Komentar

Vse najboljše, Slovenija: Moje prvo in zadnje javno pismo predsedniku Milanu Kučanu

Danes je poseben dan, gospod prvi predsednik. Pred 30. leti je bila na Trgu republike tista znamenita proslava, ki bo odšla v zgodovino; proslava, na kateri ste nagovorili ljudstvo, Slovenke in Slovence, in jim dejali, da je to večer, ko so dovoljene sanje. Tudi nocoj bo na tem trgu, ki je bilo včasih parkirišče, proslava. Toda čustva ljudi, ki so pred tridesetimi leti sanjali državo in jo potem tudi dobili, so danes deljena. Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

24.06.2021 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Slovenija   30 let   Milan Kučan   Janez Janša   Trg republike   Evropska unija

Foto: arhiv portala+ / BOBO

Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Srednje poti kakor da ni. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

Pišem Vam, ker ste v mojih očeh eden najsposobnejših slovenskih politikov 20. stoletja. Če bi osamosvojitev dočakali dve desetletji mlajši, sem prepričan, da bi še danes zasedali najvišje državne funkcije. Nikoli sicer nisem bil vaš podpornik ali volilec, sem pa poskušal vedno slišati in razumeti, kar ste povedali. Nisem se vedno strinjal z vami; kje pa, bilo je tudi obdobje, ko se nikakor nisem mogel strinjati z vami, vendar sem si kasneje in z leti, ko človek izgubi mladostno vihravost in postane bolj umirjen, morda celo moder, le priznal, da ste po svojih sposobnostih, inteligenci in spominu daleč nad povprečjem slovenske politike. Lahko bi rekel, da sem vas zaradi tega začel spoštovati. Prav zaradi tega pa nikoli nisem razumel, kako to, da tako dober politik, kot ste bili Vi, za seboj ni pustil neke konkretne politične zapuščine. V prvi vrsti nekoga, ki bi po Vaši formalni politični upokojitvi postal voditelj t.i. levega političnega bloka v Sloveniji. Mislim, da je bila prav to usodna napaka, ki je v marsičem tudi vzrok za to, da smo se 30 let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti znašli v tako razdeljeni politični situaciji, kakršna je danes.

 

Janez Janša, ki velja za Vaš dolgoletni politični antipod, je pred dnevi od svoje stranke dobil še en štiriletni predsedniški mandat. Ne vem, katerega po vrsti. Predsednik stranke je že kakšnih 28 let. Od leta 1993, ko ste se v vrhovih oblasti na smrt sprli zaradi trgovine z orožjem, sta z Janšo vsak na svojem bregu. V vseh teh letih je vaš politični in ideološki nasprotnik temeljito preoblikoval desni pol slovenske politike. Ironija je, da se mu bo nekoč zgodilo natanko to, kar se je tudi Vam: ker pred upokojitvijo niste poskrbeli za dostojnega naslednika, se Vam je v relativno kratkem času sesula struktura celotnega levega političnega pola! Ko bo Janša odšel iz politike, bo najprej razpadla SDS, potem pa bo pretres doživela tudi vsa t.i. desnica. Kaj bo ostalo na ruševinah, ne ve nihče.

 

A če se vrnem k Vam, spoštovani predsednik; odkar nimate več nobene formalne javne funkcije in ste dolgo časa poskušali z neformalnimi vzvodi držati patronat nad levim polom slovenske politike, so se osebna rivalstva, zamere in medijski obračuni med ključnimi levičarskimi politiki razmahnila do te mere, da so danes takorekoč vse stranke, ki se delarirajo kot leve (ali celo kot levo-liberalne), nesposobne skleniti kakršno koli trdno in spodobno zavezništvo. Predvolilno koalicijo, če hočete, ki bi napovedala zmago na prihodnjih volitvah in s tem tudi konec Janševe vladavine. Iz rokava vlečejo imena mandatarskih kandidatov mesece pred volitvami, s čemer jih dejansko politično onemogočijo. Kdo ve, če tega ne delajo namerno? Sodeč po narcisističnih karakterjih teh politikov bi lahko sklepal, da je odgovor v resnici pritrdilen. Nobenega resnega konkurenta nočejo, kaj šele nekoga, ki bi postal voditelj levice. Ne mislim Levico, ampak levico. Dokler bo prva s svojimi fantaziranji o neosocializmu blestela v očeh javnosti, bo druga bodisi životarila bodisi se poskušala obnašati še bolj radikalno od Levice. 

