Komentar

Zločin bi bil v času helikopterskega denarja ne zgraditi NUK2

V zadnjih desetih letih opravljam svoj poklic v stolpnici. V virusnem času so pred mojim oknom zgradili novo vertikalo. Pravzaprav so mi zgradili v zadnjem desetletju kar dve, tako da sem bil vsaj tretjino svojega časa soočen z inženirsko logiko gradnje dveh nebotičnikov. Seveda mi ne pade na pamet, da bi ju kritično premišljeval, za to so poklicani drugi. V današnjem komentarju želim reflektirati konstruktivitične arhitekte, ki jih obožujem, v povezavi z Beneškim arhitekturnim bienalom, ki bo odprt naslednji teden. Bienale se predstavlja znotraj izjemnih virusnih pogojev in na poseben način. Navkljub vsemu je to dejstvo, da bo odprt, nadvse odlična novica. Komaj čakam, da napišem poročilo o njem. Od nekdaj me privlači arhitekturna vertikala.

16.05.2021 05:40
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   Sovjetska zveza   New York   kapitalizem   Ljubljana   nebotičnik

Si lahko predstavljajte, da je bil ljubljanski nebotičnik v času gradnje najvišja zgradba v Evropi?

Takšna je pač logika otroka iz province. Na Reki sem se navduševal nad štirinajstnadstropno stolpnico. Zelo podobnen nebotičnik sem kasneje videl v Trstu. Šlo je za delo istega avtorja. Pred obema stolpnicama sem stal in štel nadstropja. Tlorisne omejitve Manhattna so izoblikovale potrebo po stolpnicah, varčevale so s prostorom, istočasno pa so bile iluzionsitične scenografije kapitalističnega uspeha. Tako je bilo tudi na Reki in v Trstu. Ekonomske aktivnosti obeh pristaniških mest so pred drugo svetovno vojno proizvedle potrebo po njih.

 

Obožujem New York. Pogrešam New York, čeprav ga prebivalci še vedno zapuščajo navkljub precepljenosti. Te dni so maske celo odložili. Ko sem se kot mladostnik prvič sprehajal po njegovih avenijah, sem doživljal stolpnice kot XX. stoletje samo po sebi. Staro mesto New York je preprosto duh sveta. To ni nova arhitektura mesta, to je nova arhitektura civilizacije XX. in XXI. stoletja. Verjetno bo tako tudi v XXII. in XXIII. stoletju. Res pa je, da se po vsakem kapitalskem divjanju in krizi naredi v arhitekturi odmik od  kapitalskega realizma. Prav imate: nuja spreminja mesto, ne pa idealizem. 

 

Današnji komentar bosta intonirali - mimo kapitala in pohlepa - utopija in arhitekturna projekcija. Sam sem usmerjen v idealistično projekcijo arhitekturnega zanosa, v geometrične umetniške strukture. Več, ko je aktivne geometrije, več je mišljenja. Mesto je predvsem koncentracija interakativno povezanih človeških možganov. 

 

Neplačan oglas: Berite knjige založbe Maska! Najnovejša knjiga, ki je prišla te dni v knjigarne, je Kapitalistični realizem, delo avtorja Marka Fischerja. Knjigo sta prevedli Pika Golob in Nina Hlebec

 

Urbane ambicije in globalni premiki ekonomije so najbolj vidni v vertikalizaciji mest. Evropska mesta so se pol stoletja upirala ideji stoplnic, upirala so se amerikanizaciji. Si lahko predstavljajte, da je bil ljubljanski nebotičnik v času gradnje najvišja zgradba v Evropi? Evropski metropolisi se šele zadnja desetletja selijo v višino. Menim, da bi na ravni arhitekture stolpnic morala delovati ostra arhitekturna kritika in to že v fazi načrtovanja projektov, kakor tudi po končani gradnji. Nič takšnega ne zaznavam v Evropi. Res pa je, da se pobesnele stolpnice gradijo, ko popustijo gradbeni predpisi. Njihova načrtovana lepota v resnici zaživi, ko se forme uravnotežijo s superenergično učinkovitostjo. V obeh primerih delujejo eksperimentalno, anarhično, raznorodno, ko pa se stolpnice seštejejo, delujejo skladno kot alpski vršaci. Iz logike gradnje stolpnic se lahko natančno predvidi polom kapitalistične ekonomije, pravijo teoretiki ekonomskih procesov.

 

Ideologija komunizma je bila že vnaprej utopična polomija, ki je proizvedla umetniška remek dela civilizacije. Širok razpon konstruktivistične arhitekture je projektiral genialne strukture. Večina ni bila nikoli zgrajena. Ravno stolpnice so tiste, ki dodeljujejo modernizmu civilizacijske formativne oblike. Tudi zato je bil zelo pomemben komunistični utopizem, ki mu ni uspelo zgraditi avtentične javne arhitekture. Oziroma je le delno uspel z urbanizmom in javnim prometom – z metrojem. Konstruktivisti pravijo: Oblika je izum, ne kult. Arhitekt ima v rokah samo eno orožje - obliko. Arhitektura je oblika umetnosti, ki se razstavlja ob prometni infrastrukturi.

