Komentar

Po tridesetih letih je čas, da začnemo graditi, ne drugo Švico, ampak boljšo Slovenijo

Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

15.08.2021 19:00
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandr Pivec   razvojni model   Slovenija   kmetijstvo   sodstvo   Jože P. Damjan   Švica   Švedska   Avstrija   politika

Fotomontaža: portal+

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model.

Dva milijona ljudi ima vsaj dva milijona ciljev. Politične stranke se posvečajo temu, kako všečen program napisati, da dosežejo te cilje. Mediji in politični nasprotniki ga bodo brali in skušali ugotoviti, kam se stranka umešča. Volivci pa naj bi ga prebrali, razumeli visoke cilje in vizijo, ter se o tem odločali na volitvah. Vendar je vedno več volivcev primoranih visoke cilje podrediti svojim osebnim težavam, bodisi finančnim, duševnim ali socialnimi. Mogoče celo strahu za svojo prihodnost ali prihodnost svojih otrok. Ali bo prišel skozi mesec s svojo mizerno pokojnino ali plačo, bo imel službo, mu bo zdravje služilo? In zato takega volivca kaj malo brigajo politični programi, ideološke teme ter še manj, kdo bo naslednji v vrsti novih ali strah obrazov, ki niso sposobni prinesti rešitev za prihodnost.

 

Tudi sedanji poizkusi ohranjanja statusa quo na vseh področjih, kjer bi morali izvesti reforme že pred desetletjem, se kažejo kot zastareli poizkusi zagotavljanja rešitev. Za primer poglejmo kmetijstvo. V kmetijstvu, na žalost, kmetijski svetovalci praktično ne morejo ponuditi več znanja mladim kmetom, ker ga imajo ti sami dosti več. Vendar pa nimajo podpornega okolja, kjer bi svoje znanje lahko uspešno implementirali. 

 

Prav tako bi bilo bolje, da bi namesto izplačil za preko 100 milijonov evrov okoljskih kuponov za kurjenje premoga, ki ohranja velenjski rudnik, premogovniške delavce pripeljali do zaslužene pokojnine ali prestrukturiranja profila zaposlenega - in to samo za tretjino tega denarja. Razliko bi lahko vložili v razvoj savinjsko-šaleške doline kot digitalne in trajnostne doline, ki ima neprecenljiv potencial tudi na področju turizma.

 

Vendar je za vse težke in dobre rešitve potrebna temeljita prenova razvojnega modela, ki bo ne samo omogočil, ampak dovolil sposobnim, da oblikujejo in živijo svoj nov razvojni model. Ker drugače ga bodo kmalu sposobni oblikovati drugje, v tujini. Z nadaljevanjem bega možganov, selitve tehnoloških podjetij v tujino ter zaviranjem prepotrebnih investicij v Sloveniji. Ne samo tujih, ampak tudi domačih.

 

Države kot so Švica, Avstrija in Nemčija, ki jih cenimo kot uspešne gospodarske in socialne modele, to niso postale same po sebi. Vse so preživele črne oblake. Vse so morale radikalno zamenjati politični in družbeni model, denimo Avstrija in Nemčija, ali pa izkoristiti priložnost, ko jih nihče drug ni, kot so to naredili v Švici. Vsi s težkimi, vendar nujnimi odločitvami in reformami.

 

Po našem prvem črnem oblaku pred 30 leti, vojni za Slovenijo, nismo zamenjali družbenega modela. Po finančni krizi leta 2008 nismo zamenjali poslovnega modela, ampak smo samo dokapitalizirali banke in peljali karavano po isti poti. Po covidu se nam odpirajo možnosti, da postanemo vodilni na področju logistike, digitalizacije, kripto borz, ekologije, turizma, raziskav, zdravstva, robotizacije, športa, trajnosti, zagotavljanja prehranske varnosti, gozdarstva in še marsičesa. Zakaj? Ker se na vseh teh področjih karte mešajo na novo. Vendar naš družbeni, politični in gospodarski model na to ni pripravljen in s trenutno politično elito tudi še dolgo ne bo. Ker rešitev težav, ki jih dnevno naslavljata polarizirana politična pola, ni v zmagi in prevladi enega ali drugega, ampak v sodelovanju obeh, v več možnih rešitvah, kjer naj zmaga najboljša. 

