Komentar

Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod

Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar dogajanje prestavimo v lastno vrednostno shematiko, se zgražamo, jim vsiljujemo rešitev, kot bi bili nezreli otroci, pa čeprav gre za ljudstva s 7000-letno državno tradicijo (Kitajska). V preteklosti smo na podoben način brezrezervno obsojali stalinizem (v luči avtoritarne nedemokratičnosti, pavšalnih pobojev), dogodek na Tiananmenu,  pristop Krima ter v bodoče gotovo cele jugovzhodne Ukrajine Rusiji, belorusko "ugrabitev" letala ...

 

07.06.2021 23:59
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   Srbi   Rusi   Vzhod   Jovan Cvijić   plemena   Kavkaz   Marko Popović Miljanov   Richard Hawkins   Rusija   Ivan Cankar   Joseph Biden

Uroš Predić, Kosovsko dekle (1919)

Skozi stoletja so morala plemena, ki tvorijo današnje Slovence, razviti nebojevite strategije, kot so podrejenost, kooperativnost, produktivnost, žilavost, iznajdljivost, intelektualnost prilagoditve.

Človek, ki pozna notranji substrat tako enih kot drugih, zaznava vidno pomanjkanje sposobnosti vživljanja v endogeno strukturo "drugega" - primeroma Srbov, Belorusov in Rusov, ki jim upravičeno očitamo določene sistemske hibe, toda ne priznavajoč specifičnosti zgodovinskih pogojenosti. Zanikamo pomen zgodovine pri oblikovanju dominantnega kolektivnega značaja, kar spominja na mojega starodavnega profesorja glasbe, zgroženega nad poslušanjem rocka. Nekoč me je vprašal, kaj vidimo v rockovskem "vpitju"; tedaj mu nisem znal odgovoriti, vendar sedaj vem, da je rock na enkraten način združil avtistične, pradavne človekove živalske vsebine z megagalaktično, nežno melodiko rocka, izhajajočega iz kot vesolje globokega, razdirajoče žalobnega bluesa. Da je torej združil žival z bogom v človeku. Kot profesor ni razumel drugačnosti, je sedaj verjetno ne razume slovenska intelektualna ter politična scena.

 

 

II.

 

Razlika med nami in njimi je namreč tako vpijoče nepremagljiva, kakor je razlika med hermetično počasnostjo klasike in živo liriko rocka. Ne poznamo vsebnosti tistih, ki ravnajo drugače. V naši bližini denimo "Dinaridov" - Črnogorcev, Hercegovcev ter pretežnega dela preostalih Srbov.

 

Poznavalec karakterne tipologije Jovan Cvijić označi motive posebnosti z mešanico razlogov topike življenjskega habitata in posebnosti delovanja zunanjih sovražnikov. Okolje, sestavljeno praktično le iz hribov, revne, neplodne zemlje, z malo vode, brez večjih čred na nezadostni paši ... je močne sovražnike odvračalo od pregona domačih upornih plemen po njihovih domovanjih – neprehodnih hribih. Turkom ali Italijanom (če omenimo le najvztrajnejša zgodovinska agresorja) ni bilo mogoče vzpostaviti dolgotrajnega nadzora nad celoto ozemlja; omejevali so se zgolj na plodne ravnice, ki so jih zlahka nadzirali zaradi odprtosti prostora, teh pa je bilo procentualno bore malo. Zavoljo tega je dolga stoletja potekal vzporedni svet vseskozi navzočih okupatorjev in v hribih trajajočih plemen.

