Komentar

Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi

Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih, da v okviru svojega notranjega prava pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice. Ti so namreč kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi! Že dolgih 91 let ...

17.06.2021 05:07
Piše: Marko Bidovec
Ključne besede:   Bazovica   Marko Bidovec   Borut Pahor   Janez Janša   Italija   Slovenija   fašizem

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" 

(J. V. Koseski)

 

Slovenci smo fenomen v svoji nepopravljivi naivnosti. Posebej v mednarodni politiki in diplomaciji. Tudi doma med seboj, smo svoje vrste posebneži. Ničesar se nočemo naučiti iz zgodovinskih lekcij. Po 1. svetovni vojni je takratna bogaboječa oblast v Ljubljani zaustavila z ukazom v telegramu generala Maistra v Mariboru. Posledica: za vedno smo izgubili (vsaj) južno Koroško gor do Drave, z Beljakom vred. Po 2. svetovni vojni je komunistična oblast v Ljubljani znova zamočila, delno tudi s "pomočjo" medsebojne igre velesil. Posledica: za vedno smo izgubili tretjino Primorske, z Gorico in Trstom vred. Naš najzvestejši del domovine!

 

Preskok v današnji čas kaže - ob siceršnjih dosežkih, kot sta vključitev v EU in NATO) na neuspešnost slovenske diplomacije in zunanje politike vladajočih v Ljubljani. Samo nekaj primerov: od zunaj zahtevana sprememba ustave (določbe 3.a člena), že nekaj let s strani Avstrije (kancler Kurz) zacementiran "prostopretočni schengen" na slovensko-avstrijski meji, "naključni" množični nakupi Madžarov po Prekmurju, lisjaško zaviti v megleno vato svobodne gospodarske pobude, številni porazi s Hrvati (spor s hrvaškimi varčevalci nekdanje Ljubljanske banke, neuspela izterjava dolgov hrvaških podjetij do filiale LB v Zagrebu, arbitražni sporazum iz Stockholma z vsemi posledicami vred, italijansko-hrvaška izključna gospodarska cona v severnem Jadranu itd.). Tudi z vračilom Narodnega doma v Trstu v posest se močno zapleta! Ampak če poslušamo slovenske politike in diplomate - boljših sosedov si ne moremo zamisliti! Ali res?!

 

Nota bene! Naša fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih (najprej s tiho diplomacijo, če ni uspeha, pa z javnim mednarodnim pritiskom znotraj EU, OZN ), da v okviru italijanskega notranjega prava doseže pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice, ki so kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi!? Že dolgih 91 let!

 

Naši junaki, prvi antifašisti v Evropi, zgled uporništva zatiranih v drugi svetovni vojni, so "teroristi"? Sramota za demokratično Italijo, za Slovenijo, za celotno EU, katere ustanovitev temelji prav na antifašizmu! Diplomatska depeša Ministrstva za zunanje zadeve, spisana v preteklem tednu, govori o meni podobnih Slovencih kot o – ekstremnežih(!?) Samo zato, ker v imenu naše Fundacije, v kateri smo zbrani sorodniki dveh junakov iz Bazovice (Marušič, Bidovec), nepopustljivo in uporno izražamo zahtevo od aktualnih oblastnikov v Ljubljani (predsednik Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša) po proaktivnosti. A ob spopadanju s pandemijo in ob silnem tvitanju iz kabineta predsednika vlade sporočajo, da premier Janša "nima časa" za sprejem naše delegacije. Če bi ga imel, bi mu povedali, naj Slovenija končno doseže pri Italijanih:

 

A) posthumno sodno rehabilitacijo junakov iz Bazovice in

 

B) simbolni poklon predsednika Italije v Gramozni jami v Ljubljani za vse hudo, storjeno v 25 letih fašizma na Primorskem in v času okupacije 1941-1943 (Rab, Gonars, Gramozna jama, požigi vasi, številna streljanja talcev, od Radohove vasi do vasi Dane v Loški dolini).

 

Kot je razbrati iz depeše, je Slovenija z lanskim dvojnim poklonom v Bazovici postavila na to problematično temo z Italijo največji kamen, enako piše v depeši, da se Italija nikoli ne bo opravičila za zločine fašizma na naših tleh, in da idilo slovensko-italijanskega prijateljstva motijo samo še meni podobni – "ekstremneži" iz Slovenije.

 

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" (J. V. Koseski)

 

Marko Bidovec je predsednik upravnega odbora fundacije "Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.910
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.544
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.186
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.777
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 806
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 547