Komentar

Vse najboljše, Slovenija: Moje prvo in zadnje javno pismo predsedniku Milanu Kučanu

Danes je poseben dan, gospod prvi predsednik. Pred 30. leti je bila na Trgu republike tista znamenita proslava, ki bo odšla v zgodovino; proslava, na kateri ste nagovorili ljudstvo, Slovenke in Slovence, in jim dejali, da je to večer, ko so dovoljene sanje. Tudi nocoj bo na tem trgu, ki je bilo včasih parkirišče, proslava. Toda čustva ljudi, ki so pred tridesetimi leti sanjali državo in jo potem tudi dobili, so danes deljena. Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

24.06.2021 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Slovenija   30 let   Milan Kučan   Janez Janša   Trg republike   Evropska unija

Foto: arhiv portala+ / BOBO

Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Srednje poti kakor da ni. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

Pišem Vam, ker ste v mojih očeh eden najsposobnejših slovenskih politikov 20. stoletja. Če bi osamosvojitev dočakali dve desetletji mlajši, sem prepričan, da bi še danes zasedali najvišje državne funkcije. Nikoli sicer nisem bil vaš podpornik ali volilec, sem pa poskušal vedno slišati in razumeti, kar ste povedali. Nisem se vedno strinjal z vami; kje pa, bilo je tudi obdobje, ko se nikakor nisem mogel strinjati z vami, vendar sem si kasneje in z leti, ko človek izgubi mladostno vihravost in postane bolj umirjen, morda celo moder, le priznal, da ste po svojih sposobnostih, inteligenci in spominu daleč nad povprečjem slovenske politike. Lahko bi rekel, da sem vas zaradi tega začel spoštovati. Prav zaradi tega pa nikoli nisem razumel, kako to, da tako dober politik, kot ste bili Vi, za seboj ni pustil neke konkretne politične zapuščine. V prvi vrsti nekoga, ki bi po Vaši formalni politični upokojitvi postal voditelj t.i. levega političnega bloka v Sloveniji. Mislim, da je bila prav to usodna napaka, ki je v marsičem tudi vzrok za to, da smo se 30 let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti znašli v tako razdeljeni politični situaciji, kakršna je danes.

 

Janez Janša, ki velja za Vaš dolgoletni politični antipod, je pred dnevi od svoje stranke dobil še en štiriletni predsedniški mandat. Ne vem, katerega po vrsti. Predsednik stranke je že kakšnih 28 let. Od leta 1993, ko ste se v vrhovih oblasti na smrt sprli zaradi trgovine z orožjem, sta z Janšo vsak na svojem bregu. V vseh teh letih je vaš politični in ideološki nasprotnik temeljito preoblikoval desni pol slovenske politike. Ironija je, da se mu bo nekoč zgodilo natanko to, kar se je tudi Vam: ker pred upokojitvijo niste poskrbeli za dostojnega naslednika, se Vam je v relativno kratkem času sesula struktura celotnega levega političnega pola! Ko bo Janša odšel iz politike, bo najprej razpadla SDS, potem pa bo pretres doživela tudi vsa t.i. desnica. Kaj bo ostalo na ruševinah, ne ve nihče.

 

A če se vrnem k Vam, spoštovani predsednik; odkar nimate več nobene formalne javne funkcije in ste dolgo časa poskušali z neformalnimi vzvodi držati patronat nad levim polom slovenske politike, so se osebna rivalstva, zamere in medijski obračuni med ključnimi levičarskimi politiki razmahnila do te mere, da so danes takorekoč vse stranke, ki se delarirajo kot leve (ali celo kot levo-liberalne), nesposobne skleniti kakršno koli trdno in spodobno zavezništvo. Predvolilno koalicijo, če hočete, ki bi napovedala zmago na prihodnjih volitvah in s tem tudi konec Janševe vladavine. Iz rokava vlečejo imena mandatarskih kandidatov mesece pred volitvami, s čemer jih dejansko politično onemogočijo. Kdo ve, če tega ne delajo namerno? Sodeč po narcisističnih karakterjih teh politikov bi lahko sklepal, da je odgovor v resnici pritrdilen. Nobenega resnega konkurenta nočejo, kaj šele nekoga, ki bi postal voditelj levice. Ne mislim Levico, ampak levico. Dokler bo prva s svojimi fantaziranji o neosocializmu blestela v očeh javnosti, bo druga bodisi životarila bodisi se poskušala obnašati še bolj radikalno od Levice. 

