Komentar

Nova levica? Če hočejo premagati Janšo, se morajo socialni demokrati in stranka Levica združiti

Prihodnje volitve bodo pokazale dejansko razmerje sil tudi na levici, kjer razen strahu pred Janšo svojim volivcem ne ponujajo nič. Če želi levica prihodnje leto prevzeti oblast, bo morala strniti vrste tudi z združevanjem. Stranka Levica lahko pride na oblast le tako, da se zlije, združi s socialnimi demokrati, ki bi na ta način verjetno postali najmočnejša stranka. To so nekoč že bili, pod Borutom Pahorjem. A tudi združeni SD in Levica bi bili lahko zgodba o uspehu le v primeru, ko bi vajeti stranke iz rok Tanje Fajon in Luke Mesca prevzel nekdo tretji ...

04.08.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   politika   levica   desnica   SD   Levica   Tanja Fajon   Mesec   LMŠ   SAB   LDS   Janez Janša   EPP

Fotomontaža: portal+

Verjetno ni odveč pripomniti, da najmanj polovice Slovencev - sploh tistih, ki ne hodijo na volitve - vse te leve in desne peripetije ne zanimajo in da imajo tega infantilnega cirkusa, v katerem nastopajo neki smešni komunisti in fašisti, dovolj. 

 

Razprave o politični polarizaciji v Sloveniji imajo pomembno, vendar pogosto spregledano pomanjkljivost: kot glavnega krivca zanjo vidijo desnico, ne pa tudi levico. V resnici sta zanjo odgovorni obe, pri čemer je trenutno na oblasti desnosredinska koalicija. To pa pomeni, da smo do desnice že iz načelnih razlogov bolj kritični, ji bolj gledamo pod prste in bolj kritično ocenjujemo njeno delo. S tem ni nič narobe, pravzaprav je celo prav, da je tako. Vendar pa na dolgi rok takšna "strategija" ni niti korektna niti koristna. Podobno kot je to veljalo za t.i. hladno vojno, ko sta si vojaško, ekonomsko in ideološko nasproti stali Sovjetska zveza in Amerika, je tudi za zdravo razmerje med levimi in desnimi političnimi silami nujno nekakšno "strateško ravnovesje". Pa ne samo to, vseskozi igra ključno vlogo tudi sposobnost konkuriranja, ponujanje boljših rešitev. In tu, prav v tej točki se pri nas vse konča.

 

Kaj nam levica ponuja boljšega od desnice oziroma zakaj bi človek, ki ni izrazito politično opredeljen, sploh volil levico? Ker se s tem znebimo janšizma? Ker bo prihodnjo vlado morda sestavljala koalicija levih, levosredinskih strank? Šarec, Fajon, Bratušek in "nadkoalicijski" partner Mesec? Ker je normalno in zdravo, da je v Sloveniji na oblasti levica, morda nekoč celo Levica?

 

 

***

 

Vprašanja, ki so odpirajo, bi se morala javno in medijsko dnevno izpostavljati. Pa se ne, ker so namenoma zastavljena retorično, kar z drugimi besedami pomeni, da ni v interesu, da se o odgovorih javno diskutira. Janšizem je skovanka, ki ne pomeni nič drugega kot "politično korektno" aluzijo (namigovanje) na fašizem. To je tako težka oznaka, da jo spodobnejši aktivisti načeloma niti nočejo neposredno uporabljati, čeprav že dolgo namigujejo, da je Janša v resnici fašist, aktualna vlada pa diktatorska, fašistična ipd. Razprava v vsebinskem smislu ni možna, saj je prepričevanje prepričanih Sizifovo delo, samostalnik fašizem pa je po zaslugi z ulice uvožene "protestniške demokracije" že tako razvrednoten, prežvečen in izrabljen kot kak pošvedran vojaški škorenj.

  

Ironija je v tem, da levica, ki se vseskozi obupno trudi prikazati v luči napredne, svetovljanske grupacije odprtih, tolerantnih političnih akterjev, prav v ničemer ni boljša od "nazadnjaške" desnice in "domoljupcev", kot se zaničljivo označuje ljubitelje goveje juhe in narodnozabavne glasbe. Resda je njena retorika všečnejša, mehkejša; ko je na oblasti, tudi ne varčuje z denarjem za nevladne organizacije, kulturnike itd., vendar je na dveh pomembnih področjih že vse od razpada LDS gola in bosa - na gospodarskem in zunanjepolitičnem. Populistična, všečna retorika o socialni državi in delavskih pravicah na eni ter grdem, izkoriščevalskem kapitalu na drugi strani je pustila sledove. Zakaj bi podjetniki, kapitalisti in ostali, ki nis(m)o zaposleni v javnem sektorju, podpirali stranke in politike, ki kažejo izrazito nerazumevanje, včasih pa celo sovražen odnos do njih?

 

Trenutna "ponudba" političnih obrazov na levici vzbuja nelagodje tudi zaradi dejstva, da so - pogojno rečeno! - z izjemo Tanje Fajon tam sami analfabeti, ko gre za sposobnost razumevanje ključnih evropskih dilem. Na tem področju je desnica naredila velik skok, vsekakor tudi po zaslugi Evropske ljudske stranke (EPP), ki že nekaj mandatov vodi Evropsko komisijo in je tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Janša je tako danes v vlogi premierja, predsednika stranke in predsedujočega Evropskemu svetu daleč najvplivnejši slovenski politik, ki v tem smislu na domačem političnem parketu nima konkurence. A ko bo ponovno tvital o stvareh, ki polarizirajo javno mnenje, bo levica spet dobila priložnost za vstajenje od mrtvih.

