Komentar

Začarani krog večnega konflikta med Izraelci in Palestinci

Palestinci imajo pravico do samoodločbe. Slovenci bi morali glede tega imeti razumevanje. Enako velja tudi za razumevanje pravice Izraela do obstaja, obrambe in miru. Čas je, da Izraelci in Palestinci najprej izprašajo sami sebe in ugotovijo, da želijo živeti v obojestranskem miru. Potem pa se usedejo za pogajalsko mizo in se dogovorijo o podrobnostih omenjene rešitve, za katero se zdi, da lahko edina vsem prinese dolgoročno mirnejše življenje.

23.05.2021 11:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Izrael   Palestinci   Gaza   spopad   judovska država   Hamas   PLO   Fatah   EU

Foto: arhiv portal+

S kakšnim pretiranim spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava se ne more pohvaliti ne ena ne druga stran. Hamas ga je pravzaprav kršil tako v odnosu do judovskega kot lastnega civilnega prebivalstva. Kritike je bil deležen predvsem Izrael zaradi nesorazmernega odgovora na Hamasovo raketiranje

V eni od svojih knjig sem julija 2014 zapisal: "Na Bližnjem vzhodu spet gledamo kdove katero reprizo znane predstave. Veliko ubitih, malo novega, ko orožje utihne. Po nedavno propadlih mirovnih pogovorih (z ameriškim posredovanjem) je spet sledila provokacija in potem reakcija in tako dalje v začaranem krogu. Izrael kot običajno odgovarja nesorazmerno ostro, kar mu seveda omogoča njegova več kot superiorna oborožitev, in skuša Hamasu v Gazi odčitati še eno lekcijo, če ga že ne dokončno poraziti. Ta seveda dobro ve, da bodo izraelske akcije povzročile hudo razdejanje in številne žrtve. Vendar trmasto vztraja pri vse prej kot učinkovitemu raketiranju Izraela, računajoč na simpatije v svetu. Dokazati skuša, da je edini, ki se je sposoben vojaško kosati z Izraelci in v tem smislu nepogrešljiv v boju za palestinske pravice in nepremagljiv. Za stotine, če ne že tisoče Palestincev, ki bodo tokrat izgubili življenje, za desettisoče, ki bodo izgubili streho nad glavo, je to vse prej kot odgovorna politika. Tudi zmaga, če je o njej sploh mogoče govoriti, bo presneto Pirova. Predsednik Obama je (kot po navadi) potrdil močno podporo pravici Izraela, da se brani, in istočasno izrazil zaskrbljenost glede nadaljnje eskalacije in izgube še več nedolžnih življenj. Američani skušajo pri tem prej z manj kot več uspeha posredovati pri doseganju premirja. Pred tedni propadla mirovna pogajanja so jasno pokazala, koliko vpliva (n)imajo pri sprtih straneh. Kar je mogoče nekoliko drugače, je odsotnost obsodbe izraelske čezmerne uporabe sile s strani posameznih arabskih držav. Kaže, da gre tudi njim Hamas nekoliko na živce ali pa so enostavno prezaposlene same s seboj oziroma drugimi perečimi vprašanji v soseščini. Bo pa kot po navadi EU financirala obnovitev palestinske infrastrukture, ki jo je v napadih razdejala izraelska vojska."

 

Tako rekoč identično besedilo bi lahko uporabil za opis dogajanja med Izraelci in Palestinci v minulih tednih. V teh sedmih letih se ni nič spremenilo (če že, pa na slabše). V Izraelu so še naprej v ospredju politične sile, ki nadaljujejo s politiko (v nasprotju z mednarodnim pravom) naseljevanja okupiranega zahodnega brega reke Jordan in kršenja človekovih pravic Palestincev ne samo na okupiranem ozemlju, ampak tudi lastnih državljanov palestinskega rodu. Ti, ki postajajo drugorazredni državljani, predstavljajo že eno petino prebivalstva izraelske države. Za rešitev matere konfliktov na Bližnjem vzhodu, kot so arabski - izraelski konflikt imenovali še pred leti, v obliki dveh držav, v Izraelu očitno menijo, da je stvar preteklosti in očitno prisegajo le na eno.

