Komentar

Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu

"Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu" je bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto zahteva demokratična pravila, ki jih ni mogoče kršiti in manipulirati z atributi moči. Zastavlja svoje telo za demokratično izbiro in zdrav razum. Življenje in smrt sta najpomembnejši obliki, ki ju obravnava umetnost, zato je več kot razumljivo, da je telo življenja in telo smrti logičen medij umetnosti. Telo v umetniškem procesu je postavljeno v različna stanja, da reagira in nas informira o reakciji. Lahko ga postavimo nasproti ideološkim izivom, ki ravno tako reagirajo in uničujejeo njegovo fizično ter intelektualno držo.

 

03.07.2021 18:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Slaven Tolj   body art   umetnost   Muzej sodobn umetnosti   New York   Exit

Umetnikovo telo lahko razumemo kot družbeno aktivistično gibalo, lahko pa ga razumemo kot posodo duhovnosti.

Slaven Tolj je umetnik, akcionist in body artist, izhajajoč iz performativnih umetniških praks. Ko mislimo njegovo umetnost, reflektiramo lepoto ekstrema. Svojo vizualno umetnost procesira prek dinamičnih družbenih perspektiv. Je eden od 120 umetnikov, sodelujočih na razstavi v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi v Ljubljani z naslovom Spoznanje! Upor! Reakcija!. Razstave si še nisem ogledal, ker se nahajam izven Republike, a si jo bom v kratkem, v prihajajočem tednu. Sem pa sklenil, da bom reflektiral Toljevo umetniško delo, saj ga že leta spremljam kot njegov sodobnik. V resnici je Tolj zelo oddaljen od mojega pogleda na umetnost. A njegovo delo je izjemno v vseh pogledih. Natančno je premišljeno, predvsem pa je radikalno. V vrsti koordinat se sklada s tematsko konstrukcijo razstave političnega performansa devetdesetih let prejšnjega stoletja.

 

Slaven Tolj, paradoskalno, z radikalnostjo racionalizira svojo lastno umetniško pozicijo. Artikulira jo in vektorsko pospešuje v iracionalno. Velikokrat v sredico kapitalistične ekonomije, ideologije profita in degradacije človeškega. Njegovo delo je raznovrstno, toda performativnost je tista, ki ga na vseh ravneh določa. Več kot razumljivo je, da je v svoji dolgoletni umetniški praksi spreminjal svoje strategije: na začetku je uveljavljal koncept neopazne umetnosti. Takšna je bila inštalacija na Kulturbanhofu, na kasselski Documenti X, leta 1997. Ne bom pozabil, kako sem jo iskal, da bi na koncu spoznal - njeno prisotno odsotnost. Njeno skoraj neopazno vpetost v ambient.

 

Nasprotne pa so njegove performativne prakse. Odličen primer je umetnina z naslovom Globalizacija, ki ji bom posvetil zaključni del komentarja. Globalizacija je izjemen primer body artistične prakse izhajajoče iz performansa. Pri Slavenu Tolju je prisotna velika stopnja samozavesti, kot da bi bil cepljen proti strahu. Kot ozavešečen meščan rojstnega Dubrovnika je oblikoval akcionistične umetnine, ki so pogumno branile dubrovniški javni prostor pred ostudnimi barbari privatizacije in turistifikacije. Vzorčen primer je umetniška aktivacija Srđ je naš, kjer so kapitalski brutisti hoteli v zaledju Dubrovnika vzpostaviti golf igrišča, podobno kot v naši Republiki v Lipici.

 

 

Srđ je naš I.

 

Na območju, kjer vlada koronično pomanjkanje vode, so hoteli postaviti zelenice, ki potrebujejo ogromne količine vode, da bi lahko izbranci nabijali golf žogice v luknjice. Naj to počnejo, a kje drugje. Ne samo, da je tvegal napad kapitalistične patologije z najemom zločincev, temveč tudi politično reakcijo v povezavi s kapitalistično navezo. Točno to se je tudi zgodilo! Napadi in nasilje. Slaven Tolj ima umetniško samozavest, ki brez težav nasprotuje kapitalističnim besom. Vizualiziral je novoveški Dubrovnik. Soočal je vizualno umetnost s političnim kičem. Slaven Tolj zastopa - iz osebne oblike - nadosebne pozicije.

 

 

Srđ je naš II.

 

V drugem koraku je opremil antikvarni in sakralni skulpturalni inventar z golf žogicami. Golf žogice je namestil v prostor relikvij, da nas nenehno opozarjajo na dejstvo, da je vse mogoče prodati in kupiti. Razvidno je, da je danes mogoče postaviti tudi umetnost in kulturo na tnalo političnih intersov.

