Razkrivamo

Ali bo stari lisjak in "večni sodnik" Marko Ilešič uspel dobiti še četrti mandat za Sodišče EU v Luksemburgu?

Siva eminenca slovenskega prava, univerzitetni profesor, človek iz ozadja, stari lisjak, bivši dekan, nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in športni funkcionar ... vse to in še marsikaj je dr. Marko Ilešič, ki je že od 2004 slovenski sodnik na Sodišču EU v Luksemburgu. S spretnim manevrom je v zadnjih dveh letih uspel izločiti iz igre vse resnejše kandidate za svojega naslednika na tem sodišču; od Marka Pavlihe in Mira Preka, do Verice Trstenjak in Anžeta Erbežnka ter nekaterih manj znanih kandidatk in kandidatov. Ilešič je izjemen strateg, mojster lobiranja in zato skoraj ni dileme, koga bo državni zbor čez (ponovno) predlagal za slovenskega sodnika na Sodišču EU - Marka Ilešiča ...

17.05.2021 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marko Ilešič   Sodišče EU   Luksemburg   poslanci   Odbor 255   Slovenija   Verica Trstenjak   korupcija   Erik Kerševan

Foto: Mediaspeed

Če bodo poslanci Ilešiča potrdili za že četrti mandat sodnika na Sodišču EU, bo tol edini kandidat v zgodovini tega sodišča, ki je kar v funkciji sodnika Sodišča EU ustvaril tveganje za nastanek korupcije.

 

Dr. Marko Ilešič je že od leta 2004 sodnik iz Slovenije na luksemburškem Sodišču EU (SEU), torej že kar 17 let, pri čemer po pregledu spletne strani SEU (vir) zlahka ugotovimo, da je poleg madžarskega sodnika Endreja Juhasza, ki se bo to jesen upokojil, še edini sodnik, ki je tam tako dolgo, torej od vstopa naše države v EU 1. maja 2004. Vse druge države članice, tudi veliko manjše od Slovenije, na primer Malta, Ciper in baltske države, so medtem že zamenjale svoje sodnike. Zato na Sodišču EU od letošnje jeseni naprej ne bo več nobenega sodnika, ki je nastopil mandat leta 2004. Razen (verjetno) našega Marka Ilešiča. Odločitv je v rokah slovenskega zakonodajalca, ki formalno izbere kandidata za Luksemburg, katerega sicer potem čaka še neke vrste zaslišanje pred Odborom 255 v Bruslju (ime odbor dobil po 255. členu pogodbe, ki ustanavlja Sodišče EU, op. uredn.).

 

Skratka, če bo državni zbor potrdil* sodnika Marka Ilešiča za še četrti mandat na tem sodišču, bo Slovenija edina država članica EU, ki bo imela istega sodnika tam neprekinjeno vse od pristopa k EU (2004). Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je to evropski unikum. Z Ilešičem pa bo imela Slovenija v Luksemburgu tudi sodnika, ki bo najstarejši od vseh sodnikov, ki trenutno opravljajo to funkcijo.

 

 

Prestar za še en sodniški mandat

 

Ilešičeva "težava", ki pa v resnici to ni, saj je nobena izmed slovenskih institucij ni prepoznala kot takšne, je večplastna. Ne le, da Slovenija premore kar lepo število mlajših pravnikov od Ilešiča, ki so zelo uveljavljeni strokovnjaki tako doma kot v tujini in so zagotovo povsem ustrezno kvalificirani in motivirani za opravljanje sodniške funkcije na SEU. A problem je tudi to, da je gospod Ilešič že pred šestimi leti (!) izpolnil pogoje tako za slovensko kot tudi bogato evropsko penzijo. Skratka, za upokojitev.

 

 

"Marko Ilešič se je ob plači vsaj 20.000 evrov mesečno v 17 letih spremenil iz nekoč skromnega profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti v pravcatega milijonarja. Če mu uspe dobiti še en šestletni mandat, bo zaslužil novih 1,44 milijona evrov."

