Komentar

Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod

Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar dogajanje prestavimo v lastno vrednostno shematiko, se zgražamo, jim vsiljujemo rešitev, kot bi bili nezreli otroci, pa čeprav gre za ljudstva s 7000-letno državno tradicijo (Kitajska). V preteklosti smo na podoben način brezrezervno obsojali stalinizem (v luči avtoritarne nedemokratičnosti, pavšalnih pobojev), dogodek na Tiananmenu,  pristop Krima ter v bodoče gotovo cele jugovzhodne Ukrajine Rusiji, belorusko "ugrabitev" letala ...

 

07.06.2021 23:59
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   Srbi   Rusi   Vzhod   Jovan Cvijić   plemena   Kavkaz   Marko Popović Miljanov   Richard Hawkins   Rusija   Ivan Cankar   Joseph Biden

Uroš Predić, Kosovsko dekle (1919)

Skozi stoletja so morala plemena, ki tvorijo današnje Slovence, razviti nebojevite strategije, kot so podrejenost, kooperativnost, produktivnost, žilavost, iznajdljivost, intelektualnost prilagoditve.

Človek, ki pozna notranji substrat tako enih kot drugih, zaznava vidno pomanjkanje sposobnosti vživljanja v endogeno strukturo "drugega" - primeroma Srbov, Belorusov in Rusov, ki jim upravičeno očitamo določene sistemske hibe, toda ne priznavajoč specifičnosti zgodovinskih pogojenosti. Zanikamo pomen zgodovine pri oblikovanju dominantnega kolektivnega značaja, kar spominja na mojega starodavnega profesorja glasbe, zgroženega nad poslušanjem rocka. Nekoč me je vprašal, kaj vidimo v rockovskem "vpitju"; tedaj mu nisem znal odgovoriti, vendar sedaj vem, da je rock na enkraten način združil avtistične, pradavne človekove živalske vsebine z megagalaktično, nežno melodiko rocka, izhajajočega iz kot vesolje globokega, razdirajoče žalobnega bluesa. Da je torej združil žival z bogom v človeku. Kot profesor ni razumel drugačnosti, je sedaj verjetno ne razume slovenska intelektualna ter politična scena.

 

 

II.

 

Razlika med nami in njimi je namreč tako vpijoče nepremagljiva, kakor je razlika med hermetično počasnostjo klasike in živo liriko rocka. Ne poznamo vsebnosti tistih, ki ravnajo drugače. V naši bližini denimo "Dinaridov" - Črnogorcev, Hercegovcev ter pretežnega dela preostalih Srbov.

 

Poznavalec karakterne tipologije Jovan Cvijić označi motive posebnosti z mešanico razlogov topike življenjskega habitata in posebnosti delovanja zunanjih sovražnikov. Okolje, sestavljeno praktično le iz hribov, revne, neplodne zemlje, z malo vode, brez večjih čred na nezadostni paši ... je močne sovražnike odvračalo od pregona domačih upornih plemen po njihovih domovanjih – neprehodnih hribih. Turkom ali Italijanom (če omenimo le najvztrajnejša zgodovinska agresorja) ni bilo mogoče vzpostaviti dolgotrajnega nadzora nad celoto ozemlja; omejevali so se zgolj na plodne ravnice, ki so jih zlahka nadzirali zaradi odprtosti prostora, teh pa je bilo procentualno bore malo. Zavoljo tega je dolga stoletja potekal vzporedni svet vseskozi navzočih okupatorjev in v hribih trajajočih plemen.

