Razkrivamo

Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu

Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, od tega eno ali dve zlati. Med prvimi desetimi prejemniki medalj so seveda največje in večinoma tudi najbolj razvite države, Slovenija je na 42. mestu, po osvojenih zlatih pa na 31. mestu. To, da nobena manjša država po številu prebivalstva od Slovenije ni prejela več medalj (skupaj ali zlatih), je vsekakor potrdilo te uspehe. Zanimiv pa je tudi izračun, kako smo se odrezali glede velikosti države in števila medalj na milijon prebivalcev - ta podatek je za nas še ugodnejše, saj bi bili po tem kriteriju olimpijski dosežki Slovenije že na 23. mestu med vsemi udeleženkami iger! Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko ter nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

12.08.2021 23:07
Piše: Bine Kordež
Ključne besede:   Tokio   olimpijske igre   medalje   Slovenija   ZDA   KItajska   šport   dosežki

Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko, a vseeno nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

"Važno je sodelovati in ne zmagati" je še danes moto olimpizma, čeprav pa v realnosti štejejo predvsem dosežki. Poudarek pri spremljanju olimpijade je vsekakor ogled posameznih tekem in tekmovanj, a predvsem nas zanimajo uspehi ter dosežene medalje. Z letošnjo slovensko bero smo vsekakor lahko zadovoljni. Kot majhna država nam vsaka medalja veliko pomeni, pride na naslovnice medijev - pravzaprav vsak dosežek odmeva precej bolj kot v državah, kjer so zabeležili vsak dan nekaj novih medalj.

 

Po skupnem spisku prejetih medalj smo Slovenci v Tokiu 2020 zasedli 42. mesto med več kot dvesto sodelujočimi državami, kar je glede na velikost države visoko mesto. Po zlatih medaljah smo bili celo višje, na 31. mestu. To, da nobena manjša država po številu prebivalstva ni prejela več medalj (skupaj ali zlatih), je vsekakor potrdilo te uspehe. Na spisku prejemnikov medalj je sicer le slaba polovica udeleženk, in sicer 93 držav. Preko 100 držav torej ni uspelo osvojiti nobene medalje, tudi države z več kot 100 milijonov prebivalcev (Pakistan, Bangladeš, Vietnam ...). Seveda so v tej skupini pretežno revnejše države iz Afrike in Azije, pa tudi nekaj manjših iz Evrope (denimo Bosna in Hercegovina, Albanija, Ciper, Luksemburg ...). Med razvitejšimi državami denimo preseneča Singapur, kjer tudi niso osvojili nobene medalje.

 

Kot je razvidno iz spodnje tabele, so bili tudi na tokratni poletni olimpijadi najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, od tega eno ali dve zlati. Med prvimi desetimi prejemniki medalj so seveda največje in večinoma tudi najbolj razvite države.

 

 

 

 

Glede te lestvice je seveda takoj očitek, da je logično, da največ medalj dosežejo največje države. Zaradi tega se sestavlja tudi lestvico, preračunano na prebivalce. Torej koliko medalj je posamezna država prejela na primer na milijon prebivalcev. Tu je naše mesto precej višje, in sicer sedmo, kot je prikazano na naslednji tabeli. Pri tem je upoštevano "ponderirano" število medalj, kjer posameznemu lesku medalje damo različne točke (4 - 2 - 1 za zlato - srebrno - bronasto). Po tem preračunu smo Slovenci osvojili pravzaprav 6,6 medalj in ne samo skupnih 5, ker je bil delež zlatih odličij precej višji od povprečja.

 

Po tem kriteriju je med večjimi državami višje Nova Zelandija z blizu 5 milijoni prebivalcev in tam so dosegli 4 medalje na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa 3,2. Izstopajo seveda države z minimalnim številom prebivalstva, npr. San Marino ali Bermuda. San Marino je s 30.000 prebivalci osvojil kar tri medalje, kar to državo uvršča krepko na prvo mesto po številu medalj na prebivalca. Čeprav seveda ne smemo rangirati pomembnosti športov, a njihovi dosežki seveda niso tako odmevni, kot je uspelo Slovencem (športniki iz San Marina so dobili medalje v strelstvu in rokoborbi). 

