Komentar

Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča, je vest človeštva!

Kaj je politični performans? Je uprizarjanje političnih napetosti s pozicije osebne oblike. Politični performans je kritika resničnosti, uprizorjena s pomočjo vzporedne resničnosti. Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča! Je najradikalnejša oblika demokratičnega akta. Umetnost političnega performansa je lociranje telesa v določenem zgodovinskem trenutku, v točno določenem fizičnem prostoru z etično-estetsko izkušnjo tistega, ki uprizarja, za tistega, ki ga sprejema ali zavrača. Politični performans vzpostavlja drugačno mnenje in s tem tudi drugačen pogled na dolčeno vsebino ali problem. Vzpostavlja demokratičen dialog!

26.06.2021 17:07
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   performans   Marko Brecelj   Bojana Piškur   MG   Spoznanje! Upor! Reakcija!   razstava   Herbert Marcuse   Marina Abramovič   umetnost

Sam nočem sodelovati v nobenih kolektivnih političnih patologijah, sledim lastni anarhiji, ki ne prenese skupnih stališč o ureditvi sveta.

Natančno usmerjena gesta: štirje člani Društva prijateljev zmernega napredka so na čelu z njihovim predsednikom Markom Breceljem pred petnajstimi leti uprizorili politični performans z naslovom Tapisonirano vnebovzetje. Po tistem, ko so v koprskem crkvenem stolpu dobili nove zvonove, se ti pri večernem zvonenju niso oglasili. Performerji so jih, sklepajoč iz naslova umetnine-akcije, obložili s tapisonom in jim odvzeli zvok. Nevtralizirali so jim agresivno bobnenje. Nekaterim pomeni cerkveno zvonenje čustveni zven, druge pač najeda. Tako je to v sekularni demokraciji. Zvonenje z zmernimi decibeli lahko predstavlja kulturno okolje, s pretiranimi pa pomeni zvočno onesnaževanje. V Društvu prijateljev zmernega napredka so ocenili, da so koprski zvonovi prestopili mejo vmešavnja v javni prostor in so jih z umetniško akcijo začasno nevtralizirali. Na ta način so hierarhičnim avtoritetam koprske škofije dali vedeti, da so prestopili mejo javnega in da s tem posegajo v zasebno. Državi pa, da cerkveno nabijane zvonov potrebuje ureditev v skladu z aktom o zvoku v javnem prostoru, kjer se ne da več znosno živeti. Tako je zvonenje postalo politično vprašanje za naša ušesa. Sprožilo je nasilje kulturne dediščine.

 

Današnji komentar napoveduje razstavo kustodinje Bojane Piškur v Muzeju za sodobno umetnost z naslovom Spoznanje! Upor! Reakcija!, ki se posveča političnemu performansu devetdesetih let. Seveda je Marko Brecelj kot eden od pionirjev performativne umetnosti v naši Republiki prisoten na razstavi med stodvajsetimi umetniki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije. Sam razstave še nisem videl tako, da je bom komentiral v naslednjih tednih. V današnjem besedilu imam namen reflektirati politični performans nasploh, kot ene od pomembenjših zvrsti performansa. Tematski sklopi političnega performansa na razstavi so nacionalizem, telo, vojna, novi prostori, demonstracije, države, teritoriji, nove meje, Drugi / drugost, feminizem in mediji.

 

Na portalu+ sem že večkrat komentriral pomembno scensko-vizualno umetnost - performans. Rad se ponavljam I.: v scenski umetnosti poznamo logiko transformansa, performansa in informansa.

 

"Kaj je performans?" Pred dvaindvajsetimi leti me je v Lille povabila Alann Heiss, tedanja direktorica newyorškega muzeja P.S.1, k umetniškem dogodku ob odprtju tunela Le Manche med Francijo in Anglijo. Že v prvih dneh projekta sem sedel za omizjem z Johnom Caleom iz skupine Velvet Underground in konceptualnim umetnikom Dennisom Oppenheimom, ki je med prvimi sredi šestdesetih let procesiral performanse, izhajajoč iz tradicije dadaizma, artaudevskih morfističnih akcij in fluxusovskih intervencij. Seveda sem nemudoma izkoristil to izvrstno priložnost in Oppenheima vprašal, kako on razume besedo "performans". Njegov odgovor je bil izostreno nedvoumen: "My young colleague, the definition is very simple. This is 'personal form'!" ("Moj mladi kolega, definicija performansa je zelo preprosta. To je 'osebna oblika'!")

