Komentar

Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju

Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da na sodišče gremo, ko imamo problem in se ne znamo sami civilizirano sporazumeti. Tedaj potrebujemo pomoč višje inštance. Včasih tudi ta ne premore magičnih mediacijskih moči, zato sodišče angažira pristojne izvedence. Primer norosti bom opisala skozi proces, ki se je na srečo že davno končal. Na miroljuben način. Čeprav je bilo tedaj obupno stresno, se mi danes vse skupaj zdi huronsko smešno, in ker želim, da tudi ostane kot Kozlovska sodba v Višnji gori, v tekstu ne uporabljam pravih identitet. Če se bo kdo prepoznal, ima bogato domišljijo.

25.04.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Ana Jud   sodišče   Kafka   sodni izvedenec   Vojna zvezd   Yoda   psihiater   sodnica

Foto: Only Fools and Horses

V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

Ko sem prišla v ordinacijo slovite sodne izvedenke iz psihiatrije, me je najprej očarala toplina preddverja. Kot bi skozi črno luknjo vstopila v paralelni svet. Vonj po nečem nenavadnem je nakazoval na tipično psihozo. In jaz ljubim psihoze. Če se ne dogajajo meni, jasno. Skoraj neslišno se odpro vrata. Med njimi stoji majhno, okroglo bitje, iz ozadja obsijano z močnimi belimi sončnimi žarki, kot bi vame sijal sam Stvarnik. (Pravzaprav je za gospo bilo orjaško okno, zavese odgrnjene, in sonce je žgalo v prostor.)

 

Od kod se poznava? Tuhtam. Tuhtam, mečkam sem ter tja in se mimogrede predstavim češ, jaz sem ta pa ta. Psihiatrinja mi poda roko in se še ona prijazno predstavi. Nato mi kapne. Star Wars in Yoda! Prisežem, psihiatrinja je bila poosebljeni Yoda. Le da je imela še sive lase, rahlo kodraste, zaradi česar bi jo lahko vtaknila tudi v Gospodarja prstanov, če ne bi bila počesana kot Milka Planinc, ko se je z mopedom iz Ljubljane v Maribor pripeljala.

 

Point zgodbe? Znani desni analitik se je strašno razhudil, ker sem v svoji (prav zares) zadnji kolumni v časopisu za konvertite zanj med drugim napisala, da je "nabuhel". Bojda sem uporabila še nekaj sočno-jeznih izrazov, a prisežem pri samem Bogu, da se (več) ne spomnim. Saj človeka nisem imela namena užaliti. Nikoli nisem želela nikogar namerno žaliti. V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

 

Odvetnica - ki je bila tako fer, da sovragov sploh nisem potrebovala -, mi je namignila, da sem bila v tekstu resda preveč bitchy (pasja, op. uredn.), zato je bil primer kočljiv, na tankem ledu. Opozorilo mi je sedlo v možgane kot nadležna muha, ki se je ne moreš znebiti, zato sem vsakič našla milijon izgovorov, zakaj ne morem priti na razpisani narok. Enkrat sem imela to bolezen. Drugič neko drugo, tretjič tretjo in tako dalje. V nedogled.

 

Priznam, izmikala sem se kot v znanstveni fantastiki. 

 

Na enem od narokov je sodnica, že konkretno nejevoljna, ko je držala v rokah opravičilo od mojega zobozdravnika, rekla češ, poslušajte, to opravičilo ni niti za rit obrisat! Khm. Ob priliki je na kolegiju kazenskih sodnikov zagodrnjala, pa ta presneta Ana, goni me kot srno! Svet je majhen, tudi jaz poznam tri ljudi in mi občasno kaj povedo. Čenče sem izvedela. Najbolj jo je jezilo, da je morala vsakič znova pisati poročila in se ukvarjati z enim in istim trapastim primerom. Vmes je bila že tako čemerna, da je naročila policiji naj me prisilno privede. Povem vam, Only Fools and Horses.

 

Lepega dne mi doma zazvoni. Misleč, da je poštar, se po domofonu oglasim. Prijazen ženski glas me nagovori: "Policija tukaj. Nekaj se želimo samo pogovoriti z vami. Nič drugega. Samo pogovor." Aha, sem si mislila, dobro vem, kje se v takšnih frazah skriva zajec. "V redu, saj se lahko pogovorimo preko domofona", rečem. Slišim, kako policistka zavzdihne "eh", in jasno mi je, da je tudi njej jasno, da tu zajca iz grma ne bo izvlekla. "In recite sodnici, naj mi nikdar več ne pošlje policije na dom!" V domofon dobesedno zagrmim in vržem slušalko dol. Tolažim se, da skozi dvojna protivlomna vrata ja ne bodo šle specialne enote vdirat samo zato, ker je nekdo užaljen zaradi besede "nabuhel", po drugi strani pa me je črvičilo - to je Slovenija, domovina norcev in možno je vse. Vzela sem svoj telefon in sodnici poslala elektronsko sporočilo. Napisala sem: "Doma imam dovolj tramala, da bi konja ubilo, kaj šele človeka. Nikdar več me ne nadlegujte." Pogoltnila sem pest pomirjeval in padla v spanec. Zbudila sem se šele naslednjega dne, vsa mačkasta. Vse tiho je bilo. Nekaj dni. Nato me je poklical odvetnik iz pisarne, ki me je zastopala, in mi previdno dejal, da je sodnica kar poklicala v pisarno in prosila, naj pazijo name, ker sta v tistem letu že dva obtoženca naredila samomor. Obtoženca, ne obsojenca.

