Komentar

Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?

Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se maturantje odpravijo v priljubljena letovišča, ki jih obiskujejo turisti s celega sveta. Tako je veljajo do sedaj. Od zdaj bo očitno (vsaj za nekaj časa) drugače.

12.07.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Španija   Covid-19   Lloret de Mar   karantena   maturanti   Slovenija   epidemija   testiranje

Fotomontaža: portal+

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati javno življenje v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti.

Španija, kamor so se odpravili naši maturanti na maturantski izlet, je center srečevanja mladih s cele Evropske unije (in tudi širše). To nazorno potrjujejo trenutni podatki o okuženih z virusom SARS-CoV-2, saj imajo tako kot v Sloveniji tudi nekatere druge države EU podobne težave z okuženimi maturanti/mladimi, ki so potovali v Španijo.  Vemo, da mnogi maturantje z odhodom na izlet prvič zares zapustijo svojo primarno družino za nekaj dni ter se simbolično in tudi realno odpravijo na pot – po svoje. Dogodek, ki bi moral biti lepa in prijetna izkušnja, pa se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro, tako kot se je zgodilo dolenjskim maturantom in maturantkam, saj jih je do sedaj za covid-19 zbolelo že preko 100. Ker vsi predstavljajo visokorizični stik, so bili vsi poslani v karnateno (na domu). Virus so prenesli domov, svojim bližnjim, sorodnikom, prijateljem, partnerjem ... Podobno se dogaja maturantom z Gorenjske, ki so ravno tako kot dolenjski maturantje svoje lepe trenutke preživljali na španski obali. Celo v istem kraju. In hotelu. Za vse je bila predlagana karantena.

 

Ko so se vrnili z avtobusom domov, sedaj drug za drugim ugotavljajo, da so verjetno okuženi z virusom, iščejo pomoč pri zdravnikih, ki jim odvzemajo brise in živijo v permanentni negotovosti, izolirani od vseh. Vsaj upamo tako. Večina odvzetih brisov do sedaj je bilo pozitivnih na covid-19, sledijo klic epidemiološke službe in jasna navodila za izolacijo. To seveda ni tisto, kar so maturantje pričakovali ob svoji vrnitvi v domovino. Tako je do danes, ko tole pišem - nedelja 11. julij 2021 - v Kranju odkritih 20 dijakov in dijakinj, ki so okuženi z virusom. Vse dijake, ki so se pripeljali iz Španije in njihovo spremstvo, so epidemiologi dali v karanteno, kar pomeni, da morajo biti doma ali kje drugje, izolirani od drugih in se ne smejo gibati po okolici. Vsi so že imeli pogovor z epidemiologom, ki je (skupaj z njimi) iskal tesne kontakte in tudi te so napotili v karanteno. Vsi pričakujejo, da bodo zboleli. Pomembno je, da skrbno spremljajo pojav kakršnihkoli simptomov bolezni in takrat morajo takoj poklicati zdravnika, da jih napoti na testiranje. V primeru pozitivnega testa sledi klic in razgovor z epidemiološko službo ter izolacija za nadaljnjih 10 dni.

 

Kot rečeno, smo sedaj pri številki 20, verjetno pa bo ta številka v prihodnjem tednu še narasla. Tudi to je sedaj njihov maturantski izlet in lepi spomini na njega se dnevno oblikujejo na novo. Tako prva kot druga skupina maturantov sta odšli v Španijo organizirano s turistično agencijo. Ta ima na svoji spletni stani zapisano: "Najlepše potovanje v tvojem življenju." Mar res, se sprašujem. Za okužene in obolele bo to potovanje ostalo za vedno v spominu, vendar verjetno ne kot najlepše. Ostalo jim bo v spominu, da so bili poslani v izolacijo, da so (nekateri) imeli zdravstvene težave, morda bodo okužili koga od bližnjih (morda svojega dedka ali babico, ki imata lahko zelo resne težave in posledice) in s tem morda komu povzročili težave in še kaj. Zakaj se je to vse zgodilo, pa verjetno ne bodo nikoli dobili odgovora. 

