Komentar

Po tridesetih letih je čas, da začnemo graditi, ne drugo Švico, ampak boljšo Slovenijo

Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

15.08.2021 19:00
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandr Pivec   razvojni model   Slovenija   kmetijstvo   sodstvo   Jože P. Damjan   Švica   Švedska   Avstrija   politika

Fotomontaža: portal+

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model.

Dva milijona ljudi ima vsaj dva milijona ciljev. Politične stranke se posvečajo temu, kako všečen program napisati, da dosežejo te cilje. Mediji in politični nasprotniki ga bodo brali in skušali ugotoviti, kam se stranka umešča. Volivci pa naj bi ga prebrali, razumeli visoke cilje in vizijo, ter se o tem odločali na volitvah. Vendar je vedno več volivcev primoranih visoke cilje podrediti svojim osebnim težavam, bodisi finančnim, duševnim ali socialnimi. Mogoče celo strahu za svojo prihodnost ali prihodnost svojih otrok. Ali bo prišel skozi mesec s svojo mizerno pokojnino ali plačo, bo imel službo, mu bo zdravje služilo? In zato takega volivca kaj malo brigajo politični programi, ideološke teme ter še manj, kdo bo naslednji v vrsti novih ali strah obrazov, ki niso sposobni prinesti rešitev za prihodnost.

 

Tudi sedanji poizkusi ohranjanja statusa quo na vseh področjih, kjer bi morali izvesti reforme že pred desetletjem, se kažejo kot zastareli poizkusi zagotavljanja rešitev. Za primer poglejmo kmetijstvo. V kmetijstvu, na žalost, kmetijski svetovalci praktično ne morejo ponuditi več znanja mladim kmetom, ker ga imajo ti sami dosti več. Vendar pa nimajo podpornega okolja, kjer bi svoje znanje lahko uspešno implementirali. 

 

Prav tako bi bilo bolje, da bi namesto izplačil za preko 100 milijonov evrov okoljskih kuponov za kurjenje premoga, ki ohranja velenjski rudnik, premogovniške delavce pripeljali do zaslužene pokojnine ali prestrukturiranja profila zaposlenega - in to samo za tretjino tega denarja. Razliko bi lahko vložili v razvoj savinjsko-šaleške doline kot digitalne in trajnostne doline, ki ima neprecenljiv potencial tudi na področju turizma.

 

Vendar je za vse težke in dobre rešitve potrebna temeljita prenova razvojnega modela, ki bo ne samo omogočil, ampak dovolil sposobnim, da oblikujejo in živijo svoj nov razvojni model. Ker drugače ga bodo kmalu sposobni oblikovati drugje, v tujini. Z nadaljevanjem bega možganov, selitve tehnoloških podjetij v tujino ter zaviranjem prepotrebnih investicij v Sloveniji. Ne samo tujih, ampak tudi domačih.

 

Države kot so Švica, Avstrija in Nemčija, ki jih cenimo kot uspešne gospodarske in socialne modele, to niso postale same po sebi. Vse so preživele črne oblake. Vse so morale radikalno zamenjati politični in družbeni model, denimo Avstrija in Nemčija, ali pa izkoristiti priložnost, ko jih nihče drug ni, kot so to naredili v Švici. Vsi s težkimi, vendar nujnimi odločitvami in reformami.

 

Po našem prvem črnem oblaku pred 30 leti, vojni za Slovenijo, nismo zamenjali družbenega modela. Po finančni krizi leta 2008 nismo zamenjali poslovnega modela, ampak smo samo dokapitalizirali banke in peljali karavano po isti poti. Po covidu se nam odpirajo možnosti, da postanemo vodilni na področju logistike, digitalizacije, kripto borz, ekologije, turizma, raziskav, zdravstva, robotizacije, športa, trajnosti, zagotavljanja prehranske varnosti, gozdarstva in še marsičesa. Zakaj? Ker se na vseh teh področjih karte mešajo na novo. Vendar naš družbeni, politični in gospodarski model na to ni pripravljen in s trenutno politično elito tudi še dolgo ne bo. Ker rešitev težav, ki jih dnevno naslavljata polarizirana politična pola, ni v zmagi in prevladi enega ali drugega, ampak v sodelovanju obeh, v več možnih rešitvah, kjer naj zmaga najboljša. 

