Komentar

4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport

Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije FIS se je začel proces sprememb, ki so ga dosedanji vodilni bolj ali manj uspešno zatirali v zadnjih letih. Vsi, ki smo vsaj malce vpleteni v smučanje, si moramo priznati, da ekipa, ki je FIS vodila zadnjih dvajset let, ni imela popolnoma nobene sveže ideje in je samo zadrževala kepo, ki bi se skotalila po bregu navzdol. Zatiskati si oči je najlažje, biti monopolist in ne poskrbeti za vse deležnike, predvsem ne za tekmovalce, pa tako nikogar ne zanima.

06.07.2021 22:05
Piše: Borut Hrobat
Ključne besede:   smučanje   FIS   zimski šport   tekmovanja   FIFA   UEFA   Evropa

Za koga se prirejajo tekmovanja? Za organizatorje, ki ustvarjajo profit, ali za tekmovalce, ki dajejo na kocko svoje zdravje?

Kje se učiti? Kako je potrebno voditi šport? Ni potrebno pogledati prav daleč, pa so recepti napisani. Najprej si nehajmo zatiskati oči, da je smučanje danes še vedno masovni šport, da je to šport množic. Ni. Ni več. Smučanje je postalo ekskluzivni šport, in to ne samo v Severni Ameriki, ampak tudi v Evropi. Sedemdeseta in začetek osemdesetih so mimo. Že štirideset let. Smučanje je postalo šport, kot je šport tenis, golf, kot je šport avtomobilizem, motociklizem. Nekaj torej, kar je zelo zanimivo za množice, z njim pa se ukvarja kakšnih 10 % prebivalstva v smučarsko razvitih državah.

 

In na podoben način ga je potrebno voditi. Golfa in tenisa, da o avtomobilizmu in motorističnih tekmovanjih ne govorimo, ne vodijo nacionalne zveze. Pika. Profesionalnega dela, torej visoko tekmovalnega dela ne vodijo in v njih ne sodelujejo športne zveze, ki so "naše, brez lastnika, brez odgovornosti". Vodijo jih komercialna podjetja, ki zasledujejo točno določene cilje: popularnost, zadovoljne športnike, ne nazadnje profit za vse deležnike. Razen olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Ta omejen krog tekmovanj, ki so predvsem prestižna, ne spada pod privatni, tovarniški milje. Te športe vodijo podjetja v privatnem lastništvu, usmerjena v dobiček in v dobrobit vseh vpletenih.

 

Poglejmo drugo najbolj pomembno zadevo na svetu, nogomet. Nogomet vodi svetovna organizacija FIFA, UEFA v Evropi. Nacionalne zveze z reprezentancami sodelujejo na svetovnih in kontinentalnih prvenstvih, klubska tekmovanja pa so domena klubov, ponavadi privatnih organizacij. In od kje prihajajo igralci? Iz privatnih organizacij, tam so vrhunski igralci tudi plačani, dogovorno pa nastopajo tudi na prvenstvih, kjer zastopajo nacionalne športne zveze (nemalokrat proti plačilu). Nogometaši ne bi bili prav zadovoljni, če bi zaslužili samo birokrati po različnih zvezah. V prihodnost usmerjene športne zveze pa razumejo, da potrebujejo zadovoljne športnike, zadovoljne zvezdnike, zadovoljne sponzorje.

 

In smučanje? Je bilo do sedaj nekakšen miks nacionalnih in privatnih ekip. V smučarsko bolj razvitih državah so imele vodilno besedo zveze, ki so bolj ali manj uspešno vodile ekipe in tekmovanja. Za relativno male denarje. Presežek se je tako ali tako stekal v privatne žepe. Razen v Avstriji morajo tekmovalci skorajda povsod (res ne vsi) plačevati, da smejo tekmovati. In tako je nastalo kar nekaj privatnih ekip, ki nenazadnje tudi zmagujejo v svetovnem pokalu, torej na najvišjem tekmovalnem nivoju. Tudi v okoljih, kjer naj bi prevladovale reprezentance, nastaja vse več in več privatnih ekip, ki pa jim nacionalne zveze bolj kot ne mečejo polena pod noge in jih omejujejo pri zbiranju finančnih sredstev, z vsiljevanjem sponzorjev krovne "reprezentance".

 

Če vemo, da je nagradni sklad tekmovanj v alpskem smučanju visok okoli 120.000 evrov na tekmovanje (v golfu in tenisu pa gre tudi čez 10 milijonov evrov!), smo trčili ob prvo težavo. Za koga se prirejajo tekmovanja? Za organizatorje, ki ustvarjajo profit, ali za tekmovalce, ki dajejo na kocko svoje zdravje? In kdo je na koncu zadovoljen? Tekmovalci niti najmanj, zato jih je vsako leto manj.

