Komentar

Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti

Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne "leve" in nacionalne "desne" sile, ki nikdar do sedaj in še lep čas ne bodo mogle doseči nadpolovične zmage. Razmerje bo vselej pol-pol, kar ponuja obilico možnosti strankam "sredine" (tipa neminljivega DeSUS) za lov v kalnem, jemajoč vladam opravilno sposobnost. Ob takšnem stanju stvari se država tri desetletja vrtinči v kolapsu utaj, potegavščin, neredov, kaosa, pragmatizma ...

13.07.2021 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   volivci   desnica   levica   SDS   NSi   SD   LDS   Fužine   Milošević   Kučan   Janša

Politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

Državljane Slovenije skubijo kot kokoši, iz prezadolžene države odnašajo stotine milijonov evrov na zasebne račune - in to na način, ki mu ne bi ničesar mogel dodati niti znameniti kokainski kralj Pablo Escobar. Če bi lahko obšel pokopališče in izbiral deželo, kamor bi se zatekel na stare dni, bi bila Slovenija, žal, visoko na lestvici njegovih intimnih želja.

 

Pred kratkim sem se narahlo zameril gospodoma z desnice, ko sem v neki TV oddaji obdolžil za pat položaj lenobnost slovenskih množic. Pa se spet, žal, nisem zmotil. Slovenci so resda delovni ljudje, vendar operirani za vsakim "odvečnim" mišljenjem.

 

V tem prispevku nameravam prikazati nekaj  tipov volilcev "levice", ki se jim že ob omembi SDS, NSi, SLS, SNS hipoma nasršijo kocine.

 

 

II.

 

Prvi tip slovenskorodnega levičarja ponazarja upokojenka iz štajerske vasice – recimo ji A.A.; stara je okoli 75 let, upokojenka s 600 evri pokojnine, imetnica majhne kmetije, na kateri ovdovela samuje, s sorodniki v bližnjem mestecu, ki jih tu in tam stisnejo kakšnih 50 evrov v roke, starosta ducata sorodnikov, ki jih ima neskončno rada, a jih redkokdaj uzre. Ima osebno vozilo nižjega razreda, ki ga le redko vozi, ima brezplačno zdravstveno oskrbo, 6 programov na televizji, bližnjo vaško trgovino, pošto in cerkev (v katero ne zahaja, mora pa biti tam). Njena strica sta padla v partizanskih enotah, imela je naporno, a redno socialistično službo, verjela je Titu, potem Kučanu, žugala s prstom Miloševiću in Rusom, metala kamne na JLA tanke, glasovala za osamosvojitev, pristop EU in NATO. Na steni še vedno visi Titova koledarska slika iz leta 1977 in kaže že zdavnaj potekle datume.

 

Gospa bere Nedeljski dnevnik in vrsto lokalnih brezplačnikov, na novice odmajuje, češ: »sami lopovi in lažnivci.« Voli SD, ker je njen pač nečak večni direktor krajevnega vodovoda iz SD baze srednjega razreda, član kluba Lions, lagodni liberalec in človekoljub, zagovornik enakosti, ki ni v življenju enkrat samkrat dvignil lopate. Ne motijo je "južnjaki", nekaj malega jo motijo Arabci in podobni, čeprav jih v življenju še ni videla, najraje bi, da se ne bi nič spremenilo. Pokojnina pač redno pade (in tudi bo), tiskarne denarja bodo večno delovale, pa se bo tudi zanjo natisnila kakšna crkovina.

 

Vprašana, zakaj ne bi za spremembo volila desnice, da se vso to nategovanje in "sorošijada" vendarle nekoč neha, gospa ne bo nikoli priznala, da zato ne, ker si ne želi ogroziti statusa quo pokojnine. Našla bo stotine razlogov. Kučan se je pogumno uprl Miloševiću, če "takrat" ne bi bili SD in LDS, bi zdaj tu poveljevali Srbi, bila bi revščina, župniki bi vse pokradli, hodilo bi se v vojno, nad deželo bi se vrnila kuga. Vprašana, kateri izmed dveh Janezov (Drnovšek ali Janša) je izročil tisoče hektarjev najboljših gozdov ne krivem ne dolžnem Vatikanu, odmahne z roko, češ da "tako ali tako nič ne razumeš". Vprašana, kateri izmed dveh Janezov je postavil barikade pred tanke JLA, kateri izmed njiju poplesuje na domače. kateri pa na črnske ritme, kateri izmed njiju je poskusil izbrisati Neslovence, ko jih je drugi vlekel k sebi nazaj ... na nobeno izmed ključnih vprašanj ne želi izvedeti odgovorov. Tako ji je lažje. Grobo vprašana, potisnjena k steni, češ kako to, da jaz kot čefur agitiram za SDS, navrže, da sem pač ubrisan. Ponovno bo zaokrožila isto volilno številko, ki zagotavlja propad.

 

 

III.

