Komentar

O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"

Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane do skrajnosti subjektiven. Na tem mestu nastopi vprašanje, ali lahko bolečina sploh izrazi tisto, kar naj bi bilo izza našega življenja. Včasih dvomim, največkrat ne. Zavedam se, da se mi bo danes začasno spremenil jezik, ki ga sicer uporabljam pri komentiranju.

17.07.2021 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   bolečina   Mladen Stilinović   Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija!   Muzej sodobne umetnosti   Metelkova

Foto: Jutarnji List

Neplačan oglas: Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! je več kot izvrstna. Oglejte si jo, odprta je do 3. oktobra 2021.

Končno sem si ogledal razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija! v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM) v Ljubljani. Ker ne pišem kritik in me nihče ne sili, da napišem pregledni tekst o razstavi, sem se odločil, da bom komentiral le eno umetnino - in to umetnino konceptualnega umetnika Mladena Stilinovića z naslovom Pokopana bolečina (konceptualne fotografije - dokumenti procesa), ki je nastala leta 2000. Umetnik je ob svojem umetniškem delu zapisal:

 

"Nekje pred koncem devetdesetih sem se odločil, da moram zaključiti ta cikel z vzmetnicami. Odlična priložnost za to je bila, ko so me povabili na razstavo v Slavonski Brod. Na stare vzmetnice sem preprosto napisal besedo Bolečina in jih zakopal v grob. Pokopal sem jih (tri vzmetnice op. D.Ž.), da se znebim bolečine. Vendar pa so grobovi kraj, kjer se vedno simbolično spominjamo bolečine. Spoznal sem, da gre dejansko za zaprt krog, za stalno repeticijo in da se bolečini ni mogoče izogniti."

 

Med ostalimi tematskimi ciklusi, kot so hrana, denar, ekonomija ali eksploatacija mrtvih, je začel Mladen Stilinović konec sedemdesetih let procesirati bolečino. Zaključna umetnina cikla Pokopana bolečina, ki jo lahko vidimo na razstavi, mi pred tem ni bila znana, čeprav sem dokaj redno spremljal Stilinovićevo delo. Za potrebe realizacije umetnine je organiziral pogreb, obred pokopa bolečine. Po tistem, ko je zasul vzmetnice z napisom bolečina, je na tri gomile postavil še spominska obeležja, na katere je napisal besedo - bolečina. Ponovno nam je dokazal, da je napisana črka (letrizem) tista, ki lako izrazi našo konceptualno-vizualno neposrednost. Črka, zapisana beseda - kot vizualna forma lepega smisla!

 

Za razliko od duhovnika umetnik v svojem procesu (konceptualizaciji) lahko brez večjih težav vzame v roke nečisto, ampak pozor! samo zato, da ga spremeni v čisto. Duhovnik pa ravno s tem, ko opravlja obredje s čistim (s svetimi predmeti iz zlata, srebra), nečisto lahko spervertira v realnost - v nečisto - celo v globoko bolečino. 

 

Stilinovićeva performativna procesualnost - v tem primeru obred prehoda - nas poveže z idejo bolečine, ki seže čez našo možnost njene razlage. Rad se ponavljam: tudi zato smo na svetu umetniki, da iz nevidnega delamo vidno. Art/ikuliramo postopek. Obnavljamo ali celo oblikujemo svet. Predvsem pa ne zaupamo duhovnikom. 

 

Bolečina je ena globjih manifestacij resnice, je temeljni sprožilec za poizkus razumevanja tistega, kar nam je nerazumljivo. Neprijetna fizična ali čustvena izkušnja je vedno povezna z dejansko ali potencialno poškodobo človeškega. Spoznamo jo lahko samo prek izkušnje. Velikokrat rečemo: med tem, ko sem to doživel, sem zaznal bolečino v prsih. 

 

Današnje besedilo je bolj poročilo o bolečini, ki jo doživljajo pravični, ki jim jo prizadanejo krivični. Če se je Mladen Stilinović nagledal česa v svojem življenju, je to zloba. "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo", mi je pred davnim časom izrekel v določenem ideološkem kontekstu v muzeju na Reki. Kako ostro je zvenel ta preprost stavek iz njegovih ust. Res je, pretvarjanje ideološkega je zlo samo na sebi! 

 

Sam bi rad z notranjim očesom svojega uma pogledal v manifestacijo intenzivne bolečine, v njeno ostrino. Zagotovo je bolečina ena od pomembnejših človeških občutij. Menim, da je lahko vse, le resničnost ni. Menim, da je prehod v metafizično; v stanje nečloveškega. Nekdo je zapisal, da je bolečina točno toliko resničnost, kot je denar papir in je galerija soba.

