Komentar

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija!

Dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu je vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

27.06.2021 21:09
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   ZDA   stavka   neoliberalizem   socialna država   sindikati   protesti   Janez Janša   Janez Šušteršič   Amazon   Steve Jobs   Jeff Bezos   Bill Gates   Pipistrel

Foto: Željko Stevanić / IFP

Naši sindikalni funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih.

Pred tremi leti je v ZDA manjši skupini zatiranih in izkoriščanih učiteljic iz Zahodne Virginije uspelo tudi s pomočjo družbenih omrežij tako razbobnat poziv k širokemu uporu, da se je dejansko na ulicah zbrala nepregledna množica pedagoškega kadra. Požvižgali so se na grožnje z odpuščanjem in sankcijami zaradi prepovedi stavke. Toliko o demokraciji in enakopravnih možnostih na trgu dela. Nič ni bolj tragikomičnega od prošenj oblastem za odobreno in organizirano stavko. Učitelji in učiteljice so uporabili orodje sloge, ki edino učinkovito spodbija vsiljevanje ideje o pogrešljivosti in zamenljivosti slehernega zaposlenega z novim tlačanom v sodobnem fevdalizmu. Učitelji niso prišli na delovno mesto, dokler jim niso bile odobrene osnovne, sicer še vedno preskromne zahteve. Navadni primitivni in neetični nasilneži na položajih odločanja preprosto niso mogli toliko kadra nadomestit z novo podcenjeno delovno silo, ki bi izdajalsko sprejela ponudbo za službovanje iz obupa in strahu pred še slabšim položajem od najslabšega.

 

Ohranjanje revščine in prepuščanje kritične mase objemu dobrodelnosti, ki klesti po osnovnem dostojanstvu človeka, je najpomembnejši vzvod zastraševanja sodobnih sužnjev. Nič drugačen od mafijskega razobešanja mučenih trupel sredi mest v svarilo prebivalcem. Najbolj surovi plenilski kapitalisti zelo odobravajo dobrodelnost in prostovoljno delo. Z veseljem podelijo kakšno ceneno plaketo za zasluge, da se le kdo ne spomni zahtevat širjenje socialne države enakopravnih možnosti in pozitivno motivacijo za vse. Naslednji pomemben vzvod je obremenjevanje s prezaposlenostjo in stresom ter poneumljanje, kar pomeni ubijanje radovednosti in ustvarjalnosti s pomočjo piflarsko podatkovnega šolskega sistema, idiotska medijska razvedrilna ponudba ter pranje možganov z raznimi družinskimi in delovno etičnimi "vrednotami", ki jim večina skuša sledit in jih po logiki stvari popelje v pekel praznine, nesmisla ali celo psihofizičnega kolapsa.

 

Zahteve učiteljev v ZDA, ki so množično demonstrirali po ulicah in puščali šole prazne, so bile izpolnjene v roku nekaj dni. Tudi prezaposleni in večinoma obubožani starši, ki niso vedeli, kam bi z otroki, če niso pospravljeni po šolah vsaj polovico dneva, so bučno podivjali. Dodatna finančna sredstva, ki prej bojda niso obstajala, so se takoj čudežno pojavila na tekočih računih pedagoškega kadra, da bi oblastniki zaustavili širši razmah enakega delovanja po državi. Preprečitev razmaha pravih demonstracij s pravim orodjem namesto benignih mirnih protestov tipa Occupy Wall Street je seveda uspelo.

 

 

 

"Naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno."

 

 

Še bolj hecni so množični protesti v Sloveniji predvsem v tistem delu, ko se protesta upravičenim protestnikom pridružujejo sindikalni funkcionarji brez delavcev ob boku. Funkcionarji, ki v tridesetih letih niso delavcem pomagali nič pri uporabi njihovega orodja v možnem boju za lastne pravice, kaj šele da se zaposlenim vsestransko ne bi slabšal položaj. Zdaj se rapidno širi že obubožan prekariat, ki določa usodo tudi številnim intelektualcem, umetnikom in humanistom, a naši sindikalni funkcionarji še vedno pozirajo kot kakšni ulični aktivisti, ne da bi jih kdor koli tako izžvižgal, da bi jim zazvonilo v ušesih. Kar vidim Janeza Janša, kako se srdito posmehuje. Upravičeno.

 

Sicer pa je boj za človekove pravice in enakopravnost precej preprost, če se ljudje še uspevajo zavedat, da država brez njih ne obstaja in da tudi noben zasebni sektor ne obstaja in ne deluje v nikakršni različici, ki je sistemsko in zakonodajno ne določa država!

 

Ne obstaja nikakršen prosti trg, ki naj bi se sam idealno konkurenčno uravnaval in bi si ga podjetniki želeli, ter ločenost države od gospodarstva. To so smešne laži za skrajno poneumljeno ljudstvo. Podjetniki na prostem trgu lahko pomeni le popoln kaos, divjina in posledična vojna. Koliko, kako, kdaj in kdo bo obogatel ter kdo, kako in kdaj ne bo mogel zaslužit niti mošnjička kovancev, še posebej če je pameten, ustvarjalen in sposoben v dobrobit družbi, določa država z zakonodajo, z mehanizmi usmerjanega nadzora in nenadzora ter z legalizacijo navadnega kriminala, kot so na primer davčne oaze, odsotnost delavskih pravic in krčenje socialne države.

