Komentar

Hvala za spoštljiv in odgovoren odnos do državljanov ob uvajanju neformalnega obveznega cepljenja

Ste že slišali za državno odškodninsko shemo v primeru stranskih učinkov po cepljenju? S pomočjo slovenskih medijev težko verjetno. Poseben program naj bi bil namenjen olajševanju in pospeševanju postopkov – od dokazovanja primera do končne razsodbe z možnim izplačilom odškodnin – in je pravzaprav za vsako demokratično pravno državo izjemnega pomena, še posebej ob izvajanju obveznega cepljenja.

08.08.2021 11:26
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   cepljenje   Slovenija   Covid-19   zdravniki   agitacija   odškodninska shema   Zakon o nalezljivih boleznih

Slovenci smo se ponovno zelo predvidljivo izkazali kot neumen in vodljiv narod. Objestno pričkanje, blatenje in svinjanje med procepilci in proticepilci po družbenih omrežjih je infantilna agitacija.

Preden se vprašamo, kakšno odškodninsko shemo za primere negativnih stranskih učinkov po cepljenju premore Slovenija, je treba na žalost razčistit z nekaterimi osnovnimi pojmi, ki so se izgubili v politično sproženem kaosu pričkanja. Skregaj ljudstvo med seboj, ponudi "kruha in iger" in vladaj! No, kmalu nam bo morda zmanjkalo kruha, a igre bodo na veke vekov ostale.

 

Kdo so pravzaprav nasprotniki cepljenja in zakaj se skozi leta množijo? Neotesani promotorji cepljenja se radi sklicujejo na le eno skupino nasprotnikov cepljenja, ob kakršni najbolj zlahka izvajajo "bullyng" in izpadejo pametni. Gre za podobno skupino religioznim verskim fanatikom, ki verjame v vsemogočnost in brezmejno dobroto boga, le da "naravoverci" verjamejo v božansko pravičnost narave! Pametna, dobra in vsemogočna mati narava. Kdor prisluhne, živi in ravna v skladu z zakoni in navodili narave, je varen pred upravičenim kaznovanjem za grehe zoper naravni zakon. Narava je dobra, človek je zlo, ki zadaja naravi grobe udarce.

 

Eden izmed udarcev je tudi prepričanje, da lahko pameten človek s kemičnimi zvarki svinja po naravni odpornosti človeškega organizma brez božje … pardon, naravne kazni. Narava seveda nima nič skupnega s premišljanjem pravičnosti in morale. Na planetu Zemlja se od rojstva dalje bije vojna za hrano in teritorij, pri čemer se živi organizmi hranijo z drugimi živimi organizmi. Platforma je čisti horor. V naravi je velik dosežek na ravni preživetja že to, da se novorojenec ob pomoči matere sploh postavi na noge, preden bi se polastile njegovega telesnega templja razne bakterije, paraziti, virusi in mikroorganizmi brez konca in kraja. Kje so šele vidni plenilci na vidiku. Cepiva so brez dvoma več kot dobrodošel proizvod človeškega uma, ki so ob množičnem udaru nevidnih plenilcev ohranila življenja nepreglednih množic v zgodovini. 

 

Nekateri zagrizeni "naravoverci", ki se globoko klanjajo naravni selekciji, sicer ponujajo na pladnju tudi dober argument, čeprav ciničen. Sklicujejo se na pretirano razmnoževanje človeštva in prenaseljenost planeta, kar povzroča izčrpavanje narave in slabšo kakovost bivanja, vključno s širjenjem raznih mutacij virusov. Dobra mati narava bi uravnavala pretirano razraščanje škodljive človeške vrste, ker pa človeški škodljivec zatira iztrebljevalce človeške vrste, se razrašča pretirano sam in uničuje naravo. Dokazov o škodljivem ravnanju človeka v odnosu do narave tudi v resnici ne zmanjka zlahka. Argument bi bil dokaj smiseln, če bi naravna selekcija ohranjala le najbolj pametne, moralne in empatične ljudi. A velja prej obratno. Ohranja predvsem fizično močnejše, najbolj okrutne in brezvestne predstavnike sesalcev.

