Komentar

Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo

Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, saj je takrat še skušal balansirati med Zahodom in Moskvo. Nekaj prijateljev in znancev je imel tudi med slovenskimi gospodarstveniki in politiki. Celo smučal je na Krvavcu. Sedaj je vse bolj nepredvidljiv in prenapet. Ob ruski podpori se čuti močnega. To pot je provociral EU, v prihodnje lahko zvezo Nato. Ko se človeku, navajenemu oblasti, ta izmika, je sposoben narediti marsikaj.

01.06.2021 03:20
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Aleksander Lukašenko   Belorusija   demokracija   Ryanair   Minsk   ugrabitev   Roman Protasevič

Ugrabljeno potniško letalo je bilo irsko in da je bilo na poti iz ene prestolnice članice EU v drugo. Lahko bi dejali, da je bila prizadeta suverenost EU.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je prejšnji teden svoj spopad z demokratično opozicijo, ki nasprotuje njegovi zlorabi oblasti, prenesel na mednarodno raven. Doma mu je z brutalno silo in masovnimi aretacijami vsaj za nekaj časa uspelo zadušiti množične mirne demonstracije. Po obračunu s civilno družbo in neodvisnimi mediji mu sedaj trn v peti očitno predstavljajo disidenti, ki so se zatekli v tujino. Od tam namreč glasno opogumljajo rojake, da ne omagajo na poti v demokracijo. Diktator jih skuša utišati, saj se zaveda, da je demonstrante resda pregnal z ulic, da pa še zdaleč iz njihovih glav ni pregnal pregrešnih misli o svobodnih volitvah, človekovih pravicah in vladavini prava.

 

Na njegov ukaz je belorusko vojaško letalo z manevrom prisililo potniško letalo družbe Ryanair, da pristane v beloruski prestolnici Minsk. Letalo je na poti iz Aten v Vilno letelo preko beloruskega zračnega prostora. Po pristanku so beloruske oblasti aretirale beloruskega disidenta Romana Protaseviča in njegovo prijateljico, ki sta bila med potniki. Beloruske oblasti so kot razlog prisilnega pristanka navedle anonimno obvestilo, da je bila na letalu bomba, kar pa se je izkazalo za neresnično. Zanimivo, da je bilo letalo v trenutku prestrezanja že veliko bližje končnemu cilju Vilni kot Minsku, kamor je bilo prisiljeno zaviti.

 

Vojaški lovec glede bombe na krovu potniškega letala ne more narediti nič. Vse skupaj je bila seveda le pretveza. Zgodbo je zrežirala beloruska tajna služba, ki je ohranila ime še iz sovjetskih časov – KGB. Izgleda pa, da se ni potrudila niti toliko, da bi tisto grožnjo po elektronski pošti poslala pred prestrezanjem. Šlo je za očitno kršitev mednarodnih predpisov, ki urejajo civilno letalstvo in za ogrožanje potnikov in posadke. V primeru aretiranih pa tudi za kršitev svobode političnega prepričanja in medijev.

 

Belorusija oziroma njen avtokratski vodja sta torej posegla po piratski potezi in letalo enostavno ugrabila. Podobno je to leta 2010 storil Iran. K prisilnemu pristanku na svojih tleh, da aretira enega od potnikov, je prisilil letalo na poletu iz Združenih arabskih emiratov v Kirgizistan. Belorusija ni prva država, ki se zateka k državnemu terorizmu, ali ki svoje politične nasprotnike preganja v tujini, jih tam ugrablja, zastruplja in ubija. To počenja njena vzhodna soseda Rusija, ki je Lukašenka vzela pod svoje varstvo, odkar se mu je uprlo ljudstvo. Podobno je to praksa avtokratskih držav, kot so Kitajska, Savdska Arabija, Severna Koreja in že omenjeni Iran. Ne nazadnje je to počela tudi Socialistična Federativna Republika Jugoslavija, katere del smo bili pred našo osamosvojitvijo leta 1991.