 

Predstavniki držav seveda vse izvajajo v spregi s kapitalisti, od katerih smo bojda odvisni, ker so nas prepričali v to. Zato ob vsaki finančni krizi, ki jo sprožijo legalizirane (borzne) mafije, države finančno pomagajo gospodarstvu. Flance o prostem trgu, ki zasebni kapital bojda odrešuje spon slabih gospodarjev – držav – potihnejo. Države kapitalistom odpisujejo mastne dolgove, po potrebi dokapitalizirajo banke in jih prodajo izbranemu interesentu, finančnim špekulantom omogočajo neomejeno bogatenje brez smotra, izkoriščanje delavcev in uničevanje malih podjetij. Kapitalisti trdijo, da neomenjeno "plemenitenje" dobička pomeni edinstveno in ključno motivacijo za nadaljevanje sleherne podjetniške zgodbe. Tako srhljivo bolni, neumni, prazni in nesmiselni psihopati so očitno finančniki, ki so pametovali celemu svetu. Neomejen materializem kot ključna motivacija za delovanje. Takšni primitivizmi so bili tudi konkreten predmet poučevanja na univerzah. Ne le na ekonomskih predmetnikih, ampak tudi na družboslovnih smereh. Za bruhat!

 

Zasužnjenemu in deprivilegiranemu sloju je seveda namenjena negativna motivacija s socialno podporo, ki ne omogoča preživetja, da bi tlačani sprejeli še tako družbi škodljivo ali pa zgolj podcenjeno delo za najnižjo plačo, ki tudi ne omogoča preživetja. Takšne sugestivne bedarije, ki škodujejo prihodnosti vsake civilizirane družbe, je brez sramu ponavljal v javnosti tudi Janez Šušteršič, ki se je spet pojavil v oddaji EkstraVizor in v intervjuju oddaje Faktor, kjer je med drugim pojamral, kako težka je stigma neoliberalca. Kako težko je šele prenašat neoliberalne ideologe, ki trdijo, da je bil problem divjega privatizacijskega plenjenja po osamosvojitvi Slovenije predvsem v tem, da so se institucije nadzora vzpostavile na koncu perverznega lopovskega procesa! Kot da regulacija in nadzorne institucije sicer v zglednem kapitalističnem sistemu delujejo v imenu enakopravnih možnosti, pravičnosti in produktivnega smotra v dobrobit družbi. Kje in kdaj pa ustrezni regulatorji delujejo in kako neki izjemen zgled izgleda? Če neoliberalni ideolog ni mastno plačan za širjenje nebuloz in miniranje socialne države, nočem verjet, da je brez podkupovanja zgolj tako zelo slepoveren, da ne premore ustrezne refleksije, kritike in predlogov za prosperiranje postsocialistične družbe pod ekonomsko okupacijo velesil. 

 

Noben bog ne ustvarja pravil igre na trgu dela in potrošnje, čeprav verski patriarhi vseh religij v imenu boga vedno brez sramu sodelujejo s strukturami moči in zasužnjevalci državljanov, ampak pravila igre krojijo politiki s pomočjo podpore zavedenih, poneumljenih in nerazgledanih državljanov ali pa tudi preko lažnih volitev ali brez njih! V bistvu je popolnoma vseeno. Vsakega politika na vrhu piramide odnesejo s položaja prej močnejši lobiji v ringu boja za prestiž moči kot pa ozaveščeni in pametni državljani s svojo disfunkcionalno volilno pravico.

 

 

"Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno."

 

 

Trenutno v bistveno manj učinkoviti in povsem legalni obliki v Sloveniji štrajkajo medicinske sestre in bodoči možen kader za poklic splošnih zdravnikov, ki se noče zaposlit na tako obupnem in podcenjenem delovnem mestu. Medicinske sestre serijsko odpovedujejo delovna razmerja zaradi sramotnih plač in delovnih pogojev v sferi, za katero vemo, da ji vlada več partijskih celic, ki jih v sodobnem režimu ljubkovalno imenujemo lobiji, in visoka korupcija brez meja deluje nemoteno. Kje ste neoliberalni ideologi v boju proti visoki korupciji?