 

Okolje, ki je v domačinih-hribovcih nujno porodilo dominanten vzorec junaka arhaične zasnove, ki je štrlel z junaškimi atributi, izstopal po moči, odločnosti, grobosti, avtoritarnosti, vendar globoko vpetega v ljudstvo, povezanega s soborci, ki jih je rekrutiral in postavljal po bojiščih skozi merila junaškosti, kar je v stoletjih oblikovalo tip neizprosnega borca-junaka, ki so mu podrejeni sledili, se profilirali čim višje v sistemu pretežnih vrednot. V teh pogojih so morali najbolj izpostavljeni vzpostaviti "pripadnost smrti"; vsak odmik, beg pred smrtno nevarnostjo bi omajal nespornost avtoritete. Cela bojevniška in širše človeška struktura je sčasoma morala ponotranjiti ignoranco smrti, premoč tanatosa nad erosom, vse od malih nog do praviloma zgodnjega konca. Po načelu evolutivno stabilne strategije (Richard Hawkins, Sebični gen) so se torej pripadniki plemen in kasneje naroda med seboj sortirali po pogumu, odločnosti, vendar v končni fazi tudi po stranskih učinkih surovosti, avtoritarnosti, dinamičnosti, prodornosti. Stanje je najbolje izrazil Marko Popović Miljanov: "Človek je vreden toliko, kolikor si upa povedati, kar mu je ljubo." Podobno se je izrazil iz podobnega testa oblikovani Slobodan Milošević: "Če ne znamo delati - se znamo vojskovati."

 

Kako se je soroden vedenjski model udejanil v Rusih, Belorusih, Afganistancih, Gruzijcih, Abhazih, Čečenih in podobnih narodih, avtor natančno ne ve, ker ne pozna podrobnosti tamkajšnje zgodovine. Gotovo so bile oblike odnosov do zavojevalcev podobne; zavojevalci so bili namreč izrazito močni, divji Vikingi, Tatari, Mongoli, Avari ... nesposobni "civiliziranega" odnosa do avtohtonega prebivalstva, ki je po težko dostopnih širinah nepreglednih step in nedostopnosti Kavkaza oblikovalo piramido junaškosti arhaičnega tipa. Tudi tam so se torej po sili razmer oblikovale endogene vsebine krutosti, bojevitosti, neizprosnosti do sovražnikov, kar je narekovalo tudi notranjo strukturo družbene organizacije, zahtevajočo hierarhijo po bojevniških sposobnostih, izrazit primat ostrega nad milim, brutalnega nad nežnim, restriktivnega nad dojemajočim, avtoritarnega nad konsenzualnim.

 

Da imam prav, priča dejstvo, da so sodobni Rusi postavili Ivana Groznega, Josifa Stalina, Petra Velikega, Vladimirja Putina in Vladimirja Iljiča Lenina (po tem zaporedju) na prvih pet mest zgodovinskih osebnosti. Narod se zaveda globoke vključenosti navedenih v tektoniko notranje strukture odnosov. Peterica zgodovinskih likov je z učinkovito surovostjo odganjala zavojevalce, krepila in širilia Rusijo, iz nje ustvarjala močno državo, pa čeprav spremljano z obilico navznoter izkazane surovosti. Povprečnemu Slovencu, ki se ne bo poglabljal v endogeno strukturo pogojev razvoja Rusije, ne bo nikoli jasno, kako lahko tam še danes čislajo množičnega morilca Josifa Stalina, zakaj Belorusi ugrabljajo letala, zakaj vzhodni Ukrajinci ne bodo nikoli pristali v unitarni, Zahodu podrejeni Ukrajini. Ter zakaj Slovenci nismo pod nikakršnimi pogoji zmogli bivati v isti državi s Črnogorci, Hercegovci in na splošno s Srbi.

 

 

III.

 

Odgovor morda celo sploh ni zapleten. Zgodovinski pogoji preživetja Slovencev in pristnih Hrvatov na odprtem prostoru, iz katerega se ni dalo umakiniti drugam, kakor v hribe Gorenjske in Primorske, so morali razviti drugačne preživetvene strategije, ki so oblikovale drugačen tip ljudi. Za nastanek bojevniške, arhaične hierarhije tu ni bilo temeljnega pogoja – obdanosti z bližnjimi neprehodnimi hribi, ki bi onemogočali trajen nadzor Avarom, Germanom, Rimljanom, Turkom. Topografija Postojnskih vrat, ravnin Dolenjske, Prekmurja in večine Štajerske je preprosto onemogočala upor. Pobegi, selitve kmečkega prebivalstva z relativno bogate zemlje v varne hribe so bili izvedljivi zgolj v manjši meri, zaradi zemljepisne oddaljenosti varnih zatočišč. Količina prebivajočih v goratih pokrajinah Koroške, Gorenjske ter delov Štajerske in Primorske po drugi strani ni bila zadostna za močno torišče narodovega upora.

