Komentar

Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo

Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, saj je takrat še skušal balansirati med Zahodom in Moskvo. Nekaj prijateljev in znancev je imel tudi med slovenskimi gospodarstveniki in politiki. Celo smučal je na Krvavcu. Sedaj je vse bolj nepredvidljiv in prenapet. Ob ruski podpori se čuti močnega. To pot je provociral EU, v prihodnje lahko zvezo Nato. Ko se človeku, navajenemu oblasti, ta izmika, je sposoben narediti marsikaj.

01.06.2021 03:20
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Aleksander Lukašenko   Belorusija   demokracija   Ryanair   Minsk   ugrabitev   Roman Protasevič

Ugrabljeno potniško letalo je bilo irsko in da je bilo na poti iz ene prestolnice članice EU v drugo. Lahko bi dejali, da je bila prizadeta suverenost EU.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je prejšnji teden svoj spopad z demokratično opozicijo, ki nasprotuje njegovi zlorabi oblasti, prenesel na mednarodno raven. Doma mu je z brutalno silo in masovnimi aretacijami vsaj za nekaj časa uspelo zadušiti množične mirne demonstracije. Po obračunu s civilno družbo in neodvisnimi mediji mu sedaj trn v peti očitno predstavljajo disidenti, ki so se zatekli v tujino. Od tam namreč glasno opogumljajo rojake, da ne omagajo na poti v demokracijo. Diktator jih skuša utišati, saj se zaveda, da je demonstrante resda pregnal z ulic, da pa še zdaleč iz njihovih glav ni pregnal pregrešnih misli o svobodnih volitvah, človekovih pravicah in vladavini prava.

 

Na njegov ukaz je belorusko vojaško letalo z manevrom prisililo potniško letalo družbe Ryanair, da pristane v beloruski prestolnici Minsk. Letalo je na poti iz Aten v Vilno letelo preko beloruskega zračnega prostora. Po pristanku so beloruske oblasti aretirale beloruskega disidenta Romana Protaseviča in njegovo prijateljico, ki sta bila med potniki. Beloruske oblasti so kot razlog prisilnega pristanka navedle anonimno obvestilo, da je bila na letalu bomba, kar pa se je izkazalo za neresnično. Zanimivo, da je bilo letalo v trenutku prestrezanja že veliko bližje končnemu cilju Vilni kot Minsku, kamor je bilo prisiljeno zaviti.

 

Vojaški lovec glede bombe na krovu potniškega letala ne more narediti nič. Vse skupaj je bila seveda le pretveza. Zgodbo je zrežirala beloruska tajna služba, ki je ohranila ime še iz sovjetskih časov – KGB. Izgleda pa, da se ni potrudila niti toliko, da bi tisto grožnjo po elektronski pošti poslala pred prestrezanjem. Šlo je za očitno kršitev mednarodnih predpisov, ki urejajo civilno letalstvo in za ogrožanje potnikov in posadke. V primeru aretiranih pa tudi za kršitev svobode političnega prepričanja in medijev.

 

Belorusija oziroma njen avtokratski vodja sta torej posegla po piratski potezi in letalo enostavno ugrabila. Podobno je to leta 2010 storil Iran. K prisilnemu pristanku na svojih tleh, da aretira enega od potnikov, je prisilil letalo na poletu iz Združenih arabskih emiratov v Kirgizistan. Belorusija ni prva država, ki se zateka k državnemu terorizmu, ali ki svoje politične nasprotnike preganja v tujini, jih tam ugrablja, zastruplja in ubija. To počenja njena vzhodna soseda Rusija, ki je Lukašenka vzela pod svoje varstvo, odkar se mu je uprlo ljudstvo. Podobno je to praksa avtokratskih držav, kot so Kitajska, Savdska Arabija, Severna Koreja in že omenjeni Iran. Ne nazadnje je to počela tudi Socialistična Federativna Republika Jugoslavija, katere del smo bili pred našo osamosvojitvijo leta 1991.

