Komentar

Živalska farma, II.: Od Pahorjeve "miške male" do Hojsovih protestniških svinj

Berem, da je skrivna preiskava večje slovenske prašičje farme pokazala, da so nesrečne svinje bivale v nevzdržnih razmerah. V fekalijah, z odprtimi ranami, na betonskih in kovinskih tleh z ostrimi režami, so ležala več dni stara trupla, mladiče pa so okrutno pobijali. Bolj ali manj je tako na vseh živalskih farmah, vse to pa pride na mizo v obliki slastnih zrezkov. Svinje čutijo in trpijo. So izjemno inteligentne, sposobne uka, polne talentov. Najdejo tudi dragocene tartufe. 

 

30.06.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Aleš Hojs   biseri   svinje   twitter   Živalska farma   Slovenija   Sveto pismo   protesti

Fotomontaža: portal+

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov.

Winston Churchill je svinje nekoč spoštljivo primerjal z ljudmi, češ mačke so vzvišene, psi ponižni, svinje pa nam parirajo. V dobrem, pa tudi v slabem. Požreti zmorejo vse kar leze in gre. Kot ljudje. Kar vemo že iz Živalske farme. Ko hočejo mafijci prikriti kakšen umor, truplo vržejo med hordo svinj in človek preprosto izgine, saj požrejo celo okostje. Ko hočejo ljudje koga verbalno prizadeti, pa mu pogosto zabrusijo, da je svinja. Žaljivka verjetno izhaja iz predpostavke, da so svinje umazane živali, kar pa ne drži. Svinje se rade valjajo po blatu, a so zelo čiste živali. Po blatu se rade valjajo, ker jim pač paše in jih ohladi. Zadnji, ki jih lahko obsoja, je ravno homo sapiens, ki je primerljiv s prepolno kanto za smeti, pa tudi valjanje po blatu mu prija, če opomnim na številne glasbene festivale, recimo, Woodstock

 

Svinje so torej okej. V resnici so svinje kul. Ni pa okej, kako ljudje na svinje gledajo, kako z njimi ravnajo in kako uporabljajo besedo - svinja.

 

Tako je notranji minister Aleš Hojs na Twitterju antivladne protestnike med vrsticami preimenoval v svinje. Najprej je napovedal, da bo policija ukrepala zoper t.i. rumene jopiče, ki so prišli uganjat provokacije na alternativno proslavo ob dnevu državnosti - ko je istočasno potekala tudi uradna slovesnost -, ob tem pa še zapisal: "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti." Antivladni protestniki so torej svinje, rumeni jopiči, med katerimi so tudi neonacistični fanatiki, pa biseri. Svinje so sinonim za grdo in slabo, biseri za lepo in dragoceno. Tako se stavek razume. Za piko na i se je Hojs skliceval na Sveto pismo, kjer je dotični citat res zapisan, a Sveto pismo so pisale človeške roke, po Jezusovi smrti hitro okrvavljene, in daje me nelagodje, da je krvi potihoma željan tudi Hojs. Sicer nas ne bi prostaško metal psom, kot kose zaklanih svinj. Če parafraziram Sveto pismo iz istega odstavka. 

 

Zdi se mi nedopustno, da se vidni politik, član vlade, ob vseh piarovcih in drugih svetovalcih, ni sposoben naučiti osnovnih manir, in da ne premore niti malo čustvene inteligence, ki bi mu pomagala pri obvladovanju besnih izbruhov. Domnevam, da je bil minister ob pisanju tistega tvita resnično jezen in celo razumem ga, kajti vsakomur lahko kdaj poči film, a na tej poziciji si huliganskega vedenja vseeno ne bi smel privoščiti. 

 

O protestnikih lahko misliš, da so svinje, ne moreš pa javno napisati, da so svinje, ker niso svinje, čeprav s svinjami ni nič narobe, saj so, kot sem prej opisala, krasna bitja. Vem, komplicirano. Ampak nek red mora biti, magari kompliciran, drugače smo v kaosu. In tudi smo v kaosu.

 

Pred leti je predsednik Borut Pahor obiskal maturantsko parado v središču Ljubljane. On se vživi v vsakršno vlogo, brez pretvarjanja. Tak pač je. Znan, zdaj že bivši politik, mi je o njem dejal, da so se ves čas norčevali češ, ah, Borut je samo Barbika, a je nazadnje v politiki prišel višje kot vsi, ki so ga zafrkavali. Ob pogledu na brhke mladenke na maturantski povorki pa je, kljub prisotnosti partnerke, navdušeno vzkliknil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli!" Feministke so ga nemudoma zabile na križ in mu nataknile krono iz bodeče neže, jaz pa menim - so what

 

Dandanes lepo vidimo, kje je tedaj zamočil naš dragi predsednik. Politiki v Sloveniji ljudem ne govorijo, da so ljudje, pač pa svinje, in v patriarhalnem svetu moški ženskam ne pravijo, da so miške (razen v začetni fazi parjenja), ampak krave, koze, kure. Psice in prasice. Če bi Pahorju ušel stavek "Ajde, svinja mala, gremo!", morda ne bi dobil bodeče neže. Samo malo bi ga pograjali, da se tako grdo res ne spodobi govoriti. Pravim, ker ni videti, da bi Hojsa čakale kakšne sankcije. Pa bi ga morale. Grde misli pogosto vodijo do besed, te pa hitro vodijo do grdih dejanj. Ali kot pravi božji nauk: "Beseda je meso postala in se naselila med nami."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
0
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.778
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.061
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.007
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.754
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.425
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.158
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 654
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.335
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453