Komentar

Živalska farma, II.: Od Pahorjeve "miške male" do Hojsovih protestniških svinj

Berem, da je skrivna preiskava večje slovenske prašičje farme pokazala, da so nesrečne svinje bivale v nevzdržnih razmerah. V fekalijah, z odprtimi ranami, na betonskih in kovinskih tleh z ostrimi režami, so ležala več dni stara trupla, mladiče pa so okrutno pobijali. Bolj ali manj je tako na vseh živalskih farmah, vse to pa pride na mizo v obliki slastnih zrezkov. Svinje čutijo in trpijo. So izjemno inteligentne, sposobne uka, polne talentov. Najdejo tudi dragocene tartufe. 

 

30.06.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Aleš Hojs   biseri   svinje   twitter   Živalska farma   Slovenija   Sveto pismo   protesti

Fotomontaža: portal+

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov.

Winston Churchill je svinje nekoč spoštljivo primerjal z ljudmi, češ mačke so vzvišene, psi ponižni, svinje pa nam parirajo. V dobrem, pa tudi v slabem. Požreti zmorejo vse kar leze in gre. Kot ljudje. Kar vemo že iz Živalske farme. Ko hočejo mafijci prikriti kakšen umor, truplo vržejo med hordo svinj in človek preprosto izgine, saj požrejo celo okostje. Ko hočejo ljudje koga verbalno prizadeti, pa mu pogosto zabrusijo, da je svinja. Žaljivka verjetno izhaja iz predpostavke, da so svinje umazane živali, kar pa ne drži. Svinje se rade valjajo po blatu, a so zelo čiste živali. Po blatu se rade valjajo, ker jim pač paše in jih ohladi. Zadnji, ki jih lahko obsoja, je ravno homo sapiens, ki je primerljiv s prepolno kanto za smeti, pa tudi valjanje po blatu mu prija, če opomnim na številne glasbene festivale, recimo, Woodstock

 

Svinje so torej okej. V resnici so svinje kul. Ni pa okej, kako ljudje na svinje gledajo, kako z njimi ravnajo in kako uporabljajo besedo - svinja.

 

Tako je notranji minister Aleš Hojs na Twitterju antivladne protestnike med vrsticami preimenoval v svinje. Najprej je napovedal, da bo policija ukrepala zoper t.i. rumene jopiče, ki so prišli uganjat provokacije na alternativno proslavo ob dnevu državnosti - ko je istočasno potekala tudi uradna slovesnost -, ob tem pa še zapisal: "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti." Antivladni protestniki so torej svinje, rumeni jopiči, med katerimi so tudi neonacistični fanatiki, pa biseri. Svinje so sinonim za grdo in slabo, biseri za lepo in dragoceno. Tako se stavek razume. Za piko na i se je Hojs skliceval na Sveto pismo, kjer je dotični citat res zapisan, a Sveto pismo so pisale človeške roke, po Jezusovi smrti hitro okrvavljene, in daje me nelagodje, da je krvi potihoma željan tudi Hojs. Sicer nas ne bi prostaško metal psom, kot kose zaklanih svinj. Če parafraziram Sveto pismo iz istega odstavka. 

 

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov. Domnevam, da je bil minister ob pisanju tistega tvita resnično jezen in celo razumem ga, kajti vsakomur lahko kdaj poči film, a na tej poziciji si huliganskega vedenja vseeno ne bi smel privoščiti. 

 

O protestnikih lahko misliš, da so svinje, ne moreš pa javno napisati, da so svinje, ker niso svinje, čeprav s svinjami ni nič narobe, saj so, kot sem prej opisala, krasna bitja. Vem, komplicirano. Ampak nek red mora biti, magari kompliciran, drugače smo v kaosu. In tudi smo v kaosu.

 

Pred leti je predsednik Borut Pahor obiskal maturantsko parado v središču Ljubljane. On se vživi v vsakršno vlogo, brez pretvarjanja. Tak pač je. Znan, zdaj že bivši politik, mi je o njem dejal, da so se ves čas norčevali češ, ah, Borut je samo Barbika, a je nazadnje v politiki prišel višje kot vsi, ki so ga zafrkavali. Ob pogledu na brhke mladenke na maturantski povorki pa je, kljub prisotnosti partnerke, navdušeno vzkliknil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli!" Feministke so ga nemudoma zabile na križ in mu nataknile krono iz bodeče neže, jaz pa menim - so what

 

Dandanes lepo vidimo, kje je tedaj zamočil naš dragi predsednik. Politiki v Sloveniji ljudem ne govorijo, da so ljudje, pač pa svinje, in v patriarhalnem svetu moški ženskam ne pravijo, da so miške (razen v začetni fazi parjenja), ampak krave, koze, kure. Psice in prasice. Če bi Pahorju ušel stavek "Ajde, svinja mala, gremo!", morda ne bi dobil bodeče neže. Samo malo bi ga pograjali, da se tako grdo res ne spodobi govoriti. Pravim, ker ni videti, da bi Hojsa čakale kakšne sankcije. Pa bi ga morale. Grde misli pogosto vodijo do besed, te pa hitro vodijo do grdih dejanj. Ali kot pravi božji nauk: "Beseda je meso postala in se naselila med nami."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.464
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 824
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 667
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500