 

Okolje, ki je v domačinih-hribovcih nujno porodilo dominanten vzorec junaka arhaične zasnove, ki je štrlel z junaškimi atributi, izstopal po moči, odločnosti, grobosti, avtoritarnosti, vendar globoko vpetega v ljudstvo, povezanega s soborci, ki jih je rekrutiral in postavljal po bojiščih skozi merila junaškosti, kar je v stoletjih oblikovalo tip neizprosnega borca-junaka, ki so mu podrejeni sledili, se profilirali čim višje v sistemu pretežnih vrednot. V teh pogojih so morali najbolj izpostavljeni vzpostaviti "pripadnost smrti"; vsak odmik, beg pred smrtno nevarnostjo bi omajal nespornost avtoritete. Cela bojevniška in širše človeška struktura je sčasoma morala ponotranjiti ignoranco smrti, premoč tanatosa nad erosom, vse od malih nog do praviloma zgodnjega konca. Po načelu evolutivno stabilne strategije (Richard Hawkins, Sebični gen) so se torej pripadniki plemen in kasneje naroda med seboj sortirali po pogumu, odločnosti, vendar v končni fazi tudi po stranskih učinkih surovosti, avtoritarnosti, dinamičnosti, prodornosti. Stanje je najbolje izrazil Marko Popović Miljanov: "Človek je vreden toliko, kolikor si upa povedati, kar mu je ljubo." Podobno se je izrazil iz podobnega testa oblikovani Slobodan Milošević: "Če ne znamo delati - se znamo vojskovati."

 

Kako se je soroden vedenjski model udejanil v Rusih, Belorusih, Afganistancih, Gruzijcih, Abhazih, Čečenih in podobnih narodih, avtor natančno ne ve, ker ne pozna podrobnosti tamkajšnje zgodovine. Gotovo so bile oblike odnosov do zavojevalcev podobne; zavojevalci so bili namreč izrazito močni, divji Vikingi, Tatari, Mongoli, Avari ... nesposobni "civiliziranega" odnosa do avtohtonega prebivalstva, ki je po težko dostopnih širinah nepreglednih step in nedostopnosti Kavkaza oblikovalo piramido junaškosti arhaičnega tipa. Tudi tam so se torej po sili razmer oblikovale endogene vsebine krutosti, bojevitosti, neizprosnosti do sovražnikov, kar je narekovalo tudi notranjo strukturo družbene organizacije, zahtevajočo hierarhijo po bojevniških sposobnostih, izrazit primat ostrega nad milim, brutalnega nad nežnim, restriktivnega nad dojemajočim, avtoritarnega nad konsenzualnim.

 

Da imam prav, priča dejstvo, da so sodobni Rusi postavili Ivana Groznega, Josifa Stalina, Petra Velikega, Vladimirja Putina in Vladimirja Iljiča Lenina (po tem zaporedju) na prvih pet mest zgodovinskih osebnosti. Narod se zaveda globoke vključenosti navedenih v tektoniko notranje strukture odnosov. Peterica zgodovinskih likov je z učinkovito surovostjo odganjala zavojevalce, krepila in širilia Rusijo, iz nje ustvarjala močno državo, pa čeprav spremljano z obilico navznoter izkazane surovosti. Povprečnemu Slovencu, ki se ne bo poglabljal v endogeno strukturo pogojev razvoja Rusije, ne bo nikoli jasno, kako lahko tam še danes čislajo množičnega morilca Josifa Stalina, zakaj Belorusi ugrabljajo letala, zakaj vzhodni Ukrajinci ne bodo nikoli pristali v unitarni, Zahodu podrejeni Ukrajini. Ter zakaj Slovenci nismo pod nikakršnimi pogoji zmogli bivati v isti državi s Črnogorci, Hercegovci in na splošno s Srbi.

 

 

III.

 

Odgovor morda celo sploh ni zapleten. Zgodovinski pogoji preživetja Slovencev in pristnih Hrvatov na odprtem prostoru, iz katerega se ni dalo umakiniti drugam, kakor v hribe Gorenjske in Primorske, so morali razviti drugačne preživetvene strategije, ki so oblikovale drugačen tip ljudi. Za nastanek bojevniške, arhaične hierarhije tu ni bilo temeljnega pogoja – obdanosti z bližnjimi neprehodnimi hribi, ki bi onemogočali trajen nadzor Avarom, Germanom, Rimljanom, Turkom. Topografija Postojnskih vrat, ravnin Dolenjske, Prekmurja in večine Štajerske je preprosto onemogočala upor. Pobegi, selitve kmečkega prebivalstva z relativno bogate zemlje v varne hribe so bili izvedljivi zgolj v manjši meri, zaradi zemljepisne oddaljenosti varnih zatočišč. Količina prebivajočih v goratih pokrajinah Koroške, Gorenjske ter delov Štajerske in Primorske po drugi strani ni bila zadostna za močno torišče narodovega upora.

