Komentar

Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti

Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne "leve" in nacionalne "desne" sile, ki nikdar do sedaj in še lep čas ne bodo mogle doseči nadpolovične zmage. Razmerje bo vselej pol-pol, kar ponuja obilico možnosti strankam "sredine" (tipa neminljivega DeSUS) za lov v kalnem, jemajoč vladam opravilno sposobnost. Ob takšnem stanju stvari se država tri desetletja vrtinči v kolapsu utaj, potegavščin, neredov, kaosa, pragmatizma ...

13.07.2021 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Slovenci   volivci   desnica   levica   SDS   NSi   SD   LDS   Fužine   Milošević   Kučan   Janša

Politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

Državljane Slovenije skubijo kot kokoši, iz prezadolžene države odnašajo stotine milijonov evrov na zasebne račune - in to na način, ki mu ne bi ničesar mogel dodati niti znameniti kokainski kralj Pablo Escobar. Če bi lahko obšel pokopališče in izbiral deželo, kamor bi se zatekel na stare dni, bi bila Slovenija, žal, visoko na lestvici njegovih intimnih želja.

 

Pred kratkim sem se narahlo zameril gospodoma z desnice, ko sem v neki TV oddaji obdolžil za pat položaj lenobnost slovenskih množic. Pa se spet, žal, nisem zmotil. Slovenci so resda delovni ljudje, vendar operirani za vsakim "odvečnim" mišljenjem.

 

V tem prispevku nameravam prikazati nekaj  tipov volilcev "levice", ki se jim že ob omembi SDS, NSi, SLS, SNS hipoma nasršijo kocine.

 

 

II.

 

Prvi tip slovenskorodnega levičarja ponazarja upokojenka iz štajerske vasice – recimo ji A.A.; stara je okoli 75 let, upokojenka s 600 evri pokojnine, imetnica majhne kmetije, na kateri ovdovela samuje, s sorodniki v bližnjem mestecu, ki jih tu in tam stisnejo kakšnih 50 evrov v roke, starosta ducata sorodnikov, ki jih ima neskončno rada, a jih redkokdaj uzre. Ima osebno vozilo nižjega razreda, ki ga le redko vozi, ima brezplačno zdravstveno oskrbo, 6 programov na televizji, bližnjo vaško trgovino, pošto in cerkev (v katero ne zahaja, mora pa biti tam). Njena strica sta padla v partizanskih enotah, imela je naporno, a redno socialistično službo, verjela je Titu, potem Kučanu, žugala s prstom Miloševiću in Rusom, metala kamne na JLA tanke, glasovala za osamosvojitev, pristop EU in NATO. Na steni še vedno visi Titova koledarska slika iz leta 1977 in kaže že zdavnaj potekle datume.

 

Gospa bere Nedeljski dnevnik in vrsto lokalnih brezplačnikov, na novice odmajuje, češ: »sami lopovi in lažnivci.« Voli SD, ker je njen pač nečak večni direktor krajevnega vodovoda iz SD baze srednjega razreda, član kluba Lions, lagodni liberalec in človekoljub, zagovornik enakosti, ki ni v življenju enkrat samkrat dvignil lopate. Ne motijo je "južnjaki", nekaj malega jo motijo Arabci in podobni, čeprav jih v življenju še ni videla, najraje bi, da se ne bi nič spremenilo. Pokojnina pač redno pade (in tudi bo), tiskarne denarja bodo večno delovale, pa se bo tudi zanjo natisnila kakšna crkovina.

 

Vprašana, zakaj ne bi za spremembo volila desnice, da se vso to nategovanje in "sorošijada" vendarle nekoč neha, gospa ne bo nikoli priznala, da zato ne, ker si ne želi ogroziti statusa quo pokojnine. Našla bo stotine razlogov. Kučan se je pogumno uprl Miloševiću, če "takrat" ne bi bili SD in LDS, bi zdaj tu poveljevali Srbi, bila bi revščina, župniki bi vse pokradli, hodilo bi se v vojno, nad deželo bi se vrnila kuga. Vprašana, kateri izmed dveh Janezov (Drnovšek ali Janša) je izročil tisoče hektarjev najboljših gozdov ne krivem ne dolžnem Vatikanu, odmahne z roko, češ da "tako ali tako nič ne razumeš". Vprašana, kateri izmed dveh Janezov je postavil barikade pred tanke JLA, kateri izmed njiju poplesuje na domače. kateri pa na črnske ritme, kateri izmed njiju je poskusil izbrisati Neslovence, ko jih je drugi vlekel k sebi nazaj ... na nobeno izmed ključnih vprašanj ne želi izvedeti odgovorov. Tako ji je lažje. Grobo vprašana, potisnjena k steni, češ kako to, da jaz kot čefur agitiram za SDS, navrže, da sem pač ubrisan. Ponovno bo zaokrožila isto volilno številko, ki zagotavlja propad.

 

 

III.

 

Drugi tip zagotovljenega propada je mondeni levičar mlade generacije, pustimo narekovaje, ki po čudežu ni mrknil v tujino, ki kar naprej nekaj mečka po računalniku in organizira proizvodne procese, katerih se ne bo nikoli lotil nihče. Nima sreče z dekleti, praviloma ga prevarajo s kakšnimi ulice veščimi fakini, ima povprečno garderobo, tu in tam si nadene suknjič, ki ga razjedajo molji. Pozna nekaj povprečnih šal. Sovraži SDS, Janšo, cerkev, jodlanje, histeričen je na vsako možnost omejevanja svobode. Ni homoseksualec, vendar jih obožuje, nič nima proti Arabcem in migrantom, ni mu do meja na Kolpi ali Sotli (še manj na severu), čuti se povezanega s  svetom, potuje tu in tam. Žetone dodeljenih mu zemeljskih dnevov razmetava z lahkotnostjo parvenija. Oče in mati bosta vedno priskočila na pomoč, prodala katerega izmed svojih stanovanj, če bo nuja. Nikoli ga ne morejo toliko okrasti, kolikor jim on lahko odpusti; plenjenja zdravstvenih in ostalih blagajn, pravosodnega terorizma itd. niti ne detektira kot omembe vrednih problemov.

