Komentar

Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.

Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G) tako spektakularno padel v vodo, pa da niso tega povedali že vsi? Za jezik so me potegnili, ker sem ga stegoval na Facebooku, kar sicer počnem le redko, zato morda začnem kar tam – seveda sem ga stegoval PROTI, vendar sem ga hkrati, lahko bi rekli kolateralno, ker mi je to ljuba beseda, kazal tudi "uradni" liniji agitacije, ki nas je prepričevala, da gre za pitno vodo. Posredno gre seveda vedno tudi za pitno vodo, vendar ta kratek zakon neposredno z njo ni imel ničesar.

15.07.2021 21:26
Piše: Zoran Leban Trojar
Ključne besede:   Zakon o vodah   referendum   Andrej Vizjak   Zoran Leban Trojar   SDS   Zdravko Počivalšek   elektrika

Foto: Mediaspeed

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu?

Običajno se rad iz prve roke poučim, za kaj gre in ne padam na masovke nobene vrste in provenience. Zakon je bil kratek in ob prvem branju zbega, ker na videz ne spreminja ničesar ali vsaj ničesar pomembnega, malce spremeni dikcijo dovoljenih gradenj in sodelujoče pri odobritvi, precej večjo težo daje občinam. Ki jih je pri nas veliko. Res veliko. In župani skrbijo za svojo občino in svoje interese in se požvižgajo na višje interese, javno dobro, občino nizvodno ali gorvodno od njih, mnogi so hkrati, pa prej in potem tudi malce ali malce bolj podjetniki (spomnite se Vuka), včasih tudi poslanci, prej ali potem, pa zelo pogosto seveda tudi člani strank. Kot je seveda tudi minister Vizjak, ki je bil vse to in še kaj. (Moje sume je nekaj dni pred referendumom najbolj kratko in koncizno povzela tale tvit nit.

 

 

Tviter objava, vir @borismaticc

 

 

Postavilo se mi je torej vprašanje, zakaj bi se sploh zagnala vsa parlamentarna mašinerija, zakaj bi bila vlada pripravljena tvegati referendum za tako, na videz minorno spremembo zakona. Zakaj bi minister Vizjak, ki ni nek anonimni ministrski pozpetnik tipa Pivec ali Kustec, ki vedno ve, zakaj je postal minister, ta hladnokrvni neobtoženi in neobsojeni povratnik nakupovanja delnic podjetij le nekaj dni pred tem, ko jih začne posredno nadzorovati (spomnimo se Petrola, malce iz spomina pa je že zdrsel Telekom), kar naenkrat hotel altruistično omejevati privatno pozidavo rek in jezer, kot je sam promoviral namen te spremembe zakona?

 

Ministri v vladi zagovarjajo interese svojega resorja, ki so pogosto v nasprotju z interesi kakega drugega resorja. Nekateri so si nasprotni že sistemsko, po naravi, recimo finančno ministrstvo in ministrstvo za delo in socialne transferje (ne uporabljam uradnih poimenovanj, dejstvo je, da v vsaki vladi, v vsaki državi obstaja resor, ki pokriva tako področje in pri tem ni pomembno, kako se imenuje), potem ministrstvo za delo in gospodarsko ministrstvo, pogosto gospodarsko ministrstvo in ministrstvo za okolje in prostor. Čeprav karierni politiki pogosto opravljajo več različnih ministrskih funkcij, se precej redko zgodi, da bi enkrat zagovarjali interese določenega področja, v naslednji (ali isti) vladi pa bi vodili ministrstvo na nasprotni strani brega. Za ministra Vizjaka to ne predstavlja nobenega problema, v svoji karieri je bil najprej minister za gospodarstvo, potem za delo in socialne zadeve, zdaj pa za okolje in prostor. 

 

Pozornemu opazovalcu ne bi smelo uiti, da bi bilo morda primerneje, če bi ga imenovali minister proti okolju in prostoru. Predlagana sprememba zakona namreč začenja dobivati več konkretnega smisla, če se spomnimo, da je vlada lani najprej z mega protikoronskim zakonom iz postopka pridobivanja gradbenih dovoljenj praktično izločila nevladne organizacije (NVO) – ki predvsem ovirajo gradnje elektrarn in postavljanje umazane industrije nad zalogami podtalnice (tudi zato je malo verjetno, da bi vlada kar naenkrat začela skrbeti za pitno vodo, kot so poskušali nekateri njeni člani narediti obupan spin, ko so ugotovili, da jim zadeva polzi iz rok – Počivalšek je bil in je Magna minister). Nato je v predlogu sprememb Zakona o ohranjanju narave zaostrila pogoje za naravovarstvene NVO, ki želijo sodelovati v postopkih, mimogrede pa v predlogu novega gradbenega zakona iz načrtovanja gradbenega okolja izločila arhitekte, objekt lahko načrtuje projektant. Vlada je tako odpravila praktično vse okoljevarstvene in naravovarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov – v javni rabi. Got the picture now?

 

Andrej Vizjak je tretjič minister v vladi JJ. Bil je dvakratni poslanec SDS, vodja poslanske skupine SDS in župan Brežic z isto stranko. Njegova specifična strankarska teža je torej izredno visoka, le malo ljudi, če sploh kdo, je toliko časa tako visoko v hierarhiji stranke. Ne izpostavlja se z ekstremnimi stališči, njegova vloga je očitno drugačna. V enem redkih razdobij, ko ni bil ne v vladi ne v opoziciji ne župan, se je zaposlil v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi, kjer je prevzel vodenje službe za investicije in razvoj. V svoji prvi ministrski vlogi je skrbel za področje energetike. Sodeloval je praktično v vseh procesih kupčkanja energetikov, v vzpostavljanju ločenih elektrodistribucijskih podjetij in dveh proizvodnih kompleksov, od katerih eden domuje v Posavju.

 

Elektrika je hrbtenica proizvodnje in živčni sistem nacionalnega gospodarstva, znotraj panoge se neprestano, večinoma pod radarjem javnosti, odvijajo velike investicije, ki bodo v prihodnosti še višje. Na primeru TEŠ smo lahko nazorno videli, kako se nepomirljiva politična nasprotja in bombastična retorika umaknejo "višjim" interesom. "Politiki" na drugi strani zmanjkuje korit, iz katerih bi lahko črpala sredstva, zato postaja energetika še pomembnejši vir in zato ima opozicija na predlog Zakona o demografskem skladu "le nekaj pripomb", namesto da bi mu nasprotovala v celoti (besedilo je nastalo v četrtek nekaj ur pred glasovanjem v državnem zboru). Pač računajo, da bodo nekoč spet na vrsti oni. 

 

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel. Kaj bi se lahko naučili iz spektakularnosti tega padca, pa morda kdaj drugič.

  

Zoran Leban Trojar je aktivni državljan in lastnik podjetja Kharisma potenciali.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474