Komentar

Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti

Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne "leve" in nacionalne "desne" sile, ki nikdar do sedaj in še lep čas ne bodo mogle doseči nadpolovične zmage. Razmerje bo vselej pol-pol, kar ponuja obilico možnosti strankam "sredine" (tipa neminljivega DeSUS) za lov v kalnem, jemajoč vladam opravilno sposobnost. Ob takšnem stanju stvari se država tri desetletja vrtinči v kolapsu utaj, potegavščin, neredov, kaosa, pragmatizma ...

13.07.2021 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   volivci   desnica   levica   SDS   NSi   SD   LDS   Fužine   Milošević   Kučan   Janša

Politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

Državljane Slovenije skubijo kot kokoši, iz prezadolžene države odnašajo stotine milijonov evrov na zasebne račune - in to na način, ki mu ne bi ničesar mogel dodati niti znameniti kokainski kralj Pablo Escobar. Če bi lahko obšel pokopališče in izbiral deželo, kamor bi se zatekel na stare dni, bi bila Slovenija, žal, visoko na lestvici njegovih intimnih želja.

 

Pred kratkim sem se narahlo zameril gospodoma z desnice, ko sem v neki TV oddaji obdolžil za pat položaj lenobnost slovenskih množic. Pa se spet, žal, nisem zmotil. Slovenci so resda delovni ljudje, vendar operirani za vsakim "odvečnim" mišljenjem.

 

V tem prispevku nameravam prikazati nekaj  tipov volilcev "levice", ki se jim že ob omembi SDS, NSi, SLS, SNS hipoma nasršijo kocine.

 

 

II.

 

Prvi tip slovenskorodnega levičarja ponazarja upokojenka iz štajerske vasice – recimo ji A.A.; stara je okoli 75 let, upokojenka s 600 evri pokojnine, imetnica majhne kmetije, na kateri ovdovela samuje, s sorodniki v bližnjem mestecu, ki jih tu in tam stisnejo kakšnih 50 evrov v roke, starosta ducata sorodnikov, ki jih ima neskončno rada, a jih redkokdaj uzre. Ima osebno vozilo nižjega razreda, ki ga le redko vozi, ima brezplačno zdravstveno oskrbo, 6 programov na televizji, bližnjo vaško trgovino, pošto in cerkev (v katero ne zahaja, mora pa biti tam). Njena strica sta padla v partizanskih enotah, imela je naporno, a redno socialistično službo, verjela je Titu, potem Kučanu, žugala s prstom Miloševiću in Rusom, metala kamne na JLA tanke, glasovala za osamosvojitev, pristop EU in NATO. Na steni še vedno visi Titova koledarska slika iz leta 1977 in kaže že zdavnaj potekle datume.

 

Gospa bere Nedeljski dnevnik in vrsto lokalnih brezplačnikov, na novice odmajuje, češ: »sami lopovi in lažnivci.« Voli SD, ker je njen pač nečak večni direktor krajevnega vodovoda iz SD baze srednjega razreda, član kluba Lions, lagodni liberalec in človekoljub, zagovornik enakosti, ki ni v življenju enkrat samkrat dvignil lopate. Ne motijo je "južnjaki", nekaj malega jo motijo Arabci in podobni, čeprav jih v življenju še ni videla, najraje bi, da se ne bi nič spremenilo. Pokojnina pač redno pade (in tudi bo), tiskarne denarja bodo večno delovale, pa se bo tudi zanjo natisnila kakšna crkovina.

 

Vprašana, zakaj ne bi za spremembo volila desnice, da se vso to nategovanje in "sorošijada" vendarle nekoč neha, gospa ne bo nikoli priznala, da zato ne, ker si ne želi ogroziti statusa quo pokojnine. Našla bo stotine razlogov. Kučan se je pogumno uprl Miloševiću, če "takrat" ne bi bili SD in LDS, bi zdaj tu poveljevali Srbi, bila bi revščina, župniki bi vse pokradli, hodilo bi se v vojno, nad deželo bi se vrnila kuga. Vprašana, kateri izmed dveh Janezov (Drnovšek ali Janša) je izročil tisoče hektarjev najboljših gozdov ne krivem ne dolžnem Vatikanu, odmahne z roko, češ da "tako ali tako nič ne razumeš". Vprašana, kateri izmed dveh Janezov je postavil barikade pred tanke JLA, kateri izmed njiju poplesuje na domače. kateri pa na črnske ritme, kateri izmed njiju je poskusil izbrisati Neslovence, ko jih je drugi vlekel k sebi nazaj ... na nobeno izmed ključnih vprašanj ne želi izvedeti odgovorov. Tako ji je lažje. Grobo vprašana, potisnjena k steni, češ kako to, da jaz kot čefur agitiram za SDS, navrže, da sem pač ubrisan. Ponovno bo zaokrožila isto volilno številko, ki zagotavlja propad.

 

 

III.

