Komentar

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija!

Dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu je vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

27.06.2021 21:09
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   ZDA   stavka   neoliberalizem   socialna država   sindikati   protesti   Janez Janša   Janez Šušteršič   Amazon   Steve Jobs   Jeff Bezos   Bill Gates   Pipistrel

Foto: Željko Stevanić / IFP

Naši sindikalni funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih.

Pred tremi leti je v ZDA manjši skupini zatiranih in izkoriščanih učiteljic iz Zahodne Virginije uspelo tudi s pomočjo družbenih omrežij tako razbobnat poziv k širokemu uporu, da se je dejansko na ulicah zbrala nepregledna množica pedagoškega kadra. Požvižgali so se na grožnje z odpuščanjem in sankcijami zaradi prepovedi stavke. Toliko o demokraciji in enakopravnih možnostih na trgu dela. Nič ni bolj tragikomičnega od prošenj oblastem za odobreno in organizirano stavko. Učitelji in učiteljice so uporabili orodje sloge, ki edino učinkovito spodbija vsiljevanje ideje o pogrešljivosti in zamenljivosti slehernega zaposlenega z novim tlačanom v sodobnem fevdalizmu. Učitelji niso prišli na delovno mesto, dokler jim niso bile odobrene osnovne, sicer še vedno preskromne zahteve. Navadni primitivni in neetični nasilneži na položajih odločanja preprosto niso mogli toliko kadra nadomestit z novo podcenjeno delovno silo, ki bi izdajalsko sprejela ponudbo za službovanje iz obupa in strahu pred še slabšim položajem od najslabšega.

 

Ohranjanje revščine in prepuščanje kritične mase objemu dobrodelnosti, ki klesti po osnovnem dostojanstvu človeka, je najpomembnejši vzvod zastraševanja sodobnih sužnjev. Nič drugačen od mafijskega razobešanja mučenih trupel sredi mest v svarilo prebivalcem. Najbolj surovi plenilski kapitalisti zelo odobravajo dobrodelnost in prostovoljno delo. Z veseljem podelijo kakšno ceneno plaketo za zasluge, da se le kdo ne spomni zahtevat širjenje socialne države enakopravnih možnosti in pozitivno motivacijo za vse. Naslednji pomemben vzvod je obremenjevanje s prezaposlenostjo in stresom ter poneumljanje, kar pomeni ubijanje radovednosti in ustvarjalnosti s pomočjo piflarsko podatkovnega šolskega sistema, idiotska medijska razvedrilna ponudba ter pranje možganov z raznimi družinskimi in delovno etičnimi "vrednotami", ki jim večina skuša sledit in jih po logiki stvari popelje v pekel praznine, nesmisla ali celo psihofizičnega kolapsa.

 

Zahteve učiteljev v ZDA, ki so množično demonstrirali po ulicah in puščali šole prazne, so bile izpolnjene v roku nekaj dni. Tudi prezaposleni in večinoma obubožani starši, ki niso vedeli, kam bi z otroki, če niso pospravljeni po šolah vsaj polovico dneva, so bučno podivjali. Dodatna finančna sredstva, ki prej bojda niso obstajala, so se takoj čudežno pojavila na tekočih računih pedagoškega kadra, da bi oblastniki zaustavili širši razmah enakega delovanja po državi. Preprečitev razmaha pravih demonstracij s pravim orodjem namesto benignih mirnih protestov tipa Occupy Wall Street je seveda uspelo.

 

 

 

"Naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno."

 

 

Še bolj hecni so množični protesti v Sloveniji predvsem v tistem delu, ko se protesta upravičenim protestnikom pridružujejo sindikalni funkcionarji brez delavcev ob boku. Funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, kaj šele da se zaposlenim vsestransko ne bi slabšal položaj. Zdaj se rapidno širi že obubožan prekariat, ki določa usodo tudi številnim intelektualcem, umetnikom in humanistom, a naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno.

 

Sicer pa je boj za človekove pravice in enakopravnost precej preprost, če se ljudje še uspevajo zavedat, da država brez njih ne obstaja in da tudi noben zasebni sektor ne obstaja in ne deluje v nikakršni različici, ki je sistemsko in zakonodajno ne določa država!

 

Ne obstaja nikakršen prosti trg, ki naj bi se sam idealno konkurenčno uravnaval in bi si ga podjetniki želeli, ter ločenost države od gospodarstva. To so smešne laži za skrajno poneumljeno ljudstvo. Podjetniki na prostem trgu lahko pomeni le popoln kaos, divjina in posledična vojna. Koliko, kako, kdaj in kdo bo obogatel ter kdo, kako in kdaj ne bo mogel zaslužit niti mošnjička kovancev, še posebej če je pameten, ustvarjalen in sposoben v dobrobit družbi, določa država z zakonodajo, z mehanizmi usmerjanega nadzora in nenadzora ter z legalizacijo navadnega kriminala, kot so na primer davčne oaze, odsotnost delavskih pravic in krčenje socialne države.

