Komentar

Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?

Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se maturantje odpravijo v priljubljena letovišča, ki jih obiskujejo turisti s celega sveta. Tako je veljajo do sedaj. Od zdaj bo očitno (vsaj za nekaj časa) drugače.

12.07.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Španija   Covid-19   Lloret de Mar   karantena   maturanti   Slovenija   epidemija   testiranje

Fotomontaža: portal+

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati javno življenje v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti.

Španija, kamor so se odpravili naši maturanti na maturantski izlet, je center srečevanja mladih s cele Evropske unije (in tudi širše). To nazorno potrjujejo trenutni podatki o okuženih z virusom SARS-CoV-2, saj imajo tako kot v Sloveniji tudi nekatere druge države EU podobne težave z okuženimi maturanti/mladimi, ki so potovali v Španijo.  Vemo, da mnogi maturantje z odhodom na izlet prvič zares zapustijo svojo primarno družino za nekaj dni ter se simbolično in tudi realno odpravijo na pot – po svoje. Dogodek, ki bi moral biti lepa in prijetna izkušnja, pa se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro, tako kot se je zgodilo dolenjskim maturantom in maturantkam, saj jih je do sedaj za covid-19 zbolelo že preko 100. Ker vsi predstavljajo visokorizični stik, so bili vsi poslani v karnateno (na domu). Virus so prenesli domov, svojim bližnjim, sorodnikom, prijateljem, partnerjem ... Podobno se dogaja maturantom z Gorenjske, ki so ravno tako kot dolenjski maturantje svoje lepe trenutke preživljali na španski obali. Celo v istem kraju. In hotelu. Za vse je bila predlagana karantena.

 

Ko so se vrnili z avtobusom domov, sedaj drug za drugim ugotavljajo, da so verjetno okuženi z virusom, iščejo pomoč pri zdravnikih, ki jim odvzemajo brise in živijo v permanentni negotovosti, izolirani od vseh. Vsaj upamo tako. Večina odvzetih brisov do sedaj je bilo pozitivnih na covid-19, sledijo klic epidemiološke službe in jasna navodila za izolacijo. To seveda ni tisto, kar so maturantje pričakovali ob svoji vrnitvi v domovino. Tako je do danes, ko tole pišem - nedelja 11. julij 2021 - v Kranju odkritih 20 dijakov in dijakinj, ki so okuženi z virusom. Vse dijake, ki so se pripeljali iz Španije in njihovo spremstvo, so epidemiologi dali v karanteno, kar pomeni, da morajo biti doma ali kje drugje, izolirani od drugih in se ne smejo gibati po okolici. Vsi so že imeli pogovor z epidemiologom, ki je (skupaj z njimi) iskal tesne kontakte in tudi te so napotili v karanteno. Vsi pričakujejo, da bodo zboleli. Pomembno je, da skrbno spremljajo pojav kakršnihkoli simptomov bolezni in takrat morajo takoj poklicati zdravnika, da jih napoti na testiranje. V primeru pozitivnega testa sledi klic in razgovor z epidemiološko službo ter izolacija za nadaljnjih 10 dni.

 

Kot rečeno, smo sedaj pri številki 20, verjetno pa bo ta številka v prihodnjem tednu še narasla. Tudi to je sedaj njihov maturantski izlet in lepi spomini na njega se dnevno oblikujejo na novo. Tako prva kot druga skupina maturantov sta odšli v Španijo organizirano s turistično agencijo. Ta ima na svoji spletni stani zapisano: "Najlepše potovanje v tvojem življenju." Mar res, se sprašujem. Za okužene in obolele bo to potovanje ostalo za vedno v spominu, vendar verjetno ne kot najlepše. Ostalo jim bo v spominu, da so bili poslani v izolacijo, da so (nekateri) imeli zdravstvene težave, morda bodo okužili koga od bližnjih (morda svojega dedka ali babico, ki imata lahko zelo resne težave in posledice) in s tem morda komu povzročili težave in še kaj. Zakaj se je to vse zgodilo, pa verjetno ne bodo nikoli dobili odgovora. 

