Komentar

Gostujoči komentar: Trideset let samostojne in neodvisne Ukrajine

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, dokazuje da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala moja domovina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v Evropsko unijo in zvezo NATO. 

 

18.08.2021 21:57
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Mykhailo Brodovich   samostojnost   neodvisnost   30 let   EU   NATO   Kremelj   Rusija

Fotomontaža: portal+

Rezultat sedemletne ruske agresije na Ukrajino: začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, kar 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov ...

24. avgust je za mojo državo pomemben zgodovinski dan. Natančno pred 30 leti je ukrajinski parlament, Vrhovna Rada Ukrajinske sovjetske socialistične republike, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Ukrajine. Tega dne se je na politični zemljevid sveta vrisala samobitna in neodvisna država Ukrajina. V času svoje neodvisnosti je ukrajinskemu narodu uspelo doseči izjemne dosežke na različnih področjih in se uveljaviti kot močna proevropska država. Ne glede na sedemletno vojno, ki jo je proti moji domovini sprožila država agresor Rusija, ki na vsak način poskuša uveljaviti svoje imperialne ambicije, Ukrajina se naprej uspešno razvija in nadaljuje svojo evropsko integracijsko pot.

 

Začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev iz okupiranih območij doneške in luganske regije, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov, prav vse to je rezultat kaznivih dejanj vojaške agresije in agresivne politike ruske okupacijske oblasti. Obenem velja poudariti, da predanost in neomajnost celotne evropske družbe politiki obsojanja dejanj vojaške agresije Rusije zoper Ukrajino pomaga pri konsolidaciji pritiska na vsem znanega agresorja.

 

Prepričan sem, da nam bo s podporo mednarodne skupnosti uspelo ne le premagali današnje izzive, ki nastajajo zaradi dejanj agresije okupacijske države, temveč tudi brezpogojno uveljaviti ustrezen mehanizem učinkovitega in nepreklicnega zoperstavljanja Rusiji, ki bo izboljšal varnostne razmere ne le na območju Ukrajine, temveč tudi v celotni regiji. Na tej točki bi rad poudaril izjemen pomen podpore Ukrajini, ki smo je deležni s strani Slovenije. Ob tem mislim na neomajno nespremenjena stališča uradne Ljubljane do vprašanja podpore Ukrajini v njenem boju za suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost.

 

Zahvaljujoč demokratičnim procesom, ki so iz moje postsovjetske domovine naredili evropsko državo, za kar gre največja zasluga Revoluciji dostojanstva v letih 2013 do 2014, smo mi (Ukrajinci) celotnemu svetu dokazali, da je naš narod močan in ambiciozen, da se je pripravljen boriti za svojo prihodnost in prihodnost svojih zanamcev ter prav tako za svojo pravico do članstva v evropski skupnosti. Trenutno je pridobitev polnopravnega članstva Ukrajine v EU in zvezi NATO pomembna geopolitična odločitev ukrajinske vlade, ki je zapisana v ustavi države in ima trdno podporo ukrajinskega naroda, kar je izjemo pomembno za neodvisno demokratično družbo.

  

Članstvo Ukrajine v EU in NATO bo imelo globok civilizacijski pomen. Nenazadnje pridružitev k tema organizacijama pomeni za neodvisno Ukrajino predvsem združitev z enako mislečimi državami, za katere so značilne skupne demokratične vrednote in spoštovanje istih pravnih načel, ki jih v celoti zasleduje in deli tudi ukrajinski narod. EU je naša zanesljiva partnerica pri izvajanju notranjih reform, modernizaciji ukrajinskega gospodarstva in povečevanju konkurenčnosti. Naši trgi se postopoma in vztrajno povezujejo. Temu pritrjuje neizpodbitno dejstvo, da se je blagovni promet med Ukrajino in EU v prvih šestih mesecih povečal za 36% v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2020. Omembe vredna je tudi očitna pozitivna dinamika v trgovinsko gospodarskih odnosih med Ukrajino in Slovenijo, saj se je v prvem polletju 2021 blagovni promet povečal za dobrih 19 %.

 

Približevanje Ukrajine k EU poteka dvosmerno, kajti Ukrajino ne krepi le integracija v evropsko skupnost; močna Ukrajina bo zagotovo okrepila tudi EU. Z ozirom na nenehno spreminjane mednarodne varnosti, ki v zadnjih letih trpi zaradi ekspanzionistične zunanje politike Kremlja, Ukrajina pomembno prispeva k zagotavljanju evroatlantske varnosti. Tako je naša država neločljivi del Natovih sil za hitro posredovanje, prav tako sodeluje v mirovnih operacijah in izobraževanjih zavezništva ter vzpostavlja interoperabilnost z zavezniškimi vojskami NATO.

 

Ukrajinska država si bo tudi v prihodnje v največji možni meri in po najboljših močeh prizadevala za pospeševanje reform, še posebej v sklopu izvajanja Letnih nacionalnih programov pod okriljem komisije Ukrajina - NATO. Ne glede na nujno in neogibno potrebno obrambo pred agresijo in s tem povezane tudi enormne stroške za krepitev obrambne zmogljivosti naše vojske, ima Ukrajina tudi dovoljšno moč za izvajanje novih reform in realizacijo velikih infrastrukturnih projektov.

 

V zvezi s tem bi rad poudaril, da slovenska podjetja gledajo na ukrajinski trg kot na obetaven in zanimiv za vzpostavitev poslovnega sodelovanja ne samo na področju koriščenja močnega izvoznega potenciala ukrajinskih podjetij, temveč tudi s privabljanjem naložb v ukrajinsko gospodarstvo. Vodilna podjetja kot sta Riko d.o.o. in Esotech d.d. že vrsto let sodelujeta na številnih javnih razpisih, ki jih objavljajo mestne občine ukrajinskih mest, na katerih tudi nemalokrat zmagata. Zadnji takšen primer je pomembna za infrastrukturni razvoj in zelene tehnologije gradnja bioplinarne na čistilnih napravah v mestu Lviv.   

 

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, je priča temu, da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala država Ukrajina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v EU in NATO.

 

Vse najboljše, moja Ukrajina, za tvoj rojstni dan!

  

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.661
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.680
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.231
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.195
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 825