Komentar

Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?

Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se maturantje odpravijo v priljubljena letovišča, ki jih obiskujejo turisti s celega sveta. Tako je veljajo do sedaj. Od zdaj bo očitno (vsaj za nekaj časa) drugače.

12.07.2021 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Španija   Covid-19   Lloret de Mar   karantena   maturanti   Slovenija   epidemija   testiranje

Fotomontaža: portal+

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati javno življenje v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti.

Španija, kamor so se odpravili naši maturanti na maturantski izlet, je center srečevanja mladih s cele Evropske unije (in tudi širše). To nazorno potrjujejo trenutni podatki o okuženih z virusom SARS-CoV-2, saj imajo tako kot v Sloveniji tudi nekatere druge države EU podobne težave z okuženimi maturanti/mladimi, ki so potovali v Španijo.  Vemo, da mnogi maturantje z odhodom na izlet prvič zares zapustijo svojo primarno družino za nekaj dni ter se simbolično in tudi realno odpravijo na pot – po svoje. Dogodek, ki bi moral biti lepa in prijetna izkušnja, pa se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro, tako kot se je zgodilo dolenjskim maturantom in maturantkam, saj jih je do sedaj za covid-19 zbolelo že preko 100. Ker vsi predstavljajo visokorizični stik, so bili vsi poslani v karnateno (na domu). Virus so prenesli domov, svojim bližnjim, sorodnikom, prijateljem, partnerjem ... Podobno se dogaja maturantom z Gorenjske, ki so ravno tako kot dolenjski maturantje svoje lepe trenutke preživljali na španski obali. Celo v istem kraju. In hotelu. Za vse je bila predlagana karantena.

 

Ko so se vrnili z avtobusom domov, sedaj drug za drugim ugotavljajo, da so verjetno okuženi z virusom, iščejo pomoč pri zdravnikih, ki jim odvzemajo brise in živijo v permanentni negotovosti, izolirani od vseh. Vsaj upamo tako. Večina odvzetih brisov do sedaj je bilo pozitivnih na covid-19, sledijo klic epidemiološke službe in jasna navodila za izolacijo. To seveda ni tisto, kar so maturantje pričakovali ob svoji vrnitvi v domovino. Tako je do danes, ko tole pišem - nedelja 11. julij 2021 - v Kranju odkritih 20 dijakov in dijakinj, ki so okuženi z virusom. Vse dijake, ki so se pripeljali iz Španije in njihovo spremstvo, so epidemiologi dali v karanteno, kar pomeni, da morajo biti doma ali kje drugje, izolirani od drugih in se ne smejo gibati po okolici. Vsi so že imeli pogovor z epidemiologom, ki je (skupaj z njimi) iskal tesne kontakte in tudi te so napotili v karanteno. Vsi pričakujejo, da bodo zboleli. Pomembno je, da skrbno spremljajo pojav kakršnihkoli simptomov bolezni in takrat morajo takoj poklicati zdravnika, da jih napoti na testiranje. V primeru pozitivnega testa sledi klic in razgovor z epidemiološko službo ter izolacija za nadaljnjih 10 dni.

 

Kot rečeno, smo sedaj pri številki 20, verjetno pa bo ta številka v prihodnjem tednu še narasla. Tudi to je sedaj njihov maturantski izlet in lepi spomini na njega se dnevno oblikujejo na novo. Tako prva kot druga skupina maturantov sta odšli v Španijo organizirano s turistično agencijo. Ta ima na svoji spletni stani zapisano: "Najlepše potovanje v tvojem življenju." Mar res, se sprašujem. Za okužene in obolele bo to potovanje ostalo za vedno v spominu, vendar verjetno ne kot najlepše. Ostalo jim bo v spominu, da so bili poslani v izolacijo, da so (nekateri) imeli zdravstvene težave, morda bodo okužili koga od bližnjih (morda svojega dedka ali babico, ki imata lahko zelo resne težave in posledice) in s tem morda komu povzročili težave in še kaj. Zakaj se je to vse zgodilo, pa verjetno ne bodo nikoli dobili odgovora. 

