Komentar

Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje

Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika v politične zadeve. Politične zadeve?! Levičarski feni Aleksandra Čeferina so bili kar malček razočarani. Upam, da tudi nad seboj. Zaradi nekaj zaželenih izjav Čeferina o slovenski politiki so naivno verjeli v ... ? Kaj? Da vrh Uefe lahko zaseda nekdo, ki ne ustreza tradicionalnim vrednotam in predvsem pričakovanjem sodobnih kapitalskih lobijev? Da je nekaj paketov brezplačnih zaščitnih mask Čeferinovega prijatelja, kitajskega milijarderja, znak novega ideala za vodjo slovenske levice, ki naj bi poskrbel za vstajo socialne, moralne in celo intelektualne pravičnosti, ki bi rušila monopol kapitalistov in njihov vpliv na politiko?

25.07.2021 11:00
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   rokomet na mivki   Norveška   Michael Widerer   Mednarodna rokometna zveza   UEFA   Metoo   Hassan Moustafa   Aleksander Čeferin   Olimpija   Bled   Ekipa24.si   nogomet   Placido Domingo   Darko Brlek   kultura   posilstvo   Jan Fabre

Nogomet se je žal že zdavnaj ustoličil v popularnosti kot zabava, pri kateri prednjači navadna agresivna drhal.

Članice ženske norveške reprezentance v rokometu na mivki so na evropskem prvenstvu tekmovale v oprijetih kratkih hlačah namesto v bikiniju. In? Totalno brezvezna informacija, če ne bi bilo poziranje v bikiniju zapovedano kot edino sprejemljivo oblačilo, zapisano v pravilnik Mednarodne rokometne zveze (IHF) o športnih dresih. Pravilo je pravilo! In kdo neki si je izmislil idiotsko pravilo? Kdo je odgovoren za pravila in mentalni nivo sleherne organizacije? Kakšna so naša pričakovanja do oseb, ki se prikomolčajo do položajev z visoko stopnjo vpliva in moči?

 

Neposlušna dekleta so bila bojda ustrezno kaznovana s strani disciplinarnega odbora Evropske rokometne zveze (EHF). Vsako tekmovalko je doletela globa v vrednosti 150 evrov. Direktor Norveške rokometne zveze (NHF) Kare Geir Lio je etično ustrezno izrazil ponos na odločnost rokometašic. Preko banalne razprtije zaradi kosa izrezljane krpe na riti so športnice poslale v svet še eno pomembno sporočilo o nivoju popolnih mentalnih siromakov na visokih položajih. Malokdo je slišal odmev, saj so mediji o tako postranski zadevi poročali redko in skopo. Športnice so že pred začetkom evropskega prvenstva zaprosile EHF za dovoljenje, da bi nastopile v kratkih hlačah, a so bile zavrnjene s formalno puhlico: Vsako kršenje pravil bo sankcionirano. Ena izmed tipičnih lastnosti mentalnih siromakov je odzivanje zgolj s suhoparno birokratsko ali pravniško dikcijo in z raznimi splošnicami, ki ne pričajo o ničemer razmisleka vrednem. 

 

Fotografija rokometašev v dolgih majicah in ohlapnih gatah ob rokometašicah v nedrčkih in bikinkah je tako očitno idiotska v primitivni tendencioznosti, da na ravni osnovnošolske socializacije ni mogoče razumet, kako se že ob takšnem prizoru lahko obdrži na položaju direktorja EHF kdor koli, ki ni že samoiniciativno sprožil spremembe pravilnika. Ne, neka slaboumna disciplinska komisija celo zavrne poziv, v 21. stoletju in celo po gibanju Metoo. Predsednik EHF, starosta Michael Widerer, se je šele po javni blamaži organizacije vendarle oglasil in obljubil, da bodo ukrepali v smer pobude rokometašic na mivki. V opravičilo je bleknil, da so pač zgolj izpolnjevali pravilo, kot ga določa IHF! Oni so dobro plačane papige pač! Na čelu IHF že od leta 2000 vegetira šestinsedemdesetletni bivši egipčanski rokometaš Hassan Moustafa. Večni funkcionarji in biznismeni, ki se ne ukvarjajo z malenkostmi. 

