Komentar

Nova levica? Če hočejo premagati Janšo, se morajo socialni demokrati in stranka Levica združiti

Prihodnje volitve bodo pokazale dejansko razmerje sil tudi na levici, kjer razen strahu pred Janšo svojim volivcem ne ponujajo nič. Če želi levica prihodnje leto prevzeti oblast, bo morala strniti vrste tudi z združevanjem. Stranka Levica lahko pride na oblast le tako, da se zlije, združi s socialnimi demokrati, ki bi na ta način verjetno postali najmočnejša stranka. To so nekoč že bili, pod Borutom Pahorjem. A tudi združeni SD in Levica bi bili lahko zgodba o uspehu le v primeru, ko bi vajeti stranke iz rok Tanje Fajon in Luke Mesca prevzel nekdo tretji ...

04.08.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   politika   levica   desnica   SD   Levica   Tanja Fajon   Mesec   LMŠ   SAB   LDS   Janez Janša   EPP

Fotomontaža: portal+

Verjetno ni odveč pripomniti, da najmanj polovice Slovencev - sploh tistih, ki ne hodijo na volitve - vse te leve in desne peripetije ne zanimajo in da imajo tega infantilnega cirkusa, v katerem nastopajo neki smešni komunisti in fašisti, dovolj. 

 

Razprave o politični polarizaciji v Sloveniji imajo pomembno, vendar pogosto spregledano pomanjkljivost: kot glavnega krivca zanjo vidijo desnico, ne pa tudi levico. V resnici sta zanjo odgovorni obe, pri čemer je trenutno na oblasti desnosredinska koalicija. To pa pomeni, da smo do desnice že iz načelnih razlogov bolj kritični, ji bolj gledamo pod prste in bolj kritično ocenjujemo njeno delo. S tem ni nič narobe, pravzaprav je celo prav, da je tako. Vendar pa na dolgi rok takšna "strategija" ni niti korektna niti koristna. Podobno kot je to veljalo za t.i. hladno vojno, ko sta si vojaško, ekonomsko in ideološko nasproti stali Sovjetska zveza in Amerika, je tudi za zdravo razmerje med levimi in desnimi političnimi silami nujno nekakšno "strateško ravnovesje". Pa ne samo to, vseskozi igra ključno vlogo tudi sposobnost konkuriranja, ponujanje boljših rešitev. In tu, prav v tej točki se pri nas vse konča.

 

Kaj nam levica ponuja boljšega od desnice oziroma zakaj bi človek, ki ni izrazito politično opredeljen, sploh volil levico? Ker se s tem znebimo janšizma? Ker bo prihodnjo vlado morda sestavljala koalicija levih, levosredinskih strank? Šarec, Fajon, Bratušek in "nadkoalicijski" partner Mesec? Ker je normalno in zdravo, da je v Sloveniji na oblasti levica, morda nekoč celo Levica?

 

 

***

 

Vprašanja, ki so odpirajo, bi se morala javno in medijsko dnevno izpostavljati. Pa se ne, ker so namenoma zastavljena retorično, kar z drugimi besedami pomeni, da ni v interesu, da se o odgovorih javno diskutira. Janšizem je skovanka, ki ne pomeni nič drugega kot "politično korektno" aluzijo (namigovanje) na fašizem. To je tako težka oznaka, da jo spodobnejši aktivisti načeloma niti nočejo neposredno uporabljati, čeprav že dolgo namigujejo, da je Janša v resnici fašist, aktualna vlada pa diktatorska, fašistična ipd. Razprava v vsebinskem smislu ni možna, saj je prepričevanje prepričanih Sizifovo delo, samostalnik fašizem pa je po zaslugi z ulice uvožene "protestniške demokracije" že tako razvrednoten, prežvečen in izrabljen kot kak pošvedran vojaški škorenj.

  

Ironija je v tem, da levica, ki se vseskozi obupno trudi prikazati v luči napredne, svetovljanske grupacije odprtih, tolerantnih političnih akterjev, prav v ničemer ni boljša od "nazadnjaške" desnice in "domoljupcev", kot se zaničljivo označuje ljubitelje goveje juhe in narodnozabavne glasbe. Resda je njena retorika všečnejša, mehkejša; ko je na oblasti, tudi ne varčuje z denarjem za nevladne organizacije, kulturnike itd., vendar je na dveh pomembnih področjih že vse od razpada LDS gola in bosa - na gospodarskem in zunanjepolitičnem. Populistična, všečna retorika o socialni državi in delavskih pravicah na eni ter grdem, izkoriščevalskem kapitalu na drugi strani je pustila sledove. Zakaj bi podjetniki, kapitalisti in ostali, ki nis(m)o zaposleni v javnem sektorju, podpirali stranke in politike, ki kažejo izrazito nerazumevanje, včasih pa celo sovražen odnos do njih?

 

Trenutna "ponudba" političnih obrazov na levici vzbuja nelagodje tudi zaradi dejstva, da so - pogojno rečeno! - z izjemo Tanje Fajon tam sami analfabeti, ko gre za sposobnost razumevanje ključnih evropskih dilem. Na tem področju je desnica naredila velik skok, vsekakor tudi po zaslugi Evropske ljudske stranke (EPP), ki že nekaj mandatov vodi Evropsko komisijo in je tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Janša je tako danes v vlogi premierja, predsednika stranke in predsedujočega Evropskemu svetu daleč najvplivnejši slovenski politik, ki v tem smislu na domačem političnem parketu nima konkurence. A ko bo ponovno tvital o stvareh, ki polarizirajo javno mnenje, bo levica spet dobila priložnost za vstajenje od mrtvih.

