Komentar

Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju

Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da na sodišče gremo, ko imamo problem in se ne znamo sami civilizirano sporazumeti. Tedaj potrebujemo pomoč višje inštance. Včasih tudi ta ne premore magičnih mediacijskih moči, zato sodišče angažira pristojne izvedence. Primer norosti bom opisala skozi proces, ki se je na srečo že davno končal. Na miroljuben način. Čeprav je bilo tedaj obupno stresno, se mi danes vse skupaj zdi huronsko smešno, in ker želim, da tudi ostane kot Kozlovska sodba v Višnji gori, v tekstu ne uporabljam pravih identitet. Če se bo kdo prepoznal, ima bogato domišljijo.

25.04.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Ana Jud   sodišče   Kafka   sodni izvedenec   Vojna zvezd   Yoda   psihiater   sodnica

Foto: Only Fools and Horses

V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

Ko sem prišla v ordinacijo slovite sodne izvedenke iz psihiatrije, me je najprej očarala toplina preddverja. Kot bi skozi črno luknjo vstopila v paralelni svet. Vonj po nečem nenavadnem je nakazoval na tipično psihozo. In jaz ljubim psihoze. Če se ne dogajajo meni, jasno. Skoraj neslišno se odpro vrata. Med njimi stoji majhno, okroglo bitje, iz ozadja obsijano z močnimi belimi sončnimi žarki, kot bi vame sijal sam Stvarnik. (Pravzaprav je za gospo bilo orjaško okno, zavese odgrnjene, in sonce je žgalo v prostor.)

 

Od kod se poznava? Tuhtam. Tuhtam, mečkam sem ter tja in se mimogrede predstavim češ, jaz sem ta pa ta. Psihiatrinja mi poda roko in se še ona prijazno predstavi. Nato mi kapne. Star Wars in Yoda! Prisežem, psihiatrinja je bila poosebljeni Yoda. Le da je imela še sive lase, rahlo kodraste, zaradi česar bi jo lahko vtaknila tudi v Gospodarja prstanov, če ne bi bila počesana kot Milka Planinc, ko se je z mopedom iz Ljubljane v Maribor pripeljala.

 

Point zgodbe? Znani desni analitik se je strašno razhudil, ker sem v svoji (prav zares) zadnji kolumni v časopisu za konvertite zanj med drugim napisala, da je "nabuhel". Bojda sem uporabila še nekaj sočno-jeznih izrazov, a prisežem pri samem Bogu, da se (več) ne spomnim. Saj človeka nisem imela namena užaliti. Nikoli nisem želela nikogar namerno žaliti. V mlajših letih sem bila pač jezen človek, nezadovoljen s sabo in celim svetom. Obnašala sem se sebično, porogljivo, nesramno in tako sem tudi pisala.

 

Odvetnica - ki je bila tako fer, da sovragov sploh nisem potrebovala -, mi je namignila, da sem bila v tekstu resda preveč bitchy (pasja, op. uredn.), zato je bil primer kočljiv, na tankem ledu. Opozorilo mi je sedlo v možgane kot nadležna muha, ki se je ne moreš znebiti, zato sem vsakič našla milijon izgovorov, zakaj ne morem priti na razpisani narok. Enkrat sem imela to bolezen. Drugič neko drugo, tretjič tretjo in tako dalje. V nedogled.

 

Priznam, izmikala sem se kot v znanstveni fantastiki. 

 

Na enem od narokov je sodnica, že konkretno nejevoljna, ko je držala v rokah opravičilo od mojega zobozdravnika, rekla češ, poslušajte, to opravičilo ni niti za rit obrisat! Khm. Ob priliki je na kolegiju kazenskih sodnikov zagodrnjala, pa ta presneta Ana, goni me kot srno! Svet je majhen, tudi jaz poznam tri ljudi in mi občasno kaj povedo. Čenče sem izvedela. Najbolj jo je jezilo, da je morala vsakič znova pisati poročila in se ukvarjati z enim in istim trapastim primerom. Vmes je bila že tako čemerna, da je naročila policiji naj me prisilno privede. Povem vam, Only Fools and Horses.

 

Lepega dne mi doma zazvoni. Misleč, da je poštar, se po domofonu oglasim. Prijazen ženski glas me nagovori: "Policija tukaj. Nekaj se želimo samo pogovoriti z vami. Nič drugega. Samo pogovor." Aha, sem si mislila, dobro vem, kje se v takšnih frazah skriva zajec. "V redu, saj se lahko pogovorimo preko domofona", rečem. Slišim, kako policistka zavzdihne "eh", in jasno mi je, da je tudi njej jasno, da tu zajca iz grma ne bo izvlekla. "In recite sodnici, naj mi nikdar več ne pošlje policije na dom!" V domofon dobesedno zagrmim in vržem slušalko dol. Tolažim se, da skozi dvojna protivlomna vrata ja ne bodo šle specialne enote vdirat samo zato, ker je nekdo užaljen zaradi besede "nabuhel", po drugi strani pa me je črvičilo - to je Slovenija, domovina norcev in možno je vse. Vzela sem svoj telefon in sodnici poslala elektronsko sporočilo. Napisala sem: "Doma imam dovolj tramala, da bi konja ubilo, kaj šele človeka. Nikdar več me ne nadlegujte." Pogoltnila sem pest pomirjeval in padla v spanec. Zbudila sem se šele naslednjega dne, vsa mačkasta. Vse tiho je bilo. Nekaj dni. Nato me je poklical odvetnik iz pisarne, ki me je zastopala, in mi previdno dejal, da je sodnica kar poklicala v pisarno in prosila, naj pazijo name, ker sta v tistem letu že dva obtoženca naredila samomor. Obtoženca, ne obsojenca.

