Komentar

Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes

Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo imajo Slovenci samo zato, da drug drugega vlečejo nazaj v pekel nikoli zaključene državljanske vojne. Predstavljajte si, kaj bi ta narod vse zmogel, kaj vse bi dosegel, če bi se enkrat otresel tega prekletstva ... 

29.04.2021 22:03
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   27. april   1. maj   Slovenija   zgodovina   fašisti   Janez Janša   Stožice   levica   Aleksander Čeferin   Trg narodnih herojev  

Ulica je vedno prostor prvinskih strasti in konfliktov. Na ulici je najmočnejši tisti, ki je najglasnejši. Slovenska prihodnost so volitve, ne pa ulica. Pa naj bo vlada še tako "fašistična".

Niti koronavirusna pandemija, ki je ustavila večji del sveta, ne more do živega posebnosti, imenovani tudi slovenska pamet. Slovenska pamet je vse tisto, kar definira povprečnega Slovenca, torej tudi odnos do zgodovine, ki se med podalpskimi kozolci deli na običajno zgodovino in t.i. polpreteklo zgodovino. Kot vsako leto tudi 27. aprila 2021 mnogi niso mogli iz svoje kože, podobno pa bo tudi v prihodnjih dneh, torej 1. in 2. maja, ko bodo največji tranzicijski povzpetniki slavnostni govorniki na delavskih veselicah. V deželi, kjer sta edini dovoljeni barvi rdeča in črna, je pamet včasih silno kratka, zato prostora za alternativo pač ni. Ali si z nami oziroma njimi, ali pa si proti nam oziroma njim. Vaška demokracija koraka z roko v roki s filozofijo palanke. Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti te fenomenalne slovenske pameti, ki jo imajo Slovenci samo zato, da drug drugega onemogočajo, da se kot narod kolektivno vlečejo nazaj v preteklost, v pekel nikoli zaključene državljanske vojne.

 

Predstavljajte si, kaj bi ta narod vse zmogel, če bi se enkrat otresel tega prekletstva ... ki pa noče in noče izginiti. Se mar uresničuje biblična prerokba o prekletstvu sedmih rodov, ki traja 150 let, kar pomeni, da smo šele na dobri polovici kalvarije? Prekletstvo sedmih generacij je sicer le nekoliko metafizično obarvan sinonim za medgeneracijski prenos travme; Slovenci, ki so se leta 1941 začeli klati med seboj, bodo torej šele tam okoli leta 2100 pozabili na partizane in domobrance ter vse sranje, ki so ga eni in drugi povzročili tej naciji.

 

K vragu z enimi in drugimi! Tisti, ki so še živi in nosijo v sebi travmo državljanske vojne, partizanov, domobrancev in vsega, kar se je dogajalo v letih 1941-1945, bodo počasi spravljeni po naravni poti, vsak s svojo vestjo. Večji problem so tisti, ki nimajo nič s slovenskim nacionalnim razkolom, pa se vseeno obnašajo tako, kot da so včeraj prišli iz gozdov oziroma Plečnikovega stadiona. Naj me zdaj popljuvajo z ene in druge strani, ampak zame so oboji približno enako dobri in enako slabi, oboji so naredili preveč sranja sebi in drugim, da bi lahko uživali kakršno koli spoštovanje vseh tistih, ki nimamo nič z njihovimi demoni zgodovine.

 

Oboji so verjetno večinoma dobro mislili, ampak eni so se odločili za napačno stran zgodovine. In ker zgodovino vedno pišejo zmagovalci, so danes frustrirani tudi njihovi nasledniki, ki zase trdijo, da so prevečkrat drugorazredni državljani. Poznam veliko enih in drugih, komunistov in tistih iz poraženega tabora - in oboji so srčni, izjemni ljudje. A ko beseda nanese na zgodovinsko prekletstvo te nacije, pride ponovno do izraza fenomen slovenske pameti. Dialoga v njihovem slovarju ni.