 

Predstavniki držav seveda vse izvajajo v spregi s kapitalisti, od katerih smo bojda odvisni, ker so nas prepričali v to. Zato ob vsaki finančni krizi, ki jo sprožijo legalizirane (borzne) mafije, države finančno pomagajo gospodarstvu. Flance o prostem trgu, ki zasebni kapital bojda odrešuje spon slabih gospodarjev – držav – potihnejo. Države kapitalistom odpisujejo mastne dolgove, po potrebi dokapitalizirajo banke in jih prodajo izbranemu interesentu, finančnim špekulantom omogočajo neomejeno bogatenje brez smotra, izkoriščanje delavcev in uničevanje malih podjetij. Kapitalisti trdijo, da neomenjeno "plemenitenje" dobička pomeni edinstveno in ključno motivacijo za nadaljevanje sleherne podjetniške zgodbe. Tako srhljivo bolni, neumni, prazni in nesmiselni psihopati so očitno finančniki, ki so pametovali celemu svetu. Neomejen materializem kot ključna motivacija za delovanje. Takšni primitivizmi so bili tudi konkreten predmet poučevanja na univerzah. Ne le na ekonomskih predmetnikih, ampak tudi na družboslovnih smereh. Za bruhat!

 

Zasužnjenemu in deprivilegiranemu sloju je seveda namenjena negativna motivacija s socialno podporo, ki ne omogoča preživetja, da bi tlačani sprejeli še tako družbi škodljivo ali pa zgolj podcenjeno delo za najnižjo plačo, ki tudi ne omogoča preživetja. Takšne sugestivne bedarije, ki škodujejo prihodnosti vsake civilizirane družbe, je brez sramu ponavljal v javnosti tudi Janez Šušteršič, ki se je spet pojavil v oddaji EkstraVizor in v intervjuju oddaje Faktor, kjer je med drugim pojamral, kako težka je stigma neoliberalca. Kako težko je šele prenašat neoliberalne ideologe, ki trdijo, da je bil problem divjega privatizacijskega plenjenja po osamosvojitvi Slovenije predvsem v tem, da so se institucije nadzora vzpostavile na koncu perverznega lopovskega procesa! Kot da regulacija in nadzorne institucije sicer v zglednem kapitalističnem sistemu delujejo v imenu enakopravnih možnosti, pravičnosti in produktivnega smotra v dobrobit družbi. Kje in kdaj pa ustrezni regulatorji delujejo in kako neki izjemen zgled izgleda? Če neoliberalni ideolog ni mastno plačan za širjenje nebuloz in miniranje socialne države, nočem verjet, da je brez podkupovanja zgolj tako zelo slepoveren, da ne premore ustrezne refleksije, kritike in predlogov za prosperiranje postsocialistične družbe pod ekonomsko okupacijo velesil. 

 

Noben bog ne ustvarja pravil igre na trgu dela in potrošnje, čeprav verski patriarhi vseh religij v imenu boga vedno brez sramu sodelujejo s strukturami moči in zasužnjevalci državljanov, ampak pravila igre krojijo politiki s pomočjo podpore zavedenih, poneumljenih in nerazgledanih državljanov ali pa tudi preko lažnih volitev ali brez njih! V bistvu je popolnoma vseeno. Vsakega politika na vrhu piramide odnesejo s položaja prej močnejši lobiji v ringu boja za prestiž moči kot pa ozaveščeni in pametni državljani s svojo disfunkcionalno volilno pravico.

 

 

"Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno."

 

 

Trenutno v bistveno manj učinkoviti in povsem legalni obliki v Sloveniji štrajkajo medicinske sestre in bodoči možen kader za poklic splošnih zdravnikov, ki se noče zaposlit na tako obupnem in podcenjenem delovnem mestu. Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno. Kje ste neoliberalni ideologi v boju proti visoki korupciji?

