Komentar

Proticepilske norosti: "Beovička je dobila 9,7 milijona dolarjev podkupnine na svoj bančni račun v Gani!"

Pred kratkim sem na Facebooku zapisala status, da bi po mojem mnenju cepljenje moralo biti obvezno. V hipu so se vsuli name anticepilci in me zmerjali kot največjo smet. Bila sem vse, samo človek ne. Izprijena in zafrustrirana fašistka, neumna, zabita, glupa, podkupljena, Janševa plačanka in podobno. Agresija resnično ni my cup of tea, zato sem komentiranje v svojem Facebook profilu zaprla. Kakšnih 50 virtualnih prijateljev me je demonstrativno zapustilo, še enkrat toliko pa sem jih "odprijateljila" sama. Ne kanim biti boksarska vreča za nasilne maloumneže.

23.08.2021 21:30
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   cepljenje   proticepilci   Bojana Beović   Gana   banka   podkupnina   cepivo   virus   Dunning-Krugerjev sindrom   Janez Janša   Donald Trump   Božo Dimnik   Andrej Marčič

Foto: portal+

Proticepilci so sveto prepričani, da virus sploh ne obstaja, da so cepiva namenjena depopulaciji svetovnega prebivalstva, da zdravila vsebujejo čip s katerim nas bodo svetovne elite nadzorovale in podobne oslarije.

Največji problem proticepilcev je znameniti Dunning-Krugerjev sindrom, zaradi katerega se ljudje ne zavedajo lastnih nesposobnosti. Gre za kognitivno izkrivljanje, pri katerem je oseba - kot sta pojasnila psihologa ter Nobelova nagrajenca David Dunning in Justin Kruger -, prepričana, da ve o nekem področju več kot ljudje, ki so se za tisto področje dolga leta usposabljali. Tako človek, ki na Youtubu pogleda nekaj zarotniških videoposnetkov o koroni in cepivih, kar naenkrat verjame, da ve o celotni situaciji veliko več kot zdravniki, ki so se dolga leta izobraževali, da lahko sedaj rešujejo življenja. 

 

Z razmahom interneta, od katerega so si znanstveniki obetali ogromno dobrega, smo nazadnje dobili zgolj idiokracijo v kateri je največji vseved dr. Google. Ta ponuja ogromno neumnih informacij. Resda nudi tudi veliko pametnih in koristnih podatkov, a kaj ko vsi ljudje z njimi ne znajo rokovati. Kot sta predpostavila Dunning in Kruger, nesposobni ljudje lastne sposobnosti in uspešnost precenjujejo, hkrati pa so nezmožni prepoznati pravo znanje pri drugih ljudeh. V primeru korone to pomeni, da sebe vidijo kot strokovnjake za viruse, epidemiologom pa se množično posmehujejo kot največjim lolekom.

 

Vse to lepo vidimo v histeriji, ki jo uprizarjajo proticepilci, ki so sveto prepričani, da virus sploh ne obstaja, da so cepiva namenjena depopulaciji svetovnega prebivalstva, da zdravila vsebujejo čip s katerim nas bodo svetovne elite nadzorovale in podobne oslarije. Na posamezne zarotniške teorije je pravzaprav nesmiselno odgovarjati, ker nikoli ne moreš priti do konca. Četudi na eno odgovoriš, razumno, se že pojavi nova. Tako me neka očitno popolnoma nora oseba že več tednov terorizira s pismi, češ da bom jeseni umrla, kajti mi, cepljeni, naj bi jeseni začeli umirati, ostali pa naj bi nam samo še dve leti življenja. Ne odgovarjam. Škoda časa, energije in živcev. Morda bom jeseni res umrla, morda bom umrla že jutri, človek nikoli ne ve, za katerim vogalom ga čaka Matilda, a prepričana sem, da od cepljenja ne bom umrla.

 

"Slovenci se tako neznosno upirajo cepljenju, da je več kot očitno, da obvezno cepljenje čaka tudi nas."

 

Pred tedni me je frendica, nasprotnica cepljenja - in to kljub temu, da je uspešno končala študij medicine, torej nekaj znanja o zdravstvu nedvomno premore -, prepričevala, da je dr. Bojana Beović prejela več kot devet milijonov dolarjev podkupnine na bančni račun v Gani. Podkupnina naj bi bila namenjena širjenju cepilske agende, s katero bi tudi v Sloveniji zmanjšali število prebivalcev. Prasnila sem v glasen krohot. Si pač nisem mogla pomagati. Iz papirčka, ki mi ga je dotična oseba poslala kot dokaz, je photoshop naravnost bolščal vame. Z malo računalniškega znanja je dandanes ljudem preprosto podtakniti praktično vse. Govorice se hitro razplamtijo, diskreditirajo človeka in povzročijo občo škodo. Dr. Beović zagotovo ni prejela nobene podkupnine. Vsaj na račun v Gani ne. Ker ga tam nima. Sploh pa - le kdo bi si odprl bančni račun v neki nerazviti afriški državi? Skrivni računi se odpirajo v davčnih oazah, ne pa v Gvineji Bissau in podobnih usranih luknjah, kot bi se izrazil bivši ameriški predsednik Donald Trump