 

Če razumemo dejstvo, da so celo na stres najbolj odporni psihopati, je jasno, kaj podpira narava. Vendar ima dandanes človeštvo bistveno večji problem od skupine slavilcev božanske narave, ki v paranoji pred zlom človeka pozablja na izvorno zlo narave in človeka kot del te narave, pa zlahka podleže tudi številnim še tako bizarnim teorijam zarote. Že vrsto let se v skladu s krepitvijo neoliberalnega monopola rapidno širi bazen nejevernikov v cepiva, čeprav najbolj zaupajo v znanost in tudi ne nasprotujejo cepivom neselektivno! A kaj ko vedno manj zaupajo človeku, ki znanost izvaja in z njo upravlja, torej politikom, kapitalistom in podkupljivim znanstvenikom. Ne zaupajo korporacijam. Za dvom je na voljo toliko utemeljenih razlogov, ki jih zlahka podkrepimo s sramotnimi primeri načrtnega zavajanja in zlorabe človeških življenj zavoljo dobička, da nič ne pomaga, če po potrebi obračamo hrbet očitnemu.

 

Ljudje presojajo na podlagi teže tveganja. Zato je sklicevanje procepilcev na obdobje razsajanja črnih koz, še posebej v Jugoslaviji, milo rečeno disfunkcionalno. Ljudje covid-19 večinoma ne dojemajo za primerljivo nevarno bolezen črnim kozam, vodljivost večine pod diktaturo – tudi pod diktaturo strička Tita s partijsko celico ob boku – pa ne predstavlja ravno vzora sodobnim demokratično ozaveščenim mlajšim generacijam, ki stavijo na moč mišljenja z lastno glavo in pravico do lastne izbire.

 

V demokraciji ljudje pričakujejo vsaj prepričljivost, če že tehtnih argumentov in dokazov ne prepoznavajo, sicer zaznavajo prikrito diktaturo in uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva za uveljavljanje človekovih pravic, da bi se zavarovali pred zakulisno zlorabo. Tudi v Jugoslaviji je sicer obstajal dvom v kakovost cepiv za jugoslovansko tržišče in strah pred prikrivanjem hudih stranskih učinkov zaradi rabe cenenih cepiv. Kdor je bojkotiral obvezno cepljenje svojega otroka, se je hitro znašel v priporu in bil deležen izjemnega doživetja – zaslišanja. Predstavljanje jugoslovanske sloge ob sprejemanju obveznega cepljenja kot znak visoke stopnje zaupanja v znanost, ozaveščenosti in solidarnosti je milo rečeno preveč bedasta interpretacija stvarnosti, da bi izpadla prepričljiva. 

 

Na začetku sage pandemije novega koronavirusa je priznana slovenska infektologinja izrazila začudenje, ker je proticepilsko gibanje v Sloveniji v primerjavi z drugimi zahodnimi državami tako razširjeno. Čudenje za umret od smeha. V preteklosti, že leta pred aktualno pandemijo, sem malo bolj pozorno spremljala vidike boja proti obveznemu cepljenju otrok. Ne glede na utemeljenost ali neutemeljenost sumov staršev, da so njihovi otroci žrtve cepljenja, sem morala na žalost spoznat, da imajo prav, kar se tiče primitivnega in ignorantskega odnosa do njihovih krikov. Doživljali so izključno zasmehovanje, sovražnost in enoznačno obravnavo, ki so jo sicer očitali "antivaxerjem".

