Razkrivamo

Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net

Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev v medije, ki so propagandna trobila vladajočih strank SDS in NSi. Agencija Pristop je celo "prilagodila" zakup medijskega prostora v skladu z željami ministra za obrambo Mateja Tonina, za katerega se doslej ni vedelo, da je tudi strokovnjak za oglaševanje in zakup medijskega prostora (mediabuying). Po Toninovi zaslugi so Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net, ki jih oglaševalske statistike raziskav MOSS in AB Nielesen sploh ne zaznavajo, prišli do denarja za promoviranje službovanja v Slovenski vojski. Zagotovo gre zlorabe davkoplačevalskega denarja, kar kriči po odzivih medijev, javnosti in organov pregona. A od opozicije tokrat ne moremo veliko pričakovati, saj je v preteklosti sama ravnala podobno, čeprav je res, da so bili pri teh malverzacijah malce bolj spretni in domiselni ...

27.07.2021 20:00
Piše: Domen Savič
Ključne besede:   Slovenska vojska   Matej Tonin   Pristop   Domen Savić   oglaševanje   Nova24tv.si   Iskreni.net   Domovina.si   mediji

Foto: Twitter

Propagandistična trobila potrebujejo davkoplačevalski denar za obstoj, saj jih trg kolektivno zavrača, oglaševalske pogodbe pa so očitno poligon, kjer lahko delaš, kar se ti zljubi.

Oglaševalska pogodba ministrstva za obrambo, s katero skušajo odgovorni navdušiti državljanke in državljane za službovanje v Slovenski vojski, na večih mestih kaže indice zlorab davkoplačevalskega denarja, s katerim odgovorni financirajo propagandistične portale, povezane s koalicijskimi strankami. Uradni dokumenti dokazujejo, da je oglaševalska kampanja priročen mehanizem, s katerim lahko ministrstvo preusmeri davkoplačevalski denar v propagandistična trobila blizu politične stranke ministra Mateja Tonina, saj se lahko ministrstvo vedno skrije za odločitvami agencije, ki - vsaj na papirju - upravlja s kampanjo.

 

A če primerjamo strategijo oglaševalske kampanje, poročila o izvedbi te kampanje in zapisnike sestankov ministrstva za obrambo in oglaševalske agencije Pristop (vir), lahko hitro ugotovimo, da strokovne napovedi agencije zdržijo samo do prvega sestanka z ekipo ministrstva za obrambo. Potem se prioritete spremenijo, denar pa začne pritekati na račune medijskih podjetji, s katerimi sta povezani koalicijski stranki SDS in NSi

 

 

TNT, tržno nezanimiva trobila

 

Začnimo pri najbolj očitnemu problemu - propagandističnih trobil Nova24TV in Domovina ne bere nihče (vir). Tržni delež je zanemarljiv, agencija jih v strategiji oglaševalske kampanje ne zazna. Ne zaznajo jih niti oglaševalske statistike raziskav Merjenja obiskanosti spletnih mest (MOSS) in AB Nielsen, če se že pojavijo v kakšni raziskavi, so ponavadi na repu oglasnega prostora. 

 

A čeprav jih agencija prvotno ni uvrstila v oglaševalsko strategijo, si je zgolj po enem sestanku z ministrsko ekipo premislila in jih uvrstila v medijski zakup. Tako smo lahko oglase za vojaško službo spremljali na člankih z naslovi "Fantek se redno na skrivaj igra z lulčkom – je to normalno?", neonacističnih teorijah zarote o veliki zamenjavi in drugi propagandi. Še več - ministrstvo za obrambo je na televiziji Nova24TV vnaprej zakupilo oglasni prostor, o dejanski izvedbi pa je poročala kar televizija sama. Saj veste - komu boš verjel, če ne "prvim v službi resnice"

 

Še več - če primerjamo količino oglasov za Slovensko vojsko na madžarski tovarni sovraštva Nova24TV s količino oglasov, ki jih je proizvajalec tune Calvo pred leti zakupil na nacionalki, lahko hitro izračunamo, da je frekvenca oglasov za Slovensko vojsko na Nova24TV večja od frekvence oglasov za tuno Calvo na nacionalki. Drugače rečeno - sodeč po statistiki predvajanj se je oglas za Slovensko vojsko na Nova24TV vsak dan zavrtel kar desetkrat (!) na dan. 

 

 

Mistično nadpovprečno ujemanje

 

Na vprašanje, zakaj oglaševalska agencija takšnega neverjetnega potenciala medija Nova24TV ni zaznala že v napovedi oglaševanja, čeprav so se nato takoj ob dejanskemu začetku oglaševanja tam vrteli oglasi za Slovensko vojsko, je obrambno ministrstvo pojasnilo, da je skoraj leto dni po začetku kampanje za pojasnilo prosilo agencijo, ki jim je odgovorila, da ta madžarska tovarna sovraštva "beleži nadpovprečen indeks gledanja med ciljno skupino, ki jo nagovarjamo".

 

Glede na dejstvo, da madžarsko tovarno sovraštva več mednarodnih virov povezuje z neonacističnimi gibanji, je to definitivno zaskrbljujoče. Bi ministrstvo za obrambo v naše oborožene sile rado pritegnilo neonaciste? Glede na vladno kolaboracijo z Rumenimi jopiči to niti ne bi bilo tako čudno. Če so jim dali status društva v javnem interesu, zakaj jim v roke ne bi dali še orožja? Navsezadnje lahko že danes na omrežju Facebook spremljamo vsaj enega pripadnika Slovenske vojske, ki na enih slikah pozira v strelskih držah, na drugih pa nosi majice z neonacističnimi slogani (vir, fotodokumentacijo hranimo v uredništvu, op. uredn.). 

