Razkrivamo

Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu

Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, od tega eno ali dve zlati. Med prvimi desetimi prejemniki medalj so seveda največje in večinoma tudi najbolj razvite države, Slovenija je na 42. mestu, po osvojenih zlatih pa na 31. mestu. To, da nobena manjša država po številu prebivalstva od Slovenije ni prejela več medalj (skupaj ali zlatih), je vsekakor potrdilo te uspehe. Zanimiv pa je tudi izračun, kako smo se odrezali glede velikosti države in števila medalj na milijon prebivalcev - ta podatek je za nas še ugodnejše, saj bi bili po tem kriteriju olimpijski dosežki Slovenije že na 23. mestu med vsemi udeleženkami iger! Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko ter nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

12.08.2021 23:07
Piše: Bine Kordež
Ključne besede:   Tokio   olimpijske igre   medalje   Slovenija   ZDA   KItajska   šport   dosežki

Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko, a vseeno nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

"Važno je sodelovati in ne zmagati" je še danes moto olimpizma, čeprav pa v realnosti štejejo predvsem dosežki. Poudarek pri spremljanju olimpijade je vsekakor ogled posameznih tekem in tekmovanj, a predvsem nas zanimajo uspehi ter dosežene medalje. Z letošnjo slovensko bero smo vsekakor lahko zadovoljni. Kot majhna država nam vsaka medalja veliko pomeni, pride na naslovnice medijev - pravzaprav vsak dosežek odmeva precej bolj kot v državah, kjer so zabeležili vsak dan nekaj novih medalj.

 

Po skupnem spisku prejetih medalj smo Slovenci v Tokiu 2020 zasedli 42. mesto med več kot dvesto sodelujočimi državami, kar je glede na velikost države visoko mesto. Po zlatih medaljah smo bili celo višje, na 31. mestu. To, da nobena manjša država po številu prebivalstva ni prejela več medalj (skupaj ali zlatih), je vsekakor potrdilo te uspehe. Na spisku prejemnikov medalj je sicer le slaba polovica udeleženk, in sicer 93 držav. Preko 100 držav torej ni uspelo osvojiti nobene medalje, tudi države z več kot 100 milijonov prebivalcev (Pakistan, Bangladeš, Vietnam ...). Seveda so v tej skupini pretežno revnejše države iz Afrike in Azije, pa tudi nekaj manjših iz Evrope (denimo Bosna in Hercegovina, Albanija, Ciper, Luksemburg ...). Med razvitejšimi državami denimo preseneča Singapur, kjer tudi niso osvojili nobene medalje.

 

Kot je razvidno iz spodnje tabele, so bili tudi na tokratni poletni olimpijadi najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, od tega eno ali dve zlati. Med prvimi desetimi prejemniki medalj so seveda največje in večinoma tudi najbolj razvite države.

 

 

 

 

Glede te lestvice je seveda takoj očitek, da je logično, da največ medalj dosežejo največje države. Zaradi tega se sestavlja tudi lestvico, preračunano na prebivalce. Torej koliko medalj je posamezna država prejela na primer na milijon prebivalcev. Tu je naše mesto precej višje, in sicer sedmo, kot je prikazano na naslednji tabeli. Pri tem je upoštevano "ponderirano" število medalj, kjer posameznemu lesku medalje damo različne točke (4 - 2 - 1 za zlato - srebrno - bronasto). Po tem preračunu smo Slovenci osvojili pravzaprav 6,6 medalj in ne samo skupnih 5, ker je bil delež zlatih odličij precej višji od povprečja.

 

Po tem kriteriju je med večjimi državami višje Nova Zelandija z blizu 5 milijoni prebivalcev in tam so dosegli 4 medalje na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa 3,2. Izstopajo seveda države z minimalnim številom prebivalstva, npr. San Marino ali Bermuda. San Marino je s 30.000 prebivalci osvojil kar tri medalje, kar to državo uvršča krepko na prvo mesto po številu medalj na prebivalca. Čeprav seveda ne smemo rangirati pomembnosti športov, a njihovi dosežki seveda niso tako odmevni, kot je uspelo Slovencem (športniki iz San Marina so dobili medalje v strelstvu in rokoborbi). 