 

 

***

 

Levica bi Janši morala postaviti spomenik, saj ga ni politika, ki bi toliko naredil zanje, za njihovo popularnost. Ta levica, ki brez Janše izgubi svoj raison d'etre, smisel do obstoja, se ni sposobna niti konsolidirati, stopiti skupaj in ponuditi volivcem nek normalen, smiseln program. Porazno stanje duha levo od sredine simbolno dokazuje že (ne)zmožnost politične kohabitacije štirih potencialnih levih koalicijskih partnerjev (upokojenske stranke noben resen analitik ne vidi več kot stranke, saj s sedanjim vodstvom in mizerno politično dediščino Karla Erjavca že prihodnje leto ne bo več parlamentarna stranka, kar je brez dvoma dobra novica). Mislim seveda na ponovno poroko lanske pomladi ločenih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Koalicija, ki ji ni uspelo zdržati skupaj niti pol mandata, bo morala ponovno stopiti skupaj, če želi na volitvah dobiti več glasov kot SDS. Ločeni, na smrt skregani partnerji se bodo ponovno poročili, da bi lahko prevzeli oblast?

 

Scenarij za humoristično serijo ali ultimativni dokaz, kakšen afrodiziak je politika? 

 

V prevladujočem prepričevanju, da desnica polarizira slovensko družbo, uvaja diktaturo in nas odmika od t.i. jedrne Evrope, bo treba priznati tudi neprijetno resnico. Da je namreč levica tista, ki je v krizi in ki zaenkrat ne ponuja ničesar, kar bi nas prepričalo, da jo na naslednjih volitvah podpremo. Zaradi česa pa bi jo? Ker so se v času prvega mandata tako izkazali, da so razpadli tik pred uvedbo epidemije? Ker imajo naenkrat tako blazno dober ekonomski program (ki ga prej nikoli niso imeli) in ker njihova zmaga lahko pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo?

 

Prej obratno - že novica, da utegne biti stranka Levica v vladi, bi sprožila paniko v gospodarstvu, kajti tam pač nimajo razumevanja za venezuelski razvojni model. Leve stranke z Levico ne morejo vladati. To si bo treba enkrat za vselej priznati. Ne bo šlo. Vsaj ne po scenariju, ki so ga uporabili na oziroma po prejšnjih volitvah. Če želiš zmagati na volitvah, potrebuješ denar. Kar precej denarja. Potrebuješ torej zaveznike in "sponzorje" v gospodarstvu. Tu se skriva največja težava levice: po razpadu LDS in marginalizaciji socialnih demokratov, ki po odhodu Boruta Pahorja niso več našli primernega odnosa do ekonomske elite, je kapitalska naklonjenost zdaj večinoma na strani desnice. Pustimo Sandija Češka, ki ima svoje motive in (moralne) dolgove ...

 

 

***

 

Da je levica tako ekonomsko iztirila v zadnjih letih, seveda ni dobro. Kapital bi moral čim bolj "uravnoteženo" sodelovati z obema blokoma. A radikalizem stranke Levica (njeni poslanci so infantilno kričali, da potrebujemo nacionalizacijo, da je treba kapitaliste z bajoneti nagnati v morje ipd.) je negativno vplival na razsodnost ostalih strank na levici. Sploh se je z radikalizmom močno okužila stranka socialnih demokratov. Dokler jo je vodil Dejan Židan, ki je pred vstopom v politiko delal v gospodarstvu, je SD še nekako krmarila med brzicami levičarske histerije, potem pa je s prihodom Tanje Fajon vse podivjalo in med nekaterimi poslanci SD in poslansko skupino stranke Levica takorekoč ni več razlike.

 

Zaradi tega se v kuluarjih previdno že pojavljajo predlogi, češ da bi bilo treba SD in Levico "nekako spraviti skupaj", kar so nekateri razumeli tudi kot združevanje. Socialni demokrati in Levica skupaj? Če bi se Fajonova in Mesec umaknila s predsedniških mest, da bi novi predsednik združene leve stranke postal nekdo tretji, potem bi imela ideja bržkone kar nekaj potenciala. Ideja namreč ni tako nora, kot to morda izgleda na prvi pogled; Levica mora odreči radikalizmu, sicer nikoli ne bo sodelovala pri vodenju države (vlade) in posledično nikoli ne bo uresničila niti tistih ciljev, ki so morda celo koristni, dobri, na drugi strani pa SD potrebuje pomladitev svojih vrst in odmik od svoje zgodovinske dediščine.

 

Če bi se Levica in SD združili, bi morda postali celo najmočnejša stranka v državi. Z dobrim predsednikom pa celo zmagovalka volitev. Ampak za kaj takega bi se moralo ukloniti nekaj zelo močnih egov, predvsem pa izstopiti iz tradicionalne levičarske mantre, da je za vse slabo na tem svetu kriv Janez Janša ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
0
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.659
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.800
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.678
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.845
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.225
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.304
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.193
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.428
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 816