 

Ob odnosu, ki so ga izvajali tudi mediji, povsem brez objektivne distance in preobiljem psihološkega diletantizma, sem ob spremljanju cirkusa občutila globok sram! Začudena pa nisem bila. Naša država se v Evropski uniji uvršča izjemno nizko na področju mehanizmov nadzora, obravnave in priznanja zdravniških napak. Še vedno prevladuje mentaliteta bogov v belem, ki vsako priznanje napake dojema za hudo degradacijo stroke in breme za sproščeno opravljanje svojega dela. Celotna stroka je zato nagnjena k prikrivanju medicinskih napak, pritožniki pa so milo rečeno ovirani in deležni nenaklonjenosti ob dolgotrajnih sodnih postopkih. Običajno se je treba pripravit na podaljšano pot proti Evropskemu sodišču za človekove pravice.

 

S kakšnim odškodninskim programom za primere negativnih učinkov cepljenja se torej ponaša Slovenija, ki nerada priznava napake in sprejema odgovornost za državljane? Odgovor je predvidljiv. Po Zakonu o nalezljivih boleznih iz leta 2006 je tisti, ki mu je zaradi obveznega cepljenja v Sloveniji nastala "škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij", upravičen do odškodnine. Odškodnina se izplača v enkratnem znesku v višini 15 milijonov tolarjev. Ja, prav ste prebrali. Zakon je tako zastarel, da potrebujemo pretvorbo v evre, ki znaša 62.594 evrov (zakon predvideva valorizacijo zneska glede na inflacijo), v primeru smrti pa svojci prejmejo 12.519 evrov. Slovenske odškodnine so porazni nizke in nizkotne v primerjavi s prakso prenekaterih drugih držav, še posebej v ZDA.

 

Ampak pozor! Slovenija sploh ne prevzame odškodninske odgovornosti, v kolikor se izkaže, da je za negativne učinke cepljenja krivo nekakovostno cepivo. V tem primeru se odškodninska terjatev preusmeri na proizvajalca cepiv, kar pa seveda ni možno, v kolikor se proizvajalec cepiva odveže odgovornosti in država vseeno pristane na nakup cepiva. Zahtevek za odškodnino s polno vnaprejšnjih selektivnih ovir se odda na Ministrstvo za zdravje najkasneje v šestih letih od dneva cepljenja. O pravici do odškodnine odloča minister za zdravje na podlagi strokovnega mnenja Komisije za ugotavljanje vzročne zveze med obveznim cepljenjem in nastalo škodo ter mnenja invalidske komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Obravnavajo le doživljenjske negativne posledice.

 

Verjetno mi ni treba posebej poudarjat, kako zadovoljni in zaupanja v objektivno presojo prepolni so tisti državljani, ki so se znašli v skrajno tragični življenjski situaciji ob utemeljenem sumu, da jih je v grenko usodo pahnilo cepljenje. V Sloveniji so do zdaj priznali le en primer in izplačali odškodnino! Zanimivo je, da sta zahtevek podali in uspeli dve medicinski sestri, torej osebi iz foha. Večina se lahko pod nosom obriše in se za postopek raje ne odloči, ker so stroški za izvedence baje zelo visoki, postopek zamuden in težaven, vera v objektivnost stroke pod političnim žezlom pa na nuli!

 

Najmanj nenavadno je, da se med ljudstvom širi nezaupanje v vse institucije po vrsti. Ko priteče pred kamere zdravnik ali zdravnica in ihtavo obvešča, da se bo zrušilo zdravstvo, v kolikor ne bomo dosegli precepljenosti, bi se morali predstavniki častnega zdravniškega ceha zavedat, da se mnogo državljanov vpraša, katero zdravstvo. Tisto zdravstvo, ki se že desetletja šibi pod korupcijo, a doživljamo le glasna opozorila redkih herojskih posameznikov, ki se jim ne pridruži celoten zdravniški ceh? Tisto zdravstvo, ki se rapidno privatizira, preveč zdravnikov pa s svojim molkom ali izjavami izraža več veselja do dobičkonosne prihodnosti kot pa izjemne zavezanosti Hipokratovi prisegi in krepitvi javnega zdravstva?

