Komentar

Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti

Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne "leve" in nacionalne "desne" sile, ki nikdar do sedaj in še lep čas ne bodo mogle doseči nadpolovične zmage. Razmerje bo vselej pol-pol, kar ponuja obilico možnosti strankam "sredine" (tipa neminljivega DeSUS) za lov v kalnem, jemajoč vladam opravilno sposobnost. Ob takšnem stanju stvari se država tri desetletja vrtinči v kolapsu utaj, potegavščin, neredov, kaosa, pragmatizma ...

13.07.2021 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   volivci   desnica   levica   SDS   NSi   SD   LDS   Fužine   Milošević   Kučan   Janša

Politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

Državljane Slovenije skubijo kot kokoši, iz prezadolžene države odnašajo stotine milijonov evrov na zasebne račune - in to na način, ki mu ne bi ničesar mogel dodati niti znameniti kokainski kralj Pablo Escobar. Če bi lahko obšel pokopališče in izbiral deželo, kamor bi se zatekel na stare dni, bi bila Slovenija, žal, visoko na lestvici njegovih intimnih želja.

 

Pred kratkim sem se narahlo zameril gospodoma z desnice, ko sem v neki TV oddaji obdolžil za pat položaj lenobnost slovenskih množic. Pa se spet, žal, nisem zmotil. Slovenci so resda delovni ljudje, vendar operirani za vsakim "odvečnim" mišljenjem.

 

V tem prispevku nameravam prikazati nekaj  tipov volilcev "levice", ki se jim že ob omembi SDS, NSi, SLS, SNS hipoma nasršijo kocine.

 

 

II.

 

Prvi tip slovenskorodnega levičarja ponazarja upokojenka iz štajerske vasice – recimo ji A.A.; stara je okoli 75 let, upokojenka s 600 evri pokojnine, imetnica majhne kmetije, na kateri ovdovela samuje, s sorodniki v bližnjem mestecu, ki jih tu in tam stisnejo kakšnih 50 evrov v roke, starosta ducata sorodnikov, ki jih ima neskončno rada, a jih redkokdaj uzre. Ima osebno vozilo nižjega razreda, ki ga le redko vozi, ima brezplačno zdravstveno oskrbo, 6 programov na televizji, bližnjo vaško trgovino, pošto in cerkev (v katero ne zahaja, mora pa biti tam). Njena strica sta padla v partizanskih enotah, imela je naporno, a redno socialistično službo, verjela je Titu, potem Kučanu, žugala s prstom Miloševiću in Rusom, metala kamne na JLA tanke, glasovala za osamosvojitev, pristop EU in NATO. Na steni še vedno visi Titova koledarska slika iz leta 1977 in kaže že zdavnaj potekle datume.

 

Gospa bere Nedeljski dnevnik in vrsto lokalnih brezplačnikov, na novice odmajuje, češ: »sami lopovi in lažnivci.« Voli SD, ker je njen pač nečak večni direktor krajevnega vodovoda iz SD baze srednjega razreda, član kluba Lions, lagodni liberalec in človekoljub, zagovornik enakosti, ki ni v življenju enkrat samkrat dvignil lopate. Ne motijo je "južnjaki", nekaj malega jo motijo Arabci in podobni, čeprav jih v življenju še ni videla, najraje bi, da se ne bi nič spremenilo. Pokojnina pač redno pade (in tudi bo), tiskarne denarja bodo večno delovale, pa se bo tudi zanjo natisnila kakšna crkovina.

 

Vprašana, zakaj ne bi za spremembo volila desnice, da se vso to nategovanje in "sorošijada" vendarle nekoč neha, gospa ne bo nikoli priznala, da zato ne, ker si ne želi ogroziti statusa quo pokojnine. Našla bo stotine razlogov. Kučan se je pogumno uprl Miloševiću, če "takrat" ne bi bili SD in LDS, bi zdaj tu poveljevali Srbi, bila bi revščina, župniki bi vse pokradli, hodilo bi se v vojno, nad deželo bi se vrnila kuga. Vprašana, kateri izmed dveh Janezov (Drnovšek ali Janša) je izročil tisoče hektarjev najboljših gozdov ne krivem ne dolžnem Vatikanu, odmahne z roko, češ da "tako ali tako nič ne razumeš". Vprašana, kateri izmed dveh Janezov je postavil barikade pred tanke JLA, kateri izmed njiju poplesuje na domače. kateri pa na črnske ritme, kateri izmed njiju je poskusil izbrisati Neslovence, ko jih je drugi vlekel k sebi nazaj ... na nobeno izmed ključnih vprašanj ne želi izvedeti odgovorov. Tako ji je lažje. Grobo vprašana, potisnjena k steni, češ kako to, da jaz kot čefur agitiram za SDS, navrže, da sem pač ubrisan. Ponovno bo zaokrožila isto volilno številko, ki zagotavlja propad.

 

 

III.