 

Skozi stoletja so morala plemena, ki tvorijo današnje Slovence, razviti nebojevite strategije, kot so podrejenost, kooperativnost, produktivnost, žilavost, iznajdljivost, intelektualnost prilagoditve. Ostali smo na relativno bogati zemlji, prenašajoč pritiske zavojevalcev, ki so sčasoma spoznali, da jim teror ne koristi in da morajo razviti določeno stopnjo popustljivosti, senzibilnosti, dosegati kompromise s podrejeno okupirano množico. Prišlo je torej do večstoletnega barantanja med zunanjo silo in domačini, subtilnega balansiranja preživetvenih pogojev, izgradnje minimuma skupnih temeljnih vrednot, ob tvornem sodelovanju rimsko-katoliške cerkve, ki je subtilno ponotranjala večino vrednostnih izhodišč zavojevalca v miselne strukture zavojevanih.

 

Ta fenomen je nekoliko preostro opredelil Ivan Cankar, češ da so polovico Slovencev tujci pobili ali odgnali, polovica je postala hlapcev, sodobni Slovenci smo njihovi otroci, tudi sami hlapci. Kratkomalo smo namesto "pripadnosti smrti" oblikovali diametralno nasproten kult "pripadnosti preživetju", kar je v dinamičnih prilagoditvah skozi zgodovino postavljalo vedno hujše zapreke vsaki podobnosti z avtoritarnim Vzhodom.

 

 

IV.

 

Poenostavljen, toda dejanski prikaz temeljev različnosti, nastalih v stoletjih nuje preživetja v danih razmerah obeh, kaže na globoke notranje razloge našega nerazumevanja vzhodnih državnih tvorb, vzaradi katerih se v njih ne znamo vživeti. Enostavno, ne da bi razumeli, bi jim radi vsilili vrednote individualne demokratičnosti, prednosti osebnih nad kolektivnimi pravicami, podrejenost kot notranjo imanenco obstoja, in številne druge, povezane z našimi specifičnimi pogoji, ki jih oni z nami ne delijo. Kar je avtistično, abotno do skrajnosti. Razumevanje različnosti pogojev, v katerih smo se oblikovali, bi nam branilo sugerirati jim nekritičen prenos vrednot, z ignoranco zgodovinske pogojenosti. Razumeli bi obstoj zapletenih pogojev, ki opredeljujejo vsebnost množic, namesto percepcije skupka razlik kot posledice njihove trme, impulzivnosti, kapric, da niso postali po naključju, kar so, da se ne bi zmogli preoblikovati v nas, tudi če bi se želeli. Da morajo za ponotranjenje verjetno naprednejših zgodovinskih predmen preprosto prehoditi lastna pota.

 

Potrpljenje nam narekuje ključno dejstvo, da so dosti manj pokroviteljski do nas, da nam ne očitajo izbir načina življenja in shematike vrednot, da so pripravljeni sodelovati v pogojih enakopravnosti. Mi smo torej v tej fazi tisti, ki jim avtoritarno, grobo vsiljujemo nekaj, kar ni njihovega, temveč je zgolj naše. Obenem jim rožljamo z orožjem. Skozi usta sedanjega predsednika ZDA jim sporočamo: "Svet mora biti pod našim nadzorom." (dobeseden citat iz intervjuja Josepha Bidena v Washington Postu 5. junija 2021).

 

Postavljamo jih pred izbiro, kako se odzvati. In jim ponujamo iz dneva v dan manj manevrskega prostora.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.960
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472