Komentar

Proticepilske norosti: "Beovička je dobila 9,7 milijona dolarjev podkupnine na svoj bančni račun v Gani!"

Pred kratkim sem na Facebooku zapisala status, da bi po mojem mnenju cepljenje moralo biti obvezno. V hipu so se vsuli name anticepilci in me zmerjali kot največjo smet. Bila sem vse, samo človek ne. Izprijena in zafrustrirana fašistka, neumna, zabita, glupa, podkupljena, Janševa plačanka in podobno. Agresija resnično ni my cup of tea, zato sem komentiranje v svojem Facebook profilu zaprla. Kakšnih 50 virtualnih prijateljev me je demonstrativno zapustilo, še enkrat toliko pa sem jih "odprijateljila" sama. Ne kanim biti boksarska vreča za nasilne maloumneže.

23.08.2021 21:30
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   cepljenje   proticepilci   Bojana Beović   Gana   banka   podkupnina   cepivo   virus   Dunning-Krugerjev sindrom   Janez Janša   Donald Trump   Božo Dimnik   Andrej Marčič

Foto: portal+

Proticepilci so sveto prepričani, da virus sploh ne obstaja, da so cepiva namenjena depopulaciji svetovnega prebivalstva, da zdravila vsebujejo čip s katerim nas bodo svetovne elite nadzorovale in podobne oslarije.

Največji problem proticepilcev je znameniti Dunning-Krugerjev sindrom, zaradi katerega se ljudje ne zavedajo lastnih nesposobnosti. Gre za kognitivno izkrivljanje, pri katerem je oseba - kot sta pojasnila psihologa ter Nobelova nagrajenca David Dunning in Justin Kruger -, prepričana, da ve o nekem področju več kot ljudje, ki so se za tisto področje dolga leta usposabljali. Tako človek, ki na Youtubu pogleda nekaj zarotniških videoposnetkov o koroni in cepivih, kar naenkrat verjame, da ve o celotni situaciji veliko več kot zdravniki, ki so se dolga leta izobraževali, da lahko sedaj rešujejo življenja. 

 

Z razmahom interneta, od katerega so si znanstveniki obetali ogromno dobrega, smo nazadnje dobili zgolj idiokracijo v kateri je največji vseved dr. Google. Ta ponuja ogromno neumnih informacij. Resda nudi tudi veliko pametnih in koristnih podatkov, a kaj ko vsi ljudje z njimi ne znajo rokovati. Kot sta predpostavila Dunning in Kruger, nesposobni ljudje lastne sposobnosti in uspešnost precenjujejo, hkrati pa so nezmožni prepoznati pravo znanje pri drugih ljudeh. V primeru korone to pomeni, da sebe vidijo kot strokovnjake za viruse, epidemiologom pa se množično posmehujejo kot največjim lolekom.

 

Vse to lepo vidimo v histeriji, ki jo uprizarjajo proticepilci, ki so sveto prepričani, da virus sploh ne obstaja, da so cepiva namenjena depopulaciji svetovnega prebivalstva, da zdravila vsebujejo čip s katerim nas bodo svetovne elite nadzorovale in podobne oslarije. Na posamezne zarotniške teorije je pravzaprav nesmiselno odgovarjati, ker nikoli ne moreš priti do konca. Četudi na eno odgovoriš, razumno, se že pojavi nova. Tako me neka očitno popolnoma nora oseba že več tednov terorizira s pismi, češ da bom jeseni umrla, kajti mi, cepljeni, naj bi jeseni začeli umirati, ostali pa naj bi nam samo še dve leti življenja. Ne odgovarjam. Škoda časa, energije in živcev. Morda bom jeseni res umrla, morda bom umrla že jutri, človek nikoli ne ve, za katerim vogalom ga čaka Matilda, a prepričana sem, da od cepljenja ne bom umrla.

 

"Slovenci se tako neznosno upirajo cepljenju, da je več kot očitno, da obvezno cepljenje čaka tudi nas."

 

Pred tedni me je frendica, nasprotnica cepljenja - in to kljub temu, da je uspešno končala študij medicine, torej nekaj znanja o zdravstvu nedvomno premore -, prepričevala, da je dr. Bojana Beović prejela več kot devet milijonov dolarjev podkupnine na bančni račun v Gani. Podkupnina naj bi bila namenjena širjenju cepilske agende, s katero bi tudi v Sloveniji zmanjšali število prebivalcev. Prasnila sem v glasen krohot. Si pač nisem mogla pomagati. Iz papirčka, ki mi ga je dotična oseba poslala kot dokaz, je photoshop naravnost bolščal vame. Z malo računalniškega znanja je dandanes ljudem preprosto podtakniti praktično vse. Govorice se hitro razplamtijo, diskreditirajo človeka in povzročijo občo škodo. Dr. Beović zagotovo ni prejela nobene podkupnine. Vsaj na račun v Gani ne. Ker ga tam nima. Sploh pa - le kdo bi si odprl bančni račun v neki nerazviti afriški državi? Skrivni računi se odpirajo v davčnih oazah, ne pa v Gvineji Bissau in podobnih usranih luknjah, kot bi se izrazil bivši ameriški predsednik Donald Trump

 

Čudno, da zarotniki še niso odkrili bančnega računa Janeza Janše na Mavriciju. Konec koncev so mediji objavili fotografije na katerih sedanji premier na Mavriciju uživa v družbi lobista Boža Dimnika in poslovneža Andreja Marčiča. Ena fotografija pove več kot tisoč besed, pravijo. Čas, v katerem živimo, pa je prepoln megle. Z lahkoto postaneš tarča, četudi nisi zagrešil ničesar, to pa je spet posledica Dunning-Krugerjevega efekta, ki mu toliko ljudi podlega.

