Komentar

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija!

Dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu je vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

27.06.2021 21:09
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   ZDA   stavka   neoliberalizem   socialna država   sindikati   protesti   Janez Janša   Janez Šušteršič   Amazon   Steve Jobs   Jeff Bezos   Bill Gates   Pipistrel

Foto: Željko Stevanić / IFP

Naši sindikalni funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih.

Pred tremi leti je v ZDA manjši skupini zatiranih in izkoriščanih učiteljic iz Zahodne Virginije uspelo tudi s pomočjo družbenih omrežij tako razbobnat poziv k širokemu uporu, da se je dejansko na ulicah zbrala nepregledna množica pedagoškega kadra. Požvižgali so se na grožnje z odpuščanjem in sankcijami zaradi prepovedi stavke. Toliko o demokraciji in enakopravnih možnostih na trgu dela. Nič ni bolj tragikomičnega od prošenj oblastem za odobreno in organizirano stavko. Učitelji in učiteljice so uporabili orodje sloge, ki edino učinkovito spodbija vsiljevanje ideje o pogrešljivosti in zamenljivosti slehernega zaposlenega z novim tlačanom v sodobnem fevdalizmu. Učitelji niso prišli na delovno mesto, dokler jim niso bile odobrene osnovne, sicer še vedno preskromne zahteve. Navadni primitivni in neetični nasilneži na položajih odločanja preprosto niso mogli toliko kadra nadomestit z novo podcenjeno delovno silo, ki bi izdajalsko sprejela ponudbo za službovanje iz obupa in strahu pred še slabšim položajem od najslabšega.

 

Ohranjanje revščine in prepuščanje kritične mase objemu dobrodelnosti, ki klesti po osnovnem dostojanstvu človeka, je najpomembnejši vzvod zastraševanja sodobnih sužnjev. Nič drugačen od mafijskega razobešanja mučenih trupel sredi mest v svarilo prebivalcem. Najbolj surovi plenilski kapitalisti zelo odobravajo dobrodelnost in prostovoljno delo. Z veseljem podelijo kakšno ceneno plaketo za zasluge, da se le kdo ne spomni zahtevat širjenje socialne države enakopravnih možnosti in pozitivno motivacijo za vse. Naslednji pomemben vzvod je obremenjevanje s prezaposlenostjo in stresom ter poneumljanje, kar pomeni ubijanje radovednosti in ustvarjalnosti s pomočjo piflarsko podatkovnega šolskega sistema, idiotska medijska razvedrilna ponudba ter pranje možganov z raznimi družinskimi in delovno etičnimi "vrednotami", ki jim večina skuša sledit in jih po logiki stvari popelje v pekel praznine, nesmisla ali celo psihofizičnega kolapsa.

 

Zahteve učiteljev v ZDA, ki so množično demonstrirali po ulicah in puščali šole prazne, so bile izpolnjene v roku nekaj dni. Tudi prezaposleni in večinoma obubožani starši, ki niso vedeli, kam bi z otroki, če niso pospravljeni po šolah vsaj polovico dneva, so bučno podivjali. Dodatna finančna sredstva, ki prej bojda niso obstajala, so se takoj čudežno pojavila na tekočih računih pedagoškega kadra, da bi oblastniki zaustavili širši razmah enakega delovanja po državi. Preprečitev razmaha pravih demonstracij s pravim orodjem namesto benignih mirnih protestov tipa Occupy Wall Street je seveda uspelo.

 

 

 

"Naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno."

 

 

Še bolj hecni so množični protesti v Sloveniji predvsem v tistem delu, ko se protesta upravičenim protestnikom pridružujejo sindikalni funkcionarji brez delavcev ob boku. Funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, kaj šele da se zaposlenim vsestransko ne bi slabšal položaj. Zdaj se rapidno širi že obubožan prekariat, ki določa usodo tudi številnim intelektualcem, umetnikom in humanistom, a naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno.

 

Sicer pa je boj za človekove pravice in enakopravnost precej preprost, če se ljudje še uspevajo zavedat, da država brez njih ne obstaja in da tudi noben zasebni sektor ne obstaja in ne deluje v nikakršni različici, ki je sistemsko in zakonodajno ne določa država!

 

Ne obstaja nikakršen prosti trg, ki naj bi se sam idealno konkurenčno uravnaval in bi si ga podjetniki želeli, ter ločenost države od gospodarstva. To so smešne laži za skrajno poneumljeno ljudstvo. Podjetniki na prostem trgu lahko pomeni le popoln kaos, divjina in posledična vojna. Koliko, kako, kdaj in kdo bo obogatel ter kdo, kako in kdaj ne bo mogel zaslužit niti mošnjička kovancev, še posebej če je pameten, ustvarjalen in sposoben v dobrobit družbi, določa država z zakonodajo, z mehanizmi usmerjanega nadzora in nenadzora ter z legalizacijo navadnega kriminala, kot so na primer davčne oaze, odsotnost delavskih pravic in krčenje socialne države.

