Razkrivamo

Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.

Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ali odkritega paktiranja s t.i. iliberalnimi srednjeevropskimi demokracijami, kakršna sta Poljska in Madžarska, pač pa tudi zaradi nerazčiščenega odnosa do preteklosti. Problem imamo seveda z obdobjem, ki smo ga preživeli v socialistični Jugoslaviji, od tega 35 let pod avtoritarnim režimom Josipa Broza Tita. V Sloveniji je namreč za večino ljudi Titu še vedno neprimerno reči diktator. Ni čudnega, če poimenovanja in preimenovanja ulic, ki nosijo njegovo ime, vedno dvigujejo prah. Zadnji primer so Radenci. Ni bilo prvič, da je spor končal na ustavnem sodišču, o težavah z odnosom do pokojnega diktatorja pa pišejo tudi tuji mediji.

07.07.2021 20:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Tito   Radenci   Jugoslavija   SFRJ   Roman Leljak   Kim il Sung   Franco   ustavno sodišče   The Guardian

Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

Zadnji primer je londonski The Guardian, ki je v ponedeljek poročal o zadregi v Radencih, kjer je mestni svet konec lanskega leta Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. V prispevku z naslovom Slovenian street name row highlights tension over former dictator (vir) avtor Daniel Boffey ugotavlja, da je sprememba imena v Radencih zelo razdelila krajane, med katerimi je skupina nemudoma vložila pobudo za presojo ustavnosti na ustavno sodišče. Na Beethovnovi, kjer je trenutna sestava devetčlanskega sodišča nagnjena v levo, so preimenovanje začasno zadržali, junija letos pa z večino glasov in preglasovanjem odločili, da sprememba kljub vsemu ni bila skladna z ustavo. A sodniki so se - z izjemno Klemna Jakliča, ki je v odklonilnem ločenem mnenju navedel zgodovinski kontekst Titovega režima z vidika kršenja človekovih pravic in svoboščin - izognili opredeljevanju, pač pa so "izkoristili" procesno napako v odločivi mestnega sveta v Radencih. Sklep o preimenovanju bi moral biti namreč 15 dni javno objavljen zaradi morebitnih ugovorov krajanov oziroma prebivalcev, ki živijo na tem naslovu, kar pa se ni zgodilo.

 

Pred enim mesecem je ustavno sodišče odločilo: odpravilo je odlok Občine Radenci, s katerim je tamkajšnji občinski svet 29. decembra lani Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Odlok je bil namreč, je ugotovila najvišja sodna instanca v Sloveniji, nad katero je samo Tito, oprostite, Bog, v neskladju z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, ker župan ni ustrezno objavil predloga za začetek postopka preimenovanja ulice in ker o predlogu niso bili obveščeni krajani, ki stanujejo na tem naslovu. Ustavni sodniki so tudi menili, da je bil odlok sprejet v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi.

 

 

Zakonca Broz in severnokorejski diktator Kim Il Sung s soprogo.

 

 

Če upoštevamo dejstvo, da so se v Radencih o spremembi imena neke ulice odločali na posvetovalnem referendumu, pridemo do naslednje kuriozitete slovenske družbene stvarnosti, ki kaže na stanje duha: da namreč o tudi najbolj banalnih vprašanjih odločajo ljudje na referendumu. Preimenovanje neke ulice ali trga, kjer gre za uporabo imena sporne zgodovinske osebnosti - Tito je bil, objektivno gledano, diktator, pa čeprav danes 60 % Slovencev misli, da ni bil -, na koncu postane predmet preglasovanja. Večina odloča o tem, kaj je prav in kaj ni, kaj je res in kaj ni ipd.

 

V primeru Titove ceste v Radencih se je, kot smo zapisali, ustavno sodišče sicer sklicevalo na postopkovne napake in zaradi njih sprejelo odločitev, ki je marsikoga presenetila. Tako kot pred desetletjem, ko je prepovedalo poimenovanje ceste v neposredni bližini ljubljanskih Žal po Titu (kar so nekateri takrat komentirali kot svojevrstni cinizem Zorana Jankovića, češ, cesto, ki pelje na pokopališče želi imenovati po diktatorju, ki je odgovoren za povojne poboje, koncentracijska taborišča, Goli otok itd.). Takrat so se ustavni sodniki tudi vsebinsko opredelili do obdobja, ki ga zaznamuje režim Josipa Broza - in ugotovili, da je šlo za čas sistematičnega kršenja človekovih pravic in svoboščin, za obdobje enopartijskega sistema, medijske cenzure, preganjanja opozicije, zapiranja političnih oporečnikov itd.. Na dejansko in pravno naravo Titovega režima se je v odklonilnem ločenem mnenju letos navezal tudi sodnik Jaklič, ki podobno kot Daniel Boffey, avtor Guardianovega članka o zadregi s Titovo cesto v Radencih, nima težav uporabiti izraz "dikator". Jaklič pravilno ugotavlja, da so takšna, zgodovinsko izjemno sporna imena vedno tudi simbol množičnih zločinov proti človečnosti in da že iz moralnih razlogov poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe.

 

 

Hladna vojna je zelo znižala politično higieno na Zahodu: Tita so Američani tolerirali zaradi njegovega kljubovanja Sovjetski zvezi. Na sliki Josip Broz in JFK v Washingtonu. Kmalu zatem so Kennedyja ustrelili.

 

 

Ko gre za Tita in obdobje socialistične Jugoslavije, so Slovenci vsaj toliko razdeljeni kot pri partizanih in domobrancih. Pri maršalu, ki je bil sin slovenske matere, lahko zagotovo najdemo tudi pozitivne lastnosti; marsikaj, kar je SFRJ dosegla v času njegove vladavine, je lahko še danes ocenjeno kot napredno, koristno in celo dobro. Toda pri vseh samodržcih 20. stoletja - od Kim Il Sunga do generalissima Franca - lahko pridemo to takšnega zaključka. In to ne spremeni dejstva, da je Tito vladal s trdo roko do konca, da je v nekem obdobju vladal celo popolnoma diktatorsko, brezobzirno. V prvih letih po koncu vojne je njegova revolucija terjala krvavi davek tudi pri tistih, ki se niso v ničemer pregrešili čez novi režim. Da ne omenjamo stotine povojnih morišč samo na ozemlju današnje Slovenije.

 

Tito ni bil demokrat, bil je avtokrat in se je na oblasti ohranil zgolj zaradi svojega spretnega manevriranja med Zahodom in Sovjetsko zvezo. V času hladne vojne so zahodne demokracije zelo zelo spustile svoje standarde politične podobnosti, kar se danes takorekoč ne more več zgoditi, diktatorji Titovega kova pa so v mednarodni izolaciji in žrtve ekonomskih in političnih sankcij. Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.131
02/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.946
03/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.546
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.890
05/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.228
06/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.245
07/
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
Igor Vlačič
Ogledov: 978
08/
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
Milan Krek
Ogledov: 939
09/
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
Božo Cerar
Ogledov: 983
10/
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
Dragan Živadinov
Ogledov: 908