Komentar

Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.

Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G) tako spektakularno padel v vodo, pa da niso tega povedali že vsi? Za jezik so me potegnili, ker sem ga stegoval na Facebooku, kar sicer počnem le redko, zato morda začnem kar tam – seveda sem ga stegoval PROTI, vendar sem ga hkrati, lahko bi rekli kolateralno, ker mi je to ljuba beseda, kazal tudi "uradni" liniji agitacije, ki nas je prepričevala, da gre za pitno vodo. Posredno gre seveda vedno tudi za pitno vodo, vendar ta kratek zakon neposredno z njo ni imel ničesar.

15.07.2021 21:26
Piše: Zoran Leban Trojar
Ključne besede:   Zakon o vodah   referendum   Andrej Vizjak   Zoran Leban Trojar   SDS   Zdravko Počivalšek   elektrika

Foto: Mediaspeed

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu?

Običajno se rad iz prve roke poučim, za kaj gre in ne padam na masovke nobene vrste in provenience. Zakon je bil kratek in ob prvem branju zbega, ker na videz ne spreminja ničesar ali vsaj ničesar pomembnega, malce spremeni dikcijo dovoljenih gradenj in sodelujoče pri odobritvi, precej večjo težo daje občinam. Ki jih je pri nas veliko. Res veliko. In župani skrbijo za svojo občino in svoje interese in se požvižgajo na višje interese, javno dobro, občino nizvodno ali gorvodno od njih, mnogi so hkrati, pa prej in potem tudi malce ali malce bolj podjetniki (spomnite se Vuka), včasih tudi poslanci, prej ali potem, pa zelo pogosto seveda tudi člani strank. Kot je seveda tudi minister Vizjak, ki je bil vse to in še kaj. (Moje sume je nekaj dni pred referendumom najbolj kratko in koncizno povzela tale tvit nit.

 

 

Tviter objava, vir @borismaticc

 

 

Postavilo se mi je torej vprašanje, zakaj bi se sploh zagnala vsa parlamentarna mašinerija, zakaj bi bila vlada pripravljena tvegati referendum za tako, na videz minorno spremembo zakona. Zakaj bi minister Vizjak, ki ni nek anonimni ministrski pozpetnik tipa Pivec ali Kustec, ki vedno ve, zakaj je postal minister, ta hladnokrvni neobtoženi in neobsojeni povratnik nakupovanja delnic podjetij le nekaj dni pred tem, ko jih začne posredno nadzorovati (spomnimo se Petrola, malce iz spomina pa je že zdrsel Telekom), kar naenkrat hotel altruistično omejevati privatno pozidavo rek in jezer, kot je sam promoviral namen te spremembe zakona?

 

Ministri v vladi zagovarjajo interese svojega resorja, ki so pogosto v nasprotju z interesi kakega drugega resorja. Nekateri so si nasprotni že sistemsko, po naravi, recimo finančno ministrstvo in ministrstvo za delo in socialne transferje (ne uporabljam uradnih poimenovanj, dejstvo je, da v vsaki vladi, v vsaki državi obstaja resor, ki pokriva tako področje in pri tem ni pomembno, kako se imenuje), potem ministrstvo za delo in gospodarsko ministrstvo, pogosto gospodarsko ministrstvo in ministrstvo za okolje in prostor. Čeprav karierni politiki pogosto opravljajo več različnih ministrskih funkcij, se precej redko zgodi, da bi enkrat zagovarjali interese določenega področja, v naslednji (ali isti) vladi pa bi vodili ministrstvo na nasprotni strani brega. Za ministra Vizjaka to ne predstavlja nobenega problema, v svoji karieri je bil najprej minister za gospodarstvo, potem za delo in socialne zadeve, zdaj pa za okolje in prostor. 

 

Pozornemu opazovalcu ne bi smelo uiti, da bi bilo morda primerneje, če bi ga imenovali minister proti okolju in prostoru. Predlagana sprememba zakona namreč začenja dobivati več konkretnega smisla, če se spomnimo, da je vlada lani najprej z mega protikoronskim zakonom iz postopka pridobivanja gradbenih dovoljenj praktično izločila nevladne organizacije (NVO) – ki predvsem ovirajo gradnje elektrarn in postavljanje umazane industrije nad zalogami podtalnice (tudi zato je malo verjetno, da bi vlada kar naenkrat začela skrbeti za pitno vodo, kot so poskušali nekateri njeni člani narediti obupan spin, ko so ugotovili, da jim zadeva polzi iz rok – Počivalšek je bil in je Magna minister). Nato je v predlogu sprememb Zakona o ohranjanju narave zaostrila pogoje za naravovarstvene NVO, ki želijo sodelovati v postopkih, mimogrede pa v predlogu novega gradbenega zakona iz načrtovanja gradbenega okolja izločila arhitekte, objekt lahko načrtuje projektant. Vlada je tako odpravila praktično vse okoljevarstvene in naravovarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov – v javni rabi. Got the picture now?

 

Andrej Vizjak je tretjič minister v vladi JJ. Bil je dvakratni poslanec SDS, vodja poslanske skupine SDS in župan Brežic z isto stranko. Njegova specifična strankarska teža je torej izredno visoka, le malo ljudi, če sploh kdo, je toliko časa tako visoko v hierarhiji stranke. Ne izpostavlja se z ekstremnimi stališči, njegova vloga je očitno drugačna. V enem redkih razdobij, ko ni bil ne v vladi ne v opoziciji ne župan, se je zaposlil v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi, kjer je prevzel vodenje službe za investicije in razvoj. V svoji prvi ministrski vlogi je skrbel za področje energetike. Sodeloval je praktično v vseh procesih kupčkanja energetikov, v vzpostavljanju ločenih elektrodistribucijskih podjetij in dveh proizvodnih kompleksov, od katerih eden domuje v Posavju.

 

Elektrika je hrbtenica proizvodnje in živčni sistem nacionalnega gospodarstva, znotraj panoge se neprestano, večinoma pod radarjem javnosti, odvijajo velike investicije, ki bodo v prihodnosti še višje. Na primeru TEŠ smo lahko nazorno videli, kako se nepomirljiva politična nasprotja in bombastična retorika umaknejo "višjim" interesom. "Politiki" na drugi strani zmanjkuje korit, iz katerih bi lahko črpala sredstva, zato postaja energetika še pomembnejši vir in zato ima opozicija na predlog Zakona o demografskem skladu "le nekaj pripomb", namesto da bi mu nasprotovala v celoti (besedilo je nastalo v četrtek nekaj ur pred glasovanjem v državnem zboru). Pač računajo, da bodo nekoč spet na vrsti oni. 

 

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel. Kaj bi se lahko naučili iz spektakularnosti tega padca, pa morda kdaj drugič.

  

Zoran Leban Trojar je aktivni državljan in lastnik podjetja Kharisma potenciali.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.536
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.576
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.781
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 721
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.419