 

 

PREROŠKI UREDNIŠKI KOMENTAR, 17.5.2016

Med kučanovci in janšisti divja totalna vojna, molčeča večina pa to tiho gleda

 

 

Posledica takšnega kaosa na levici, ki je izbruhnil, ker je Vaše kraljestvo ostalo brez prestolonaslednika, gospod Kučan, je tudi trenutna oblast. Ironično je, da smo nekateri takšno polarizacijo skorajda preroško napovedovali že leta 2015 ... Trenutna oblast pa ima - kakorkoli že obračamo - zakoniti mandat, izvolili so jo predstavniki ljudstva, zato je tudi legitimna, pa če je to še tako težko sprejeti. Očitno je, kajti politična, zlasti pa ulična in medijska opozicija izgubljata razum in besnita nad "janšizmom". Voditelji levih parlamentarnih strank se pogosto pridružujejo takšnemu antidiskurzu, s čemer ne prispevajo k pomiritvi duhov. Tudi napovedani (delni) opozicijski bojkot današnje proslave na Trgu republike je žalostna posledica nerazumevanja dveh vrednot, ki nimata zveze z vsakokratno oblastjo: ena je lojalnost državi kot takšni, druga pa spoštovanje državnih institucij.

 

Namesto, da bi stranke, ki se deklarirajo kot opozicija sedanji vladni koaliciji, stopile iz ulice nazaj v parlament in tam sklenile predvolilno zavezništvo, se voditelji strank, ki se razglašajo kot "antijanšistične", obnašajo kot slaba kopija tiste politične elite, o kateri imajo toliko kritičnega in slabega za povedati. Prav koalicija proti sedanji vladi bi bila za zdravje slovenske demokracije nujna, logična in higienična poteza, utemeljena na postulatu, da se oblast zamenja na svobodnih in demokratičnih volitvah, ne pa na ulici, v medijskih hišah ali s pomočjo mednarodnih mazaških akcij zasebnih inštitutov in organizacij, ki v prvi vrsti škodujejo ugledu in dobremu imenu Slovenije.

 

Slovenije ni niti diktatura niti država, v kateri bi prihajalo do občutnega upada državljanskih pravic in svoboščin, zaradi katerega nas južnoafriška civilnodružbena organizacija Civicus uvršča v družbo Mjanmara, Čada, Etiopije in Kolumbije ter poziva evropske institucije, naj nemudoma ukrepajo (vir). Takšni pozivi delujejo groteskno in so že na prvi pogled skregani z resničnostjo. Toliko medijske svobode, novinarskega poguma, ko gre za kritiko oblasti, zlasti pa tako širokega spektra protivladnih medijev v tej državi v tridesetih letih samostojnosti še nismo imeli.

 

 

Prepričan sem, da razumete, kje je problem. Nekoč, ko ste bili še v predsedniški palači, je katoliški del desnice rad skliceval konference za novinarje v tujini in opravljal svoje domače politične nasprotnike v tujih medijih. Ko je bilo treba zalagati novinarje konservativnih medijev (FAZ, Corriere della sera ...), niso varčevali s težkimi besedami na račun "bivših komunistov", "starih sil" ipd.. Danes levica počne enako, le da je po agresivnosti daleč presegla desnico, ki niti slučajno ni znala tako pritegniti pozornost tujih medijev (pri čemer jim seveda zelo pomaga tudi prostaško obnašanje predsednika vlade na tviterju). Govoriti o Sloveniji kot "janšistični", "fašistični", "diktatorski" državi, v kateri je svoboda medijev podobno ogrožena kot v Mjanmaru ali kakšni srednjeameriški banana republiki, je podlost, ki bi se jo morali tisti, ki to počnejo svoji državi, globoko sramovati.