 

Ne dvomim o tem, da so vsi maturanti ob svojem odhodu dokazovali z ustreznimi dokumenti, da so zdravi in da so svojo domovino zapustili zdravi. Toda žal tega zdravja niso ohranili na španskih plažah. Zakaj ga nekateri niso ohranili, še ne vemo. Morda bomo kdaj izvedeli, morda tudi ne, a dejstvo je, da ga niso in to se lepo vidi z vsako dnevno rastjo novo okuženih. Kdo je za to odgovoren, se bomo po stari slovenski navadi še dolgo časa pregovarjali. Krivca pa tako ali tako ne bomo našli. Na spletni strani agencije so objavljeni dodatni podatki, kaj se zgodi, če človek zboli zaradi covid-19 v Španiji. Ostati mora v Španiji, dokler ne preboli in ni več kužen. Glede na anamnezo bolezni posameznikov lahko stroka trdi, da so nekateri imeli znake bolezni že v Španiji, torej so zboleli že v Španiji. Ne vemo, ali je organizator to vedel. Če pa je vedel, bi moral nemudoma obolele izolirati. Po naših podatkih do izolacije posameznikov ni prišlo.

 

Če to drži, je vprašanje, kako so prišli oboleli iz Španije, zakaj jih niso tam namestili v ločene prostore v skladu z zapisom, ki ga ima agencija na svoji spletni strani. Celo več, glede na medijsko poročanje je v gorenjski skupini maturantov več kot 80 dijakov odklonilo testiranje, torej so lahko bili potencialno pozitivni že v Španiji in so se okuženi vozili v avtobusih in okuževali ostale. Menda so bili zagotovo testirani le tisti, ki so se domov vračali z letalom. Na letališčih pač vladajo strogi predpisi glede covid-19 in prav gotovo na letalo ne bi spustili nobenega, ki ne bi imel ustreznih dokumetov. 

 

Ob tako velikem številu okuženih maturantov iz dolenjske regije pa je malo verjetno, da ne bi bili nekateri okuženi in torej pozitivni že v Španiji. Tudi v razgovorih z epidemiologi so priznali, da so imeli konkretne znake bolezni že v Španiji. Težko verjamem, da so bili vsi ob odhodu iz Španije negativni. Kje so se torej izgubili pozitivni? Zakaj niso v skladu s svojimi navodili organizatorji pozitivnih pustili v Španiji ali jih prepeljali s posebnim avtobusom v Slovenijo? Vprašanje je tudi, ali so bili dejansko vsi testirani pred odhodom iz Španije ali ne. Podatke imajo maturantje, samo oni vedo, ali so se res testirali ali ne, in če se niso, zakaj so na to pristali. Pozitivni bi morali ostati v Španiji in se izolirati od ostalih. Vendar ni bilo tako in so (očitno pozitivni med njimi) potovali z avtobusom domov. Prisotnost okuženih v avtobusu pa je seveda omogočila okužbo vseh ostalih v avtobusu, kjer je bil minimalno eden pozitiven. Od tod tudi toliko pozitivnih v slovenski jugovzhodni regiji. 

 

Kako je bilo mogoče, da se preko 80 maturantov iz Kranja (glede na poročanje medijev) ni testiralo v Španiji, pa so vseeno bili prepeljani v Slovenijo. In to z avtobusnim prevozom, kjer vemo, da je velika verjetnost, da se virus v polnem avtobusu prenaša z osebe na osebo. V kolikor so se okužili z delta različico virusa, je to še veliko bolj gotovo, kajti ta različica virusa je veliko bolj kužna kot recimo alfa različica virusa. Do tega trenutka samo sumimo, da je prišlo do okužbe z delta sevom, analize, ki so v teku, pa bodo natančno pokazale in določile različico virusa, s katerim so okuženi slovenski maturantje. 