 

Drugi tip zagotovljenega propada je mondeni levičar mlade generacije, pustimo narekovaje, ki po čudežu ni mrknil v tujino, ki kar naprej nekaj mečka po računalniku in organizira proizvodne procese, katerih se ne bo nikoli lotil nihče. Nima sreče z dekleti, praviloma ga prevarajo s kakšnimi ulice veščimi fakini, ima povprečno garderobo, tu in tam si nadene suknjič, ki ga razjedajo molji. Pozna nekaj povprečnih šal. Sovraži SDS, Janšo, cerkev, jodlanje, histeričen je na vsako možnost omejevanja svobode. Ni homoseksualec, vendar jih obožuje, nič nima proti Arabcem in migrantom, ni mu do meja na Kolpi ali Sotli (še manj na severu), čuti se povezanega s  svetom, potuje tu in tam. Žetone dodeljenih mu zemeljskih dnevov razmetava z lahkotnostjo parvenija. Oče in mati bosta vedno priskočila na pomoč, prodala katerega izmed svojih stanovanj, če bo nuja. Nikoli ga ne morejo toliko okrasti, kolikor jim on lahko odpusti; plenjenja zdravstvenih in ostalih blagajn, pravosodnega terorizma itd. niti ne detektira kot omembe vrednih problemov.

 

Ravnokar se je odpravil na festival EXIT v Novi Sad, kjer se bo zapijal s podobnimi brezdelneži, nakar se bodo odvlekli v Tolmin in naprej na heavy kitariade. Če mu parlamentarna levica izmakne stol izpod riti in ga pošlje v Bruselj - bo vse prav. NATO zveze ne mara, nima pa nič proti, če mu z orožjem varujejo brezdelje. Ima veliko povedati zoper natovske osvajalske vojne, vendar ga ne moti, če kapne kakšen imperialni cekinček še k nam. Roma v Srebrenico, kjer se je zgodil "strašen genocid", je redno krščen in birman ateist, malikuje rdečo zvezdo. Pripravljen se je žrtvovati in usekati po "janšistih" -  ampak sede za svojo računalniško mizo. Kolesari ob petkih, ob ostalih dnevih si nabira moči za nove petke. Obkroži varno volilno številko. Čaka na izid novega pentiuma, samsunga, windows 22, Applove tablice, PS 11 itd. Sanja Silicijevo dolino, medtem ko si ogleduje Drzne vozniki 12. Nima nič proti solidnim porničem, ko dekle zaspi.

 

 

IV.

 

Tip fužinskega levičarja je dvoroden. Prvi je pravoslavni visoki častnik JLA, poročen s Slovenko, njuni otroci ne vedo, kaj so. Redno hodočasti domov v "Srpsko" (ne reče več BiH, kot je vpil v Titovih časih), kar naenkrat se je nalezel srbskih občutkov. Pozabil je, da mu je pred okoli štirimi desetletji dišalo po motečem "srbovanju" vse onstran trde jugoslovanščine. Ne more verjeti, kam me je zaneslo, v retrogradne vode - pomislite! - slovenskega nacionalizma. Vsakič, ko se srečava, kar je k sreči poredkoma, me poučuje o stvareh, ki sem mu jih razlagal pred desetletji: da se  je vsa svetovna soroševščina spravila na nas, da nas bodo razbili v nekaj urah, da si drugega ne zaslužimo, da ne morejo obvarovati pet ovac, kaj šele Jugoslavije, da si naj Tita nekam zataknejo ...

 

Na stare dni je odkril Jasenovac, ki mu je bil dobesedno za ritjo, kajti rodil se je okoli 30 kilometrov stran. Še vedno si ogleduje mape izgubljene desetdnevne vojne, ne more razumeti, kako to, da so jih razmetali kmetje z vilami. Da so vedno bili in so tudi sedaj "dvojno golo". Da Jugoslavije ne bo več in da je ne sme biti, toda on kar naprej sanja, da bo. Odide k ženinim na kmete, imajo se radi, spet bi zlagali rogove v isto vrečo. Iz svojih Fužin ne vidi, da je izgubil vsako izmed vojn. Zaokrožil bo zanesljivi volilni listek. Ne bodo ga izbrisali "tisti" (tu mu glas pridobi odtenek besa).

 

Dokler je on živ, Janša na bo na oblasti. Če ga ni mogel premagati skoraj golorokega s tanki, ga bo sedaj z nalivnikom! Nikoli ne bo razumel, da ga je Janša premagal, ker je vedel, kaj hoče, da mu edino Janša zagotavlja bodoče zmage (čeprav ga ne mara kaj dosti, mu bo zagotovil realni vir pokojnine).

 

Drugi tip fužinskega levičarja je Bošnjak, Albanec ali prebežnik, ki bo privolil v vse, kar ga bo ubranilo pred nami. Valjajo se naj mamila, tabletke, zelenjava, naj se repa, kolesari ob petkih. Z malo sreče bo položil roke na kakšnega slovenskega policaja, ki ga ne sovraži nič manj kot nekoč. Tudi njemu se sanja Josip Broz, ki bo skropucal neko Jugo, jim dal narodnosti in položajev, kolikor hočejo. Mu znova podredil Slovence, ki so ga vselej gledali od zgoraj, ga pošiljali nazaj čez Kolpo, ga zmerjali z umazanim Bosancem. Koga bo obkrožil – se ve. Čeprav so mu ravno "obkroženi" razbili Jugoslavijo - temeljito, preden je sploh nastala SDS -, ga porinili v tretji državljanski razred, mu odvzeli vse, razen mamil.

 

 

V.

 

Če torej vse to preštejemo, zmnožimo, odvzamemo in delimo, je na dlani, zakaj bo Slovenija še ducate let ne leva, ne desna. Zakaj politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

 

Zvjezdan Radonjić je nekdanji sodnik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.838
02/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.780
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.638
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.052
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.140
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.229
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.188
08/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 947
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.623
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 573