Komentar

"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"

Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (1925–1970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: "Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene!" Komentiral bom umetnost Jukia Mišime, njegovo prehajanje iz umetnosti v resničnost in iz resničnosti v neskončnost. Na konec pameti mi ne pade, da bi premišljeval Mišimov desničarski antikomunizem.

19.06.2021 20:55
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Jukio Mišima   Japonska   samuraj   samomor   Alenka Stanič   Rainer Maria Rilke   nacionalizem   Amerika   modernizem

Na čelo si je nadel bel samurajski trak in v roke vzel bele rokavice ter se podal na blazno pot državnega udara. Obredni samomor je storil pri petinštiridesetih letih v vojaški garniziji, kjer je vojake in častnike pozval, da se mu pridružijo v državnem prevratu.

Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (1925–1970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom zapisal: "Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene!" Komentiral bom umetnost Jukia Mišime, njegovo prehajanje iz umetnosti v resničnost in iz resničnosti v neskončnost. Na konec pameti mi ne pade, da bi premišljeval Mišimov desničarski antikomunizem.

 

Če me vprašate, kakšni beletristiki sledim, je moj odgovor preprost; takšni kot jo lahko preberem v romanih Mišime, James Joceysa in Thomasa Pynchona. Redko komentiram literarno umetnost. Kako vstopiti prek besedilne zvrsti - komentarja - v romane, sploh pa v romane Jukia Mišime, za katere menim, da daleč presegajo produkcijo XX. stoletja? Z mitom. Vse v njegovem umetniškem delu je bilo projektirano samo zato, da je lahko s svojim finalističnim dejanjem prestopil v budistični zen.

 

V množici svojih dosedanjih besedil sem skoraj vedno zastopal tiste, ki enačijo življenje z umetnostjo, ki s svojo umetnostjo prestopajo v življenje zato, da ga osmislijo z etiko in estetiko. Mišima je to pozicijo intenziviral do skrajnosti. S finalističnim samurajsko-bojevniškim dejanjem.

 

Ne morete si predstavljati mojega vznemirjenja, ko sem se v Edinburgu srečal z gledališčem Shuijiom Terayame, ki me je povezalo s knjigo Mornar, ki je izdal morje, ki se je naključju znašla na knjižni polici mojih staršev. Danes vem, da so to bile knjige, ki sta jih moja starša dobila v dar od znanca, ki je dobil ukaz za premestitev v drugo vojaško garnizijo. Še danes hranim eno od njih na svoji knjižni polici; Stendhal Rdeče in črno

 

Jukio Mišima je s svojo literarno držo branil japonsko nacionalno kulturo kot etnični nacionalist. V šestdesetih letih je zahteval od Japoncev, da razveljavijo ustavo, ki so jo sprejeli kot vojni poraženci. Vstopimo z digresijo v Mišimin stavek: "Vsi vedo, da je svet prazen in da je edino zares pomembno poskušati vzdrževati red v praznini." Konec digresije.

 

Skupaj z ameriškimi zmagovalci je prišel na Japonsko kapitalistični modernizem, ki ga je Mišima, z mislijo na "veliko japonsko tradicijo", popolnoma zavrnil. Paradoksalno pa je v resničnosti oboževal Elvisa Presleya, Svetega Sebastjana in pesnika Rainerja Mario Rilkeja. Prek načelnega zavračanja zahodne kulture je oblikoval svoj koncept heroične smrti. Samurajske obredne smrti. Konceptualiziral je lepoto in smrt, ki je na Japonskem popolnoma drugače oblikovana kot v zahodni kulturi. Obseden je bil s smrtjo in neskončnostjo.

 

Najintenzivneje sem sledil prvemu romanu s starševske police z naslovom Mornar, ki je izdal morje. Menim, da roman še vedno ni prveden v slovenščino, popravite me, če se motim. Do njegove dramatike sem bil vedno zadržan, čeprav je napisal skoraj dvajset dram. V njegovi teksturi je vse izmuzljivo, čeprav je vse globinsko povezano. Prepolna je poetične uglašenosti in posebne vrste homoseksualne obrednosti, ki jo je razumel kot religiozno tolažbo, v resnici je bila njegovo erotično in umetniško bistvo. Navkljub svoji homoseksualnosti je bil poročen s postavno lepotico, ki mu je rodila dva otroka. Vsekakor netipična biseksualnost za političnega desničarja.

 

Svoj militantni mačizem je potenciral do skrajnosti. Vsekakor nenavadno, glede na to, da je bil na vojaškem naboru zavrnjen. Kot slaboten otrok se je v najstniških letih opremil z borilnimi veščinami. Po zavrnitvi naborne komisje pa je svoje telo še ojačal z dvigovanjem uteži. Svoje spolne fantazije je velikokrat povezoval s postavnimi častniki, s katerimi je bil v ljubezenskem razmerju sredi krvavih bitk. Gojil je militantno-manekenski kult mišičastega moškega, ki si je organiziral zasebno paravojsko, v kateri ni bilo prostora za vojake. Sestavljali so jo sami častniki, skoraj vsi po vrsti so bili študentje filozofije. Častili so samurajske vrednote, v resnici pa so bili sadomazohistični domoljubi. Za njih je bil državni udar estetsko dejanje. Mišima je bil obseden od estetike na vseh ravneh. Uniforme za svojo filozofsko falango je naročal pri najboljših svetovnih modnih kreatorjih. V njih je oblačil sebe in svoje mlade literarne in filozofsko izobražene občudovalce.