 

Predstavniki držav seveda vse izvajajo v spregi s kapitalisti, od katerih smo bojda odvisni, ker so nas prepričali v to. Zato ob vsaki finančni krizi, ki jo sprožijo legalizirane (borzne) mafije, države finančno pomagajo gospodarstvu. Flance o prostem trgu, ki zasebni kapital bojda odrešuje spon slabih gospodarjev – držav – potihnejo. Države kapitalistom odpisujejo mastne dolgove, po potrebi dokapitalizirajo banke in jih prodajo izbranemu interesentu, finančnim špekulantom omogočajo neomejeno bogatenje brez smotra, izkoriščanje delavcev in uničevanje malih podjetij. Kapitalisti trdijo, da neomenjeno "plemenitenje" dobička pomeni edinstveno in ključno motivacijo za nadaljevanje sleherne podjetniške zgodbe. Tako srhljivo bolni, neumni, prazni in nesmiselni psihopati so očitno finančniki, ki so pametovali celemu svetu. Neomejen materializem kot ključna motivacija za delovanje. Takšni primitivizmi so bili tudi konkreten predmet poučevanja na univerzah. Ne le na ekonomskih predmetnikih, ampak tudi na družboslovnih smereh. Za bruhat!

 

Zasužnjenemu in deprivilegiranemu sloju je seveda namenjena negativna motivacija s socialno podporo, ki ne omogoča preživetja, da bi tlačani sprejeli še tako družbi škodljivo ali pa zgolj podcenjeno delo za najnižjo plačo, ki tudi ne omogoča preživetja. Takšne sugestivne bedarije, ki škodujejo prihodnosti vsake civilizirane družbe, je brez sramu ponavljal v javnosti tudi Janez Šušteršič, ki se je spet pojavil v oddaji EkstraVizor in v intervjuju oddaje Faktor, kjer je med drugim pojamral, kako težka je stigma neoliberalca. Kako težko je šele prenašat neoliberalne ideologe, ki trdijo, da je bil problem divjega privatizacijskega plenjenja po osamosvojitvi Slovenije predvsem v tem, da so se institucije nadzora vzpostavile na koncu perverznega lopovskega procesa! Kot da regulacija in nadzorne institucije sicer v zglednem kapitalističnem sistemu delujejo v imenu enakopravnih možnosti, pravičnosti in produktivnega smotra v dobrobit družbi. Kje in kdaj pa ustrezni regulatorji delujejo in kako neki izjemen zgled izgleda? Če neoliberalni ideolog ni mastno plačan za širjenje nebuloz in miniranje socialne države, nočem verjet, da je brez podkupovanja zgolj tako zelo slepoveren, da ne premore ustrezne refleksije, kritike in predlogov za prosperiranje postsocialistične družbe pod ekonomsko okupacijo velesil. 

 

Noben bog ne ustvarja pravil igre na trgu dela in potrošnje, čeprav verski patriarhi vseh religij v imenu boga vedno brez sramu sodelujejo s strukturami moči in zasužnjevalci državljanov, ampak pravila igre krojijo politiki s pomočjo podpore zavedenih, poneumljenih in nerazgledanih državljanov ali pa tudi preko lažnih volitev ali brez njih! V bistvu je popolnoma vseeno. Vsakega politika na vrhu piramide odnesejo s položaja prej močnejši lobiji v ringu boja za prestiž moči kot pa ozaveščeni in pametni državljani s svojo disfunkcionalno volilno pravico.

 

 

"Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno."

 

 

Trenutno v bistveno manj učinkoviti in povsem legalni obliki v Sloveniji štrajkajo medicinske sestre in bodoči možen kader za poklic splošnih zdravnikov, ki se noče zaposlit na tako obupnem in podcenjenem delovnem mestu. Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno. Kje ste neoliberalni ideologi v boju proti visoki korupciji?

