Komentar

Po tridesetih letih je čas, da začnemo graditi, ne drugo Švico, ampak boljšo Slovenijo

Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

15.08.2021 19:00
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandr Pivec   razvojni model   Slovenija   kmetijstvo   sodstvo   Jože P. Damjan   Švica   Švedska   Avstrija   politika

Fotomontaža: portal+

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model.

Dva milijona ljudi ima vsaj dva milijona ciljev. Politične stranke se posvečajo temu, kako všečen program napisati, da dosežejo te cilje. Mediji in politični nasprotniki ga bodo brali in skušali ugotoviti, kam se stranka umešča. Volivci pa naj bi ga prebrali, razumeli visoke cilje in vizijo, ter se o tem odločali na volitvah. Vendar je vedno več volivcev primoranih visoke cilje podrediti svojim osebnim težavam, bodisi finančnim, duševnim ali socialnimi. Mogoče celo strahu za svojo prihodnost ali prihodnost svojih otrok. Ali bo prišel skozi mesec s svojo mizerno pokojnino ali plačo, bo imel službo, mu bo zdravje služilo? In zato takega volivca kaj malo brigajo politični programi, ideološke teme ter še manj, kdo bo naslednji v vrsti novih ali strah obrazov, ki niso sposobni prinesti rešitev za prihodnost.

 

Tudi sedanji poizkusi ohranjanja statusa quo na vseh področjih, kjer bi morali izvesti reforme že pred desetletjem, se kažejo kot zastareli poizkusi zagotavljanja rešitev. Za primer poglejmo kmetijstvo. V kmetijstvu, na žalost, kmetijski svetovalci praktično ne morejo ponuditi več znanja mladim kmetom, ker ga imajo ti sami dosti več. Vendar pa nimajo podpornega okolja, kjer bi svoje znanje lahko uspešno implementirali. 

 

Prav tako bi bilo bolje, da bi namesto izplačil za preko 100 milijonov evrov okoljskih kuponov za kurjenje premoga, ki ohranja velenjski rudnik, premogovniške delavce pripeljali do zaslužene pokojnine ali prestrukturiranja profila zaposlenega - in to samo za tretjino tega denarja. Razliko bi lahko vložili v razvoj savinjsko-šaleške doline kot digitalne in trajnostne doline, ki ima neprecenljiv potencial tudi na področju turizma.

 

Vendar je za vse težke in dobre rešitve potrebna temeljita prenova razvojnega modela, ki bo ne samo omogočil, ampak dovolil sposobnim, da oblikujejo in živijo svoj nov razvojni model. Ker drugače ga bodo kmalu sposobni oblikovati drugje, v tujini. Z nadaljevanjem bega možganov, selitve tehnoloških podjetij v tujino ter zaviranjem prepotrebnih investicij v Sloveniji. Ne samo tujih, ampak tudi domačih.

 

Države kot so Švica, Avstrija in Nemčija, ki jih cenimo kot uspešne gospodarske in socialne modele, to niso postale same po sebi. Vse so preživele črne oblake. Vse so morale radikalno zamenjati politični in družbeni model, denimo Avstrija in Nemčija, ali pa izkoristiti priložnost, ko jih nihče drug ni, kot so to naredili v Švici. Vsi s težkimi, vendar nujnimi odločitvami in reformami.

 

Po našem prvem črnem oblaku pred 30 leti, vojni za Slovenijo, nismo zamenjali družbenega modela. Po finančni krizi leta 2008 nismo zamenjali poslovnega modela, ampak smo samo dokapitalizirali banke in peljali karavano po isti poti. Po covidu se nam odpirajo možnosti, da postanemo vodilni na področju logistike, digitalizacije, kripto borz, ekologije, turizma, raziskav, zdravstva, robotizacije, športa, trajnosti, zagotavljanja prehranske varnosti, gozdarstva in še marsičesa. Zakaj? Ker se na vseh teh področjih karte mešajo na novo. Vendar naš družbeni, politični in gospodarski model na to ni pripravljen in s trenutno politično elito tudi še dolgo ne bo. Ker rešitev težav, ki jih dnevno naslavljata polarizirana politična pola, ni v zmagi in prevladi enega ali drugega, ampak v sodelovanju obeh, v več možnih rešitvah, kjer naj zmaga najboljša. 

