Komentar

Gostujoči komentar: Trideset let samostojne in neodvisne Ukrajine

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, dokazuje da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala moja domovina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v Evropsko unijo in zvezo NATO. 

 

18.08.2021 21:57
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Mykhailo Brodovich   samostojnost   neodvisnost   30 let   EU   NATO   Kremelj   Rusija

Fotomontaža: portal+

Rezultat sedemletne ruske agresije na Ukrajino: začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, kar 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov ...

24. avgust je za mojo državo pomemben zgodovinski dan. Natančno pred 30 leti je ukrajinski parlament, Vrhovna Rada Ukrajinske sovjetske socialistične republike, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Ukrajine. Tega dne se je na politični zemljevid sveta vrisala samobitna in neodvisna država Ukrajina. V času svoje neodvisnosti je ukrajinskemu narodu uspelo doseči izjemne dosežke na različnih področjih in se uveljaviti kot močna proevropska država. Ne glede na sedemletno vojno, ki jo je proti moji domovini sprožila država agresor Rusija, ki na vsak način poskuša uveljaviti svoje imperialne ambicije, Ukrajina se naprej uspešno razvija in nadaljuje svojo evropsko integracijsko pot.

 

Začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev iz okupiranih območij doneške in luganske regije, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov, prav vse to je rezultat kaznivih dejanj vojaške agresije in agresivne politike ruske okupacijske oblasti. Obenem velja poudariti, da predanost in neomajnost celotne evropske družbe politiki obsojanja dejanj vojaške agresije Rusije zoper Ukrajino pomaga pri konsolidaciji pritiska na vsem znanega agresorja.

 

Prepričan sem, da nam bo s podporo mednarodne skupnosti uspelo ne le premagali današnje izzive, ki nastajajo zaradi dejanj agresije okupacijske države, temveč tudi brezpogojno uveljaviti ustrezen mehanizem učinkovitega in nepreklicnega zoperstavljanja Rusiji, ki bo izboljšal varnostne razmere ne le na območju Ukrajine, temveč tudi v celotni regiji. Na tej točki bi rad poudaril izjemen pomen podpore Ukrajini, ki smo je deležni s strani Slovenije. Ob tem mislim na neomajno nespremenjena stališča uradne Ljubljane do vprašanja podpore Ukrajini v njenem boju za suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost.

 

Zahvaljujoč demokratičnim procesom, ki so iz moje postsovjetske domovine naredili evropsko državo, za kar gre največja zasluga Revoluciji dostojanstva v letih 2013 do 2014, smo mi (Ukrajinci) celotnemu svetu dokazali, da je naš narod močan in ambiciozen, da se je pripravljen boriti za svojo prihodnost in prihodnost svojih zanamcev ter prav tako za svojo pravico do članstva v evropski skupnosti. Trenutno je pridobitev polnopravnega članstva Ukrajine v EU in zvezi NATO pomembna geopolitična odločitev ukrajinske vlade, ki je zapisana v ustavi države in ima trdno podporo ukrajinskega naroda, kar je izjemo pomembno za neodvisno demokratično družbo.

  

Članstvo Ukrajine v EU in NATO bo imelo globok civilizacijski pomen. Nenazadnje pridružitev k tema organizacijama pomeni za neodvisno Ukrajino predvsem združitev z enako mislečimi državami, za katere so značilne skupne demokratične vrednote in spoštovanje istih pravnih načel, ki jih v celoti zasleduje in deli tudi ukrajinski narod. EU je naša zanesljiva partnerica pri izvajanju notranjih reform, modernizaciji ukrajinskega gospodarstva in povečevanju konkurenčnosti. Naši trgi se postopoma in vztrajno povezujejo. Temu pritrjuje neizpodbitno dejstvo, da se je blagovni promet med Ukrajino in EU v prvih šestih mesecih povečal za 36% v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2020. Omembe vredna je tudi očitna pozitivna dinamika v trgovinsko gospodarskih odnosih med Ukrajino in Slovenijo, saj se je v prvem polletju 2021 blagovni promet povečal za dobrih 19 %.

 

Približevanje Ukrajine k EU poteka dvosmerno, kajti Ukrajino ne krepi le integracija v evropsko skupnost; močna Ukrajina bo zagotovo okrepila tudi EU. Z ozirom na nenehno spreminjane mednarodne varnosti, ki v zadnjih letih trpi zaradi ekspanzionistične zunanje politike Kremlja, Ukrajina pomembno prispeva k zagotavljanju evroatlantske varnosti. Tako je naša država neločljivi del Natovih sil za hitro posredovanje, prav tako sodeluje v mirovnih operacijah in izobraževanjih zavezništva ter vzpostavlja interoperabilnost z zavezniškimi vojskami NATO.

 

Ukrajinska država si bo tudi v prihodnje v največji možni meri in po najboljših močeh prizadevala za pospeševanje reform, še posebej v sklopu izvajanja Letnih nacionalnih programov pod okriljem komisije Ukrajina - NATO. Ne glede na nujno in neogibno potrebno obrambo pred agresijo in s tem povezane tudi enormne stroške za krepitev obrambne zmogljivosti naše vojske, ima Ukrajina tudi dovoljšno moč za izvajanje novih reform in realizacijo velikih infrastrukturnih projektov.

 

V zvezi s tem bi rad poudaril, da slovenska podjetja gledajo na ukrajinski trg kot na obetaven in zanimiv za vzpostavitev poslovnega sodelovanja ne samo na področju koriščenja močnega izvoznega potenciala ukrajinskih podjetij, temveč tudi s privabljanjem naložb v ukrajinsko gospodarstvo. Vodilna podjetja kot sta Riko d.o.o. in Esotech d.d. že vrsto let sodelujeta na številnih javnih razpisih, ki jih objavljajo mestne občine ukrajinskih mest, na katerih tudi nemalokrat zmagata. Zadnji takšen primer je pomembna za infrastrukturni razvoj in zelene tehnologije gradnja bioplinarne na čistilnih napravah v mestu Lviv.   

 

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, je priča temu, da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala država Ukrajina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v EU in NATO.

 

Vse najboljše, moja Ukrajina, za tvoj rojstni dan!

  

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917