Komentar

Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti

V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo zaščiteni državljani, zato poslušamo posmehljivo puhlico, da našo zaščito predstavljajo le naslednje volitve! Za zjokat! Smo brez legalne procesne možnosti odpoklica poslancev ali strank sredi mandata pod določenimi pogoji. Če opazujemo, kaj vse je sposoben postorit izjemno priden in učinkovit Janez Janša na položaju predsednika vlade v zgolj enem letu, si lahko predstavljamo tudi na lastni koži, da se po celotnem štiriletnem mandatu določene oblasti lahko državljani prebudijo celo v drugi državi. Morda kar na drugem planetu. Morda se sploh ne prebudijo več. A še dobro, da bojda državljani odločamo o svojih zastopnikih na volitvah. Res izjemen dosežek v imenu demokracije.

13.06.2021 11:00
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   Janez Janša   humanizem   vlada   SMC   DeSUS   Levica   vrednote   brezdomstvo   Rumeni jopiči   Ministrstvo za kulturo   Vasko Simoniti   Madžarska   Poljska   komunizem   SDS

Foto: Lee Jeffries

Desničarska revolucija? Kaj neki naj bi pa to pomenilo? Revolucija nazadovanja k primitivizmom in fašizmom?

Zadnja vlada Janeza Janše se je formirala v slogu nauka o nedemokratičnosti domnevnega hrama demokracije. Že dolga leta nam je jasno, da ne premoremo niti demokraciji dostojnega volilnega sistema in da s šestdesetodstotno podporo v parlamentu ne bomo prišli niti do volilnega sistema s preferenčnim glasom, kar je zgolj osnova pravice državljanov do izbire! Pobude za referendum se kar množijo, ker nemočna opozicija pač potrebuje pomoč državljanov pri zastopanju vrednot svojih volivcev, a referenduma o nujni spremembi volilnega sistema, kar predstavlja ključni in praktično edini vzvod vpliva državljanov na upravljanje z državo, pa očitno ne bomo dočakali. Janševa vlada se je namreč vzpostavila povsem legalno, medtem ko bi bilo o legitimnosti možno precej nesmiselno razpravljat do onemoglosti. Janša se je zavihtel na oblast s pomočjo dveh strank, SMC in DeSUS, ki sta izdali pomembno predvolilno zaobljubo volivcem, saj brez ideološke in vodstvene preobrazbe obeh strank koalicija z Janezom Janšo ne bi uspela. Obljube brez pravne zavezanosti so žal povsem ničvredne in brez sankcij v primeru prevare, torej so predvolilne kampanje predvsem zabavljaška predstava za ugrabljene državljane.

 

V parlament se zlahka prismuka vsak povprečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo zaščiteni državljani, zato poslušamo posmehljivo puhlico, da našo zaščito predstavljajo le naslednje volitve! Za zjokat! Smo brez legalne procesne možnosti odpoklica poslancev ali strank sredi mandata pod določenimi pogoji. Če opazujemo, kaj vse je sposoben postorit izjemno priden in učinkovit Janez Janša na položaju predsednika vlade v zgolj enem letu, si lahko predstavljamo tudi na lastni koži, da se po celotnem štiriletnem mandatu določene oblasti lahko državljani prebudijo celo v drugi državi. Morda kar na drugem planetu. Morda se sploh ne prebudijo več. A še dobro, da bojda državljani odločamo o svojih zastopnikih na volitvah. Res izjemen dosežek v imenu demokracije. 

 

V vseh državah, kjer državljani trpijo očitno avtoritarno oblast, državljani pričajo o logični in predvidljivi zlaganosti predvolilnih obljub. Vsi politiki z diktatorskimi apetiti, vključno z Aleksandrom Lukašenkom v Belorusiji, po potrebi lažejo in se predstavljajo kot demokrati. Masko dokončno snamejo, ko pridobijo na moči z okupacijo gospodarstva in medijev ter se lotijo preobrazbe pravne države in celo ustave, ki bi barbarom omogočala diktaturo nad mentalno in intelektualno izstradanim ljudstvom. Potem postanejo vsake naslednje volitve zgolj zaupanja nevreden obredni cirkus. Državljani le navidezno sami izvolijo svojega rablja, kar pa nikakor ne pomeni, da ne obstajajo dovolj razpoznavni alarmni signali, kam določena osebnost in politika vodi ovčice.