 

 

***

 

Levica bi Janši morala postaviti spomenik, saj ga ni politika, ki bi toliko naredil zanje, za njihovo popularnost. Ta levica, ki brez Janše izgubi svoj raison d'etre, smisel do obstoja, se ni sposobna niti konsolidirati, stopiti skupaj in ponuditi volivcem nek normalen, smiseln program. Porazno stanje duha levo od sredine simbolno dokazuje že (ne)zmožnost politične kohabitacije štirih potencialnih levih koalicijskih partnerjev (upokojenske stranke noben resen analitik ne vidi več kot stranke, saj s sedanjim vodstvom in mizerno politično dediščino Karla Erjavca že prihodnje leto ne bo več parlamentarna stranka, kar je brez dvoma dobra novica). Mislim seveda na ponovno poroko lanske pomladi ločenih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Koalicija, ki ji ni uspelo zdržati skupaj niti pol mandata, bo morala ponovno stopiti skupaj, če želi na volitvah dobiti več glasov kot SDS. Ločeni, na smrt skregani partnerji se bodo ponovno poročili, da bi lahko prevzeli oblast?

 

Scenarij za humoristično serijo ali ultimativni dokaz, kakšen afrodiziak je politika? 

 

V prevladujočem prepričevanju, da desnica polarizira slovensko družbo, uvaja diktaturo in nas odmika od t.i. jedrne Evrope, bo treba priznati tudi neprijetno resnico. Da je namreč levica tista, ki je v krizi in ki zaenkrat ne ponuja ničesar, kar bi nas prepričalo, da jo na naslednjih volitvah podpremo. Zaradi česa pa bi jo? Ker so se v času prvega mandata tako izkazali, da so razpadli tik pred uvedbo epidemije? Ker imajo naenkrat tako blazno dober ekonomski program (ki ga prej nikoli niso imeli) in ker njihova zmaga lahko pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo?

 

Prej obratno - že novica, da utegne biti stranka Levica v vladi, bi sprožila paniko v gospodarstvu, kajti tam pač nimajo razumevanja za venezuelski razvojni model. Leve stranke z Levico ne morejo vladati. To si bo treba enkrat za vselej priznati. Ne bo šlo. Vsaj ne po scenariju, ki so ga uporabili na oziroma po prejšnjih volitvah. Če želiš zmagati na volitvah, potrebuješ denar. Kar precej denarja. Potrebuješ torej zaveznike in "sponzorje" v gospodarstvu. Tu se skriva največja težava levice: po razpadu LDS in marginalizaciji socialnih demokratov, ki po odhodu Boruta Pahorja niso več našli primernega odnosa do ekonomske elite, je kapitalska naklonjenost zdaj večinoma na strani desnice. Pustimo Sandija Češka, ki ima svoje motive in (moralne) dolgove ...

 

 

***

 

Da je levica tako ekonomsko iztirila v zadnjih letih, seveda ni dobro. Kapital bi moral čim bolj "uravnoteženo" sodelovati z obema blokoma. A radikalizem stranke Levica (njeni poslanci so infantilno kričali, da potrebujemo nacionalizacijo, da je treba kapitaliste z bajoneti nagnati v morje ipd.) je negativno vplival na razsodnost ostalih strank na levici. Sploh se je z radikalizmom močno okužila stranka socialnih demokratov. Dokler jo je vodil Dejan Židan, ki je pred vstopom v politiko delal v gospodarstvu, je SD še nekako krmarila med brzicami levičarske histerije, potem pa je s prihodom Tanje Fajon vse podivjalo in med nekaterimi poslanci SD in poslansko skupino stranke Levica takorekoč ni več razlike.

 

Zaradi tega se v kuluarjih previdno že pojavljajo predlogi, češ da bi bilo treba SD in Levico "nekako spraviti skupaj", kar so nekateri razumeli tudi kot združevanje. Socialni demokrati in Levica skupaj? Če bi se Fajonova in Mesec umaknila s predsedniških mest, da bi novi predsednik združene leve stranke postal nekdo tretji, potem bi imela ideja bržkone kar nekaj potenciala. Ideja namreč ni tako nora, kot to morda izgleda na prvi pogled; Levica mora odreči radikalizmu, sicer nikoli ne bo sodelovala pri vodenju države (vlade) in posledično nikoli ne bo uresničila niti tistih ciljev, ki so morda celo koristni, dobri, na drugi strani pa SD potrebuje pomladitev svojih vrst in odmik od svoje zgodovinske dediščine.

 

Če bi se Levica in SD združili, bi morda postali celo najmočnejša stranka v državi. Z dobrim predsednikom pa celo zmagovalka volitev. Ampak za kaj takega bi se moralo ukloniti nekaj zelo močnih egov, predvsem pa izstopiti iz tradicionalne levičarske mantre, da je za vse slabo na tem svetu kriv Janez Janša ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.770
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.394
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.077
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.243
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 885
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140