 

Čeprav primer popisujem skozi štosiranje, prosim, da si podatek - da sta leta 2014/2015 dva človeka naredila samomor, ker sta bila nečesa obtožena in nista prenesla stresa - zapomnite. To ni štos. To je grobo dejstvo. Podatek je izjemno pomemben, kajti odnos sodstva do posameznika je pogosto katastrofično vzvišen, agresiven in ga lahko metaforično mirne vesti primerjam z inkvizicijo. Ker imam iz druge zadeve črno na belem, da so mi bile kršene osnovne človekove pravice, opozarjam, upravičeno, da vrsta sodnikov v tej državi ne zna pravilno napisati niti črke P od pravne države.

  

Upam, da zdaj vidite, zakaj je sodnica angažirala Yodo, ki naj bi preverila moj psihični status. Yoda je bila pravzaprav kul. Odkritosrčno mi je povedala, da je na moji strani, da bi mi rada pomagala, a da ne more tvegati lastne kariere, zato mora napisati mnenje, ki bo v prid sodnici in ne meni. 

 

Spet: čeprav ves tekst pišem skozi štosiranje, resno ne razumem, čemu je sploh potreben sodni izvedenec, če pa mu je že vnaprej naročeno, kakšno naj bo poročilo? Mar sodni izvedenec ne bi moral delovati strokovno in nepristransko?

  

Vprašala sem: "Čemu potem tratite moj čas?"

 

Nakar je Yoda dejala nekaj, ob čemer sem se sesedla kot ponesrečeni creme brulee. Sem ostrmela in otrpnila in nisem mogla verjeti lastnim ušesom. Yoda je predlagala, češ, poglejte, jaz bom napisala izvedensko mnenje, ki bo všeč sodnici, vi pa pojdite k vašemu psihiatru in mu povejte, naj napiše nasprotno mnenje, in ker njegovo ime v psihiatriji itak pomeni več kot moje, saj je celo primarij in ravno tako sodni izvedenec, bo sodnica upoštevala njegovo mnenje. 

 

Mar se samo meni zdi tole nespodobno povabilo? V taki situaciji bi bil še Kafka zmeden skupaj z vsemi njegovimi zmedenimi liki vred. Ampak ta proces se mora končati, sem sklenila.

 

Odtavala sem do svojega psihiatra - ki je daleč najboljši v državi - in mu razložila plan psihiatrinje Yode. Moj psihiater je sedel za mizo v ambulanti in me gledal bledo, kot da sem ravno padla z Lune. Jasno, da se izvedenska mnenja ne piše tako! Bodimo realni, Yoda bi licenco morala izgubiti! Moj psihiater pa je z resnim glasom mirno, počasi in ironično dejal: "A jaz sem pa samopostrežna trgovina ali kaj?" Skomignila sem z rameni. Bilo mi je vseeno. Glavno, da se izkopljem iz luknje. V katero so me vrgli kot psa. Itak je ves svet zmešan. (Razen mene.)

  

Da je zadeva še bolj bizarna, sva se vmes z jeznim analitikom dobila na pijači v - kako prikladno - lokalu z imenom Svetilnik. Se pogovorila ter ugotovila, da noben od naju ni bavbav. Pobotala sva se mimo sodišča in vseh ostalih vpletenih likov. Ampak! Če v življenju ne bi vedno bil še kakšen ampak … 

 

Z razpisi narokov, sodnimi izvedenci in ostalimi dejanji so sodišču nastali stroški, ki so znašali kakšnih 3.000 evrov. Tega ne bom plačala in pika, sem rekla, in kdor me pozna, ve, da ko se nekaj odločim, vztrajam do britofa. Še nekaj časa sem sodišču pošiljala bizarna opravičila, ki se berejo kot dogodivščine iz Štoparskega vodnika po galaksiji, dokler ni končno napočil dan zastaranja. Po šestih letih je primer zastaral. Vsi smo si oddahnili, zagotovo tudi sodnica. Much ado about nothing. In ponavadi je tako.

 

Vas zanima, kdo je plačal tiste tri tisočake sodnih stroškov? Vi, dragi davkoplačevalci. Iz proračuna je šlo. Sedaj, ko štejem brhkih 42, vam lahko zaupam, da bi za ta denar dobili kakšnih 600 brisač.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.163
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.185
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.149
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.062
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.489
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.472
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.091
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.605
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 577