Komentar

O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"

Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane do skrajnosti subjektiven. Na tem mestu nastopi vprašanje, ali lahko bolečina sploh izrazi tisto, kar naj bi bilo izza našega življenja. Včasih dvomim, največkrat ne. Zavedam se, da se mi bo danes začasno spremenil jezik, ki ga sicer uporabljam pri komentiranju.

17.07.2021 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   bolečina   Mladen Stilinović   Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija!   Muzej sodobne umetnosti   Metelkova

Foto: Jutarnji List

Neplačan oglas: Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! je več kot izvrstna. Oglejte si jo, odprta je do 3. oktobra 2021.

Končno sem si ogledal razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija! v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM) v Ljubljani. Ker ne pišem kritik in me nihče ne sili, da napišem pregledni tekst o razstavi, sem se odločil, da bom komentiral le eno umetnino - in to umetnino konceptualnega umetnika Mladena Stilinovića z naslovom Pokopana bolečina (konceptualne fotografije - dokumenti procesa), ki je nastala leta 2000. Umetnik je ob svojem umetniškem delu zapisal:

 

"Nekje pred koncem devetdesetih sem se odločil, da moram zaključiti ta cikel z vzmetnicami. Odlična priložnost za to je bila, ko so me povabili na razstavo v Slavonski Brod. Na stare vzmetnice sem preprosto napisal besedo Bolečina in jih zakopal v grob. Pokopal sem jih (tri vzmetnice op. D.Ž.), da se znebim bolečine. Vendar pa so grobovi kraj, kjer se vedno simbolično spominjamo bolečine. Spoznal sem, da gre dejansko za zaprt krog, za stalno repeticijo in da se bolečini ni mogoče izogniti."

 

Med ostalimi tematskimi ciklusi, kot so hrana, denar, ekonomija ali eksploatacija mrtvih, je začel Mladen Stilinović konec sedemdesetih let procesirati bolečino. Zaključna umetnina cikla Pokopana bolečina, ki jo lahko vidimo na razstavi, mi pred tem ni bila znana, čeprav sem dokaj redno spremljal Stilinovićevo delo. Za potrebe realizacije umetnine je organiziral pogreb, obred pokopa bolečine. Po tistem, ko je zasul vzmetnice z napisom bolečina, je na tri gomile postavil še spominska obeležja, na katere je napisal besedo - bolečina. Ponovno nam je dokazal, da je napisana črka (letrizem) tista, ki lako izrazi našo konceptualno-vizualno neposrednost. Črka, zapisana beseda - kot vizualna forma lepega smisla!

 

Za razliko od duhovnika umetnik v svojem procesu (konceptualizaciji) lahko brez večjih težav vzame v roke nečisto, ampak pozor! samo zato, da ga spremeni v čisto. Duhovnik pa ravno s tem, ko opravlja obredje s čistim (s svetimi predmeti iz zlata, srebra), nečisto lahko spervertira v realnost - v nečisto - celo v globoko bolečino. 

 

Stilinovićeva performativna procesualnost - v tem primeru obred prehoda - nas poveže z idejo bolečine, ki seže čez našo možnost njene razlage. Rad se ponavljam: tudi zato smo na svetu umetniki, da iz nevidnega delamo vidno. Art/ikuliramo postopek. Obnavljamo ali celo oblikujemo svet. Predvsem pa ne zaupamo duhovnikom. 

 

Bolečina je ena globjih manifestacij resnice, je temeljni sprožilec za poizkus razumevanja tistega, kar nam je nerazumljivo. Neprijetna fizična ali čustvena izkušnja je vedno povezna z dejansko ali potencialno poškodobo človeškega. Spoznamo jo lahko samo prek izkušnje. Velikokrat rečemo: med tem, ko sem to doživel, sem zaznal bolečino v prsih. 

 

Današnje besedilo je bolj poročilo o bolečini, ki jo doživljajo pravični, ki jim jo prizadanejo krivični. Če se je Mladen Stilinović nagledal česa v svojem življenju, je to zloba. "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo", mi je pred davnim časom izrekel v določenem ideološkem kontekstu v muzeju na Reki. Kako ostro je zvenel ta preprost stavek iz njegovih ust. Res je, pretvarjanje ideološkega je zlo samo na sebi! 

