Komentar

Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?

Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke na portalu+. Toda v zadnjem letu ali dveh se je zgodil popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki letijo na račun avtorjev, s katerimi se večinoma anonimni spletni komentatorji pač ne strinjajo O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju ne duha ne sluha.

25.05.2021 05:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Slovenija   aktivni državljani   Sistem   argumentacija   Marjan Podobnik   NVO   portal+   Gibanje Povežimo Slovenijo

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

V bistvu so bili pred petimi, šestimi leti zametki sodelovanja oziroma argumentacije tudi na portalu+, recimo komentatorji trisul, bistrum, domoljub1. Že v enem mojih prvih prispevkov na tem portalu z naslovom O korupciji, materi vseh naših sistemskih zagat, objavljenim 23. novembra 2015 (vir), kjer pravim glede sistemske korupcije, da " ... izkušnje po vsem svetu kažejo, da se korupcijo da zmanjševati tudi s preprečevanjem, to pa je predvsem z zmanjševanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, postopkom in metodam odločanja, ki izkustveno omogočajo ali celo vzpodbujajo korupcijo ter s povečevanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, ki izkustveno ne dajejo nobene prednosti korupciji!", so ravno že omenjeni komentatorji konstruktivno sodelovali.

 

Recimo trisul:

 

"Državni uslužbenec bi moral nositi odgovornost za evidentirane kršitve predpisov, ki jih je odkrila Državna revizijska komisija. Formalno bi ga lahko takoj odpustili iz krivdnih razlogov, nobena napotitev na organe pregona ni potrebna ..."

 

In v drugem prispevku še: "Potrebujemo spremembo miselnosti v smeri ničelne tolerance v družbi, med državljani. Na tej podlagi lahko vpeljemo ustrezne mehanizme npr. en razveljavljen razpis je javni opomin, dva razveljavljena razpisa avtomatična odpoved delovnega razmerja. Ne potrebujemo organov pregona, tožilcev, sodišč ipd. Avtomatizem zadošča. Vse kar počne javna uprava, od zapisnikov, preko osnutkov in pogodb do računov, vse se avtomatično objavi na internetu. Popolna odprava poslovne tajne in zasebnosti, ko gre za državna sredstva ..."

 

Ali pa bistrum:

 

"Slovenija je ena redkih socialističnih držav, ki ni izvedla niti ene lustracije. Ovira protikorupcijsko preventivo in ohranja kurativo - pravosodje še naprej hromo … "

 

Ali pa domoljub1:

 

"Preventivna funkcija regulatorjev (nadzornih organov) je zelo pomembna in pravnega reda ni mogoče 'proizvajati' le z represivnim delovanjem regulatorjev in nadzornih organov."

 

 

Skratka, zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so bili, so se še večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke. Toda v zadnjem letu ali dveh popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki jih je bil pred kratkim gost portalovo gostujoče pero deležen tudi Marjan Podobnik. O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju, ne duha ne sluha. Me je zamikalo, da bi povzel nabor najbolj negativnih komentarjev, a je v meni prevladala želja po pozitivnem, po povezovanju, po iskanju poti konstruktivne argumentacije in zatu tu nadaljujem.

 

Tudi to pot bom spet poskusil odpreti razpravo (komentiranje) na temo, po mojem enega največjih paradoksov demokracije, to je, da v veliki večini primerov, ko se nekdo dokoplje do kakšne odločevalske pozicije (vseeno v katerikoli veji oblasti!), nima nobene volje popravljati Sistema, ki je - takšen kot je - pravzaprav tudi njemu omogočil doseči določen privilegij, ki mu pritiče z doseženo pozicijo. Še najmanj v smeri predlogov za popravek Sistema k dejanskemu povečanju vpliva Aktivnih državljanov (naj stotič ponovim, to je tistih državljanov, ki imajo željo in voljo sodelovati v kakršnikoli javni kontroli ali soodločanju, ne pa ostalih več kot 90 %, ki te volje nimajo in jim za življenje v demokraciji očitno pač zadoščajo samo volitve vsake štiri leta).

 

Ker tega nujnega popravka Sistema ni, ni sodelovanja, še manj povezovanja Aktivnih državljanov, ki bi lahko v določenem trenutku in po določeni metodi argumentacije pripomogli k boljši rešitvi določenega akutnega javnega problema. Obstaja le delovanje državljanov v obliki povezovanja okrog voditelja ali nosilca nekega interesa ali ideologije. V tej obliki pa državljan nujno izgubi svojo identiteto, saj se ne odloča o problemu svobodno po svoji volji in prepričanju, niti ne more argumentirati, pač pa se le podredi odločitvi voditelja glede problema. Čisto vseeno ali gre za povezovanje državljana v obliko politične stranke ali v obliko kakršnekoli NVO (nevladne organizacije)!

 

Vedno se mora podrediti voditelju ali vodstvu!

 

Že omenjene žalitve na račun Marjana Podobnika so me spomnile na to, da je bil ravno on eden tistih redkih odločevalcev, ki je, naj dobesedno ponovim stavek, kot sem ga zapisal v svojem prispevku na portalu+ pred nekaj meseci (10. december 2020, vir):

 

"Marjan Podobnik je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov, povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti, čeprav je bil Marjan Podobnik takrat v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!"

 

Naj posebej poudarim, da nismo imeli kot skupina nobenega voditelja ali vodstva, vsakdo je deloval popolnoma samostojno. In kot v Podobnikovem prispevku zapisano o ustanovitvi Gibanja Povežimo Slovenijo, v tem gibanju vidim šanso za večjo vlogo in vpliv samostojnega Aktivnega državljana. In s tem šanso za preseganje zgoraj omenjenega paradoksa demokracije. Verjamem, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo v svoj predvolilni program zapisalo zavezo o spremembi Sistema v smeri večje vloge samostojnega Aktivnega državljana in da bo za razliko od Stranke Mira Cerarja (SMC), ki je v svoj predvolilni program spomladi 2014 sicer to zapisala, a nič v tej smeri naredila (o tem sem pisal v nekaj svojih prispevkih na portalu+), to tudi uresničilo.

 

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
6
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
O neenakosti v zdravstvu: Kaj nam razkriva primerjava razmer glede Covid-19 med Indijo in Slovenijo?
7
24.05.2021 06:06
Mediji so zadnje čase polni dramatičnih poročil o razmerah v Indiji, kjer naj bi covid-19 zdravstveni sistem že skoraj spravil ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.612
02/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.899
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.208
04/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.298
05/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 663
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 819
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 738
08/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.513
09/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 708
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 581