 

Dejstvi: Ne boste verjeli, da so Sovjeti v najtežjih pogojih preživetja ohranjali arhitekturne natečaje. Ravno prek njih so lahko projektirali optimalne in idealizirane strukture. Danes že vemo, da so ravo te imele daljnosežne učinke. Na drugi strani pa komunistični komisarji niso prenašali, v razpravljanju o razvoju družbe, besede - utopija.

 

Konstruktivisti Ivan Ilič Leonidov, Vladimir Fjodorovič Krinski in Georgij Tikhonovič Krutkov so moja obsesija. Konstantin Stepanovič Melnikov, brata Vesin in Lazar Markovič Hidekel pa konstruktivistična klasika in hkrati moj najožji izbor občudovanja. 

 

Predstavil vam bom tri sovjetske konstruktivitsične strukture. Čisto vsi arhitekti so svoje napore razumeli kot revolucionarni boj proti kulturni zaostalosti. Želeli so preobrazbi ruralni svet v pozitivni total s pomočjo amerikanizacije.

 

Prva struktura - Vladimir Fjodorovič Krinski: (VkhUTEMAS, umetniško-tehnična šola) Hitropotezna primerjava. Iz utopizma v kapitalizem. Primerjajte med seboj projekcijo arhitekta Vladimirja Fjodoroviča Krinskega in Franka Garya. Že en sam pogled razkrije prehod iz konstruktivistično-ploskovne vizije iz leta 1919 v dekonstruktivistično logiko koncertne dvorane Walta Disneya iz leta 2003 v Los Angelesu. Krinski je s svojo formativnostjo zaznamoval vsa prihajajoča arhitekturna obdobja. Medtem, ko je oblikoval svojo prvo konstruktivistično stolpnico, je zapisal: V arhitekturi je gradbeništvo neizogibno, je mehanska osnova za kompozicijo. Konstrukcija pa pomeni gibanje sile v smeri ideje, ki je shematsko izražena s črtami.

 

Druga struktura - Ivan Ilič Leonidov: osredotočil se bom na njegovo arhitekturo iz leta 1927, Leninov inštitut za knjižničarstvo. Usmeril se bom na njegove oblike, izhajajoče iz planetarne mehanike. Iz vertikalne tehno-komunikacijske ter informacijske konstruktivnosti. Oblikoval je znanstveno in kuturno središče Sovjetske zveze, znanstveni kondenzator, izhajajoč iz bazičnega objekta kulture - knjige. Osrednja naloga novega središča naj bi bila tehnološka maksimalizacija, namenjena razvoju sodobnega življenja Sovjetov. Lokacija pa Leninski griči, ki naj bi omogočila gradnjo popolnoma novega znanstvenega mesta. Centralni prostor naj bi bila monumetalna knjižnica za petnajst miljonov knjig s čitalnico za 1000 obiskovalcev. V arhitekturni školjki naj bi bil avditorij za 4000 ljudi. Poleg tega pa naj bi bilo v volumnu krogle zgrajeno znanstveno gledališče za predstavitve najnovejših znanstvenih odkritij. Krogla je bila projektirana tako, kot da bo ravnokar poletela. V njej naj bi bil tudi planetarij. Sredi izčiščene arhitekture naj bi se dvigovala prazna pravokotna stolpnica. Knjižnica naj bi imela organizirano mehaniko za prehajanje knjig od shrambe do bralca. Potekala naj bi popolnoma avtomatizirano, tako po vertikali kot horizontali. V njeni strukturi je pomembna prisotnost jeklenih pletenk, ki imajo dvojno nalogo. Na eni strani vpenjajo arhitekturne elemente in z njimi dosegajo posebne vrste eleganco, na drugi strani pa so to delujoče radijske antene. Komunikacija med raziskovalnimi inštituti naj bi potekala s telefoni in radijskimi postajami. Prometno komunikacijo s središčem Moskve in z moskovskim letališčem pa je Leonidov načrtoval z aerotramvajem.

 

Opomin odločevalcem: Zločin je v času obstoja helikopterskega kapitala ne zgraditi NUK2!

 

Tretja struktura - Georgij Tihonovič Krutkov: Leteče mesto - Kozmograd (mogoče je bolj smiseln prevod Lebdeče mesto) iz leta 1928 je izjemen korak usmerjen k utopični vertikalizaciji. Je ideja-spomenik, posvečena revolucionarnemu upanju. Na predstavitevnem načrtu vidimo na črni podlagi vizualizirano arhitekturno strukturo, ki je usmerjena navzdol proti planetu. Njene bivalne enote so vpete v obroče, postavljene so v nadstropjih nad kinetizirano industrijsko cono. Kako je lebdeče mesto vpeto na planet, iz načrtov ni razvidno, niti to kako se arhitektura upira gravitaciji. V lebdeči arhitekturni vertikalizaciji gledamo ritmično rotirajoče mesto. 

 

Konstruktivistične projekte danes razumemo kot arhitekturo funkcionalnih izpeljav, predvem pa kot spomenike, posvečene utopiji, kulturni komisarji pa so jih razumeli kot priročnike radikalizma, ki ga je potrebno kategorično zavrniti. Konstruktivisti so z njimi želeli vzpostaviti prostore za nove obrede znanstveno urbanega sveta. Komunisti so jim očitali utopizem. Naj za konec ponovim: Oblika je izum, ne pa kult!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
7
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.582
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.446
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.336
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.452
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.397
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 864
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.056
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 912
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.839