Komentar

Nova levica? Če hočejo premagati Janšo, se morajo socialni demokrati in stranka Levica združiti

Prihodnje volitve bodo pokazale dejansko razmerje sil tudi na levici, kjer razen strahu pred Janšo svojim volivcem ne ponujajo nič. Če želi levica prihodnje leto prevzeti oblast, bo morala strniti vrste tudi z združevanjem. Stranka Levica lahko pride na oblast le tako, da se zlije, združi s socialnimi demokrati, ki bi na ta način verjetno postali najmočnejša stranka. To so nekoč že bili, pod Borutom Pahorjem. A tudi združeni SD in Levica bi bili lahko zgodba o uspehu le v primeru, ko bi vajeti stranke iz rok Tanje Fajon in Luke Mesca prevzel nekdo tretji ...

04.08.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   politika   levica   desnica   SD   Levica   Tanja Fajon   Mesec   LMŠ   SAB   LDS   Janez Janša   EPP

Fotomontaža: portal+

Verjetno ni odveč pripomniti, da najmanj polovice Slovencev - sploh tistih, ki ne hodijo na volitve - vse te leve in desne peripetije ne zanimajo in da imajo tega infantilnega cirkusa, v katerem nastopajo neki smešni komunisti in fašisti, dovolj. 

 

Razprave o politični polarizaciji v Sloveniji imajo pomembno, vendar pogosto spregledano pomanjkljivost: kot glavnega krivca zanjo vidijo desnico, ne pa tudi levico. V resnici sta zanjo odgovorni obe, pri čemer je trenutno na oblasti desnosredinska koalicija. To pa pomeni, da smo do desnice že iz načelnih razlogov bolj kritični, ji bolj gledamo pod prste in bolj kritično ocenjujemo njeno delo. S tem ni nič narobe, pravzaprav je celo prav, da je tako. Vendar pa na dolgi rok takšna "strategija" ni niti korektna niti koristna. Podobno kot je to veljalo za t.i. hladno vojno, ko sta si vojaško, ekonomsko in ideološko nasproti stali Sovjetska zveza in Amerika, je tudi za zdravo razmerje med levimi in desnimi političnimi silami nujno nekakšno "strateško ravnovesje". Pa ne samo to, vseskozi igra ključno vlogo tudi sposobnost konkuriranja, ponujanje boljših rešitev. In tu, prav v tej točki se pri nas vse konča.

 

Kaj nam levica ponuja boljšega od desnice oziroma zakaj bi človek, ki ni izrazito politično opredeljen, sploh volil levico? Ker se s tem znebimo janšizma? Ker bo prihodnjo vlado morda sestavljala koalicija levih, levosredinskih strank? Šarec, Fajon, Bratušek in "nadkoalicijski" partner Mesec? Ker je normalno in zdravo, da je v Sloveniji na oblasti levica, morda nekoč celo Levica?

 

 

***

 

Vprašanja, ki so odpirajo, bi se morala javno in medijsko dnevno izpostavljati. Pa se ne, ker so namenoma zastavljena retorično, kar z drugimi besedami pomeni, da ni v interesu, da se o odgovorih javno diskutira. Janšizem je skovanka, ki ne pomeni nič drugega kot "politično korektno" aluzijo (namigovanje) na fašizem. To je tako težka oznaka, da jo spodobnejši aktivisti načeloma niti nočejo neposredno uporabljati, čeprav že dolgo namigujejo, da je Janša v resnici fašist, aktualna vlada pa diktatorska, fašistična ipd. Razprava v vsebinskem smislu ni možna, saj je prepričevanje prepričanih Sizifovo delo, samostalnik fašizem pa je po zaslugi z ulice uvožene "protestniške demokracije" že tako razvrednoten, prežvečen in izrabljen kot kak pošvedran vojaški škorenj.

  

Ironija je v tem, da levica, ki se vseskozi obupno trudi prikazati v luči napredne, svetovljanske grupacije odprtih, tolerantnih političnih akterjev, prav v ničemer ni boljša od "nazadnjaške" desnice in "domoljupcev", kot se zaničljivo označuje ljubitelje goveje juhe in narodnozabavne glasbe. Resda je njena retorika všečnejša, mehkejša; ko je na oblasti, tudi ne varčuje z denarjem za nevladne organizacije, kulturnike itd., vendar je na dveh pomembnih področjih že vse od razpada LDS gola in bosa - na gospodarskem in zunanjepolitičnem. Populistična, všečna retorika o socialni državi in delavskih pravicah na eni ter grdem, izkoriščevalskem kapitalu na drugi strani je pustila sledove. Zakaj bi podjetniki, kapitalisti in ostali, ki nis(m)o zaposleni v javnem sektorju, podpirali stranke in politike, ki kažejo izrazito nerazumevanje, včasih pa celo sovražen odnos do njih?

 

Trenutna "ponudba" političnih obrazov na levici vzbuja nelagodje tudi zaradi dejstva, da so - pogojno rečeno! - z izjemo Tanje Fajon tam sami analfabeti, ko gre za sposobnost razumevanje ključnih evropskih dilem. Na tem področju je desnica naredila velik skok, vsekakor tudi po zaslugi Evropske ljudske stranke (EPP), ki že nekaj mandatov vodi Evropsko komisijo in je tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Janša je tako danes v vlogi premierja, predsednika stranke in predsedujočega Evropskemu svetu daleč najvplivnejši slovenski politik, ki v tem smislu na domačem političnem parketu nima konkurence. A ko bo ponovno tvital o stvareh, ki polarizirajo javno mnenje, bo levica spet dobila priložnost za vstajenje od mrtvih.

