Komentar

Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu

Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah zastarela in kot takšna ne prinaša rešitev. Ko govorimo o politiki, govorimo o politični kulturi, pravilih delovanja, predvsem pa o stanju duha, ki se v politiki vleče že desetletja. Kakšen intelektualen napor v iskanje rešitev in izkoriščanje priložnosti vlaga obstoječa politika? Nikakršnega. Ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu. Te prinaša marketinška taktika in širjenje strahu pred nasprotnim političnim taborom. Ta taktika ima tudi strahotne posledice. Vlada krize rešuje šele, ko jo čutimo vsi. Ker s tem marketinško dokazuje, da rešuje krizo in s tem ustvarja svojo politično vrednost in nepogrešljivost. Konstruktivna vlada bi krize reševala, preden jo čutimo vsi oziroma preden zaradi krize začnejo trpeti državljani. Taksna politika bi dokazala mnogo višjo čustveno inteligenco vladajočih elit. Vendar pa zato potrebuje nekaj, kar je v Sloveniji prepovedano. Pohvalo. Priznanje medijev, nasprotnikov, ko je kriza rešena, preden so njeni državljani čutili negativne posledice. Ena najbolj modrih in žal resničnih izjav je tista, ki jo izrekel Ivo Boscarol: "Slovenci odpustimo neuspeh, uspeha nikoli."

02.08.2021 20:08
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandra Pivec   Naša dežala   Slovenija   politika   vzorci

Naše možnosti so neomejene. Omejeni smo samo z našo lastno majhnostjo, stereotipi, strahom in zastarelimi vzorci.

Vsi radi pišemo o zgodovini. Vse več ljudi, političnih strank jo rado interpretira. Po svojih nazorskih usmeritvah. In zgodovina je lahko orodje za učenje ali orožje za uničevanje. Vse več političnih strank jo uporablja kot orožje za opravičevanje svojih stališč in dejanj, vse manj nas pa je, ki jo uporabljamo kot učiteljico. In nas ta učiteljica opominja, da je politika v obdobju med obema svetovnima vojnama ravnala zaskrbljujoče podobno kot danes.

 

Ne želimo govoriti o vzponu nacionalizmov na eni strani ter komunizma na drugi. Želimo pa govoriti o tistih, ki niso bili ne eno, ne drugo – navadni ljudje, politiki sredine, izobraženci – vsi kolateralna žrtev vzpona nacionalizmov, fašizmov ter socializmov. Čeprav v večini – so bili tiho, dokler ni bilo prepozno. Bilo jih je več, pa niso šli na volitve, bilo jih je več in so na koncu bežali iz lastne države.

 

Danes resnična sredina, ljudje in stranke, ki nam populistična in senzacionalistična retorika ni blizu, ponovno nimamo prostora v medijih. Tako kot želi politika vedno bolj marginalizirati ljudi. Potiskati jih na obrobje, upravljati s strahom in konstantno krizo – da ne želijo v politiko, da so pasivni v časih, ko bi morali biti najbolj aktivni. Seveda je zaradi koronakrize potrebno razumeti, da so ljudje utrujeni, naveličani. Na eni strani strah pred prihodnostjo, na drugi strani želja, da se vrnemo v čase pred Covidom. 

 

Vendar so se časi spremenili. Nič več ne bo, kot je bilo. V preteklosti smo že govorili o vlakih različnih hitrostih. Ti vlaki se so zopet začeli voziti. Digitalizacija, spremenjeni trgovinske in logistične okoliščine, vzpon kripto valut in vseobsegajočega spletnega poslovanja, robotizacija, spremembe delovnih mest, spremenjene potovalne in potrošniške navade, reševanje problematične demografske slike, kroženje možganov, nova politična in gospodarska zavezništva ...

 

Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah zastarela in kot takšna ne prinaša rešitev. Ko govorimo o politiki, govorimo o politični kulturi, pravilih delovanja, predvsem pa o stanju duha, ki se v politiki vleče že desetletja – za kratek, neprecenljiv čas, je ta duh našel svoj boljši jaz v času osamosvajanja, vendar je hitro ušel na stara pota nesodelovanja, nezaupanja ter birokratskega in kuloarskega razmišljanja.

 

Posledica je vedno večja agresivnost v komunikaciji. Komunikacija, ki je temeljila na poglobljeni pisani besedi, na kulturnih in civilizacijskih dosežkih, je zamenjala površinska, marketinška prodaja, ki temelji na negativnosti, kritičnosti in iskanju "napak in neresnic" namesto idej in sodelovanju pri iskanju resnice.

 

"Kritiki so postali pomembnejši od ustvarjalcev."

 

Zanimivo je, da smo zdaj s televizijo in radiem spet v komunikacijski kulturi, ki je zelo drugačna od kulture pisane besede. V stari Grčiji je bilo v politiki in poslovanju zelo pomembno, da je znal nekdo predstaviti neko zadevo in prepričati ljudi. Skratka, vpliv je izhajal iz prepričevanja. Danes mediji, ki imajo moč prepričevanja, tega nadomeščajo za reality show med vedno bolj populističnimi, praznimi in od sovraštva prežetimi političnimi bloki, ki ne priznajo, da je obstoječa politična in družbena ureditev v krizi, iz katere ne znajo najti izhoda.

 

S tem se je pojavilo tudi "iskanje resnice z odstranjevanjem neresnic". Kdor bo pri nasprotniku našel več napak ali neresnic, je politično bolj uspešen. Tistih, ki iščejo neposredne resnice in rešitve, pa se umikajo v ozadje, ker tvegajo napako in s tem napad. Kritiki so postali pomembnejši od ustvarjalcev.

