Komentar

Začarani krog večnega konflikta med Izraelci in Palestinci

Palestinci imajo pravico do samoodločbe. Slovenci bi morali glede tega imeti razumevanje. Enako velja tudi za razumevanje pravice Izraela do obstaja, obrambe in miru. Čas je, da Izraelci in Palestinci najprej izprašajo sami sebe in ugotovijo, da želijo živeti v obojestranskem miru. Potem pa se usedejo za pogajalsko mizo in se dogovorijo o podrobnostih omenjene rešitve, za katero se zdi, da lahko edina vsem prinese dolgoročno mirnejše življenje.

23.05.2021 11:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Izrael   Palestinci   Gaza   spopad   judovska država   Hamas   PLO   Fatah   EU

Foto: arhiv portal+

S kakšnim pretiranim spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava se ne more pohvaliti ne ena ne druga stran. Hamas ga je pravzaprav kršil tako v odnosu do judovskega kot lastnega civilnega prebivalstva. Kritike je bil deležen predvsem Izrael zaradi nesorazmernega odgovora na Hamasovo raketiranje

V eni od svojih knjig sem julija 2014 zapisal: "Na Bližnjem vzhodu spet gledamo kdove katero reprizo znane predstave. Veliko ubitih, malo novega, ko orožje utihne. Po nedavno propadlih mirovnih pogovorih (z ameriškim posredovanjem) je spet sledila provokacija in potem reakcija in tako dalje v začaranem krogu. Izrael kot običajno odgovarja nesorazmerno ostro, kar mu seveda omogoča njegova več kot superiorna oborožitev, in skuša Hamasu v Gazi odčitati še eno lekcijo, če ga že ne dokončno poraziti. Ta seveda dobro ve, da bodo izraelske akcije povzročile hudo razdejanje in številne žrtve. Vendar trmasto vztraja pri vse prej kot učinkovitemu raketiranju Izraela, računajoč na simpatije v svetu. Dokazati skuša, da je edini, ki se je sposoben vojaško kosati z Izraelci in v tem smislu nepogrešljiv v boju za palestinske pravice in nepremagljiv. Za stotine, če ne že tisoče Palestincev, ki bodo tokrat izgubili življenje, za desettisoče, ki bodo izgubili streho nad glavo, je to vse prej kot odgovorna politika. Tudi zmaga, če je o njej sploh mogoče govoriti, bo presneto Pirova. Predsednik Obama je (kot po navadi) potrdil močno podporo pravici Izraela, da se brani, in istočasno izrazil zaskrbljenost glede nadaljnje eskalacije in izgube še več nedolžnih življenj. Američani skušajo pri tem prej z manj kot več uspeha posredovati pri doseganju premirja. Pred tedni propadla mirovna pogajanja so jasno pokazala, koliko vpliva (n)imajo pri sprtih straneh. Kar je mogoče nekoliko drugače, je odsotnost obsodbe izraelske čezmerne uporabe sile s strani posameznih arabskih držav. Kaže, da gre tudi njim Hamas nekoliko na živce ali pa so enostavno prezaposlene same s seboj oziroma drugimi perečimi vprašanji v soseščini. Bo pa kot po navadi EU financirala obnovitev palestinske infrastrukture, ki jo je v napadih razdejala izraelska vojska."

 

Tako rekoč identično besedilo bi lahko uporabil za opis dogajanja med Izraelci in Palestinci v minulih tednih. V teh sedmih letih se ni nič spremenilo (če že, pa na slabše). V Izraelu so še naprej v ospredju politične sile, ki nadaljujejo s politiko (v nasprotju z mednarodnim pravom) naseljevanja okupiranega zahodnega brega reke Jordan in kršenja človekovih pravic Palestincev ne samo na okupiranem ozemlju, ampak tudi lastnih državljanov palestinskega rodu. Ti, ki postajajo drugorazredni državljani, predstavljajo že eno petino prebivalstva izraelske države. Za rešitev matere konfliktov na Bližnjem vzhodu, kot so arabski - izraelski konflikt imenovali še pred leti, v obliki dveh držav, v Izraelu očitno menijo, da je stvar preteklosti in očitno prisegajo le na eno.