 

 

***

 

Levica bi Janši morala postaviti spomenik, saj ga ni politika, ki bi toliko naredil zanje, za njihovo popularnost. Ta levica, ki brez Janše izgubi svoj raison d'etre, smisel do obstoja, se ni sposobna niti konsolidirati, stopiti skupaj in ponuditi volivcem nek normalen, smiseln program. Porazno stanje duha levo od sredine simbolno dokazuje že (ne)zmožnost politične kohabitacije štirih potencialnih levih koalicijskih partnerjev (upokojenske stranke noben resen analitik ne vidi več kot stranke, saj s sedanjim vodstvom in mizerno politično dediščino Karla Erjavca že prihodnje leto ne bo več parlamentarna stranka, kar je brez dvoma dobra novica). Mislim seveda na ponovno poroko lanske pomladi ločenih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Koalicija, ki ji ni uspelo zdržati skupaj niti pol mandata, bo morala ponovno stopiti skupaj, če želi na volitvah dobiti več glasov kot SDS. Ločeni, na smrt skregani partnerji se bodo ponovno poročili, da bi lahko prevzeli oblast?

 

Scenarij za humoristično serijo ali ultimativni dokaz, kakšen afrodiziak je politika? 

 

V prevladujočem prepričevanju, da desnica polarizira slovensko družbo, uvaja diktaturo in nas odmika od t.i. jedrne Evrope, bo treba priznati tudi neprijetno resnico. Da je namreč levica tista, ki je v krizi in ki zaenkrat ne ponuja ničesar, kar bi nas prepričalo, da jo na naslednjih volitvah podpremo. Zaradi česa pa bi jo? Ker so se v času prvega mandata tako izkazali, da so razpadli tik pred uvedbo epidemije? Ker imajo naenkrat tako blazno dober ekonomski program (ki ga prej nikoli niso imeli) in ker njihova zmaga lahko pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo?

 

Prej obratno - že novica, da utegne biti stranka Levica v vladi, bi sprožila paniko v gospodarstvu, kajti tam pač nimajo razumevanja za venezuelski razvojni model. Leve stranke z Levico ne morejo vladati. To si bo treba enkrat za vselej priznati. Ne bo šlo. Vsaj ne po scenariju, ki so ga uporabili na oziroma po prejšnjih volitvah. Če želiš zmagati na volitvah, potrebuješ denar. Kar precej denarja. Potrebuješ torej zaveznike in "sponzorje" v gospodarstvu. Tu se skriva največja težava levice: po razpadu LDS in marginalizaciji socialnih demokratov, ki po odhodu Boruta Pahorja niso več našli primernega odnosa do ekonomske elite, je kapitalska naklonjenost zdaj večinoma na strani desnice. Pustimo Sandija Češka, ki ima svoje motive in (moralne) dolgove ...

 

 

***

 

Da je levica tako ekonomsko iztirila v zadnjih letih, seveda ni dobro. Kapital bi moral čim bolj "uravnoteženo" sodelovati z obema blokoma. A radikalizem stranke Levica (njeni poslanci so infantilno kričali, da potrebujemo nacionalizacijo, da je treba kapitaliste z bajoneti nagnati v morje ipd.) je negativno vplival na razsodnost ostalih strank na levici. Sploh se je z radikalizmom močno okužila stranka socialnih demokratov. Dokler jo je vodil Dejan Židan, ki je pred vstopom v politiko delal v gospodarstvu, je SD še nekako krmarila med brzicami levičarske histerije, potem pa je s prihodom Tanje Fajon vse podivjalo in med nekaterimi poslanci SD in poslansko skupino stranke Levica takorekoč ni več razlike.

 

Zaradi tega se v kuluarjih previdno že pojavljajo predlogi, češ da bi bilo treba SD in Levico "nekako spraviti skupaj", kar so nekateri razumeli tudi kot združevanje. Socialni demokrati in Levica skupaj? Če bi se Fajonova in Mesec umaknila s predsedniških mest, da bi novi predsednik združene leve stranke postal nekdo tretji, potem bi imela ideja bržkone kar nekaj potenciala. Ideja namreč ni tako nora, kot to morda izgleda na prvi pogled; Levica mora odreči radikalizmu, sicer nikoli ne bo sodelovala pri vodenju države (vlade) in posledično nikoli ne bo uresničila niti tistih ciljev, ki so morda celo koristni, dobri, na drugi strani pa SD potrebuje pomladitev svojih vrst in odmik od svoje zgodovinske dediščine.

 

Če bi se Levica in SD združili, bi morda postali celo najmočnejša stranka v državi. Z dobrim predsednikom pa celo zmagovalka volitev. Ampak za kaj takega bi se moralo ukloniti nekaj zelo močnih egov, predvsem pa izstopiti iz tradicionalne levičarske mantre, da je za vse slabo na tem svetu kriv Janez Janša ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.203
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.421
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.800
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.158
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.364
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.205
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 402