 

 

Zakaj se je torej sploh prijavil za nov mandat oziroma zakaj se noče upokojiti in "svojega" mesta prepustiti kateremu izmed številnih mlajših kandidatov? Na razpis za sodnika SEU se jih je namreč ob Ilešiču prijavilo kar šest. Zagotovo pa obstajajo tudi drugi, ki bi se prijavili, če Marko Ilešič v Državnem zboru slučajno ne bi bil potrjen in bi bil posledično objavljen nov razpis. Kar pa je, kot rečeno, malo verjetno, saj si je stari lisjak po naših informacijah na Šubičevi 4 že pred časom z lobiranjem zagotovil stabilno podporo.

 

V državah članicah EU je sicer obvezna upokojitvena starost za nacionalne sodnike 70 let. Zato države članice sodnikov po tem letu večinoma ne predlagajo za mednarodne položaje. Nemčija, na primer, nikoli ne pošlje na mednarodno sodniško funkcijo, torej tudi na SEU v Luksemburgu ne, človeka, ki je po nemških pravilih izpolnil pogoje za penzijo, ki je torej dopolnil 70 let. Zato bi bilo normalno in logično, da tudi Slovenija sledi tej doktrini in da zlasti poslanci državnega zbora vzamejo na znanje, da je Marko Ilešič s svojimi skoraj 74. leti pač prestar za še en šestletni mandat (v primeru, da ga bodo izvolili, bo ob zaključku mandata star že 80 let).

 

 

Profesorski kompleks: Ostati do konca

 

Zakaj se nekdo tako žene za funkcijami, se ne bodo vprašali le Ilešičevi mlajši stanovski kolegi, ampak še kdo. En del odgovora se morda skriva v notoričnem dejstvu, da se v Sloveniji stari profesorji skoraj nikjer nočejo "umakniti" ob dopolnjenih pogojih za upokojitev, da se na vse kriplje upirajo temu, da bi mesto prepustili mlajšim kolegom. Možen pa je tudi precej bolj banalen razlog - visoka sodniška plača. Ilešič se je ob plači vsaj 20.000 evrov mesečno v 17 letih spremenil iz nekoč skromnega profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti v pravcatega milijonarja. Če mu uspe dobiti še en šestletni mandat, bo zaslužil novih 1,44 milijona evrov. Ni slabo, mar ne?

 

Vsak sodnik SEU je lahko samo dvakrat predsednik senata petih sodnikov. Glede na to, da je bil dr. Ilešič že dvakrat predsednik navedenega senata, za to funkcijo - v primeru seveda, da bo potrjen še za četrti mandat - ne bo mogel ponovno kandidirati.

 

Ob tem ne spreglejmo tudi dejstva, da bi imel dr. Ilešič s svojo "evropsko pokojnino" zelo lagodno življenje ne glede na to, kje bi živel po izteku mandata, torej po 6. oktobru 2021, zagotovljeno v vsakem primeru! Kaj se torej dogaja, zakaj takšno hlastanje po že četrtem (!) mandatu? Zakaj se je dr. Ilešič leta 2020 ponovno prijavil na razpis za sodnika SEU? Morda zato, da bi ponagajal kolegici Verici Trstenjak, ki je veljala za nesporno favoritko za to mesto in ki ji je na ta način onemogočil njeno dolgoletno željo po tej funkciji? Morda se je Marko Ilešič prijavil zato, ker ga je funkcija sodnika SEU tako zasvojila, da si po vseh teh letih ne predstavlja več, da bi v življenju lahko počel še kaj drugega, kot pa bil sodnik? Spomnimo se samo angleške generalne pravobranilke na SEU, ki je želela še naprej opravljati to funkcijo, čeprav je njena država izstopila iz EU in je bila njeno delovno mesto posledično ukinjeno ... bizarno.

 

 

Kuhinja na Sodnem svetu

 