 

To pa pomeni, da moramo prenehati predalčkati vse in vsakogar. Oziroma - še bolje rečeno - predale očistimo zastarelih navlak, neuporabnih modelov in predvsem stereotipov, ki danes vodijo našo družbo. Če moški politik pokaže svoje fit in zagorelo telo, predstavlja močnega voditelja, ki je kos vsem nalogam. Če se ženska iz politike slika v krilu, pa je to znak njene plehkosti oziroma še kaj hujšega, če bi vprašali Jožeta P. Damjana. Če se moški politiki zastonjkarsko dobivajo po hotelih in gostilnah s svojimi ljubicami, je to znak moškosti in moči. Če se pa političarka kakšnega dogodka udeleži z mladoletnimi otroci za vikend, pa je to takoj zloraba položaja. Ženska v politiki, ali gospodarstvu, enostavno ne sme biti ženska, ne sme biti mama.

 

Ko berem v Večeru članek z naslovom Materinstvo je pri nas še eksotika, se veselim, da je nekdo končno objavil, kar trdim že dolgo. Namreč, da države kot so Švedska, Nova Zelandija, Avstralija in druge, ne skrivajo materinstva političark, ampak jim država ne samo dovoljuje, ampak omogoča, da so mame tudi v službenem času, ker so v službi 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Pa vendar naši strokovnjaki za iste primere v tujini, ki jih ostala javnost pohvali, slovenske primere grajajo. Strokovnjaki gor ali dol, na koncu prevlada stereotip in politični nazor. In slovenska družba iz tega kroga enostavno ne more. Dokler ne začne sprejemati drugačnih odločitev.

 

Ko tako gledamo ta politični boj, ki deluje, da gre na vse ali nič, da bo na koncu nekdo zmagal z veliko večino, se moramo vprašati, ali se naše stranke sploh zavedajo, da v demokracijah nikoli ne sme zmagati samo ena stranka, ker to potem ni več demokracija. In če ena stran zmaga z ustavno večino, kaj to pomeni za drugo stran? Pogrom? In ko se bodo stranke zavedale demokracije, se bodo zavedale, da v demokraciji lahko zmagajo natančno toliko, da sestavijo vlado, potem pa morajo vladati pravično vsem ljudem, tudi tistim, ki so pred volitvam stali na drugem bregu. Ta naša "enostrankarska" mentaliteta na obeh straneh pa povzroča vse tisto, kar so, smo in bodo občutili še mnogi, ki se bodo še upali vstopiti v politiko: popolno diskreditacijo.

 

Ne zamerim politikom kot ljudem, ker verjamem, da kot ljudje niso slabi. Ne zamerim politikom, da ne spremenijo zastarelega uradniškega, razvojnega modela, ker ga verjetno ne znajo ali ne zmorejo. Nedopustno pa je, da z uporabo pozicije moči, ki jim jo daje državni sistem, blokirajo, preganjajo, diskreditirajo tiste, ki so sposobni razmišljati drugače in želijo spremeniti razvojni in družbeni model, ki nas še vedno nekako drži v srednjem veku. 

  

Tudi pravosodje je del tega problema. S tem pa seveda tudi rešitve. Pravosodje sestavljajo sodniki, tožilci, odvetniki, strokovni sodelavci in vsi ostali, ki so v tem aparatu, za katere verjamem, da niso slabi.  Kar je slabo, kar uničuje zaupanje v pravosodje, pa je zastarel, neustrezen, po mojem mnenju celo neustaven sistem organiziranosti sodišč in tožilstva. Podpiram neomejene sodniške mandate, ne podpiram pa neomejenih političnih mandatov v pravosodju. To so predsedniki sodišč, sodnih svetov in še kakšnih ostalih funkcij. Zrela pravna država bi organizacijo le-teh utemeljila na najvišji pravosodni avtoriteti, ustavnemu sodišču, kjer so mandati omejeni. Tako bi morale biti funkcije predsednikov sodišč omejene na en mandat, kar omogoča kroženje kadrov, in kar je najpomembnejše, onemogočati politično zlorabo pravosodja. Prepričana sem, da si to želijo tudi sodniki sami.

 

Bistveni politični programi morajo tako temeljiti na dejstvu, da se je svet spremenil ter da se mora spremeniti tudi naše delovanje. Z odločnimi politiki, spoštovanjem ter pozitivno kadrovsko selekcijo, kjer bomo naredili prehod k mlajšim generacijam. V kolikor ga ne bomo naredili mi, ga bodo mlajše generacije za nami prisiljene narediti same. Bolj radikalno, odločno in z velikim bremenom, da je naša generacija zamudila zgodovinsko priložnost, da po 30 letih končno lahko začnemo graditi ne drugo Švico, ampak prvo Slovenijo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.233
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 826