 

 

*** 

 

Evropska unija (EU) je demokratična zveza in tukaj svoboda pomeni veliko. Svoboda s sabo prinaša odgovornost in tudi pri cepljenju se strokovnjaki zanašajo na prepričanje, da se bodo ljudje samoiniciativno cepili tako zaradi sebe kot zaradi odgovornosti do drugih. Vemo, da je precepljenost pomembna, če želimo določeni virus izkoreniniti, ali si ga vsaj podjarmiti. Toda vsi ljudje te odgovornosti žal ne čutijo. Nekateri je ne čutijo iz malomarnosti ali egoizma, drugi pa so vede ali nevede tarče metuljevega učinka, ki ga z lahkoto povzroči samo par pacientov z Dunning-Krugerjevim sindromom. Dovolj je, da metulj samo enkrat nežno zamahne s krili, pa že povzroči orkan, v katerega potegne številne dvomljivce. Tako se množijo goreči verniki teorij zarot.

 

V Sloveniji se dogaja točno to in zato se je naša država uvrstila na prvo mesto držav EU, kjer je cepljenje daleč pod povprečjem. Komaj 40-odstotkov Slovencev je cepljenih proti koroni, kar je katastrofično. Ne gre samo za cepljenje proti koroni, Slovenci na splošno niso naklonjeni cepljenju. Niti proti gripi, ošpicam, davici in drugim hudim boleznim. Očitno bi se nalezljive bolezni, ki so jih cepiva uspela zatreti, morale vrniti, pobiti del populacije, in potem bi narod spet začel verjeti v znanost. Druge rešitve ni videti. Samo izobraževanja in prijazna prepričevanja ne pomagajo. Prej omenjeni dr. Google je že vzpostavil primat.

 

Naj se sliši še tako neprijetno, rešitev tiči v obveznem cepljenju. Obvezno cepljenje seveda ni prisilno cepljenje. Prisilno cepljenje je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je na Balkanu prišlo do izbruha črnih koz in je bilo nujno hitro cepiti vso populacijo. Zdravniki so celo hodili od hiše do hiše in cepili vse po vrsti. Ponekod so morali pregledovati stanovanja, saj so se tisti, ki so se bali cepiva, skrivali in so jih dobesedno morali vleči na plano, da so jih lahko cepili. Danes pa že številne evropske države uvajajo obvezno cepljenje proti koroni za posamezne skupine ljudi. Recimo, za zdravnike ali šolnike. Če se ne cepijo, ne morejo opravljati dela. Sledijo lahko tudi težje sankcije. 

 

Slovenci se tako neznosno upirajo cepljenju, da je več kot očitno, da obvezno cepljenje čaka tudi nas. Najprej posamezne skupine prebivalcev, kot v tujini, če bo izbruh epidemije neobvladljiv, pa se praktično nihče ne bo mogel izogniti obveznemu cepljenju. Vsekakor bi se četrtemu valu epidemije korone izognili, če bi obvezno cepljenje že uvedli.

 

Puhlice, kako nihče nima pravice posegati v vaše telo, prihranite za takrat, ko se boste začeli zavedati lastnih dolžnosti. Vaša pravica je pravica do zdravljenja, če se slučajno okužite, recimo s korono, vaša dolžnost pa je, da s korono ne okužite še drugih. V Boga - in vse drugo -, lahko verjamete, znanosti pa zaupajte. Ko gre za zdravje, ni toliko pomembno, kaj kdo verjame, ampak tisto, kar je znanost dokazala. Tisto pomaga.

 

Bolj kot čaj z limono in medom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenci obožujejo revne, razžaljene in poniževane, da se lahko naslajajo nad njimi in počutijo večvredne
11
26.12.2021 11:00
Na ljubljanskih ulicah srečujem vedno več in vedno bolj rosno mladih kraljev ulice. Zadeti in odsotni prosjačijo v bojda ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poplava vulgarizmov in brutizmov naročnikov, ki imajo kapital, nimajo pa zavesti o lepem
2
25.12.2021 20:53
Posebne vrste gnus spreleti človeka, ko se po povratku s potovanja zapelje z letališča v mesto in se mu v vpadnicah začnejo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tistih 8 hertzov razlike: Glasba med harmonijo z naravo ter nacističnim topotanjem
14
23.12.2021 23:59
Nekaj hertzov razlike v glasbi je lahko usodnih za ustvarjanje razlike med sozvočjem z naravo in nacističnim dirigiranjem ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Diploma admirala Masleše ali kako bo slovensko pravosodje torpediralo samo sebe
14
22.12.2021 23:59
Sodstvo se pogreza v najhujši škandal v novejši zgodovini - in to skoraj izključno po svoji krivdi. Tri desetletja negativne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 1.910
02/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.037
03/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 1.842
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.066
05/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.099
06/
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
Uredništvo
Ogledov: 1.394
07/
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
Bine Kordež
Ogledov: 1.026
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 872
09/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.002
10/
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
Dragan Živadinov
Ogledov: 619