 

 

PREROŠKI UREDNIŠKI KOMENTAR, 17.5.2016

Med kučanovci in janšisti divja totalna vojna, molčeča večina pa to tiho gleda

 

 

Posledica takšnega kaosa na levici, ki je izbruhnil, ker je Vaše kraljestvo ostalo brez prestolonaslednika, gospod Kučan, je tudi trenutna oblast. Ironično je, da smo nekateri takšno polarizacijo skorajda preroško napovedovali že leta 2015 ... Trenutna oblast pa ima - kakorkoli že obračamo - zakoniti mandat, izvolili so jo predstavniki ljudstva, zato je tudi legitimna, pa če je to še tako težko sprejeti. Očitno je, kajti politična, zlasti pa ulična in medijska opozicija izgubljata razum in besnita nad "janšizmom". Voditelji levih parlamentarnih strank se pogosto pridružujejo takšnemu antidiskurzu, s čemer ne prispevajo k pomiritvi duhov. Tudi napovedani (delni) opozicijski bojkot današnje proslave na Trgu republike je žalostna posledica nerazumevanja dveh vrednot, ki nimata zveze z vsakokratno oblastjo: ena je lojalnost državi kot takšni, druga pa spoštovanje državnih institucij.

 

Namesto, da bi stranke, ki se deklarirajo kot opozicija sedanji vladni koaliciji, stopile iz ulice nazaj v parlament in tam sklenile predvolilno zavezništvo, se voditelji strank, ki se razglašajo kot "antijanšistične", obnašajo kot slaba kopija tiste politične elite, o kateri imajo toliko kritičnega in slabega za povedati. Prav koalicija proti sedanji vladi bi bila za zdravje slovenske demokracije nujna, logična in higienična poteza, utemeljena na postulatu, da se oblast zamenja na svobodnih in demokratičnih volitvah, ne pa na ulici, v medijskih hišah ali s pomočjo mednarodnih mazaških akcij zasebnih inštitutov in organizacij, ki v prvi vrsti škodujejo ugledu in dobremu imenu Slovenije.

 

Slovenije ni niti diktatura niti država, v kateri bi prihajalo do občutnega upada državljanskih pravic in svoboščin, zaradi katerega nas južnoafriška civilnodružbena organizacija Civicus uvršča v družbo Mjanmara, Čada, Etiopije in Kolumbije ter poziva evropske institucije, naj nemudoma ukrepajo (vir). Takšni pozivi delujejo groteskno in so že na prvi pogled skregani z resničnostjo. Toliko medijske svobode, novinarskega poguma, ko gre za kritiko oblasti, zlasti pa tako širokega spektra protivladnih medijev v tej državi v tridesetih letih samostojnosti še nismo imeli.

 

 

Prepričan sem, da razumete, kje je problem. Nekoč, ko ste bili še v predsedniški palači, je katoliški del desnice rad skliceval konference za novinarje v tujini in opravljal svoje domače politične nasprotnike v tujih medijih. Ko je bilo treba zalagati novinarje konservativnih medijev (FAZ, Corriere della sera ...), niso varčevali s težkimi besedami na račun "bivših komunistov", "starih sil" ipd.. Danes levica počne enako, le da je po agresivnosti daleč presegla desnico, ki niti slučajno ni znala tako pritegniti pozornost tujih medijev (pri čemer jim seveda zelo pomaga tudi prostaško obnašanje predsednika vlade na tviterju). Govoriti o Sloveniji kot "janšistični", "fašistični", "diktatorski" državi, v kateri je svoboda medijev podobno ogrožena kot v Mjanmaru ali kakšni srednjeameriški banana republiki, je podlost, ki bi se jo morali tisti, ki to počnejo svoji državi, globoko sramovati.

 

Prepričan sem, da veste, o čem govorim. Prepričan sem tudi, gospod predsednik, da bi morali iz najglobljih moralnih vzgibov uporabiti ves svoj neformalni vpliv, ki ga še imate na levi politični pol, in aktivistom dopovedati, da s tem, kar počnejo v tujini, prav nič ne škodujejo Janezu Janši, pač pa predvsem sebi in Sloveniji. Nihče ne spoštuje nekih vzhodnoevropskih divjakov, ki civiliziranim zahodnjakom razlagajo o svoji diktaturi.

