Komentar

O aktivnem državljanstvu, levičarstvu in nevladnih organizacijah

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: nikogar. To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva: AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

01.07.2021 22:14
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivno državljanstvo   ljudstvo   oblast   ustava   NVO   nevladne organizacije   Iztok Mirošič   Levica

Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju glavna pomoč razvoju demokracije.

Iztok Mirošič v svojem junijskem prispevku o prihodnosti Evrope (Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi, vir) na portalu+ med drugim zapisal: " ... Po raziskavah javnega mnenja (Ministrstva za zunanje zadeve v letu 2018 )je dobrih 75 % državljanov podpiralo slovensko članstvo v EU, 84 % pa jih je menilo, da bi se morali politiki pred sprejemom odločitev posvetovati z državljani."

 

Slednje, torej posvet z državljani, pa je možno le, če so razvita oziroma če sploh obstajajo orodja, kako se pogovarjati. Preprosto tudi, kako biti Aktivni državljan, da ga bo politika sploh upoštevala. Tudi Mirošič predstavi, kako so evropske institucije pri tem dokaj neuspešne, medle. Sam se s to tematiko največ ukvarjam zadnjih trideset let, v to me je zaneslo, kar je verjetno opazil tudi marsikateri bralec ali komentator, ki bere moje prispevke na portalu+. Opažam pa, da večina spletnih komentatorjev - podobno kot pri mojih prispevkih - tudi pri Mirošiču enači aktivno državljanstvo z  levičarstvom. Še huje - aktivno državljanstvo se ne enači samo z levičarstvom, ampak s politično stranko Levica (na žalost tako misli tudi večina voditeljev na t.i. desnici), celo z nevladnimi organizacijami (NVO). Te so se dejansko večinoma - čeprav nikakor ne vse - izrodile v lobistične firme za nek ozek interes; vseeno je, kako dobronamerno zveni njihov naziv, npr. "okoljevarstvena nevladna organizacija".

 

Ne gre zgolj za mojo subjektivno oceno. Septembra 2018 sem bil na predstavitvi študije vrednotenja NVO-jev, kjer stoji jasno zapisano opozorilo (!), kako se je večina NVO pri nas preoblikovala; citiram direktno iz študije:

 

" ... samo ena od 17 NVO struktur, kolikor jih je pridobilo sredstva Ministrstva za javno upravo (MJU), je navedla, da je glavni cilj strukturne krepitve povečanje vključevanja javnosti in opolnomočenje civilne družbe. Vse ostale, vključno z MJU, pa vidijo glavni namen krepitve NVO struktur v jačanju njihovega sodelovanja s strukturami oblasti. S tem je za mnoge sredstvo postalo cilj. Razumljivo je razvodenitev nasprotja med civilno družbo in oblastjo in prevedba tega nasprotja v strukturni odnos med oblastjo in finančno odvisnimi mrežami NVO seveda pogodu državi, gotovo pa ni v skladu s temeljnim poslanstvom NVO."

 

Nikoli nisem bil in ne bom ne levičar ne desničar, to poimenovanje bi itak moralo že zdavnaj v ropotarnico politične zgodovine, pa verjetno ravno najbolj izpostavljeni politični analitiki in komentatorji to neutrudno še naprej prodajajo kot tople žemljice. Jim pač koristi. 

 

Zato na kratko še en povzetek, kaj in kakšno je aktivno državljanstvo. Sam sem v svojih prispevkih na portalu+ že večkrat naštel nekatere najbolj znane poskuse aktivnega državljanstva n.pr. na Irskem ali v Franciji, pa še vrsto drugih. Seveda bo politični Sistem, ki sam sebe imenuje demokratičen, tako povsod po svetu kot tudi pri nas, še zelo dolgo deloval predvsem na osnovi političnih strank, ki se prebijejo v parlament, na osnovi pozicije in opozicije, ki nastane v parlamentu. Ne verjamem da bo kdaj prevladala kakšna oblika neposredne demokracije, kot se boji velika večina predvsem tistih, ki imajo neposredne koristi od obstoječega Sistema posredne demokracije.

 

A kontrola zmagovalca političnega boja je ravno tako pomembna za preživetje ne samo človeštva, ampak predvsem človeškosti (!) kot najvišje pridobitve človeške civilizacije. In razvoj demokracije kot za enkrat priznane najvišje oblike političnega Sistema kaže na to, da je potrebno najti učinkovitejši nadzor zmagovalcev volitev, če je osnovni državljanov cilj, da bi delali dobro in prav, kot pa je samo opozicija v parlamentu (ki si zagotovo ne želi, da pozicija dela dobro in prav). Oblikovanje načinov in metod aktivnega državljanstva je po mojem globokem prepričanju (in mnogoterih poskusih) glavna pomoč razvoju demokracije. 

 

Pravico za spremembo Sistema v smeri večje veljave aktivnega državljanstva daje že 3. člen ustave, 2. odstavek ("V Sloveniji ima oblast ljudstvo."). To pravico si lahko vzame katerikoli državljan Slovenije. In če si to pravico res vzame, je vprašanje, koga predstavlja, čisto odveč. Odgovor je: Ne predstavljam nikogar, sem državljan Slovenije, ki si jemlje pravico, ki mu jo daje ustava in dobro in bolje bi bilo tudi zame, če v to prepričam še koga. Tudi potem, če koga prepričam, ne bom predstavljal npr. njega, ki sem ga prepričal. Vsak se mora iti sam, jaz mu kvečjemu predstavim načine in metode, kako; in če nas bo več, bo bolje za vsakega od tistih, ki sem jih prepričal. Zato nihče ne potrebuje od kogarkoli pridobiti kakršnega koli pooblastila, da bi kogarkoli predstavljal. Potem bi bila to že neka oblika posredne demokracije! To je eno od osnovnih neformalnih pravil aktivnega državljanstva:

 

AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO NIMA PREDSTAVNIKOV!

 

Ta oblika je v danem trenutku seštevek vseh, ki se gredo aktivno državljanstvo, aktivno dajo svoj glas za določen argument, za določeno zahtevo, da se določen problem reši. Ni potrebna nobena posebna organizacija, nobenih  voljenih predstavnikov te organizacije. Dovolj je, da vedo drug za drugega, za čim več aktivno sodelujočih, da v danem trenutku kdorkoli sproži določeno aktivnost pritiska in da uspe prepričati oziroma vzpodbuditi še dovolj veliko množico drugih aktivnih, in da se ob začetku določene aktivnosti doseže konsenz o dveh ali treh pravilih in kriterijih, ki se jih postavi za določljivo vrednostno sodbo, in seveda, da ima ta aktivnost toliko notranje moči, da doseže dovolj veliko javno odmevnost, ali da si Aktivni državljani uspejo izboriti dovolj odmevno javno tribuno. Zgodi se pritisk na odgovorne, ta pritisk se povečuje, dokler se res nekaj takšnega zgodi, da pritisk ni več potreben.

 

To je vse, ves domet Aktivnega državljanstva. Je povečana odgovornost odgovornih za skupnost, v kateri živimo, s tem je povečana kvaliteta tega okolja, so povečane možnosti za pravičnost, za ustvarjanje, za osmišljenje … Preveč preprosto?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.033
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.924
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.161
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.320
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 677
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 903
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.921
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503