 

Zato jo je potrebno na neki točki ustaviti, da smo lahko sploh človeški v resničnosti. Kako? Tako, da se obkrožimo s časom! Vse do trenutka, ko prestopimo - v svet resnice, v nič ali absolut!

 

Hudi nesporazumi povzročajo bolečino. V umetnosti bolečini posvečamo posebne vrste pozornost. Na poseben način konceptualiziramo zaznavanje lastne izkušnje, neposredno doživljanje prevedemo v konceptualno proceduro. Ko bolečino kot čuten podatek o fizičnem ali psihičnem dogajanju strukturiramo v proces. Ta je vedno dvosmeren: je vmesno stanje v realnem (pogreb), ampak subjektivnega doživljanja. In obratno. Pogreb je točka prehoda. Bolečina je čustveno stanje, ki najprej izrisuje našo čutnost. Prenos bolečine v polje umetnosti pa je neke vrste komunikacija z bolečino. Istočasno pa distanca, ki nas vedno znova zaboli, ugotavlja Stilinović, ko v drugi umetnini sistematizira bolečino: (a) nenadna bolečina, (b) obvladovanje bolečine, (c) odsotnost bolečine, (d) globoka bolečina, (e) obilje bolečine, (f) brezno bolečine, (g) bolečina odrgnine. Konceptualizira poškodbe notranjega tkiva v dobesednem in simbolnem smislu. 

 

Sam redko uporabljam besedo simbolno, še manj besedo metaforično.Tudi danes ju ne bom. Vsak ritual vsebuje simbolno dejanje, ki prek ponovljivosti čisti nečisto. Zato bom v kontekstu umetnosti (XXI. stoletja) namenoma uporabil - začasno in naivno - besedo intuicija: vgrajevanje iracionalnega v razum.

 

Bolečina in trpljenje: Značilnost bolečine je, da si človek želi, da se zaustavi, da se prekine trpljenje. Takšna je pač naša psihološka ekonomija. Vse v umetnosti je le naša intuitivna presoja. Tudi v kontekstu patoloških stanj skupnosti. Bolečina je lahko grozna in gnusna. Takrat nastopi konceptualna zmeda - družbena kriza. Enostavnega odgovora na vsa ta zahtevna vprašnja ni ne v medicini ne v filozofiji. Tudi zato nastopi na tem mestu posebno znanje - umetnost. 

 

V Ljubljani živijo fantastični misleci, ki znajo brilijantno premišljevati razmerje med bolečino in užitkom. Zato se sam vračam k konceptualizaciji in performativnosti, ki predvsem želita, da se bolečina v umetnini ne spremeni v stereotip. Joj, koliko svetobolja lahko vidmo v umetniško interpretirani bolečini (suffer). Stilinović bolečino dosledno pošilja v območje dvoumnosti. Njegov odnos je dvojen: natančno se zaveda množice umetnin, ki imajo za svojo temo bolečino, in velike skupine umetnikov, ki so živeli v bolečini in trpljenju in iz nje proizvajali svojo izvrstno umetnost.

 

In na koncu oznanilo: Umetnost velikokrat vzbuja negativna čustva, ki jih doživljamo kot bolečino, ki se jim v običajnem življenju izogibamo. Sploh če na pogrebu gledamo bagerje, ki kopljejo krste. Ti nam zagotovo sprožijo receptorje v našem telesu. Sprožijo fizično in psihično bolečino v telesu. So bolečine, ki jih nadzorovano prenašamo, kot je recimo bolečina pri porodu ali pri igri, so pa bolečine, ki človeka in človeštvo spravljajo v blaznost. Temu rečemo v gledališki umetnosti: sveti človek Momo.

 

Dragi prijatelji, umrl je Franc Cegnar. Na koncu koncev je bolečina zaznavni proces, značilnost vseh čutil in uma. Bolečina je vseobsegajoča, je skoraj religija, je skoraj - bog. Umetnost pa je najvišji izraz človeškega. Sekularnega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti
1
28.10.2021 21:00
Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
15
27.10.2021 21:00
Mar res potrebujemo še eno vojno, da se bomo spravili in zaživeli kot bitja višje zavesti, razuma in sloge? Glede na trajanje ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
16
26.10.2021 20:00
Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in ... Več.
Piše: Milan Krek
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
24
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu na Škotskem začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh tednih, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
15
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
23
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
8
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.131
02/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.946
03/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.546
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.890
05/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.228
06/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.245
07/
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
Igor Vlačič
Ogledov: 978
08/
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
Milan Krek
Ogledov: 939
09/
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
Božo Cerar
Ogledov: 983
10/
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
Dragan Živadinov
Ogledov: 908