 

Čudno, da zarotniki še niso odkrili bančnega računa Janeza Janše na Mavriciju. Konec koncev so mediji objavili fotografije na katerih sedanji premier na Mavriciju uživa v družbi lobista Boža Dimnika in poslovneža Andreja Marčiča. Ena fotografija pove več kot tisoč besed, pravijo. Čas, v katerem živimo, pa je prepoln megle. Z lahkoto postaneš tarča, četudi nisi zagrešil ničesar, to pa je spet posledica Dunning-Krugerjevega efekta, ki mu toliko ljudi podlega.

 

 

*** 

 

Evropska unija (EU) je demokratična zveza in tukaj svoboda pomeni veliko. Svoboda s sabo prinaša odgovornost in tudi pri cepljenju se strokovnjaki zanašajo na prepričanje, da se bodo ljudje samoiniciativno cepili tako zaradi sebe kot zaradi odgovornosti do drugih. Vemo, da je precepljenost pomembna, če želimo določeni virus izkoreniniti, ali si ga vsaj podjarmiti. Toda vsi ljudje te odgovornosti žal ne čutijo. Nekateri je ne čutijo iz malomarnosti ali egoizma, drugi pa so vede ali nevede tarče metuljevega učinka, ki ga z lahkoto povzroči samo par pacientov z Dunning-Krugerjevim sindromom. Dovolj je, da metulj samo enkrat nežno zamahne s krili, pa že povzroči orkan, v katerega potegne številne dvomljivce. Tako se množijo goreči verniki teorij zarot.

 

V Sloveniji se dogaja točno to in zato se je naša država uvrstila na prvo mesto držav EU, kjer je cepljenje daleč pod povprečjem. Komaj 40-odstotkov Slovencev je cepljenih proti koroni, kar je katastrofično. Ne gre samo za cepljenje proti koroni, Slovenci na splošno niso naklonjeni cepljenju. Niti proti gripi, ošpicam, davici in drugim hudim boleznim. Očitno bi se nalezljive bolezni, ki so jih cepiva uspela zatreti, morale vrniti, pobiti del populacije, in potem bi narod spet začel verjeti v znanost. Druge rešitve ni videti. Samo izobraževanja in prijazna prepričevanja ne pomagajo. Prej omenjeni dr. Google je že vzpostavil primat.

 

Naj se sliši še tako neprijetno, rešitev tiči v obveznem cepljenju. Obvezno cepljenje seveda ni prisilno cepljenje. Prisilno cepljenje je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je na Balkanu prišlo do izbruha črnih koz in je bilo nujno hitro cepiti vso populacijo. Zdravniki so celo hodili od hiše do hiše in cepili vse po vrsti. Ponekod so morali pregledovati stanovanja, saj so se tisti, ki so se bali cepiva, skrivali in so jih dobesedno morali vleči na plano, da so jih lahko cepili. Danes pa že številne evropske države uvajajo obvezno cepljenje proti koroni za posamezne skupine ljudi. Recimo, za zdravnike ali šolnike. Če se ne cepijo, ne morejo opravljati dela. Sledijo lahko tudi težje sankcije. 

 

Slovenci se tako neznosno upirajo cepljenju, da je več kot očitno, da obvezno cepljenje čaka tudi nas. Najprej posamezne skupine prebivalcev, kot v tujini, če bo izbruh epidemije neobvladljiv, pa se praktično nihče ne bo mogel izogniti obveznemu cepljenju. Vsekakor bi se četrtemu valu epidemije korone izognili, če bi obvezno cepljenje že uvedli.

 

Puhlice, kako nihče nima pravice posegati v vaše telo, prihranite za takrat, ko se boste začeli zavedati lastnih dolžnosti. Vaša pravica je pravica do zdravljenja, če se slučajno okužite, recimo s korono, vaša dolžnost pa je, da s korono ne okužite še drugih. V Boga - in vse drugo -, lahko verjamete, znanosti pa zaupajte. Ko gre za zdravje, ni toliko pomembno, kaj kdo verjame, ampak tisto, kar je znanost dokazala. Tisto pomaga.

 

Bolj kot čaj z limono in medom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
0
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.659
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.800
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.678
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.845
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.225
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.304
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.193
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.428
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 816