 

Prepričan sem, da veste, o čem govorim. Prepričan sem tudi, gospod predsednik, da bi morali iz najglobljih moralnih vzgibov uporabiti ves svoj neformalni vpliv, ki ga še imate na levi politični pol, in aktivistom dopovedati, da s tem, kar počnejo v tujini, prav nič ne škodujejo Janezu Janši, pač pa predvsem sebi in Sloveniji. Nihče ne spoštuje nekih vzhodnoevropskih divjakov, ki civiliziranim zahodnjakom razlagajo o svoji diktaturi.

 

Ne dvomim v vaše dobre namene. Prepričan bi, da bi to storili in verjetno tudi uspeli, če v zadnjih letih ne bi izgubili nadzora nad precejšnjim delom svojih nekdanjih političnih tovarišev in somišljenikov. Vaš krog je zelo prizadela tudi smrt Janeza Kocijančiča. Povsem pa ste kontrolo izgubili nad mlajšimi, aktivistično navdahnjenimi levičarji, ki so se podobno kot njihovi kolegi na desnici precej radikalizirali, zaradi svojih aktivnosti na družbenih omrežjih pa imajo prav ti največji vpliv na javno mnenje. V tem pogledu Vas tepe podobna usoda kot Vaš politični antipod, le da ste Vi že dolgo brez formalne odgovornosti, Janša pa še ni dojel, da se mu bo dejstvo, da je steklenice izpustil duhove šovinizma in nacionalizma, zelo maščevalo. Najbolj fanatični del desnice bo danes najbolj vneseno rajal ob državni proslavi, ki jo bo radikalnejši del levice na čelu z Levico bojkotiral, vse skupaj pa bo začinjeno z obilico zmerjanja in verbalnega nasilja na družbenih omrežjih. Med "našimi" in "vašimi", med "rdečimi" in "črnimi", "komunisti" in "janšisti".

 

Takšno razpoloženje, takšna družbena klima se zdita marsikomu grozljiva. Res je tudi, da bi se vsaj za "dan neodvisnosti" spodobilo skleniti premirje v tej neumni ideološki državljanski vojni. Neumni zato, ker gledamo teater absurda. Vse to, kar se (nam) dogaja v Sloveniji zadnje čase, vse razprave, razprtije in razhajanja, so mogoči in možni zgolj zato, ker živimo v svobodni, odprti in demokratični družbi z visoko stopnjo svobode medijev. 

 

Spoštovani gospod predsednik, v zadnjih 20 mesecih sem z družino prepotoval takorekoč ves svet, vse kontinente. Potni list, na katerem piše Evropska unija, se je izkazal za nekaj najboljšega, kar si človek lahko želi. O Sloveniji nismo slišali nič slabega, prej nasprotno. Kot sestavni del najnaprednejše in najbogatejše zveze držav v zgodovini moderne civilizacije imamo za samoumevno marsikaj, česar večina prebivalstva tega planeta nima. Pa nikakor ne gre le za materialne dobrine. Svobodno izražanje misli in prepričanja, varnost, svoboda gibanja in učinkovito varstvo pravic posameznika so vrednote, s katerimi se lahko pohvali malo držav. Teh vrednot ne more omajati nepričakovani odstop indolentnega premierja ali nova vladna koalicija pod vodstvom človeka, ki izkazuje avtoritativni način vodenja. Naše vrednote so dovolj globoke, da ob asistenci institucij pravne države - ustavno sodišče kot vrhovni varuh ustavnosti in zakonitosti je eno izmed njih - preprečijo kakršne koli poskuse restavracije komunizma ali katerega koli drugega nedemokratičnega sistema.

 

Danes je poseben dan, gospod prvi predsednik. Pred 30. leti je bila na Trgu republike tista znamenita proslava, ki bo odšla v zgodovino; proslava, na kateri ste nagovorili ljudstvo, Slovenke in Slovence, in jim dejali, da je to večer, ko so dovoljene sanje. Tudi nocoj bo na tem trgu, ki je bilo včasih parkirišče, proslava. Toda čustva ljudi, ki so pred tridesetimi leti sanjali državo in jo potem tudi dobili, so danes deljena. Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.807
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.468
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 835
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500