 

Koliko in zakaj je kritična masa najbolj vodljive populacije v določeni državi popolnoma kulturno zapostavljena in nerazgledana na številnih področjih zmožnosti presoje, je vprašanje vsake družbe posebej. Že II. svetovna vojna je posledica tudi tovrstnega prozornega manevra neupravičeno nadutih, objestnih in narcističnih politikantov brez osebnega dostojanstva in časti ter realnih sposobnosti, zaradi česar lahko vladajo zgolj s pomočjo labilne kritične mase podpornikov ter pasivnega in aktivnega nasilja. 

 

Tudi če določeni oblasti ne uspe izničenje verodostojnosti volitev in naslednje volitve izgubi, nam ravno Janez Janša demonstrira, koliko je možno v enem samem letu postorit na sistemski in zakonodajni ravni. Kako hitro, učinkovito in drastično je možno preobrazit nivo in vsebino splošnega javnega diskurza ter vzdušja nasploh. Janši se zelo mudi. Dobro mora izkoristit čas do naslednjih volitev, kajti s širjenjem svoje politike in mentalitete hkrati drastično krepi voljo opozicijskih volivcev, da jim na naslednjih volitvah sončno ali deževno vreme ne bo krojilo volje do udeležbe na volitvah. Janša s svojo pregovorno slovensko pridnostjo dviguje vrednost še posebej stranki Levica, kar ga je pričelo očitno hudo skrbet. Toliko predlogov za spremembe in reform pod takoimenovanimi sredinskimi vladami pač nismo doživeli niti v približku. Izgovori na posebno epidemično situacijo, ki omogoča vladi z razpolaganjem dodatnih finančnih sredstev in podtikanje zakonov so sicer upravičeni, a le delno. Če premoremo boljši spomin od zlate ribice, se ne moremo pretvarjat, da ne vemo že iz preteklih mandatov pod Janšo, da v produktivnosti do zdaj v parlamentu žal nima konkurence in da je levica ostala po Janezu Drnovšku kot tragična sirota, ki se v življenju malo prodaja v desno in malo v levo, dokler se ubožica povsem ne razproda in s polomljeno hrbtenico obleži nekje na meji.

 

Edina leva stranka s socialnim in delavskemu razredu naklonjenim programom je trenutno Levica. Logično, da brez vpliva zaposlenih na strukturo trga, potrošnjo in udeležbo pri dobičku, nobena država ni niti blizu pojmom o enakopravnih izhodiščih in pravicah. Navadne prokapitalistične stranke, ki se udinjajo diktaturi kapitala, klecajo pod visoko korupcijo lobijev in žrtvujejo pozornost na pravico do dostojanstvenega preživetja in svoboščin človeka, a se hkrati postavijo na levi pol samo zato, ker niso radikalno šovinistične (kar ne pomeni, da niso patriarhalizirane), ksenofobne in homofobne, so zelo beden in nevaren blef! Nevarnost tega posmehljivega natega se tudi že radikalno izkazuje! 

 

Govorimo o osnovnih načelih humanosti v razvoju človeka, pri čemer naj bi tudi na ravni Evropske unije bojda razumeli poanto zgolj nekaterih osnovnih temeljev človekovih pravic na ravni spola, rase ali spolne usmerjenosti in definicijo fašizma. Kako je torej lahko sredi domnevno civilizirane in demokratične države na Zahodu ustavna katera koli stranka, ki že pridobljenih osnovnih vrednot v razvoju humanosti ne priznava? Kako je mogoče, da v realnosti dojemamo desnico kot sprejemljiv politični pol, kakršen bojda zgolj zagovarja in promovira tradicionalne konservativne vrednote, k čemur sodijo tudi apetiti po kratenju človekovih pravic in dostojanstva, čeprav sami nikakor niso omejevani pri izbiri lastnega načina življenja? Kako je mogoče, da zaostalost v duhovnem, moralnem in intelektualnem razvoju interpretiramo kot sprejemljivo politiko določenega političnega pola?! Smo torej res lahko presenečeni, ko se v javnosti pojavijo neke kvazikopije francoskih Rumenih jopičev, ki očitno popolnoma zanemarjeni na ravni primarne in šolske vzgoje širijo sovražno slaboumne pamflete ter se opolnomočeni s strani politične stranke spravljajo celo na mlada dekleta, jih zmerjajo s prasicami in zagovarjajo nasilje nad ženskami, ker naj bi bojda izdale desničarsko revolucijo? Desničarska revolucija? Kaj neki naj bi pa to pomenilo? Revolucija nazadovanja k primitivizmom in fašizmom? 