 

Si predstavljate, da bi Aleksander Čeferin zaslužil trikrat toliko kot Ronaldo? V smučanju smo doslej poznali takšen primer! Najboljši alpski smučar ali smučarka je letno z nagradami na tekmovanjih, ki jih organizira FIS, zaslužil(a) 300 do 400 tisoč švicarskih frankov, gospod Kasper kot predsednik FIS pa okrogel milijon na leto!? Za koga se torej prirejajo tekme? Da o skakalcih sploh ne govorimo.

 

Kam torej gre smučanje?

 

Kot lahko ugotovimo, je smučanje ekskluzivni šport. In ekskluzivnost se plačuje tako s strani prirediteljev, kot s strani sponzorjev, gledalcev, opremljevalcev ...

 

Z novim vodstvom FIS se bo v smučanju končno začelo vrteti več denarja, ki ga bodo na koncu prejeli tudi glavni akterji. Tekmovalci. Več besede bodo imeli opremljevalci, ki so do sedaj bili predvsem molzne krave nacionalnih zvez. In kot v golfu in tenisu bo za širšo skupino tekmovalcev na voljo več rangov tekmovanj, ki bodo imela različno visoke nagradne sklade, različne nivoje neposrednih prenoso in prenosov na zahtevo. V privatnih ekipah bodo dobili mesto tekmovalci, ki bodo uspešni, ki bodo zanimivi za trženje in to ne samo na nacionalnem nivoju, temveč širše. 

 

Svetovni pokal ali kakorkoli se bo že imenovala serija tekmovanj, kontinentalne lige, nacionalne lige, bodo dale možnost promocije tudi drugim smučarskim centrom, ne samo Kitzbuehlu, Schladmingu in Wengnu. Grand slam bo ostal v Kitzbuehlu, a isti vikend bo tudi tekmovanje v San Martinu di Castrozza, sicer za manjši nagradni sklad, a lokalni turizem ga bo tržil, naredil zanimivega in s tem na radar smučarjev postavil tudi svojo destinacijo.

 

Družbena omrežja, vsebine na zahtevo in časovni zamiki spreminjajo šport in način ponujanja njegovih vsebin. Proizvajalci športne opreme se vključujejo v odločanje, ne nazadnje dajejo velike vsote denarja v promocijo. Njihovi izdelki so ekskluzivni in ekskluzivnost je treba negovati in vzpodbujati. Veliki marketinški stroji in finančni kapital se zanimajo tudi za šport, a želijo imeti vpliv. Nastale bodo tovarniške in pol-tovarniške ekipe, nekaj pa jih bo popolnoma privatnih.

 

Nacionalne zveze bodo ostale. Skrbele bodo za to, čemer so namenjene in to je popularizaciji rekreativnega športa, organizaciji otroškega športa in koordinaciji nacionalnih ekip za olimpijske igre, svetovna in kontinentalna prvenstva. In s pravim pristopom zvez bodo profesionalni tekmovalci z veseljem in ponosom nastopali na teh tekmovanjih v nacionalnih dresih (tudi za plačilo).

 

Pridobili bodo vsi. Kot se je začel spreminjati golf v začetku tretjega tisočletja s pojavom fenomena Tiger Woods, kot se je začel spreminjati nogomet s preobrazbo Lige prvakov, kot je tenis doživel preporod pred petnajstimi leti z veliko trojico Federer, Nadal in Djoković, to sedaj čaka smučanje. Tovarniške in privatne ekipe s podporo tovarn bodo pod svojim okriljem omogočale tekmovalcem pogoje za trening in tekmovanja. In najboljši bodo tudi plačani korektno. V kolikor bo FIS uspelo angažirati finančni kapital, bo ta našel poti tudi v proizvodna podjetja, ki proizvajajo opremo, smučarski centri bodo zanimivi za vlagatelje, z roko v roki bo smučanje pridobivalo na vrednosti in zanimivih vsebinah, zgodbah, dogodkih.

 

4. junij 2021 je bil torej dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport. Z novim vodstvom, gospodom Johanom Eliaschem, ki izhaja iz gospodarstva, ki razume, kdo so igralci v takšni igri, je ta priložnost več kot lepa. Je pa hkrati res, da v smučanju ne bo več prostora za vse, ki so ga vodili zadnjih dvajset, trideset let. Ne bo več prostora za vse "do sedaj smo pa delali tako …".

 

Spremembe bodo velike, za nekatere boleče, za vse, ki pa jim smučanje pomeni več kot le nedeljsko dričanje po strminah, pa je to priložnost, ki jo bodo prav gotovo želeli in marsikdo jo bo tudi izkoristil.

 

Naj smučanje izkoristi ta moment.

 

Borut Hrobat je podjetnik in rekreativni smučar.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
7
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.808
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.472
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.400
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 840
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 670
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.501