 

Ne dvomim o tem, da so vsi maturanti ob svojem odhodu dokazovali z ustreznimi dokumenti, da so zdravi in da so svojo domovino zapustili zdravi. Toda žal tega zdravja niso ohranili na španskih plažah. Zakaj ga nekateri niso ohranili, še ne vemo. Morda bomo kdaj izvedeli, morda tudi ne, a dejstvo je, da ga niso in to se lepo vidi z vsako dnevno rastjo novo okuženih. Kdo je za to odgovoren, se bomo po stari slovenski navadi še dolgo časa pregovarjali. Krivca pa tako ali tako ne bomo našli. Na spletni strani agencije so objavljeni dodatni podatki, kaj se zgodi, če človek zboli zaradi covid-19 v Španiji. Ostati mora v Španiji, dokler ne preboli in ni več kužen. Glede na anamnezo bolezni posameznikov lahko stroka trdi, da so nekateri imeli znake bolezni že v Španiji, torej so zboleli že v Španiji. Ne vemo, ali je organizator to vedel. Če pa je vedel, bi moral nemudoma obolele izolirati. Po naših podatkih do izolacije posameznikov ni prišlo.

 

Če to drži, je vprašanje, kako so prišli oboleli iz Španije, zakaj jih niso tam namestili v ločene prostore v skladu z zapisom, ki ga ima agencija na svoji spletni strani. Celo več, glede na medijsko poročanje je v gorenjski skupini maturantov več kot 80 dijakov odklonilo testiranje, torej so lahko bili potencialno pozitivni že v Španiji in so se okuženi vozili v avtobusih in okuževali ostale. Menda so bili zagotovo testirani le tisti, ki so se domov vračali z letalom. Na letališčih pač vladajo strogi predpisi glede covid-19 in prav gotovo na letalo ne bi spustili nobenega, ki ne bi imel ustreznih dokumetov. 

 

Ob tako velikem številu okuženih maturantov iz dolenjske regije pa je malo verjetno, da ne bi bili nekateri okuženi in torej pozitivni že v Španiji. Tudi v razgovorih z epidemiologi so priznali, da so imeli konkretne znake bolezni že v Španiji. Težko verjamem, da so bili vsi ob odhodu iz Španije negativni. Kje so se torej izgubili pozitivni? Zakaj niso v skladu s svojimi navodili organizatorji pozitivnih pustili v Španiji ali jih prepeljali s posebnim avtobusom v Slovenijo? Vprašanje je tudi, ali so bili dejansko vsi testirani pred odhodom iz Španije ali ne. Podatke imajo maturantje, samo oni vedo, ali so se res testirali ali ne, in če se niso, zakaj so na to pristali. Pozitivni bi morali ostati v Španiji in se izolirati od ostalih. Vendar ni bilo tako in so (očitno pozitivni med njimi) potovali z avtobusom domov. Prisotnost okuženih v avtobusu pa je seveda omogočila okužbo vseh ostalih v avtobusu, kjer je bil minimalno eden pozitiven. Od tod tudi toliko pozitivnih v slovenski jugovzhodni regiji. 

 

Kako je bilo mogoče, da se preko 80 maturantov iz Kranja (glede na poročanje medijev) ni testiralo v Španiji, pa so vseeno bili prepeljani v Slovenijo. In to z avtobusnim prevozom, kjer vemo, da je velika verjetnost, da se virus v polnem avtobusu prenaša z osebe na osebo. V kolikor so se okužili z delta različico virusa, je to še veliko bolj gotovo, kajti ta različica virusa je veliko bolj kužna kot recimo alfa različica virusa. Do tega trenutka samo sumimo, da je prišlo do okužbe z delta sevom, analize, ki so v teku, pa bodo natančno pokazale in določile različico virusa, s katerim so okuženi slovenski maturantje. 

