Komentar

30-letnica Slovenije: Vzemite borovo iglico, počepnite in se pičite v anus, pa bo vse v redu!

V zadnjih 30 letih sem dobila toliko polen pod noge, da sem glede ogrevanja preskrbljena do konca življenja. Naučila sem se na svet gledati skozi oči smeha. Skrbi so nepotrebne, kajti kot pravi stari štos, od tukaj nihče ne bo prišel ven živ. Ne jaz, ne vi. Čemu torej jadikovanja, da nam gre slabo, če pa nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše?

23.06.2021 22:23
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Slovenija   30 let   hemeroidi   Hvar   Franja   John F. Kennedy   Edvard Kardelj   Theodore Roosevelt   Jugoslavija

Optimizem je pomemben. Zato mi je ljubše, da moja prekrasna otroka odraščata v demokraciji, pa čeprav še zdaleč ni idealna in včasih upravičeno pravimo, da je mafijska, kakor pa da bi morala odraščati v Jugoslaviji.

Ko mi je urednik rekel, naj napišem tekst ob okrogli obletnici Slovenije, sem se takoj odločila, da ne bom modrovala. Kot drugi. Naj raje povem kaj zabavnega. Verjetno boste gledali državno slovesnost? Proslavo, nad katero bo nato polovica gledalcev sitnarila, da je bila zanič. No, jaz bom raje pogledala dobro grozljivko ali nekaj posnetkov s spletne strani priljubljene kirurginje Sandre Lee, svetu znane kot dr. Pimple Popper, ki ustvarja prisrčno ogabne videoposnetke, malce podobne temu tekstu.

 

Moj največji življenjski uspeh sta dva najboljša, zdrava, pametna, lepa in že zdaj, v nežnih letih, zelo samostojna otroka. Hvaležna sem, da mi ju je univerzum namenil, saj me vedno naučita česa novega. Obe nosečnosti sta bili naporni, rizični, saj mi kopica ljudi s poleni ni prizanesla niti v občutljivem času. Na srečo so me razumevajoči zdravniki obdržali v dobrem stanju. Naše zdravstvo ni slabo. V marsičem je odlično, ima pa tudi napake. 

 

V drugi nosečnosti so se mi pojavili hemoroidi. Vem, zdaj se vam je obrnilo v želodcu, kaj za vraga ta ženska sedaj piše! Hemoroidi so tema, o kateri se ljudje nočejo pogovarjati. Jaz pa se rada pogovarjam o teh majhnih hudobnih bunkicah, ki človeku ob raznih naporih - in nosečnost je napor - zlezejo iz anusa ter tiščijo, srbijo, bolijo, da se ti skoraj utrga. 

 

V težki situaciji sem se odpravila na cenjeno kliniko Iatros, ki v Ljubljani zdravi te reči. Že v čakalnici sem umirajoče stokala, zato so me prijazno vzeli naprej. Nakar pride nejevoljna medicinska sestra, očitno vseh anusov naveličana, in me pouči: "Poslušajte, če bi vi bili zdajle na Hvaru, vas nihče ne bi niti opazil. Domačini bi vam rekli, da vzemite eno borovo iglico, počepnite, pičite v hemoroid, iztisnite iz njega strjeno kri in zadeva bi bila opravljena." Najprej mi je zaprlo sapo, nato pa sem z jecljanjem le spravila iz sebe: "Hvala za nasvet, a upam, da imate na vaši kliniki tudi kakšno drugo orodje za odstranjevanje hemoroidov in ne samo borove iglice?" Konec koncev borovci ne rastejo samo na Hvaru, ampak tudi v Sloveniji. Gospa v lepi beli uniformi je odgovorila: "Tukaj bomo opravili profesionalno, samo ne derite se več, da ne prestrašite pacientov, ki čakajo zunaj."

 

Easy to say, hard to do. Kdor meni, da analni seks boli, ni še nikoli dobil injekcije v zadnjico. Ne v zadnjico kot v zadnjico, ampak prav naravnost noter v anus. Ta bolečina je tako strahotna, da se z njo ne more primerjati nič. Čeprav je trajala le nekaj sekund, sem zavreščala kot maček, ki mu stopiš na rep. "Pa sem vam rekla, da se ne derite, ker je zunaj polna čakalnica!" Medicinska sestra me je nahrulila in na bolniški postelji sem kar skupaj zlezla. Zdravnica je v treh minutah opravila operacijo in šla sem domov. Misleč, odrešena sem! Do naslednjega dne, ko mi je iz anusa zacvetel nov šopek pomodrelih čebulnic.

