Razkrivamo

Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net

Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev v medije, ki so propagandna trobila vladajočih strank SDS in NSi. Agencija Pristop je celo "prilagodila" zakup medijskega prostora v skladu z željami ministra za obrambo Mateja Tonina, za katerega se doslej ni vedelo, da je tudi strokovnjak za oglaševanje in zakup medijskega prostora (mediabuying). Po Toninovi zaslugi so Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net, ki jih oglaševalske statistike raziskav MOSS in AB Nielesen sploh ne zaznavajo, prišli do denarja za promoviranje službovanja v Slovenski vojski. Zagotovo gre zlorabe davkoplačevalskega denarja, kar kriči po odzivih medijev, javnosti in organov pregona. A od opozicije tokrat ne moremo veliko pričakovati, saj je v preteklosti sama ravnala podobno, čeprav je res, da so bili pri teh malverzacijah malce bolj spretni in domiselni ...

27.07.2021 20:00
Piše: Domen Savič
Ključne besede:   Slovenska vojska   Matej Tonin   Pristop   Domen Savić   oglaševanje   Nova24tv.si   Iskreni.net   Domovina.si   mediji

Foto: Twitter

Propagandistična trobila potrebujejo davkoplačevalski denar za obstoj, saj jih trg kolektivno zavrača, oglaševalske pogodbe pa so očitno poligon, kjer lahko delaš, kar se ti zljubi.

Oglaševalska pogodba ministrstva za obrambo, s katero skušajo odgovorni navdušiti državljanke in državljane za službovanje v Slovenski vojski, na večih mestih kaže indice zlorab davkoplačevalskega denarja, s katerim odgovorni financirajo propagandistične portale, povezane s koalicijskimi strankami. Uradni dokumenti dokazujejo, da je oglaševalska kampanja priročen mehanizem, s katerim lahko ministrstvo preusmeri davkoplačevalski denar v propagandistična trobila blizu politične stranke ministra Mateja Tonina, saj se lahko ministrstvo vedno skrije za odločitvami agencije, ki - vsaj na papirju - upravlja s kampanjo.

 

A če primerjamo strategijo oglaševalske kampanje, poročila o izvedbi te kampanje in zapisnike sestankov ministrstva za obrambo in oglaševalske agencije Pristop (vir), lahko hitro ugotovimo, da strokovne napovedi agencije zdržijo samo do prvega sestanka z ekipo ministrstva za obrambo. Potem se prioritete spremenijo, denar pa začne pritekati na račune medijskih podjetji, s katerimi sta povezani koalicijski stranki SDS in NSi

 

 

TNT, tržno nezanimiva trobila

 

Začnimo pri najbolj očitnemu problemu - propagandističnih trobil Nova24TV in Domovina ne bere nihče (vir). Tržni delež je zanemarljiv, agencija jih v strategiji oglaševalske kampanje ne zazna. Ne zaznajo jih niti oglaševalske statistike raziskav Merjenja obiskanosti spletnih mest (MOSS) in AB Nielsen, če se že pojavijo v kakšni raziskavi, so ponavadi na repu oglasnega prostora. 

 

A čeprav jih agencija prvotno ni uvrstila v oglaševalsko strategijo, si je zgolj po enem sestanku z ministrsko ekipo premislila in jih uvrstila v medijski zakup. Tako smo lahko oglase za vojaško službo spremljali na člankih z naslovi "Fantek se redno na skrivaj igra z lulčkom – je to normalno?", neonacističnih teorijah zarote o veliki zamenjavi in drugi propagandi. Še več - ministrstvo za obrambo je na televiziji Nova24TV vnaprej zakupilo oglasni prostor, o dejanski izvedbi pa je poročala kar televizija sama. Saj veste - komu boš verjel, če ne "prvim v službi resnice"

 

Še več - če primerjamo količino oglasov za Slovensko vojsko na madžarski tovarni sovraštva Nova24TV s količino oglasov, ki jih je proizvajalec tune Calvo pred leti zakupil na nacionalki, lahko hitro izračunamo, da je frekvenca oglasov za Slovensko vojsko na Nova24TV večja od frekvence oglasov za tuno Calvo na nacionalki. Drugače rečeno - sodeč po statistiki predvajanj se je oglas za Slovensko vojsko na Nova24TV vsak dan zavrtel kar desetkrat (!) na dan. 

 

 

Mistično nadpovprečno ujemanje

 

Na vprašanje, zakaj oglaševalska agencija takšnega neverjetnega potenciala medija Nova24TV ni zaznala že v napovedi oglaševanja, čeprav so se nato takoj ob dejanskemu začetku oglaševanja tam vrteli oglasi za Slovensko vojsko, je obrambno ministrstvo pojasnilo, da je skoraj leto dni po začetku kampanje za pojasnilo prosilo agencijo, ki jim je odgovorila, da ta madžarska tovarna sovraštva "beleži nadpovprečen indeks gledanja med ciljno skupino, ki jo nagovarjamo".

