Komentar

Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju

Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da na sodišče gremo, ko imamo problem in se ne znamo sami civilizirano sporazumeti. Tedaj potrebujemo pomoč višje inštance. Včasih tudi ta ne premore magičnih mediacijskih moči, zato sodišče angažira pristojne izvedence. Primer norosti bom opisala skozi proces, ki se je na srečo že davno končal. Na miroljuben način. Čeprav je bilo tedaj obupno stresno, se mi danes vse skupaj zdi huronsko smešno, in ker želim, da tudi ostane kot Kozlovska sodba v Višnji gori, v tekstu ne uporabljam pravih identitet. Če se bo kdo prepoznal, ima bogato domišljijo.

25.04.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Ana Jud   sodišče   Kafka   sodni izvedenec   Vojna zvezd   Yoda   psihiater   sodnica

Foto: Only Fools and Horses

V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

Ko sem prišla v ordinacijo slovite sodne izvedenke iz psihiatrije, me je najprej očarala toplina preddverja. Kot bi skozi črno luknjo vstopila v paralelni svet. Vonj po nečem nenavadnem je nakazoval na tipično psihozo. In jaz ljubim psihoze. Če se ne dogajajo meni, jasno. Skoraj neslišno se odpro vrata. Med njimi stoji majhno, okroglo bitje, iz ozadja obsijano z močnimi belimi sončnimi žarki, kot bi vame sijal sam Stvarnik. (Pravzaprav je za gospo bilo orjaško okno, zavese odgrnjene, in sonce je žgalo v prostor.)

 

Od kod se poznava? Tuhtam. Tuhtam, mečkam sem ter tja in se mimogrede predstavim češ, jaz sem ta pa ta. Psihiatrinja mi poda roko in se še ona prijazno predstavi. Nato mi kapne. Star Wars in Yoda! Prisežem, psihiatrinja je bila poosebljeni Yoda. Le da je imela še sive lase, rahlo kodraste, zaradi česar bi jo lahko vtaknila tudi v Gospodarja prstanov, če ne bi bila počesana kot Milka Planinc, ko se je z mopedom iz Ljubljane v Maribor pripeljala.

 

Point zgodbe? Znani desni analitik se je strašno razhudil, ker sem v svoji (prav zares) zadnji kolumni v časopisu za konvertite zanj med drugim napisala, da je "nabuhel". Bojda sem uporabila še nekaj sočno-jeznih izrazov, a prisežem pri samem Bogu, da se (več) ne spomnim. Saj človeka nisem imela namena užaliti. Nikoli nisem želela nikogar namerno žaliti. V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

 

Odvetnica - ki je bila tako fer, da sovragov sploh nisem potrebovala -, mi je namignila, da sem bila v tekstu resda preveč bitchy (pasja, op. uredn.), zato je bil primer kočljiv, na tankem ledu. Opozorilo mi je sedlo v možgane kot nadležna muha, ki se je ne moreš znebiti, zato sem vsakič našla milijon izgovorov, zakaj ne morem priti na razpisani narok. Enkrat sem imela to bolezen. Drugič neko drugo, tretjič tretjo in tako dalje. V nedogled.

 

Priznam, izmikala sem se kot v znanstveni fantastiki. 

 

Na enem od narokov je sodnica, že konkretno nejevoljna, ko je držala v rokah opravičilo od mojega zobozdravnika, rekla češ, poslušajte, to opravičilo ni niti za rit obrisat! Khm. Ob priliki je na kolegiju kazenskih sodnikov zagodrnjala, pa ta presneta Ana, goni me kot srno! Svet je majhen, tudi jaz poznam tri ljudi in mi občasno kaj povedo. Čenče sem izvedela. Najbolj jo je jezilo, da je morala vsakič znova pisati poročila in se ukvarjati z enim in istim trapastim primerom. Vmes je bila že tako čemerna, da je naročila policiji naj me prisilno privede. Povem vam, Only Fools and Horses.

 

Lepega dne mi doma zazvoni. Misleč, da je poštar, se po domofonu oglasim. Prijazen ženski glas me nagovori: "Policija tukaj. Nekaj se želimo samo pogovoriti z vami. Nič drugega. Samo pogovor." Aha, sem si mislila, dobro vem, kje se v takšnih frazah skriva zajec. "V redu, saj se lahko pogovorimo preko domofona", rečem. Slišim, kako policistka zavzdihne "eh", in jasno mi je, da je tudi njej jasno, da tu zajca iz grma ne bo izvlekla. "In recite sodnici, naj mi nikdar več ne pošlje policije na dom!" V domofon dobesedno zagrmim in vržem slušalko dol. Tolažim se, da skozi dvojna protivlomna vrata ja ne bodo šle specialne enote vdirat samo zato, ker je nekdo užaljen zaradi besede "nabuhel", po drugi strani pa me je črvičilo - to je Slovenija, domovina norcev in možno je vse. Vzela sem svoj telefon in sodnici poslala elektronsko sporočilo. Napisala sem: "Doma imam dovolj tramala, da bi konja ubilo, kaj šele človeka. Nikdar več me ne nadlegujte." Pogoltnila sem pest pomirjeval in padla v spanec. Zbudila sem se šele naslednjega dne, vsa mačkasta. Vse tiho je bilo. Nekaj dni. Nato me je poklical odvetnik iz pisarne, ki me je zastopala, in mi previdno dejal, da je sodnica kar poklicala v pisarno in prosila, naj pazijo name, ker sta v tistem letu že dva obtoženca naredila samomor. Obtoženca, ne obsojenca.

