Komentar

Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča, je vest človeštva!

Kaj je politični performans? Je uprizarjanje političnih napetosti s pozicije osebne oblike. Politični performans je kritika resničnosti, uprizorjena s pomočjo vzporedne resničnosti. Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča! Je najradikalnejša oblika demokratičnega akta. Umetnost političnega performansa je lociranje telesa v določenem zgodovinskem trenutku, v točno določenem fizičnem prostoru z etično-estetsko izkušnjo tistega, ki uprizarja, za tistega, ki ga sprejema ali zavrača. Politični performans vzpostavlja drugačno mnenje in s tem tudi drugačen pogled na dolčeno vsebino ali problem. Vzpostavlja demokratičen dialog!

26.06.2021 17:07
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   performans   Marko Brecelj   Bojana Piškur   MG   Spoznanje! Upor! Reakcija!   razstava   Herbert Marcuse   Marina Abramovič   umetnost

Sam nočem sodelovati v nobenih kolektivnih političnih patologijah, sledim lastni anarhiji, ki ne prenese skupnih stališč o ureditvi sveta.

Natančno usmerjena gesta: štirje člani Društva prijateljev zmernega napredka so na čelu z njihovim predsednikom Markom Breceljem pred petnajstimi leti uprizorili politični performans z naslovom Tapisonirano vnebovzetje. Po tistem, ko so v koprskem crkvenem stolpu dobili nove zvonove, se ti pri večernem zvonenju niso oglasili. Performerji so jih, sklepajoč iz naslova umetnine-akcije, obložili s tapisonom in jim odvzeli zvok. Nevtralizirali so jim agresivno bobnenje. Nekaterim pomeni cerkveno zvonenje čustveni zven, druge pač najeda. Tako je to v sekularni demokraciji. Zvonenje z zmernimi decibeli lahko predstavlja kulturno okolje, s pretiranimi pa pomeni zvočno onesnaževanje. V Društvu prijateljev zmernega napredka so ocenili, da so koprski zvonovi prestopili mejo vmešavnja v javni prostor in so jih z umetniško akcijo začasno nevtralizirali. Na ta način so hierarhičnim avtoritetam koprske škofije dali vedeti, da so prestopili mejo javnega in da s tem posegajo v zasebno. Državi pa, da cerkveno nabijane zvonov potrebuje ureditev v skladu z aktom o zvoku v javnem prostoru, kjer se ne da več znosno živeti. Tako je zvonenje postalo politično vprašanje za naša ušesa. Sprožilo je nasilje kulturne dediščine.

 

Današnji komentar napoveduje razstavo kustodinje Bojane Piškur v Muzeju za sodobno umetnost z naslovom Spoznanje! Upor! Reakcija!, ki se posveča političnemu performansu devetdesetih let. Seveda je Marko Brecelj kot eden od pionirjev performativne umetnosti v naši Republiki prisoten na razstavi med stodvajsetimi umetniki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije. Sam razstave še nisem videl tako, da je bom komentiral v naslednjih tednih. V današnjem besedilu imam namen reflektirati politični performans nasploh, kot ene od pomembenjših zvrsti performansa. Tematski sklopi političnega performansa na razstavi so nacionalizem, telo, vojna, novi prostori, demonstracije, države, teritoriji, nove meje, Drugi / drugost, feminizem in mediji.

 

Na portalu+ sem že večkrat komentriral pomembno scensko-vizualno umetnost - performans. Rad se ponavljam I.: v scenski umetnosti poznamo logiko transformansa, performansa in informansa.

 

"Kaj je performans?" Pred dvaindvajsetimi leti me je v Lille povabila Alann Heiss, tedanja direktorica newyorškega muzeja P.S.1, k umetniškem dogodku ob odprtju tunela Le Manche med Francijo in Anglijo. Že v prvih dneh projekta sem sedel za omizjem z Johnom Caleom iz skupine Velvet Underground in konceptualnim umetnikom Dennisom Oppenheimom, ki je med prvimi sredi šestdesetih let procesiral performanse, izhajajoč iz tradicije dadaizma, artaudevskih morfističnih akcij in fluxusovskih intervencij. Seveda sem nemudoma izkoristil to izvrstno priložnost in Oppenheima vprašal, kako on razume besedo "performans". Njegov odgovor je bil izostreno nedvoumen: "My young colleague, the definition is very simple. This is 'personal form'!" ("Moj mladi kolega, definicija performansa je zelo preprosta. To je 'osebna oblika'!")

 

Kaj je politični performans? Je uprizarjanje političnih napetosti s pozicije osebne oblike. Politični performans je kritika resničnosti, uprizorjena s pomočjo vzporedne resničnosti. Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča! Je najradikalnejša oblika demokratičnega akta. Umetnost političnega performansa je lociranje telesa v določenem zgodovinskem trenutku, v točno določenem fizičnem prostoru z etično-estetsko izkušnjo tistega, ki uprizarja, za tistega, ki ga sprejema ali zavrača. Politični performans vzpostavlja drugačno mnenje in s tem tudi drugačen pogled na dolčeno vsebino ali problem. Vzpostavlja demokratičen dialog!