Ampak vrnimo se nazaj v Slovenijo: usoda novega Ilešičevega mandata je v rokah poslancev državnega zbora, ki lahko (ali pa tudi ne) prikimajo predlogu predsednika republike Boruta Pahorja, ki se je pri svoji odločitvi formalno sicer oprl na mnenje Sodnega sveta. O tem, kako odloča Sodni svet, razen insajderjev seveda ne ve nihče, zato so zelo dragoceni naši viri, ki nam zatrjujejo, si takšne "kuhinje", kakršne se dogajajo tam, ljudje niti predstavljati ne morejo ... zaradi tega moramo nekaj pozornosti nameniti tudi postopku izbire dr. Ilešiča, v katerem ga je Sodni svet razglasil za najprimernejšega izmed sedmih kandidatov, ki so se prijavili na razpis Ministrstva za pravosodje. Iz zapisnika Sodnega sveta s seje z dne 28.10.2020 izhaja, da Sodni svet v nasprotju s svojo dotedanjo prakso sploh ni imel razgovorov s kandidati in da je za mesto kandidata na Sodišču EU predlagal zgolj in samo dr. Ilešiča, čeprav je bilo med prijavljenimi kandidati še nekaj takšnih, ki so povsem kvalificirani za opravljanje te funkcije, med njimi tudi Verica Trstenjak. Toda ni bilo prav nobeno presenečenje, da si je dr. Erik Kerševan kot predsednik Sodnega sveta za svojega favorita izbral prav dr. Ilešiča, s katerim že več let gojita prisrčne prijateljske vezi, se obiskujeta in "izmenjujeta strokovna stališča in poglede", o čemer smo na portalu+ že obširno pisali (in po naši oceni ne gre le za neokusno obnašanje Kerševana v fukciji predsednik Sodnega sveta, ampak tudi za konflikt interesov in potencialno koruptivno prakso, kar pa je seveda zrelo za preiskavo KPK).

 

Splošno je že znano, da predsednik republike vedno prisluhne izbiri sodnega sveta, tako da ime izbranega kandidata sodnega sveta le prepošlje v Državni zbor. No, če gre tako lahko in gladko s Sodnim svetom in predsednikom republike, kjer je mogoče z gotovostjo in vnaprej napovedati rezultat izbire, pa se lahko s potrditvijo dr. Ilešiča v državnem zboru, kjer mora zbrati 46 glasov, torej absolutno večino, malce zaplete. Po eni strani ne gre spregledati dejstva, da je Vlada Republike Slovenije (torej koalicija SDS, NSi in SMC) že dala pozitivno mnenje dr. Verici Trstenjak in dr. Anžetu Erbežniku, po drugi strani pa ne gre izključiti niti tega, da bi si nekateri poslanci na mestu sodnika Sodišča EU po dolgih 17 letih mandata Marka Ilešiča vseeno želeli spremembo. Tega se "večni sodnik" verjetno tudi sam dobro zaveda, kajti ne opravlja funkcije sodnika na ameriškem Vrhovnem sodišču, ki je doživljenjska, ampak je sodnik na Sodišču EU, kjer je mandat omejen na šest let (z možnostjo ponovne izvolitve). Pri čemer je tako dr. Ilešiču kot tudi poslancem Državnega zbora jasno oziroma bi jim moralo biti jasno, da ponovna izvolitev ni neomejena in da so že trije mandati za enega sodnika zelo dolga doba.

 

 

Mandati mednarodnih sodnikov niso večni

 

Če bodo "predstavniki ljudstva" gospodu Ilešiču demokratično podelili še četrti mandat, bomo imeli trenutno najstarejšega sodnika na Sodišču EU. Če pa mu ga ne bodo podaljšali, pa zagotovo ne bo prav nobene katastrofe, ker bo dr. Ilešič, ko bo potrjen nov sodnik iz Slovenije, v kratkem začel uživati bogato evropsko penzijo, po naših informacijah okrog 15.000 evrov mesečno. Zato so strahovi Marka Ilešiča odveč: tudi če ne bo več sodnik, mu bo še vseeno lepo, ne glede na to, kje bo živel - v Luksemburgu (bolj verjetno) ali v Sloveniji (manj verjetno).

 

Zgolj v ilustracijo: po 17 letih se je tako pred leti od funkcije sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu mirno poslovil tudi dr. Boštjan M. Zupančič, na njegovo mesto je bil izvoljen dr. Marko Bošnjak, ki povsem solidno opravlja svojo funkcijo. Zato ne bi bilo prav nič narobe, če bi poslanci odločili, da je po dolgih 17 letih tudi na Sodišču EU napočil čas za spremembo. To bi bila povsem normalna poteza. Mandati na mednarodnih sodiščih pač ne trajajo v nedogled, ampak so omejeni in prav država, iz katere prihaja posamezni kandidat, je tista, katere naloga je, da poskrbi, da se njeni kandidati "obračajo". Še posebej je to zdrava poteza v tistih primerih, ko je nekdo že predolgo na določeni funkciji, se na njej že preveč "udomačil", če hočete, tako da je na mestu vprašanje, ali jo lahko sploh lahko še izvršuje nepristransko in neodvisno. Verjetno težko.