 

Sami Palestinci, katerih enotnost za dosego lastne države je še kako pomembna, so na drugi strani še bolj razdeljeni kot v preteklosti. Nasprotja med Fatahom in Hamasom se namreč poglabljajo. Palestinci imajo vse prej kot srečo s svojimi voditelji. Skorumpirano in avtokratsko vodstvo Palestinske osvobodilne organizacije (PLO, Fatah je njen najbolj pomemben del), s predsednikom Abbasom na čelu, v katerega rokah je avtonomna oblast na zahodnem bregu Jordana, že od leta 2006 ne pristaja na volitve. Hamas, ki je na drugi strani ob pomoči Irana na oblasti v pasu Gaze, je za tamkajšnje prebivalstvo prava katastrofa. Kot teroristična organizacija (tudi za EU, ne pa za vse pri nas) še naprej ne priznava pravice Izraela do obstoja in sanjari, kako bo potisnil Izraelce v Sredozemsko morje. V svojih prizadevanjih, da zavlada vsem Palestincem, neusmiljeno populistično vodstvo Hamasa ne izbira sredstev. V boju za oblast vseskozi dokazuje, da so jim življenja lastnih rojakov ravno toliko sveta kot življenja Izraelcev. Zateka se k živemu ščitu. Pridno izdeluje rakete in jih rutinsko skladišči v šolah, bolnišnicah in stanovanjskih stavbah. Čeprav ve, da v kolikor vrši napade na izraelsko prebivalstvo iz civilnih objektov, ti postanejo legitimna tarča, pri tem nima pomislekov.

 

Solidarnost drugih arabskih držav s Palestinci se tudi zaradi njihove neenotnosti in nejasnih stališč do Izraela in pogajanj z njimi vseskozi zmanjšuje. Nekatere so z Izraelom ob izdatni spodbudi Trumpove administracije že v celoti normalizirale odnose. K temu je pripomogel tudi skupni sovražnik – Iran. Palestinci so tako vse bolj osamljeni. ZDA so v tem času Izraelu skoraj brezpogojno stale ob strani in mu nudile tudi izdatno materialno pomoč. Predsednik Trump je pri tem šel še korak dlje in v Jeruzalem preselil ameriško veleposlaništvo. Njegov vzhodni del naj bi bil prestolnica palestinske države. Skratka napetost od leta 2014 je rasla in rešitev konflikta v obliki dveh držav vseskozi odmikala. Zmerneži so ostali v senci tako na eni kot drugi strani. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo zaradi takšnega ali drugačnega konkretnega dejanja ene ali druge strani preskočila iskra. 

 

To pot naj bi kapljo čez rob predstavljalo izraelsko omejevanje dostopa Palestincem do muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu in grozeč izgon Palestincev iz njihovih domovanj v eni od jeruzalemskih vzhodnih četrti. Stvar je seveda vse prej kot enostavna in črno bela. Trenutno je po več kot desetdnevnih spopadih zavladalo premirje. Kot običajno, sta tudi po tem zadnjem oboroženem spopadu tako Hamas kot Izrael razglasila zmago, čeprav nista dosegla, rešila nič. Le nekaj več kot 200 ljudi je izgubilo življenje in nastala je velika materialna škoda. S kakšnim pretiranim spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava se ne more pohvaliti ne ena ne druga stran. Hamas ga je pravzaprav kršil tako v odnosu do judovskega kot lastnega civilnega prebivalstva. Kritike je bil deležen predvsem Izrael zaradi nesorazmernega odgovora na Hamasovo raketiranje, ne toliko na podlagi presoje razmerja med doseganjem konkretnega vojaškega cilja in kolateralne škode, ampak po logiki, da je pač v spopadu močnejši. Je pa ta zadnja epizoda postregla z določeno novostjo – nemiri v izraelskih mestih, v katerih so sodelovali Palestinci in ortodoksni Judje. Konflikt se torej seli v sam Izrael in iz etničnega prerašča tudi v verski konflikt. Nezadovoljni izraelski prebivalci palestinskega rodu za varnost Izraela vsekakor predstavljajo največjo nevarnost, vprašanje pa je, kdaj bodo Izraelci to spoznali.