 

Glede na dejstvo, da madžarsko tovarno sovraštva več mednarodnih virov povezuje z neonacističnimi gibanji, je to definitivno zaskrbljujoče. Bi ministrstvo za obrambo v naše oborožene sile rado pritegnilo neonaciste? Glede na vladno kolaboracijo z Rumenimi jopiči to niti ne bi bilo tako čudno. Če so jim dali status društva v javnem interesu, zakaj jim v roke ne bi dali še orožja? Navsezadnje lahko že danes na omrežju Facebook spremljamo vsaj enega pripadnika Slovenske vojske, ki na enih slikah pozira v strelskih držah, na drugih pa nosi majice z neonacističnimi slogani (vir, fotodokumentacijo hranimo v uredništvu, op. uredn.). 

 

A problem je drugje - ministrstvo bi moralo smotrno upravljati z davkoplačevalskim denarjem. Glede na to, da so mediji na probleme financiranja propagande skozi oglaševalske pogodbe opozorili takoj po začetku oglaševalske kampanje (tj. maja 2020), je izredno čudno, da se je ministrstvo za to temo začelo zanimati skoraj točno leto dni kasneje. Leto dni jim je bilo očitno vseeno, kam kanalizirajo davkoplačevalski denar, četudi je šlo za pravne osebe blizu stranke ministra. 

 

 

Ko minister svetuje agenciji

 

Čeprav uradni dokumenti ne pojasnjujejo, kako je lahko oglaševalska agencija po samo enem sestanku z ministrstvom tako korenito spremenila načrt oglaševalske kampanje, iz katere je hkrati odstranila oglaševanje na javni televiziji in v kampanjo pritegnila madžarsko tovarno sovraštva, je v njih presenetljiva zabeležka, da je ravno Pristop, ena največjih oglaševalskih agencij v Sloveniji, moral po nasvet kar k ministru za obrambo Toninu. In to na področju "oddajanja e-vlog preko spletne strani postanivojak.si"

 

Kar je, milo rečeno, presenetljivo. Da bi oglaševalska agencija, ki se kiti s prenekatero nagrado na področju spletnega razvoja in ki je s kampanjo Ministrstva za obrambo v preteklosti že upravljala, tako slabo opravila svoje delo, da jo je moral popraviti minister Matej Tonin?! No, to več pove o ministru kot o agenciji. 

  

Hkrati je ta zabeležka pomembna tudi z vidika nezabeleženih sprememb. Skratka - zapisnikarju se je zdelo bolj pomembno dvakrat omeniti ministrove aspiracije glede svetovanja o dobri uporabniški izkušnji, kot pa da bi v zapisnik zapisali vzrok sprememb medijskega zakupa, kjer se je agencija očitno zelo zmotila pri oceni primernih medijev - potencialni vojaki pač gledajo Nova24TV in berejo spletišče portala Iskreni.net, ne gledajo pa, denimo, nacionalne televizije. 

 

Tako smo na koncu soočeni z dilemo dveh poti, če si izposodimo verz Vilija Resnika. Na podlagi pomanjkljivih dokumentov namreč lahko zaključimo na dva nasprotujoča si načina - ali ena od največjih oglaševalskih agencij (Pristop) v resnici ne zna opravljati svojega posla, ali pa Toninovo ministrstvo zlorablja oglaševalske pogodbe za financiranje strankarske propagande. 

 

 

Novi nacionalni šport

 

 

A pozor - Ministrstvo za obrambo je samo eno od ministrstev, ki vsa po vrsti zlorabljajo identičen mehanizem. Kampanja Cepimo se, kjer je Edvard Kadič več kot polovico celotnega oglaševalskega proračuna (vir) namenil strankarski propagandi, kampanja Ministrstva za kmetijstvo, ki "uravnoteženo" odmerja oglaševalski proračun in vanj vključuje propagandistična glasila po nareku Urada vlade republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ...

 

In dejansko ne gre za problem koalicije. Propagandistična trobila pač potrebujejo davkoplačevalski denar za obstoj, saj jih trg kolektivno zavrača, oglaševalske pogodbe pa so očitno poligon, kjer lahko delaš, kar se ti zljubi. In če se o tem problemu ne pogovarjamo javno, če ga ne problematizira opozicija, če se ga še oškodovani mediji lotevajo previdno, pavšalno in nenatančno... zakaj bi torej vladarji s temi praksami prenehali? Ker se ne spodobi? Prosim vas!

 

Naj za konec že vnaprej odgovorim na ideje komentatorjev, ki bodo zagotovo opozorili na problem vsegliharstva - češ, da levica počne iste stvari in da je to pač nivo kulture. Poudariti je treba izhodiščno tezo - propagandističnih trobil ne gleda nihče, relevantnega občinstva nimajo. Ne gre torej za preferiranje drugega sadeža, temveč gre za razliko med dvemi popolnoma drugačnimi praksami.

 

Pogledati moramo v ogledalo in se vprašati: "Je to še sprejemljivo?" Glede na neodzive opozicije, nadzornih organov in navsezadnje množičnih medijev, je odgovor jasen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469