Komentar

Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa

Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne presojamo po raznih pripadnostih, mi je že uspelo osvojiti. Nikogar ne obsojam zaradi prepričanja. Samo fanatikov ne prenašam. Ker živim pod kamnom in izpod njega pogledam le, ko pošteno zagrmi - ali ko kaj potrebujem -, mi je marsikaj znanstvena fantastika. Verjetno sem ena zadnjih, ki je izvedela, da je proteste proti vladi Janeza Janše koordiniral Drago Kos, bivši šef Komisije za preprečevanje korupcije.

15.06.2021 06:15
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Drago Kos   protesti   mediji   KPK   korupcija   sodišče   Vera Gams Premrl   Ana Jud   Janša   vlada   Marko Jaklič   Vzajemna

Foto: Mediaspeed

Drago Kos spi mirno. Kot dojenček. Nima vesti in mu je vseeno za druge. Resnica in pravica sta itak daleč onkraj tega, kar je on sploh sposoben dojeti. Nisem edina, ki jo je grdo potunkal.

 

Drago Kos je korupcijo preprečeval tako, da je primere pospravljal v omaro in se pretvarjal, da ne obstajajo. Medijski vazali so mu redno dajali prostor, da se je delal pametnega in javno jadikoval, kako je Slovenija skorumpirana država, on, "bogi, bogi", pa vodi institucijo, ki je brezzobi tiger in ne more storiti ničesar. Če bi odprl omare v tedanjih pisarnah, bi lahko storil marsikaj, ne pa da se je na njegovega naslednika, ki je omare dejansko odprl, vsula gora papirologije starih primerov. Skratka, Kos je bil aparatčik, od katerega ni bilo nobene koristi. Razen za ekstremne levičarske novinarje. Njim je služil kot informator in pomagač pri medijskih likvidacijah.

 

Kako to vem? Vem. Bila sem zraven.

 

Nisem si mislila, da bom o tem kdaj pisala, ker sem preteklost pustila za sabo, a me je pogrel podatek, da ta kriminalistični slabič sodeluje pri organizaciji protestov zoper vlado. Saj ne, da bi bila ta vlada tako superiorna, da si protestov ne bi zaslužila. Ma jok. Absurdno pa je, da proteste usmerja človek, ki je sokriv za vsesplošno klavrno stanje v Sloveniji. Drago Kos. Zato naj opomnim na izkušnjo, ki jo imam z dotičnim tičem.

 

Bil je eden mojih informatorjev. Večkrat. Ko sem pisala svojo drugo knjigo Dosje Rokomavhi, je prispeval kar izdaten vir informacij in mi dal tudi nekaj (koristnih) napotkov, kako naj ravnam v primeru medijskih napadov. Ko je zadeva prišla na sodišče, ker se je bivši šef zdravstvene zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič razjezil zaradi napisanega, je bil kot priča na sodišče vabljen tudi Kos. Sodnica ga je vprašala, če se je sestajal z mano. Odgovoril je, da ja. Nato je sledilo vprašanje, če je bil moj vir, in pomislite, kaj je ta tič odgovoril? "Ne, nisem bil." Lažnivec. Lažnivec. Lažnivi lažnivec.

 

Mene ni bilo na sodišču. Stres me je pokopal. Ko je Kos pričanje opravil, me je poklical na mobilni telefon in mi rekel, ej, Ana, oprosti, ampak jaz nisem mogel povedati, da sem bil tvoj vir, ker kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije novinarjem ne bi smel dajati zaupnih podatkov. Hja, zdaj je, kar je, sem pomislila in nisem se zmotila.

 

Sodnica Vera Gams Premrl je bila ravno dovolj neumna (ne morem uporabiti drugega izraza!), da njegovega pričanja ni razumela in me je obsodila na … sploh ne vem več kaj. Medijev nisem spremljala, ker večina ni poročala korektno. Pritožila sem se in pogrnila tudi na Višjem sodišču. Vrhovno pa je zahtevo za revizijo zavrnilo. Bogu hvala, da obstajajo izredna pravna sredstva in tako je po nekaj letih Ustavno razsodišče (US) razsodilo v moj prid in razveljavilo vse prejšnje obsodbe. Ne morete si misliti, kakšen občutek je to. Sedim na kavču v dnevni sobi in v rokah imam šop listov na katerih US pojasnjuje, zakaj so mi bile v tej državi kršene osnovne človekove pravice - US se ne spušča v podrobnosti, ali gre za resnico ali ne, US razsoja o morebitnih kršitvah človekovih pravic. Meni so bile kršene grobo in nedopustno. Kakšna država je Slovenija, če pravni sistem ljudem ne omogoča niti poštenega sojenja? 

 

Vsemu peklu bi se izognili, če bi Kos na okrožnem sodišču sodnici Gams Premrlovi odkrito povedal, da je bil moj vir. Ker tega ni storil, me je čakalo še nekaj let sojenja in čakanja na odločitev US. To je pomenilo še nekaj živčnih zlomov, še nekaj let obupnega stresa, jokanja zaradi doživetih krivic, finančnih in materialnih težav zaradi onemogočanja dela, prenašanja govoric, kazanja s prstom, glej, kriva je, ter na desetine pojedenih škatlic antidepresivov in pomirjeval. Ampak … vzdržala sem. Jaz sem zmogla in danes me ne more uničiti noben pretres.

 

Drago Kos spi mirno. Kot dojenček. Nima vesti in mu je vseeno za druge. Resnica in pravica sta itak daleč onkraj tega, kar je on sploh sposoben dojeti. Nisem edina, ki jo je grdo potunkal.

 

Hodite na proteste? Biciklirate? Fajn. Ampak … sploh veste zakaj? 

 

Janša - in njegova garnitura mi niso pri srcu. Tudi jaz njim ne. Vem. Informacije pridejo tudi do nas, ki smo tukaj, pod kamnom. Nekdo mi je dejal, da sem petsto let za medvedom. Od srca me je nasmejalo. Morda sem res petsto let za medvedom, nisem pa debil, ki bi še kdaj igral marioneto Mefistu Kosu. Dragi protestniki, zapomnite si, da imate opravka z gospodom, ki je poln zlobe, sovražnosti, opravljanja, posmehovanja, predvsem pa vedno misli izključno nase. Dokler protestirate pod njegovo taktirko, protestirate samo proti Janši in šele, ko se boste osamosvojili, boste lahko začeli protestirati za boljšo državo.

 

Takrat se vidimo!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
7
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.807
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.471
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.400
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 838
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 669
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.501