Komentar

Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu

Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah zastarela in kot takšna ne prinaša rešitev. Ko govorimo o politiki, govorimo o politični kulturi, pravilih delovanja, predvsem pa o stanju duha, ki se v politiki vleče že desetletja. Kakšen intelektualen napor v iskanje rešitev in izkoriščanje priložnosti vlaga obstoječa politika? Nikakršnega. Ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu. Te prinaša marketinška taktika in širjenje strahu pred nasprotnim političnim taborom. Ta taktika ima tudi strahotne posledice. Vlada krize rešuje šele, ko jo čutimo vsi. Ker s tem marketinško dokazuje, da rešuje krizo in s tem ustvarja svojo politično vrednost in nepogrešljivost. Konstruktivna vlada bi krize reševala, preden jo čutimo vsi oziroma preden zaradi krize začnejo trpeti državljani. Taksna politika bi dokazala mnogo višjo čustveno inteligenco vladajočih elit. Vendar pa zato potrebuje nekaj, kar je v Sloveniji prepovedano. Pohvalo. Priznanje medijev, nasprotnikov, ko je kriza rešena, preden so njeni državljani čutili negativne posledice. Ena najbolj modrih in žal resničnih izjav je tista, ki jo izrekel Ivo Boscarol: "Slovenci odpustimo neuspeh, uspeha nikoli."

02.08.2021 20:08
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandra Pivec   Naša dežala   Slovenija   politika   vzorci

Naše možnosti so neomejene. Omejeni smo samo z našo lastno majhnostjo, stereotipi, strahom in zastarelimi vzorci.

Vsi radi pišemo o zgodovini. Vse več ljudi, političnih strank jo rado interpretira. Po svojih nazorskih usmeritvah. In zgodovina je lahko orodje za učenje ali orožje za uničevanje. Vse več političnih strank jo uporablja kot orožje za opravičevanje svojih stališč in dejanj, vse manj nas pa je, ki jo uporabljamo kot učiteljico. In nas ta učiteljica opominja, da je politika v obdobju med obema svetovnima vojnama ravnala zaskrbljujoče podobno kot danes.

 

Ne želimo govoriti o vzponu nacionalizmov na eni strani ter komunizma na drugi. Želimo pa govoriti o tistih, ki niso bili ne eno, ne drugo – navadni ljudje, politiki sredine, izobraženci – vsi kolateralna žrtev vzpona nacionalizmov, fašizmov ter socializmov. Čeprav v večini – so bili tiho, dokler ni bilo prepozno. Bilo jih je več, pa niso šli na volitve, bilo jih je več in so na koncu bežali iz lastne države.

 

Danes resnična sredina, ljudje in stranke, ki nam populistična in senzacionalistična retorika ni blizu, ponovno nimamo prostora v medijih. Tako kot želi politika vedno bolj marginalizirati ljudi. Potiskati jih na obrobje, upravljati s strahom in konstantno krizo – da ne želijo v politiko, da so pasivni v časih, ko bi morali biti najbolj aktivni. Seveda je zaradi koronakrize potrebno razumeti, da so ljudje utrujeni, naveličani. Na eni strani strah pred prihodnostjo, na drugi strani želja, da se vrnemo v čase pred Covidom. 

 

Vendar so se časi spremenili. Nič več ne bo, kot je bilo. V preteklosti smo že govorili o vlakih različnih hitrostih. Ti vlaki se so zopet začeli voziti. Digitalizacija, spremenjeni trgovinske in logistične okoliščine, vzpon kripto valut in vseobsegajočega spletnega poslovanja, robotizacija, spremembe delovnih mest, spremenjene potovalne in potrošniške navade, reševanje problematične demografske slike, kroženje možganov, nova politična in gospodarska zavezništva ...

 

Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah zastarela in kot takšna ne prinaša rešitev. Ko govorimo o politiki, govorimo o politični kulturi, pravilih delovanja, predvsem pa o stanju duha, ki se v politiki vleče že desetletja – za kratek, neprecenljiv čas, je ta duh našel svoj boljši jaz v času osamosvajanja, vendar je hitro ušel na stara pota nesodelovanja, nezaupanja ter birokratskega in kuloarskega razmišljanja.

 

Posledica je vedno večja agresivnost v komunikaciji. Komunikacija, ki je temeljila na poglobljeni pisani besedi, na kulturnih in civilizacijskih dosežkih, je zamenjala površinska, marketinška prodaja, ki temelji na negativnosti, kritičnosti in iskanju "napak in neresnic" namesto idej in sodelovanju pri iskanju resnice.

 

"Kritiki so postali pomembnejši od ustvarjalcev."

 

Zanimivo je, da smo zdaj s televizijo in radiem spet v komunikacijski kulturi, ki je zelo drugačna od kulture pisane besede. V stari Grčiji je bilo v politiki in poslovanju zelo pomembno, da je znal nekdo predstaviti neko zadevo in prepričati ljudi. Skratka, vpliv je izhajal iz prepričevanja. Danes mediji, ki imajo moč prepričevanja, tega nadomeščajo za reality show med vedno bolj populističnimi, praznimi in od sovraštva prežetimi političnimi bloki, ki ne priznajo, da je obstoječa politična in družbena ureditev v krizi, iz katere ne znajo najti izhoda.

 

S tem se je pojavilo tudi "iskanje resnice z odstranjevanjem neresnic". Kdor bo pri nasprotniku našel več napak ali neresnic, je politično bolj uspešen. Tistih, ki iščejo neposredne resnice in rešitve, pa se umikajo v ozadje, ker tvegajo napako in s tem napad. Kritiki so postali pomembnejši od ustvarjalcev.

