Komentar

Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!

Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. Končno. Resolucija, ki je bila sprejeta nekam potihoma, ni pravno zavezujoča, vseeno pa države članice Evropske unije (EU) poziva, naj ženskam ne omejujejo dostopa do umetne prekinitve nosečnosti. Nekatere evropske države se še vedno obnašajo kot velik del preostalega sveta, kjer je ženska maternica last države, skupnosti ali posesivnega moškega.

19.07.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Reddit   evropska resolucija   moški   ženska   reprodukcija   otrok   Cerkev   splav   homo sapiens

Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna, težka odločitev posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

Pred dvema letoma se je na platformi Reddit pojavila zgodba mladeniča, ki je jadikoval, da matere njegovega otroka starševstvo sploh ne zanima. Cela zgodba je šla nekako takole: fant in dekla sta hodila na zmenke, počela, kar sta pač počela in ona je zanosila ter se odločila, da otroka ne bo obdržala. Odločila se je za splav ter končanje zveze. Fantu je odločitev tudi pošteno povedala. Ta je tako ponorel, da je primer zvlekel na sodišče, ki je šokiranemu dekletu prepovedalo splav. Zgodba se je dogajala v Združenih državah, ki na zunaj dajejo vtis cvetočega liberalizma in možnosti svobodnih odločitev, v resnici pa so Američani puritansko dvolični kot le redko kateri narod na svetu - na zunaj uj, znotraj fuj! 

 

Nekatere ameriške zvezne države počnejo vse, da bi ženskam splav onemogočile, pa četudi s tem ogrožajo njihovo zdravje ali celo življenje. Zgodil se je tudi primer, ko je nosečo punco zapustil fant, ta pa se je v obupu odločila za samomor. Popila je strupeni pesticid. Na srečo je preživela, a plod v njej je umrl, in kot da ni bila dovolj psihično in fizično uničena od tragedije, so ji nato še sodili zaradi umora (nerojenega ploda). Živa norost. Naše dekle iz zgodbe z Reddita pa je odločitev sodišča upoštevalo. Da otroka donosi in rodi se je strinjalo, starševskim pravicam pa se je povsem odpovedalo. 

 

Punca je prijazno pristala na mesečno plačevanje preživnine, stikom z otrokom pa se je odpovedala. Si otroka pač ni želela. Pa kaj. Nimajo vse ženske materinskega nagona. Obsesija, da je mati najpomembnejši faktor pri odraščanju, je teza psihoanalitikov, ki niso uspeli stopiti v korak s časom. Skozi zgodovino je človeštvo preživelo tudi največje strahote in tragedije, na milijone otrok je odraščalo v groznih razmerah, brez mam, pa so kljub temu zrasli v dobre ljudi, ki še dandanes koristijo svetu. Homo sapiens je trpežno bitje. Tudi ranjen lahko postane zmagovalec.

 

Ko se je otrok nesojenemu paru z Reddita rodil, ga je nemudoma prevzel oče, mati pa je odšla svojo pot. Preživnino je redno plačevala in pogosto je plačala celo več, kot ji je sodišče v odločbi naložilo. Mladi očka pa je hitro spoznal, da vzgoja otroka ni najlažje opravilo na svetu. Spet se je podal na sodišče in zahteval, da njegovo nekdanje dekle prisilijo, da začne opravljati "materinsko dolžnost". Pritožil se je, da sam vsega ne zmore in da bi se mati morala vsaj malo brigati za lastnega otroka. Toda ta je ponovno pojasnila, da je itak želela narediti splav, a ker ji tega niso dovolili, je otroka vseeno rodila in tako postala samo darovalka jajčec, ki plačuje preživnino, otrok pa je ne zanima. Sodišče ji je tokrat pritrdilo in fanta podučilo, da se je prej strinjal, da bo sam starš, zato se več ne more pritoževati. Na sodišču se, kolikor vem, več res ni pritožil, se je pa zato na Redditu, kjer so ga sodelujoči v debati sesuli.

 

Več kot očitno je fant vztrajal pri otroku izključno zato, ker je menil, da se bo punca tako omehčala, se vrnila k njemu in bosta zopet par. Otroka je torej uporabil kot manipulacijo, da bi ponovno pridobil dekletovo naklonjenost. Če povem še bolj konkretno: dekle si je želel lastiti in si jo v življenju podrediti, kot bi njemu ustrezalo. Moških, ki razmišljajo tako zaostalo, kar mrgoli. Povsod. Pa tudi parov, ki menijo, da bodo z otrokom rešili zavoženo zvezo, je veliko. V teoriji se sliši lepo, v praksi pa se ne izide ne eno in ne drugo.

 

Zato se pa tako glasno odpirajo debate o splavu, v katerih se z lažno moralo naphani moški vtikajo v ženske maternice, čeprav več od tistega enega spermija itak niso sposobni prispevati. Mar lahko moški devet mesecev nosi otroka v trebuhu? Ne, nositi je sposoben zgolj špeh od prevelikih količin piva. Ali lahko moški rodi? Ma jok, še navaden prehlad ga tako izmuči, da ni sposoben v skodelico vroče vode namočiti čajne vrečke. Mar lahko moški doji? Ne. Še nočno vstajanje in hranjenje dojenčka po steklenički ga skoraj ubije. Edino, kar moški v primeru reprodukcije naredijo z užitkom, je tisti brizg, zaradi katerega si blaženo domišljajo, da so ženskam darovali nekaj izvenserijskega.

 

Nič čudnega, da je bila do najnovejše evropske resolucije o reproduktivnih človekovih pravicah žensk kritična tudi Cerkev češ, da gre za skrajno enostransko perspektivo do splava. Ja čigava perspektiva pa naj bi še bila potrebna? Cerkvena?! Zakaj? Ker Cerkev preprosto rada nadzorujete žensa telesa in njihova življenja pod krinko skrbi za "nerojene otroke"? Za otroke gre? Ne, vam prav zares nikoli ne gre za otroke. Šlatanje in druge grdobije vam niso v dobrobit. Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna (in težka odločitev) posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

 

In ker moški pri reprodukciji prispeva samo spermij, naj se ne oglaša, ko se ženska sooča s trpko odločitvijo. Tisti spermij, ki uspešno pridrvi na cilj, moškim ne daje nobene pravice, da ženskam njihove človekove pravice kršijo. Tisti spermij lahko ženske dobijo kjerkoli, navsezadnje tudi v semenski banki, če si ne želijo življenjskega odnosa s histeričnim samcem.

 

Dostopnost primernega spermija iz epruvete dandanes več ni znanstvena fantastika. Je nekaj običajnega. Pred tedni je tudi francoska narodna skupščina dokončno potrdila novi zakon o bioetiki in tako omogočila umetno oploditev samskim ženskam in homoseksualnim parom. V EU že več kot deset držav omogoča reproduktivne človekove pravice tako heteroseksualnim kot homoseksualnim parom ter tudi samskim ženskam. Slovenije med naprednimi evropskimi državami seveda ni. Pa tudi Madžarske, Poljske in Hrvaške ne. 

 

V znanosti Slovenci ponižno tacate daleč zadaj, tako da si je še sam Stvarnik otrl pot s čela in se obrnil vstran. Le zakaj bi vam pomagal, če si sami nočete? Morda se boste nekega dne le zdramili, tik pred zdajci, a tedaj bo žal prepozno. Pod sveto lipo in rožnim vencem vas bo čakalo le še klavrno izumrtje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
7
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.808
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.472
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.400
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 840
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 670
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.501