 

Ne dvomim o tem, da so vsi maturanti ob svojem odhodu dokazovali z ustreznimi dokumenti, da so zdravi in da so svojo domovino zapustili zdravi. Toda žal tega zdravja niso ohranili na španskih plažah. Zakaj ga nekateri niso ohranili, še ne vemo. Morda bomo kdaj izvedeli, morda tudi ne, a dejstvo je, da ga niso in to se lepo vidi z vsako dnevno rastjo novo okuženih. Kdo je za to odgovoren, se bomo po stari slovenski navadi še dolgo časa pregovarjali. Krivca pa tako ali tako ne bomo našli. Na spletni strani agencije so objavljeni dodatni podatki, kaj se zgodi, če človek zboli zaradi covid-19 v Španiji. Ostati mora v Španiji, dokler ne preboli in ni več kužen. Glede na anamnezo bolezni posameznikov lahko stroka trdi, da so nekateri imeli znake bolezni že v Španiji, torej so zboleli že v Španiji. Ne vemo, ali je organizator to vedel. Če pa je vedel, bi moral nemudoma obolele izolirati. Po naših podatkih do izolacije posameznikov ni prišlo.

 

Če to drži, je vprašanje, kako so prišli oboleli iz Španije, zakaj jih niso tam namestili v ločene prostore v skladu z zapisom, ki ga ima agencija na svoji spletni strani. Celo več, glede na medijsko poročanje je v gorenjski skupini maturantov več kot 80 dijakov odklonilo testiranje, torej so lahko bili potencialno pozitivni že v Španiji in so se okuženi vozili v avtobusih in okuževali ostale. Menda so bili zagotovo testirani le tisti, ki so se domov vračali z letalom. Na letališčih pač vladajo strogi predpisi glede covid-19 in prav gotovo na letalo ne bi spustili nobenega, ki ne bi imel ustreznih dokumetov. 

 

Ob tako velikem številu okuženih maturantov iz dolenjske regije pa je malo verjetno, da ne bi bili nekateri okuženi in torej pozitivni že v Španiji. Tudi v razgovorih z epidemiologi so priznali, da so imeli konkretne znake bolezni že v Španiji. Težko verjamem, da so bili vsi ob odhodu iz Španije negativni. Kje so se torej izgubili pozitivni? Zakaj niso v skladu s svojimi navodili organizatorji pozitivnih pustili v Španiji ali jih prepeljali s posebnim avtobusom v Slovenijo? Vprašanje je tudi, ali so bili dejansko vsi testirani pred odhodom iz Španije ali ne. Podatke imajo maturantje, samo oni vedo, ali so se res testirali ali ne, in če se niso, zakaj so na to pristali. Pozitivni bi morali ostati v Španiji in se izolirati od ostalih. Vendar ni bilo tako in so (očitno pozitivni med njimi) potovali z avtobusom domov. Prisotnost okuženih v avtobusu pa je seveda omogočila okužbo vseh ostalih v avtobusu, kjer je bil minimalno eden pozitiven. Od tod tudi toliko pozitivnih v slovenski jugovzhodni regiji. 

 

Kako je bilo mogoče, da se preko 80 maturantov iz Kranja (glede na poročanje medijev) ni testiralo v Španiji, pa so vseeno bili prepeljani v Slovenijo. In to z avtobusnim prevozom, kjer vemo, da je velika verjetnost, da se virus v polnem avtobusu prenaša z osebe na osebo. V kolikor so se okužili z delta različico virusa, je to še veliko bolj gotovo, kajti ta različica virusa je veliko bolj kužna kot recimo alfa različica virusa. Do tega trenutka samo sumimo, da je prišlo do okužbe z delta sevom, analize, ki so v teku, pa bodo natančno pokazale in določile različico virusa, s katerim so okuženi slovenski maturantje. 

