Komentar

Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!

Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. Končno. Resolucija, ki je bila sprejeta nekam potihoma, ni pravno zavezujoča, vseeno pa države članice Evropske unije (EU) poziva, naj ženskam ne omejujejo dostopa do umetne prekinitve nosečnosti. Nekatere evropske države se še vedno obnašajo kot velik del preostalega sveta, kjer je ženska maternica last države, skupnosti ali posesivnega moškega.

19.07.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Reddit   evropska resolucija   moški   ženska   reprodukcija   otrok   Cerkev   splav   homo sapiens

Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna, težka odločitev posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

Pred dvema letoma se je na platformi Reddit pojavila zgodba mladeniča, ki je jadikoval, da matere njegovega otroka starševstvo sploh ne zanima. Cela zgodba je šla nekako takole: fant in dekla sta hodila na zmenke, počela, kar sta pač počela in ona je zanosila ter se odločila, da otroka ne bo obdržala. Odločila se je za splav ter končanje zveze. Fantu je odločitev tudi pošteno povedala. Ta je tako ponorel, da je primer zvlekel na sodišče, ki je šokiranemu dekletu prepovedalo splav. Zgodba se je dogajala v Združenih državah, ki na zunaj dajejo vtis cvetočega liberalizma in možnosti svobodnih odločitev, v resnici pa so Američani puritansko dvolični kot le redko kateri narod na svetu - na zunaj uj, znotraj fuj! 

 

Nekatere ameriške zvezne države počnejo vse, da bi ženskam splav onemogočile, pa četudi s tem ogrožajo njihovo zdravje ali celo življenje. Zgodil se je tudi primer, ko je nosečo punco zapustil fant, ta pa se je v obupu odločila za samomor. Popila je strupeni pesticid. Na srečo je preživela, a plod v njej je umrl, in kot da ni bila dovolj psihično in fizično uničena od tragedije, so ji nato še sodili zaradi umora (nerojenega ploda). Živa norost. Naše dekle iz zgodbe z Reddita pa je odločitev sodišča upoštevalo. Da otroka donosi in rodi se je strinjalo, starševskim pravicam pa se je povsem odpovedalo. 

 

Punca je prijazno pristala na mesečno plačevanje preživnine, stikom z otrokom pa se je odpovedala. Si otroka pač ni želela. Pa kaj. Nimajo vse ženske materinskega nagona. Obsesija, da je mati najpomembnejši faktor pri odraščanju, je teza psihoanalitikov, ki niso uspeli stopiti v korak s časom. Skozi zgodovino je človeštvo preživelo tudi največje strahote in tragedije, na milijone otrok je odraščalo v groznih razmerah, brez mam, pa so kljub temu zrasli v dobre ljudi, ki še dandanes koristijo svetu. Homo sapiens je trpežno bitje. Tudi ranjen lahko postane zmagovalec.

 

Ko se je otrok nesojenemu paru z Reddita rodil, ga je nemudoma prevzel oče, mati pa je odšla svojo pot. Preživnino je redno plačevala in pogosto je plačala celo več, kot ji je sodišče v odločbi naložilo. Mladi očka pa je hitro spoznal, da vzgoja otroka ni najlažje opravilo na svetu. Spet se je podal na sodišče in zahteval, da njegovo nekdanje dekle prisilijo, da začne opravljati "materinsko dolžnost". Pritožil se je, da sam vsega ne zmore in da bi se mati morala vsaj malo brigati za lastnega otroka. Toda ta je ponovno pojasnila, da je itak želela narediti splav, a ker ji tega niso dovolili, je otroka vseeno rodila in tako postala samo darovalka jajčec, ki plačuje preživnino, otrok pa je ne zanima. Sodišče ji je tokrat pritrdilo in fanta podučilo, da se je prej strinjal, da bo sam starš, zato se več ne more pritoževati. Na sodišču se, kolikor vem, več res ni pritožil, se je pa zato na Redditu, kjer so ga sodelujoči v debati sesuli.

