Komentar

Nova gazirana pijača Z.DEJ: Edina zelena stvar, ki jo premore Jure Leben, je kravata

Sprehodite se okoli hiše, po gozdni stezi, sadovnjaku, travnikih. Kaj vidite? Katero barvo? Zeleno! V vseh odtenkih. Slovenija je prav zares zelena država z bogatimi naravnimi resursi in če bi z njimi znala upravljati, bi lahko postala košček nebes na Zemlji - kot se je nekoč izrazil zdaj že nekdanji ameriški predsednik George W. Bush. V slovenski politiki se t.i. zeleni do danes niso obnesli. Bo to uspelo Juretu Lebnu s stranko Z.DEJ?

21.05.2021 05:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Z.DEJ   Jure Leben   zeleno   stranka   Coca Cola   Robin Beck   Vrh nad Želimljami   medved   kravata   ekologija  

Fotoilustracija: portal+

Še malo pa v Sloveniji ne bo človeka, ki ne bi bil politik ali pa zvezda iz resničnostnega šova. Oboje je skoraj enako.

Ne vem, kje so Lebnovi našli to trapasto ime za stranko, kdo jim ga je svetoval in jim svetovanje verjetno še dobro zaračunal. V politiki se nobena stvar ne naredi zastonj ali iz čiste dobrote. Vse se vrti okoli denarja in izmenjave uslug.

 

Z.DEJ je porazno ime za politično stranko. Zveni kot Tajno društvo PGC, ki ga sestavljajo sami geniji v kratkih hlačah, čeprav vemo, da šestnajstletniki v Sloveniji še nimajo volilne pravice. Z.DEJ zveni kot klub, ki nagovarja mularijo. Odrasli, resni in razumni ljudje slenga, še zlasti ljubljanskega kvakanja, ne marajo. Čeprav v pogovornem jeziku besedo "zdej" pogosto uporabljajo, to ne pomeni, da bodo zaupali stranki, ki se predstavi kot Z.DEJ. To je moje stališče in stališče tistih treh pametnih ljudi, ki jih poznam in z njim včasih komuniciram.

 

Z.DEJ zveni kot ime kakšne sladke mehurčkaste pijače, recimo Deit ali Sprite. Takojšnja negativna asociacija. Teh pijač ne maram. Redijo, škodujejo zobem, pa še zanič okusa so. Presladke. Pijem izključno Diet Coke. Spomnim se oglasnega sporočila multinacionalke Coca Cole, za katero je uspešnico For the very first time prispevala tedaj prelestna Robin Beck. V oglasu, ki je v ‘80 letih obnorel svet, se kopica mladih veselo druži, žura in pije kokakolo. Tako nekako se mi vsakič, ko pomislim na stranko Z.DEJ, v spomin prislika podoba brhkega dekleta, svetlolasega in prepotenega od odbojke na peščeni plaži, ki v slow motion posnetku poseže po mrzli steklenici nove osvežilne pijače Z.DEJ, podobne ustekleničenemu špinačnemu smutiju. Dekle stekleničko nastavi na čutne ustnice, nagne in vsebino v šusu zlije vase. Široko se nasmehne, da pokaže holivudsko pobeljene zobe, pogled usmeri v kamero in zapeljivo pove: "Hej, dej mi Z.DEJ!"

 

Saj poznate oglasna sporočila. V medijih jih mrgoli in vsa so narejeni na isto vižo. Kot politična stranka Z.DEJ. Pa ne samo Z.DEJ. Na enako vižo so narejene vse politične stranke, ki v zadnjih letih rastejo kot gobe po dežju. Še malo pa v Sloveniji ne bo človeka, ki ne bi bil politik ali pa zvezda iz resničnostnega šova. Oboje je skoraj enako. Instantne stranke ločimo samo po številu izstopajočih norcev, ki se smešijo in dokazujejo, da je politika prav zares samo panem et circenses. Svete krave, ki redno analizirajo aktualno dogajanje v državi, pa se po vsakih volitvah čudijo, zakaj tako nizka udeležba? Hvala lepa, a če hočem videti opice grem v živalski vrt, flying monkeys pa me ne zanimajo.

 

Tako se (žal) Z.DEJ od drugih bizarnih strank ne razlikuje v ničemer, le da je poleg reševanja socialne in zdravstvene problematike ter obnove gospodarstva napovedala še ekološko strategijo. Ekologija je širok pojem in četudi morda verjamem, da Lebnovo srce bije za čisto, zdravo in zeleno Slovenijo, me moti njegov odnos do marsičesa.

 

Recimo do medvedov.

 

Pred dvema letoma je medvedka z mladičema slučajno zašla na dvorišče neke 80-letne babice v Vrhu nad Želimljami. Se zgodi. Tudi radovedni človek pogosto zaide globoko v gozdove, kjer kraljujejo veličastne živali, mar ne? No, srečanje ni bilo ravno prijetno. Babica se je medvedke na smrt ustrašila, medvedka pa babice tudi. Babica je padla in se pri padcu poškodovala, medvedka, ki ženske sploh ni ugriznila, pa jo je zmedeno ucvrla dalje, za mladičema. Če bi bila medvedka nevarna, bi babici preštela vse kosti in se še nasitila, toda medved je plašna žival, mrhovinar, ki ne ubija in se boji človeka - te pošastne zveri na dveh nogah, ki je okupirala planet Zemlja in ga samo še uničuje.