Vejetno bi moral organizator vedeti, kaj in kako je potrebno ukrepati, da se maturantje ne bi okuževali. Glede na to, da je organizator verjetno vedel oziroma bi moral vedeti, kakšno je stanje glede covida-19 v Španiji, bi moral ustrezno obvestiti maturante, da morajo po prihodu v Slovenijo v karanteno. Toda kako, ko pa je organizator še vedno imel na svoji spletni strani staro verzijo navodil, ki so trdile, da je ta del Španije, v katerem so bili mladostniki, rumeno obarvan, kar bi veljajo, da karantena za potnike, ki pridejo s tega območja, ni predpisana. Toda če pogledate uradni zemljevid ECDC, ki je v sliki 1, lahko vidite, da so bili predeli ob španskem morju vsi rdeče obarvani v tednu, ko se je naša mladina vračala v domovino. To pomeni, da so naši maturantje iz relativno varne zelene Slovenije potovali v ogroženo območje. Organizator bi torej moral najprej oceniti tveganje za to potovanje. Ko se je odločil, da potujejo v to območje, bi moral zagotoviti vse pogoje za zaščito mladostnikov, ki praviloma niso cepljeni in so lahek "plen" za delta različico virusa. Ali je vse to dejansko izvedel, nam ni znano. 

 

 

 

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 8 July 2021

Slika 1: Zemljevid, ki v skladu z EU direktivo predstavlja varna in nevarna območja v EU za okužbo z virusom.

 

 

Toda zgodba se tu še ne konča; v bistvu se šele dejansko začne. Kolegice epidemiologinje in epidemiologi so opravili razgovore z vsakim maturantom in tako v dolenjski regiji odkrili dodatno prek 400 visokorizičnih stikov, ki bi lahko bili tudi vzrok za prenos bolezni naprej. Štetje testnih stikov se pri tej številki še ni končalo. Na podlagi naših izkušenj bo vsaj 8–10 % teh visoko rizičnih stikov zbolelo in bodo prenašalci virusa naprej.

 

To pišem zato, ker težko razumem, zakaj smo tako površni pri odnosu do virusa, ki je zelo natančen in okuži prav vsakega, ki ga lahko. Najnovejša delta različica virusa pa je v primerjavi z ostalimi še bolj učinkovita pri okuževanju kot vsi poprejšnji sevi. Mladostniki, ki so se vračali iz Španije, bi morali biti vsi testirani, preden so odšli na pot. Tisti, ki so bili pozitivni, bi morali ostati v Španiji. Ali pa bi morali biti prepeljani v Slovenijo v posebnem avtobusu, ločeno, s čimer se verjetno španska vlada ne bi strinjala, ampak bi zahtevala, da se okuženi izolirajo in pozdravijo v Španiji. 

 

Veliko neodgovorjenih vprašanj sem vam naštel in na koncu naj povem, da preprosto ne morem razumeti, da se to lahko naredi v Sloveniji, kjer so vsi podatki dostopni na naših spletnih straneh in kjer bi organizator moral vedeti, kako je potrebno zaščititi mlade, kako je potrebno preprečevati okužbo, kako je potrebno ukrepati ob okužbi itd. Zato sedaj štejemo število okuženih in se bojimo za posledice, ki so lahko hude, tako za posameznika kot za družbo, kajti virus ne pozna meja in se bo širil naprej, če mu bomo s svojim vedenjem to dovoljevali. Nekatere širitve nam bo uspelo zaustaviti, prav gotovo pa ne vseh. In še to, če se bodo okuženi in izolirani ter osebe, poslane v karanteno, dosledno držale pravila izolacije oziroma karantene, bomo (lahko) uspešni. Vsaka kršitev teh pravil lahko doda novo okužbo. 

 

Čas bi bil, da sprejmemo ta virus resno, da se najprej cepimo in potem dosledno spremljamo in delamo tako, da se ne bo mogel širiti. Ni sprejemljivo, da bomo morali zapirati družbo v jeseni, zapirati šole, ker se ljudje sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva, ne nameravajo cepiti. Vsaka smrt zaradi okužbe z virusom v jeseni bo popolnoma nepotrebna, saj smrti lahko uspešno preprečujemo s cepljenjem.

 

Žal je odhod maturantov v Španijo slab primer, ki naj se ne ponovi več. A ko sem to zapisal, sem dobil sporočilo, da gre nova skupina maturantov v kratkem na maturantski izlet. Kako, se sprašujem? Kaj se mora zgoditi, da se bomo streznili? Kdaj  bomo začeli upoštevati in spoštovati strokovna priporočila?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.468
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.668
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.623
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.808
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.457
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.097
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 658
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.577
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.368