Komentar

Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?

Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke na portalu+. Toda v zadnjem letu ali dveh se je zgodil popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki letijo na račun avtorjev, s katerimi se večinoma anonimni spletni komentatorji pač ne strinjajo O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju ne duha ne sluha.

25.05.2021 05:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Slovenija   aktivni državljani   Sistem   argumentacija   Marjan Podobnik   NVO   portal+   Gibanje Povežimo Slovenijo

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

V bistvu so bili pred petimi, šestimi leti zametki sodelovanja oziroma argumentacije tudi na portalu+, recimo komentatorji trisul, bistrum, domoljub1. Že v enem mojih prvih prispevkov na tem portalu z naslovom O korupciji, materi vseh naših sistemskih zagat, objavljenim 23. novembra 2015 (vir), kjer pravim glede sistemske korupcije, da " ... izkušnje po vsem svetu kažejo, da se korupcijo da zmanjševati tudi s preprečevanjem, to pa je predvsem z zmanjševanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, postopkom in metodam odločanja, ki izkustveno omogočajo ali celo vzpodbujajo korupcijo ter s povečevanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, ki izkustveno ne dajejo nobene prednosti korupciji!", so ravno že omenjeni komentatorji konstruktivno sodelovali.

 

Recimo trisul:

 

"Državni uslužbenec bi moral nositi odgovornost za evidentirane kršitve predpisov, ki jih je odkrila Državna revizijska komisija. Formalno bi ga lahko takoj odpustili iz krivdnih razlogov, nobena napotitev na organe pregona ni potrebna ..."

 

In v drugem prispevku še: "Potrebujemo spremembo miselnosti v smeri ničelne tolerance v družbi, med državljani. Na tej podlagi lahko vpeljemo ustrezne mehanizme npr. en razveljavljen razpis je javni opomin, dva razveljavljena razpisa avtomatična odpoved delovnega razmerja. Ne potrebujemo organov pregona, tožilcev, sodišč ipd. Avtomatizem zadošča. Vse kar počne javna uprava, od zapisnikov, preko osnutkov in pogodb do računov, vse se avtomatično objavi na internetu. Popolna odprava poslovne tajne in zasebnosti, ko gre za državna sredstva ..."

 

Ali pa bistrum:

 

"Slovenija je ena redkih socialističnih držav, ki ni izvedla niti ene lustracije. Ovira protikorupcijsko preventivo in ohranja kurativo - pravosodje še naprej hromo … "

 

Ali pa domoljub1:

 

"Preventivna funkcija regulatorjev (nadzornih organov) je zelo pomembna in pravnega reda ni mogoče 'proizvajati' le z represivnim delovanjem regulatorjev in nadzornih organov."

 

 

Skratka, zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so bili, so se še večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke. Toda v zadnjem letu ali dveh popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki jih je bil pred kratkim gost portalovo gostujoče pero deležen tudi Marjan Podobnik. O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju, ne duha ne sluha. Me je zamikalo, da bi povzel nabor najbolj negativnih komentarjev, a je v meni prevladala želja po pozitivnem, po povezovanju, po iskanju poti konstruktivne argumentacije in zatu tu nadaljujem.

 

Tudi to pot bom spet poskusil odpreti razpravo (komentiranje) na temo, po mojem enega največjih paradoksov demokracije, to je, da v veliki večini primerov, ko se nekdo dokoplje do kakšne odločevalske pozicije (vseeno v katerikoli veji oblasti!), nima nobene volje popravljati Sistema, ki je - takšen kot je - pravzaprav tudi njemu omogočil doseči določen privilegij, ki mu pritiče z doseženo pozicijo. Še najmanj v smeri predlogov za popravek Sistema k dejanskemu povečanju vpliva Aktivnih državljanov (naj stotič ponovim, to je tistih državljanov, ki imajo željo in voljo sodelovati v kakršnikoli javni kontroli ali soodločanju, ne pa ostalih več kot 90 %, ki te volje nimajo in jim za življenje v demokraciji očitno pač zadoščajo samo volitve vsake štiri leta).

 

Ker tega nujnega popravka Sistema ni, ni sodelovanja, še manj povezovanja Aktivnih državljanov, ki bi lahko v določenem trenutku in po določeni metodi argumentacije pripomogli k boljši rešitvi določenega akutnega javnega problema. Obstaja le delovanje državljanov v obliki povezovanja okrog voditelja ali nosilca nekega interesa ali ideologije. V tej obliki pa državljan nujno izgubi svojo identiteto, saj se ne odloča o problemu svobodno po svoji volji in prepričanju, niti ne more argumentirati, pač pa se le podredi odločitvi voditelja glede problema. Čisto vseeno ali gre za povezovanje državljana v obliko politične stranke ali v obliko kakršnekoli NVO (nevladne organizacije)!

 

Vedno se mora podrediti voditelju ali vodstvu!

 

Že omenjene žalitve na račun Marjana Podobnika so me spomnile na to, da je bil ravno on eden tistih redkih odločevalcev, ki je, naj dobesedno ponovim stavek, kot sem ga zapisal v svojem prispevku na portalu+ pred nekaj meseci (10. december 2020, vir):

 

"Marjan Podobnik je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov, povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti, čeprav je bil Marjan Podobnik takrat v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!"

 

Naj posebej poudarim, da nismo imeli kot skupina nobenega voditelja ali vodstva, vsakdo je deloval popolnoma samostojno. In kot v Podobnikovem prispevku zapisano o ustanovitvi Gibanja Povežimo Slovenijo, v tem gibanju vidim šanso za večjo vlogo in vpliv samostojnega Aktivnega državljana. In s tem šanso za preseganje zgoraj omenjenega paradoksa demokracije. Verjamem, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo v svoj predvolilni program zapisalo zavezo o spremembi Sistema v smeri večje vloge samostojnega Aktivnega državljana in da bo za razliko od Stranke Mira Cerarja (SMC), ki je v svoj predvolilni program spomladi 2014 sicer to zapisala, a nič v tej smeri naredila (o tem sem pisal v nekaj svojih prispevkih na portalu+), to tudi uresničilo.

 

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
6
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.766
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.577
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.442
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.327
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.374
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 816
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.054
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.837