 

Ravnokar se je odpravil na festival EXIT v Novi Sad, kjer se bo zapijal s podobnimi brezdelneži, nakar se bodo odvlekli v Tolmin in naprej na heavy kitariade. Če mu parlamentarna levica izmakne stol izpod riti in ga pošlje v Bruselj - bo vse prav. NATO zveze ne mara, nima pa nič proti, če mu z orožjem varujejo brezdelje. Ima veliko povedati zoper natovske osvajalske vojne, vendar ga ne moti, če kapne kakšen imperialni cekinček še k nam. Roma v Srebrenico, kjer se je zgodil "strašen genocid", je redno krščen in birman ateist, malikuje rdečo zvezdo. Pripravljen se je žrtvovati in usekati po "janšistih" -  ampak sede za svojo računalniško mizo. Kolesari ob petkih, ob ostalih dnevih si nabira moči za nove petke. Obkroži varno volilno številko. Čaka na izid novega pentiuma, samsunga, windows 22, Applove tablice, PS 11 itd. Sanja Silicijevo dolino, medtem ko si ogleduje Drzne vozniki 12. Nima nič proti solidnim porničem, ko dekle zaspi.

 

 

IV.

 

Tip fužinskega levičarja je dvoroden. Prvi je pravoslavni visoki častnik JLA, poročen s Slovenko, njuni otroci ne vedo, kaj so. Redno hodočasti domov v "Srpsko" (ne reče več BiH, kot je vpil v Titovih časih), kar naenkrat se je nalezel srbskih občutkov. Pozabil je, da mu je pred okoli štirimi desetletji dišalo po motečem "srbovanju" vse onstran trde jugoslovanščine. Ne more verjeti, kam me je zaneslo, v retrogradne vode - pomislite! - slovenskega nacionalizma. Vsakič, ko se srečava, kar je k sreči poredkoma, me poučuje o stvareh, ki sem mu jih razlagal pred desetletji: da se  je vsa svetovna soroševščina spravila na nas, da nas bodo razbili v nekaj urah, da si drugega ne zaslužimo, da ne morejo obvarovati pet ovac, kaj šele Jugoslavije, da si naj Tita nekam zataknejo ...

 

Na stare dni je odkril Jasenovac, ki mu je bil dobesedno za ritjo, kajti rodil se je okoli 30 kilometrov stran. Še vedno si ogleduje mape izgubljene desetdnevne vojne, ne more razumeti, kako to, da so jih razmetali kmetje z vilami. Da so vedno bili in so tudi sedaj "dvojno golo". Da Jugoslavije ne bo več in da je ne sme biti, toda on kar naprej sanja, da bo. Odide k ženinim na kmete, imajo se radi, spet bi zlagali rogove v isto vrečo. Iz svojih Fužin ne vidi, da je izgubil vsako izmed vojn. Zaokrožil bo zanesljivi volilni listek. Ne bodo ga izbrisali "tisti" (tu mu glas pridobi odtenek besa).

 

Dokler je on živ, Janša na bo na oblasti. Če ga ni mogel premagati skoraj golorokega s tanki, ga bo sedaj z nalivnikom! Nikoli ne bo razumel, da ga je Janša premagal, ker je vedel, kaj hoče, da mu edino Janša zagotavlja bodoče zmage (čeprav ga ne mara kaj dosti, mu bo zagotovil realni vir pokojnine).

 

Drugi tip fužinskega levičarja je Bošnjak, Albanec ali prebežnik, ki bo privolil v vse, kar ga bo ubranilo pred nami. Valjajo se naj mamila, tabletke, zelenjava, naj se repa, kolesari ob petkih. Z malo sreče bo položil roke na kakšnega slovenskega policaja, ki ga ne sovraži nič manj kot nekoč. Tudi njemu se sanja Josip Broz, ki bo skropucal neko Jugo, jim dal narodnosti in položajev, kolikor hočejo. Mu znova podredil Slovence, ki so ga vselej gledali od zgoraj, ga pošiljali nazaj čez Kolpo, ga zmerjali z umazanim Bosancem. Koga bo obkrožil – se ve. Čeprav so mu ravno "obkroženi" razbili Jugoslavijo - temeljito, preden je sploh nastala SDS -, ga porinili v tretji državljanski razred, mu odvzeli vse, razen mamil.

 

 

V.

 

Če torej vse to preštejemo, zmnožimo, odvzamemo in delimo, je na dlani, zakaj bo Slovenija še ducate let ne leva, ne desna. Zakaj politično grozljivo lenoben slovenski narod, podprt s tujerodnimi volilnimi sobrati, ne bo nikdar pravilno zatrpal volilnih skrinjic. Natikali si bomo uteži na noge, preden se zaženemo v višavo.

 

Zvjezdan Radonjić je nekdanji sodnik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
12
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.288
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.675
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.155
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.246
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.273
06/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.876
07/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.619
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 881
09/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 535
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 608