Vejetno bi moral organizator vedeti, kaj in kako je potrebno ukrepati, da se maturantje ne bi okuževali. Glede na to, da je organizator verjetno vedel oziroma bi moral vedeti, kakšno je stanje glede covida-19 v Španiji, bi moral ustrezno obvestiti maturante, da morajo po prihodu v Slovenijo v karanteno. Toda kako, ko pa je organizator še vedno imel na svoji spletni strani staro verzijo navodil, ki so trdile, da je ta del Španije, v katerem so bili mladostniki, rumeno obarvan, kar bi veljajo, da karantena za potnike, ki pridejo s tega območja, ni predpisana. Toda če pogledate uradni zemljevid ECDC, ki je v sliki 1, lahko vidite, da so bili predeli ob španskem morju vsi rdeče obarvani v tednu, ko se je naša mladina vračala v domovino. To pomeni, da so naši maturantje iz relativno varne zelene Slovenije potovali v ogroženo območje. Organizator bi torej moral najprej oceniti tveganje za to potovanje. Ko se je odločil, da potujejo v to območje, bi moral zagotoviti vse pogoje za zaščito mladostnikov, ki praviloma niso cepljeni in so lahek "plen" za delta različico virusa. Ali je vse to dejansko izvedel, nam ni znano. 

 

 

 

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 8 July 2021

Slika 1: Zemljevid, ki v skladu z EU direktivo predstavlja varna in nevarna območja v EU za okužbo z virusom.

 

 

Toda zgodba se tu še ne konča; v bistvu se šele dejansko začne. Kolegice epidemiologinje in epidemiologi so opravili razgovore z vsakim maturantom in tako v dolenjski regiji odkrili dodatno prek 400 visokorizičnih stikov, ki bi lahko bili tudi vzrok za prenos bolezni naprej. Štetje testnih stikov se pri tej številki še ni končalo. Na podlagi naših izkušenj bo vsaj 8–10 % teh visoko rizičnih stikov zbolelo in bodo prenašalci virusa naprej.

 

To pišem zato, ker težko razumem, zakaj smo tako površni pri odnosu do virusa, ki je zelo natančen in okuži prav vsakega, ki ga lahko. Najnovejša delta različica virusa pa je v primerjavi z ostalimi še bolj učinkovita pri okuževanju kot vsi poprejšnji sevi. Mladostniki, ki so se vračali iz Španije, bi morali biti vsi testirani, preden so odšli na pot. Tisti, ki so bili pozitivni, bi morali ostati v Španiji. Ali pa bi morali biti prepeljani v Slovenijo v posebnem avtobusu, ločeno, s čimer se verjetno španska vlada ne bi strinjala, ampak bi zahtevala, da se okuženi izolirajo in pozdravijo v Španiji. 

 

Veliko neodgovorjenih vprašanj sem vam naštel in na koncu naj povem, da preprosto ne morem razumeti, da se to lahko naredi v Sloveniji, kjer so vsi podatki dostopni na naših spletnih straneh in kjer bi organizator moral vedeti, kako je potrebno zaščititi mlade, kako je potrebno preprečevati okužbo, kako je potrebno ukrepati ob okužbi itd. Zato sedaj štejemo število okuženih in se bojimo za posledice, ki so lahko hude, tako za posameznika kot za družbo, kajti virus ne pozna meja in se bo širil naprej, če mu bomo s svojim vedenjem to dovoljevali. Nekatere širitve nam bo uspelo zaustaviti, prav gotovo pa ne vseh. In še to, če se bodo okuženi in izolirani ter osebe, poslane v karanteno, dosledno držale pravila izolacije oziroma karantene, bomo (lahko) uspešni. Vsaka kršitev teh pravil lahko doda novo okužbo. 

 

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati družbo v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti. Vsaka smrt zaradi okužbe z virusom v jeseni bo popolnoma nepotrebna, saj smrti lahko uspešno preprečujemo s cepljenjem.

 

Žal je odhod maturantov v Španijo slab primer, ki naj se ne ponovi več. A ko sem to zapisal, sem dobil sporočilo, da gre nova skupina maturantov v kratkem na maturantski izlet. Kako, se sprašujem? Kaj se mora zgoditi, da se bomo streznili? Kdaj  bomo začeli upoštevati in spoštovati strokovna priporočila?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.465
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 828
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500