Komentar

Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?

Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se maturantje odpravijo v priljubljena letovišča, ki jih obiskujejo turisti s celega sveta. Tako je veljajo do sedaj. Od zdaj bo očitno (vsaj za nekaj časa) drugače.

12.07.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Španija   Covid-19   Lloret de Mar   karantena   maturanti   Slovenija   epidemija   testiranje

Fotomontaža: portal+

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati javno življenje v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti.

Španija, kamor so se odpravili naši maturanti na maturantski izlet, je center srečevanja mladih s cele Evropske unije (in tudi širše). To nazorno potrjujejo trenutni podatki o okuženih z virusom SARS-CoV-2, saj imajo tako kot v Sloveniji tudi nekatere druge države EU podobne težave z okuženimi maturanti/mladimi, ki so potovali v Španijo.  Vemo, da mnogi maturantje z odhodom na izlet prvič zares zapustijo svojo primarno družino za nekaj dni ter se simbolično in tudi realno odpravijo na pot – po svoje. Dogodek, ki bi moral biti lepa in prijetna izkušnja, pa se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro, tako kot se je zgodilo dolenjskim maturantom in maturantkam, saj jih je do sedaj za covid-19 zbolelo že preko 100. Ker vsi predstavljajo visokorizični stik, so bili vsi poslani v karnateno (na domu). Virus so prenesli domov, svojim bližnjim, sorodnikom, prijateljem, partnerjem ... Podobno se dogaja maturantom z Gorenjske, ki so ravno tako kot dolenjski maturantje svoje lepe trenutke preživljali na španski obali. Celo v istem kraju. In hotelu. Za vse je bila predlagana karantena.

 

Ko so se vrnili z avtobusom domov, sedaj drug za drugim ugotavljajo, da so verjetno okuženi z virusom, iščejo pomoč pri zdravnikih, ki jim odvzemajo brise in živijo v permanentni negotovosti, izolirani od vseh. Vsaj upamo tako. Večina odvzetih brisov do sedaj je bilo pozitivnih na covid-19, sledijo klic epidemiološke službe in jasna navodila za izolacijo. To seveda ni tisto, kar so maturantje pričakovali ob svoji vrnitvi v domovino. Tako je do danes, ko tole pišem - nedelja 11. julij 2021 - v Kranju odkritih 20 dijakov in dijakinj, ki so okuženi z virusom. Vse dijake, ki so se pripeljali iz Španije in njihovo spremstvo, so epidemiologi dali v karanteno, kar pomeni, da morajo biti doma ali kje drugje, izolirani od drugih in se ne smejo gibati po okolici. Vsi so že imeli pogovor z epidemiologom, ki je (skupaj z njimi) iskal tesne kontakte in tudi te so napotili v karanteno. Vsi pričakujejo, da bodo zboleli. Pomembno je, da skrbno spremljajo pojav kakršnihkoli simptomov bolezni in takrat morajo takoj poklicati zdravnika, da jih napoti na testiranje. V primeru pozitivnega testa sledi klic in razgovor z epidemiološko službo ter izolacija za nadaljnjih 10 dni.

 

Kot rečeno, smo sedaj pri številki 20, verjetno pa bo ta številka v prihodnjem tednu še narasla. Tudi to je sedaj njihov maturantski izlet in lepi spomini na njega se dnevno oblikujejo na novo. Tako prva kot druga skupina maturantov sta odšli v Španijo organizirano s turistično agencijo. Ta ima na svoji spletni stani zapisano: "Najlepše potovanje v tvojem življenju." Mar res, se sprašujem. Za okužene in obolele bo to potovanje ostalo za vedno v spominu, vendar verjetno ne kot najlepše. Ostalo jim bo v spominu, da so bili poslani v izolacijo, da so (nekateri) imeli zdravstvene težave, morda bodo okužili koga od bližnjih (morda svojega dedka ali babico, ki imata lahko zelo resne težave in posledice) in s tem morda komu povzročili težave in še kaj. Zakaj se je to vse zgodilo, pa verjetno ne bodo nikoli dobili odgovora. 

