Komentar

Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?

Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego spravila evropsko birokracijo v Bruslju, ki bi rada, da se na nastop slovenskega premierja čim prej pozabi. Unija se sicer tako ali tako zelo redko in stežka poenoti glede ključnih zunanjepolitičnih stališč. Novemu iranskemu predsedniku, ki je odigral pomembno vlogo pri zločinih pred več kot tridesetimi leti, so nekateri evropski voditelji celo čestitali, s čemer so mirno poteptali vse, za kar naj bi se EU vsaj deklarativno zavzemala - torej za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, pravno državo, enakopravnost, demokraciji in zlasti spoštovanje temeljnega človeškega dostojanstva.

20.07.2021 20:30
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   EU   Slovenija   Iran   Ebrahim Raisi   Janez Janša   človekove pravice   Josep Borrell   Teheran   Agnes Callamard

Fotomontaža: portal+

Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, ki je Janševo izjavo glede Irana pozdravil, je celo prepričana, da bi se morala zoper Ebrahima Raisija uvesti preiskava zaradi zločinov zoper človečnost.

V drugem členu Pogodbe o Evropski uniji lahko preberemo, da Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin. V členu 21 pogodbe pa nadalje piše, da Unijo pri njenem delovanju na mednarodni ravni vodijo načela, ki so podlaga njenega nastanka, razvoja in širitve in ki jih želi s svojim delovanjem tudi spodbujati v svetu: demokracija, pravna država, univerzalnost in nedeljivost človekovih pravic in temeljnih svoboščin, spoštovanje človekovega dostojanstva, enakost in solidarnost ter spoštovanje načel Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava.

 

To so pomembne besede in prav je, da so zapisane v enem od najvišjih aktov EU. Prav bi bilo tudi, da bi jih v večji meri spoštovali. To še posebej velja za tiste v EU, ki sprejemajo odločitve. Omenjene besede tako glede urejanja zadev znotraj Unije kot pri njenem delovanju navzven bi morali dejansko prelivati v dejanja. In to brez dvojnih meril, pa naj si gre za Španijo ali Madžarsko, Mjanmar ali njeno sosedo Kitajsko. Dostojanstvo človeka zasluži enako spoštovanje tako v Barceloni kot Varšavi, genocid je enako zavržen tako v pokrajini Rakhine kot pokrajini Xinjiang. Le tako bo lahko EU ohranila kredibilnost pri vseh svojih državljanih in v svetu. Le tako bo lahko EU končno postala upoštevanja vreden igralec v mednarodni skupnosti. 

 

Tako pa smo vse prepogosteje priča primerom, ko zaradi zasledovanja pragmatičnih ciljev in ožjih interesov temeljne vrednote unije ostajajo bolj črke na papirju. Enkrat imajo prednost dobave zemeljskega plina iz Rusije, drugič prodaja izdelkov na kitajskem trgu, tretjič pa je razlog za uklanjanje avtokratom nekaj tretjega. Vodilni v EU oziroma večjih, vplivnih članicah nimajo radi, če jim kdo pri tem nastavi ogledalo, še posebej, če prihaja iz manjše države članice.

 

Lepemu tovrstnemu primeru smo bili priča pred dnevi. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v video nagovoru na vsakoletnem dogodku iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Pravzaprav je podprl vzpostavitev neodvisne preiskovalne komisije OZN, za kar se je pred časom zavzel tudi Javaid Rehman, posebni poročevalec OZN za človekove pravice v Iranu. Pred tedni se je v posebnem pismu, naslovljenem na Michelle Bachelet, visoko komisarko OZN za človekove pravice, več kot 150 znanih osebnosti (med njimi šest Nobelovih nagrajencev) na čelu z Mary Robinson, nekdanjo predsednico Irske, podobno zavzelo za mednarodno preiskavo.

 

Kje so pokopani pobiti, še vedno ni znano. Pri pokolu naj bi imel nemajhno vlogo skrajno konservativni Ebrahim Raisi, ki bo v prihodnjih dneh zahvaljujoč vladajočim mulam na funkciji predsednika države nasledil zmernega Hasana Rohanija. Uradni Teheran je - razumljivo - seveda protestiral. Za Janšev nastop ni našla dobre besede niti večina slovenskih medijev. Malce čudno sicer, če vemo, da je spoštovanje človekovih pravic in prizadevanje proti nekaznovanosti za zločine zoper človečnost, vojne zločine in genocid ena od stalnic naše zunanje politike vse od nastanka samostojne Slovenije.

 

Še bolj čudna in nenavadna pa naj bi bila izjava Josepa Borrella, visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, če je seveda resnična (povzeta po spletni strani iranskega zunanjega ministrstva), da Janša, predsednik vlade trenutno predsedujoče države svetu EU, ni izražal stališč EU. Domnevamo, da je razloge za Borrellove besede iskati v želji EU, da ne zaostruje odnosov z Iranom, da bi ta tako vendarle nekako ostal pri sporazumu o začasni odpovedi nuklearnemu orožju. Sporazum o iranskem jedrskem programu so leta 2015 z Iranom sklenile stalne članice Varnostnega sveta OZN ter Nemčija ob sodelovanju EU. Leta 2018 so od tega sporazuma odstpile Združene države pod Trumpom, vse manj pa ga spoštuje tudi iranska stran.

 

EU bi torej rada, da se na Janšev nastop čim prej pozabi. Resnici na ljubo je treba priznati, da se države članice Unije zelo težko dokopljejo do skupnih zunanjepolitičnih stališč. O velikem številu perečih zunanjepolitičnih vprašanj jih tako niti ni. Izjava Borrella, ki nas še enkrat posredno spominja na to, pa vendarle meče dokaj čudno luč na samo EU. Zaradi nje ali pa čestitk nekaterih evropskih voditeljev Raisiju ob nastopu funkcije, Iran ne bo nič kaj bolj zavezan opustitvi svojih nuklearnih ambicij, še manj pa večjemu spoštovanju človekovih pravic in pravne države. Resda je bilo žrtev pokola "le" nekaj deset tisoč, po nekaterih drugih podatkih "le" nekaj tisoč - in še to več kot trideset let nazaj. Pa vendar se postavlja vprašanje, kakšno pa je pravzaprav stališče EU do tovrstnih pobojev. Zastavljajo si ga mnogi, predvsem pa tisti, ki v svetu hrepenijo po pravičnosti, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic. Vrednot torej, katerih šampion naj bi bila ravno EU.

 

Je pa Janšev nastop naletel na odobravanje v ugledni mednarodni organizaciji Amnesty International. Eden njegovih članov mu je hvaležnost izrazil tudi pisno. Agnès Callamard, generalna sekretarka te znane mednarodne nevladne organizacije (pred leti je bila poročevalka za izvensodne poboje Sveta OZN za človekove pravice), je celo prepričana, da bi se morala zoper Ebrahima Raisija uvesti preiskava zaradi zločinov zoper človečnost. Organizacija namreč razpolaga z obširno dokazno dokumentacijo o njegovi neposredni vpletenosti v uboje tisočih disidentov leta 1988 v zaporih blizu iranskega glavnega mesta. Podobno velja za njegovo vlogo vodje iranskega pravosodja, ko je bilo leta 2019 v protivladnih protestih ubitih 1500 ljudi, še precej več pa mučenih. Ljubitelji športa se bodo spomnili, da je bil zaradi sodelovanja v protestih usmrčen znani rokoborec Navid Afkari. Zanj se je neuspešno zavzel tudi Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 

Dr. Božo Cerar je veleposlanik v pokoju. Njegovo mnenje odraža tudi mnenje uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.465
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 828
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 668
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500