 

Čestitam medicinskim sestram za pogum, hkrati pa opozarjam, da aktualna vlada tovrstne boje za pravico do dostojnega preživetja in spoštovanja že zatira z uvajanjem prisilnega dela preko Zavoda za zaposlovanje, ki sicer iskalcem zaposlitve ne nudi nobene relevantne pomoči niti pri mreženju, kaj šele pri ustanavljanju podjetij. Mreženje je namreč ključen vzvod za kapitalske uspehe, ne izjemni ustvarjalni produkti. Zavod za zaposlovanje služi predvsem usmerjanju podplačane delovne sile v zlorabo podjetnikom, ki brez izkoriščanja sploh obstali ne bi ali pa kovali želenih presežnih dobičkov brez omejitev in ustreznega nadzora. Janez Janša je lahko brez skrbi. Svoj projekt izpeljuje neovirano in uspešno z nekaj cirkusantskih predstav na teden za ljudstvo, ki mu vztrajno naseda z zapletanjem v zgražanje za vsako figo freško. Bistveno je, da mu ne grozi nikakršna omembe vredna alternativa na političnem parketu, ker je dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

 

Današnja globalna kritična masa bralno polpismenih naivnih volivcev, ki izvoli zabavnega klovna, primitivca ali okravatanega psihopata, se po opravljeni državljanski dolžnosti odpravi pač na hamburger. Ob takšnem adiktivnem kulinaričnem doživetju in pomisleku, da je nek objesten akviziterski idiot mastno obogatel s škodljivo prehrano in širjenjem grotesknih klavnic živali, da bi se ljudstvo po svetu nažiralo do bolestne zamaščenosti, postane večini toplo pri srcu. Vse je možno v deželi priložnosti za vsakogar, mar ne. Domov se vrnejo v šoping na Amazon. Najprej vzamejo v šapo Iphone in se z radostjo spomnijo na nekega tipa, ki je pamet solil celo študentom po univerzah, čeprav ni imel nič omembe vrednega za povedat o čemer koli razen puhličarjenja v slogu našega instagram predsednika države. Tistega, o čemer je vedel dovolj, pa ni hotel povedat.

 

Na primer razkrinkanja smrdljive laži, da le podjetja s poceni (kitajsko) robo zlorabljajo ceneno delovno silo in celo otroke, predvsem po državah tretjega sveta. Domnevni guru intelekta sodobne ere Steve Jobs je povsem enako kot drugi nemoralni paraziti držav in človeških življenj prikrival ljudem vse najbolj bistvene informacije, kako poteka biznis in da tudi produkti z visoko dodano vrednostjo in veleslavne znamke temeljijo na objestni tekmovalnosti, zlorabah in umorih! Lastniki navidezno uglednih podjetij raje uničujejo nešteto izdelkov, ki se slabše prodajajo, namesto da bi jih razdelili ljudem v eksistenčni stiski. To počnejo za vzdrževanje visoke cene produktov, ker je pomemben le kapital in ne potrebe, kaj šele želje ljudi!

 

Pojem nad pojmi uspeha neoliberalnega sistema Jeff Bezos, še en bivši akviziter, danes veliki izkoriščevalec delavcev in morilec številnih malih podjetij, ki bo kmalu vrtel naš virtualiziran svet, čeprav pooseblja polom od inteligence in je utemeljeno prepoznavan kot navaden psihopat, je raje bolj ali manj tiho. Izmika se intervjujem in smešenju pred kamerami s kretenizmi. Toliko pameti premore. Kakšen je njegov prispevek družbi, ni skrivnost. Z lahkoto bi pogrešali njega in njegovo brezvezno virtualno štacuno, če bi se ta nevaren otrok le lahko že prej izstrelil z raketo v vesolje. Bill Gates, spromoviran kot filantrop, veliki podkupovalec znanosti z ambiciozno slo po popolnem nadzoru preko prehrane in farmacije. Genij, da mu ni para. Sinonim za ugrabljanje stroke. Omenila sem le nekaj zvezdniških imen pojma uspeha ameriškega sistema, v katerem živimo. Zgledi so jasni, meje verjetnosti pa tudi.

 

Naš Pipistrel je pa tako kul. Ja, ja, že širi poslovanje v Indiji. Ups. Grobna tišina doni. Dajmo že dojet, kaj se sploh dogaja, medtem ko smo v Sloveniji že razsuli neprofitno stanovanjsko politiko, izrinili na rob pomena umetnost, znanost in kulturo, v prihodnost pa smo ponesli le primitivno partijsko mentaliteto negativne selekcije in jo skombinirali z elementi najbolj sprevržene neoliberalne ideologije divjega Zahoda.

 

To igro igramo državljani porazno in jo bomo brutalno izgubili!

 

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija.

 

Zaradi tehnične napake je kolumna Simone Rebolj objavljena z 12-urnim zamikom. Avtorici in bralcem se opravičujemo. Uredništvo

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
0
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.779
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.062
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.009
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.755
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.426
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.159
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 655
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.336
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453