 

Si predstavljate malo drugačen prizor. Pred kamerami bi se pojavila odgovorna oseba iz stroke, ki bi razumevajoče pristopila do vseh, ki dvomijo ali se bojijo. Ob prepričljivi predstavitvi aktualnih cepiv bi svoje zaupanje v varnost le teh potrdila tudi s predstavitvijo državljanom naklonjene in radodarne odškodninske sheme! Komunikacijsko nadarjena oseba bi opisala sistem, ki bi vzbujal zaupanje v neodvisno presojo stroke in ne bi predstavljal zavirajočih stroškov državljanom. Zaupanja vreden predstavnik stroke in politike bi izkazal radodarnost pri odmeri odškodnin, saj bi tudi sam dejansko verjel v visoko stopnjo varnosti proizvodov. Zakaj bi se torej bali bankrota države zaradi odškodnin? V Ameriki se že pojavljajo zahteve državljanov po posebni odškodninski shemi, poleg dveh regularno obstoječih, za primere stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19. Nikakor ne le za trajne poškodbe ali celo smrtne izide, ampak tudi za primere daljšega okrevanja oziroma bolniške odsotnosti.

 

Odškodninski sistem oškodovanim nudi več finančnih sredstev za vzdrževanje in rehabilitacijo težje prizadetih otrok ali odraslih oseb. Služi pa tudi kot relevanten korektor v kapitalizmu za izločevanje slabih produktov s trga. Rahlo omili možnost vsiljevanja produktov na podlagi uspešnega delovanja lobistov in prikrite korupcije. Slovenci smo se ponovno zelo predvidljivo izkazali kot neumen in vodljiv narod. Objestno pričkanje, blatenje in svinjanje med procepilci in proticepilci po družbenih omrežjih je infantilna agitacija. Izkoristek ustavitve časa med pandemijo, ki je ponudila možnost za kritično presojo delovanja na številnih področjih in za sistemske reforme, je zapravljen. Male sebične kapitaliste, socialiste in blablabliste, ki so moralni le v teoriji, je do zdaj brigalo zgolj to, ali bodo otroke lahko pospravili čim prej v šolo ali ne. Bodo sami obdržali delo ali ne. Bodo umetniki, ki so že prej nastopali, še naprej nastopali ali obubožali. Bodo obstoječi uspešni podjetniki naprosili državo za dovolj podpore ob izgubah, da bodo obstali, ali pač ne. Neki samooklicani socialisti krakajo, da si želijo vrnitve v predpandemično normalnost. Turbokapitalistična norišnica je postala celo za socialiste normalnost. Kitajci bi se nam smejali do onemoglosti. Verjetno normalnost za tiste socialiste po srcu, ki so se jim šele zdaj zatresle gate v strahu pred brezposelno ali revno usodo. Abnormalnost, ki so jo mnogi živeli že prej.

 

Hinavščina je brezmejna, pozornosti na pomembne podrobnosti in vpogleda v prihodnost pa od nikoder.

 

Glede na to, da prikrite diktatorske oblasti brez kakršnega koli odgovornega odškodninskega programa in argumentirane komunikacije z ljudstvom uvajajo obvezno cepljenje na neformalen način – s širjenjem prepovedi svobodnega gibanja brez testa na 48 ur ali potrdila o cepljenju in celo s pogojevanjem zaposlitve – mi milo rečeno dol visi za nasprotnike cepljenju in podpornike cepljenja, ki so najbolj glasni in srditi le takrat, ko jih skrbi lasten položaj, kolateralna škoda pri čemer koli na svetu jih pa ne zanima in jih tudi nikoli ni, dokler ni postala del njihovega zasebnega vrtička.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.751
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.487
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.550
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.060
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.493
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.430
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.317
08/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 526
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 472
10/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.334