 

Čeprav primer popisujem skozi štosiranje, prosim, da si podatek - da sta leta 2014/2015 dva človeka naredila samomor, ker sta bila nečesa obtožena in nista prenesla stresa - zapomnite. To ni štos. To je grobo dejstvo. Podatek je izjemno pomemben, kajti odnos sodstva do posameznika je pogosto katastrofično vzvišen, agresiven in ga lahko metaforično mirne vesti primerjam z inkvizicijo. Ker imam iz druge zadeve črno na belem, da so mi bile kršene osnovne človekove pravice, opozarjam, upravičeno, da vrsta sodnikov v tej državi ne zna pravilno napisati niti črke P od pravne države.

  

Upam, da zdaj vidite, zakaj je sodnica angažirala Yodo, ki naj bi preverila moj psihični status. Yoda je bila pravzaprav kul. Odkritosrčno mi je povedala, da je na moji strani, da bi mi rada pomagala, a da ne more tvegati lastne kariere, zato mora napisati mnenje, ki bo v prid sodnici in ne meni. 

 

Spet: čeprav ves tekst pišem skozi štosiranje, resno ne razumem, čemu je sploh potreben sodni izvedenec, če pa mu je že vnaprej naročeno, kakšno naj bo poročilo? Mar sodni izvedenec ne bi moral delovati strokovno in nepristransko?

  

Vprašala sem: "Čemu potem tratite moj čas?"

 

Nakar je Yoda dejala nekaj, ob čemer sem se sesedla kot ponesrečeni creme brulee. Sem ostrmela in otrpnila in nisem mogla verjeti lastnim ušesom. Yoda je predlagala, češ, poglejte, jaz bom napisala izvedensko mnenje, ki bo všeč sodnici, vi pa pojdite k vašemu psihiatru in mu povejte, naj napiše nasprotno mnenje, in ker njegovo ime v psihiatriji itak pomeni več kot moje, saj je celo primarij in ravno tako sodni izvedenec, bo sodnica upoštevala njegovo mnenje. 

 

Mar se samo meni zdi tole nespodobno povabilo? V taki situaciji bi bil še Kafka zmeden skupaj z vsemi njegovimi zmedenimi liki vred. Ampak ta proces se mora končati, sem sklenila.

 

Odtavala sem do svojega psihiatra - ki je daleč najboljši v državi - in mu razložila plan psihiatrinje Yode. Moj psihiater je sedel za mizo v ambulanti in me gledal bledo, kot da sem ravno padla z Lune. Jasno, da se izvedenska mnenja ne piše tako! Bodimo realni, Yoda bi licenco morala izgubiti! Moj psihiater pa je z resnim glasom mirno, počasi in ironično dejal: "A jaz sem pa samopostrežna trgovina ali kaj?" Skomignila sem z rameni. Bilo mi je vseeno. Glavno, da se izkopljem iz luknje. V katero so me vrgli kot psa. Itak je ves svet zmešan. (Razen mene.)

  

Da je zadeva še bolj bizarna, sva se vmes z jeznim analitikom dobila na pijači v - kako prikladno - lokalu z imenom Svetilnik. Se pogovorila ter ugotovila, da noben od naju ni bavbav. Pobotala sva se mimo sodišča in vseh ostalih vpletenih likov. Ampak! Če v življenju ne bi vedno bil še kakšen ampak … 

 

Z razpisi narokov, sodnimi izvedenci in ostalimi dejanji so sodišču nastali stroški, ki so znašali kakšnih 3.000 evrov. Tega ne bom plačala in pika, sem rekla, in kdor me pozna, ve, da ko se nekaj odločim, vztrajam do britofa. Še nekaj časa sem sodišču pošiljala bizarna opravičila, ki se berejo kot dogodivščine iz Štoparskega vodnika po galaksiji, dokler ni končno napočil dan zastaranja. Po šestih letih je primer zastaral. Vsi smo si oddahnili, zagotovo tudi sodnica. Much ado about nothing. In ponavadi je tako.

 

Vas zanima, kdo je plačal tiste tri tisočake sodnih stroškov? Vi, dragi davkoplačevalci. Iz proračuna je šlo. Sedaj, ko štejem brhkih 42, vam lahko zaupam, da bi za ta denar dobili kakšnih 600 brisač.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.834
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472