 

Sami Palestinci, katerih enotnost za dosego lastne države je še kako pomembna, so na drugi strani še bolj razdeljeni kot v preteklosti. Nasprotja med Fatahom in Hamasom se namreč poglabljajo. Palestinci imajo vse prej kot srečo s svojimi voditelji. Skorumpirano in avtokratsko vodstvo Palestinske osvobodilne organizacije (PLO, Fatah je njen najbolj pomemben del), s predsednikom Abbasom na čelu, v katerega rokah je avtonomna oblast na zahodnem bregu Jordana, že od leta 2006 ne pristaja na volitve. Hamas, ki je na drugi strani ob pomoči Irana na oblasti v pasu Gaze, je za tamkajšnje prebivalstvo prava katastrofa. Kot teroristična organizacija (tudi za EU, ne pa za vse pri nas) še naprej ne priznava pravice Izraela do obstoja in sanjari, kako bo potisnil Izraelce v Sredozemsko morje. V svojih prizadevanjih, da zavlada vsem Palestincem, neusmiljeno populistično vodstvo Hamasa ne izbira sredstev. V boju za oblast vseskozi dokazuje, da so jim življenja lastnih rojakov ravno toliko sveta kot življenja Izraelcev. Zateka se k živemu ščitu. Pridno izdeluje rakete in jih rutinsko skladišči v šolah, bolnišnicah in stanovanjskih stavbah. Čeprav ve, da v kolikor vrši napade na izraelsko prebivalstvo iz civilnih objektov, ti postanejo legitimna tarča, pri tem nima pomislekov.

 

Solidarnost drugih arabskih držav s Palestinci se tudi zaradi njihove neenotnosti in nejasnih stališč do Izraela in pogajanj z njimi vseskozi zmanjšuje. Nekatere so z Izraelom ob izdatni spodbudi Trumpove administracije že v celoti normalizirale odnose. K temu je pripomogel tudi skupni sovražnik – Iran. Palestinci so tako vse bolj osamljeni. ZDA so v tem času Izraelu skoraj brezpogojno stale ob strani in mu nudile tudi izdatno materialno pomoč. Predsednik Trump je pri tem šel še korak dlje in v Jeruzalem preselil ameriško veleposlaništvo. Njegov vzhodni del naj bi bil prestolnica palestinske države. Skratka napetost od leta 2014 je rasla in rešitev konflikta v obliki dveh držav vseskozi odmikala. Zmerneži so ostali v senci tako na eni kot drugi strani. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo zaradi takšnega ali drugačnega konkretnega dejanja ene ali druge strani preskočila iskra. 

 

To pot naj bi kapljo čez rob predstavljalo izraelsko omejevanje dostopa Palestincem do muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu in grozeč izgon Palestincev iz njihovih domovanj v eni od jeruzalemskih vzhodnih četrti. Stvar je seveda vse prej kot enostavna in črno bela. Trenutno je po več kot desetdnevnih spopadih zavladalo premirje. Kot običajno, sta tudi po tem zadnjem oboroženem spopadu tako Hamas kot Izrael razglasila zmago, čeprav nista dosegla, rešila nič. Le nekaj več kot 200 ljudi je izgubilo življenje in nastala je velika materialna škoda. S kakšnim pretiranim spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava se ne more pohvaliti ne ena ne druga stran. Hamas ga je pravzaprav kršil tako v odnosu do judovskega kot lastnega civilnega prebivalstva. Kritike je bil deležen predvsem Izrael zaradi nesorazmernega odgovora na Hamasovo raketiranje, ne toliko na podlagi presoje razmerja med doseganjem konkretnega vojaškega cilja in kolateralne škode, ampak po logiki, da je pač v spopadu močnejši. Je pa ta zadnja epizoda postregla z določeno novostjo – nemiri v izraelskih mestih, v katerih so sodelovali Palestinci in ortodoksni Judje. Konflikt se torej seli v sam Izrael in iz etničnega prerašča tudi v verski konflikt. Nezadovoljni izraelski prebivalci palestinskega rodu za varnost Izraela vsekakor predstavljajo največjo nevarnost, vprašanje pa je, kdaj bodo Izraelci to spoznali.