 

Ne dvomim o tem, da so vsi maturanti ob svojem odhodu dokazovali z ustreznimi dokumenti, da so zdravi in da so svojo domovino zapustili zdravi. Toda žal tega zdravja niso ohranili na španskih plažah. Zakaj ga nekateri niso ohranili, še ne vemo. Morda bomo kdaj izvedeli, morda tudi ne, a dejstvo je, da ga niso in to se lepo vidi z vsako dnevno rastjo novo okuženih. Kdo je za to odgovoren, se bomo po stari slovenski navadi še dolgo časa pregovarjali. Krivca pa tako ali tako ne bomo našli. Na spletni strani agencije so objavljeni dodatni podatki, kaj se zgodi, če človek zboli zaradi covid-19 v Španiji. Ostati mora v Španiji, dokler ne preboli in ni več kužen. Glede na anamnezo bolezni posameznikov lahko stroka trdi, da so nekateri imeli znake bolezni že v Španiji, torej so zboleli že v Španiji. Ne vemo, ali je organizator to vedel. Če pa je vedel, bi moral nemudoma obolele izolirati. Po naših podatkih do izolacije posameznikov ni prišlo.

 

Če to drži, je vprašanje, kako so prišli oboleli iz Španije, zakaj jih niso tam namestili v ločene prostore v skladu z zapisom, ki ga ima agencija na svoji spletni strani. Celo več, glede na medijsko poročanje je v gorenjski skupini maturantov več kot 80 dijakov odklonilo testiranje, torej so lahko bili potencialno pozitivni že v Španiji in so se okuženi vozili v avtobusih in okuževali ostale. Menda so bili zagotovo testirani le tisti, ki so se domov vračali z letalom. Na letališčih pač vladajo strogi predpisi glede covid-19 in prav gotovo na letalo ne bi spustili nobenega, ki ne bi imel ustreznih dokumetov. 

 

Ob tako velikem številu okuženih maturantov iz dolenjske regije pa je malo verjetno, da ne bi bili nekateri okuženi in torej pozitivni že v Španiji. Tudi v razgovorih z epidemiologi so priznali, da so imeli konkretne znake bolezni že v Španiji. Težko verjamem, da so bili vsi ob odhodu iz Španije negativni. Kje so se torej izgubili pozitivni? Zakaj niso v skladu s svojimi navodili organizatorji pozitivnih pustili v Španiji ali jih prepeljali s posebnim avtobusom v Slovenijo? Vprašanje je tudi, ali so bili dejansko vsi testirani pred odhodom iz Španije ali ne. Podatke imajo maturantje, samo oni vedo, ali so se res testirali ali ne, in če se niso, zakaj so na to pristali. Pozitivni bi morali ostati v Španiji in se izolirati od ostalih. Vendar ni bilo tako in so (očitno pozitivni med njimi) potovali z avtobusom domov. Prisotnost okuženih v avtobusu pa je seveda omogočila okužbo vseh ostalih v avtobusu, kjer je bil minimalno eden pozitiven. Od tod tudi toliko pozitivnih v slovenski jugovzhodni regiji. 

 

Kako je bilo mogoče, da se preko 80 maturantov iz Kranja (glede na poročanje medijev) ni testiralo v Španiji, pa so vseeno bili prepeljani v Slovenijo. In to z avtobusnim prevozom, kjer vemo, da je velika verjetnost, da se virus v polnem avtobusu prenaša z osebe na osebo. V kolikor so se okužili z delta različico virusa, je to še veliko bolj gotovo, kajti ta različica virusa je veliko bolj kužna kot recimo alfa različica virusa. Do tega trenutka samo sumimo, da je prišlo do okužbe z delta sevom, analize, ki so v teku, pa bodo natančno pokazale in določile različico virusa, s katerim so okuženi slovenski maturantje. 

