Razkrivamo

Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.

Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ali odkritega paktiranja s t.i. iliberalnimi srednjeevropskimi demokracijami, kakršna sta Poljska in Madžarska, pač pa tudi zaradi nerazčiščenega odnosa do preteklosti. Problem imamo seveda z obdobjem, ki smo ga preživeli v socialistični Jugoslaviji, od tega 35 let pod avtoritarnim režimom Josipa Broza Tita. V Sloveniji je namreč za večino ljudi Titu še vedno neprimerno reči diktator. Ni čudnega, če poimenovanja in preimenovanja ulic, ki nosijo njegovo ime, vedno dvigujejo prah. Zadnji primer so Radenci. Ni bilo prvič, da je spor končal na ustavnem sodišču, o težavah z odnosom do pokojnega diktatorja pa pišejo tudi tuji mediji.

07.07.2021 20:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Tito   Radenci   Jugoslavija   SFRJ   Roman Leljak   Kim il Sung   Franco   ustavno sodišče   The Guardian

Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

Zadnji primer je londonski The Guardian, ki je v ponedeljek poročal o zadregi v Radencih, kjer je mestni svet konec lanskega leta Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. V prispevku z naslovom Slovenian street name row highlights tension over former dictator (vir) avtor Daniel Boffey ugotavlja, da je sprememba imena v Radencih zelo razdelila krajane, med katerimi je skupina nemudoma vložila pobudo za presojo ustavnosti na ustavno sodišče. Na Beethovnovi, kjer je trenutna sestava devetčlanskega sodišča nagnjena v levo, so preimenovanje začasno zadržali, junija letos pa z večino glasov in preglasovanjem odločili, da sprememba kljub vsemu ni bila skladna z ustavo. A sodniki so se - z izjemno Klemna Jakliča, ki je v odklonilnem ločenem mnenju navedel zgodovinski kontekst Titovega režima z vidika kršenja človekovih pravic in svoboščin - izognili opredeljevanju, pač pa so "izkoristili" procesno napako v odločivi mestnega sveta v Radencih. Sklep o preimenovanju bi moral biti namreč 15 dni javno objavljen zaradi morebitnih ugovorov krajanov oziroma prebivalcev, ki živijo na tem naslovu, kar pa se ni zgodilo.

 

Pred enim mesecem je ustavno sodišče odločilo: odpravilo je odlok Občine Radenci, s katerim je tamkajšnji občinski svet 29. decembra lani Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Odlok je bil namreč, je ugotovila najvišja sodna instanca v Sloveniji, nad katero je samo Tito, oprostite, Bog, v neskladju z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, ker župan ni ustrezno objavil predloga za začetek postopka preimenovanja ulice in ker o predlogu niso bili obveščeni krajani, ki stanujejo na tem naslovu. Ustavni sodniki so tudi menili, da je bil odlok sprejet v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi.

 

 

Zakonca Broz in severnokorejski diktator Kim Il Sung s soprogo.

 

 

Če upoštevamo dejstvo, da so se v Radencih o spremembi imena neke ulice odločali na posvetovalnem referendumu, pridemo do naslednje kuriozitete slovenske družbene stvarnosti, ki kaže na stanje duha: da namreč o tudi najbolj banalnih vprašanjih odločajo ljudje na referendumu. Preimenovanje neke ulice ali trga, kjer gre za uporabo imena sporne zgodovinske osebnosti - Tito je bil, objektivno gledano, diktator, pa čeprav danes 60 % Slovencev misli, da ni bil -, na koncu postane predmet preglasovanja. Večina odloča o tem, kaj je prav in kaj ni, kaj je res in kaj ni ipd.

 

V primeru Titove ceste v Radencih se je, kot smo zapisali, ustavno sodišče sicer sklicevalo na postopkovne napake in zaradi njih sprejelo odločitev, ki je marsikoga presenetila. Tako kot pred desetletjem, ko je prepovedalo poimenovanje ceste v neposredni bližini ljubljanskih Žal po Titu (kar so nekateri takrat komentirali kot svojevrstni cinizem Zorana Jankovića, češ, cesto, ki pelje na pokopališče želi imenovati po diktatorju, ki je odgovoren za povojne poboje, koncentracijska taborišča, Goli otok itd.). Takrat so se ustavni sodniki tudi vsebinsko opredelili do obdobja, ki ga zaznamuje režim Josipa Broza - in ugotovili, da je šlo za čas sistematičnega kršenja človekovih pravic in svoboščin, za obdobje enopartijskega sistema, medijske cenzure, preganjanja opozicije, zapiranja političnih oporečnikov itd.. Na dejansko in pravno naravo Titovega režima se je v odklonilnem ločenem mnenju letos navezal tudi sodnik Jaklič, ki podobno kot Daniel Boffey, avtor Guardianovega članka o zadregi s Titovo cesto v Radencih, nima težav uporabiti izraz "dikator". Jaklič pravilno ugotavlja, da so takšna, zgodovinsko izjemno sporna imena vedno tudi simbol množičnih zločinov proti človečnosti in da že iz moralnih razlogov poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe.

 

 

Hladna vojna je zelo znižala politično higieno na Zahodu: Tita so Američani tolerirali zaradi njegovega kljubovanja Sovjetski zvezi. Na sliki Josip Broz in JFK v Washingtonu. Kmalu zatem so Kennedyja ustrelili.

 

 

Ko gre za Tita in obdobje socialistične Jugoslavije, so Slovenci vsaj toliko razdeljeni kot pri partizanih in domobrancih. Pri maršalu, ki je bil sin slovenske matere, lahko zagotovo najdemo tudi pozitivne lastnosti; marsikaj, kar je SFRJ dosegla v času njegove vladavine, je lahko še danes ocenjeno kot napredno, koristno in celo dobro. Toda pri vseh samodržcih 20. stoletja - od Kim Il Sunga do generalissima Franca - lahko pridemo to takšnega zaključka. In to ne spremeni dejstva, da je Tito vladal s trdo roko do konca, da je v nekem obdobju vladal celo popolnoma diktatorsko, brezobzirno. V prvih letih po koncu vojne je njegova revolucija terjala krvavi davek tudi pri tistih, ki se niso v ničemer pregrešili čez novi režim. Da ne omenjamo stotine povojnih morišč samo na ozemlju današnje Slovenije.

 

Tito ni bil demokrat, bil je avtokrat in se je na oblasti ohranil zgolj zaradi svojega spretnega manevriranja med Zahodom in Sovjetsko zvezo. V času hladne vojne so zahodne demokracije zelo zelo spustile svoje standarde politične podobnosti, kar se danes takorekoč ne more več zgoditi, diktatorji Titovega kova pa so v mednarodni izolaciji in žrtve ekonomskih in političnih sankcij. Svet se je po letu 1990 močno spremenil in malikovalci lika in dela Josipa Broza bi po tridesetih letih to vendarle lahko že počasi dojeli.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.810
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.836
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.273
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.198
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.071
07/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 690
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.037
10/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 478