Komentar

Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!

Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. Končno. Resolucija, ki je bila sprejeta nekam potihoma, ni pravno zavezujoča, vseeno pa države članice Evropske unije (EU) poziva, naj ženskam ne omejujejo dostopa do umetne prekinitve nosečnosti. Nekatere evropske države se še vedno obnašajo kot velik del preostalega sveta, kjer je ženska maternica last države, skupnosti ali posesivnega moškega.

19.07.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Reddit   evropska resolucija   moški   ženska   reprodukcija   otrok   Cerkev   splav   homo sapiens

Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna, težka odločitev posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

Pred dvema letoma se je na platformi Reddit pojavila zgodba mladeniča, ki je jadikoval, da matere njegovega otroka starševstvo sploh ne zanima. Cela zgodba je šla nekako takole: fant in dekla sta hodila na zmenke, počela, kar sta pač počela in ona je zanosila ter se odločila, da otroka ne bo obdržala. Odločila se je za splav ter končanje zveze. Fantu je odločitev tudi pošteno povedala. Ta je tako ponorel, da je primer zvlekel na sodišče, ki je šokiranemu dekletu prepovedalo splav. Zgodba se je dogajala v Združenih državah, ki na zunaj dajejo vtis cvetočega liberalizma in možnosti svobodnih odločitev, v resnici pa so Američani puritansko dvolični kot le redko kateri narod na svetu - na zunaj uj, znotraj fuj! 

 

Nekatere ameriške zvezne države počnejo vse, da bi ženskam splav onemogočile, pa četudi s tem ogrožajo njihovo zdravje ali celo življenje. Zgodil se je tudi primer, ko je nosečo punco zapustil fant, ta pa se je v obupu odločila za samomor. Popila je strupeni pesticid. Na srečo je preživela, a plod v njej je umrl, in kot da ni bila dovolj psihično in fizično uničena od tragedije, so ji nato še sodili zaradi umora (nerojenega ploda). Živa norost. Naše dekle iz zgodbe z Reddita pa je odločitev sodišča upoštevalo. Da otroka donosi in rodi se je strinjalo, starševskim pravicam pa se je povsem odpovedalo. 

 

Punca je prijazno pristala na mesečno plačevanje preživnine, stikom z otrokom pa se je odpovedala. Si otroka pač ni želela. Pa kaj. Nimajo vse ženske materinskega nagona. Obsesija, da je mati najpomembnejši faktor pri odraščanju, je teza psihoanalitikov, ki niso uspeli stopiti v korak s časom. Skozi zgodovino je človeštvo preživelo tudi največje strahote in tragedije, na milijone otrok je odraščalo v groznih razmerah, brez mam, pa so kljub temu zrasli v dobre ljudi, ki še dandanes koristijo svetu. Homo sapiens je trpežno bitje. Tudi ranjen lahko postane zmagovalec.

 

Ko se je otrok nesojenemu paru z Reddita rodil, ga je nemudoma prevzel oče, mati pa je odšla svojo pot. Preživnino je redno plačevala in pogosto je plačala celo več, kot ji je sodišče v odločbi naložilo. Mladi očka pa je hitro spoznal, da vzgoja otroka ni najlažje opravilo na svetu. Spet se je podal na sodišče in zahteval, da njegovo nekdanje dekle prisilijo, da začne opravljati "materinsko dolžnost". Pritožil se je, da sam vsega ne zmore in da bi se mati morala vsaj malo brigati za lastnega otroka. Toda ta je ponovno pojasnila, da je itak želela narediti splav, a ker ji tega niso dovolili, je otroka vseeno rodila in tako postala samo darovalka jajčec, ki plačuje preživnino, otrok pa je ne zanima. Sodišče ji je tokrat pritrdilo in fanta podučilo, da se je prej strinjal, da bo sam starš, zato se več ne more pritoževati. Na sodišču se, kolikor vem, več res ni pritožil, se je pa zato na Redditu, kjer so ga sodelujoči v debati sesuli.

 

Več kot očitno je fant vztrajal pri otroku izključno zato, ker je menil, da se bo punca tako omehčala, se vrnila k njemu in bosta zopet par. Otroka je torej uporabil kot manipulacijo, da bi ponovno pridobil dekletovo naklonjenost. Če povem še bolj konkretno: dekle si je želel lastiti in si jo v življenju podrediti, kot bi njemu ustrezalo. Moških, ki razmišljajo tako zaostalo, kar mrgoli. Povsod. Pa tudi parov, ki menijo, da bodo z otrokom rešili zavoženo zvezo, je veliko. V teoriji se sliši lepo, v praksi pa se ne izide ne eno in ne drugo.

 

Zato se pa tako glasno odpirajo debate o splavu, v katerih se z lažno moralo naphani moški vtikajo v ženske maternice, čeprav več od tistega enega spermija itak niso sposobni prispevati. Mar lahko moški devet mesecev nosi otroka v trebuhu? Ne, nositi je sposoben zgolj špeh od prevelikih količin piva. Ali lahko moški rodi? Ma jok, še navaden prehlad ga tako izmuči, da ni sposoben v skodelico vroče vode namočiti čajne vrečke. Mar lahko moški doji? Ne. Še nočno vstajanje in hranjenje dojenčka po steklenički ga skoraj ubije. Edino, kar moški v primeru reprodukcije naredijo z užitkom, je tisti brizg, zaradi katerega si blaženo domišljajo, da so ženskam darovali nekaj izvenserijskega.

 

Nič čudnega, da je bila do najnovejše evropske resolucije o reproduktivnih človekovih pravicah žensk kritična tudi Cerkev češ, da gre za skrajno enostransko perspektivo do splava. Ja čigava perspektiva pa naj bi še bila potrebna? Cerkvena?! Zakaj? Ker Cerkev preprosto rada nadzorujete žensa telesa in njihova življenja pod krinko skrbi za "nerojene otroke"? Za otroke gre? Ne, vam prav zares nikoli ne gre za otroke. Šlatanje in druge grdobije vam niso v dobrobit. Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna (in težka odločitev) posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

 

In ker moški pri reprodukciji prispeva samo spermij, naj se ne oglaša, ko se ženska sooča s trpko odločitvijo. Tisti spermij, ki uspešno pridrvi na cilj, moškim ne daje nobene pravice, da ženskam njihove človekove pravice kršijo. Tisti spermij lahko ženske dobijo kjerkoli, navsezadnje tudi v semenski banki, če si ne želijo življenjskega odnosa s histeričnim samcem.

 

Dostopnost primernega spermija iz epruvete dandanes več ni znanstvena fantastika. Je nekaj običajnega. Pred tedni je tudi francoska narodna skupščina dokončno potrdila novi zakon o bioetiki in tako omogočila umetno oploditev samskim ženskam in homoseksualnim parom. V EU že več kot deset držav omogoča reproduktivne človekove pravice tako heteroseksualnim kot homoseksualnim parom ter tudi samskim ženskam. Slovenije med naprednimi evropskimi državami seveda ni. Pa tudi Madžarske, Poljske in Hrvaške ne. 

 

V znanosti Slovenci ponižno tacate daleč zadaj, tako da si je še sam Stvarnik otrl pot s čela in se obrnil vstran. Le zakaj bi vam pomagal, če si sami nočete? Morda se boste nekega dne le zdramili, tik pred zdajci, a tedaj bo žal prepozno. Pod sveto lipo in rožnim vencem vas bo čakalo le še klavrno izumrtje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.753
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.235
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.382
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.233
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.034
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 868
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.988
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 911
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 527
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.133