Komentar

30-letnica Slovenije: Vzemite borovo iglico, počepnite in se pičite v anus, pa bo vse v redu!

V zadnjih 30 letih sem dobila toliko polen pod noge, da sem glede ogrevanja preskrbljena do konca življenja. Naučila sem se na svet gledati skozi oči smeha. Skrbi so nepotrebne, kajti kot pravi stari štos, od tukaj nihče ne bo prišel ven živ. Ne jaz, ne vi. Čemu torej jadikovanja, da nam gre slabo, če pa nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše?

23.06.2021 22:23
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Slovenija   30 let   hemeroidi   Hvar   Franja   John F. Kennedy   Edvard Kardelj   Theodore Roosevelt   Jugoslavija

Optimizem je pomemben. Zato mi je ljubše, da moja prekrasna otroka odraščata v demokraciji, pa čeprav še zdaleč ni idealna in včasih upravičeno pravimo, da je mafijska, kakor pa da bi morala odraščati v Jugoslaviji.

Ko mi je urednik rekel, naj napišem tekst ob okrogli obletnici Slovenije, sem se takoj odločila, da ne bom modrovala. Kot drugi. Naj raje povem kaj zabavnega. Verjetno boste gledali državno slovesnost? Proslavo, nad katero bo nato polovica gledalcev sitnarila, da je bila zanič. No, jaz bom raje pogledala dobro grozljivko ali nekaj posnetkov s spletne strani priljubljene kirurginje Sandre Lee, svetu znane kot dr. Pimple Popper, ki ustvarja prisrčno ogabne videoposnetke, malce podobne temu tekstu.

 

Moj največji življenjski uspeh sta dva najboljša, zdrava, pametna, lepa in že zdaj, v nežnih letih, zelo samostojna otroka. Hvaležna sem, da mi ju je univerzum namenil, saj me vedno naučita česa novega. Obe nosečnosti sta bili naporni, rizični, saj mi kopica ljudi s poleni ni prizanesla niti v občutljivem času. Na srečo so me razumevajoči zdravniki obdržali v dobrem stanju. Naše zdravstvo ni slabo. V marsičem je odlično, ima pa tudi napake. 

 

V drugi nosečnosti so se mi pojavili hemoroidi. Vem, zdaj se vam je obrnilo v želodcu, kaj za vraga ta ženska sedaj piše! Hemoroidi so tema, o kateri se ljudje nočejo pogovarjati. Jaz pa se rada pogovarjam o teh majhnih hudobnih bunkicah, ki človeku ob raznih naporih - in nosečnost je napor - zlezejo iz anusa ter tiščijo, srbijo, bolijo, da se ti skoraj utrga. 

 

V težki situaciji sem se odpravila na cenjeno kliniko Iatros, ki v Ljubljani zdravi te reči. Že v čakalnici sem umirajoče stokala, zato so me prijazno vzeli naprej. Nakar pride nejevoljna medicinska sestra, očitno vseh anusov naveličana, in me pouči: "Poslušajte, če bi vi bili zdajle na Hvaru, vas nihče ne bi niti opazil. Domačini bi vam rekli, da vzemite eno borovo iglico, počepnite, pičite v hemoroid, iztisnite iz njega strjeno kri in zadeva bi bila opravljena." Najprej mi je zaprlo sapo, nato pa sem z jecljanjem le spravila iz sebe: "Hvala za nasvet, a upam, da imate na vaši kliniki tudi kakšno drugo orodje za odstranjevanje hemoroidov in ne samo borove iglice?" Konec koncev borovci ne rastejo samo na Hvaru, ampak tudi v Sloveniji. Gospa v lepi beli uniformi je odgovorila: "Tukaj bomo opravili profesionalno, samo ne derite se več, da ne prestrašite pacientov, ki čakajo zunaj."

 

Easy to say, hard to do. Kdor meni, da analni seks boli, ni še nikoli dobil injekcije v zadnjico. Ne v zadnjico kot v zadnjico, ampak prav naravnost noter v anus. Ta bolečina je tako strahotna, da se z njo ne more primerjati nič. Čeprav je trajala le nekaj sekund, sem zavreščala kot maček, ki mu stopiš na rep. "Pa sem vam rekla, da se ne derite, ker je zunaj polna čakalnica!" Medicinska sestra me je nahrulila in na bolniški postelji sem kar skupaj zlezla. Zdravnica je v treh minutah opravila operacijo in šla sem domov. Misleč, odrešena sem! Do naslednjega dne, ko mi je iz anusa zacvetel nov šopek pomodrelih čebulnic.

