Komentar

Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje

Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija celo razprava o tem. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje: ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne. Samo to sem hotel vedeti, reče in odide.

16.07.2021 20:18
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   referendum   Zakon o vodah   Borut Pahor   državni zbor   TV Slovenija   Irska   Jože Možina   SAZU

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se volja po aktivnem državljanstvu pojavlja?

Novinar Jože Možina je imel kak dan pred slovesnostjo ob praznovanju 30-letnice osamosvojitve na Trgu republike intervju s predsednikom države Borutom Pahorjem. Predsednik je nekaj stavkov, ki jih je povedal Možini, ponovil tudi v svojem govoru na tej slovesnosti:

 

"Zdaj se govori celo o političnem razkolu. Očitno je, da so razlike večje in bolj poudarjene kot običajno. Vendar pa po moji oceni ne segajo zelo globoko med ljudi. Kdor bo zares iskreno želel oblikovati novo soglasje, bo hitro našel široko ljudsko podporo. Kdor bo sposoben najbolj prepričljivo ponuditi temeljne zamisli o tem, in se bo na to popolnoma osredotočil brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih" - v slavnostnem govoru je dodal - "temu se ni treba bati za široko ljudsko podporo". V intervjuju pri Možini pa: "Večina hrepeni in bo nagradila tistega, ki bo našel povezovalno pot."

 

Ob koncu je tako v govoru kot intervjuju dejal: "Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene. Tako razumimo tudi našo državo in domovino."

 

Lepe in prave besede. Pahor je intervjuju omenil tudi nekaj dejanj, ki jih je storil v podporo tem besedam. Kako je recimo posvojil pomembno izjavo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) glede sprave in jo ponuja v posvojitev tudi državljanom. Dotaknil se je tudi svojega prispevka k postavitvi spomenika sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani, kar tudi spoštujem, je simbolni korak k spravi, tudi kot arhitekt po izobrazbi dajem njegovi obliki vse priznanje, še najbolj pa verjamem v zapis verza Otona Župančiča na tem spomeniku:

 

"Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt."

 

Pa vendar, besede so lepe in prave, dejanj bi lahko bilo več. S strani katerekoli institucije, tudi s strani predsednika države še kakšno. Vzemimo najaktualnejši primer: popravek Zakona o vodah. In za predlog poskusa (od besed k dejanjem kot stoji v naslovu tega prispevka) vzemimo za osnovo že zapisane lepe in prave besede:

 

" ... ponuditi temeljne zamisli o novem soglasju (v našem primeru glede popravka Zakona o vodah, op. M.B.) in se na to osredotočiti brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih … ".

 

Institut predsednika države bi lahko povabil denimo petnajst najprominentnejših strokovnjakov za to področje, kar je predsednik Borut Pahor sicer naredil že nekajkrat v zvezi z različnimi strokovnimi področji, to je bilo poimenovano Posveti pri predsedniku, a nikjer ni bilo v javnosti zaznati - vsaj ne dovolj odmevno -, kaj se je zgodilo z zaključki teh pogovorov; če so bili kjerkoli pri spreminjanju zakonodaje upoštevani; lahko pa bi vzel na primer za poskus eno od metod  argumentacije (recimo katero od že znanih po svetu ali pa kakšno novo, strokovno prirejeno ravno za obravnavano problematiko). Lahko bi povabil k taki argumentaciji npr. "sedem modrih", kot to počne nemški predsednik države Steinmeier; lahko bi povabil k argumentaciji 99 izžrebanih državljanov, kot so to naredili na Irskem, in bi tri mesece enkrat na teden razpravljali o popravku Zakona o vodah, zaključki pa bi bili predstavljeni v državnem zboru ...

 

Morda bi predsednik s svojim poskusom le pripravil naše poslance, seveda še prej vlado, da bi se bolje lotili popravka Zakona o vodah, bolje pripravili obvezno (!) javno razpravo pred sprejemom tega zakona. Morda bi zaradi takšnega poskusa vlada, državni zbor ali državni svet organizirali kaj podobnega, morda bi celo kdo povabil k argumentaciji "moje" Aktivne državljane (v navednicah zato, ker me še vedno skoraj vsak znanec ali neznanec na ulici povpraša,  zakaj vendar toliko pišem o tem, večinoma pripomnijo, saj se itak ne da nič narediti). Morda na ta način, s tem poskusom privarčevali tista dva milijona evrov, kot pravijo v medijih, da je stal ta referendum. In bi imeli ta hip najboljšo možno rešitev te problematike, torej popravek Zakona o vodah. Seveda za boljšo rešitev nikoli in nihče ne bo naredil dovolj. Seveda vedno lahko kdo naredi še boljše, še bolj prav. Na dilemo, kaj je boljše, kaj je še bolj prav, ne moremo dobiti odgovorov samo na volitvah niti na vsesplošnem referendumu. Med enim in drugim orodjem demokracije je lahko še kakšna tretja možnost. Tudi med belo in črno barvo je še kakšna barva, če se vrnem k Pahorjevi mavrici. 

 

Naj za zaključek tega prispevka le pojasnim, zakaj so me besede Boruta Pahorja tako ponesle ravno k situaciji okrog minulega referenduma o vodah in k zapisanim predlogom, ki ponovno napeljujejo na nujo večje vloge metod argumentacije strokovne civilne družbe, aktivnih državljanov. Spomladi 1998 sem bil v pogodbenem odnosu kot svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o moji ideji o nuji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija razprava o tej moji ideji. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje, in sicer ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne, reče, samo to sem hotel vedeti, in odide.

 

Ta dogodek lahko tako natančno opišem, ker sem si ga zapisal kakšen teden dni kasneje, in to zato, ker je bil Pahor sploh edini od takratnih 90 poslancev, ki ga karkoli okrog tega predloga zanimalo. Takrat še ni bilo tako razvitega interneta, danes pa lahko vsakdo vidi, da je povsod po svetu veliko poskusov uveljavljanja aktivnega državljanstva. Pri nas pač manj, očitno ni volje, da bi to področje komunikacije med državljani in odločevalci ustrezno uredili. Te volje ni niti med odločevalci oziroma izvoljeno politično elito niti med državljani. Se motim? Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se ta volja pojavlja?!

 

Verjetno sem v kakšni stari "indijanarici" (tako smo v moji mladosti rekli filmom o kavbojih in indijancih) slišal za indijanski pregovor, da je vsak dan dober dan za umiranje. Čisto dober odgovor na pripombe mojih znancev in neznancev, zakaj še vedno poskušam ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.470
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.672
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.627
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.812
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.463
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.100
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 711
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.580
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.369