Komentar

Nova levica? Če hočejo premagati Janšo, se morajo socialni demokrati in stranka Levica združiti

Prihodnje volitve bodo pokazale dejansko razmerje sil tudi na levici, kjer razen strahu pred Janšo svojim volivcem ne ponujajo nič. Če želi levica prihodnje leto prevzeti oblast, bo morala strniti vrste tudi z združevanjem. Stranka Levica lahko pride na oblast le tako, da se zlije, združi s socialnimi demokrati, ki bi na ta način verjetno postali najmočnejša stranka. To so nekoč že bili, pod Borutom Pahorjem. A tudi združeni SD in Levica bi bili lahko zgodba o uspehu le v primeru, ko bi vajeti stranke iz rok Tanje Fajon in Luke Mesca prevzel nekdo tretji ...

04.08.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   politika   levica   desnica   SD   Levica   Tanja Fajon   Mesec   LMŠ   SAB   LDS   Janez Janša   EPP

Fotomontaža: portal+

Verjetno ni odveč pripomniti, da najmanj polovice Slovencev - sploh tistih, ki ne hodijo na volitve - vse te leve in desne peripetije ne zanimajo in da imajo tega infantilnega cirkusa, v katerem nastopajo neki smešni komunisti in fašisti, dovolj. 

 

Razprave o politični polarizaciji v Sloveniji imajo pomembno, vendar pogosto spregledano pomanjkljivost: kot glavnega krivca zanjo vidijo desnico, ne pa tudi levico. V resnici sta zanjo odgovorni obe, pri čemer je trenutno na oblasti desnosredinska koalicija. To pa pomeni, da smo do desnice že iz načelnih razlogov bolj kritični, ji bolj gledamo pod prste in bolj kritično ocenjujemo njeno delo. S tem ni nič narobe, pravzaprav je celo prav, da je tako. Vendar pa na dolgi rok takšna "strategija" ni niti korektna niti koristna. Podobno kot je to veljalo za t.i. hladno vojno, ko sta si vojaško, ekonomsko in ideološko nasproti stali Sovjetska zveza in Amerika, je tudi za zdravo razmerje med levimi in desnimi političnimi silami nujno nekakšno "strateško ravnovesje". Pa ne samo to, vseskozi igra ključno vlogo tudi sposobnost konkuriranja, ponujanje boljših rešitev. In tu, prav v tej točki se pri nas vse konča.

 

Kaj nam levica ponuja boljšega od desnice oziroma zakaj bi človek, ki ni izrazito politično opredeljen, sploh volil levico? Ker se s tem znebimo janšizma? Ker bo prihodnjo vlado morda sestavljala koalicija levih, levosredinskih strank? Šarec, Fajon, Bratušek in "nadkoalicijski" partner Mesec? Ker je normalno in zdravo, da je v Sloveniji na oblasti levica, morda nekoč celo Levica?

 

 

***

 

Vprašanja, ki so odpirajo, bi se morala javno in medijsko dnevno izpostavljati. Pa se ne, ker so namenoma zastavljena retorično, kar z drugimi besedami pomeni, da ni v interesu, da se o odgovorih javno diskutira. Janšizem je skovanka, ki ne pomeni nič drugega kot "politično korektno" aluzijo (namigovanje) na fašizem. To je tako težka oznaka, da jo spodobnejši aktivisti načeloma niti nočejo neposredno uporabljati, čeprav že dolgo namigujejo, da je Janša v resnici fašist, aktualna vlada pa diktatorska, fašistična ipd. Razprava v vsebinskem smislu ni možna, saj je prepričevanje prepričanih Sizifovo delo, samostalnik fašizem pa je po zaslugi z ulice uvožene "protestniške demokracije" že tako razvrednoten, prežvečen in izrabljen kot kak pošvedran vojaški škorenj.

  

Ironija je v tem, da levica, ki se vseskozi obupno trudi prikazati v luči napredne, svetovljanske grupacije odprtih, tolerantnih političnih akterjev, prav v ničemer ni boljša od "nazadnjaške" desnice in "domoljupcev", kot se zaničljivo označuje ljubitelje goveje juhe in narodnozabavne glasbe. Resda je njena retorika všečnejša, mehkejša; ko je na oblasti, tudi ne varčuje z denarjem za nevladne organizacije, kulturnike itd., vendar je na dveh pomembnih področjih že vse od razpada LDS gola in bosa - na gospodarskem in zunanjepolitičnem. Populistična, všečna retorika o socialni državi in delavskih pravicah na eni ter grdem, izkoriščevalskem kapitalu na drugi strani je pustila sledove. Zakaj bi podjetniki, kapitalisti in ostali, ki nis(m)o zaposleni v javnem sektorju, podpirali stranke in politike, ki kažejo izrazito nerazumevanje, včasih pa celo sovražen odnos do njih?

 

Trenutna "ponudba" političnih obrazov na levici vzbuja nelagodje tudi zaradi dejstva, da so - pogojno rečeno! - z izjemo Tanje Fajon tam sami analfabeti, ko gre za sposobnost razumevanje ključnih evropskih dilem. Na tem področju je desnica naredila velik skok, vsekakor tudi po zaslugi Evropske ljudske stranke (EPP), ki že nekaj mandatov vodi Evropsko komisijo in je tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Janša je tako danes v vlogi premierja, predsednika stranke in predsedujočega Evropskemu svetu daleč najvplivnejši slovenski politik, ki v tem smislu na domačem političnem parketu nima konkurence. A ko bo ponovno tvital o stvareh, ki polarizirajo javno mnenje, bo levica spet dobila priložnost za vstajenje od mrtvih.