 

Vse seveda to odločno zanikajo. Se pa trend izvoza brutalnega obračuna s političnimi nasprotniki krepi. V tujini se na enak način kot doma obračunava z disidenti oziroma izseljenci. Pri tem se zlorablja tudi Interpol. Za avtokrate meje in mednarodno pravo ne predstavljajo kakšne posebne ovire. Obstoječi mednarodni red pa je pri tem vse bolj nemočen.

 

Spomniti velja, da je bilo ugrabljeno potniško letalo irsko in da je bilo na poti iz ene prestolnice članice EU v drugo. Lahko bi dejali, da je bila prizadeta suverenost EU. Na to nezaslišano provokacijo se je EU pravzaprav morala odzvati, če hoče zavarovati svoje interese in vrednote. Dejansko je reagirala hitro, odločno in enotno. Ni šlo le za nekakšno verbalno obsodbo, kot smo jih bili navajeni iz preteklosti, beloruskega početja in dodatno zahtevo po izpustitvi priprtega para. Odgovor Evropskega sveta je bil vsebinski, kar je seveda hvalevredno. Sprejeta je bila prepoved poletov beloruske letalske družbe Belavia v zračni prostor članic EU in predlog, da se evropske letalske družbe izognejo beloruskemu. V pripravi je še vrsta drugih ekonomskih sankcij. Tu je EU res lahko močna. Prizadele naj bi ne le odločevalce, ampak tudi izvrševalce odločitev. Povsem izključiti, da ne bi prizadele tudi samega prebivalstva, pa najbrž ne bo moč. Najbolj bi se občutile sankcije v naftnem in kemičnem sektorju.

 

Sprejete ukrepe bo treba seveda tudi v praksi uresničiti. Letenje okoli beloruskega zračnega prostora bo seveda dražje. Nekatere države imajo z Belorusijo močno trgovinsko izmenjavo. S hitro reakcijo je EU, enkrat za razliko, dala zgled drugim. Slediti bi morale ZDA in druge države. Odzvati bi se morala tudi ICAO (Mednarodna organizacija za civilni letalski promet). Rusija je seveda s svoje strani pričakovano izrazila svoje razumevanje beloruskega početja in ga v polnosti podprla. Ne gre izključiti njenih protisankcij.

 

Slišati je mnenja, da bodo sankcije Lukašenka in Belorusijo spravile v še tesnejši ruski objem. Bojazen je tu odveč. Lukašenko se je v objem Rusije vrgel že pred časom. Na oblasti ga je lahko namreč obdržala in pred gnevom demonstrantov ubranila le ona. Ruskemu predsedniku je tak razvoj dogodkov pravzaprav ustrezal, saj si prizadeva za tesnejšo vez z zahodno sosedo, če ne že njeno vključitev v rusko federacijo. Vojski sta že precej integrirani. Bodo pa sankcije in izpad zahodnih investicij res zahtevali še večjo rusko ekonomsko podporo. Rusko breme bo torej večje.

 

Ravnanje Lukašenka je seveda vse prej kot nedolžno. Pred dvema letoma ali več si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze. Takrat je še skušal balansirati med Zahodom in Moskvo. Nekaj prijateljev in znancev je imel tudi med našimi gospodarstveniki in politiki. Celo smučal je na Krvavcu. Sedaj je vse bolj nepredvidljiv in prenapet. Ob ruski podpori se čuti močnega.

 

To pot je provociral EU, v prihodnje lahko zvezo Nato. Že sedaj v želji po ruski podpori ne skopari z obtožbami na njegov račun. Ko se človeku, navajenemu oblasti, ta izmika, je sposoben narediti marsikaj, da jo zadrži. In to tako na škodo lastnega naroda kot Evrope.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
6
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?
17
25.05.2021 05:00
Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne ... Več.
Piše: Miha Burger
O neenakosti v zdravstvu: Kaj nam razkriva primerjava razmer glede Covid-19 med Indijo in Slovenijo?
7
24.05.2021 06:06
Mediji so zadnje čase polni dramatičnih poročil o razmerah v Indiji, kjer naj bi covid-19 zdravstveni sistem že skoraj spravil ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.622
02/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.901
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.208
04/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 749
05/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.299
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 823
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 741
08/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 721
09/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.514
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 581