  

Strah me je bilo iti nazaj na kliniko. Bojujem se z depresijo in generalizirano anksiozno motnjo in že ob misli na ponovno nadiranje sem dihala kot nasedli kit. Borovih iglic pa doma tudi nismo imeli, presneto. Tuhtala sem, kaj naj naredim in se nazadnje odločila, da s hemoroidi opravim sama. 

 

Zaprla sem se v kopalnico. V banjo natočila vročo vodo, na tla položila brisačo, nekaj njih pa za vsak slučaj še na rob banje. Odprla sem stekleničko 70-odstotnega etanola in temeljito razkužila čebulnice, roke ter najtanjše in najostrejše škarjice za nohte. Pokleknila sem na brisačo, prijela bunke in jih s škarjicami preprosto odrezala. Vem, da to ni tako vrhunski poseg, kot ga je naredila tista trapa, ki si je za zavarovalnino na žagi odrezala roko, a vseeno je tudi moj dosežek dovolj hud, da sem klecnila v krč in z glavo treščila na kupček brisač na robu banje. Še dobro, da so bile brisače tam, sicer bi si razbila še glavo. Čez nekaj minut sem prišla k sebi in temeljito razkužila rano, kar je tako peklo, da mi je pot kar curljal s čela. A cmera, kakršna sem, nisem potočila niti solzice. 

 

Pred vrati kopalnice, ki je po posegu izgledala kot prizor iz Teksaškega pokola z motorko, je norel prijatelj: "Ti si zmešana do konca! V knjigo rekordov se boš vpisala kot edini človek na svetu, ki je storil samomor tako, da si je prerezal žile v riti!"

 

"Pusti me pri miru!" sem se zadrla in se omotično prekucnila v vročo kopel. Počutila sem se izčrpano, a presenetljivo dobro. Kakor, da bi mi sami angelci plesali okoli glave, ob vokalni spremljavi dunajskih dečkov. In kri, mmm, kako božanski vonj je imela! Navajeni smo, da vse, kar pride iz riti, zaudarja. No, smrdi. Kri iz hemoroidov, tiste male strjene kaligule, pa vonjajo po nečem neskončno prijetnem, že skoraj milostnem. Nič čudnega, da problemu rečejo tudi zlata žila, če pa imaš ob odstranitvi občutek, da si na poti direkt v nebesa.

 

 

***

 

Pred dvema letoma sem imela pregled pri proktologinji v sanatoriju v Rožni dolini. Med pogovorom ji zaupam, da sem si hemoroide kar odrezala in da se je rana hitro in lepo zacelila. Debelo me je gledala češ: "Kako ste pa vedeli, kaj morate narediti? Ste medicinska sestra?" Odvrnila sem: "Ah ne, ampak ves čas sem mislila na partizansko bolnišnico Franjo in mi je bilo takoj lažje." Proktologinja je še močneje izbuljila oči in zaprepadeno ponovila: "Franja!?" Jaz pa: "Da. Samo pomislite, kako malo medicinskih pripomočkov so imeli tam in tudi znanje jim je v marsičem šepalo, a so pogumno rešili ogromno življenj. Če je uspevalo njim, lahko tudi meni uspe porezati nekaj tečnih hemoroidov." Povedala sem ji zgodbo o borovih iglicah iz Iatrosa in nazadnje sva se krohotali. Še pohvalila me je, da sem operacijo izjemno dobro opravila.

 

In zdaj se vprašate, kaj zaboga ima ta nagravžno smešna prigoda opraviti z 30-letnico Slovenije? Prvič: Imamo samostojno državo, a to ne pomeni, da moramo čakati, da bo - če parafraziram Johna F. Kennedyja - ta kaj naredila za nas. Raje pomislimo, kaj lahko storimo sami zase. (To ne pomeni, da si morate poslej sami rezati hemoroide, prosim lepo, ne počnite tega - dala sem ekstremni primer iz lastnega življenja, ker je preprosto smešen.) Drugič: Celo Edvard Kardelj je nekoč dejal, da si človek srečo lahko ustvari le sam - država mu je ne more dati. Ne glede na to, kaj si o Kardelju kdo misli, besede držijo. Tretjič: Theodore Roosevelt je rekel - do what you can, with what you have, where you are. Ko mi je težko, se spomnim na te besede, in takoj najdem rešitev. (Borove iglice, recimo?) 

  

Optimizem je pomemben. Zato mi je ljubše, da moja prekrasna otroka odraščata v demokraciji, pa čeprav še zdaleč ni idealna in včasih upravičeno pravimo, da je mafijska, kakor pa da bi morala odraščati v Jugoslaviji. Ne želim iti nazaj. Želim, da gremo naprej. Na boljše. Zase in za prihodnje rodove.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.465
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 828
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500