 

Več kot očitno je fant vztrajal pri otroku izključno zato, ker je menil, da se bo punca tako omehčala, se vrnila k njemu in bosta zopet par. Otroka je torej uporabil kot manipulacijo, da bi ponovno pridobil dekletovo naklonjenost. Če povem še bolj konkretno: dekle si je želel lastiti in si jo v življenju podrediti, kot bi njemu ustrezalo. Moških, ki razmišljajo tako zaostalo, kar mrgoli. Povsod. Pa tudi parov, ki menijo, da bodo z otrokom rešili zavoženo zvezo, je veliko. V teoriji se sliši lepo, v praksi pa se ne izide ne eno in ne drugo.

 

Zato se pa tako glasno odpirajo debate o splavu, v katerih se z lažno moralo naphani moški vtikajo v ženske maternice, čeprav več od tistega enega spermija itak niso sposobni prispevati. Mar lahko moški devet mesecev nosi otroka v trebuhu? Ne, nositi je sposoben zgolj špeh od prevelikih količin piva. Ali lahko moški rodi? Ma jok, še navaden prehlad ga tako izmuči, da ni sposoben v skodelico vroče vode namočiti čajne vrečke. Mar lahko moški doji? Ne. Še nočno vstajanje in hranjenje dojenčka po steklenički ga skoraj ubije. Edino, kar moški v primeru reprodukcije naredijo z užitkom, je tisti brizg, zaradi katerega si blaženo domišljajo, da so ženskam darovali nekaj izvenserijskega.

 

Nič čudnega, da je bila do najnovejše evropske resolucije o reproduktivnih človekovih pravicah žensk kritična tudi Cerkev češ, da gre za skrajno enostransko perspektivo do splava. Ja čigava perspektiva pa naj bi še bila potrebna? Cerkvena?! Zakaj? Ker Cerkev preprosto rada nadzorujete žensa telesa in njihova življenja pod krinko skrbi za "nerojene otroke"? Za otroke gre? Ne, vam prav zares nikoli ne gre za otroke. Šlatanje in druge grdobije vam niso v dobrobit. Cerkvi gre samo za moč in oblast. Zato ne zmore dojeti, da je splav izključno osebna (in težka odločitev) posamezne ženske, ne pa tistega, ki jo je oplodil, ali kogarkoli drugega, ki se čuti poklicanega držati svečo.

 

In ker moški pri reprodukciji prispeva samo spermij, naj se ne oglaša, ko se ženska sooča s trpko odločitvijo. Tisti spermij, ki uspešno pridrvi na cilj, moškim ne daje nobene pravice, da ženskam njihove človekove pravice kršijo. Tisti spermij lahko ženske dobijo kjerkoli, navsezadnje tudi v semenski banki, če si ne želijo življenjskega odnosa s histeričnim samcem.

 

Dostopnost primernega spermija iz epruvete dandanes več ni znanstvena fantastika. Je nekaj običajnega. Pred tedni je tudi francoska narodna skupščina dokončno potrdila novi zakon o bioetiki in tako omogočila umetno oploditev samskim ženskam in homoseksualnim parom. V EU že več kot deset držav omogoča reproduktivne človekove pravice tako heteroseksualnim kot homoseksualnim parom ter tudi samskim ženskam. Slovenije med naprednimi evropskimi državami seveda ni. Pa tudi Madžarske, Poljske in Hrvaške ne. 

 

V znanosti Slovenci ponižno tacate daleč zadaj, tako da si je še sam Stvarnik otrl pot s čela in se obrnil vstran. Le zakaj bi vam pomagal, če si sami nočete? Morda se boste nekega dne le zdramili, tik pred zdajci, a tedaj bo žal prepozno. Pod sveto lipo in rožnim vencem vas bo čakalo le še klavrno izumrtje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
17
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.330
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.479
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.257
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.570
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.294
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.466
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.066
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 959
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 829