Komentar

Gostujoči komentar: Trideset let samostojne in neodvisne Ukrajine

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, dokazuje da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala moja domovina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v Evropsko unijo in zvezo NATO. 

 

18.08.2021 21:57
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Mykhailo Brodovich   samostojnost   neodvisnost   30 let   EU   NATO   Kremelj   Rusija

Fotomontaža: portal+

Rezultat sedemletne ruske agresije na Ukrajino: začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, kar 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov ...

24. avgust je za mojo državo pomemben zgodovinski dan. Natančno pred 30 leti je ukrajinski parlament, Vrhovna Rada Ukrajinske sovjetske socialistične republike, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Ukrajine. Tega dne se je na politični zemljevid sveta vrisala samobitna in neodvisna država Ukrajina. V času svoje neodvisnosti je ukrajinskemu narodu uspelo doseči izjemne dosežke na različnih področjih in se uveljaviti kot močna proevropska država. Ne glede na sedemletno vojno, ki jo je proti moji domovini sprožila država agresor Rusija, ki na vsak način poskuša uveljaviti svoje imperialne ambicije, Ukrajina se naprej uspešno razvija in nadaljuje svojo evropsko integracijsko pot.

 

Začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev iz okupiranih območij doneške in luganske regije, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov, prav vse to je rezultat kaznivih dejanj vojaške agresije in agresivne politike ruske okupacijske oblasti. Obenem velja poudariti, da predanost in neomajnost celotne evropske družbe politiki obsojanja dejanj vojaške agresije Rusije zoper Ukrajino pomaga pri konsolidaciji pritiska na vsem znanega agresorja.

 

Prepričan sem, da nam bo s podporo mednarodne skupnosti uspelo ne le premagali današnje izzive, ki nastajajo zaradi dejanj agresije okupacijske države, temveč tudi brezpogojno uveljaviti ustrezen mehanizem učinkovitega in nepreklicnega zoperstavljanja Rusiji, ki bo izboljšal varnostne razmere ne le na območju Ukrajine, temveč tudi v celotni regiji. Na tej točki bi rad poudaril izjemen pomen podpore Ukrajini, ki smo je deležni s strani Slovenije. Ob tem mislim na neomajno nespremenjena stališča uradne Ljubljane do vprašanja podpore Ukrajini v njenem boju za suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost.

 

Zahvaljujoč demokratičnim procesom, ki so iz moje postsovjetske domovine naredili evropsko državo, za kar gre največja zasluga Revoluciji dostojanstva v letih 2013 do 2014, smo mi (Ukrajinci) celotnemu svetu dokazali, da je naš narod močan in ambiciozen, da se je pripravljen boriti za svojo prihodnost in prihodnost svojih zanamcev ter prav tako za svojo pravico do članstva v evropski skupnosti. Trenutno je pridobitev polnopravnega članstva Ukrajine v EU in zvezi NATO pomembna geopolitična odločitev ukrajinske vlade, ki je zapisana v ustavi države in ima trdno podporo ukrajinskega naroda, kar je izjemo pomembno za neodvisno demokratično družbo.

  

Članstvo Ukrajine v EU in NATO bo imelo globok civilizacijski pomen. Nenazadnje pridružitev k tema organizacijama pomeni za neodvisno Ukrajino predvsem združitev z enako mislečimi državami, za katere so značilne skupne demokratične vrednote in spoštovanje istih pravnih načel, ki jih v celoti zasleduje in deli tudi ukrajinski narod. EU je naša zanesljiva partnerica pri izvajanju notranjih reform, modernizaciji ukrajinskega gospodarstva in povečevanju konkurenčnosti. Naši trgi se postopoma in vztrajno povezujejo. Temu pritrjuje neizpodbitno dejstvo, da se je blagovni promet med Ukrajino in EU v prvih šestih mesecih povečal za 36% v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2020. Omembe vredna je tudi očitna pozitivna dinamika v trgovinsko gospodarskih odnosih med Ukrajino in Slovenijo, saj se je v prvem polletju 2021 blagovni promet povečal za dobrih 19 %.

 

Približevanje Ukrajine k EU poteka dvosmerno, kajti Ukrajino ne krepi le integracija v evropsko skupnost; močna Ukrajina bo zagotovo okrepila tudi EU. Z ozirom na nenehno spreminjane mednarodne varnosti, ki v zadnjih letih trpi zaradi ekspanzionistične zunanje politike Kremlja, Ukrajina pomembno prispeva k zagotavljanju evroatlantske varnosti. Tako je naša država neločljivi del Natovih sil za hitro posredovanje, prav tako sodeluje v mirovnih operacijah in izobraževanjih zavezništva ter vzpostavlja interoperabilnost z zavezniškimi vojskami NATO.

 

Ukrajinska država si bo tudi v prihodnje v največji možni meri in po najboljših močeh prizadevala za pospeševanje reform, še posebej v sklopu izvajanja Letnih nacionalnih programov pod okriljem komisije Ukrajina - NATO. Ne glede na nujno in neogibno potrebno obrambo pred agresijo in s tem povezane tudi enormne stroške za krepitev obrambne zmogljivosti naše vojske, ima Ukrajina tudi dovoljšno moč za izvajanje novih reform in realizacijo velikih infrastrukturnih projektov.

 

V zvezi s tem bi rad poudaril, da slovenska podjetja gledajo na ukrajinski trg kot na obetaven in zanimiv za vzpostavitev poslovnega sodelovanja ne samo na področju koriščenja močnega izvoznega potenciala ukrajinskih podjetij, temveč tudi s privabljanjem naložb v ukrajinsko gospodarstvo. Vodilna podjetja kot sta Riko d.o.o. in Esotech d.d. že vrsto let sodelujeta na številnih javnih razpisih, ki jih objavljajo mestne občine ukrajinskih mest, na katerih tudi nemalokrat zmagata. Zadnji takšen primer je pomembna za infrastrukturni razvoj in zelene tehnologije gradnja bioplinarne na čistilnih napravah v mestu Lviv.   

 

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, je priča temu, da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala država Ukrajina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v EU in NATO.

 

Vse najboljše, moja Ukrajina, za tvoj rojstni dan!

  

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.425
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155