Komentar

Zločin bi bil v času helikopterskega denarja ne zgraditi NUK2

V zadnjih desetih letih opravljam svoj poklic v stolpnici. V virusnem času so pred mojim oknom zgradili novo vertikalo. Pravzaprav so mi zgradili v zadnjem desetletju kar dve, tako da sem bil vsaj tretjino svojega časa soočen z inženirsko logiko gradnje dveh nebotičnikov. Seveda mi ne pade na pamet, da bi ju kritično premišljeval, za to so poklicani drugi. V današnjem komentarju želim reflektirati konstruktivitične arhitekte, ki jih obožujem, v povezavi z Beneškim arhitekturnim bienalom, ki bo odprt naslednji teden. Bienale se predstavlja znotraj izjemnih virusnih pogojev in na poseben način. Navkljub vsemu je to dejstvo, da bo odprt, nadvse odlična novica. Komaj čakam, da napišem poročilo o njem. Od nekdaj me privlači arhitekturna vertikala.

16.05.2021 05:40
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   Sovjetska zveza   New York   kapitalizem   Ljubljana   nebotičnik

Si lahko predstavljajte, da je bil ljubljanski nebotičnik v času gradnje najvišja zgradba v Evropi?

Takšna je pač logika otroka iz province. Na Reki sem se navduševal nad štirinajstnadstropno stolpnico. Zelo podobnen nebotičnik sem kasneje videl v Trstu. Šlo je za delo istega avtorja. Pred obema stolpnicama sem stal in štel nadstropja. Tlorisne omejitve Manhattna so izoblikovale potrebo po stolpnicah, varčevale so s prostorom, istočasno pa so bile iluzionsitične scenografije kapitalističnega uspeha. Tako je bilo tudi na Reki in v Trstu. Ekonomske aktivnosti obeh pristaniških mest so pred drugo svetovno vojno proizvedle potrebo po njih.

 

Obožujem New York. Pogrešam New York, čeprav ga prebivalci še vedno zapuščajo navkljub precepljenosti. Te dni so maske celo odložili. Ko sem se kot mladostnik prvič sprehajal po njegovih avenijah, sem doživljal stolpnice kot XX. stoletje samo po sebi. Staro mesto New York je preprosto duh sveta. To ni nova arhitektura mesta, to je nova arhitektura civilizacije XX. in XXI. stoletja. Verjetno bo tako tudi v XXII. in XXIII. stoletju. Res pa je, da se po vsakem kapitalskem divjanju in krizi naredi v arhitekturi odmik od  kapitalskega realizma. Prav imate: nuja spreminja mesto, ne pa idealizem. 

 

Današnji komentar bosta intonirali - mimo kapitala in pohlepa - utopija in arhitekturna projekcija. Sam sem usmerjen v idealistično projekcijo arhitekturnega zanosa, v geometrične umetniške strukture. Več, ko je aktivne geometrije, več je mišljenja. Mesto je predvsem koncentracija interakativno povezanih človeških možganov. 

 

Neplačan oglas: Berite knjige založbe Maska! Najnovejša knjiga, ki je prišla te dni v knjigarne, je Kapitalistični realizem, delo avtorja Marka Fischerja. Knjigo sta prevedli Pika Golob in Nina Hlebec

 

Urbane ambicije in globalni premiki ekonomije so najbolj vidni v vertikalizaciji mest. Evropska mesta so se pol stoletja upirala ideji stoplnic, upirala so se amerikanizaciji. Si lahko predstavljajte, da je bil ljubljanski nebotičnik v času gradnje najvišja zgradba v Evropi? Evropski metropolisi se šele zadnja desetletja selijo v višino. Menim, da bi na ravni arhitekture stolpnic morala delovati ostra arhitekturna kritika in to že v fazi načrtovanja projektov, kakor tudi po končani gradnji. Nič takšnega ne zaznavam v Evropi. Res pa je, da se pobesnele stolpnice gradijo, ko popustijo gradbeni predpisi. Njihova načrtovana lepota v resnici zaživi, ko se forme uravnotežijo s superenergično učinkovitostjo. V obeh primerih delujejo eksperimentalno, anarhično, raznorodno, ko pa se stolpnice seštejejo, delujejo skladno kot alpski vršaci. Iz logike gradnje stolpnic se lahko natančno predvidi polom kapitalistične ekonomije, pravijo teoretiki ekonomskih procesov.

 

Ideologija komunizma je bila že vnaprej utopična polomija, ki je proizvedla umetniška remek dela civilizacije. Širok razpon konstruktivistične arhitekture je projektiral genialne strukture. Večina ni bila nikoli zgrajena. Ravno stolpnice so tiste, ki dodeljujejo modernizmu civilizacijske formativne oblike. Tudi zato je bil zelo pomemben komunistični utopizem, ki mu ni uspelo zgraditi avtentične javne arhitekture. Oziroma je le delno uspel z urbanizmom in javnim prometom – z metrojem. Konstruktivisti pravijo: Oblika je izum, ne kult. Arhitekt ima v rokah samo eno orožje - obliko. Arhitektura je oblika umetnosti, ki se razstavlja ob prometni infrastrukturi.