  

Strah me je bilo iti nazaj na kliniko. Bojujem se z depresijo in generalizirano anksiozno motnjo in že ob misli na ponovno nadiranje sem dihala kot nasedli kit. Borovih iglic pa doma tudi nismo imeli, presneto. Tuhtala sem, kaj naj naredim in se nazadnje odločila, da s hemoroidi opravim sama. 

 

Zaprla sem se v kopalnico. V banjo natočila vročo vodo, na tla položila brisačo, nekaj njih pa za vsak slučaj še na rob banje. Odprla sem stekleničko 70-odstotnega etanola in temeljito razkužila čebulnice, roke ter najtanjše in najostrejše škarjice za nohte. Pokleknila sem na brisačo, prijela bunke in jih s škarjicami preprosto odrezala. Vem, da to ni tako vrhunski poseg, kot ga je naredila tista trapa, ki si je za zavarovalnino na žagi odrezala roko, a vseeno je tudi moj dosežek dovolj hud, da sem klecnila v krč in z glavo treščila na kupček brisač na robu banje. Še dobro, da so bile brisače tam, sicer bi si razbila še glavo. Čez nekaj minut sem prišla k sebi in temeljito razkužila rano, kar je tako peklo, da mi je pot kar curljal s čela. A cmera, kakršna sem, nisem potočila niti solzice. 

 

Pred vrati kopalnice, ki je po posegu izgledala kot prizor iz Teksaškega pokola z motorko, je norel prijatelj: "Ti si zmešana do konca! V knjigo rekordov se boš vpisala kot edini človek na svetu, ki je storil samomor tako, da si je prerezal žile v riti!"

 

"Pusti me pri miru!" sem se zadrla in se omotično prekucnila v vročo kopel. Počutila sem se izčrpano, a presenetljivo dobro. Kakor, da bi mi sami angelci plesali okoli glave, ob vokalni spremljavi dunajskih dečkov. In kri, mmm, kako božanski vonj je imela! Navajeni smo, da vse, kar pride iz riti, zaudarja. No, smrdi. Kri iz hemoroidov, tiste male strjene kaligule, pa vonjajo po nečem neskončno prijetnem, že skoraj milostnem. Nič čudnega, da problemu rečejo tudi zlata žila, če pa imaš ob odstranitvi občutek, da si na poti direkt v nebesa.

 

 

***

 

Pred dvema letoma sem imela pregled pri proktologinji v sanatoriju v Rožni dolini. Med pogovorom ji zaupam, da sem si hemoroide kar odrezala in da se je rana hitro in lepo zacelila. Debelo me je gledala češ: "Kako ste pa vedeli, kaj morate narediti? Ste medicinska sestra?" Odvrnila sem: "Ah ne, ampak ves čas sem mislila na partizansko bolnišnico Franjo in mi je bilo takoj lažje." Proktologinja je še močneje izbuljila oči in zaprepadeno ponovila: "Franja!?" Jaz pa: "Da. Samo pomislite, kako malo medicinskih pripomočkov so imeli tam in tudi znanje jim je v marsičem šepalo, a so pogumno rešili ogromno življenj. Če je uspevalo njim, lahko tudi meni uspe porezati nekaj tečnih hemoroidov." Povedala sem ji zgodbo o borovih iglicah iz Iatrosa in nazadnje sva se krohotali. Še pohvalila me je, da sem operacijo izjemno dobro opravila.

 

In zdaj se vprašate, kaj zaboga ima ta nagravžno smešna prigoda opraviti z 30-letnico Slovenije? Prvič: Imamo samostojno državo, a to ne pomeni, da moramo čakati, da bo - če parafraziram Johna F. Kennedyja - ta kaj naredila za nas. Raje pomislimo, kaj lahko storimo sami zase. (To ne pomeni, da si morate poslej sami rezati hemoroide, prosim lepo, ne počnite tega - dala sem ekstremni primer iz lastnega življenja, ker je preprosto smešen.) Drugič: Celo Edvard Kardelj je nekoč dejal, da si človek srečo lahko ustvari le sam - država mu je ne more dati. Ne glede na to, kaj si o Kardelju kdo misli, besede držijo. Tretjič: Theodore Roosevelt je rekel - do what you can, with what you have, where you are. Ko mi je težko, se spomnim na te besede, in takoj najdem rešitev. (Borove iglice, recimo?) 

  

Optimizem je pomemben. Zato mi je ljubše, da moja prekrasna otroka odraščata v demokraciji, pa čeprav še zdaleč ni idealna in včasih upravičeno pravimo, da je mafijska, kakor pa da bi morala odraščati v Jugoslaviji. Ne želim iti nazaj. Želim, da gremo naprej. Na boljše. Zase in za prihodnje rodove.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
6
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.759
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.571
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.431
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.303
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.369
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 758
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.052
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.836