 

Živim v družbi z nevarno frustriranimi moškimi, ki se skrivajo za pojmom tradicionalnih "vrednot"! Od kdaj? Od nekdaj in še vedno seveda. Politično povsem sprejemljivo pa spet od takrat, ko se tudi stranke z eno nogo na levem polu posebej kitijo s pojmom strpnosti (abotno brezobziren izraz), s čimer posredno priznavajo divjaško bojazljivo sovražnost kot legitimno politično stališče nasprotnega pola, saj "levosredinskim" strankam sicer v programu ne ostane nič omembe vrednega. Pač klasično pajdašenje z zasužnjevalno neoliberalizacijo Zahoda. Kako smo torej lahko začudeni, da nekemu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi predstavnik Rumenih jopičev, Ministrstvo za kulturo podeli status nevladne organizacije! In da minister za kulturo po uporniški poslikavi stavbe z rumenimi kljukastimi križi v odzivu nima državljanom absolutno nič vsaj pogojno pametnega za povedat, še najmanj na dostojnem nivoju za sfero kulture in umetnosti!

 

Vasko Simoniti dahne, da gre za nezaslišano gmotno škodo, ki šteje v nekaj stotakih! Brezdušen cinizem brez primerjave! Takšnega vica se gospod znebi celo malo po nadaljevanju razprodaje nekoč dokapitaliziranih bank. Saj razumete! Lastnina je sveta ustavna pravica, materializem pa edino in edinstveno duhovno in kulturno stanje! To je srhljivka! A srhljivka ni le proizvod janšizma, ampak tudi hinavščine, anemičnosti in neaktivnosti psevdolevičarjev, politično neopredeljenih "psevdohumanistov", spolitiziranih psevdokulturnikov in psevdonovinarjev, ki molče rovarijo po prostoru in se patetično cufajo samo za drobtine in neupravičeno uplenjene položaje že trideset let!

 

Janez Janša nam kaže, kaj vse je mogoče spremenit, če obstaja volja in ambicija na ustreznem položaju moči. Če se mudi, je možno celo v imenu ustave izgnat edino stranko s socialnim programom iz parlamenta. Nekaj zastarelih puhlic o grozotah egalitarnosti, cenzure govora in možne revščine v komunizmu prodaš naivni raji in že ni treba nikomur odgovarjat na nobeno inteligentno vprašanje v zvezi s prihodnostjo pod neoliberalno diktaturo kapitala. Kot da ni nihče izmed butalcev opazil, da se komunistični režim ponovno gradi ravno na Madžarskem in na Poljskem pod desno kleropatriarhalno in neoliberalno oblastjo. Oh, kako čudna so pota gospodova, mar ne?! Poteza SDS, ki v imenu ustave napade stranko Levica ravno na temelju svetosti lastnine, me zelo veseli! Poglobljeno se zazrimo v ustavo, ki ne ščiti človeka niti pred brezdomstvom! Janez Janša pravzaprav opoziciji in državljanom kaže tisto, kar ga verjetno zelo čudi, da se ne zgodi njemu. Stranka SDS mirno rovari s fašistoidnimi izjavami in potezami, a mlačni domnevno levi politični opciji ni nikoli padlo na pamet, da bi problematizirala obstoj strank v parlamentu s fašističnimi stališči. Še Zmago Jelinčič ima popoln mir! Hvala, Janez Janša, za razmislek o stvarnosti, v kateri živimo. 