 

Vse za dobiček! No, ja. Ne popolnoma vse. Obstaja meja, po kateri moškega nikoli ne smemo doživljat prednostno za seksualni objekt, pa tudi če le tolče po žogi. Interpretirajmo športno naprezanje kot napor genialnega uma, pri čemer so fizični atributi le stranski učinek. Ženske v bistvu orgazmiramo zaradi moške po naravi dane inteligence. Moški so pametni in zanimivi, tudi če so zabiti in primitivni. Ženske smo po naravi obdarjene z bujno domišljijo in materinsko skrbno naivnostjo, ki uprizarja beden zgled hčeram in rešuje sinove pred občutki patološke manjvrednosti. Materinska ljubezen naj služi sinovom in svojim partnerjem za krepitev destruktivne kombinacije napihnjenega ega, mentalne lenobe in patološke ambicioznosti. Moški mišičnjaki na mivki v tangicah bi torej smeli zabavat le homoseksualce, kar pa ne pride v poštev! Timski šport je že sam po sebi učbenik za telebane o patriarhalnih tekmovalnih vrednotah na najbolj primarni plemenski ravni z vsemi animalnimi emocijami v paketu. Vedno pripravljeni na vojno. Nacionalizem, šovinizem in homofobija so posledično precej predvidljiv psihološki motiv "bratsko" navijaške razgretosti. Ženske se v timskem športu ne vklopijo v temeljni koncept patriarhalne fantazme, zato ženske ekipe ne morejo konkurirat popularnosti moških ekip, razen z vidika "softporn" družinskega razvedrila. 

 

Logično, da UEFA ni podprla "mavrične" promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika v politične zadeve. Politične zadeve?! Levičarski feni Aleksandra Čeferina so bili kar malček razočarani. Upam, da tudi nad seboj. Zaradi nekaj zaželenih izjav Čeferina o slovenski politiki so naivno verjeli v ... ? Kaj? Da vrh Uefe lahko zaseda nekdo, ki ne ustreza tradicionalnim vrednotam in predvsem pričakovanjem sodobnih kapitalskih lobijev? Da je nekaj paketov brezplačnih zaščitnih mask Čeferinovega prijatelja, kitajskega milijarderja, znak novega ideala za vodjo slovenske levice, ki naj bi poskrbel za vstajo socialne, moralne in celo intelektualne pravičnosti, ki bi rušila monopol kapitalistov in njihov vpliv na politiko? V sanjah je res vse mogoče, v realnosti pač ne! Kako z lahkoto premožni in vplivni »zrihtajo« vse, če hočejo, kar hočejo in kadar pač hočejo, nam je pa menda že jasno? Česa vse "zrihtat" nočejo, je pa tudi razvidno. 

 

Svetovno prvenstvo v nogometu je vedno promocijsko nadgrajeno z masovno in posebej organizirano ponudbo. Razgretim navijačem z vsega sveta so prostitutke povsem pri roki. Kult fizisa, tekmovalnosti, nasilja in animalnega natepavanja uplenjene divjačine. Nogomet se je žal že zdavnaj ustoličil v popularnosti kot zabava, pri kateri prednjači navadna agresivna drhal. Brez okupacije mesta s strani celotne razpoložljive policije ali celo vojske ne mine nobena pomembna tekma. Skoraj vsako leto mediji zabavajo bralce s prispevki pod naslovom "Škandalozno" o posameznih nogometnih skupinah, ki si poleg treninga pred ali po tekmi privoščijo prostitutke, če jim ne uspe nategnit kakšne prostovoljne kandidatke, ki včasih celo prijavi posilstvo. Nimajo vsi kreteni na svetu dovolj časa na voljo za predatorsko pecanje po barih in plenjenje zgodovinsko nepodučenih mladenk, ki o mentalnem dometu in sprevrženih taktikah patriarhalizirano vzgojenih primitivcev v modnem gvantu ne vedo veliko. Kaj pričakujemo od vrlih športnikov in ljubiteljev športa? Kaj pričakujemo od medijskih promotorjev? Očitno nič! Pričakuje se vzdrževanje dobičkonosnega drhaljenja! Zato smo lahko 21. julija v mediju Ekipa24.si prebrali banalno tipkarijo z idiotskim naslovom "Seks škandal na Bledu!".

 

Nekdo v Sloveniji zaseda delovno mesto novinarja, da predstavlja posilstvo kot seks škandal! Kdo je odgovoren v državi, da se zamisli na takšnimi pojavi in tudi primerno ukrepa?! Kdo ne opravlja svojega poslanstva? Članek je namreč namenjen poročanju o treh nogometaših Olimpije, ki so vpleteni v preiskavo zaradi utemeljenega suma, da so na Bledu posilili mladoletnico. V članku je posilstvo navedeno kot "spolni odnos z mladoletnico brez njene privolitve". Koliko besed, da bi se izognili konkretni navedbi dejanja: Posilstvo!