 

Dejstvi: Ne boste verjeli, da so Sovjeti v najtežjih pogojih preživetja ohranjali arhitekturne natečaje. Ravno prek njih so lahko projektirali optimalne in idealizirane strukture. Danes že vemo, da so ravo te imele daljnosežne učinke. Na drugi strani pa komunistični komisarji niso prenašali, v razpravljanju o razvoju družbe, besede - utopija.

 

Konstruktivisti Ivan Ilič Leonidov, Vladimir Fjodorovič Krinski in Georgij Tikhonovič Krutkov so moja obsesija. Konstantin Stepanovič Melnikov, brata Vesin in Lazar Markovič Hidekel pa konstruktivistična klasika in hkrati moj najožji izbor občudovanja. 

 

Predstavil vam bom tri sovjetske konstruktivitsične strukture. Čisto vsi arhitekti so svoje napore razumeli kot revolucionarni boj proti kulturni zaostalosti. Želeli so preobrazbi ruralni svet v pozitivni total s pomočjo amerikanizacije.

 

Prva struktura - Vladimir Fjodorovič Krinski: (VkhUTEMAS, umetniško-tehnična šola) Hitropotezna primerjava. Iz utopizma v kapitalizem. Primerjajte med seboj projekcijo arhitekta Vladimirja Fjodoroviča Krinskega in Franka Garya. Že en sam pogled razkrije prehod iz konstruktivistično-ploskovne vizije iz leta 1919 v dekonstruktivistično logiko koncertne dvorane Walta Disneya iz leta 2003 v Los Angelesu. Krinski je s svojo formativnostjo zaznamoval vsa prihajajoča arhitekturna obdobja. Medtem, ko je oblikoval svojo prvo konstruktivistično stolpnico, je zapisal: V arhitekturi je gradbeništvo neizogibno, je mehanska osnova za kompozicijo. Konstrukcija pa pomeni gibanje sile v smeri ideje, ki je shematsko izražena s črtami.

 

Druga struktura - Ivan Ilič Leonidov: osredotočil se bom na njegovo arhitekturo iz leta 1927, Leninov inštitut za knjižničarstvo. Usmeril se bom na njegove oblike, izhajajoče iz planetarne mehanike. Iz vertikalne tehno-komunikacijske ter informacijske konstruktivnosti. Oblikoval je znanstveno in kuturno središče Sovjetske zveze, znanstveni kondenzator, izhajajoč iz bazičnega objekta kulture - knjige. Osrednja naloga novega središča naj bi bila tehnološka maksimalizacija, namenjena razvoju sodobnega življenja Sovjetov. Lokacija pa Leninski griči, ki naj bi omogočila gradnjo popolnoma novega znanstvenega mesta. Centralni prostor naj bi bila monumetalna knjižnica za petnajst miljonov knjig s čitalnico za 1000 obiskovalcev. V arhitekturni školjki naj bi bil avditorij za 4000 ljudi. Poleg tega pa naj bi bilo v volumnu krogle zgrajeno znanstveno gledališče za predstavitve najnovejših znanstvenih odkritij. Krogla je bila projektirana tako, kot da bo ravnokar poletela. V njej naj bi bil tudi planetarij. Sredi izčiščene arhitekture naj bi se dvigovala prazna pravokotna stolpnica. Knjižnica naj bi imela organizirano mehaniko za prehajanje knjig od shrambe do bralca. Potekala naj bi popolnoma avtomatizirano, tako po vertikali kot horizontali. V njeni strukturi je pomembna prisotnost jeklenih pletenk, ki imajo dvojno nalogo. Na eni strani vpenjajo arhitekturne elemente in z njimi dosegajo posebne vrste eleganco, na drugi strani pa so to delujoče radijske antene. Komunikacija med raziskovalnimi inštituti naj bi potekala s telefoni in radijskimi postajami. Prometno komunikacijo s središčem Moskve in z moskovskim letališčem pa je Leonidov načrtoval z aerotramvajem.

 

Opomin odločevalcem: Zločin je v času obstoja helikopterskega kapitala ne zgraditi NUK2!

 

Tretja struktura - Georgij Tihonovič Krutkov: Leteče mesto - Kozmograd (mogoče je bolj smiseln prevod Lebdeče mesto) iz leta 1928 je izjemen korak usmerjen k utopični vertikalizaciji. Je ideja-spomenik, posvečena revolucionarnemu upanju. Na predstavitevnem načrtu vidimo na črni podlagi vizualizirano arhitekturno strukturo, ki je usmerjena navzdol proti planetu. Njene bivalne enote so vpete v obroče, postavljene so v nadstropjih nad kinetizirano industrijsko cono. Kako je lebdeče mesto vpeto na planet, iz načrtov ni razvidno, niti to kako se arhitektura upira gravitaciji. V lebdeči arhitekturni vertikalizaciji gledamo ritmično rotirajoče mesto. 

 

Konstruktivistične projekte danes razumemo kot arhitekturo funkcionalnih izpeljav, predvem pa kot spomenike, posvečene utopiji, kulturni komisarji pa so jih razumeli kot priročnike radikalizma, ki ga je potrebno kategorično zavrniti. Konstruktivisti so z njimi želeli vzpostaviti prostore za nove obrede znanstveno urbanega sveta. Komunisti so jim očitali utopizem. Naj za konec ponovim: Oblika je izum, ne pa kult!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
6
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?
17
25.05.2021 05:00
Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.622
02/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.901
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.208
04/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 749
05/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.299
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 823
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 741
08/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 721
09/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.514
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 581