 

A problem je drugje - ministrstvo bi moralo smotrno upravljati z davkoplačevalskim denarjem. Glede na to, da so mediji na probleme financiranja propagande skozi oglaševalske pogodbe opozorili takoj po začetku oglaševalske kampanje (tj. maja 2020), je izredno čudno, da se je ministrstvo za to temo začelo zanimati skoraj točno leto dni kasneje. Leto dni jim je bilo očitno vseeno, kam kanalizirajo davkoplačevalski denar, četudi je šlo za pravne osebe blizu stranke ministra. 

 

 

Ko minister svetuje agenciji

 

Čeprav uradni dokumenti ne pojasnjujejo, kako je lahko oglaševalska agencija po samo enem sestanku z ministrstvom tako korenito spremenila načrt oglaševalske kampanje, iz katere je hkrati odstranila oglaševanje na javni televiziji in v kampanjo pritegnila madžarsko tovarno sovraštva, je v njih presenetljiva zabeležka, da je ravno Pristop, ena največjih oglaševalskih agencij v Sloveniji, moral po nasvet kar k ministru za obrambo Toninu. In to na področju "oddajanja e-vlog preko spletne strani postanivojak.si"

 

Kar je, milo rečeno, presenetljivo. Da bi oglaševalska agencija, ki se kiti s prenekatero nagrado na področju spletnega razvoja in ki je s kampanjo Ministrstva za obrambo v preteklosti že upravljala, tako slabo opravila svoje delo, da jo je moral popraviti minister Matej Tonin?! No, to več pove o ministru kot o agenciji. 

  

Hkrati je ta zabeležka pomembna tudi z vidika nezabeleženih sprememb. Skratka - zapisnikarju se je zdelo bolj pomembno dvakrat omeniti ministrove aspiracije glede svetovanja o dobri uporabniški izkušnji, kot pa da bi v zapisnik zapisali vzrok sprememb medijskega zakupa, kjer se je agencija očitno zelo zmotila pri oceni primernih medijev - potencialni vojaki pač gledajo Nova24TV in berejo spletišče portala Iskreni.net, ne gledajo pa, denimo, nacionalne televizije. 

 

Tako smo na koncu soočeni z dilemo dveh poti, če si izposodimo verz Vilija Resnika. Na podlagi pomanjkljivih dokumentov namreč lahko zaključimo na dva nasprotujoča si načina - ali ena od največjih oglaševalskih agencij (Pristop) v resnici ne zna opravljati svojega posla, ali pa Toninovo ministrstvo zlorablja oglaševalske pogodbe za financiranje strankarske propagande. 

 

 

Novi nacionalni šport

 

 

A pozor - Ministrstvo za obrambo je samo eno od ministrstev, ki vsa po vrsti zlorabljajo identičen mehanizem. Kampanja Cepimo se, kjer je Edvard Kadič več kot polovico celotnega oglaševalskega proračuna (vir) namenil strankarski propagandi, kampanja Ministrstva za kmetijstvo, ki "uravnoteženo" odmerja oglaševalski proračun in vanj vključuje propagandistična glasila po nareku Urada vlade republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ...

 

In dejansko ne gre za problem koalicije. Propagandistična trobila pač potrebujejo davkoplačevalski denar za obstoj, saj jih trg kolektivno zavrača, oglaševalske pogodbe pa so očitno poligon, kjer lahko delaš, kar se ti zljubi. In če se o tem problemu ne pogovarjamo javno, če ga ne problematizira opozicija, če se ga še oškodovani mediji lotevajo previdno, pavšalno in nenatančno... zakaj bi torej vladarji s temi praksami prenehali? Ker se ne spodobi? Prosim vas!

 

Naj za konec že vnaprej odgovorim na ideje komentatorjev, ki bodo zagotovo opozorili na problem vsegliharstva - češ, da levica počne iste stvari in da je to pač nivo kulture. Poudariti je treba izhodiščno tezo - propagandističnih trobil ne gleda nihče, relevantnega občinstva nimajo. Ne gre torej za preferiranje drugega sadeža, temveč gre za razliko med dvemi popolnoma drugačnimi praksami.

 

Pogledati moramo v ogledalo in se vprašati: "Je to še sprejemljivo?" Glede na neodzive opozicije, nadzornih organov in navsezadnje množičnih medijev, je odgovor jasen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
Je bilo slovensko gospodarstvo v letu korone 2020 kljub vsemu uspešno?
2
02.06.2021 06:00
Lanski rezultati poslovanja gospodarskih družb Slovenije so glede na težke razmere relativno dobri, saj je ustvarjena dodana ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (7): Kakšna je struktura premoženja Slovencev, ki imajo skupaj pod palcem vsaj 170 milijard evrov
5
26.05.2021 05:00
Dohodkovni položaj ljudi se bo lahko izboljševal in približeval nivojem razvitejših držav le z višjo gospodarsko rastjo, z več ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (6): O koncentraciji premoženja ali kako denar dela denar
5
19.05.2021 05:45
Glavni razlog za kopičenje bogastva v rokah ozkega kroga ljudi so torej relativno visoki dohodki iz kapitala, predvsem pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.661
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.680
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.231
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.195
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 825