 

Izvedeli smo tudi, da je bilo v blejskem hotelu bolj veselo, kot bi smelo bit! Posilstvo predstavlja uredništvu športnega medija veselico, ki pa je žal prepovedana. Večina drugih medijev molči. S strani odgovornih NK Olimpija spet prebiramo ničvredne floskule o ničelni toleranci do nasilja. Ta oguljena prazna fraza o "ničelni toleranci", ki nima nobene zveze s prakso, postaja najbolj nagnusna formalna izjava ignorantov, bedakov in birokratov, ki zasedajo preodgovorne položaje za svoj ubožen domet. Sledi še klasično birokratsko besedilo, kako so fantje kršili disciplinski pravilnik in bili v skladu s pravili bojda ustrezno kaznovani. Enako kot norveške rokometašice na mivki. Spet pravila za robote, ki se zmorejo marsikaj napiflat, a ničesar ne razumejo in so posledično tudi retorično povsem retardirani! Pravila so v najboljšem primeru na svetu zato, da slepa kura zrno tik pred kljunom najde. Hvala lepa za takšen človeški dosežek! 

 

Je še kdo morda presenečen, da je razsežnost spolnih zlorab in drugega nasilja nad mladoletniki v športnih klubih alarmantna, še posebej med mladimi nogometaši, o čemer obstajajo dokumentirana in javno znana pričevanja? Eh! Zamahnimo z roko! Mar mračnih plati najljubše športne zabave ne odtehta domnevna pozitivna metaforika te prečudovite timske igre, s polno dramatičnih prigod na zelenici, ki spominjajo na shakespearjanske drame in moralne dvome iz realnega življenja? Nič bolj kot infantilne telenovele, ki so nastale z namenom, da zabavajo poneumljene ženske. Dodane vrednosti pač ni, a mnogo bolj problematična je abotna javna komunikacija novinarjev in oseb, ki zasedajo pomembne položaje v organizacijah. 

 

Mar pozitivna sporočilna vrednost o timski povezanosti, vztrajnosti in upanju v zmago do zadnjega diha ne odtehta sporočilne nesnage, ki blati prečudovit šport? Ne, ne odtehta, ker je zmaga zaradi zmage ničvredna, zmaga zgolj zaradi finančnega dobička pa za nameček še puhla in škodljiva. Možni pozitivni vplivi očitno na človeštvo nimajo učinka. Nikakršna solidarnost in timska povezanosti se ne krepi med ljudmi, ki bi vplivala na sistemske spremembe v prid ljudstvu. Zato se bo na ulice zlahka zgrnila osupljiva množica ljudi, ki tragikomično protestira, ko najbogatejši nogometni klubi najavijo, da ne nameravajo več pod skupno streho delit pogače z manj kapitalsko močnimi klubi. Oni gredo po svoje! Poskusit baje ni greh! Kakšen vik in krik je nastal s strani poneumljenih fenov! Vsi na ulico! Od moraliziranja so se zavzeti borci za pravičnost skoraj razpočili. Če bi vsaj polovico izkazane timske borbene energije uporabili v boju za delavske pravice, ki ne obstaja, bi postala Evropska unija z nekimi ubožnimi humanimi vrednotami zgolj na papirju že skoraj blizu ideji o razumevanju poante človekovih pravic in enakovrednih izhodiščnih možnosti. A brez ustrezne rabe razuma in širine duha ne bo šlo! Telovadba in tekmovalnost ne bosta dovolj za realen napredek človeštva, ki bi ustvarjal kakovostno sobivanje v miru, izkoreninil nepotrebno revščino, spodbujal realno izobraženost in ustvarjalnost ter pravično in smotrno prerazporejanja kapitala. 

 

Dogaja se prej nasprotno! Nizkotnost iz sfere profesionalnega športa, ki z rekreacijo v imenu zdravja nima zveze, se očitno dobro prenaša tudi v sfero kulture, znanosti in izobraževanja. Izguba stika z družbo in spoštovanja v javnosti se rapidno poglablja. Zato je tudi ob gostovanju Plácida Dominga na Festivalu Ljubljana večni direktor Darko Brlek ob pripombah zaradi številnih obtožb za spolno trgovanje in nadlegovanje Dominga javnosti jebivetrsko vrgel v ksiht le pravno frazo, da slavni operni pevec ni (še) obsojen za očitana dejanja. Oh, ja, to pojasnilo smo pa res potrebovali!

 

Nedavno je v Sloveniji gostoval –  kot režiser slovenske predstave Nočni pisecJan Fabre, vrhunsko ime (plesne) gledališke umetnosti. Več kot dvajset plesalk in plesalcev ga je obtoževalo spolnega nadlegovanja, trgovanja in verbalnega nasilja. Slovenski novinarji v kulturi so molčali, gledališčniki so spet molčali, Jan Fabre pa tudi. Fabre nam je tokrat spet poklonil veliko stavkov o svojem genialnem ustvarjalnem Jazu. Smetana slovenske gledališke scene še vedno ni zmožna brez dramske predloge v dialogu z družbo izrazit ničesar omembe vrednega ali pa vsaj pristnega o konfliktu med spoloma in patriarhalizmu. Univerze so v dialogu z družbo neme. Patetično!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
0
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.659
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.800
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.678
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.845
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.225
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.304
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.193
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.428
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 816