Komentar

O aktivnem državljanstvu, levičarstvu in nevladnih organizacijah

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: nikogar. To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva: AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

01.07.2021 22:14
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivno državljanstvo   ljudstvo   oblast   ustava   NVO   nevladne organizacije   Iztok Mirošič   Levica

Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju glavna pomoč razvoju demokracije.

Iztok Mirošič v svojem junijskem prispevku o prihodnosti Evrope (Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi, vir) na portalu+ med drugim zapisal: " ... Po raziskavah javnega mnenja (Ministrstva za zunanje zadeve v letu 2018 )je dobrih 75 % državljanov podpiralo slovensko članstvo v EU, 84 % pa jih je menilo, da bi se morali politiki pred sprejemom odločitev posvetovati z državljani."

 

Slednje, torej posvet z državljani, pa je možno le, če so razvita oziroma če sploh obstajajo orodja, kako se pogovarjati. Preprosto tudi, kako biti Aktivni državljan, da ga bo politika sploh upoštevala. Tudi Mirošič predstavi, kako so evropske institucije pri tem dokaj neuspešne, medle. Sam se s to tematiko največ ukvarjam zadnjih trideset let, v to me je zaneslo, kar je verjetno opazil tudi marsikateri bralec ali komentator, ki bere moje prispevke na portalu+. Opažam pa, da večina spletnih komentatorjev - podobno kot pri mojih prispevkih - tudi pri Mirošiču enači aktivno državljanstvo z  levičarstvom. Še huje - aktivno državljanstvo se ne enači samo z levičarstvom, ampak s politično stranko Levica (na žalost tako misli tudi večina voditeljev na t.i. desnici), celo z nevladnimi organizacijami (NVO). Te so se dejansko večinoma - čeprav nikakor ne vse - izrodile v lobistične firme za nek ozek interes; vseeno je, kako dobronamerno zveni njihov naziv, npr. "okoljevarstvena nevladna organizacija".

 

Ne gre zgolj za mojo subjektivno oceno. Septembra 2018 sem bil na predstavitvi študije vrednotenja NVO-jev, kjer stoji jasno zapisano opozorilo (!), kako se je večina NVO pri nas preoblikovala; citiram direktno iz študije:

 

" ... samo ena od 17 NVO struktur, kolikor jih je pridobilo sredstva Ministrstva za javno upravo (MJU), je navedla, da je glavni cilj strukturne krepitve povečanje vključevanja javnosti in opolnomočenje civilne družbe. Vse ostale, vključno z MJU, pa vidijo glavni namen krepitve NVO struktur v jačanju njihovega sodelovanja s strukturami oblasti. S tem je za mnoge sredstvo postalo cilj. Razumljivo je razvodenitev nasprotja med civilno družbo in oblastjo in prevedba tega nasprotja v strukturni odnos med oblastjo in finančno odvisnimi mrežami NVO seveda pogodu državi, gotovo pa ni v skladu s temeljnim poslanstvom NVO."

 

Nikoli nisem bil in ne bom ne levičar ne desničar, to poimenovanje bi itak moralo že zdavnaj v ropotarnico politične zgodovine, pa verjetno ravno najbolj izpostavljeni politični analitiki in komentatorji to neutrudno še naprej prodajajo kot tople žemljice. Jim pač koristi. 

 

Zato na kratko še en povzetek, kaj in kakšno je aktivno državljanstvo. Sam sem v svojih prispevkih na portalu+ že večkrat naštel nekatere najbolj znane poskuse aktivnega državljanstva n.pr. na Irskem ali v Franciji, pa še vrsto drugih. Seveda bo politični Sistem, ki sam sebe imenuje demokratičen, tako povsod po svetu kot tudi pri nas, še zelo dolgo deloval predvsem na osnovi političnih strank, ki se prebijejo v parlament, na osnovi pozicije in opozicije, ki nastane v parlamentu. Ne verjamem da bo kdaj prevladala kakšna oblika neposredne demokracije, kot se boji velika večina predvsem tistih, ki imajo neposredne koristi od obstoječega Sistema posredne demokracije.

 

A kontrola zmagovalca političnega boja je ravno tako pomembna za preživetje ne samo človeštva, ampak predvsem človeškosti (!) kot najvišje pridobitve človeške civilizacije. In razvoj demokracije kot za enkrat priznane najvišje oblike političnega Sistema kaže na to, da je potrebno najti učinkovitejši nadzor zmagovalcev volitev, če je osnovni državljanov cilj, da bi delali dobro in prav, kot pa je samo opozicija v parlamentu (ki si zagotovo ne želi, da pozicija dela dobro in prav). Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju (in mnogoterih poskusih) glavna pomoč razvoju demokracije. 

 

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: Ne predstavljam nikogar, sem državljan Slovenije, ki si jemlje pravico, ki mu jo daje ustava in dobro in bolje bi bilo tudi zame, če v to prepričam še koga. Tudi potem, če koga prepričam, ne bom predstavljal npr. njega, ki sem ga prepričal. Vsak se mora iti sam, jaz mu kvečjemu predstavim načine in metode, kako; in če nas bo več, bo bolje za vsakega od tistih, ki sem jih prepričal. Zato nihče ne potrebuje od kogarkoli pridobiti kakršnega koli pooblastila, da bi kogarkoli predstavljal. Potem bi bila to že neka oblika posredne demokracije! To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva:

 

AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

 

Ta oblika je v danem trenutku seštevek vseh, ki se gredo aktivno državljanstvo, aktivno dajo svoj glas za določen argument, za določeno zahtevo, da se določen problem reši. Ni potrebna nobena posebna organizacija, nobenih  voljenih predstavnikov te organizacije. Dovolj je, da vedo drug za drugega, za čim več aktivno sodelujočih, da v danem trenutku kdorkoli sproži določeno aktivnost pritiska in da uspe prepričati oziroma vzpodbuditi še dovolj veliko množico drugih aktivnih, in da se ob začetku določene aktivnosti doseže konsenz o dveh ali treh pravilih in kriterijih, ki se jih postavi za določljivo vrednostno sodbo, in seveda, da ima ta aktivnost toliko notranje moči, da doseže dovolj veliko javno odmevnost, ali da si Aktivni državljani uspejo izboriti dovolj odmevno javno tribuno. Zgodi se pritisk na odgovorne, ta pritisk se povečuje, dokler se res nekaj takšnega zgodi, da pritisk ni več potreben.

 

To je vse, ves domet Aktivnega državljanstva. Je povečana odgovornost odgovornih za skupnost, v kateri živimo, s tem je povečana kvaliteta tega okolja, so povečane možnosti za pravičnost, za ustvarjanje, za osmišljenje … Preveč preprosto?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti
1
28.10.2021 21:00
Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
15
27.10.2021 21:00
Mar res potrebujemo še eno vojno, da se bomo spravili in zaživeli kot bitja višje zavesti, razuma in sloge? Glede na trajanje ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
16
26.10.2021 20:00
Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in ... Več.
Piše: Milan Krek
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
24
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu na Škotskem začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh tednih, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
15
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
23
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
8
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.127
02/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.944
03/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.544
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.888
05/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.226
06/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.243
07/
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
Igor Vlačič
Ogledov: 971
08/
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
Milan Krek
Ogledov: 937
09/
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
Božo Cerar
Ogledov: 981
10/
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
Dragan Živadinov
Ogledov: 905