 

Skozi stoletja so morala plemena, ki tvorijo današnje Slovence, razviti nebojevite strategije, kot so podrejenost, kooperativnost, produktivnost, žilavost, iznajdljivost, intelektualnost prilagoditve. Ostali smo na relativno bogati zemlji, prenašajoč pritiske zavojevalcev, ki so sčasoma spoznali, da jim teror ne koristi in da morajo razviti določeno stopnjo popustljivosti, senzibilnosti, dosegati kompromise s podrejeno okupirano množico. Prišlo je torej do večstoletnega barantanja med zunanjo silo in domačini, subtilnega balansiranja preživetvenih pogojev, izgradnje minimuma skupnih temeljnih vrednot, ob tvornem sodelovanju rimsko-katoliške cerkve, ki je subtilno ponotranjala večino vrednostnih izhodišč zavojevalca v miselne strukture zavojevanih.

 

Ta fenomen je nekoliko preostro opredelil Ivan Cankar, češ da so polovico Slovencev tujci pobili ali odgnali, polovica je postala hlapcev, sodobni Slovenci smo njihovi otroci, tudi sami hlapci. Kratkomalo smo namesto "pripadnosti smrti" oblikovali diametralno nasproten kult "pripadnosti preživetju", kar je v dinamičnih prilagoditvah skozi zgodovino postavljalo vedno hujše zapreke vsaki podobnosti z avtoritarnim Vzhodom.

 

 

IV.

 

Poenostavljen, toda dejanski prikaz temeljev različnosti, nastalih v stoletjih nuje preživetja v danih razmerah obeh, kaže na globoke notranje razloge našega nerazumevanja vzhodnih državnih tvorb, vzaradi katerih se v njih ne znamo vživeti. Enostavno, ne da bi razumeli, bi jim radi vsilili vrednote individualne demokratičnosti, prednosti osebnih nad kolektivnimi pravicami, podrejenost kot notranjo imanenco obstoja, in številne druge, povezane z našimi specifičnimi pogoji, ki jih oni z nami ne delijo. Kar je avtistično, abotno do skrajnosti. Razumevanje različnosti pogojev, v katerih smo se oblikovali, bi nam branilo sugerirati jim nekritičen prenos vrednot, z ignoranco zgodovinske pogojenosti. Razumeli bi obstoj zapletenih pogojev, ki opredeljujejo vsebnost množic, namesto percepcije skupka razlik kot posledice njihove trme, impulzivnosti, kapric, da niso postali po naključju, kar so, da se ne bi zmogli preoblikovati v nas, tudi če bi se želeli. Da morajo za ponotranjenje verjetno naprednejših zgodovinskih predmen preprosto prehoditi lastna pota.

 

Potrpljenje nam narekuje ključno dejstvo, da so dosti manj pokroviteljski do nas, da nam ne očitajo izbir načina življenja in shematike vrednot, da so pripravljeni sodelovati v pogojih enakopravnosti. Mi smo torej v tej fazi tisti, ki jim avtoritarno, grobo vsiljujemo nekaj, kar ni njihovega, temveč je zgolj naše. Obenem jim rožljamo z orožjem. Skozi usta sedanjega predsednika ZDA jim sporočamo: "Svet mora biti pod našim nadzorom." (dobeseden citat iz intervjuja Josepha Bidena v Washington Postu 5. junija 2021).

 

Postavljamo jih pred izbiro, kako se odzvati. In jim ponujamo iz dneva v dan manj manevrskega prostora.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.098
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
03/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.342
04/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.135
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.320
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.403
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.951
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509