 

Vse seveda to odločno zanikajo. Se pa trend izvoza brutalnega obračuna s političnimi nasprotniki krepi. V tujini se na enak način kot doma obračunava z disidenti oziroma izseljenci. Pri tem se zlorablja tudi Interpol. Za avtokrate meje in mednarodno pravo ne predstavljajo kakšne posebne ovire. Obstoječi mednarodni red pa je pri tem vse bolj nemočen.

 

Spomniti velja, da je bilo ugrabljeno potniško letalo irsko in da je bilo na poti iz ene prestolnice članice EU v drugo. Lahko bi dejali, da je bila prizadeta suverenost EU. Na to nezaslišano provokacijo se je EU pravzaprav morala odzvati, če hoče zavarovati svoje interese in vrednote. Dejansko je reagirala hitro, odločno in enotno. Ni šlo le za nekakšno verbalno obsodbo, kot smo jih bili navajeni iz preteklosti, beloruskega početja in dodatno zahtevo po izpustitvi priprtega para. Odgovor Evropskega sveta je bil vsebinski, kar je seveda hvalevredno. Sprejeta je bila prepoved poletov beloruske letalske družbe Belavia v zračni prostor članic EU in predlog, da se evropske letalske družbe izognejo beloruskemu. V pripravi je še vrsta drugih ekonomskih sankcij. Tu je EU res lahko močna. Prizadele naj bi ne le odločevalce, ampak tudi izvrševalce odločitev. Povsem izključiti, da ne bi prizadele tudi samega prebivalstva, pa najbrž ne bo moč. Najbolj bi se občutile sankcije v naftnem in kemičnem sektorju.

 

Sprejete ukrepe bo treba seveda tudi v praksi uresničiti. Letenje okoli beloruskega zračnega prostora bo seveda dražje. Nekatere države imajo z Belorusijo močno trgovinsko izmenjavo. S hitro reakcijo je EU, enkrat za razliko, dala zgled drugim. Slediti bi morale ZDA in druge države. Odzvati bi se morala tudi ICAO (Mednarodna organizacija za civilni letalski promet). Rusija je seveda s svoje strani pričakovano izrazila svoje razumevanje beloruskega početja in ga v polnosti podprla. Ne gre izključiti njenih protisankcij.

 

Slišati je mnenja, da bodo sankcije Lukašenka in Belorusijo spravile v še tesnejši ruski objem. Bojazen je tu odveč. Lukašenko se je v objem Rusije vrgel že pred časom. Na oblasti ga je lahko namreč obdržala in pred gnevom demonstrantov ubranila le ona. Ruskemu predsedniku je tak razvoj dogodkov pravzaprav ustrezal, saj si prizadeva za tesnejšo vez z zahodno sosedo, če ne že njeno vključitev v rusko federacijo. Vojski sta že precej integrirani. Bodo pa sankcije in izpad zahodnih investicij res zahtevali še večjo rusko ekonomsko podporo. Rusko breme bo torej večje.

 

Ravnanje Lukašenka je seveda vse prej kot nedolžno. Pred dvema letoma ali več si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze. Takrat je še skušal balansirati med Zahodom in Moskvo. Nekaj prijateljev in znancev je imel tudi med našimi gospodarstveniki in politiki. Celo smučal je na Krvavcu. Sedaj je vse bolj nepredvidljiv in prenapet. Ob ruski podpori se čuti močnega.

 

To pot je provociral EU, v prihodnje lahko zvezo Nato. Že sedaj v želji po ruski podpori ne skopari z obtožbami na njegov račun. Ko se človeku, navajenemu oblasti, ta izmika, je sposoben narediti marsikaj, da jo zadrži. In to tako na škodo lastnega naroda kot Evrope.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.204
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.424
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.802
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.162
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.365
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.206
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 404