 

Slovenija potrebuje stranke, ki iščejo rešitve, tudi če pri tem tvegajo napake. Potrebuje "churchillovske" stranke, ki za končni spopad s koronakrizo, politično in družbeno krizo obljubljajo le "solze, kri in znoj". Ampak ne solze ljudi, ki celotno obdobje krize že dajejo kri, solze in znoj, ampak politikov, ki so pripravljeni tvegati reforme, spremembo razvojnega modela in družbene pogodbe in razmišljanje izven ustaljenih preživetih kontekstov. In ki so za uspešen družbeni prehod in gospodarski preboj pripravljeni tvegati svoje kariere in udobno prihodnost.

 

Kritično razmišljanje moramo nadomestiti s konstruktivnim, vključujočim in predvsem kreativnim razmišljanjem. Konstruktivno in ustvarjalno razmišljanje je v sebi tudi (samo)kritično. Kritično razmišljanje pa je izključno kritično.

 

Zlahka trdimo, da je zahodna civilizacija v primerjavi z drugimi v prednosti zaradi "iskalne" prvine intelektualnega napora. Kakšen intelektualen napor v iskanje rešitev in izkoriščanje priložnosti vlaga obstoječa politika? Nikakršnega. Ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu. Te prinaša marketinška taktika in širjenje strahu pred nasprotnim političnim taborom. Ta taktika ima tudi strahotne posledice. Vlada krize rešuje šele, ko jo čutimo vsi. Ker s tem marketinško dokazuje, da rešuje krizo in s tem ustvarja svojo politično vrednost in nepogrešljivost. Konstruktivna vlada bi krize reševala predno jo čutimo vsi oziroma preden zaradi krize začnejo trpeti državljani. Taksna politika bi dokazala mnogo višjo čustveno inteligenco vladajočih elit. Vendar pa zato potrebuje nekaj, kar je v Sloveniji prepovedano. Pohvalo. Priznanje medijev, nasprotnikov, ko je kriza rešena predno so njeni državljani čutili negativne posledice. Ena najbolj modrih in žal resničnih izjav je izjava Iva Boscarola: "Slovenci odpustimo neuspeh, uspeha nikoli."

 

Še športniki, ki so (upravičeno) na našem piedestalu, takoj padejo, ko objavimo njihove zaslužke. Ker njihove športne uspehe jemljemo za naše skupne, njihov zaslužek pa za njihov lastni osebni uspeh. Namesto da bi jim privoščili, jih kaznujemo z idiotsko davčno zakonodajo (ki je podobno slaba tudi v odnosu do gospodarstva) in jih silimo v finančni beg v tujino.

 

V Sloveniji je po mojem mnenju še vedno več dobrega kot slabega. Še vedno imamo dovolj nezamujenih priložnosti. Moramo pa v politiko pripeljati mentaliteto naših športnikov. Pozitivna selekcija kadrov, ki jih imenujemo v državne sisteme in uprave, ne zadovoljimo se z oznako "dobro", ker to ubija oznako "najboljše", padec in poraz ni konec, ampak začetek. In ko pridemo do političnega tekmovanja, spoštujmo tekmece in se obnašajmo po pravilih fair playa.

 

"Potrebujemo politike, ki so za uspešen družbeni prehod in gospodarski preboj pripravljeni tvegati svoje kariere in udobno prihodnost."

 

Bistveno vprašanje pri vsakem problemu je: Kakšne so naše možnosti? Naša dežela pravi: neomejene. Omejeni smo samo z našo lastno majhnostjo, stereotipi, strahom in zastarelimi vzorci. Eden takšnih omejevanih faktorjev je spodbujanje povprečnosti. Naša dežela je na to delno odgovorila v programu za šolstvo. Bistvo pa je, da pričnemo z iskanjem, razvijanjem in vlaganje v nadpovprečnost. Tudi ko zastareli sistem šolstva ugotavlja, da ima nekdo učne težave, ima zagotovo močne prednosti vsaj na enem področju. Tega moramo prepoznati, zavestno, sistemsko razvijati in vanj vlagati. In ko bomo začeli častiti tudi uspeh, kot posledico lastnega truda, konstruktivnosti, ustvarjalnosti in fair playa, bodo naše možnosti neomejene.

 

Stranka Naša dežela je v center vrednostnega sistema postavila menjavo političnega delovanje. Iz pozicije moči v pozicijo najboljše ideje oziroma rešitve, Iz antigonskega vlečenja vsak v svojo smer v politiko sodelovanja, Iz politike kritiziranja v politiko konstruktivnosti in ustvarjalnosti. Iz politike populističnih idej v politiko dolgoročnih rešitev in reform ter iz rešitev za naslednje volitve v rešitve za naslednje generacije.

 

S takšnim miselnim preskokom bodo programi lahko uresničeni, ne samo napisani in obljubljeni. Ljudje bodo iz življenja v strahu in negotovosti prešli v aktivno ustvarjalnost, otroci pa bodo videli, da se starši trudimo in borimo, da nam kdaj uspe, kdaj pa tudi ne. K nam uspe, se veselimo skupaj, ko nam ne, za isto mizo iščemo rešitve. To ne pomeni, da so naša razmišljanja, svetovni nazori in prepričanja enaki – ampak da smo poenoteni na temeljnih državotvornih in narodotvornih vprašanjih, da so pravila igre za vse enaka ter da vedno zmaga najboljši koncept – ki ga ljudje potrdijo na volitvah, mediji in opozicija pa spremlja, da teh temeljnih družbenih dogovorov ne kršimo.

 

To bi bilo utopično, če tega ne bi že desetletja uspešno izvajala Švica, s katero se vedno radi primerjamo.

 

Aleksandra Pivec je bivša ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke Naša dežela.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.772
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.395
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.078
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.244
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 887
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140