Komentar

Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči

Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno energijo. Ravno čustva so tista, ki nam določajo naša metafizična stanja. Dane Zajc mi predstavlja poleg očeta Metodija Zlatanova odločilen vstop v svet metafizike. Prvi v mladosti, drugi v srednjih letih. Ko pa mislim poezijo Thomasa Eliota ali Gretrude Stein, jo mislim tudi prek teoretičnega inventarja, ki sem si ga z desetletji pridobil prek univrezitetnega (teoretskega) razumevanja literature. Zajčev jezik doživljam prek silnosti zvena materinščine, prek iracionalnosti jezika, v katerega sem vrojen.

10.07.2021 18:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Dane Zajc   Asskalla   jezik   poezija

Poetski govor Daneta Zajca je čez vse izjemen. Če kaj obžalujem je to, da ne zmorem v drugih jezikih brati njegove poezije.

Najin rod izhaja iz sveta moravške doline pod Limbarsko goro. Njegov je iz Zgornje Javoršice moji pa so Bregarji iz Moravč. Ko se spomnim, kako je izgovarjal svoje verze, bi lahko iz načina njegove interpretacije izpeljal definicijo pesništva: "Poezija je molk, ki prihaja izza rahlo priprtih oči." Od takrat, ko sem ga prvič srečal pri dvajsetih letih v Bistri pri Vrhniki, pa vse do najinega zadnjega posedanja v Stari Ljubljani, je zame živel v zamolkli intonaciji. O njem mi je pripovedovala moja stara mati Marija Bregar poročena Ambrož. Ravno zaradi tega vedenja si moja stara mati ni želela, da bi vstopil v svet umetnosti. Naj vas spomnim (poenostavljeno): v svet umetnosti vstopajo ljudje, ki so v otroštvu požirali najhujše možne pretrese ali pa so živeli v največji možni radosti. Sam pripadam tej drugi skupini. Vsaj tako se mi prikazuje moje otroštvo v Ilirski Bistrici. Dane Zajc zagotovo pripada prvi skupini.

 

Dane Zajc je bil prvi, ki mi je leta 1980 v Bistri napovedal, ob nagradi Goranov vijenac, imenovani po pesniku Ivanu Goranu Kovačiču, da je prišel čas za retro procese v umetnosti, za retrogradnost. Seveda ne za retrogradnost! Njegova misel se je nanašala na poezijo. Še preden sem ga srečal, sem skoraj vse vedel o njem in njegovi umetnosti, ki je izhajala iz rahlo dionizične vrtoglavice. Celo takrat, ko je sedel v pionirski knjižnici kot knjižničar. Tudi v tej drži sem ga videl. Za razliko od mene, ki ne pijem alkohola, ne pijem črne kave, ne kadim in nisem nikoli jemal narkotikov, menim, da on ni nikoli prisegal na sladice. Mogoče se motim.

 

Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno energijo. Ravno čustva so tista, ki nam določajo naša metafizična stanja. Dane Zajc mi predstavlja poleg očeta Metodija Zlatanova odločilen vstop v svet metafizike. Prvi v mladosti, drugi v srednjih letih. Ko pa mislim poezijo Thomasa Eliota ali Gretrude Stein, jo mislim tudi prek teoretičnega inventarja, ki sem si ga z desetletji pridobil prek univrezitetnega (teoretskega) razumevanja literature. Zajčev jezik doživljam prek silnosti zvena materinščine, prek iracionalnosti jezika, v katerega sem vrojen.

 

Njegovo poezijo mi je te dni obudila najnovejša knjiga, ki jo imam odprto pred seboj: Pesmi in igre Daneta Zajca (refleksije, razprave, spomini). Še dobro, da sploh še tisakajo takšne knjige. Dane Zajc je poleg (naštevam tiste, ki jih ni več med nami) Gregorja Strniše in Tomaža Šalamuna, eden najpomembnejših izumiteljev poetskega modernističnega jezika na slovenskem. Knjigo je izdala založba ZRC SAZU. Glavni urednik založbe je Aleš Pogačnik, knjigo pa je uredila hipersenzibilna unukinja Daneta Zajca Neža Zajc

 

V predgovoru med drugim zapiše: Rasla sem ob odzvenu strogega, včasih porogljivega, včasih nežnega, vedno pa neprizanesljivo kritičnega in pozornega jezika Daneta Zajca, ki sem ga poslušala v nepreštevnih pogovarjanjih  med njim in njegovim sinom, mojim očetom Zlatkom, o književnosti ... Te pogovore sem pila, iz njih sem črpala vedenje o najstarejših poetičnih možnostih slovenskega jezika in posvojila poznavanje nekaterih avtohtonih, a obenem izrazito individualnih oblik neke zamolkle spevne, arhaične slovenščine.  

