Komentar

Živalska farma, II.: Od Pahorjeve "miške male" do Hojsovih protestniških svinj

Berem, da je skrivna preiskava večje slovenske prašičje farme pokazala, da so nesrečne svinje bivale v nevzdržnih razmerah. V fekalijah, z odprtimi ranami, na betonskih in kovinskih tleh z ostrimi režami, so ležala več dni stara trupla, mladiče pa so okrutno pobijali. Bolj ali manj je tako na vseh živalskih farmah, vse to pa pride na mizo v obliki slastnih zrezkov. Svinje čutijo in trpijo. So izjemno inteligentne, sposobne uka, polne talentov. Najdejo tudi dragocene tartufe. 

 

30.06.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Aleš Hojs   biseri   svinje   twitter   Živalska farma   Slovenija   Sveto pismo   protesti

Fotomontaža: portal+

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov.

Winston Churchill je svinje nekoč spoštljivo primerjal z ljudmi, češ mačke so vzvišene, psi ponižni, svinje pa nam parirajo. V dobrem, pa tudi v slabem. Požreti zmorejo vse kar leze in gre. Kot ljudje. Kar vemo že iz Živalske farme. Ko hočejo mafijci prikriti kakšen umor, truplo vržejo med hordo svinj in človek preprosto izgine, saj požrejo celo okostje. Ko hočejo ljudje koga verbalno prizadeti, pa mu pogosto zabrusijo, da je svinja. Žaljivka verjetno izhaja iz predpostavke, da so svinje umazane živali, kar pa ne drži. Svinje se rade valjajo po blatu, a so zelo čiste živali. Po blatu se rade valjajo, ker jim pač paše in jih ohladi. Zadnji, ki jih lahko obsoja, je ravno homo sapiens, ki je primerljiv s prepolno kanto za smeti, pa tudi valjanje po blatu mu prija, če opomnim na številne glasbene festivale, recimo, Woodstock

 

Svinje so torej okej. V resnici so svinje kul. Ni pa okej, kako ljudje na svinje gledajo, kako z njimi ravnajo in kako uporabljajo besedo - svinja.

 

Tako je notranji minister Aleš Hojs na Twitterju antivladne protestnike med vrsticami preimenoval v svinje. Najprej je napovedal, da bo policija ukrepala zoper t.i. rumene jopiče, ki so prišli uganjat provokacije na alternativno proslavo ob dnevu državnosti - ko je istočasno potekala tudi uradna slovesnost -, ob tem pa še zapisal: "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti." Antivladni protestniki so torej svinje, rumeni jopiči, med katerimi so tudi neonacistični fanatiki, pa biseri. Svinje so sinonim za grdo in slabo, biseri za lepo in dragoceno. Tako se stavek razume. Za piko na i se je Hojs skliceval na Sveto pismo, kjer je dotični citat res zapisan, a Sveto pismo so pisale človeške roke, po Jezusovi smrti hitro okrvavljene, in daje me nelagodje, da je krvi potihoma željan tudi Hojs. Sicer nas ne bi prostaško metal psom, kot kose zaklanih svinj. Če parafraziram Sveto pismo iz istega odstavka. 

 

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov. Domnevam, da je bil minister ob pisanju tistega tvita resnično jezen in celo razumem ga, kajti vsakomur lahko kdaj poči film, a na tej poziciji si huliganskega vedenja vseeno ne bi smel privoščiti. 

 

O protestnikih lahko misliš, da so svinje, ne moreš pa javno napisati, da so svinje, ker niso svinje, čeprav s svinjami ni nič narobe, saj so, kot sem prej opisala, krasna bitja. Vem, komplicirano. Ampak nek red mora biti, magari kompliciran, drugače smo v kaosu. In tudi smo v kaosu.

 

Pred leti je predsednik Borut Pahor obiskal maturantsko parado v središču Ljubljane. On se vživi v vsakršno vlogo, brez pretvarjanja. Tak pač je. Znan, zdaj že bivši politik, mi je o njem dejal, da so se ves čas norčevali češ, ah, Borut je samo Barbika, a je nazadnje v politiki prišel višje kot vsi, ki so ga zafrkavali. Ob pogledu na brhke mladenke na maturantski povorki pa je, kljub prisotnosti partnerke, navdušeno vzkliknil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli!" Feministke so ga nemudoma zabile na križ in mu nataknile krono iz bodeče neže, jaz pa menim - so what

 

Dandanes lepo vidimo, kje je tedaj zamočil naš dragi predsednik. Politiki v Sloveniji ljudem ne govorijo, da so ljudje, pač pa svinje, in v patriarhalnem svetu moški ženskam ne pravijo, da so miške (razen v začetni fazi parjenja), ampak krave, koze, kure. Psice in prasice. Če bi Pahorju ušel stavek "Ajde, svinja mala, gremo!", morda ne bi dobil bodeče neže. Samo malo bi ga pograjali, da se tako grdo res ne spodobi govoriti. Pravim, ker ni videti, da bi Hojsa čakale kakšne sankcije. Pa bi ga morale. Grde misli pogosto vodijo do besed, te pa hitro vodijo do grdih dejanj. Ali kot pravi božji nauk: "Beseda je meso postala in se naselila med nami."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.170
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.370
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.401
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.342
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.320
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.288
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.741
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 651
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 615
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.915