Komentar

Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu

"Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu" je bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto zahteva demokratična pravila, ki jih ni mogoče kršiti in manipulirati z atributi moči. Zastavlja svoje telo za demokratično izbiro in zdrav razum. Življenje in smrt sta najpomembnejši obliki, ki ju obravnava umetnost, zato je več kot razumljivo, da je telo življenja in telo smrti logičen medij umetnosti. Telo v umetniškem procesu je postavljeno v različna stanja, da reagira in nas informira o reakciji. Lahko ga postavimo nasproti ideološkim izivom, ki ravno tako reagirajo in uničujejeo njegovo fizično ter intelektualno držo.

 

03.07.2021 18:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Slaven Tolj   body art   umetnost   Muzej sodobn umetnosti   New York   Exit

Umetnikovo telo lahko razumemo kot družbeno aktivistično gibalo, lahko pa ga razumemo kot posodo duhovnosti.

Slaven Tolj je umetnik, akcionist in body artist, izhajajoč iz performativnih umetniških praks. Ko mislimo njegovo umetnost, reflektiramo lepoto ekstrema. Svojo vizualno umetnost procesira prek dinamičnih družbenih perspektiv. Je eden od 120 umetnikov, sodelujočih na razstavi v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi v Ljubljani z naslovom Spoznanje! Upor! Reakcija!. Razstave si še nisem ogledal, ker se nahajam izven Republike, a si jo bom v kratkem, v prihajajočem tednu. Sem pa sklenil, da bom reflektiral Toljevo umetniško delo, saj ga že leta spremljam kot njegov sodobnik. V resnici je Tolj zelo oddaljen od mojega pogleda na umetnost. A njegovo delo je izjemno v vseh pogledih. Natančno je premišljeno, predvsem pa je radikalno. V vrsti koordinat se sklada s tematsko konstrukcijo razstave političnega performansa devetdesetih let prejšnjega stoletja.

 

Slaven Tolj, paradoskalno, z radikalnostjo racionalizira svojo lastno umetniško pozicijo. Artikulira jo in vektorsko pospešuje v iracionalno. Velikokrat v sredico kapitalistične ekonomije, ideologije profita in degradacije človeškega. Njegovo delo je raznovrstno, toda performativnost je tista, ki ga na vseh ravneh določa. Več kot razumljivo je, da je v svoji dolgoletni umetniški praksi spreminjal svoje strategije: na začetku je uveljavljal koncept neopazne umetnosti. Takšna je bila inštalacija na Kulturbanhofu, na kasselski Documenti X, leta 1997. Ne bom pozabil, kako sem jo iskal, da bi na koncu spoznal - njeno prisotno odsotnost. Njeno skoraj neopazno vpetost v ambient.

 

Nasprotne pa so njegove performativne prakse. Odličen primer je umetnina z naslovom Globalizacija, ki ji bom posvetil zaključni del komentarja. Globalizacija je izjemen primer body artistične prakse izhajajoče iz performansa. Pri Slavenu Tolju je prisotna velika stopnja samozavesti, kot da bi bil cepljen proti strahu. Kot ozavešečen meščan rojstnega Dubrovnika je oblikoval akcionistične umetnine, ki so pogumno branile dubrovniški javni prostor pred ostudnimi barbari privatizacije in turistifikacije. Vzorčen primer je umetniška aktivacija Srđ je naš, kjer so kapitalski brutisti hoteli v zaledju Dubrovnika vzpostaviti golf igrišča, podobno kot v naši Republiki v Lipici.

 

 

Srđ je naš I.

 

Na območju, kjer vlada koronično pomanjkanje vode, so hoteli postaviti zelenice, ki potrebujejo ogromne količine vode, da bi lahko izbranci nabijali golf žogice v luknjice. Naj to počnejo, a kje drugje. Ne samo, da je tvegal napad kapitalistične patologije z najemom zločincev, temveč tudi politično reakcijo v povezavi s kapitalistično navezo. Točno to se je tudi zgodilo! Napadi in nasilje. Slaven Tolj ima umetniško samozavest, ki brez težav nasprotuje kapitalističnim besom. Vizualiziral je novoveški Dubrovnik. Soočal je vizualno umetnost s političnim kičem. Slaven Tolj zastopa - iz osebne oblike - nadosebne pozicije.

 

 

Srđ je naš II.

 

V drugem koraku je opremil antikvarni in sakralni skulpturalni inventar z golf žogicami. Golf žogice je namestil v prostor relikvij, da nas nenehno opozarjajo na dejstvo, da je vse mogoče prodati in kupiti. Razvidno je, da je danes mogoče postaviti tudi umetnost in kulturo na tnalo političnih intersov.