Vejetno bi moral organizator vedeti, kaj in kako je potrebno ukrepati, da se maturantje ne bi okuževali. Glede na to, da je organizator verjetno vedel oziroma bi moral vedeti, kakšno je stanje glede covida-19 v Španiji, bi moral ustrezno obvestiti maturante, da morajo po prihodu v Slovenijo v karanteno. Toda kako, ko pa je organizator še vedno imel na svoji spletni strani staro verzijo navodil, ki so trdile, da je ta del Španije, v katerem so bili mladostniki, rumeno obarvan, kar bi veljajo, da karantena za potnike, ki pridejo s tega območja, ni predpisana. Toda če pogledate uradni zemljevid ECDC, ki je v sliki 1, lahko vidite, da so bili predeli ob španskem morju vsi rdeče obarvani v tednu, ko se je naša mladina vračala v domovino. To pomeni, da so naši maturantje iz relativno varne zelene Slovenije potovali v ogroženo območje. Organizator bi torej moral najprej oceniti tveganje za to potovanje. Ko se je odločil, da potujejo v to območje, bi moral zagotoviti vse pogoje za zaščito mladostnikov, ki praviloma niso cepljeni in so lahek "plen" za delta različico virusa. Ali je vse to dejansko izvedel, nam ni znano. 

 

 

 

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 8 July 2021

Slika 1: Zemljevid, ki v skladu z EU direktivo predstavlja varna in nevarna območja v EU za okužbo z virusom.

 

 

Toda zgodba se tu še ne konča; v bistvu se šele dejansko začne. Kolegice epidemiologinje in epidemiologi so opravili razgovore z vsakim maturantom in tako v dolenjski regiji odkrili dodatno prek 400 visokorizičnih stikov, ki bi lahko bili tudi vzrok za prenos bolezni naprej. Štetje testnih stikov se pri tej številki še ni končalo. Na podlagi naših izkušenj bo vsaj 8–10 % teh visoko rizičnih stikov zbolelo in bodo prenašalci virusa naprej.

 

To pišem zato, ker težko razumem, zakaj smo tako površni pri odnosu do virusa, ki je zelo natančen in okuži prav vsakega, ki ga lahko. Najnovejša delta različica virusa pa je v primerjavi z ostalimi še bolj učinkovita pri okuževanju kot vsi poprejšnji sevi. Mladostniki, ki so se vračali iz Španije, bi morali biti vsi testirani, preden so odšli na pot. Tisti, ki so bili pozitivni, bi morali ostati v Španiji. Ali pa bi morali biti prepeljani v Slovenijo v posebnem avtobusu, ločeno, s čimer se verjetno španska vlada ne bi strinjala, ampak bi zahtevala, da se okuženi izolirajo in pozdravijo v Španiji. 

 

Veliko neodgovorjenih vprašanj sem vam naštel in na koncu naj povem, da preprosto ne morem razumeti, da se to lahko naredi v Sloveniji, kjer so vsi podatki dostopni na naših spletnih straneh in kjer bi organizator moral vedeti, kako je potrebno zaščititi mlade, kako je potrebno preprečevati okužbo, kako je potrebno ukrepati ob okužbi itd. Zato sedaj štejemo število okuženih in se bojimo za posledice, ki so lahko hude, tako za posameznika kot za družbo, kajti virus ne pozna meja in se bo širil naprej, če mu bomo s svojim vedenjem to dovoljevali. Nekatere širitve nam bo uspelo zaustaviti, prav gotovo pa ne vseh. In še to, če se bodo okuženi in izolirani ter osebe, poslane v karanteno, dosledno držale pravila izolacije oziroma karantene, bomo (lahko) uspešni. Vsaka kršitev teh pravil lahko doda novo okužbo. 

 

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati družbo v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti. Vsaka smrt zaradi okužbe z virusom v jeseni bo popolnoma nepotrebna, saj smrti lahko uspešno preprečujemo s cepljenjem.

 

Žal je odhod maturantov v Španijo slab primer, ki naj se ne ponovi več. A ko sem to zapisal, sem dobil sporočilo, da gre nova skupina maturantov v kratkem na maturantski izlet. Kako, se sprašujem? Kaj se mora zgoditi, da se bomo streznili? Kdaj  bomo začeli upoštevati in spoštovati strokovna priporočila?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
15
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.309
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.473
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.252
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.413
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.559
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.289
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.465
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.062
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 949
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 827