 

Ne dvomim v vaše dobre namene. Prepričan bi, da bi to storili in verjetno tudi uspeli, če v zadnjih letih ne bi izgubili nadzora nad precejšnjim delom svojih nekdanjih političnih tovarišev in somišljenikov. Vaš krog je zelo prizadela tudi smrt Janeza Kocijančiča. Povsem pa ste kontrolo izgubili nad mlajšimi, aktivistično navdahnjenimi levičarji, ki so se podobno kot njihovi kolegi na desnici precej radikalizirali, zaradi svojih aktivnosti na družbenih omrežjih pa imajo prav ti največji vpliv na javno mnenje. V tem pogledu Vas tepe podobna usoda kot Vaš politični antipod, le da ste Vi že dolgo brez formalne odgovornosti, Janša pa še ni dojel, da se mu bo dejstvo, da je steklenice izpustil duhove šovinizma in nacionalizma, zelo maščevalo. Najbolj fanatični del desnice bo danes najbolj vneseno rajal ob državni proslavi, ki jo bo radikalnejši del levice na čelu z Levico bojkotiral, vse skupaj pa bo začinjeno z obilico zmerjanja in verbalnega nasilja na družbenih omrežjih. Med "našimi" in "vašimi", med "rdečimi" in "črnimi", "komunisti" in "janšisti".

 

Takšno razpoloženje, takšna družbena klima se zdita marsikomu grozljiva. Res je tudi, da bi se vsaj za "dan neodvisnosti" spodobilo skleniti premirje v tej neumni ideološki državljanski vojni. Neumni zato, ker gledamo teater absurda. Vse to, kar se (nam) dogaja v Sloveniji zadnje čase, vse razprave, razprtije in razhajanja, so mogoči in možni zgolj zato, ker živimo v svobodni, odprti in demokratični družbi z visoko stopnjo svobode medijev. 

 

Spoštovani gospod predsednik, v zadnjih 20 mesecih sem z družino prepotoval takorekoč ves svet, vse kontinente. Potni list, na katerem piše Evropska unija, se je izkazal za nekaj najboljšega, kar si človek lahko želi. O Sloveniji nismo slišali nič slabega, prej nasprotno. Kot sestavni del najnaprednejše in najbogatejše zveze držav v zgodovini moderne civilizacije imamo za samoumevno marsikaj, česar večina prebivalstva tega planeta nima. Pa nikakor ne gre le za materialne dobrine. Svobodno izražanje misli in prepričanja, varnost, svoboda gibanja in učinkovito varstvo pravic posameznika so vrednote, s katerimi se lahko pohvali malo držav. Teh vrednot ne more omajati nepričakovani odstop indolentnega premierja ali nova vladna koalicija pod vodstvom človeka, ki izkazuje avtoritativni način vodenja. Naše vrednote so dovolj globoke, da ob asistenci institucij pravne države - ustavno sodišče kot vrhovni varuh ustavnosti in zakonitosti je eno izmed njih - preprečijo kakršne koli poskuse restavracije komunizma ali katerega koli drugega nedemokratičnega sistema.

 

Danes je poseben dan, gospod prvi predsednik. Pred 30. leti je bila na Trgu republike tista znamenita proslava, ki bo odšla v zgodovino; proslava, na kateri ste nagovorili ljudstvo, Slovenke in Slovence, in jim dejali, da je to večer, ko so dovoljene sanje. Tudi nocoj bo na tem trgu, ki je bilo včasih parkirišče, proslava. Toda čustva ljudi, ki so pred tridesetimi leti sanjali državo in jo potem tudi dobili, so danes deljena. Tisto, kar so za ene sanje, drugi prepoznavajo kot nočno moro. Naša hiša je razdeljena, gospod predsednik. In del odgovornosti za to vsekakor nosite tudi vi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!
2
08.12.2021 21:50
V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim ... Več.
Piše: Keith Miles
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
25
07.12.2021 21:00
Pred kratkim sem bil vprašan po ideološki usmeritvi. Sprva me je prešinilo, da je vprašanje bolje zamolčati, se izogniti ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
19
06.12.2021 21:00
Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac ... Več.
Piše: Ana Jud
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
10
05.12.2021 21:30
Cepiva so v tem trenutku dostopna predvsem v razvitem svetu in le majhno količino so dobili in uporabili v nerazvitih državah, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
5
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
14
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
Ana Jud
Ogledov: 2.517
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.920
03/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.739
04/
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.205
05/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.383
06/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 1.120
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.762
08/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.067
09/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 15.311
10/
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
Milan Krek
Ogledov: 820