 

To pa pomeni, da moramo prenehati predalčkati vse in vsakogar. Oziroma - še bolje rečeno - predale očistimo zastarelih navlak, neuporabnih modelov in predvsem stereotipov, ki danes vodijo našo družbo. Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

 

Ko berem v Večeru članek z naslovom Materinstvo je pri nas še eksotika, se veselim, da je nekdo končno objavil, kar trdim že dolgo. Namreč, da države kot so Švedska, Nova Zelandija, Avstralija in druge, ne skrivajo materinstva političark, ampak jim država ne samo dovoljuje, ampak omogoča, da so mame tudi v službenem času, ker so v službi 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Pa vendar naši strokovnjaki za iste primere v tujini, ki jih ostala javnost pohvali, slovenske primere grajajo. Strokovnjaki gor ali dol, na koncu prevlada stereotip in politični nazor. In slovenska družba iz tega kroga enostavno ne more. Dokler ne začne sprejemati drugačnih odločitev.

 

Ko tako gledamo ta politični boj, ki deluje, da gre na vse ali nič, da bo na koncu nekdo zmagal z veliko večino, se moramo vprašati, ali se naše stranke sploh zavedajo, da v demokracijah nikoli ne sme zmagati samo ena stranka, ker to potem ni več demokracija. In če ena stran zmaga z ustavno večino, kaj to pomeni za drugo stran? Pogrom? In ko se bodo stranke zavedale demokracije, se bodo zavedale, da v demokraciji lahko zmagajo natančno toliko, da sestavijo vlado, potem pa morajo vladati pravično vsem ljudem, tudi tistim, ki so pred volitvam stali na drugem bregu. Ta naša "enostrankarska" mentaliteta na obeh straneh pa povzroča vse tisto, kar so, smo in bodo občutili še mnogi, ki se bodo še upali vstopiti v politiko: popolno diskreditacijo.

 

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Ne zamerim politikom, da ne spremenijo zastarelega uradniškega, razvojnega modela, ker ga verjetno ne znajo ali ne zmorejo. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model, ki nas še vedno nekako drži v srednjem veku. 

  

Tudi pravosodje je del tega problema. S tem pa seveda tudi rešitve. Pravosodje sestavljajo sodniki, tožilci, odvetniki, strokovni sodelavci in vsi ostali, ki so v tem aparatu, za katere verjamem, da niso slabi.  Kar je slabo, kar uničuje zaupanje v pravosodje, pa je zastarel, neustrezen, po mojem mnenju celo neustaven sistem organiziranosti sodišč in tožilstva. Podpiram neomejene sodniške mandate, ne podpiram pa neomejenih političnih mandatov v pravosodju. To so predsedniki sodišč, sodnih svetov in še kakšnih ostalih funkcij. Zrela pravna država bi organizacijo le-teh utemeljila na najvišji pravosodni avtoriteti, ustavnemu sodišču, kjer so mandati omejeni. Tako bi morale biti funkcije predsednikov sodišč omejene na en mandat, kar omogoča kroženje kadrov, in kar je najpomembnejše, onemogočati politično zlorabo pravosodja. Prepričana sem, da si to želijo tudi sodniki sami.

 

Bistveni politični programi morajo tako temeljiti na dejstvu, da se je svet spremenil ter da se mora spremeniti tudi naše delovanje. Z odločnimi politiki, spoštovanjem ter pozitivno kadrovsko selekcijo, kjer bomo naredili prehod k mlajšim generacijam. V kolikor ga ne bomo naredili mi, ga bodo mlajše generacije za nami prisiljene narediti same. Bolj radikalno, odločno in z velikim bremenom, da je naša generacija zamudila zgodovinsko priložnost, da po 30 letih končno lahko začnemo graditi ne drugo Švico, ampak prvo Slovenijo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.772
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.395
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.078
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.244
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 887
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140