 

Čestitam medicinskim sestram za pogum, hkrati pa opozarjam, da aktualna vlada tovrstne boje za pravico do dostojnega preživetja in spoštovanja že zatira z uvajanjem prisilnega dela preko Zavoda za zaposlovanje, ki sicer iskalcem zaposlitve ne nudi nobene relevantne pomoči niti pri mreženju, kaj šele pri ustanavljanju podjetij. Mreženje je namreč ključen vzvod za kapitalske uspehe, ne izjemni ustvarjalni produkti. Zavod za zaposlovanje služi predvsem usmerjanju podplačane delovne sile v zlorabo podjetnikom, ki brez izkoriščanja sploh obstali ne bi ali pa kovali želenih presežnih dobičkov brez omejitev in ustreznega nadzora. Janez Janša je lahko brez skrbi. Svoj projekt izpeljuje neovirano in uspešno z nekaj cirkusantskih predstav na teden za ljudstvo, ki mu vztrajno naseda z zapletanjem v zgražanje za vsako figo freško. Bistveno je, da mu ne grozi nikakršna omembe vredna alternativa na političnem parketu, ker je dodobra poneumljenemu, prilagodljivemu in pridnemu slovenskemu ljudstvu vladat tako smešno enostavno, da zlahka postane predsednik vlade tudi navaden komik brez konkurenčnega programa in kakršne koli diplomatske sposobnosti kot resna Janševa konkurenca. Flance o Slovencih kot narodu upornikov prodajajte bedakom. To velja le za razmere, ko že rožljajo tanki na mejah ali se obeta popolna poguba, sicer smo bili pa Slovenci od nekdaj vzorni služabniki pogoltnim gospodarjem, dokler smo bili tragikomično prepričani, da nas ima diktator rad, medtem ko skače po našem obteženem hrbtu.

 

Današnja globalna kritična masa bralno polpismenih naivnih volivcev, ki izvoli zabavnega klovna, primitivca ali okravatanega psihopata, se po opravljeni državljanski dolžnosti odpravi pač na hamburger. Ob takšnem adiktivnem kulinaričnem doživetju in pomisleku, da je nek objesten akviziterski idiot mastno obogatel s škodljivo prehrano in širjenjem grotesknih klavnic živali, da bi se ljudstvo po svetu nažiralo do bolestne zamaščenosti, postane večini toplo pri srcu. Vse je možno v deželi priložnosti za vsakogar, mar ne. Domov se vrnejo v šoping na Amazon. Najprej vzamejo v šapo Iphone in se z radostjo spomnijo na nekega tipa, ki je pamet solil celo študentom po univerzah, čeprav ni imel nič omembe vrednega za povedat o čemer koli razen puhličarjenja v slogu našega instagram predsednika države. Tistega, o čemer je vedel dovolj, pa ni hotel povedat.

 

Na primer razkrinkanja smrdljive laži, da le podjetja s poceni (kitajsko) robo zlorabljajo ceneno delovno silo in celo otroke, predvsem po državah tretjega sveta. Domnevni guru intelekta sodobne ere Steve Jobs je povsem enako kot drugi nemoralni paraziti držav in človeških življenj prikrival ljudem vse najbolj bistvene informacije, kako poteka biznis in da tudi produkti z visoko dodano vrednostjo in veleslavne znamke temeljijo na objestni tekmovalnosti, zlorabah in umorih! Lastniki navidezno uglednih podjetij raje uničujejo nešteto izdelkov, ki se slabše prodajajo, namesto da bi jih razdelili ljudem v eksistenčni stiski. To počnejo za vzdrževanje visoke cene produktov, ker je pomemben le kapital in ne potrebe, kaj šele želje ljudi!

 

Pojem nad pojmi uspeha neoliberalnega sistema Jeff Bezos, še en bivši akviziter, danes veliki izkoriščevalec delavcev in morilec številnih malih podjetij, ki bo kmalu vrtel naš virtualiziran svet, čeprav pooseblja polom od inteligence in je utemeljeno prepoznavan kot navaden psihopat, je raje bolj ali manj tiho. Izmika se intervjujem in smešenju pred kamerami s kretenizmi. Toliko pameti premore. Kakšen je njegov prispevek družbi, ni skrivnost. Z lahkoto bi pogrešali njega in njegovo brezvezno virtualno štacuno, če bi se ta nevaren otrok le lahko že prej izstrelil z raketo v vesolje. Bill Gates, spromoviran kot filantrop, veliki podkupovalec znanosti z ambiciozno slo po popolnem nadzoru preko prehrane in farmacije. Genij, da mu ni para. Sinonim za ugrabljanje stroke. Omenila sem le nekaj zvezdniških imen pojma uspeha ameriškega sistema, v katerem živimo. Zgledi so jasni, meje verjetnosti pa tudi.

 

Naš Pipistrel je pa tako kul. Ja, ja, že širi poslovanje v Indiji. Ups. Grobna tišina doni. Dajmo že dojet, kaj se sploh dogaja, medtem ko smo v Sloveniji že razsuli neprofitno stanovanjsko politiko, izrinili na rob pomena umetnost, znanost in kulturo, v prihodnost pa smo ponesli le primitivno partijsko mentaliteto negativne selekcije in jo skombinirali z elementi najbolj sprevržene neoliberalne ideologije divjega Zahoda.

 

To igro igramo državljani porazno in jo bomo brutalno izgubili!

 

Vse najboljše za trideseti rojstni dan, draga ugrabljena Slovenija.

 

Zaradi tehnične napake je kolumna Simone Rebolj objavljena z 12-urnim zamikom. Avtorici in bralcem se opravičujemo. Uredništvo

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.563
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.770
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.271
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.039
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.412