 

Čestitam medicinskim sestram za pogum, hkrati pa opozarjam, da aktualna vlada tovrstne boje za pravico do dostojnega preživetja in spoštovanja že zatira z uvajanjem prisilnega dela preko Zavoda za zaposlovanje, ki sicer iskalcem zaposlitve ne nudi nobene relevantne pomoči niti pri mreženju, kaj šele pri ustanavljanju podjetij. Mreženje je namreč ključen vzvod za kapitalske uspehe, ne izjemni ustvarjalni produkti. Zavod za zaposlovanje služi predvsem usmerjanju podplačane delovne sile v zlorabo podjetnikom, ki brez izkoriščanja sploh obstali ne bi ali pa kovali želenih presežnih dobičkov brez omejitev in ustreznega nadzora. Janez Janša je lahko brez skrbi. Svoj projekt izpeljuje neovirano in uspešno z nekaj cirkusantskih predstav na teden za ljudstvo, ki mu vztrajno naseda z zapletanjem v zgražanje za vsako figo freško. Bistveno je, da mu ne grozi nikakršna omembe vredna alternativa na političnem parketu, ker je dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

 

Današnja globalna kritična masa bralno polpismenih naivnih volivcev, ki izvoli zabavnega klovna, primitivca ali okravatanega psihopata, se po opravljeni državljanski dolžnosti odpravi pač na hamburger. Ob takšnem adiktivnem kulinaričnem doživetju in pomisleku, da je nek objesten akviziterski idiot mastno obogatel s škodljivo prehrano in širjenjem grotesknih klavnic živali, da bi se ljudstvo po svetu nažiralo do bolestne zamaščenosti, postane večini toplo pri srcu. Vse je možno v deželi priložnosti za vsakogar, mar ne. Domov se vrnejo v šoping na Amazon. Najprej vzamejo v šapo Iphone in se z radostjo spomnijo na nekega tipa, ki je pamet solil celo študentom po univerzah, čeprav ni imel nič omembe vrednega za povedat o čemer koli razen puhličarjenja v slogu našega instagram predsednika države. Tistega, o čemer je vedel dovolj, pa ni hotel povedat.

 

Na primer razkrinkanja smrdljive laži, da le podjetja s poceni (kitajsko) robo zlorabljajo ceneno delovno silo in celo otroke, predvsem po državah tretjega sveta. Domnevni guru intelekta sodobne ere Steve Jobs je povsem enako kot drugi nemoralni paraziti držav in človeških življenj prikrival ljudem vse najbolj bistvene informacije, kako poteka biznis in da tudi produkti z visoko dodano vrednostjo in veleslavne znamke temeljijo na objestni tekmovalnosti, zlorabah in umorih! Lastniki navidezno uglednih podjetij raje uničujejo nešteto izdelkov, ki se slabše prodajajo, namesto da bi jih razdelili ljudem v eksistenčni stiski. To počnejo za vzdrževanje visoke cene produktov, ker je pomemben le kapital in ne potrebe, kaj šele želje ljudi!

 

Pojem nad pojmi uspeha neoliberalnega sistema Jeff Bezos, še en bivši akviziter, danes veliki izkoriščevalec delavcev in morilec številnih malih podjetij, ki bo kmalu vrtel naš virtualiziran svet, čeprav pooseblja polom od inteligence in je utemeljeno prepoznavan kot navaden psihopat, je raje bolj ali manj tiho. Izmika se intervjujem in smešenju pred kamerami s kretenizmi. Toliko pameti premore. Kakšen je njegov prispevek družbi, ni skrivnost. Z lahkoto bi pogrešali njega in njegovo brezvezno virtualno štacuno, če bi se ta nevaren otrok le lahko že prej izstrelil z raketo v vesolje. Bill Gates, spromoviran kot filantrop, veliki podkupovalec znanosti z ambiciozno slo po popolnem nadzoru preko prehrane in farmacije. Genij, da mu ni para. Sinonim za ugrabljanje stroke. Omenila sem le nekaj zvezdniških imen pojma uspeha ameriškega sistema, v katerem živimo. Zgledi so jasni, meje verjetnosti pa tudi.

 

Naš Pipistrel je pa tako kul. Ja, ja, že širi poslovanje v Indiji. Ups. Grobna tišina doni. Dajmo že dojet, kaj se sploh dogaja, medtem ko smo v Sloveniji že razsuli neprofitno stanovanjsko politiko, izrinili na rob pomena umetnost, znanost in kulturo, v prihodnost pa smo ponesli le primitivno partijsko mentaliteto negativne selekcije in jo skombinirali z elementi najbolj sprevržene neoliberalne ideologije divjega Zahoda.

 

To igro igramo državljani porazno in jo bomo brutalno izgubili!

 

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija.

 

Zaradi tehnične napake je kolumna Simone Rebolj objavljena z 12-urnim zamikom. Avtorici in bralcem se opravičujemo. Uredništvo

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.746
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.230
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.378
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.230
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.015
06/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.984
07/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 866
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 909
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 523
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.129