 

Vse to potrjuje modrost, da ljudi ne smemo presojati skozi politična, ideološka, verska ali katera koli druga očala, saj bomo v tem primeru spregledali njihovo bistvo - da so (samo) ljudje. Nepopolni in zmotljivi, zamerljivi in včasih hudobni, prebrisani ali celo prevarantski, jezni in sitni, agresivni in ignorantski, a obenem tudi plemeniti in sočutni, dobri in solidarni, načelni in resnicoljubni, delovni in pravični. Na nobeni strani v konfliktu niso nikoli zgolj dobri ljudje, kot tudi njihovi nasprotniki niso hudobni in zli, čemur zdaj levi del slovenske pameti hudobno reče "fašisti". Enostavno ni mogoče, da bi bili eni boljši od drugih, da bi bila ena barva bolj "prava" od druge. V slovenskem nacionalnem konfliktu, ki traja že osemdeseto leto, je razlika med obema sprtima stranema bolj kot ne v uniformah in lojalnosti enemu oziroma drugemu totalitarcu.

 

Razpetost med Berlinom in Moskvo je prislovično večno aktualna - celo sedaj, leta 2021. Zmanipulirana z dobro mero romantičnih in idealiziranih predstav o svetu, je slovenska pamet še vedno paradigmatsko ujeta v večni duel med kavboji in indijanci, kapitalisti in komunisti, svobodomiselnimi in fašisti ... Nobenega intelektualnega preboja, nobenega "velikega skoka naprej", če odštejemo tistih pet minut zgodovine junija 1991, ko je imel ta narod več sreče kot pameti, ne, prav nobenega dosežka, ki bi navdihoval zanamce; Slovenci se še kar vrtijo v krogu in lovijo svoj rep. V starih mitologijah so zmaju oziroma kači, ki žre svoj lastni rep, rekli uroboros.

 

Zaciklanost v travmatično zgodovino je posledica prezgodnje uvedbe demokracije, mi je pred mnogimi leti zaupal danes pokojni prijatelj pisatelj. Začudeno in nejeverno sem ga gledal in zmajeval z glavo. Pa se je le zasmejal in ponovil misel: "Verjemi mi, Slovenci še nismo pripravljeni na soočenje s samimi sabo in našo zgodovinsko prtljago."

 

R. se ni motil, v to sem zdaj prepričan. V marsičem je videl dlje od ostalih, ki smo prevečkrat padli na limanice enih ali drugih. Pa smo bili malo desničarji, malo levičarji, potem liberalci in nekje vmes. Ampak v bistvu smo lovili ravnotežje v družbi nacije, ki še ni bila pripravljena na demokratični eksperiment.

 

 

***

 

Na tem svetu so seveda tudi drugačne države, čeprav nobena ni idealna. Vsaka ima svoje "družinske skrivnosti". Toda obstajajo dežele, kjer so modri ljudje uveljavili modre zakone. Med njimi tudi takšne, ki zahtevajo, da se zgodovinskih arhivov ne sme odpirati še pol stoletja ali celo 70 let po tistem, ko so nastali. Včasih je treba to "karanteno" podaljšati. Nenapisano pravilo je tudi to, da politiki ne komentirajo zgodovinskih dogodkov in se izogibajo vrednostnim sodbam v primerih, ki so lahko sporni z vidika verodostojnosti.

 

Obiskovanje proslav, veselic in ostalih dogodkov iz bogatega repertuarja slovenske pameti pa je tako ali tako fenomen, ki ga boste težko razložili nekomu, ki prihaja iz oddaljenejših krajev. Še vedno me šokira tista prireditev v Stožicah pred skoraj desetletjem, ko je takorekoč celotna tedanja slovenska politična vrhuška s predsedniki ustavnega, vrhovnega, računskega in še kakšnega sodišča ter s šefi še katere državne institucije navdušeno ploskala izvajalcem, ki so zasmehovali, žalili in poniževali vse, kar je evropskega in normalnega v teh krajih.

