Komentar

Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje

Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija celo razprava o tem. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje: ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne. Samo to sem hotel vedeti, reče in odide.

16.07.2021 20:18
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   referendum   Zakon o vodah   Borut Pahor   državni zbor   TV Slovenija   Irska   Jože Možina   SAZU

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se volja po aktivnem državljanstvu pojavlja?

Novinar Jože Možina je imel kak dan pred slovesnostjo ob praznovanju 30-letnice osamosvojitve na Trgu republike intervju s predsednikom države Borutom Pahorjem. Predsednik je nekaj stavkov, ki jih je povedal Možini, ponovil tudi v svojem govoru na tej slovesnosti:

 

"Zdaj se govori celo o političnem razkolu. Očitno je, da so razlike večje in bolj poudarjene kot običajno. Vendar pa po moji oceni ne segajo zelo globoko med ljudi. Kdor bo zares iskreno želel oblikovati novo soglasje, bo hitro našel široko ljudsko podporo. Kdor bo sposoben najbolj prepričljivo ponuditi temeljne zamisli o tem, in se bo na to popolnoma osredotočil brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih" - v slavnostnem govoru je dodal - "temu se ni treba bati za široko ljudsko podporo". V intervjuju pri Možini pa: "Večina hrepeni in bo nagradila tistega, ki bo našel povezovalno pot."

 

Ob koncu je tako v govoru kot intervjuju dejal: "Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene. Tako razumimo tudi našo državo in domovino."

 

Lepe in prave besede. Pahor je intervjuju omenil tudi nekaj dejanj, ki jih je storil v podporo tem besedam. Kako je recimo posvojil pomembno izjavo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) glede sprave in jo ponuja v posvojitev tudi državljanom. Dotaknil se je tudi svojega prispevka k postavitvi spomenika sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani, kar tudi spoštujem, je simbolni korak k spravi, tudi kot arhitekt po izobrazbi dajem njegovi obliki vse priznanje, še najbolj pa verjamem v zapis verza Otona Župančiča na tem spomeniku:

 

"Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt."

 

Pa vendar, besede so lepe in prave, dejanj bi lahko bilo več. S strani katerekoli institucije, tudi s strani predsednika države še kakšno. Vzemimo najaktualnejši primer: popravek Zakona o vodah. In za predlog poskusa (od besed k dejanjem kot stoji v naslovu tega prispevka) vzemimo za osnovo že zapisane lepe in prave besede:

 

" ... ponuditi temeljne zamisli o novem soglasju (v našem primeru glede popravka Zakona o vodah, op. M.B.) in se na to osredotočiti brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih … ".

 

Institut predsednika države bi lahko povabil denimo petnajst najprominentnejših strokovnjakov za to področje, kar je predsednik Borut Pahor sicer naredil že nekajkrat v zvezi z različnimi strokovnimi področji, to je bilo poimenovano Posveti pri predsedniku, a nikjer ni bilo v javnosti zaznati - vsaj ne dovolj odmevno -, kaj se je zgodilo z zaključki teh pogovorov; če so bili kjerkoli pri spreminjanju zakonodaje upoštevani; lahko pa bi vzel na primer za poskus eno od metod  argumentacije (recimo katero od že znanih po svetu ali pa kakšno novo, strokovno prirejeno ravno za obravnavano problematiko). Lahko bi povabil k taki argumentaciji npr. "sedem modrih", kot to počne nemški predsednik države Steinmeier; lahko bi povabil k argumentaciji 99 izžrebanih državljanov, kot so to naredili na Irskem, in bi tri mesece enkrat na teden razpravljali o popravku Zakona o vodah, zaključki pa bi bili predstavljeni v državnem zboru ...

 

Morda bi predsednik s svojim poskusom le pripravil naše poslance, seveda še prej vlado, da bi se bolje lotili popravka Zakona o vodah, bolje pripravili obvezno (!) javno razpravo pred sprejemom tega zakona. Morda bi zaradi takšnega poskusa vlada, državni zbor ali državni svet organizirali kaj podobnega, morda bi celo kdo povabil k argumentaciji "moje" Aktivne državljane (v navednicah zato, ker me še vedno skoraj vsak znanec ali neznanec na ulici povpraša,  zakaj vendar toliko pišem o tem, večinoma pripomnijo, saj se itak ne da nič narediti). Morda na ta način, s tem poskusom privarčevali tista dva milijona evrov, kot pravijo v medijih, da je stal ta referendum. In bi imeli ta hip najboljšo možno rešitev te problematike, torej popravek Zakona o vodah. Seveda za boljšo rešitev nikoli in nihče ne bo naredil dovolj. Seveda vedno lahko kdo naredi še boljše, še bolj prav. Na dilemo, kaj je boljše, kaj je še bolj prav, ne moremo dobiti odgovorov samo na volitvah niti na vsesplošnem referendumu. Med enim in drugim orodjem demokracije je lahko še kakšna tretja možnost. Tudi med belo in črno barvo je še kakšna barva, če se vrnem k Pahorjevi mavrici. 

 

Naj za zaključek tega prispevka le pojasnim, zakaj so me besede Boruta Pahorja tako ponesle ravno k situaciji okrog minulega referenduma o vodah in k zapisanim predlogom, ki ponovno napeljujejo na nujo večje vloge metod argumentacije strokovne civilne družbe, aktivnih državljanov. Spomladi 1998 sem bil v pogodbenem odnosu kot svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o moji ideji o nuji nekakšnega Zakona o aktivnem državljanstvu, ki je dvignil tudi širšo medijsko pozornost. Nekega večera je bila v Odmevih TV Slovenija razprava o tej moji ideji. Naslednji dan sem kot običajno sedel v svoji pisarni v kabinetu predsednika državnega zbora, ko nekdo potrka na vrata. Vstopi poslanec Borut Pahor in pove, da ima eno samo vprašanje, in sicer ali je kje v tujini zaslediti kaj podobnega, kot je videl prejšnji večer v Odmevih. Malo presenečeno ga pogledam, se zasmejim in odgovorim, da ne vem. Pahor pristopi do moje mize, me potreplja po ramenu, se nasmehne, reče, samo to sem hotel vedeti, in odide.

 

Ta dogodek lahko tako natančno opišem, ker sem si ga zapisal kakšen teden dni kasneje, in to zato, ker je bil Pahor sploh edini od takratnih 90 poslancev, ki ga karkoli okrog tega predloga zanimalo. Takrat še ni bilo tako razvitega interneta, danes pa lahko vsakdo vidi, da je povsod po svetu veliko poskusov uveljavljanja aktivnega državljanstva. Pri nas pač manj, očitno ni volje, da bi to področje komunikacije med državljani in odločevalci ustrezno uredili. Te volje ni niti med odločevalci oziroma izvoljeno politično elito niti med državljani. Se motim? Morda presenetljivo visoka udeležba predvsem mladih na nedeljskem referendumu o Zakonu o vodah vseeno kaže na to, da se ta volja pojavlja?!

 

Verjetno sem v kakšni stari "indijanarici" (tako smo v moji mladosti rekli filmom o kavbojih in indijancih) slišal za indijanski pregovor, da je vsak dan dober dan za umiranje. Čisto dober odgovor na pripombe mojih znancev in neznancev, zakaj še vedno poskušam ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
18
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.330
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.479
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.257
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.570
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.294
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.466
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.066
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 959
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 829