Komentar

Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.

Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G) tako spektakularno padel v vodo, pa da niso tega povedali že vsi? Za jezik so me potegnili, ker sem ga stegoval na Facebooku, kar sicer počnem le redko, zato morda začnem kar tam – seveda sem ga stegoval PROTI, vendar sem ga hkrati, lahko bi rekli kolateralno, ker mi je to ljuba beseda, kazal tudi "uradni" liniji agitacije, ki nas je prepričevala, da gre za pitno vodo. Posredno gre seveda vedno tudi za pitno vodo, vendar ta kratek zakon neposredno z njo ni imel ničesar.

15.07.2021 21:26
Piše: Zoran Leban Trojar
Ključne besede:   Zakon o vodah   referendum   Andrej Vizjak   Zoran Leban Trojar   SDS   Zdravko Počivalšek   elektrika

Foto: Mediaspeed

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu?

Običajno se rad iz prve roke poučim, za kaj gre in ne padam na masovke nobene vrste in provenience. Zakon je bil kratek in ob prvem branju zbega, ker na videz ne spreminja ničesar ali vsaj ničesar pomembnega, malce spremeni dikcijo dovoljenih gradenj in sodelujoče pri odobritvi, precej večjo težo daje občinam. Ki jih je pri nas veliko. Res veliko. In župani skrbijo za svojo občino in svoje interese in se požvižgajo na višje interese, javno dobro, občino nizvodno ali gorvodno od njih, mnogi so hkrati, pa prej in potem tudi malce ali malce bolj podjetniki (spomnite se Vuka), včasih tudi poslanci, prej ali potem, pa zelo pogosto seveda tudi člani strank. Kot je seveda tudi minister Vizjak, ki je bil vse to in še kaj. (Moje sume je nekaj dni pred referendumom najbolj kratko in koncizno povzela tale tvit nit.

 

 

Tviter objava, vir @borismaticc

 

 

Postavilo se mi je torej vprašanje, zakaj bi se sploh zagnala vsa parlamentarna mašinerija, zakaj bi bila vlada pripravljena tvegati referendum za tako, na videz minorno spremembo zakona. Zakaj bi minister Vizjak, ki ni nek anonimni ministrski pozpetnik tipa Pivec ali Kustec, ki vedno ve, zakaj je postal minister, ta hladnokrvni neobtoženi in neobsojeni povratnik nakupovanja delnic podjetij le nekaj dni pred tem, ko jih začne posredno nadzorovati (spomnimo se Petrola, malce iz spomina pa je že zdrsel Telekom), kar naenkrat hotel altruistično omejevati privatno pozidavo rek in jezer, kot je sam promoviral namen te spremembe zakona?

 

Ministri v vladi zagovarjajo interese svojega resorja, ki so pogosto v nasprotju z interesi kakega drugega resorja. Nekateri so si nasprotni že sistemsko, po naravi, recimo finančno ministrstvo in ministrstvo za delo in socialne transferje (ne uporabljam uradnih poimenovanj, dejstvo je, da v vsaki vladi, v vsaki državi obstaja resor, ki pokriva tako področje in pri tem ni pomembno, kako se imenuje), potem ministrstvo za delo in gospodarsko ministrstvo, pogosto gospodarsko ministrstvo in ministrstvo za okolje in prostor. Čeprav karierni politiki pogosto opravljajo več različnih ministrskih funkcij, se precej redko zgodi, da bi enkrat zagovarjali interese določenega področja, v naslednji (ali isti) vladi pa bi vodili ministrstvo na nasprotni strani brega. Za ministra Vizjaka to ne predstavlja nobenega problema, v svoji karieri je bil najprej minister za gospodarstvo, potem za delo in socialne zadeve, zdaj pa za okolje in prostor. 

 

Pozornemu opazovalcu ne bi smelo uiti, da bi bilo morda primerneje, če bi ga imenovali minister proti okolju in prostoru. Predlagana sprememba zakona namreč začenja dobivati več konkretnega smisla, če se spomnimo, da je vlada lani najprej z mega protikoronskim zakonom iz postopka pridobivanja gradbenih dovoljenj praktično izločila nevladne organizacije (NVO) – ki predvsem ovirajo gradnje elektrarn in postavljanje umazane industrije nad zalogami podtalnice (tudi zato je malo verjetno, da bi vlada kar naenkrat začela skrbeti za pitno vodo, kot so poskušali nekateri njeni člani narediti obupan spin, ko so ugotovili, da jim zadeva polzi iz rok – Počivalšek je bil in je Magna minister). Nato je v predlogu sprememb Zakona o ohranjanju narave zaostrila pogoje za naravovarstvene NVO, ki želijo sodelovati v postopkih, mimogrede pa v predlogu novega gradbenega zakona iz načrtovanja gradbenega okolja izločila arhitekte, objekt lahko načrtuje projektant. Vlada je tako odpravila praktično vse okoljevarstvene in naravovarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov – v javni rabi. Got the picture now?

 

Andrej Vizjak je tretjič minister v vladi JJ. Bil je dvakratni poslanec SDS, vodja poslanske skupine SDS in župan Brežic z isto stranko. Njegova specifična strankarska teža je torej izredno visoka, le malo ljudi, če sploh kdo, je toliko časa tako visoko v hierarhiji stranke. Ne izpostavlja se z ekstremnimi stališči, njegova vloga je očitno drugačna. V enem redkih razdobij, ko ni bil ne v vladi ne v opoziciji ne župan, se je zaposlil v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi, kjer je prevzel vodenje službe za investicije in razvoj. V svoji prvi ministrski vlogi je skrbel za področje energetike. Sodeloval je praktično v vseh procesih kupčkanja energetikov, v vzpostavljanju ločenih elektrodistribucijskih podjetij in dveh proizvodnih kompleksov, od katerih eden domuje v Posavju.

 

Elektrika je hrbtenica proizvodnje in živčni sistem nacionalnega gospodarstva, znotraj panoge se neprestano, večinoma pod radarjem javnosti, odvijajo velike investicije, ki bodo v prihodnosti še višje. Na primeru TEŠ smo lahko nazorno videli, kako se nepomirljiva politična nasprotja in bombastična retorika umaknejo "višjim" interesom. "Politiki" na drugi strani zmanjkuje korit, iz katerih bi lahko črpala sredstva, zato postaja energetika še pomembnejši vir in zato ima opozicija na predlog Zakona o demografskem skladu "le nekaj pripomb", namesto da bi mu nasprotovala v celoti (besedilo je nastalo v četrtek nekaj ur pred glasovanjem v državnem zboru). Pač računajo, da bodo nekoč spet na vrsti oni. 

 

Kaj je nekaj metrov obale napram večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel. Kaj bi se lahko naučili iz spektakularnosti tega padca, pa morda kdaj drugič.

  

Zoran Leban Trojar je aktivni državljan in lastnik podjetja Kharisma potenciali.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.831
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.553
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.617
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.588
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.260
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.409
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.017