Komentar

Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?

Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke na portalu+. Toda v zadnjem letu ali dveh se je zgodil popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki letijo na račun avtorjev, s katerimi se večinoma anonimni spletni komentatorji pač ne strinjajo O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju ne duha ne sluha.

25.05.2021 05:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Slovenija   aktivni državljani   Sistem   argumentacija   Marjan Podobnik   NVO   portal+   Gibanje Povežimo Slovenijo

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

V bistvu so bili pred petimi, šestimi leti zametki sodelovanja oziroma argumentacije tudi na portalu+, recimo komentatorji trisul, bistrum, domoljub1. Že v enem mojih prvih prispevkov na tem portalu z naslovom O korupciji, materi vseh naših sistemskih zagat, objavljenim 23. novembra 2015 (vir), kjer pravim glede sistemske korupcije, da " ... izkušnje po vsem svetu kažejo, da se korupcijo da zmanjševati tudi s preprečevanjem, to pa je predvsem z zmanjševanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, postopkom in metodam odločanja, ki izkustveno omogočajo ali celo vzpodbujajo korupcijo ter s povečevanjem veljave in pomena takšnim aktivnostim, ki izkustveno ne dajejo nobene prednosti korupciji!", so ravno že omenjeni komentatorji konstruktivno sodelovali.

 

Recimo trisul:

 

"Državni uslužbenec bi moral nositi odgovornost za evidentirane kršitve predpisov, ki jih je odkrila Državna revizijska komisija. Formalno bi ga lahko takoj odpustili iz krivdnih razlogov, nobena napotitev na organe pregona ni potrebna ..."

 

In v drugem prispevku še: "Potrebujemo spremembo miselnosti v smeri ničelne tolerance v družbi, med državljani. Na tej podlagi lahko vpeljemo ustrezne mehanizme npr. en razveljavljen razpis je javni opomin, dva razveljavljena razpisa avtomatična odpoved delovnega razmerja. Ne potrebujemo organov pregona, tožilcev, sodišč ipd. Avtomatizem zadošča. Vse kar počne javna uprava, od zapisnikov, preko osnutkov in pogodb do računov, vse se avtomatično objavi na internetu. Popolna odprava poslovne tajne in zasebnosti, ko gre za državna sredstva ..."

 

Ali pa bistrum:

 

"Slovenija je ena redkih socialističnih držav, ki ni izvedla niti ene lustracije. Ovira protikorupcijsko preventivo in ohranja kurativo - pravosodje še naprej hromo … "

 

Ali pa domoljub1:

 

"Preventivna funkcija regulatorjev (nadzornih organov) je zelo pomembna in pravnega reda ni mogoče 'proizvajati' le z represivnim delovanjem regulatorjev in nadzornih organov."

 

 

Skratka, zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so bili, so se še večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne samo moje prispevke. Toda v zadnjem letu ali dveh popoln preobrat! Kot da se je klima čisto spremenila. Večinoma le še nek pesimizem, tudi cinizem in ne nazadnje prav grde žalitve, ki jih je bil pred kratkim gost portalovo gostujoče pero deležen tudi Marjan Podobnik. O kakšni argumentaciji, še manj sodelovanju, ne duha ne sluha. Me je zamikalo, da bi povzel nabor najbolj negativnih komentarjev, a je v meni prevladala želja po pozitivnem, po povezovanju, po iskanju poti konstruktivne argumentacije in zatu tu nadaljujem.

 

Tudi to pot bom spet poskusil odpreti razpravo (komentiranje) na temo, po mojem enega največjih paradoksov demokracije, to je, da v veliki večini primerov, ko se nekdo dokoplje do kakšne odločevalske pozicije (vseeno v katerikoli veji oblasti!), nima nobene volje popravljati Sistema, ki je - takšen kot je - pravzaprav tudi njemu omogočil doseči določen privilegij, ki mu pritiče z doseženo pozicijo. Še najmanj v smeri predlogov za popravek Sistema k dejanskemu povečanju vpliva Aktivnih državljanov (naj stotič ponovim, to je tistih državljanov, ki imajo željo in voljo sodelovati v kakršnikoli javni kontroli ali soodločanju, ne pa ostalih več kot 90 %, ki te volje nimajo in jim za življenje v demokraciji očitno pač zadoščajo samo volitve vsake štiri leta).

 

Ker tega nujnega popravka Sistema ni, ni sodelovanja, še manj povezovanja Aktivnih državljanov, ki bi lahko v določenem trenutku in po določeni metodi argumentacije pripomogli k boljši rešitvi določenega akutnega javnega problema. Obstaja le delovanje državljanov v obliki povezovanja okrog voditelja ali nosilca nekega interesa ali ideologije. V tej obliki pa državljan nujno izgubi svojo identiteto, saj se ne odloča o problemu svobodno po svoji volji in prepričanju, niti ne more argumentirati, pač pa se le podredi odločitvi voditelja glede problema. Čisto vseeno ali gre za povezovanje državljana v obliko politične stranke ali v obliko kakršnekoli NVO (nevladne organizacije)!

 

Vedno se mora podrediti voditelju ali vodstvu!

 

Že omenjene žalitve na račun Marjana Podobnika so me spomnile na to, da je bil ravno on eden tistih redkih odločevalcev, ki je, naj dobesedno ponovim stavek, kot sem ga zapisal v svojem prispevku na portalu+ pred nekaj meseci (10. december 2020, vir):

 

"Marjan Podobnik je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov, povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti, čeprav je bil Marjan Podobnik takrat v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!"

 

Naj posebej poudarim, da nismo imeli kot skupina nobenega voditelja ali vodstva, vsakdo je deloval popolnoma samostojno. In kot v Podobnikovem prispevku zapisano o ustanovitvi Gibanja Povežimo Slovenijo, v tem gibanju vidim šanso za večjo vlogo in vpliv samostojnega Aktivnega državljana. In s tem šanso za preseganje zgoraj omenjenega paradoksa demokracije. Verjamem, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo v svoj predvolilni program zapisalo zavezo o spremembi Sistema v smeri večje vloge samostojnega Aktivnega državljana in da bo za razliko od Stranke Mira Cerarja (SMC), ki je v svoj predvolilni program spomladi 2014 sicer to zapisala, a nič v tej smeri naredila (o tem sem pisal v nekaj svojih prispevkih na portalu+), to tudi uresničilo.

 

Izkušnja z Marjanom Podobnikom izpred 25 let me navdaja z upanjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
0
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu, škotski prestolnci, začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
14
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
22
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
7
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.583
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.593
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.042
07/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.082
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 902