 

Drugi tip zagotovljenega propada je mondeni levičar mlade generacije, pustimo narekovaje, ki po čudežu ni mrknil v tujino, ki kar naprej nekaj mečka po računalniku in organizira proizvodne procese, katerih se ne bo nikoli lotil nihče. Nima sreče z dekleti, praviloma ga prevarajo s kakšnimi ulice veščimi fakini, ima povprečno garderobo, tu in tam si nadene suknjič, ki ga razjedajo molji. Pozna nekaj povprečnih šal. Sovraži SDS, Janšo, cerkev, jodlanje, histeričen je na vsako možnost omejevanja svobode. Ni homoseksualec, vendar jih obožuje, nič nima proti Arabcem in migrantom, ni mu do meja na Kolpi ali Sotli (še manj na severu), čuti se povezanega s  svetom, potuje tu in tam. Žetone dodeljenih mu zemeljskih dnevov razmetava z lahkotnostjo parvenija. Oče in mati bosta vedno priskočila na pomoč, prodala katerega izmed svojih stanovanj, če bo nuja. Nikoli ga ne morejo toliko okrasti, kolikor jim on lahko odpusti; plenjenja zdravstvenih in ostalih blagajn, pravosodnega terorizma itd. niti ne detektira kot omembe vrednih problemov.

 

Ravnokar se je odpravil na festival EXIT v Novi Sad, kjer se bo zapijal s podobnimi brezdelneži, nakar se bodo odvlekli v Tolmin in naprej na heavy kitariade. Če mu parlamentarna levica izmakne stol izpod riti in ga pošlje v Bruselj - bo vse prav. NATO zveze ne mara, nima pa nič proti, če mu z orožjem varujejo brezdelje. Ima veliko povedati zoper natovske osvajalske vojne, vendar ga ne moti, če kapne kakšen imperialni cekinček še k nam. Roma v Srebrenico, kjer se je zgodil "strašen genocid", je redno krščen in birman ateist, malikuje rdečo zvezdo. Pripravljen se je žrtvovati in usekati po "janšistih" -  ampak sede za svojo računalniško mizo. Kolesari ob petkih, ob ostalih dnevih si nabira moči za nove petke. Obkroži varno volilno številko. Čaka na izid novega pentiuma, samsunga, windows 22, Applove tablice, PS 11 itd. Sanja Silicijevo dolino, medtem ko si ogleduje Drzne vozniki 12. Nima nič proti solidnim porničem, ko dekle zaspi.

 

 

IV.

 

Tip fužinskega levičarja je dvoroden. Prvi je pravoslavni visoki častnik JLA, poročen s Slovenko, njuni otroci ne vedo, kaj so. Redno hodočasti domov v "Srpsko" (ne reče več BiH, kot je vpil v Titovih časih), kar naenkrat se je nalezel srbskih občutkov. Pozabil je, da mu je pred okoli štirimi desetletji dišalo po motečem "srbovanju" vse onstran trde jugoslovanščine. Ne more verjeti, kam me je zaneslo, v retrogradne vode - pomislite! - slovenskega nacionalizma. Vsakič, ko se srečava, kar je k sreči poredkoma, me poučuje o stvareh, ki sem mu jih razlagal pred desetletji: da se  je vsa svetovna soroševščina spravila na nas, da nas bodo razbili v nekaj urah, da si drugega ne zaslužimo, da ne morejo obvarovati pet ovac, kaj šele Jugoslavije, da si naj Tita nekam zataknejo ...

 

Na stare dni je odkril Jasenovac, ki mu je bil dobesedno za ritjo, kajti rodil se je okoli 30 kilometrov stran. Še vedno si ogleduje mape izgubljene desetdnevne vojne, ne more razumeti, kako to, da so jih razmetali kmetje z vilami. Da so vedno bili in so tudi sedaj "dvojno golo". Da Jugoslavije ne bo več in da je ne sme biti, toda on kar naprej sanja, da bo. Odide k ženinim na kmete, imajo se radi, spet bi zlagali rogove v isto vrečo. Iz svojih Fužin ne vidi, da je izgubil vsako izmed vojn. Zaokrožil bo zanesljivi volilni listek. Ne bodo ga izbrisali "tisti" (tu mu glas pridobi odtenek besa).

 

Dokler je on živ, Janša na bo na oblasti. Če ga ni mogel premagati skoraj golorokega s tanki, ga bo sedaj z nalivnikom! Nikoli ne bo razumel, da ga je Janša premagal, ker je vedel, kaj hoče, da mu edino Janša zagotavlja bodoče zmage (čeprav ga ne mara kaj dosti, mu bo zagotovil realni vir pokojnine).

 

Drugi tip fužinskega levičarja je Bošnjak, Albanec ali prebežnik, ki bo privolil v vse, kar ga bo ubranilo pred nami. Valjajo se naj mamila, tabletke, zelenjava, naj se repa, kolesari ob petkih. Z malo sreče bo položil roke na kakšnega slovenskega policaja, ki ga ne sovraži nič manj kot nekoč. Tudi njemu se sanja Josip Broz, ki bo skropucal neko Jugo, jim dal narodnosti in položajev, kolikor hočejo. Mu znova podredil Slovence, ki so ga vselej gledali od zgoraj, ga pošiljali nazaj čez Kolpo, ga zmerjali z umazanim Bosancem. Koga bo obkrožil – se ve. Čeprav so mu ravno "obkroženi" razbili Jugoslavijo - temeljito, preden je sploh nastala SDS -, ga porinili v tretji državljanski razred, mu odvzeli vse, razen mamil.

 

 

V.

 

Če torej vse to preštejemo, zmnožimo, odvzamemo in delimo, je na dlani, zakaj bo Slovenija še ducate let ne leva, ne desna. Zakaj politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

 

Zvjezdan Radonjić je nekdanji sodnik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
16
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.322
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.478
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.253
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.464
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.565
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.291
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.465
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.065
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 955
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 827