 

Sam bi rad z notranjim očesom svojega uma pogledal v manifestacijo intenzivne bolečine, v njeno ostrino. Zagotovo je bolečina ena od pomembnejših človeških občutij. Menim, da je lahko vse, le resničnost ni. Menim, da je prehod v metafizično; v stanje nečloveškega. Nekdo je zapisal, da je bolečina točno toliko resničnost, kot je denar papir in je galerija soba.

 

Zato jo je potrebno na neki točki ustaviti, da smo lahko sploh človeški v resničnosti. Kako? Tako, da se obkrožimo s časom! Vse do trenutka, ko prestopimo - v svet resnice, v nič ali absolut!

 

Hudi nesporazumi povzročajo bolečino. V umetnosti bolečini posvečamo posebne vrste pozornost. Na poseben način konceptualiziramo zaznavanje lastne izkušnje, neposredno doživljanje prevedemo v konceptualno proceduro. Ko bolečino kot čuten podatek o fizičnem ali psihičnem dogajanju strukturiramo v proces. Ta je vedno dvosmeren: je vmesno stanje v realnem (pogreb), ampak subjektivnega doživljanja. In obratno. Pogreb je točka prehoda. Bolečina je čustveno stanje, ki najprej izrisuje našo čutnost. Prenos bolečine v polje umetnosti pa je neke vrste komunikacija z bolečino. Istočasno pa distanca, ki nas vedno znova zaboli, ugotavlja Stilinović, ko v drugi umetnini sistematizira bolečino: (a) nenadna bolečina, (b) obvladovanje bolečine, (c) odsotnost bolečine, (d) globoka bolečina, (e) obilje bolečine, (f) brezno bolečine, (g) bolečina odrgnine. Konceptualizira poškodbe notranjega tkiva v dobesednem in simbolnem smislu. 

 

Sam redko uporabljam besedo simbolno, še manj besedo metaforično.Tudi danes ju ne bom. Vsak ritual vsebuje simbolno dejanje, ki prek ponovljivosti čisti nečisto. Zato bom v kontekstu umetnosti (XXI. stoletja) namenoma uporabil - začasno in naivno - besedo intuicija: vgrajevanje iracionalnega v razum.

 

Bolečina in trpljenje: Značilnost bolečine je, da si človek želi, da se zaustavi, da se prekine trpljenje. Takšna je pač naša psihološka ekonomija. Vse v umetnosti je le naša intuitivna presoja. Tudi v kontekstu patoloških stanj skupnosti. Bolečina je lahko grozna in gnusna. Takrat nastopi konceptualna zmeda - družbena kriza. Enostavnega odgovora na vsa ta zahtevna vprašnja ni ne v medicini ne v filozofiji. Tudi zato nastopi na tem mestu posebno znanje - umetnost. 

 

V Ljubljani živijo fantastični misleci, ki znajo brilijantno premišljevati razmerje med bolečino in užitkom. Zato se sam vračam k konceptualizaciji in performativnosti, ki predvsem želita, da se bolečina v umetnini ne spremeni v stereotip. Joj, koliko svetobolja lahko vidmo v umetniško interpretirani bolečini (suffer). Stilinović bolečino dosledno pošilja v območje dvoumnosti. Njegov odnos je dvojen: natančno se zaveda množice umetnin, ki imajo za svojo temo bolečino, in velike skupine umetnikov, ki so živeli v bolečini in trpljenju in iz nje proizvajali svojo izvrstno umetnost.

 

In na koncu oznanilo: Umetnost velikokrat vzbuja negativna čustva, ki jih doživljamo kot bolečino, ki se jim v običajnem življenju izogibamo. Sploh če na pogrebu gledamo bagerje, ki kopljejo krste. Ti nam zagotovo sprožijo receptorje v našem telesu. Sprožijo fizično in psihično bolečino v telesu. So bolečine, ki jih nadzorovano prenašamo, kot je recimo bolečina pri porodu ali pri igri, so pa bolečine, ki človeka in človeštvo spravljajo v blaznost. Temu rečemo v gledališki umetnosti: sveti človek Momo.

 

Dragi prijatelji, umrl je Franc Cegnar. Na koncu koncev je bolečina zaznavni proces, značilnost vseh čutil in uma. Bolečina je vseobsegajoča, je skoraj religija, je skoraj - bog. Umetnost pa je najvišji izraz človeškega. Sekularnega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
6
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.807
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.471
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.400
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 838
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 669
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.501