Komentar

Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?

Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego spravila evropsko birokracijo v Bruslju, ki bi rada, da se na nastop slovenskega premierja čim prej pozabi. Unija se sicer tako ali tako zelo redko in stežka poenoti glede ključnih zunanjepolitičnih stališč. Novemu iranskemu predsedniku, ki je odigral pomembno vlogo pri zločinih pred več kot tridesetimi leti, so nekateri evropski voditelji celo čestitali, s čemer so mirno poteptali vse, za kar naj bi se EU vsaj deklarativno zavzemala - torej za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, pravno državo, enakopravnost, demokraciji in zlasti spoštovanje temeljnega človeškega dostojanstva.

20.07.2021 20:30
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   EU   Slovenija   Iran   Ebrahim Raisi   Janez Janša   človekove pravice   Josep Borrell   Teheran   Agnes Callamard

Fotomontaža: portal+

Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, ki je Janševo izjavo glede Irana pozdravil, je celo prepričana, da bi se morala zoper Ebrahima Raisija uvesti preiskava zaradi zločinov zoper človečnost.

V drugem členu Pogodbe o Evropski uniji lahko preberemo, da Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin. V členu 21 pogodbe pa nadalje piše, da Unijo pri njenem delovanju na mednarodni ravni vodijo načela, ki so podlaga njenega nastanka, razvoja in širitve in ki jih želi s svojim delovanjem tudi spodbujati v svetu: demokracija, pravna država, univerzalnost in nedeljivost človekovih pravic in temeljnih svoboščin, spoštovanje človekovega dostojanstva, enakost in solidarnost ter spoštovanje načel Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava.

 

To so pomembne besede in prav je, da so zapisane v enem od najvišjih aktov EU. Prav bi bilo tudi, da bi jih v večji meri spoštovali. To še posebej velja za tiste v EU, ki sprejemajo odločitve. Omenjene besede tako glede urejanja zadev znotraj Unije kot pri njenem delovanju navzven bi morali dejansko prelivati v dejanja. In to brez dvojnih meril, pa naj si gre za Španijo ali Madžarsko, Mjanmar ali njeno sosedo Kitajsko. Dostojanstvo človeka zasluži enako spoštovanje tako v Barceloni kot Varšavi, genocid je enako zavržen tako v pokrajini Rakhine kot pokrajini Xinjiang. Le tako bo lahko EU ohranila kredibilnost pri vseh svojih državljanih in v svetu. Le tako bo lahko EU končno postala upoštevanja vreden igralec v mednarodni skupnosti. 

 

Tako pa smo vse prepogosteje priča primerom, ko zaradi zasledovanja pragmatičnih ciljev in ožjih interesov temeljne vrednote unije ostajajo bolj črke na papirju. Enkrat imajo prednost dobave zemeljskega plina iz Rusije, drugič prodaja izdelkov na kitajskem trgu, tretjič pa je razlog za uklanjanje avtokratom nekaj tretjega. Vodilni v EU oziroma večjih, vplivnih članicah nimajo radi, če jim kdo pri tem nastavi ogledalo, še posebej, če prihaja iz manjše države članice.

 

Lepemu tovrstnemu primeru smo bili priča pred dnevi. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v video nagovoru na vsakoletnem dogodku iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Pravzaprav je podprl vzpostavitev neodvisne preiskovalne komisije OZN, za kar se je pred časom zavzel tudi Javaid Rehman, posebni poročevalec OZN za človekove pravice v Iranu. Pred tedni se je v posebnem pismu, naslovljenem na Michelle Bachelet, visoko komisarko OZN za človekove pravice, več kot 150 znanih osebnosti (med njimi šest Nobelovih nagrajencev) na čelu z Mary Robinson, nekdanjo predsednico Irske, podobno zavzelo za mednarodno preiskavo.

 

Kje so pokopani pobiti, še vedno ni znano. Pri pokolu naj bi imel nemajhno vlogo skrajno konservativni Ebrahim Raisi, ki bo v prihodnjih dneh zahvaljujoč vladajočim mulam na funkciji predsednika države nasledil zmernega Hasana Rohanija. Uradni Teheran je - razumljivo - seveda protestiral. Za Janšev nastop ni našla dobre besede niti večina slovenskih medijev. Malce čudno sicer, če vemo, da je spoštovanje človekovih pravic in prizadevanje proti nekaznovanosti za zločine zoper človečnost, vojne zločine in genocid ena od stalnic naše zunanje politike vse od nastanka samostojne Slovenije.

 

Še bolj čudna in nenavadna pa naj bi bila izjava Josepa Borrella, visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, če je seveda resnična (povzeta po spletni strani iranskega zunanjega ministrstva), da Janša, predsednik vlade trenutno predsedujoče države svetu EU, ni izražal stališč EU. Domnevamo, da je razloge za Borrellove besede iskati v želji EU, da ne zaostruje odnosov z Iranom, da bi ta tako vendarle nekako ostal pri sporazumu o začasni odpovedi nuklearnemu orožju. Sporazum o iranskem jedrskem programu so leta 2015 z Iranom sklenile stalne članice Varnostnega sveta OZN ter Nemčija ob sodelovanju EU. Leta 2018 so od tega sporazuma odstpile Združene države pod Trumpom, vse manj pa ga spoštuje tudi iranska stran.

 

EU bi torej rada, da se na Janšev nastop čim prej pozabi. Resnici na ljubo je treba priznati, da se države članice Unije zelo težko dokopljejo do skupnih zunanjepolitičnih stališč. O velikem številu perečih zunanjepolitičnih vprašanj jih tako niti ni. Izjava Borrella, ki nas še enkrat posredno spominja na to, pa vendarle meče dokaj čudno luč na samo EU. Zaradi nje ali pa čestitk nekaterih evropskih voditeljev Raisiju ob nastopu funkcije, Iran ne bo nič kaj bolj zavezan opustitvi svojih nuklearnih ambicij, še manj pa večjemu spoštovanju človekovih pravic in pravne države. Resda je bilo žrtev pokola "le" nekaj deset tisoč, po nekaterih drugih podatkih "le" nekaj tisoč - in še to več kot trideset let nazaj. Pa vendar se postavlja vprašanje, kakšno pa je pravzaprav stališče EU do tovrstnih pobojev. Zastavljajo si ga mnogi, predvsem pa tisti, ki v svetu hrepenijo po pravičnosti, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic. Vrednot torej, katerih šampion naj bi bila ravno EU.

 

Je pa Janšev nastop naletel na odobravanje v ugledni mednarodni organizaciji Amnesty International. Eden njegovih članov mu je hvaležnost izrazil tudi pisno. Agnès Callamard, generalna sekretarka te znane mednarodne nevladne organizacije (pred leti je bila poročevalka za izvensodne poboje Sveta OZN za človekove pravice), je celo prepričana, da bi se morala zoper Ebrahima Raisija uvesti preiskava zaradi zločinov zoper človečnost. Organizacija namreč razpolaga z obširno dokazno dokumentacijo o njegovi neposredni vpletenosti v uboje tisočih disidentov leta 1988 v zaporih blizu iranskega glavnega mesta. Podobno velja za njegovo vlogo vodje iranskega pravosodja, ko je bilo leta 2019 v protivladnih protestih ubitih 1500 ljudi, še precej več pa mučenih. Ljubitelji športa se bodo spomnili, da je bil zaradi sodelovanja v protestih usmrčen znani rokoborec Navid Afkari. Zanj se je neuspešno zavzel tudi Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 

Dr. Božo Cerar je veleposlanik v pokoju. Njegovo mnenje odraža tudi mnenje uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963