Komentar

Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa

Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne presojamo po raznih pripadnostih, mi je že uspelo osvojiti. Nikogar ne obsojam zaradi prepričanja. Samo fanatikov ne prenašam. Ker živim pod kamnom in izpod njega pogledam le, ko pošteno zagrmi - ali ko kaj potrebujem -, mi je marsikaj znanstvena fantastika. Verjetno sem ena zadnjih, ki je izvedela, da je proteste proti vladi Janeza Janše koordiniral Drago Kos, bivši šef Komisije za preprečevanje korupcije.

15.06.2021 06:15
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Drago Kos   protesti   mediji   KPK   korupcija   sodišče   Vera Gams Premrl   Ana Jud   Janša   vlada   Marko Jaklič   Vzajemna

Foto: Mediaspeed

Drago Kos spi mirno. Kot dojenček. Nima vesti in mu je vseeno za druge. Resnica in pravica sta itak daleč onkraj tega, kar je on sploh sposoben dojeti. Nisem edina, ki jo je grdo potunkal.

 

Drago Kos je korupcijo preprečeval tako, da je primere pospravljal v omaro in se pretvarjal, da ne obstajajo. Medijski vazali so mu redno dajali prostor, da se je delal pametnega in javno jadikoval, kako je Slovenija skorumpirana država, on, "bogi, bogi", pa vodi institucijo, ki je brezzobi tiger in ne more storiti ničesar. Če bi odprl omare v tedanjih pisarnah, bi lahko storil marsikaj, ne pa da se je na njegovega naslednika, ki je omare dejansko odprl, vsula gora papirologije starih primerov. Skratka, Kos je bil aparatčik, od katerega ni bilo nobene koristi. Razen za ekstremne levičarske novinarje. Njim je služil kot informator in pomagač pri medijskih likvidacijah.

 

Kako to vem? Vem. Bila sem zraven.

 

Nisem si mislila, da bom o tem kdaj pisala, ker sem preteklost pustila za sabo, a me je pogrel podatek, da ta kriminalistični slabič sodeluje pri organizaciji protestov zoper vlado. Saj ne, da bi bila ta vlada tako superiorna, da si protestov ne bi zaslužila. Ma jok. Absurdno pa je, da proteste usmerja človek, ki je sokriv za vsesplošno klavrno stanje v Sloveniji. Drago Kos. Zato naj opomnim na izkušnjo, ki jo imam z dotičnim tičem.

 

Bil je eden mojih informatorjev. Večkrat. Ko sem pisala svojo drugo knjigo Dosje Rokomavhi, je prispeval kar izdaten vir informacij in mi dal tudi nekaj (koristnih) napotkov, kako naj ravnam v primeru medijskih napadov. Ko je zadeva prišla na sodišče, ker se je bivši šef zdravstvene zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič razjezil zaradi napisanega, je bil kot priča na sodišče vabljen tudi Kos. Sodnica ga je vprašala, če se je sestajal z mano. Odgovoril je, da ja. Nato je sledilo vprašanje, če je bil moj vir, in pomislite, kaj je ta tič odgovoril? "Ne, nisem bil." Lažnivec. Lažnivec. Lažnivi lažnivec.

 

Mene ni bilo na sodišču. Stres me je pokopal. Ko je Kos pričanje opravil, me je poklical na mobilni telefon in mi rekel, ej, Ana, oprosti, ampak jaz nisem mogel povedati, da sem bil tvoj vir, ker kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije novinarjem ne bi smel dajati zaupnih podatkov. Hja, zdaj je, kar je, sem pomislila in nisem se zmotila.

 

Sodnica Vera Gams Premrl je bila ravno dovolj neumna (ne morem uporabiti drugega izraza!), da njegovega pričanja ni razumela in me je obsodila na … sploh ne vem več kaj. Medijev nisem spremljala, ker večina ni poročala korektno. Pritožila sem se in pogrnila tudi na Višjem sodišču. Vrhovno pa je zahtevo za revizijo zavrnilo. Bogu hvala, da obstajajo izredna pravna sredstva in tako je po nekaj letih Ustavno razsodišče (US) razsodilo v moj prid in razveljavilo vse prejšnje obsodbe. Ne morete si misliti, kakšen občutek je to. Sedim na kavču v dnevni sobi in v rokah imam šop listov na katerih US pojasnjuje, zakaj so mi bile v tej državi kršene osnovne človekove pravice - US se ne spušča v podrobnosti, ali gre za resnico ali ne, US razsoja o morebitnih kršitvah človekovih pravic. Meni so bile kršene grobo in nedopustno. Kakšna država je Slovenija, če pravni sistem ljudem ne omogoča niti poštenega sojenja? 

 

Vsemu peklu bi se izognili, če bi Kos na okrožnem sodišču sodnici Gams Premrlovi odkrito povedal, da je bil moj vir. Ker tega ni storil, me je čakalo še nekaj let sojenja in čakanja na odločitev US. To je pomenilo še nekaj živčnih zlomov, še nekaj let obupnega stresa, jokanja zaradi doživetih krivic, finančnih in materialnih težav zaradi onemogočanja dela, prenašanja govoric, kazanja s prstom, glej, kriva je, ter na desetine pojedenih škatlic antidepresivov in pomirjeval. Ampak … vzdržala sem. Jaz sem zmogla in danes me ne more uničiti noben pretres.

 

Drago Kos spi mirno. Kot dojenček. Nima vesti in mu je vseeno za druge. Resnica in pravica sta itak daleč onkraj tega, kar je on sploh sposoben dojeti. Nisem edina, ki jo je grdo potunkal.

 

Hodite na proteste? Biciklirate? Fajn. Ampak … sploh veste zakaj? 

 

Janša - in njegova garnitura mi niso pri srcu. Tudi jaz njim ne. Vem. Informacije pridejo tudi do nas, ki smo tukaj, pod kamnom. Nekdo mi je dejal, da sem petsto let za medvedom. Od srca me je nasmejalo. Morda sem res petsto let za medvedom, nisem pa debil, ki bi še kdaj igral marioneto Mefistu Kosu. Dragi protestniki, zapomnite si, da imate opravka z gospodom, ki je poln zlobe, sovražnosti, opravljanja, posmehovanja, predvsem pa vedno misli izključno nase. Dokler protestirate pod njegovo taktirko, protestirate samo proti Janši in šele, ko se boste osamosvojili, boste lahko začeli protestirati za boljšo državo.

 

Takrat se vidimo!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.163
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964