 

Takrat sem obupal nad levico v Sloveniji.

 

Toda ker ima Janus vedno dva obraza, je tudi bipolarnost slovenske politike, ki se deklarira bodisi leva ali desna, v marsičem namišljena, saj sta si mentaliteti obeh polov bisteveno bližji, sorodnejši, kot si njeni protagonisti upajo priznati. Desnica, ki je šele četrtič v zgodovini na oblasti, je v dobrem letu koalicijskega vladanja pokazala toliko slabih lastnosti, napačnih odločitev, nespoštljivega komuniciranja in siceršnjega pobalinskega vedenja, da sem obupal tudi nad njimi. To seveda ne pomeni, da v tem času niso česa pametnega naredili. Pa saj je tudi levica kdaj kaj dobrega naredila. Toda bistveno se mi zdi to, da so se kompromitirali tako eni kot drugi. Desnica ima kvečjemu to prednost, da njen dolgoletni lider obvlada evropski politični parket, kar se je pokazalo od četrtkovem obisku Pariza. Če bi po katerem koli čudežu Janšo kdaj srečala pamet in bi nehal zabijati čas na tviterju (in tam žaliti ljudi), bi bil lahko po Drnovšku prvi slovenski politik z mednarodnim pedigrejem. Na levici so v takšni kadrovski stiski glede tega, da zdaj na vsak način želijo v politični ring potegniti Aleksandra Čeferina. Ker s političnimi sirotami a la Šarec, Bratušek, Mesec ali Fajon si človek pač res ne predstavlja predsednika vlade, ki suvereno prihaja na obisk na Elizejske poljane ... prej parodijo ali celo komedijo. Upam, da je Čeferin dovolj pameten, da bo ostal v Švici.

 

 

***

 

Sloveniji vlada - vlada. Izvoljena je bila v parlamentu, v katerem sedijo predstavniki ljudstva. Če torej ljudstvo - ali pa 10.000 protestnikov v njegovem imenu - danes meni, da je vlada parlamentarno demokracijo preoblikovala v fašistično strahovlado, potem morajo izvoljeni predstavniki ljudstva vlado v imenu ljudstva nemudoma odstaviti, na pomoč pa je potrebno poklicati tudi vse razpoložljive mednarodne institucije. Ulica vlade ne more in ne sme zamenjati, ker bi bila to revolucija. In revolucije vedno pomenijo sranje za 99 % ljudi, ki niso pri koritu nove, revolucionarne oblasti. 

 

Ulica je vedno prostor prvinskih strasti in konfliktov. Na ulici je najmočnejši tisti, ki je najglasnejši. Slovenska prihodnost so volitve, ne pa ulica. Pa naj bo vlada še tako "fašistična". Vsekakor pa bo junak, kdo bo na naslednjih volitvah demokratično premagal janšistične fašiste in sestavil levo ali levosredinsko vlado. Junak zato, ker bo kandidatov za ta podvig ponovno veliko, najbrž celo preveč, med njimi pa spet nobenega resnega človeka.

 

Z junaki na Slovenskem je pač tako: dokler so, jih ljudstvo slavi, ko pa jih ni, vsi pozabijo nanje, jih potisnejo nekam stran, da se slučajno ne bi kdo spomnil nanje. Ob 27. aprilu in poplavi borčevskih, državnih in vseh ostalih spominskih komemoracij mi pred oči vedno znova prihaja simbolika grobnice narodnih herojev, postavljena nekaj korakov od parlamenta, varno skrita pred javnostjo v goščavi Trga narodnih herojev med Narodnim muzejem in Državnim zborom. Odnos kvazilevičarske politične elite do "njenih" narodnih herojev najbolje demantirajo golobi, ki po grobnici narodnih herojev mirno serjejo 364 dni na leto, ne da bi kdo počistil za njimi ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.251
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.920
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.423
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.279
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.247
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 777
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.019
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 837
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.084
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935