 

Kaj je politični performans? Je uprizarjanje političnih napetosti s pozicije osebne oblike. Politični performans je kritika resničnosti, uprizorjena s pomočjo vzporedne resničnosti. Politični performans je najvišja stopnja demokratičnega gledališča! Je najradikalnejša oblika demokratičnega akta. Umetnost političnega performansa je lociranje telesa v določenem zgodovinskem trenutku, v točno določenem fizičnem prostoru z etično-estetsko izkušnjo tistega, ki uprizarja, za tistega, ki ga sprejema ali zavrača. Politični performans vzpostavlja drugačno mnenje in s tem tudi drugačen pogled na dolčeno vsebino ali problem. Vzpostavlja demokratičen dialog!

 

Največkrat se forma političnega performansa zgosti v času krize, ki zahteva prelomne odločitve. Težko je v dinamiki krize prepoznati modre izvršne geste. Politični performans izjavlja: Ni strahu, ni voditelja! Tako umetnost postane sredstvo neposredne politične akcije, ki napade inštitucije države ali božje države, ki delujejo s pomočjo politične naslade.

 

Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! analizira družbeno okolje devetdesetih let v novo nastalih Republikah (po napovedniku). V njih se je razvijalo specifično razmereje umetnosti do političnega. Marina Abramovič bi rekla: V svetu - balkanskega baroka -, v katerem prepoznamo zelo specifično razmerje med estetiko in politiko, ki vedno deluje s posbeno vrsto militantne dinamike.

 

To, da umetnost ne more imeti nobenega kompromisnega odnosa do ideologije, danes že vem, delovati mora proti politiki ali mimo politike ali čez politiko. Politična performativnost vedno začasno destabilizira stvarnost. Če deluje v demokratičnem okolju, dobi intenziven odziv, zatem pa doživi popravke stvarnosti. Če pa se odigra v avtoritarnem okolju ali - bog ne daj - v totalitarnem svetu, se sproži nasilna ideološka mašinerija. V hipu nastopijo podlosti primitivnih političnih in cerkvenih strojnikov.

 

Sam nočem sodelovati v nobenih kolektivnih političnih patologijah, sledim lastni anarhiji, ki ne prenese skupnih stališč o ureditvi sveta. Podbno je z drugimi umetniki in umetnicami.

 

Bodite pozorni: Velika razlika je med uprizarjanjem politike in osebno kritično politično izjavo - politično umetniško intervencijo in radikalno teatralizacijo. V bistvu gledamo kulturno transformacijo neetičnega v etično. Gledamo operacijo etika na delu. Umetnost reflektira in organizira manjkajoče družbene člene, ki bi morali obstajat,i pa zaradi različnih interesnov roparskih skupin, ki so vedno nasilne do umetnosti, ne obstajajo. 

 

Politični performans je raznolika umetniška oblika, prepolna različnih slogov in strategij. Največkrat v njih nastopajo kontrakulturne pozicije, ki zanikujejo nacionalne kulturne mreže. Politični performans je vest človeštva. Sicer je vsaka gledališka predstava, ki je opremljena z transformativnimi procesi, politično dejanje, s katerim ureja odnose polisa. Performativna akcija pa je osebna predstava v scenskem prostoru, ki perforira resničnost, izbrano točko v resničnosti in jo kritično osvetljuje, da se občinstvo do nje opredeljuje. 

 

"Umetnost lahko spremeni zavest", pravi sociolog in filozof Herbert Marcuse. Ravno performativna umetnost je nevralgična točka, kjer umetniki in umetnice s svojo osebno izkušnjo in talentom izumijo posebne vrste aktivnosti, ki gledalca vpnejo v aktivacijo - artivacijo. Umetnost je zagotovo eno od najboljših sredstev spreminjanja družbene in politične zavesti. V njej se metafizična sila sooča z močjo ideologije. Performerji nas velikokrat postavijo v pozicijo nelagodja, ker v kritiki največkrat doživljamo nelagodje.

 

Neplačan oglas: Oglejte si razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija! nadarjenih ljudi, ki nas s svojimi dokumenti-umetninami soočajo s surovostjo uniformiranega zla. Sam se odrekam kakršnikoli moči, ki osmišlja države in njihove urade. Preziram jih. Naj vas spomnim, da so si v Evropi v osemnajstem stoletju izborili to, da ima tudi umetnik legalno pravico kritizirati svet, ki ga obdaja. Tega si ne bomo pustili vzeti! Umetnost je znanost o svobodi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 829
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500