 

 

Slavena Tolja razumem kot neokonceptualističnega umetnika, izhajajočega iz body arta in akcionizma. Res je: vse tri prakse izhajajo večinoma iz performativnih izhodišč. Poglejmo si bolj natančno body art, ki se ga v dosedanjem komentiranju na portalu+ nisem dotikal. Nenavadno. Le v primeru Stelarca in še to posredno, kot tehno obliko body arta. Nenavadno je tudi to, da še nisem usmeril svojega pogleda v radikalno umetnico Orlan, ki z lepotnimi operacijami spreminja svojo identiteto. Z implantanti skulpturalno obravnava svoje telo. V body artu se umetnik ali umetnica neposredno ukvarja z lastnim telesom vpetim v različne odnose z različnimi pristopi, kot sta dogodek ali uprizorjena resničnost. Umetnik lastno telo opazuje prek drugih vizualnih jezikov (medijev). Body artist se največkrat ukvarja z vprašanjem odnosa med samim telesom in kognicijo, ki za svoj umetniški jezik izumi - točno določeno operacijo. Beseda "operacija" na večih ravneh določa body artista. Operacija kot skupek med seboj povezanih delov v okviru celote. Operacija je tista, ki izvaja zunanji pritisk na telo. Lahko povzroča fizične bolečine telesu in notranje pritiske. Body art je povezan s kritiko kapitalistične umetnosti. Sledi spremembam družebnih navad. Naj vas spomnim, da se je novoveško, sodobno telo, popolnoma podredilo civilizaciji po prvi industrijski revoluciji. Stroji so človeka priklenili nase.

 

Umetnikovo telo je od leta 1974 naprej postalo pomemben segment umetnine. Dejansko obstaja široka uporaba termina body art. Umetnikovo telo lahko razumemo kot družbeno aktivistično gibalo, lahko pa ga razumemo kot posodo duhovnosti. Na oba načina se vzpostavlja umetniška kritika in kulturni spomin.

 

"Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu" je bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto zahteva demokratična pravila, ki jih ni mogoče kršiti in manipulirati z atributi moči. Zastavlja svoje telo za demokratično izbiro in zdrav razum. Življenje in smrt sta najpomembnejši obliki, ki ju obravnava umetnost, zato je več kot razumljivo, da je telo življenja in telo smrti logičen medij umetnosti. Telo v umetniškem procesu je postavljeno v različna stanja, da reagira in nas informira o reakciji. Lahko ga postavimo nasproti ideološkim izivom, ki ravno tako reagirajo in uničujejeo njegovo fizično ter intelektualno držo.

 

 

Mehanika telesa v območju stresa

 

Umetnine Globalizacija ne mislim interpretirati, saj je v svoji strukturi več kot razvidna, tako da bi bila te vrste interpretacija neumestna. Umetnina Globalizacija artikulira stanje stvari in ga presega na vseh ravneh. Toda to, kar je pri njej nujno potrebno izpostaviti, je umetnikovo radikalno soočenje s smrtjo, z njegovim javnim samomorilskim dejanjem. Z napadom na svoje lastno telo.

 

Opis body artistične procedure: v umetnini Globalizacija je Slaven Tolj v New Yorku v galeriji Exit v kotekstu umetniških akcij Body in the East pred avditorijem počasi, izmenično pil viski in vodko. Obredno. Pred seboj je imel na mizi litrski steklenici viskija in vodke, pred galerijo pa ga je čakalo reševalno vozilo. Telo je s pitjem izpostavil alkoholu. Ko je popil že skoraj oba litra, je padel v komo. Prva pomoč je morala posredovati. Prišlo je do zastrupitve z visko stopnjo alkohola v krvi. V bolnici so mu komaj rešili življenje.

 

Body artiste nekateri imenujejo virtuozi nereda. Slaven Tolj pa deluje tako, kot da bi hlepel po problemih. V resnici je njegova specifična umetniška drža najvišja stopnja notranjega samonadzora. Ko ni samonadzora, vse postne samomorilsko, avtodestruktivno dejanje. Umetnina Globalizacija je žrtvovanje. Tolj odrešuje okupirano telo. Na noben način noče zapustiti sedanjosti. Skrajnost je tu vedno prisotna. Tukaj, v neposredni človekovi bližini. Tolj preoblikuje navidezni nesmisel v poglobljeni smisel, v stilno sled, ki ji skozi čas sledimo. Ne pozabimo, ideologija je tista, ki izvaja pritik na telo. Tudi na umetnost! Med tem pa gledamo poraz medčloveške solidarnosti. Slaven Tolj se poistoveti z občo brutalnostjo sveta, jo podoživi kot svojo, jo ponotranji in reagira.

 

Spoznanje! Upor! Reakcija!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
17
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.893
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.857
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 936
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.081
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 747
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.915