Komentar

Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi

Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih, da v okviru svojega notranjega prava pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice. Ti so namreč kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi! Že dolgih 91 let ...

17.06.2021 05:07
Piše: Marko Bidovec
Ključne besede:   Bazovica   Marko Bidovec   Borut Pahor   Janez Janša   Italija   Slovenija   fašizem

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" 

(J. V. Koseski)

 

Slovenci smo fenomen v svoji nepopravljivi naivnosti. Posebej v mednarodni politiki in diplomaciji. Tudi doma med seboj, smo svoje vrste posebneži. Ničesar se nočemo naučiti iz zgodovinskih lekcij. Po 1. svetovni vojni je takratna bogaboječa oblast v Ljubljani zaustavila z ukazom v telegramu generala Maistra v Mariboru. Posledica: za vedno smo izgubili (vsaj) južno Koroško gor do Drave, z Beljakom vred. Po 2. svetovni vojni je komunistična oblast v Ljubljani znova zamočila, delno tudi s "pomočjo" medsebojne igre velesil. Posledica: za vedno smo izgubili tretjino Primorske, z Gorico in Trstom vred. Naš najzvestejši del domovine!

 

Preskok v današnji čas kaže - ob siceršnjih dosežkih, kot sta vključitev v EU in NATO) na neuspešnost slovenske diplomacije in zunanje politike vladajočih v Ljubljani. Samo nekaj primerov: od zunaj zahtevana sprememba ustave (določbe 3.a člena), že nekaj let s strani Avstrije (kancler Kurz) zacementiran "prostopretočni schengen" na slovensko-avstrijski meji, "naključni" množični nakupi Madžarov po Prekmurju, lisjaško zaviti v megleno vato svobodne gospodarske pobude, številni porazi s Hrvati (spor s hrvaškimi varčevalci nekdanje Ljubljanske banke, neuspela izterjava dolgov hrvaških podjetij do filiale LB v Zagrebu, arbitražni sporazum iz Stockholma z vsemi posledicami vred, italijansko-hrvaška izključna gospodarska cona v severnem Jadranu itd.). Tudi z vračilom Narodnega doma v Trstu v posest se močno zapleta! Ampak če poslušamo slovenske politike in diplomate - boljših sosedov si ne moremo zamisliti! Ali res?!

 

Nota bene! Naša fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno diplomacijo za domoljubno in državotvorno delovanje na način, da bi se Slovenija postavila zase, za svoje interese in končno že dosegla pri Italijanih (najprej s tiho diplomacijo, če ni uspeha, pa z javnim mednarodnim pritiskom znotraj EU, OZN ), da v okviru italijanskega notranjega prava doseže pred sodiščem v Rimu sodno posthumno rehabilitacijo junakov iz Bazovice, ki so kljub lanskemu poklonu predsednikov Pahorja in Mattarelle pred spomenikom v Bazovici v Italiji uradno še vedno teroristi!? Že dolgih 91 let!

 

Naši junaki, prvi antifašisti v Evropi, zgled uporništva zatiranih v drugi svetovni vojni, so "teroristi"? Sramota za demokratično Italijo, za Slovenijo, za celotno EU, katere ustanovitev temelji prav na antifašizmu! Diplomatska depeša Ministrstva za zunanje zadeve, spisana v preteklem tednu, govori o meni podobnih Slovencih kot o – ekstremnežih(!?) Samo zato, ker v imenu naše Fundacije, v kateri smo zbrani sorodniki dveh junakov iz Bazovice (Marušič, Bidovec), nepopustljivo in uporno izražamo zahtevo od aktualnih oblastnikov v Ljubljani (predsednik Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša) po proaktivnosti. A ob spopadanju s pandemijo in ob silnem tvitanju iz kabineta predsednika vlade sporočajo, da premier Janša "nima časa" za sprejem naše delegacije. Če bi ga imel, bi mu povedali, naj Slovenija končno doseže pri Italijanih:

 

A) posthumno sodno rehabilitacijo junakov iz Bazovice in

 

B) simbolni poklon predsednika Italije v Gramozni jami v Ljubljani za vse hudo, storjeno v 25 letih fašizma na Primorskem in v času okupacije 1941-1943 (Rab, Gonars, Gramozna jama, požigi vasi, številna streljanja talcev, od Radohove vasi do vasi Dane v Loški dolini).

 

Kot je razbrati iz depeše, je Slovenija z lanskim dvojnim poklonom v Bazovici postavila na to problematično temo z Italijo največji kamen, enako piše v depeši, da se Italija nikoli ne bo opravičila za zločine fašizma na naših tleh, in da idilo slovensko-italijanskega prijateljstva motijo samo še meni podobni – "ekstremneži" iz Slovenije.

 

"Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!" (J. V. Koseski)

 

Marko Bidovec je predsednik upravnega odbora fundacije "Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenci obožujejo revne, razžaljene in poniževane, da se lahko naslajajo nad njimi in počutijo večvredne
11
26.12.2021 11:00
Na ljubljanskih ulicah srečujem vedno več in vedno bolj rosno mladih kraljev ulice. Zadeti in odsotni prosjačijo v bojda ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poplava vulgarizmov in brutizmov naročnikov, ki imajo kapital, nimajo pa zavesti o lepem
2
25.12.2021 20:53
Posebne vrste gnus spreleti človeka, ko se po povratku s potovanja zapelje z letališča v mesto in se mu v vpadnicah začnejo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tistih 8 hertzov razlike: Glasba med harmonijo z naravo ter nacističnim topotanjem
14
23.12.2021 23:59
Nekaj hertzov razlike v glasbi je lahko usodnih za ustvarjanje razlike med sozvočjem z naravo in nacističnim dirigiranjem ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Diploma admirala Masleše ali kako bo slovensko pravosodje torpediralo samo sebe
14
22.12.2021 23:59
Sodstvo se pogreza v najhujši škandal v novejši zgodovini - in to skoraj izključno po svoji krivdi. Tri desetletja negativne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 1.910
02/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.037
03/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 1.842
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.066
05/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.099
06/
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
Uredništvo
Ogledov: 1.394
07/
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
Bine Kordež
Ogledov: 1.026
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 872
09/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.002
10/
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
Dragan Živadinov
Ogledov: 619