 

Največkrat se forma političnega performansa zgosti v času krize, ki zahteva prelomne odločitve. Težko je v dinamiki krize prepoznati modre izvršne geste. Politični performans izjavlja: Ni strahu, ni voditelja! Tako umetnost postane sredstvo neposredne politične akcije, ki napade inštitucije države ali božje države, ki delujejo s pomočjo politične naslade.

 

Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! analizira družbeno okolje devetdesetih let v novo nastalih Republikah (po napovedniku). V njih se je razvijalo specifično razmereje umetnosti do političnega. Marina Abramovič bi rekla: V svetu - balkanskega baroka -, v katerem prepoznamo zelo specifično razmerje med estetiko in politiko, ki vedno deluje s posbeno vrsto militantne dinamike.

 

To, da umetnost ne more imeti nobenega kompromisnega odnosa do ideologije, danes že vem, delovati mora proti politiki ali mimo politike ali čez politiko. Politična performativnost vedno začasno destabilizira stvarnost. Če deluje v demokratičnem okolju, dobi intenziven odziv, zatem pa doživi popravke stvarnosti. Če pa se odigra v avtoritarnem okolju ali - bog ne daj - v totalitarnem svetu, se sproži nasilna ideološka mašinerija. V hipu nastopijo podlosti primitivnih političnih in cerkvenih strojnikov.

 

Sam nočem sodelovati v nobenih kolektivnih političnih patologijah, sledim lastni anarhiji, ki ne prenese skupnih stališč o ureditvi sveta. Podbno je z drugimi umetniki in umetnicami.

 

Bodite pozorni: Velika razlika je med uprizarjanjem politike in osebno kritično politično izjavo - politično umetniško intervencijo in radikalno teatralizacijo. V bistvu gledamo kulturno transformacijo neetičnega v etično. Gledamo operacijo etika na delu. Umetnost reflektira in organizira manjkajoče družbene člene, ki bi morali obstajat,i pa zaradi različnih interesnov roparskih skupin, ki so vedno nasilne do umetnosti, ne obstajajo. 

 

Politični performans je raznolika umetniška oblika, prepolna različnih slogov in strategij. Največkrat v njih nastopajo kontrakulturne pozicije, ki zanikujejo nacionalne kulturne mreže. Politični performans je vest človeštva. Sicer je vsaka gledališka predstava, ki je opremljena z transformativnimi procesi, politično dejanje, s katerim ureja odnose polisa. Performativna akcija pa je osebna predstava v scenskem prostoru, ki perforira resničnost, izbrano točko v resničnosti in jo kritično osvetljuje, da se občinstvo do nje opredeljuje. 

 

"Umetnost lahko spremeni zavest", pravi sociolog in filozof Herbert Marcuse. Ravno performativna umetnost je nevralgična točka, kjer umetniki in umetnice s svojo osebno izkušnjo in talentom izumijo posebne vrste aktivnosti, ki gledalca vpnejo v aktivacijo - artivacijo. Umetnost je zagotovo eno od najboljših sredstev spreminjanja družbene in politične zavesti. V njej se metafizična sila sooča z močjo ideologije. Performerji nas velikokrat postavijo v pozicijo nelagodja, ker v kritiki največkrat doživljamo nelagodje.

 

Neplačan oglas: Oglejte si razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija! nadarjenih ljudi, ki nas s svojimi dokumenti-umetninami soočajo s surovostjo uniformiranega zla. Sam se odrekam kakršnikoli moči, ki osmišlja države in njihove urade. Preziram jih. Naj vas spomnim, da so si v Evropi v osemnajstem stoletju izborili to, da ima tudi umetnik legalno pravico kritizirati svet, ki ga obdaja. Tega si ne bomo pustili vzeti! Umetnost je znanost o svobodi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!
2
08.12.2021 21:50
V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim ... Več.
Piše: Keith Miles
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
25
07.12.2021 21:00
Pred kratkim sem bil vprašan po ideološki usmeritvi. Sprva me je prešinilo, da je vprašanje bolje zamolčati, se izogniti ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
19
06.12.2021 21:00
Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac ... Več.
Piše: Ana Jud
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
10
05.12.2021 21:30
Cepiva so v tem trenutku dostopna predvsem v razvitem svetu in le majhno količino so dobili in uporabili v nerazvitih državah, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
5
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
14
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
Ana Jud
Ogledov: 2.517
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.920
03/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.739
04/
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.205
05/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.383
06/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 1.120
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.761
08/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.067
09/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 15.311
10/
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
Milan Krek
Ogledov: 820