 

Jure Leben živi blizu dotične babice, ki v incidentu ni bila resno poškodovana, a si ni mogel kaj, da dogodka ne bi komentiral: "Upam, da država vse svoje strokovne moči usmerja v pripravo naslednje uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Ker si res ne želim, da bo kogar kol od vas kdaj presenetil tak prizor, kot je danes zjutraj mene."

 

Ja, dragi Leben, kaj ste pa videli tistega jutra? Mamo medvedko, ki je v strahu za svoja otroka zbežala čez dvorišče, kjer je naključno srečala babico in zbežala še pred njo. Ne lažite, da je medvedka babico poškodovala! Tega niste videli, ker tega ni bilo! Le če halucinirate. Ali pa se želite prikupiti tistim skopuškim kmetom, ki jim je težko investirati v električne pastirje in mogočne pastirske pse. Ti bi želeli vse medvede postreliti, da bi bil mir. A kdo je komu odvzel življenjski prostor: medved človeku ali človek medvedu?

 

Slovenija bi morala biti ponosna na svoje medvede. Z njimi bi lahko še bolj privabljala turiste. Ljubkega orjaka bi lahko dali tudi v grb, ne pa da nas smešijo z izmišljenim karantanskim panterjem, ki bolj spominja na razjarjeno črno kokoš. Tudi na druge prostoživeče živali bi morali biti ponosni. Marsikje so že izumrle. Smo zelena oaza in želim, da tako ostane. Zato ne zaupam tipu z zeleno kravato. Njegova aura je rdeča in nobene empatije ne čuti. Če se motim, se oproščam, a verjetno se ne motim.

 

Če smo že pri empatiji - bo Leben obiskal živali, ki trpijo v koncentracijskih taboriščih? Firme, ki redijo živali za zakol niso nič drugega kot koncentracijska taborišča, zaposleni tam pa okrutni morilci. Številni so pijanci. Se pač zapijejo. Komu pa vsakodnevno klanje ne bi načelo živcev? Kako sploh lahko jeste meso mučenih bitij, ki so enako čuteča kot ljudje? Dragi Jure Leben, ko se mastite s teletino ali jagnjetino, se spomnite, da jeste otroka, ki so ga odvzeli mami. Njo so pa zopet na silo oplodili. Si upate trditi, da mesna industrija ni zločinska? Vi, okoljevarstveniki, kdaj razmišljate o vsem tem? Kaj pa je majhen teliček, če ne otrok? Mislite, da si on ne želi živeti? 

 

Moški, ki živali prevaža v klavnice, pije in pravi, da vse še nekako zmore, ko pelje teličke, jagenjčke in majhne pujske, pa joka. Joka. Človek joka, ker na morišče pelje otroke. Vi kdaj jokate, Leben? Veste, da majhne piščančke kar po tekočem traku žive mečejo v rezalnice, ki jih zmeljejo v maso. Cele, skupaj s kljunčki in puhkom, jih zmeljejo v tiste vaše zanikrne hrenovke, s katerimi tako radi pitate otroke. Jim kdaj poveste, kako so cvilili nedolžni piščančki, ko so jih žive mleli v maso, iz katere mesna industrija servira paštete?

 

Menim, da bi otroke v osmem ali devetem razredu osnovne šole morali peljati v kakšno tovarno smrti in jim pokazati, kako v resnici nastaja hrana, ki jim jo strežete. Naj spoznajo resnico. Kaj pravite, dragi Leben? Se boste uskladili z ministrstvom za šolstvo in ekskurzije organizirali, ali si boste le razrahljali zeleno kravato, si otrli hladni pot s čela in zakleli češ, prekleti novinarji, česa vsega se ne spomnijo! Vam bom pomagala: bom kar sama pisala ministrici za šolstvo, naj pripravi ekskurzije! Saj si itak težko predstavljam, da bi stranka Z.DEJ, katere program spominja na postani kompot, uspela priti v parlament. Če pa bo, bo tam samo še ena zdraharska stranka, ki se bo v glavnem ukvarjala sama s sabo kot večina ostalih strank.

 

Naj zaključim: Lebna osebno ne poznam, morda je čisto fajn dečko, a v politiki moraš odvreči moralo in se preleviti v psihopata. V kotlu je vroče. Sama pa si tega človeka predstavljam, kako poležava v zeleni travi in radovedno bere knjigo Ko zorijo jagode. Če bo zares želel kaj spremeniti, bo končal kot jastog v vrelem loncu. Prej ko slej ali kar zdej. Še z vsemi se je zgodilo enako. Slovenski košček nebes bomo morali ohraniti drugače. Prišel bo čas za spremembe. Na boljše. Nekoč. Prinesla jih bo stranka vseh volkov, medvedov, idealistov, preganjanih in dobro mislečih ljudi. Verjamem. V njih. V povezanost. V skupnost in v individualiste.

 

Verjamem v mir, svobodo in blaginjo. Ne pa v gazirane pijače.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
6
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?
17
25.05.2021 05:00
Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.612
02/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.899
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.208
04/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.298
05/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 663
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 819
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 738
08/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.513
09/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 708
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 581