 

Slovenija potrebuje stranke, ki iščejo rešitve, tudi če pri tem tvegajo napake. Potrebuje "churchillovske" stranke, ki za končni spopad s koronakrizo, politično in družbeno krizo obljubljajo le "solze, kri in znoj". Ampak ne solze ljudi, ki celotno obdobje krize že dajejo kri, solze in znoj, ampak politikov, ki so pripravljeni tvegati reforme, spremembo razvojnega modela in družbene pogodbe in razmišljanje izven ustaljenih preživetih kontekstov. In ki so za uspešen družbeni prehod in gospodarski preboj pripravljeni tvegati svoje kariere in udobno prihodnost.

 

Kritično razmišljanje moramo nadomestiti s konstruktivnim, vključujočim in predvsem kreativnim razmišljanjem. Konstruktivno in ustvarjalno razmišljanje je v sebi tudi (samo)kritično. Kritično razmišljanje pa je izključno kritično.

 

Zlahka trdimo, da je zahodna civilizacija v primerjavi z drugimi v prednosti zaradi "iskalne" prvine intelektualnega napora. Kakšen intelektualen napor v iskanje rešitev in izkoriščanje priložnosti vlaga obstoječa politika? Nikakršnega. Ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu. Te prinaša marketinška taktika in širjenje strahu pred nasprotnim političnim taborom. Ta taktika ima tudi strahotne posledice. Vlada krize rešuje šele, ko jo čutimo vsi. Ker s tem marketinško dokazuje, da rešuje krizo in s tem ustvarja svojo politično vrednost in nepogrešljivost. Konstruktivna vlada bi krize reševala predno jo čutimo vsi oziroma preden zaradi krize začnejo trpeti državljani. Taksna politika bi dokazala mnogo višjo čustveno inteligenco vladajočih elit. Vendar pa zato potrebuje nekaj, kar je v Sloveniji prepovedano. Pohvalo. Priznanje medijev, nasprotnikov, ko je kriza rešena predno so njeni državljani čutili negativne posledice. Ena najbolj modrih in žal resničnih izjav je izjava Iva Boscarola: "Slovenci odpustimo neuspeh, uspeha nikoli."

 

Še športniki, ki so (upravičeno) na našem piedestalu, takoj padejo, ko objavimo njihove zaslužke. Ker njihove športne uspehe jemljemo za naše skupne, njihov zaslužek pa za njihov lastni osebni uspeh. Namesto da bi jim privoščili, jih kaznujemo z idiotsko davčno zakonodajo (ki je podobno slaba tudi v odnosu do gospodarstva) in jih silimo v finančni beg v tujino.

 

V Sloveniji je po mojem mnenju še vedno več dobrega kot slabega. Še vedno imamo dovolj nezamujenih priložnosti. Moramo pa v politiko pripeljati mentaliteto naših športnikov. Pozitivna selekcija kadrov, ki jih imenujemo v državne sisteme in uprave, ne zadovoljimo se z oznako "dobro", ker to ubija oznako "najboljše", padec in poraz ni konec, ampak začetek. In ko pridemo do političnega tekmovanja, spoštujmo tekmece in se obnašajmo po pravilih fair playa.

 

"Potrebujemo politike, ki so za uspešen družbeni prehod in gospodarski preboj pripravljeni tvegati svoje kariere in udobno prihodnost."

 

Bistveno vprašanje pri vsakem problemu je: Kakšne so naše možnosti? Naša dežela pravi: neomejene. Omejeni smo samo z našo lastno majhnostjo, stereotipi, strahom in zastarelimi vzorci. Eden takšnih omejevanih faktorjev je spodbujanje povprečnosti. Naša dežela je na to delno odgovorila v programu za šolstvo. Bistvo pa je, da pričnemo z iskanjem, razvijanjem in vlaganje v nadpovprečnost. Tudi ko zastareli sistem šolstva ugotavlja, da ima nekdo učne težave, ima zagotovo močne prednosti vsaj na enem področju. Tega moramo prepoznati, zavestno, sistemsko razvijati in vanj vlagati. In ko bomo začeli častiti tudi uspeh, kot posledico lastnega truda, konstruktivnosti, ustvarjalnosti in fair playa, bodo naše možnosti neomejene.

 

Stranka Naša dežela je v center vrednostnega sistema postavila menjavo političnega delovanje. Iz pozicije moči v pozicijo najboljše ideje oziroma rešitve, Iz antigonskega vlečenja vsak v svojo smer v politiko sodelovanja, Iz politike kritiziranja v politiko konstruktivnosti in ustvarjalnosti. Iz politike populističnih idej v politiko dolgoročnih rešitev in reform ter iz rešitev za naslednje volitve v rešitve za naslednje generacije.

 

S takšnim miselnim preskokom bodo programi lahko uresničeni, ne samo napisani in obljubljeni. Ljudje bodo iz življenja v strahu in negotovosti prešli v aktivno ustvarjalnost, otroci pa bodo videli, da se starši trudimo in borimo, da nam kdaj uspe, kdaj pa tudi ne. K nam uspe, se veselimo skupaj, ko nam ne, za isto mizo iščemo rešitve. To ne pomeni, da so naša razmišljanja, svetovni nazori in prepričanja enaki – ampak da smo poenoteni na temeljnih državotvornih in narodotvornih vprašanjih, da so pravila igre za vse enaka ter da vedno zmaga najboljši koncept – ki ga ljudje potrdijo na volitvah, mediji in opozicija pa spremlja, da teh temeljnih družbenih dogovorov ne kršimo.

 

To bi bilo utopično, če tega ne bi že desetletja uspešno izvajala Švica, s katero se vedno radi primerjamo.

 

Aleksandra Pivec je bivša ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke Naša dežela.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.207
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.426
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.803
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.163
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.367
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.109
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.206
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 349