Komentar

O aktivnem državljanstvu, levičarstvu in nevladnih organizacijah

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: nikogar. To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva: AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

01.07.2021 22:14
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivno državljanstvo   ljudstvo   oblast   ustava   NVO   nevladne organizacije   Iztok Mirošič   Levica

Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju glavna pomoč razvoju demokracije.

Iztok Mirošič v svojem junijskem prispevku o prihodnosti Evrope (Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi, vir) na portalu+ med drugim zapisal: " ... Po raziskavah javnega mnenja (Ministrstva za zunanje zadeve v letu 2018 )je dobrih 75 % državljanov podpiralo slovensko članstvo v EU, 84 % pa jih je menilo, da bi se morali politiki pred sprejemom odločitev posvetovati z državljani."

 

Slednje, torej posvet z državljani, pa je možno le, če so razvita oziroma če sploh obstajajo orodja, kako se pogovarjati. Preprosto tudi, kako biti Aktivni državljan, da ga bo politika sploh upoštevala. Tudi Mirošič predstavi, kako so evropske institucije pri tem dokaj neuspešne, medle. Sam se s to tematiko največ ukvarjam zadnjih trideset let, v to me je zaneslo, kar je verjetno opazil tudi marsikateri bralec ali komentator, ki bere moje prispevke na portalu+. Opažam pa, da večina spletnih komentatorjev - podobno kot pri mojih prispevkih - tudi pri Mirošiču enači aktivno državljanstvo z  levičarstvom. Še huje - aktivno državljanstvo se ne enači samo z levičarstvom, ampak s politično stranko Levica (na žalost tako misli tudi večina voditeljev na t.i. desnici), celo z nevladnimi organizacijami (NVO). Te so se dejansko večinoma - čeprav nikakor ne vse - izrodile v lobistične firme za nek ozek interes; vseeno je, kako dobronamerno zveni njihov naziv, npr. "okoljevarstvena nevladna organizacija".

 

Ne gre zgolj za mojo subjektivno oceno. Septembra 2018 sem bil na predstavitvi študije vrednotenja NVO-jev, kjer stoji jasno zapisano opozorilo (!), kako se je večina NVO pri nas preoblikovala; citiram direktno iz študije:

 

" ... samo ena od 17 NVO struktur, kolikor jih je pridobilo sredstva Ministrstva za javno upravo (MJU), je navedla, da je glavni cilj strukturne krepitve povečanje vključevanja javnosti in opolnomočenje civilne družbe. Vse ostale, vključno z MJU, pa vidijo glavni namen krepitve NVO struktur v jačanju njihovega sodelovanja s strukturami oblasti. S tem je za mnoge sredstvo postalo cilj. Razumljivo je razvodenitev nasprotja med civilno družbo in oblastjo in prevedba tega nasprotja v strukturni odnos med oblastjo in finančno odvisnimi mrežami NVO seveda pogodu državi, gotovo pa ni v skladu s temeljnim poslanstvom NVO."

 

Nikoli nisem bil in ne bom ne levičar ne desničar, to poimenovanje bi itak moralo že zdavnaj v ropotarnico politične zgodovine, pa verjetno ravno najbolj izpostavljeni politični analitiki in komentatorji to neutrudno še naprej prodajajo kot tople žemljice. Jim pač koristi. 

 

Zato na kratko še en povzetek, kaj in kakšno je aktivno državljanstvo. Sam sem v svojih prispevkih na portalu+ že večkrat naštel nekatere najbolj znane poskuse aktivnega državljanstva n.pr. na Irskem ali v Franciji, pa še vrsto drugih. Seveda bo politični Sistem, ki sam sebe imenuje demokratičen, tako povsod po svetu kot tudi pri nas, še zelo dolgo deloval predvsem na osnovi političnih strank, ki se prebijejo v parlament, na osnovi pozicije in opozicije, ki nastane v parlamentu. Ne verjamem da bo kdaj prevladala kakšna oblika neposredne demokracije, kot se boji velika večina predvsem tistih, ki imajo neposredne koristi od obstoječega Sistema posredne demokracije.

 

A kontrola zmagovalca političnega boja je ravno tako pomembna za preživetje ne samo človeštva, ampak predvsem človeškosti (!) kot najvišje pridobitve človeške civilizacije. In razvoj demokracije kot za enkrat priznane najvišje oblike političnega Sistema kaže na to, da je potrebno najti učinkovitejši nadzor zmagovalcev volitev, če je osnovni državljanov cilj, da bi delali dobro in prav, kot pa je samo opozicija v parlamentu (ki si zagotovo ne želi, da pozicija dela dobro in prav). Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju (in mnogoterih poskusih) glavna pomoč razvoju demokracije. 

 

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: Ne predstavljam nikogar, sem državljan Slovenije, ki si jemlje pravico, ki mu jo daje ustava in dobro in bolje bi bilo tudi zame, če v to prepričam še koga. Tudi potem, če koga prepričam, ne bom predstavljal npr. njega, ki sem ga prepričal. Vsak se mora iti sam, jaz mu kvečjemu predstavim načine in metode, kako; in če nas bo več, bo bolje za vsakega od tistih, ki sem jih prepričal. Zato nihče ne potrebuje od kogarkoli pridobiti kakršnega koli pooblastila, da bi kogarkoli predstavljal. Potem bi bila to že neka oblika posredne demokracije! To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva:

 

AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

 

Ta oblika je v danem trenutku seštevek vseh, ki se gredo aktivno državljanstvo, aktivno dajo svoj glas za določen argument, za določeno zahtevo, da se določen problem reši. Ni potrebna nobena posebna organizacija, nobenih  voljenih predstavnikov te organizacije. Dovolj je, da vedo drug za drugega, za čim več aktivno sodelujočih, da v danem trenutku kdorkoli sproži določeno aktivnost pritiska in da uspe prepričati oziroma vzpodbuditi še dovolj veliko množico drugih aktivnih, in da se ob začetku določene aktivnosti doseže konsenz o dveh ali treh pravilih in kriterijih, ki se jih postavi za določljivo vrednostno sodbo, in seveda, da ima ta aktivnost toliko notranje moči, da doseže dovolj veliko javno odmevnost, ali da si Aktivni državljani uspejo izboriti dovolj odmevno javno tribuno. Zgodi se pritisk na odgovorne, ta pritisk se povečuje, dokler se res nekaj takšnega zgodi, da pritisk ni več potreben.

 

To je vse, ves domet Aktivnega državljanstva. Je povečana odgovornost odgovornih za skupnost, v kateri živimo, s tem je povečana kvaliteta tega okolja, so povečane možnosti za pravičnost, za ustvarjanje, za osmišljenje … Preveč preprosto?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.807
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.468
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 835
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500