 

Drugi tip zagotovljenega propada je mondeni levičar mlade generacije, pustimo narekovaje, ki po čudežu ni mrknil v tujino, ki kar naprej nekaj mečka po računalniku in organizira proizvodne procese, katerih se ne bo nikoli lotil nihče. Nima sreče z dekleti, praviloma ga prevarajo s kakšnimi ulice veščimi fakini, ima povprečno garderobo, tu in tam si nadene suknjič, ki ga razjedajo molji. Pozna nekaj povprečnih šal. Sovraži SDS, Janšo, cerkev, jodlanje, histeričen je na vsako možnost omejevanja svobode. Ni homoseksualec, vendar jih obožuje, nič nima proti Arabcem in migrantom, ni mu do meja na Kolpi ali Sotli (še manj na severu), čuti se povezanega s  svetom, potuje tu in tam. Žetone dodeljenih mu zemeljskih dnevov razmetava z lahkotnostjo parvenija. Oče in mati bosta vedno priskočila na pomoč, prodala katerega izmed svojih stanovanj, če bo nuja. Nikoli ga ne morejo toliko okrasti, kolikor jim on lahko odpusti; plenjenja zdravstvenih in ostalih blagajn, pravosodnega terorizma itd. niti ne detektira kot omembe vrednih problemov.

 

Ravnokar se je odpravil na festival EXIT v Novi Sad, kjer se bo zapijal s podobnimi brezdelneži, nakar se bodo odvlekli v Tolmin in naprej na heavy kitariade. Če mu parlamentarna levica izmakne stol izpod riti in ga pošlje v Bruselj - bo vse prav. NATO zveze ne mara, nima pa nič proti, če mu z orožjem varujejo brezdelje. Ima veliko povedati zoper natovske osvajalske vojne, vendar ga ne moti, če kapne kakšen imperialni cekinček še k nam. Roma v Srebrenico, kjer se je zgodil "strašen genocid", je redno krščen in birman ateist, malikuje rdečo zvezdo. Pripravljen se je žrtvovati in usekati po "janšistih" -  ampak sede za svojo računalniško mizo. Kolesari ob petkih, ob ostalih dnevih si nabira moči za nove petke. Obkroži varno volilno številko. Čaka na izid novega pentiuma, samsunga, windows 22, Applove tablice, PS 11 itd. Sanja Silicijevo dolino, medtem ko si ogleduje Drzne vozniki 12. Nima nič proti solidnim porničem, ko dekle zaspi.

 

 

IV.

 

Tip fužinskega levičarja je dvoroden. Prvi je pravoslavni visoki častnik JLA, poročen s Slovenko, njuni otroci ne vedo, kaj so. Redno hodočasti domov v "Srpsko" (ne reče več BiH, kot je vpil v Titovih časih), kar naenkrat se je nalezel srbskih občutkov. Pozabil je, da mu je pred okoli štirimi desetletji dišalo po motečem "srbovanju" vse onstran trde jugoslovanščine. Ne more verjeti, kam me je zaneslo, v retrogradne vode - pomislite! - slovenskega nacionalizma. Vsakič, ko se srečava, kar je k sreči poredkoma, me poučuje o stvareh, ki sem mu jih razlagal pred desetletji: da se  je vsa svetovna soroševščina spravila na nas, da nas bodo razbili v nekaj urah, da si drugega ne zaslužimo, da ne morejo obvarovati pet ovac, kaj šele Jugoslavije, da si naj Tita nekam zataknejo ...

 

Na stare dni je odkril Jasenovac, ki mu je bil dobesedno za ritjo, kajti rodil se je okoli 30 kilometrov stran. Še vedno si ogleduje mape izgubljene desetdnevne vojne, ne more razumeti, kako to, da so jih razmetali kmetje z vilami. Da so vedno bili in so tudi sedaj "dvojno golo". Da Jugoslavije ne bo več in da je ne sme biti, toda on kar naprej sanja, da bo. Odide k ženinim na kmete, imajo se radi, spet bi zlagali rogove v isto vrečo. Iz svojih Fužin ne vidi, da je izgubil vsako izmed vojn. Zaokrožil bo zanesljivi volilni listek. Ne bodo ga izbrisali "tisti" (tu mu glas pridobi odtenek besa).

 

Dokler je on živ, Janša na bo na oblasti. Če ga ni mogel premagati skoraj golorokega s tanki, ga bo sedaj z nalivnikom! Nikoli ne bo razumel, da ga je Janša premagal, ker je vedel, kaj hoče, da mu edino Janša zagotavlja bodoče zmage (čeprav ga ne mara kaj dosti, mu bo zagotovil realni vir pokojnine).

 

Drugi tip fužinskega levičarja je Bošnjak, Albanec ali prebežnik, ki bo privolil v vse, kar ga bo ubranilo pred nami. Valjajo se naj mamila, tabletke, zelenjava, naj se repa, kolesari ob petkih. Z malo sreče bo položil roke na kakšnega slovenskega policaja, ki ga ne sovraži nič manj kot nekoč. Tudi njemu se sanja Josip Broz, ki bo skropucal neko Jugo, jim dal narodnosti in položajev, kolikor hočejo. Mu znova podredil Slovence, ki so ga vselej gledali od zgoraj, ga pošiljali nazaj čez Kolpo, ga zmerjali z umazanim Bosancem. Koga bo obkrožil – se ve. Čeprav so mu ravno "obkroženi" razbili Jugoslavijo - temeljito, preden je sploh nastala SDS -, ga porinili v tretji državljanski razred, mu odvzeli vse, razen mamil.

 

 

V.

 

Če torej vse to preštejemo, zmnožimo, odvzamemo in delimo, je na dlani, zakaj bo Slovenija še ducate let ne leva, ne desna. Zakaj politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

 

Zvjezdan Radonjić je nekdanji sodnik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.830
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.474
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.444
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.181
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.584
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 464
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.855