Komentar

Živalska farma, II.: Od Pahorjeve "miške male" do Hojsovih protestniških svinj

Berem, da je skrivna preiskava večje slovenske prašičje farme pokazala, da so nesrečne svinje bivale v nevzdržnih razmerah. V fekalijah, z odprtimi ranami, na betonskih in kovinskih tleh z ostrimi režami, so ležala več dni stara trupla, mladiče pa so okrutno pobijali. Bolj ali manj je tako na vseh živalskih farmah, vse to pa pride na mizo v obliki slastnih zrezkov. Svinje čutijo in trpijo. So izjemno inteligentne, sposobne uka, polne talentov. Najdejo tudi dragocene tartufe. 

 

30.06.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Aleš Hojs   biseri   svinje   twitter   Živalska farma   Slovenija   Sveto pismo   protesti

Fotomontaža: portal+

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov.

Winston Churchill je svinje nekoč spoštljivo primerjal z ljudmi, češ mačke so vzvišene, psi ponižni, svinje pa nam parirajo. V dobrem, pa tudi v slabem. Požreti zmorejo vse kar leze in gre. Kot ljudje. Kar vemo že iz Živalske farme. Ko hočejo mafijci prikriti kakšen umor, truplo vržejo med hordo svinj in človek preprosto izgine, saj požrejo celo okostje. Ko hočejo ljudje koga verbalno prizadeti, pa mu pogosto zabrusijo, da je svinja. Žaljivka verjetno izhaja iz predpostavke, da so svinje umazane živali, kar pa ne drži. Svinje se rade valjajo po blatu, a so zelo čiste živali. Po blatu se rade valjajo, ker jim pač paše in jih ohladi. Zadnji, ki jih lahko obsoja, je ravno homo sapiens, ki je primerljiv s prepolno kanto za smeti, pa tudi valjanje po blatu mu prija, če opomnim na številne glasbene festivale, recimo, Woodstock

 

Svinje so torej okej. V resnici so svinje kul. Ni pa okej, kako ljudje na svinje gledajo, kako z njimi ravnajo in kako uporabljajo besedo - svinja.

 

Tako je notranji minister Aleš Hojs na Twitterju antivladne protestnike med vrsticami preimenoval v svinje. Najprej je napovedal, da bo policija ukrepala zoper t.i. rumene jopiče, ki so prišli uganjat provokacije na alternativno proslavo ob dnevu državnosti - ko je istočasno potekala tudi uradna slovesnost -, ob tem pa še zapisal: "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti." Antivladni protestniki so torej svinje, rumeni jopiči, med katerimi so tudi neonacistični fanatiki, pa biseri. Svinje so sinonim za grdo in slabo, biseri za lepo in dragoceno. Tako se stavek razume. Za piko na i se je Hojs skliceval na Sveto pismo, kjer je dotični citat res zapisan, a Sveto pismo so pisale človeške roke, po Jezusovi smrti hitro okrvavljene, in daje me nelagodje, da je krvi potihoma željan tudi Hojs. Sicer nas ne bi prostaško metal psom, kot kose zaklanih svinj. Če parafraziram Sveto pismo iz istega odstavka. 

 

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov. Domnevam, da je bil minister ob pisanju tistega tvita resnično jezen in celo razumem ga, kajti vsakomur lahko kdaj poči film, a na tej poziciji si huliganskega vedenja vseeno ne bi smel privoščiti. 

 

O protestnikih lahko misliš, da so svinje, ne moreš pa javno napisati, da so svinje, ker niso svinje, čeprav s svinjami ni nič narobe, saj so, kot sem prej opisala, krasna bitja. Vem, komplicirano. Ampak nek red mora biti, magari kompliciran, drugače smo v kaosu. In tudi smo v kaosu.

 

Pred leti je predsednik Borut Pahor obiskal maturantsko parado v središču Ljubljane. On se vživi v vsakršno vlogo, brez pretvarjanja. Tak pač je. Znan, zdaj že bivši politik, mi je o njem dejal, da so se ves čas norčevali češ, ah, Borut je samo Barbika, a je nazadnje v politiki prišel višje kot vsi, ki so ga zafrkavali. Ob pogledu na brhke mladenke na maturantski povorki pa je, kljub prisotnosti partnerke, navdušeno vzkliknil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli!" Feministke so ga nemudoma zabile na križ in mu nataknile krono iz bodeče neže, jaz pa menim - so what

 

Dandanes lepo vidimo, kje je tedaj zamočil naš dragi predsednik. Politiki v Sloveniji ljudem ne govorijo, da so ljudje, pač pa svinje, in v patriarhalnem svetu moški ženskam ne pravijo, da so miške (razen v začetni fazi parjenja), ampak krave, koze, kure. Psice in prasice. Če bi Pahorju ušel stavek "Ajde, svinja mala, gremo!", morda ne bi dobil bodeče neže. Samo malo bi ga pograjali, da se tako grdo res ne spodobi govoriti. Pravim, ker ni videti, da bi Hojsa čakale kakšne sankcije. Pa bi ga morale. Grde misli pogosto vodijo do besed, te pa hitro vodijo do grdih dejanj. Ali kot pravi božji nauk: "Beseda je meso postala in se naselila med nami."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
10
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.940
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.373
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.291
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.125
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.333
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.017
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 893
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 544
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 640
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.469