 

 

"Če bodo poslanci Ilešiča potrdili za že četrti mandat sodnika na Sodišču EU, bo to edini kandidat v zgodovini tega sodišča, ki je kar v sodniški funkciji ustvaril tveganje za nastanek korupcije."

 

 

Kot smo na portalu+ že poročali, je postal Marko Ilešič v teh 17 letih tudi prava siva eminenca izbirnih postopkov iz Slovenije na Sodišče EU, kar tudi ni dobro. Kot so v zadnjih treh letih, odkar traja izbirni postopek za slovenske kandidate za Splošne sodišče EU, obširno poročali mediji v Sloveniji, se je tam zvrstilo že kar lepo število osebnih favoritov dr. Ilešiča, od katerih jih je sicer velika večina doživela precej bridek konec. Od tega nekateri že v Sloveniji, drugi, denimo Marko Pavliha, pa pred Odborom 255 v Bruslju. V medijih pa je manj znano, da je naša Komisija za preprečevanje korupcije celo ugotovila, da je dr. Ilešič s tem, ko se je med postopkom izbire slovenskih kandidatov za Splošno sodišče kar pisno vmešal v postopek, ko je že kazalo, da bi lahko Sodni svet in predsednik republike državnemu zboru posredovala kakšne kandidate, ki dr. Ilešiču bržkone niso bili pogodu, ustvaril tveganje za nastanek korupcije. Ampak tudi ta ugotovitev očitno ni prav nič zmotila dr. Erika Kerševana, da ne bi Marka Ilešiča izmed sedmih prijavljenih kandidatov predlagal kot edinega in najprimernejšega kandidata za že četrti mandat sodnika Sodišča EU.

 

 

Slepilni manever predsednika Pahorja?

 

Če bodo poslanci Ilešiča potrdili za že četrti mandat sodnika na Sodišču EU, bo to edini kandidat v zgodovini tega sodišča, ki je kar v sodniški funkciji ustvaril tveganje za nastanek korupcije. Ni pa izključeno tudi, da predsednik republike Borut Pahor kot star maček v slovenski politiki že vnaprej ve, da "njegov" kandidat ne bo dobil potrebnih 46 glasov podpore. Zato je Ilešičevo njegovo kandidaturo poslal v državni zbor le zato, da odgovornost za neizbiro kandidata prevali na poslance. Na ta način se Pahor ne bo zameril niti Sodnemu svetu niti dr. Ilešiču, ampak si bo pilatovsko opral roke.

 

V primeru, da bodo poslanci potrdili Ilešiča, pa vseeno še ni konec te sage, saj kandidata iz Slovenije čaka še "pregled" kandidature na Odboru 255 v Bruslju. Do sedaj so vsi slovenski kandidati trdili, da bodo gladko šli skozi ta odbor, pa se je nato pri dveh zataknilo. Tudi dr. Ilešič je na predstavitvi kandidature v predsedniški palači 10. maja samozavestno dejal, da bo šel gladko čez ta odbor. A takšna samozavest je bolj kot ne blef za domačo javnost, kajti če je v Sloveniji možno prav vse, torej tudi to, da ti Sodni svet spregleda kakšne sveže, nedavne grehe, pa v Bruslju takih odpustkov ni. Tam se ne strinjajo, da lahko sodniki Sodišča EU, dokler so na funkciji, počnejo prav vse, kar si zamislijo. Zato je sedaj v prvi vrsti na poslancih državnega zbora, da zelo dobro pretehtajo kandidaturo dr. Ilešiča in da poskrbijo, da se Sloveniji v Bruslju pred Odborom 255 kmalu ne pripeti nov škandal ...

 

 

* Redna seja, na kateri naj bi glasovali o slovenskem kandidatu za Sodišče EU, je bila odpovedana, ta hip ni znano, kdaj bo kandidatura dr. Marka Ilešiča uvrščena na dnevni red državnega zbora.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
6
06.06.2023 09:10
In the latest monthly economic update and outlook, the Pakistani Ministry of Finance indicated that the coutnry's economy is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
20
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.756
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.736
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.165
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.018
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.965