 

Čeprav primer popisujem skozi štosiranje, prosim, da si podatek - da sta leta 2014/2015 dva človeka naredila samomor, ker sta bila nečesa obtožena in nista prenesla stresa - zapomnite. To ni štos. To je grobo dejstvo. Podatek je izjemno pomemben, kajti odnos sodstva do posameznika je pogosto katastrofično vzvišen, agresiven in ga lahko metaforično mirne vesti primerjam z inkvizicijo. Ker imam iz druge zadeve črno na belem, da so mi bile kršene osnovne človekove pravice, opozarjam, upravičeno, da vrsta sodnikov v tej državi ne zna pravilno napisati niti črke P od pravne države.

  

Upam, da zdaj vidite, zakaj je sodnica angažirala Yodo, ki naj bi preverila moj psihični status. Yoda je bila pravzaprav kul. Odkritosrčno mi je povedala, da je na moji strani, da bi mi rada pomagala, a da ne more tvegati lastne kariere, zato mora napisati mnenje, ki bo v prid sodnici in ne meni. 

 

Spet: čeprav ves tekst pišem skozi štosiranje, resno ne razumem, čemu je sploh potreben sodni izvedenec, če pa mu je že vnaprej naročeno, kakšno naj bo poročilo? Mar sodni izvedenec ne bi moral delovati strokovno in nepristransko?

  

Vprašala sem: "Čemu potem tratite moj čas?"

 

Nakar je Yoda dejala nekaj, ob čemer sem se sesedla kot ponesrečeni creme brulee. Sem ostrmela in otrpnila in nisem mogla verjeti lastnim ušesom. Yoda je predlagala, češ, poglejte, jaz bom napisala izvedensko mnenje, ki bo všeč sodnici, vi pa pojdite k vašemu psihiatru in mu povejte, naj napiše nasprotno mnenje, in ker njegovo ime v psihiatriji itak pomeni več kot moje, saj je celo primarij in ravno tako sodni izvedenec, bo sodnica upoštevala njegovo mnenje. 

 

Mar se samo meni zdi tole nespodobno povabilo? V taki situaciji bi bil še Kafka zmeden skupaj z vsemi njegovimi zmedenimi liki vred. Ampak ta proces se mora končati, sem sklenila.

 

Odtavala sem do svojega psihiatra - ki je daleč najboljši v državi - in mu razložila plan psihiatrinje Yode. Moj psihiater je sedel za mizo v ambulanti in me gledal bledo, kot da sem ravno padla z Lune. Jasno, da se izvedenska mnenja ne piše tako! Bodimo realni, Yoda bi licenco morala izgubiti! Moj psihiater pa je z resnim glasom mirno, počasi in ironično dejal: "A jaz sem pa samopostrežna trgovina ali kaj?" Skomignila sem z rameni. Bilo mi je vseeno. Glavno, da se izkopljem iz luknje. V katero so me vrgli kot psa. Itak je ves svet zmešan. (Razen mene.)

  

Da je zadeva še bolj bizarna, sva se vmes z jeznim analitikom dobila na pijači v - kako prikladno - lokalu z imenom Svetilnik. Se pogovorila ter ugotovila, da noben od naju ni bavbav. Pobotala sva se mimo sodišča in vseh ostalih vpletenih likov. Ampak! Če v življenju ne bi vedno bil še kakšen ampak … 

 

Z razpisi narokov, sodnimi izvedenci in ostalimi dejanji so sodišču nastali stroški, ki so znašali kakšnih 3.000 evrov. Tega ne bom plačala in pika, sem rekla, in kdor me pozna, ve, da ko se nekaj odločim, vztrajam do britofa. Še nekaj časa sem sodišču pošiljala bizarna opravičila, ki se berejo kot dogodivščine iz Štoparskega vodnika po galaksiji, dokler ni končno napočil dan zastaranja. Po šestih letih je primer zastaral. Vsi smo si oddahnili, zagotovo tudi sodnica. Much ado about nothing. In ponavadi je tako.

 

Vas zanima, kdo je plačal tiste tri tisočake sodnih stroškov? Vi, dragi davkoplačevalci. Iz proračuna je šlo. Sedaj, ko štejem brhkih 42, vam lahko zaupam, da bi za ta denar dobili kakšnih 600 brisač.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."
13
19.04.2022 22:00
Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Na napačni strani zgodovine: Moralni kompas Putinovih apologetov leži zakopan globoko pod ruševinami Mariupola
28
18.04.2022 19:00
Antifašizem in antinacizem sta osnovni vrednoti vsakega demokrata. Tako kot antikomunizem. Putin s svojimi blodnjami o nekakšni ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.113
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.299
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.142
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.727
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.473
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.334
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.258
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 921
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.025
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.777