Razkrivamo

Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.

Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ali odkritega paktiranja s t.i. iliberalnimi srednjeevropskimi demokracijami, kakršna sta Poljska in Madžarska, pač pa tudi zaradi nerazčiščenega odnosa do preteklosti. Problem imamo seveda z obdobjem, ki smo ga preživeli v socialistični Jugoslaviji, od tega 35 let pod avtoritarnim režimom Josipa Broza Tita. V Sloveniji je namreč za večino ljudi Titu še vedno neprimerno reči diktator. Ni čudnega, če poimenovanja in preimenovanja ulic, ki nosijo njegovo ime, vedno dvigujejo prah. Zadnji primer so Radenci. Ni bilo prvič, da je spor končal na ustavnem sodišču, o težavah z odnosom do pokojnega diktatorja pa pišejo tudi tuji mediji.

07.07.2021 20:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Tito   Radenci   Jugoslavija   SFRJ   Roman Leljak   Kim il Sung   Franco   ustavno sodišče   The Guardian

Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

Zadnji primer je londonski The Guardian, ki je v ponedeljek poročal o zadregi v Radencih, kjer je mestni svet konec lanskega leta Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. V prispevku z naslovom Slovenian street name row highlights tension over former dictator (vir) avtor Daniel Boffey ugotavlja, da je sprememba imena v Radencih zelo razdelila krajane, med katerimi je skupina nemudoma vložila pobudo za presojo ustavnosti na ustavno sodišče. Na Beethovnovi, kjer je trenutna sestava devetčlanskega sodišča nagnjena v levo, so preimenovanje začasno zadržali, junija letos pa z večino glasov in preglasovanjem odločili, da sprememba kljub vsemu ni bila skladna z ustavo. A sodniki so se - z izjemno Klemna Jakliča, ki je v odklonilnem ločenem mnenju navedel zgodovinski kontekst Titovega režima z vidika kršenja človekovih pravic in svoboščin - izognili opredeljevanju, pač pa so "izkoristili" procesno napako v odločivi mestnega sveta v Radencih. Sklep o preimenovanju bi moral biti namreč 15 dni javno objavljen zaradi morebitnih ugovorov krajanov oziroma prebivalcev, ki živijo na tem naslovu, kar pa se ni zgodilo.

 

Pred enim mesecem je ustavno sodišče odločilo: odpravilo je odlok Občine Radenci, s katerim je tamkajšnji občinski svet 29. decembra lani Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Odlok je bil namreč, je ugotovila najvišja sodna instanca v Sloveniji, nad katero je samo Tito, oprostite, Bog, v neskladju z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, ker župan ni ustrezno objavil predloga za začetek postopka preimenovanja ulice in ker o predlogu niso bili obveščeni krajani, ki stanujejo na tem naslovu. Ustavni sodniki so tudi menili, da je bil odlok sprejet v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi.

 

 

Zakonca Broz in severnokorejski diktator Kim Il Sung s soprogo.

 

 

Če upoštevamo dejstvo, da so se v Radencih o spremembi imena neke ulice odločali na posvetovalnem referendumu, pridemo do naslednje kuriozitete slovenske družbene stvarnosti, ki kaže na stanje duha: da namreč o tudi najbolj banalnih vprašanjih odločajo ljudje na referendumu. Preimenovanje neke ulice ali trga, kjer gre za uporabo imena sporne zgodovinske osebnosti - Tito je bil, objektivno gledano, diktator, pa čeprav danes 60 % Slovencev misli, da ni bil -, na koncu postane predmet preglasovanja. Večina odloča o tem, kaj je prav in kaj ni, kaj je res in kaj ni ipd.

 

V primeru Titove ceste v Radencih se je, kot smo zapisali, ustavno sodišče sicer sklicevalo na postopkovne napake in zaradi njih sprejelo odločitev, ki je marsikoga presenetila. Tako kot pred desetletjem, ko je prepovedalo poimenovanje ceste v neposredni bližini ljubljanskih Žal po Titu (kar so nekateri takrat komentirali kot svojevrstni cinizem Zorana Jankovića, češ, cesto, ki pelje na pokopališče želi imenovati po diktatorju, ki je odgovoren za povojne poboje, koncentracijska taborišča, Goli otok itd.). Takrat so se ustavni sodniki tudi vsebinsko opredelili do obdobja, ki ga zaznamuje režim Josipa Broza - in ugotovili, da je šlo za čas sistematičnega kršenja človekovih pravic in svoboščin, za obdobje enopartijskega sistema, medijske cenzure, preganjanja opozicije, zapiranja političnih oporečnikov itd.. Na dejansko in pravno naravo Titovega režima se je v odklonilnem ločenem mnenju letos navezal tudi sodnik Jaklič, ki podobno kot Daniel Boffey, avtor Guardianovega članka o zadregi s Titovo cesto v Radencih, nima težav uporabiti izraz "dikator". Jaklič pravilno ugotavlja, da so takšna, zgodovinsko izjemno sporna imena vedno tudi simbol množičnih zločinov proti človečnosti in da že iz moralnih razlogov poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe.

 

 

Hladna vojna je zelo znižala politično higieno na Zahodu: Tita so Američani tolerirali zaradi njegovega kljubovanja Sovjetski zvezi. Na sliki Josip Broz in JFK v Washingtonu. Kmalu zatem so Kennedyja ustrelili.

 

 

Ko gre za Tita in obdobje socialistične Jugoslavije, so Slovenci vsaj toliko razdeljeni kot pri partizanih in domobrancih. Pri maršalu, ki je bil sin slovenske matere, lahko zagotovo najdemo tudi pozitivne lastnosti; marsikaj, kar je SFRJ dosegla v času njegove vladavine, je lahko še danes ocenjeno kot napredno, koristno in celo dobro. Toda pri vseh samodržcih 20. stoletja - od Kim Il Sunga do generalissima Franca - lahko pridemo to takšnega zaključka. In to ne spremeni dejstva, da je Tito vladal s trdo roko do konca, da je v nekem obdobju vladal celo popolnoma diktatorsko, brezobzirno. V prvih letih po koncu vojne je njegova revolucija terjala krvavi davek tudi pri tistih, ki se niso v ničemer pregrešili čez novi režim. Da ne omenjamo stotine povojnih morišč samo na ozemlju današnje Slovenije.

 

Tito ni bil demokrat, bil je avtokrat in se je na oblasti ohranil zgolj zaradi svojega spretnega manevriranja med Zahodom in Sovjetsko zvezo. V času hladne vojne so zahodne demokracije zelo zelo spustile svoje standarde politične podobnosti, kar se danes takorekoč ne more več zgoditi, diktatorji Titovega kova pa so v mednarodni izolaciji in žrtve ekonomskih in političnih sankcij. Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
12
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
14
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.766
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.577
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.442
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.327
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.374
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 816
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.054
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.837