Komentar

Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?

Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke na portalu+. Toda v zadnjem letu ali dveh se je zgodil popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki letijo na račun avtorjev, s katerimi se večinoma anonimni spletni komentatorji pač ne strinjajo O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju ne duha ne sluha.

25.05.2021 05:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Slovenija   aktivni državljani   Sistem   argumentacija   Marjan Podobnik   NVO   portal+   Gibanje Povežimo Slovenijo

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

V bistvu so bili pred petimi, šestimi leti zametki sodelovanja oziroma argumentacije tudi na portalu+, recimo komentatorji trisul, bistrum, domoljub1. Že v enem mojih prvih prispevkov na tem portalu z naslovom O korupciji, materi vseh naših sistemskih zagat, objavljenim 23. novembra 2015 (vir), kjer pravim glede sistemske korupcije, da " ... izkušnje po vsem svetu kažejo, da se korupcijo da zmanjševati tudi s preprečevanjem, to pa je predvsem z zmanjševanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, postopkom in metodam odločanja, ki izkustveno omogočajo ali celo vzpodbujajo korupcijo ter s povečevanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, ki izkustveno ne dajejo nobene prednosti korupciji!", so ravno že omenjeni komentatorji konstruktivno sodelovali.

 

Recimo trisul:

 

"Državni uslužbenec bi moral nositi odgovornost za evidentirane kršitve predpisov, ki jih je odkrila Državna revizijska komisija. Formalno bi ga lahko takoj odpustili iz krivdnih razlogov, nobena napotitev na organe pregona ni potrebna ..."

 

In v drugem prispevku še: "Potrebujemo spremembo miselnosti v smeri ničelne tolerance v družbi, med državljani. Na tej podlagi lahko vpeljemo ustrezne mehanizme npr. en razveljavljen razpis je javni opomin, dva razveljavljena razpisa avtomatična odpoved delovnega razmerja. Ne potrebujemo organov pregona, tožilcev, sodišč ipd. Avtomatizem zadošča. Vse kar počne javna uprava, od zapisnikov, preko osnutkov in pogodb do računov, vse se avtomatično objavi na internetu. Popolna odprava poslovne tajne in zasebnosti, ko gre za državna sredstva ..."

 

Ali pa bistrum:

 

"Slovenija je ena redkih socialističnih držav, ki ni izvedla niti ene lustracije. Ovira protikorupcijsko preventivo in ohranja kurativo - pravosodje še naprej hromo … "

 

Ali pa domoljub1:

 

"Preventivna funkcija regulatorjev (nadzornih organov) je zelo pomembna in pravnega reda ni mogoče 'proizvajati' le z represivnim delovanjem regulatorjev in nadzornih organov."

 

 

Skratka, zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so bili, so se še večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke. Toda v zadnjem letu ali dveh popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki jih je bil pred kratkim gost portalovo gostujoče pero deležen tudi Marjan Podobnik. O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju, ne duha ne sluha. Me je zamikalo, da bi povzel nabor najbolj negativnih komentarjev, a je v meni prevladala želja po pozitivnem, po povezovanju, po iskanju poti konstruktivne argumentacije in zatu tu nadaljujem.

 

Tudi to pot bom spet poskusil odpreti razpravo (komentiranje) na temo, po mojem enega največjih paradoksov demokracije, to je, da v veliki večini primerov, ko se nekdo dokoplje do kakšne odločevalske pozicije (vseeno v katerikoli veji oblasti!), nima nobene volje popravljati Sistema, ki je - takšen kot je - pravzaprav tudi njemu omogočil doseči določen privilegij, ki mu pritiče z doseženo pozicijo. Še najmanj v smeri predlogov za popravek Sistema k dejanskemu povečanju vpliva Aktivnih državljanov (naj stotič ponovim, to je tistih državljanov, ki imajo željo in voljo sodelovati v kakršnikoli javni kontroli ali soodločanju, ne pa ostalih več kot 90 %, ki te volje nimajo in jim za življenje v demokraciji očitno pač zadoščajo samo volitve vsake štiri leta).

 

Ker tega nujnega popravka Sistema ni, ni sodelovanja, še manj povezovanja Aktivnih državljanov, ki bi lahko v določenem trenutku in po določeni metodi argumentacije pripomogli k boljši rešitvi določenega akutnega javnega problema. Obstaja le delovanje državljanov v obliki povezovanja okrog voditelja ali nosilca nekega interesa ali ideologije. V tej obliki pa državljan nujno izgubi svojo identiteto, saj se ne odloča o problemu svobodno po svoji volji in prepričanju, niti ne more argumentirati, pač pa se le podredi odločitvi voditelja glede problema. Čisto vseeno ali gre za povezovanje državljana v obliko politične stranke ali v obliko kakršnekoli NVO (nevladne organizacije)!

 

Vedno se mora podrediti voditelju ali vodstvu!

 

Že omenjene žalitve na račun Marjana Podobnika so me spomnile na to, da je bil ravno on eden tistih redkih odločevalcev, ki je, naj dobesedno ponovim stavek, kot sem ga zapisal v svojem prispevku na portalu+ pred nekaj meseci (10. december 2020, vir):

 

"Marjan Podobnik je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov, povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti, čeprav je bil Marjan Podobnik takrat v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!"

 

Naj posebej poudarim, da nismo imeli kot skupina nobenega voditelja ali vodstva, vsakdo je deloval popolnoma samostojno. In kot v Podobnikovem prispevku zapisano o ustanovitvi Gibanja Povežimo Slovenijo, v tem gibanju vidim šanso za večjo vlogo in vpliv samostojnega Aktivnega državljana. In s tem šanso za preseganje zgoraj omenjenega paradoksa demokracije. Verjamem, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo v svoj predvolilni program zapisalo zavezo o spremembi Sistema v smeri večje vloge samostojnega Aktivnega državljana in da bo za razliko od Stranke Mira Cerarja (SMC), ki je v svoj predvolilni program spomladi 2014 sicer to zapisala, a nič v tej smeri naredila (o tem sem pisal v nekaj svojih prispevkih na portalu+), to tudi uresničilo.

 

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
0
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.551
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.742
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.702
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.841
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.558
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.165
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.071
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 721
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.853
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 464