 

To pa pomeni, da moramo prenehati predalčkati vse in vsakogar. Oziroma - še bolje rečeno - predale očistimo zastarelih navlak, neuporabnih modelov in predvsem stereotipov, ki danes vodijo našo družbo. Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

 

Ko berem v Večeru članek z naslovom Materinstvo je pri nas še eksotika, se veselim, da je nekdo končno objavil, kar trdim že dolgo. Namreč, da države kot so Švedska, Nova Zelandija, Avstralija in druge, ne skrivajo materinstva političark, ampak jim država ne samo dovoljuje, ampak omogoča, da so mame tudi v službenem času, ker so v službi 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Pa vendar naši strokovnjaki za iste primere v tujini, ki jih ostala javnost pohvali, slovenske primere grajajo. Strokovnjaki gor ali dol, na koncu prevlada stereotip in politični nazor. In slovenska družba iz tega kroga enostavno ne more. Dokler ne začne sprejemati drugačnih odločitev.

 

Ko tako gledamo ta politični boj, ki deluje, da gre na vse ali nič, da bo na koncu nekdo zmagal z veliko večino, se moramo vprašati, ali se naše stranke sploh zavedajo, da v demokracijah nikoli ne sme zmagati samo ena stranka, ker to potem ni več demokracija. In če ena stran zmaga z ustavno večino, kaj to pomeni za drugo stran? Pogrom? In ko se bodo stranke zavedale demokracije, se bodo zavedale, da v demokraciji lahko zmagajo natančno toliko, da sestavijo vlado, potem pa morajo vladati pravično vsem ljudem, tudi tistim, ki so pred volitvam stali na drugem bregu. Ta naša "enostrankarska" mentaliteta na obeh straneh pa povzroča vse tisto, kar so, smo in bodo občutili še mnogi, ki se bodo še upali vstopiti v politiko: popolno diskreditacijo.

 

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Ne zamerim politikom, da ne spremenijo zastarelega uradniškega, razvojnega modela, ker ga verjetno ne znajo ali ne zmorejo. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model, ki nas še vedno nekako drži v srednjem veku. 

  

Tudi pravosodje je del tega problema. S tem pa seveda tudi rešitve. Pravosodje sestavljajo sodniki, tožilci, odvetniki, strokovni sodelavci in vsi ostali, ki so v tem aparatu, za katere verjamem, da niso slabi.  Kar je slabo, kar uničuje zaupanje v pravosodje, pa je zastarel, neustrezen, po mojem mnenju celo neustaven sistem organiziranosti sodišč in tožilstva. Podpiram neomejene sodniške mandate, ne podpiram pa neomejenih političnih mandatov v pravosodju. To so predsedniki sodišč, sodnih svetov in še kakšnih ostalih funkcij. Zrela pravna država bi organizacijo le-teh utemeljila na najvišji pravosodni avtoriteti, ustavnemu sodišču, kjer so mandati omejeni. Tako bi morale biti funkcije predsednikov sodišč omejene na en mandat, kar omogoča kroženje kadrov, in kar je najpomembnejše, onemogočati politično zlorabo pravosodja. Prepričana sem, da si to želijo tudi sodniki sami.

 

Bistveni politični programi morajo tako temeljiti na dejstvu, da se je svet spremenil ter da se mora spremeniti tudi naše delovanje. Z odločnimi politiki, spoštovanjem ter pozitivno kadrovsko selekcijo, kjer bomo naredili prehod k mlajšim generacijam. V kolikor ga ne bomo naredili mi, ga bodo mlajše generacije za nami prisiljene narediti same. Bolj radikalno, odločno in z velikim bremenom, da je naša generacija zamudila zgodovinsko priložnost, da po 30 letih končno lahko začnemo graditi ne drugo Švico, ampak prvo Slovenijo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.204
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.424
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.802
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.162
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.365
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.206
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 404