Vejetno bi moral organizator vedeti, kaj in kako je potrebno ukrepati, da se maturantje ne bi okuževali. Glede na to, da je organizator verjetno vedel oziroma bi moral vedeti, kakšno je stanje glede covida-19 v Španiji, bi moral ustrezno obvestiti maturante, da morajo po prihodu v Slovenijo v karanteno. Toda kako, ko pa je organizator še vedno imel na svoji spletni strani staro verzijo navodil, ki so trdile, da je ta del Španije, v katerem so bili mladostniki, rumeno obarvan, kar bi veljajo, da karantena za potnike, ki pridejo s tega območja, ni predpisana. Toda če pogledate uradni zemljevid ECDC, ki je v sliki 1, lahko vidite, da so bili predeli ob španskem morju vsi rdeče obarvani v tednu, ko se je naša mladina vračala v domovino. To pomeni, da so naši maturantje iz relativno varne zelene Slovenije potovali v ogroženo območje. Organizator bi torej moral najprej oceniti tveganje za to potovanje. Ko se je odločil, da potujejo v to območje, bi moral zagotoviti vse pogoje za zaščito mladostnikov, ki praviloma niso cepljeni in so lahek "plen" za delta različico virusa. Ali je vse to dejansko izvedel, nam ni znano. 

 

 

 

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 8 July 2021

Slika 1: Zemljevid, ki v skladu z EU direktivo predstavlja varna in nevarna območja v EU za okužbo z virusom.

 

 

Toda zgodba se tu še ne konča; v bistvu se šele dejansko začne. Kolegice epidemiologinje in epidemiologi so opravili razgovore z vsakim maturantom in tako v dolenjski regiji odkrili dodatno prek 400 visokorizičnih stikov, ki bi lahko bili tudi vzrok za prenos bolezni naprej. Štetje testnih stikov se pri tej številki še ni končalo. Na podlagi naših izkušenj bo vsaj 8–10 % teh visoko rizičnih stikov zbolelo in bodo prenašalci virusa naprej.

 

To pišem zato, ker težko razumem, zakaj smo tako površni pri odnosu do virusa, ki je zelo natančen in okuži prav vsakega, ki ga lahko. Najnovejša delta različica virusa pa je v primerjavi z ostalimi še bolj učinkovita pri okuževanju kot vsi poprejšnji sevi. Mladostniki, ki so se vračali iz Španije, bi morali biti vsi testirani, preden so odšli na pot. Tisti, ki so bili pozitivni, bi morali ostati v Španiji. Ali pa bi morali biti prepeljani v Slovenijo v posebnem avtobusu, ločeno, s čimer se verjetno španska vlada ne bi strinjala, ampak bi zahtevala, da se okuženi izolirajo in pozdravijo v Španiji. 

 

Veliko neodgovorjenih vprašanj sem vam naštel in na koncu naj povem, da preprosto ne morem razumeti, da se to lahko naredi v Sloveniji, kjer so vsi podatki dostopni na naših spletnih straneh in kjer bi organizator moral vedeti, kako je potrebno zaščititi mlade, kako je potrebno preprečevati okužbo, kako je potrebno ukrepati ob okužbi itd. Zato sedaj štejemo število okuženih in se bojimo za posledice, ki so lahko hude, tako za posameznika kot za družbo, kajti virus ne pozna meja in se bo širil naprej, če mu bomo s svojim vedenjem to dovoljevali. Nekatere širitve nam bo uspelo zaustaviti, prav gotovo pa ne vseh. In še to, če se bodo okuženi in izolirani ter osebe, poslane v karanteno, dosledno držale pravila izolacije oziroma karantene, bomo (lahko) uspešni. Vsaka kršitev teh pravil lahko doda novo okužbo. 

 

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati družbo v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti. Vsaka smrt zaradi okužbe z virusom v jeseni bo popolnoma nepotrebna, saj smrti lahko uspešno preprečujemo s cepljenjem.

 

Žal je odhod maturantov v Španijo slab primer, ki naj se ne ponovi več. A ko sem to zapisal, sem dobil sporočilo, da gre nova skupina maturantov v kratkem na maturantski izlet. Kako, se sprašujem? Kaj se mora zgoditi, da se bomo streznili? Kdaj  bomo začeli upoštevati in spoštovati strokovna priporočila?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.830
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.552
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.615
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.587
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.256
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.404
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.016