 

Visoko, takoj za nami, sta uvrščena tudi Hrvaška s skupaj 8 medaljami ter Kosovo z dvema zlatima (judo). Med večjimi državami visoko kotira Nizozemska, ki je deveta tudi po skupnem številu. Zaradi velikega števila prebivalcev pa so seveda precej nižje sicer najbolj uspešne države - ZDA in Kitajska. Zanimiv je podatek za Indijo. Udeleženci iz te ogromne države (1,4 milijarde ljudi) so osvojili skupaj samo 7 medalj, od tega le eno zlato.

 

 

 

 

Zgornjo lestvico seveda lahko nekdo razume kot seznam športno najuspešnejših držav, a takšno sortiranje najbrž tudi ni pravilno. Po tem preračunu bi bili Kitajci za nami tudi, če bi osvojili vseh preostalih tisoč medalj poleg naših 5. Zato mogoče na naslednji sliki še en malo bolj statistični prikaz števila doseženih medalj, in sicer v korelaciji z velikostjo države. Posamezne točke odražajo ponderirano število doseženih medalj na milijon prebivalcev (leva skala) ter istočasno tudi skupno število prebivalcev posamezne države (spodnja skala). Pri tem sta obe skali v logaritmičnem merilu, ker so razlike med državami tako velike in bi se sicer ne videle.

 

Dobimo seveda pričakovan raztros doseganja medalj na prebivalca in tudi zanimivo značilnost: večja ko je država, manj ima medalj na prebivalca - tudi če je še tako uspešna. Na drugi strani pa najvišje številke lahko dosežejo samo države z manjšim številom prebivalcev. Polna črna črta kaže na ta padajoči trend, ki je pač pogojen tudi s tem, da država s 500-krat več prebivalcev ne more na OI poslati 500-krat več udeležencev in tudi doseči 500-krat več medalj. Ter seveda s tem, da je število nastopajočih v posamezni panogi omejeno enim, dvema ali trem udeležencem iz posamezne države, kar seveda daje določeno prednost manjšim državam.

 

Načeloma so po tem prikazu "uspešnejše" države, ki so nad sredinsko črto - seveda uspešnejše med državami, ki so medalje prejele, ker kot omenjeno več kot polovica držav tako odmevnih dosežkov niti ni imela. Črna črta torej prikazuje nekakšno "pričakovano" število medalj na milijon prebivalcev glede na velikost države in bolj ko je dosežek oddaljen od te črte na desno, boljši so rezultati posamezne države. Slovenija kot vidimo je precej visoko glede na dosežke - glede na velikost države bi nam statistično "pripadlo" 1,3 medalje na milijon, naši športniki pa so jih osvojili kar 3,2. 

 

Ta "presežek pričakovanj" za Slovenijo je označen z rdečo prekinjeno črto. Države, ki pa so tudi nad to črto, pa so glede na velikost  osvojile relativno še več medalj (npr. Avstralija, Velika Britanija, ZDA ...). Po tem kriteriju bi bili dosežki Slovenije na 23. mestu med vsemi udeleženkami iger. Pred nami so največje in praviloma tudi najrazvitejše države, ki tudi največ vlagajo v šport, mi pa smo v skupini s Hrvaško in Češko in na primer nekoliko pred Švedsko, Španijo ali Srbijo.

 

 

 

Vsak dosežek na olimpijadi šteje in že sam nastop na igrah terja ogromno naporov in znoja, tako da je takšno igranje s številkami pravzaprav nekorektno. A ker nas kot gledalce seveda zanimajo predvsem najboljši rezultati, vseeno pripravljamo spiske zmagovalcev in osvojenih medalj; zato je mogoče zanimiv tudi takšen vpogled v dosežke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.478
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.174
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.376
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 452