 

Da bo premirje preraslo v kaj trajnega in da bi se izognili še eni tragični reprizi že tolikokrat videnega, pa bo očitno treba storiti nekaj več. Palestinci imajo pravico do samoodločbe. Slovenci bi morali glede tega imeti razumevanje. Enako velja tudi za razumevanje pravice Izraela do obstaja, obrambe in miru. Z načelnim odgovorom, kako priti do tega in s tem do miru v tem delu Bližnjega vzhoda, je že pred več kot sedemdesetimi leti postregla OZN v obliki rešitve oblikovanja dveh držav. Sprva so ji nasprotovali predvsem Palestinci in drugi Arabci in se podali v več vojn z Izraelci. Te so se jim vse prej kot obrestovale. Danes vidimo, da ji nasprotujejo predvsem v samem Izraelu. Ta se čuti superiornega. Vendar tudi tu se postavlja vprašanje, ali se mu bo to na koncu obrestovalo. Vprašanje je, kakšna bi bila država, ki bi se raztezala od reke Jordan na vzhodu in do obale Sredozemlja na zahodu in kakšno bi bilo življenje v njej.

 

Izrael se ima danes za judovsko in demokratično državo. V državi v omenjenih mejah bi palestinsko, arabsko prebivalstvo razmeroma hitro po številčnosti prehitelo judovsko. Postavlja se vprašanje, ali bi bila tudi ta država še judovska in demokratična. Če bi ostala demokratična, najbrž nebi bila judovska, ampak vsaj judovsko-palestinska. Če bi ostala judovska, pa bi to za palestinsko prebivalstvo pomenilo življenje v nekakšnem apartheidu. Se pravi Izrael ne bi bil demokratična država oziroma bi v njem veljali drugi standardi kot v preostalem svetu. Povedano bolj naravnost, šlo bi za zločin zoper človečnost. Kar bi bil seveda absurd z ozirom na to, kaj so sami Judje doživeli med drugo svetovno vojno s strani nacistov.

 

Izraelci in Palestinci imajo torej probleme ne le eni z drugimi in obratno, ampak tudi sami s seboj. Še naprej pričakovati, da bo te probleme namesto njih rešil ali jih k rešitvi s korenčkom in palico silil tretji, je najbrž iluzorno. EU lahko poda kakšen apel k zadržanosti obeh strani in v prid rešitve v obliki dveh držav (kar v državah članicah in tudi v Slovenji uživa široko podporo), za kaj več konkretnega pa nima ne volje ne sposobnosti. Tudi od ZDA, ki imajo sicer določen problem s nepristranskostjo v sporu, je danes težko pričakovati kaj več. Administracija predsednika Bidena, ki je sicer omilila nekatera ameriška stališča iz Trumpovih časov in obnovila finančno pomoč Palestincem in ki ji je rešitev v obliki dveh držav blizu, je preveč okupirana z notranjimi problemi in Kitajsko. Tudi spomin na neuspešno posredovanje Obamove administracije je še živ. Takratni ameriški zunanji minister Kerry je ob tem izjavil, da konje lahko privedeš do vodnjaka, ne moreš jih pa prisiliti, da pijejo.

 

Skratka možnosti mednarodne skupnosti za kakšno večjo novo mirovno pobudo in končno rešitev tragedije na Bližnjem vzhodu so omejene. Spor lahko v določeni meri blaži, ne more pa ga rešiti. Tega je pravzaprav nemogoče rešiti, če tisti, ki se jih neposredno tiče, za kaj takega niso pripravljeni. Volje za pogajanja v tem trenutku med njimi vsekakor ni. Čas je, da Izraelci in Palestinci najprej izprašajo sami sebe in ugotovijo, da želijo živeti v obojestranskem miru. Potem pa se usedejo za pogajalsko mizo in se dogovorijo o podrobnostih omenjene rešitve, za katero se zdi, da lahko edina vsem prinese dolgoročno mirnejše življenje.

 

Upajmo, da bodo do tega spoznanja pretekli čim manj omenjenih krogov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
0
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.923
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.883
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.220
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.122
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.194
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 848
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.880
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.836