 

Visoko, takoj za nami, sta uvrščena tudi Hrvaška s skupaj 8 medaljami ter Kosovo z dvema zlatima (judo). Med večjimi državami visoko kotira Nizozemska, ki je deveta tudi po skupnem številu. Zaradi velikega števila prebivalcev pa so seveda precej nižje sicer najbolj uspešne države - ZDA in Kitajska. Zanimiv je podatek za Indijo. Udeleženci iz te ogromne države (1,4 milijarde ljudi) so osvojili skupaj samo 7 medalj, od tega le eno zlato.

 

 

 

 

Zgornjo lestvico seveda lahko nekdo razume kot seznam športno najuspešnejših držav, a takšno sortiranje najbrž tudi ni pravilno. Po tem preračunu bi bili Kitajci za nami tudi, če bi osvojili vseh preostalih tisoč medalj poleg naših 5. Zato mogoče na naslednji sliki še en malo bolj statistični prikaz števila doseženih medalj, in sicer v korelaciji z velikostjo države. Posamezne točke odražajo ponderirano število doseženih medalj na milijon prebivalcev (leva skala) ter istočasno tudi skupno število prebivalcev posamezne države (spodnja skala). Pri tem sta obe skali v logaritmičnem merilu, ker so razlike med državami tako velike in bi se sicer ne videle.

 

Dobimo seveda pričakovan raztros doseganja medalj na prebivalca in tudi zanimivo značilnost: večja ko je država, manj ima medalj na prebivalca - tudi če je še tako uspešna. Na drugi strani pa najvišje številke lahko dosežejo samo države z manjšim številom prebivalcev. Polna črna črta kaže na ta padajoči trend, ki je pač pogojen tudi s tem, da država s 500-krat več prebivalcev ne more na OI poslati 500-krat več udeležencev in tudi doseči 500-krat več medalj. Ter seveda s tem, da je število nastopajočih v posamezni panogi omejeno enim, dvema ali trem udeležencem iz posamezne države, kar seveda daje določeno prednost manjšim državam.

 

Načeloma so po tem prikazu "uspešnejše" države, ki so nad sredinsko črto - seveda uspešnejše med državami, ki so medalje prejele, ker kot omenjeno več kot polovica držav tako odmevnih dosežkov niti ni imela. Črna črta torej prikazuje nekakšno "pričakovano" število medalj na milijon prebivalcev glede na velikost države in bolj ko je dosežek oddaljen od te črte na desno, boljši so rezultati posamezne države. Slovenija kot vidimo je precej visoko glede na dosežke - glede na velikost države bi nam statistično "pripadlo" 1,3 medalje na milijon, naši športniki pa so jih osvojili kar 3,2. 

 

Ta "presežek pričakovanj" za Slovenijo je označen z rdečo prekinjeno črto. Države, ki pa so tudi nad to črto, pa so glede na velikost  osvojile relativno še več medalj (npr. Avstralija, Velika Britanija, ZDA ...). Po tem kriteriju bi bili dosežki Slovenije na 23. mestu med vsemi udeleženkami iger. Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko in na primer nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

 

 

Vsak dosežek na olimpijadi šteje in že sam nastop na igrah terja ogromno naporov in znoja, tako da je takšno igranje s številkami pravzaprav nekorektno. A ker nas kot gledalce seveda zanimajo predvsem najboljši rezultati, vseeno pripravljamo spiske zmagovalcev in osvojenih medalj; zato je mogoče zanimiv tudi takšen vpogled v dosežke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
Je bilo slovensko gospodarstvo v letu korone 2020 kljub vsemu uspešno?
2
02.06.2021 06:00
Lanski rezultati poslovanja gospodarskih družb Slovenije so glede na težke razmere relativno dobri, saj je ustvarjena dodana ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (7): Kakšna je struktura premoženja Slovencev, ki imajo skupaj pod palcem vsaj 170 milijard evrov
5
26.05.2021 05:00
Dohodkovni položaj ljudi se bo lahko izboljševal in približeval nivojem razvitejših držav le z višjo gospodarsko rastjo, z več ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (6): O koncentraciji premoženja ali kako denar dela denar
5
19.05.2021 05:45
Glavni razlog za kopičenje bogastva v rokah ozkega kroga ljudi so torej relativno visoki dohodki iz kapitala, predvsem pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.233
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 826