 

Za podporo družbenemu in ekonomskemu sistemu, ki očitno poglablja prepad med absurdno bogato, neustvarjalno in družbeno nekoristno peščico ter revno populacijo z neenakopravnimi izhodišči, ki krči obstoj srednjega razreda in sredi domnevne civilizacijske blaginje za širšo kritično maso družbe zastavi kot osrednji izziv zgolj pridobitev stanovanja, je potrebna drastična dehumanizacija družbe. Razčlovečenje, poneumljenost in umor humanosti. Komplet davčne in socialne reforme aktualne vlade, o čemer se v medijih sploh ne razpravlja ali pa se čveka na ravni osnovnošolskega prostega spisa, je zgolj šolski primer neoliberalizacije revne državice na podlagi "argumentacijsko" preživelih puhlic o menedžerjih, ki baje zaradi par stotakov višje plače mesečno na bančnem računu ne bodo iskali priložnosti za bajne zaslužke v tujini (norčevanje iz inteligence naroda je brezmejno) in zaradi katerih bodo bojda zasužnjeni in osiromašeni državljani končno srečno zaposleni prejemali dobre plače.

 

Zakaj bi pa prejemali dobre plače? Menedžerje zanimajo predvsem davčne oaze, ne pa stroški sužnjev. Luknja v državni blagajni bo postala radikalno globoka samo zato, da si bo nekaj aktualnih menedžerjev, ki jih v tujini itak ne šlivijo pet posto, lahko kupilo še boljši avto. K temu konceptu spada seveda siromašenje socialno ogroženih državljanov in predvsem uvajanje prisilnega dela v bazenu brezposelnih. Zdaj čakamo še uvedbo že znanega desničarskega predloga o ponovni uvedbi naborniške vojske, pri čemer bo civilno služenje vojaškega roka še dodatno dobrodošel dohodek pri izkoriščanju cenene delovne sile. Naj se še naprej širi tudi prostovoljno delo, predvsem v sferi kulture seveda, ki bo krpalo še globlje luknje na področju družbi najbolj koristnega, plemenitega in ustvarjalnega dela in merica, v kateri v resnici sodelujejo vsi deležniki družbe, bo polna! Bo pač Janša pomagal, da hitreje dosežemo plafon dehumanizirane in dobro organizirane tehnološke divjine. 

 

Ob priloženem je zgroženost ob uvedbi visoke kazni brezdomcem za spanje na javnih površinah in beračenje smešno hinavska. Brezdomci so od nekdaj povsem zanemarjena kategorija in pod vladami domnevno bolj moralnih sredinskih strank je policija enako absurdno definirane denarne kazni dosojala brezdomcem že prej, le v nižjem znesku. Širjenje brezdomstva je za neoliberalno politiko nekaj povsem sprejemljivega. Država, v kateri brezdomstvo ni protiustavno, pa ni vredna niti civilizacijsko napredne, kaj šele demokratične ali celo enakopravno osveščene oznake! Država, v kateri predstavlja kakor koli pridobljena in upravljana lastnina sveto pravico, medtem ko je življenje človeka, ki se pač ni rodil po svoji krivdi v raznorazne okoliščine, ničvredno, je navadna barbarska divjina! Ob neobstoječi politiki neprofitnih stanovanj je celo brezdomstvo zares sprejemljiva statusna kategorija! Prav gotovo človeštvo ni razvojno napredno, ker živi sicer kot opica, a se vozi z avtomobilom, pobija ljudi za teritorij in dobrine z naprednim orožjem ter uporablja tehnologijo za slaboumno komuniciranje.

 

Ker so prejšnje vlade mirno spremljale, kako se odkrito in prikrito brezdomstvo še posebej med mladimi širi, in povsem tolerirali, da naj bi brezdomci postali Kralji ulice, je zgroženost ob brutalno perverzni povišici kazni brezdomcem bedna tragikomedija. Mi smo nehumana, razprodana in nekultivirana družba. Zdaj postajamo le radikalizirana drhal, česar bojda prej kot možnost nismo zaznavali. Pa res nismo?!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.465
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 828
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500