seveda pozabili na lastno vietnamsko genocidnost, ko so požigali in vplinjali stotisoče tamkajšnjih kmetov, jim trajno zastrupili zemljo in povodje ter jim pustili v spomin stotisoče rakavih obolenj. Enako kot nedolgo tega na jugu tedanje Zvezne republike Jugoslavije, kjer so po vietnamskem scenariju za seboj pustili požgano ter zastrupljeno zemljo z obogatenim uranom. Več sto tisoč Albancev so torej osvobodili od Srbov na način, da so Srbe razgnali, od njih etnično očistili ekotip, katerega pa so ga tako temeljito zastrupili, da osvobojeni Albanci od tam bežijo po celem svetu, telata se rojevajo slepa brez parkljev, trume NATO zverinjadi, poslane tja v mirovno misijo, pa post festum umirajo za karcenogenimi priboljški.

 

 

II.

 

V zadnjih časih razen Srebrenice beležimo tudi intelektualni izbruh predsednika hrvaške republike Zorana Milanovića, ki se je ob obletnici nekega taborišča strokovno razpisal o zgodovinskih ozadjih nacističnih pobojev v času NDH. Vplinjene in poklane v taboriščih je razdelil na tri kategorije: Žide, Rome in Srbe. Prvi dve kategoriji sta bili likvidirani "na pravdi boga", nedolžni, ker se nista borbeno zoperstavili več stoletij sanjani hrvaški državi; Srbe pa je usoda doletela, ker so se ji zoperstavili. Del srbske miroljubne populacije se je pravočasno ozavedel, se razmeram prilagodil, vrgel puške v koruzo, ko je še bilo čas, pa so se izognili koncentracijskim lagerjem.

 

Nemirni del populacije izpod Kozare, ker jim pač hudič ni dal miru, se je lotil pušk, zavoljo česar so jim civile vplinili ter poklali. Kdo jim je kriv, če se upirajo?! Resnici na ljubo se tudi urbanim, miroljubnim delom ni godilo dosti drugače, čeprav po puškah niso posegli, a pustimo malenkosti. Skratka, z glavami so plačali okoli 700.000 njih, pretežno žena in otrok. Kako je potekalo vse skupaj. je podrobno opisal eden vidnejših poveljnikov koncentracijskega taborišča Jasenovac Vjekoslav Luburić (sicer in po očetu in po materi - Srb?!), ki je večkrat opisoval, kako je "vlaško paščad" (v mislih ima dojenčke do 2 let starosti) metal v zrak ter jih dočakal na bajonet puške, nakar so se "Vlahi" še vedno otepali življenja, krilili z rokicami in jokali, "ne da bi hoteli poginiti". Takšnih "Vlahov" se je nabralo po njegovih ocenah (v katere ne gre dvomiti) kakšnih dva do tri tisoč, nakar so jim izdrli oči, iz zrkel oblikovali verižice, ki so jih ponosno kazali zgroženim nemškim sobojevnikom.

 

V ta namen je starodobni, morali zaprisežen avstro-ogrski general Geza von Horstenau od samega Hitlerja večkrat zahteval odstranitev teh "psihopatov in manijakov", kakor je označeval politično-vojaško vodstvo NDH. Imel je v mislih tudi prehranjevalne navade, s katerimi so voditeljice logorjev obmetavale internirane otroke in matere, ki so jim v borne juhe dodajali žvepleno kislino, da so umirali v hudih mukah; matere, ki so za te prehrambne dodatke vedele, pa so (skupaj z otroci) raje umirale od žeje in lakote. V devetdesetih so vnuki dokazovali, da niso pozabili obrtnih spretnosti dedov, pa je denimo poveljnik obrambe Osijeka Branimir Glavaš (krvni potomec Stanoja Glavaša, ki je na območju ožje Srbije vodili upor proti Turkom manj kot 200 let prej!) zajete civiliste silil k pitju žveplene kisline iz avtomobilskih akumulatorjev, da so umirali, kakor so vedeli in znali.

 

 

III.

 

V analizi zgoraj zapisanih dogajanj je torej zdajšnji hrvaški veljak (slutite – genetski Srb), ki se bo dnevno srečeval s slovenskimi voditelji in sooblikoval našo usodo, doumel, da se sme s civilisti upornih narodov postopati na način, kot je bilo postopano v Jasenovcu, Stari Gradiški ter naokoli. Kar se je bilo zgodilo sredi in ob koncu 20. stoletja, je Milanović prestavil, prerisal v današnjo Evropo!! Hic et nunc! Poveljnik sosednjega naroda, soborec v zvezi NATO in sopolitik v Evropski uniji je razdelil civiliste (otroke, žene, starce) na uporne in neuporne, več kot pol milijona "upornih civilistov" (starcev, žena in otrok) označil za problematične žrtve, ki so (če ga prav razumem) same provocirale usodo, ker so se pač rodile narodu, ki se je uprl nacistični okupaciji in nadvladi?! Kdo jim je kriv zavoljo napačnih krvničk?! Dve leti star otročiček se sicer ni bil uprl ustanavljanju Milanoviću sanjane države, a kdo mu je kriv?!

 

Če se torej postavi razlogovanje Zorana Milanovića v okvir grozovitega poboja tipa Srebrenice, se izkaže, da bi bil Milanović pripravljen tolerirati okoli 200 Srebrenic, če bi se kdo uprl ustanovitvi države, kakšrno si je sam omislil in za katero je vredno vztrajati?! Ob dejstvu, da država, ki jo vodi Milanović, obstaja tik ob mejah Slovenije ter da so med nami nerazčiščena mejna območja, me kot državljana Slovenije resno skrbi, kaj se utegne dogajati. Kajti Evropska unija v Milanovićevih analizah ne zaznava nič spornega ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.037
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.926
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.174
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.321
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 706
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 904
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922