 

 

Slavena Tolja razumem kot neokonceptualističnega umetnika, izhajajočega iz body arta in akcionizma. Res je: vse tri prakse izhajajo večinoma iz performativnih izhodišč. Poglejmo si bolj natančno body art, ki se ga v dosedanjem komentiranju na portalu+ nisem dotikal. Nenavadno. Le v primeru Stelarca in še to posredno, kot tehno obliko body arta. Nenavadno je tudi to, da še nisem usmeril svojega pogleda v radikalno umetnico Orlan, ki z lepotnimi operacijami spreminja svojo identiteto. Z implantanti skulpturalno obravnava svoje telo. V body artu se umetnik ali umetnica neposredno ukvarja z lastnim telesom vpetim v različne odnose z različnimi pristopi, kot sta dogodek ali uprizorjena resničnost. Umetnik lastno telo opazuje prek drugih vizualnih jezikov (medijev). Body artist se največkrat ukvarja z vprašanjem odnosa med samim telesom in kognicijo, ki za svoj umetniški jezik izumi - točno določeno operacijo. Beseda "operacija" na večih ravneh določa body artista. Operacija kot skupek med seboj povezanih delov v okviru celote. Operacija je tista, ki izvaja zunanji pritisk na telo. Lahko povzroča fizične bolečine telesu in notranje pritiske. Body art je povezan s kritiko kapitalistične umetnosti. Sledi spremembam družebnih navad. Naj vas spomnim, da se je novoveško, sodobno telo, popolnoma podredilo civilizaciji po prvi industrijski revoluciji. Stroji so človeka priklenili nase.

 

Umetnikovo telo je od leta 1974 naprej postalo pomemben segment umetnine. Dejansko obstaja široka uporaba termina body art. Umetnikovo telo lahko razumemo kot družbeno aktivistično gibalo, lahko pa ga razumemo kot posodo duhovnosti. Na oba načina se vzpostavlja umetniška kritika in kulturni spomin.

 

"Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu" je bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto zahteva demokratična pravila, ki jih ni mogoče kršiti in manipulirati z atributi moči. Zastavlja svoje telo za demokratično izbiro in zdrav razum. Življenje in smrt sta najpomembnejši obliki, ki ju obravnava umetnost, zato je več kot razumljivo, da je telo življenja in telo smrti logičen medij umetnosti. Telo v umetniškem procesu je postavljeno v različna stanja, da reagira in nas informira o reakciji. Lahko ga postavimo nasproti ideološkim izivom, ki ravno tako reagirajo in uničujejeo njegovo fizično ter intelektualno držo.

 

 

Mehanika telesa v območju stresa

 

Umetnine Globalizacija ne mislim interpretirati, saj je v svoji strukturi več kot razvidna, tako da bi bila te vrste interpretacija neumestna. Umetnina Globalizacija artikulira stanje stvari in ga presega na vseh ravneh. Toda to, kar je pri njej nujno potrebno izpostaviti, je umetnikovo radikalno soočenje s smrtjo, z njegovim javnim samomorilskim dejanjem. Z napadom na svoje lastno telo.

 

Opis body artistične procedure: v umetnini Globalizacija je Slaven Tolj v New Yorku v galeriji Exit v kotekstu umetniških akcij Body in the East pred avditorijem počasi, izmenično pil viski in vodko. Obredno. Pred seboj je imel na mizi litrski steklenici viskija in vodke, pred galerijo pa ga je čakalo reševalno vozilo. Telo je s pitjem izpostavil alkoholu. Ko je popil že skoraj oba litra, je padel v komo. Prva pomoč je morala posredovati. Prišlo je do zastrupitve z visko stopnjo alkohola v krvi. V bolnici so mu komaj rešili življenje.

 

Body artiste nekateri imenujejo virtuozi nereda. Slaven Tolj pa deluje tako, kot da bi hlepel po problemih. V resnici je njegova specifična umetniška drža najvišja stopnja notranjega samonadzora. Ko ni samonadzora, vse postne samomorilsko, avtodestruktivno dejanje. Umetnina Globalizacija je žrtvovanje. Tolj odrešuje okupirano telo. Na noben način noče zapustiti sedanjosti. Skrajnost je tu vedno prisotna. Tukaj, v neposredni človekovi bližini. Tolj preoblikuje navidezni nesmisel v poglobljeni smisel, v stilno sled, ki ji skozi čas sledimo. Ne pozabimo, ideologija je tista, ki izvaja pritik na telo. Tudi na umetnost! Med tem pa gledamo poraz medčloveške solidarnosti. Slaven Tolj se poistoveti z občo brutalnostjo sveta, jo podoživi kot svojo, jo ponotranji in reagira.

 

Spoznanje! Upor! Reakcija!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.184
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474