 

 

***

 

Levica bi Janši morala postaviti spomenik, saj ga ni politika, ki bi toliko naredil zanje, za njihovo popularnost. Ta levica, ki brez Janše izgubi svoj raison d'etre, smisel do obstoja, se ni sposobna niti konsolidirati, stopiti skupaj in ponuditi volivcem nek normalen, smiseln program. Porazno stanje duha levo od sredine simbolno dokazuje že (ne)zmožnost politične kohabitacije štirih potencialnih levih koalicijskih partnerjev (upokojenske stranke noben resen analitik ne vidi več kot stranke, saj s sedanjim vodstvom in mizerno politično dediščino Karla Erjavca že prihodnje leto ne bo več parlamentarna stranka, kar je brez dvoma dobra novica). Mislim seveda na ponovno poroko lanske pomladi ločenih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Koalicija, ki ji ni uspelo zdržati skupaj niti pol mandata, bo morala ponovno stopiti skupaj, če želi na volitvah dobiti več glasov kot SDS. Ločeni, na smrt skregani partnerji se bodo ponovno poročili, da bi lahko prevzeli oblast?

 

Scenarij za humoristično serijo ali ultimativni dokaz, kakšen afrodiziak je politika? 

 

V prevladujočem prepričevanju, da desnica polarizira slovensko družbo, uvaja diktaturo in nas odmika od t.i. jedrne Evrope, bo treba priznati tudi neprijetno resnico. Da je namreč levica tista, ki je v krizi in ki zaenkrat ne ponuja ničesar, kar bi nas prepričalo, da jo na naslednjih volitvah podpremo. Zaradi česa pa bi jo? Ker so se v času prvega mandata tako izkazali, da so razpadli tik pred uvedbo epidemije? Ker imajo naenkrat tako blazno dober ekonomski program (ki ga prej nikoli niso imeli) in ker njihova zmaga lahko pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo?

 

Prej obratno - že novica, da utegne biti stranka Levica v vladi, bi sprožila paniko v gospodarstvu, kajti tam pač nimajo razumevanja za venezuelski razvojni model. Leve stranke z Levico ne morejo vladati. To si bo treba enkrat za vselej priznati. Ne bo šlo. Vsaj ne po scenariju, ki so ga uporabili na oziroma po prejšnjih volitvah. Če želiš zmagati na volitvah, potrebuješ denar. Kar precej denarja. Potrebuješ torej zaveznike in "sponzorje" v gospodarstvu. Tu se skriva največja težava levice: po razpadu LDS in marginalizaciji socialnih demokratov, ki po odhodu Boruta Pahorja niso več našli primernega odnosa do ekonomske elite, je kapitalska naklonjenost zdaj večinoma na strani desnice. Pustimo Sandija Češka, ki ima svoje motive in (moralne) dolgove ...

 

 

***

 

Da je levica tako ekonomsko iztirila v zadnjih letih, seveda ni dobro. Kapital bi moral čim bolj "uravnoteženo" sodelovati z obema blokoma. A radikalizem stranke Levica (njeni poslanci so infantilno kričali, da potrebujemo nacionalizacijo, da je treba kapitaliste z bajoneti nagnati v morje ipd.) je negativno vplival na razsodnost ostalih strank na levici. Sploh se je z radikalizmom močno okužila stranka socialnih demokratov. Dokler jo je vodil Dejan Židan, ki je pred vstopom v politiko delal v gospodarstvu, je SD še nekako krmarila med brzicami levičarske histerije, potem pa je s prihodom Tanje Fajon vse podivjalo in med nekaterimi poslanci SD in poslansko skupino stranke Levica takorekoč ni več razlike.

 

Zaradi tega se v kuluarjih previdno že pojavljajo predlogi, češ da bi bilo treba SD in Levico "nekako spraviti skupaj", kar so nekateri razumeli tudi kot združevanje. Socialni demokrati in Levica skupaj? Če bi se Fajonova in Mesec umaknila s predsedniških mest, da bi novi predsednik združene leve stranke postal nekdo tretji, potem bi imela ideja bržkone kar nekaj potenciala. Ideja namreč ni tako nora, kot to morda izgleda na prvi pogled; Levica mora odreči radikalizmu, sicer nikoli ne bo sodelovala pri vodenju države (vlade) in posledično nikoli ne bo uresničila niti tistih ciljev, ki so morda celo koristni, dobri, na drugi strani pa SD potrebuje pomladitev svojih vrst in odmik od svoje zgodovinske dediščine.

 

Če bi se Levica in SD združili, bi morda postali celo najmočnejša stranka v državi. Z dobrim predsednikom pa celo zmagovalka volitev. Ampak za kaj takega bi se moralo ukloniti nekaj zelo močnih egov, predvsem pa izstopiti iz tradicionalne levičarske mantre, da je za vse slabo na tem svetu kriv Janez Janša ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.827
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.486
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.473
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.443
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.155
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.582
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 463
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.853