Komentar

Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje

Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija celo razprava o tem. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje: ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne. Samo to sem hotel vedeti, reče in odide.

16.07.2021 20:18
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   referendum   Zakon o vodah   Borut Pahor   državni zbor   TV Slovenija   Irska   Jože Možina   SAZU

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se volja po aktivnem državljanstvu pojavlja?

Novinar Jože Možina je imel kak dan pred slovesnostjo ob praznovanju 30-letnice osamosvojitve na Trgu republike intervju s predsednikom države Borutom Pahorjem. Predsednik je nekaj stavkov, ki jih je povedal Možini, ponovil tudi v svojem govoru na tej slovesnosti:

 

"Zdaj se govori celo o političnem razkolu. Očitno je, da so razlike večje in bolj poudarjene kot običajno. Vendar pa po moji oceni ne segajo zelo globoko med ljudi. Kdor bo zares iskreno želel oblikovati novo soglasje, bo hitro našel široko ljudsko podporo. Kdor bo sposoben najbolj prepričljivo ponuditi temeljne zamisli o tem, in se bo na to popolnoma osredotočil brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih" - v slavnostnem govoru je dodal - "temu se ni treba bati za široko ljudsko podporo". V intervjuju pri Možini pa: "Večina hrepeni in bo nagradila tistega, ki bo našel povezovalno pot."

 

Ob koncu je tako v govoru kot intervjuju dejal: "Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene. Tako razumimo tudi našo državo in domovino."

 

Lepe in prave besede. Pahor je intervjuju omenil tudi nekaj dejanj, ki jih je storil v podporo tem besedam. Kako je recimo posvojil pomembno izjavo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) glede sprave in jo ponuja v posvojitev tudi državljanom. Dotaknil se je tudi svojega prispevka k postavitvi spomenika sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani, kar tudi spoštujem, je simbolni korak k spravi, tudi kot arhitekt po izobrazbi dajem njegovi obliki vse priznanje, še najbolj pa verjamem v zapis verza Otona Župančiča na tem spomeniku:

 

"Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt."

 

Pa vendar, besede so lepe in prave, dejanj bi lahko bilo več. S strani katerekoli institucije, tudi s strani predsednika države še kakšno. Vzemimo najaktualnejši primer: popravek Zakona o vodah. In za predlog poskusa (od besed k dejanjem kot stoji v naslovu tega prispevka) vzemimo za osnovo že zapisane lepe in prave besede:

 

" ... ponuditi temeljne zamisli o novem soglasju (v našem primeru glede popravka Zakona o vodah, op. M.B.) in se na to osredotočiti brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih … ".

 

Institut predsednika države bi lahko povabil denimo petnajst najprominentnejših strokovnjakov za to področje, kar je predsednik Borut Pahor sicer naredil že nekajkrat v zvezi z različnimi strokovnimi področji, to je bilo poimenovano Posveti pri predsedniku, a nikjer ni bilo v javnosti zaznati - vsaj ne dovolj odmevno -, kaj se je zgodilo z zaključki teh pogovorov; če so bili kjerkoli pri spreminjanju zakonodaje upoštevani; lahko pa bi vzel na primer za poskus eno od metod  argumentacije (recimo katero od že znanih po svetu ali pa kakšno novo, strokovno prirejeno ravno za obravnavano problematiko). Lahko bi povabil k taki argumentaciji npr. "sedem modrih", kot to počne nemški predsednik države Steinmeier; lahko bi povabil k argumentaciji 99 izžrebanih državljanov, kot so to naredili na Irskem, in bi tri mesece enkrat na teden razpravljali o popravku Zakona o vodah, zaključki pa bi bili predstavljeni v državnem zboru ...

 

Morda bi predsednik s svojim poskusom le pripravil naše poslance, seveda še prej vlado, da bi se bolje lotili popravka Zakona o vodah, bolje pripravili obvezno (!) javno razpravo pred sprejemom tega zakona. Morda bi zaradi takšnega poskusa vlada, državni zbor ali državni svet organizirali kaj podobnega, morda bi celo kdo povabil k argumentaciji "moje" Aktivne državljane (v navednicah zato, ker me še vedno skoraj vsak znanec ali neznanec na ulici povpraša,  zakaj vendar toliko pišem o tem, večinoma pripomnijo, saj se itak ne da nič narediti). Morda na ta način, s tem poskusom privarčevali tista dva milijona evrov, kot pravijo v medijih, da je stal ta referendum. In bi imeli ta hip najboljšo možno rešitev te problematike, torej popravek Zakona o vodah. Seveda za boljšo rešitev nikoli in nihče ne bo naredil dovolj. Seveda vedno lahko kdo naredi še boljše, še bolj prav. Na dilemo, kaj je boljše, kaj je še bolj prav, ne moremo dobiti odgovorov samo na volitvah niti na vsesplošnem referendumu. Med enim in drugim orodjem demokracije je lahko še kakšna tretja možnost. Tudi med belo in črno barvo je še kakšna barva, če se vrnem k Pahorjevi mavrici. 

 

Naj za zaključek tega prispevka le pojasnim, zakaj so me besede Boruta Pahorja tako ponesle ravno k situaciji okrog minulega referenduma o vodah in k zapisanim predlogom, ki ponovno napeljujejo na nujo večje vloge metod argumentacije strokovne civilne družbe, aktivnih državljanov. Spomladi 1998 sem bil v pogodbenem odnosu kot svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o moji ideji o nuji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija razprava o tej moji ideji. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje, in sicer ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne, reče, samo to sem hotel vedeti, in odide.

 

Ta dogodek lahko tako natančno opišem, ker sem si ga zapisal kakšen teden dni kasneje, in to zato, ker je bil Pahor sploh edini od takratnih 90 poslancev, ki ga karkoli okrog tega predloga zanimalo. Takrat še ni bilo tako razvitega interneta, danes pa lahko vsakdo vidi, da je povsod po svetu veliko poskusov uveljavljanja aktivnega državljanstva. Pri nas pač manj, očitno ni volje, da bi to področje komunikacije med državljani in odločevalci ustrezno uredili. Te volje ni niti med odločevalci oziroma izvoljeno politično elito niti med državljani. Se motim? Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se ta volja pojavlja?!

 

Verjetno sem v kakšni stari "indijanarici" (tako smo v moji mladosti rekli filmom o kavbojih in indijancih) slišal za indijanski pregovor, da je vsak dan dober dan za umiranje. Čisto dober odgovor na pripombe mojih znancev in neznancev, zakaj še vedno poskušam ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.833
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.554
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.618
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.589
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.268
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.410
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.085
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.018