 

 

Zaznavanje biti: Da!  

 

Struktura, ki podpira površino poetskega jezika je največkrat pesnikova konstrukcija, ki statično prenaša mnogotere enkovredne pesniške izraze. A upoštevanja vredna pesniška govorica je tista, ki je posebna in istočasno univerzalna. Poetski govor Daneta Zajca je čez vse izjemen. Če kaj obžalujem je to, da ne zmorem v drugih jezikih brati njegove poezije. Blazno bi si želel od nekoga, ki globinsko razume druge jezike, da mi opiše doživljanje jezika Daneta Zajca, recimo v finščini. Ne znate si predstavljati kako izvrstno je Dane Zajc razumel finski ep Kalevalo.

 

Zaznavanje biti: Ne!

 

V vsaki pesmi obstaja neizogiben red, ki se vzpostavi zaradi pesnikove nepopolnosti. Red v poeziji je vzpostavljenje ravnovesja tistega, kar sicer nikoli ne bi moglo biti v ravnovesju. Dane Zajc je bil v posebnih metafizičnih stanjih. Konkretnosti so se pri njem izgubljale v besednih zvezah, ki so opisovale njegov napol sen in mehkobo. In nasprotno. Ne znate si predstavljati, kaj vse je bruhalo iz njega v obdobju ekstremizmov. Nekajkrat sem jim bil priča.

 

 

Zaznavanje biti: Da/ne! 

 

Vsak trud ima smisel. Tudi trud, ki je zaman. Predvsem ljubezni trud zaman. Vanj je največkrat globinsko vpeta poezija. S procesi travmatiziranega uma, ki vse bistveno doživi v nedokončanosti razmerja. Ravno formalna nedokončanost umetnine je značilnost modernističnega izraza. Tudi poezije. Poezija nastopi takrat, ko je vsaka, ampak čisto vsaka izbarana beseda v pesmi pomembna za razumevanje čustvene ali čutne napetosti. Nekdo, ki ga ni več med živimi, mi je pred časom dejal, da je to jezik presekanih korenin, ne pa mladih sadik.

 

 

Proti terorju utopije:

 

Igre - Zajčev svet je mogočno mističen in arhaično mitičen. Predvsem njegove izjemne igre. V njih je vse poetsko utemljeno, ko pa je nekaj potesko prepričljivo se zmanjšujejo razlike, ki delijo nekaj tako enotnega, kot sta poezija in igra. Rahel dvom: žal je njegov konflikt shranjen v besedi, ne pa v dogodku. Gledališče pa je najprej dogodek potem šele beseda. 

 

Pesmi - struktura je tista, ki nam v pesmi, da občutek varnosti. Vse ostalo je v njej nestabilno. To se najbolj vidi v meni najbližji pesmi - Asskalla. Vsekakor je komično, kdo je tisti, ki se v zborniku istoveti s pesmijo Asskalla. Nekdo, za katerega si ne bi nikoli želel biti - on! To je še eden od paradoksov Zajčevega poetskega univerzuma. Povezuje niti približno združljivo.

 

 

 

 

Do kje pesnik izgovarja svete obrazce in od kje naprej pesnik poje poetske mantre? Abstrakcija je za Daneta Zajca zadnje pribežališče, nikakor ne intelektualni napor kot pri pesnikih zaumnikih. 

 

Pesem Asskalla se izteče v verze:

 

Tako živali v senci kvadratov / Asska / Tako hodijo tako ležejo tako zvok Evine živali /sska sska sska / Tako žarek iz votlin telesa / lla lla lla / Asskalla.

 

V pesmi Asskalla poslušamo in gledamo presek fatalnega prekrška. Presek zaljubljenega. Oče Metodij Zlatanov, pesnik velikan, me je naučil, da je največ, kar lahko poezija doseže, da postane prostor - Hram. Oziroma telo - Hram. Pri tem pa ohraniti um, da sploh lahko obstane med živimi. Da ne zapusti sveta. Mnogi pesniki tega napora niso zdržali. Dane Zajc je za časa življenja marsikaj prenesel. Vedno z molkom, čeprav sva se nekajkrat močno razgovorila. 

 

Začetni impulzi pesmi Asskalla

 

Tako škrlatni disk iz zvokov / Asskalla / Tako se kruši beli smeh iz jutra / Asskalla / Tako po steni skalnati jezik / Asskalla / Tako varljivi klobčič senc / Asskalla /... in naravnost proti sredici pesmi.

 

Tako kot pesnik živi, takšne so njegove pesniške oblike. Čeprav mi je bliže misel, da več kot poznaš umetniških oblik, lažje zapustiš svet. Da, poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.032
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.923
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.279
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.150
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.315
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 902
07/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 645
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.920
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503