 

V celoti je prevzel nacional-romantično identiteto japonskega častnika, izšolanega po načelih samuraja. Okrog leta 550 se je na Japonskem budizem združil z avtohtono ljudsko religijo šintoizem, ki ju je čas ponovno razcepil na dvoje. Mišima je menil, da je bila cepitev usodna napaka, ki je naredila Japonski gromozansko škodo. Velik del svojega življenja je posvečal budizmu, ki je podlaga bušida (pot bojevnika) oziroma samurajskega kodeksa. Mišima je aktivno deloval na tem, da bi finalistično vstopil v Nirvano. Ni bil eden tistih umetnikov, ki menijo, da umetnost govori sama zase. Sebe je želel potopiti v lastno mitsko maso s pomočjo mistifikacij in mitizacij. Tudi današnji komentar izpolnjuje Mišimino zahtevo po mitizaciji. Pri njem je vse zasnovano na kulturnih izhodiščih, ki izhajajo iz strahu pred izgubo nacionalne identitete.

 

Njegovega skladnja zveni izvrstno tudi v slovenskem prevodu! Recimo v prevodu Alenke Stanič v romanu Pobegli konji. Detajl: eden od mnogih Mišiminih nasvetov mladim romanopiscem je bil, naj se izogibajo onomatopejam, ker besedilu dajejo občutek naivnosti. Vse je naredil, da bi postal tragični junak. Fetišiziral je samega sebe. Narcisoidnost je zanj postala estetska kategorija. Narcis, ki hrepeni po smrti! Po junaški smrti, ki se utemeljuje v žrtvovanju za nacijo! Fetišizira se kot nabildan, lep moški, ki umre za največ, kar se da -  za idejo domovine. S samurajsko tradicijo, z mečem (literaturo) proti zahodnemu anonimnemu morilskemu stroju "velike eksplozije".

 

Vse je podrejeno temu - ubiti se, da bi lahko skupnost živela. Žrtvovati se, da bi lahko s krvjo osmišljala sebe. Zaželenost smrti, da bi lahko živeli v njenem imenu. Žrtvovati se za domovino, da bi se lahko živeči osmislili v žrtvi. To je ta očaranost s smrtjo, ki vre iz vseh nacionalnih literarnih konceptov. Kri in zemlja, ki daje v radosti vojne moč nacionalistom. To je ta uničujoč nagon, ki fetišizira moško lepoto, ki glorificira žrtvovanje, trpljenje in ekstazo Svetega Sebastjana.

 

Mišima se je nenehno poigraval s stereotipi. Z nacionalnimi fanatizmi. Je kaj bolj konstitutivno mitskega od fanatizma? Na čelo si je nadel bel samurajski trak in v roke vzel bele rokavice ter se podal na blazno pot državnega udara. Vse življene je hrepenel po junaških dejanjih: stopiti na pot smrti pomeni biti pripravljen vstopiti v prostor brez spomnina, kjer izgubiš vse spomine. Nekje ob robu je zapisal: V meni je nekaj, česar ne more zadovoljiti samo umetnost.

 

Obredni samomor je storil pri petinštiridesetih letih v vojaški garniziji, kjer je vojake in častnike pozval, da se mu pridružijo v državnem prevratu. Zbrana vojaška množica se je samo smejala. Paradoks paradoksa: rodil se je v globalni modernizem, v projekcijo niča, želel pa je biti evropski tragični junak - in to na Japonskem. V bistvu je njegov državni udar izzvenel kot prvi evropski novoveški roman - Don Kihot! Toda:

 

Slekel si je še ostala oblačila z gornjega dela telesa, toda telo se mu je napelo, zato se je zazdelo, kot da je mraz popustil. Odpel si je hlače in razgalil trebuh. Ko je iz nožnice potegnil nož, je iz sadovnjaka nad seboj zaslišal krike in odmev bežečih stopinj. "K oceanu. V čolnu se je zmuznil", je vrešče vpil eden od zasledovalcev. Isao je globoko zajel sapo in z zaprtimi očmi božajoče potegnil z levico po trebuhu. Konico noža, ki ga je čvrsto stiskal v desnici, je nastavil na telo in jo s konci prstov levice pomaknil na pravo mesto. Potem je z močnim sunkom potisnil nož v trebuh. V hipu, ko mu je rezilo razparalo meso, se je pognala kvišku slepeča sončna obla in se mu razpočila pod vekami.

 

V njem sta bila sadizem in eros, blaznost in perverzija. A bil je dosleden človek fascinantnih protislovij. Želel je, da bi skupaj preživeli grozo, v njenem ognju pa bi prekalili svoj meč! Postavil se je po robu modernosti in postal eden najpomembnejših modernistov XX. stoletja. Seveda je to etično sporno, ker je v smrt povabil še druge. V resnici je bil politično popolnoma neodgvoren. S svojo umetnostjo pa je bil fascinantno prepričljiv, prepoln odgovorne literature, ki je presegala vse nobelovce tega sveta.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.189
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.703
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.552
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.224
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.832
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.085