 

Da bo premirje preraslo v kaj trajnega in da bi se izognili še eni tragični reprizi že tolikokrat videnega, pa bo očitno treba storiti nekaj več. Palestinci imajo pravico do samoodločbe. Slovenci bi morali glede tega imeti razumevanje. Enako velja tudi za razumevanje pravice Izraela do obstaja, obrambe in miru. Z načelnim odgovorom, kako priti do tega in s tem do miru v tem delu Bližnjega vzhoda, je že pred več kot sedemdesetimi leti postregla OZN v obliki rešitve oblikovanja dveh držav. Sprva so ji nasprotovali predvsem Palestinci in drugi Arabci in se podali v več vojn z Izraelci. Te so se jim vse prej kot obrestovale. Danes vidimo, da ji nasprotujejo predvsem v samem Izraelu. Ta se čuti superiornega. Vendar tudi tu se postavlja vprašanje, ali se mu bo to na koncu obrestovalo. Vprašanje je, kakšna bi bila država, ki bi se raztezala od reke Jordan na vzhodu in do obale Sredozemlja na zahodu in kakšno bi bilo življenje v njej.

 

Izrael se ima danes za judovsko in demokratično državo. V državi v omenjenih mejah bi palestinsko, arabsko prebivalstvo razmeroma hitro po številčnosti prehitelo judovsko. Postavlja se vprašanje, ali bi bila tudi ta država še judovska in demokratična. Če bi ostala demokratična, najbrž nebi bila judovska, ampak vsaj judovsko-palestinska. Če bi ostala judovska, pa bi to za palestinsko prebivalstvo pomenilo življenje v nekakšnem apartheidu. Se pravi Izrael ne bi bil demokratična država oziroma bi v njem veljali drugi standardi kot v preostalem svetu. Povedano bolj naravnost, šlo bi za zločin zoper človečnost. Kar bi bil seveda absurd z ozirom na to, kaj so sami Judje doživeli med drugo svetovno vojno s strani nacistov.

 

Izraelci in Palestinci imajo torej probleme ne le eni z drugimi in obratno, ampak tudi sami s seboj. Še naprej pričakovati, da bo te probleme namesto njih rešil ali jih k rešitvi s korenčkom in palico silil tretji, je najbrž iluzorno. EU lahko poda kakšen apel k zadržanosti obeh strani in v prid rešitve v obliki dveh držav (kar v državah članicah in tudi v Slovenji uživa široko podporo), za kaj več konkretnega pa nima ne volje ne sposobnosti. Tudi od ZDA, ki imajo sicer določen problem s nepristranskostjo v sporu, je danes težko pričakovati kaj več. Administracija predsednika Bidena, ki je sicer omilila nekatera ameriška stališča iz Trumpovih časov in obnovila finančno pomoč Palestincem in ki ji je rešitev v obliki dveh držav blizu, je preveč okupirana z notranjimi problemi in Kitajsko. Tudi spomin na neuspešno posredovanje Obamove administracije je še živ. Takratni ameriški zunanji minister Kerry je ob tem izjavil, da konje lahko privedeš do vodnjaka, ne moreš jih pa prisiliti, da pijejo.

 

Skratka možnosti mednarodne skupnosti za kakšno večjo novo mirovno pobudo in končno rešitev tragedije na Bližnjem vzhodu so omejene. Spor lahko v določeni meri blaži, ne more pa ga rešiti. Tega je pravzaprav nemogoče rešiti, če tisti, ki se jih neposredno tiče, za kaj takega niso pripravljeni. Volje za pogajanja v tem trenutku med njimi vsekakor ni. Čas je, da Izraelci in Palestinci najprej izprašajo sami sebe in ugotovijo, da želijo živeti v obojestranskem miru. Potem pa se usedejo za pogajalsko mizo in se dogovorijo o podrobnostih omenjene rešitve, za katero se zdi, da lahko edina vsem prinese dolgoročno mirnejše življenje.

 

Upajmo, da bodo do tega spoznanja pretekli čim manj omenjenih krogov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
0
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu, škotski prestolnci, začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
14
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
22
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
7
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.583
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.593
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.042
07/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.082
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 902