Komentar

Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi

Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih, da v okviru svojega notranjega prava pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice. Ti so namreč kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi! Že dolgih 91 let ...

17.06.2021 05:07
Piše: Marko Bidovec
Ključne besede:   Bazovica   Marko Bidovec   Borut Pahor   Janez Janša   Italija   Slovenija   fašizem

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" 

(J. V. Koseski)

 

Slovenci smo fenomen v svoji nepopravljivi naivnosti. Posebej v mednarodni politiki in diplomaciji. Tudi doma med seboj, smo svoje vrste posebneži. Ničesar se nočemo naučiti iz zgodovinskih lekcij. Po 1. svetovni vojni je takratna bogaboječa oblast v Ljubljani zaustavila z ukazom v telegramu generala Maistra v Mariboru. Posledica: za vedno smo izgubili (vsaj) južno Koroško gor do Drave, z Beljakom vred. Po 2. svetovni vojni je komunistična oblast v Ljubljani znova zamočila, delno tudi s "pomočjo" medsebojne igre velesil. Posledica: za vedno smo izgubili tretjino Primorske, z Gorico in Trstom vred. Naš najzvestejši del domovine!

 

Preskok v današnji čas kaže - ob siceršnjih dosežkih, kot sta vključitev v EU in NATO) na neuspešnost slovenske diplomacije in zunanje politike vladajočih v Ljubljani. Samo nekaj primerov: od zunaj zahtevana sprememba ustave (določbe 3.a člena), že nekaj let s strani Avstrije (kancler Kurz) zacementiran "prostopretočni schengen" na slovensko-avstrijski meji, "naključni" množični nakupi Madžarov po Prekmurju, lisjaško zaviti v megleno vato svobodne gospodarske pobude, številni porazi s Hrvati (spor s hrvaškimi varčevalci nekdanje Ljubljanske banke, neuspela izterjava dolgov hrvaških podjetij do filiale LB v Zagrebu, arbitražni sporazum iz Stockholma z vsemi posledicami vred, italijansko-hrvaška izključna gospodarska cona v severnem Jadranu itd.). Tudi z vračilom Narodnega doma v Trstu v posest se močno zapleta! Ampak če poslušamo slovenske politike in diplomate - boljših sosedov si ne moremo zamisliti! Ali res?!

 

Nota bene! Naša fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih (najprej s tiho diplomacijo, če ni uspeha, pa z javnim mednarodnim pritiskom znotraj EU, OZN ), da v okviru italijanskega notranjega prava doseže pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice, ki so kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi!? Že dolgih 91 let!

 

Naši junaki, prvi antifašisti v Evropi, zgled uporništva zatiranih v drugi svetovni vojni, so "teroristi"? Sramota za demokratično Italijo, za Slovenijo, za celotno EU, katere ustanovitev temelji prav na antifašizmu! Diplomatska depeša Ministrstva za zunanje zadeve, spisana v preteklem tednu, govori o meni podobnih Slovencih kot o – ekstremnežih(!?) Samo zato, ker v imenu naše Fundacije, v kateri smo zbrani sorodniki dveh junakov iz Bazovice (Marušič, Bidovec), nepopustljivo in uporno izražamo zahtevo od aktualnih oblastnikov v Ljubljani (predsednik Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša) po proaktivnosti. A ob spopadanju s pandemijo in ob silnem tvitanju iz kabineta predsednika vlade sporočajo, da premier Janša "nima časa" za sprejem naše delegacije. Če bi ga imel, bi mu povedali, naj Slovenija končno doseže pri Italijanih:

 

A) posthumno sodno rehabilitacijo junakov iz Bazovice in

 

B) simbolni poklon predsednika Italije v Gramozni jami v Ljubljani za vse hudo, storjeno v 25 letih fašizma na Primorskem in v času okupacije 1941-1943 (Rab, Gonars, Gramozna jama, požigi vasi, številna streljanja talcev, od Radohove vasi do vasi Dane v Loški dolini).

 

Kot je razbrati iz depeše, je Slovenija z lanskim dvojnim poklonom v Bazovici postavila na to problematično temo z Italijo največji kamen, enako piše v depeši, da se Italija nikoli ne bo opravičila za zločine fašizma na naših tleh, in da idilo slovensko-italijanskega prijateljstva motijo samo še meni podobni – "ekstremneži" iz Slovenije.

 

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" (J. V. Koseski)

 

Marko Bidovec je predsednik upravnega odbora fundacije "Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 829
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500